duminică, iulie 14, 2024

Referendumul: O bataie de joc nationala

Inainte de a stabili daca, in calitate de aparator al statului de drept, e bine sau nu sa mergi la referendum, sa stabilim mai intai ca simplul fapt ca suntem fortati sa avem de a face cu toata aceasta poveste acum, ca si cand aceasta tara nu ar fi avut altele mai importante de facut, este esentialmente o bataie de joc nationala, o insulta la adresa cetatenilor responsabili si in ultima instanta la adresa poporului roman, privit in ansamblu.

Referendumul este o bataie de joc nationala, inainte de orice pentru ca pleaca de la premisa ca cetatenii romani sunt stupizi, neinformati sau primitiv-motivati si ca nu pot discerne intre, pe de o parte (a) o chestiune care poate fi rezolvata la urne in ciclul electoral normal (inlocuirea unui lider incompetent sau nepopular) si pe de alta parte (b) o lovitura politica de forta organizata de o grupare cu interese politico-economice bine definite.

Dupa ce verdicul de mascarada politica si bataie de joc nationala este dat, fiecare cetatean poate sa faca ce vrea: sa voteze sau nu, sa bata campii impartial si echidistant pe Facebook sau in mass media, sa fie indignat sau s-o lase balta etc. Dar, fapt este ca -daca ne degajam de emotia si turbulenta momentului si privim la rece lucrurile- acest vedict este inatacabil: vrem, nu vrem, suntem obligati sa avem de a face cu o mare bataie de joc nationala.

Sunt doua modalitati de a explica lucrurile. Cea directa, pe sleau. Cea tehnica si mai sofisticata.

Direct si pe sleau

Ieri Ciprian Ciucu scria foarte bine” “Şi toate astea pentru ce? Merită, măi iresponsabililor, toată tevatura asta?!” Chiar asa: Merita? Cine face acum nota de plata? Cine achita nota de plata? Imaginea tarii, prioritati date peste cap, timp, energii pierdute? Mediul de afaceri, curs de schimb, rezerva valutara? Locul in Europa si relatia cu mecanismele de monitorizare? Reputatia in NATO de partener stabil si serios? Tulburarea ciclului politic? Pervertirea actului de guvernare? Cu ce pret? Si pentru ce? Care este marele bine public ce rezulta din tot acest circ?

Si cu ce justificare politica si constitutionala? O desfasurare de evenimente care privita la rece, te lasa mut. O grupare de politicieni a caror mentaliate si atitudine au fost plastic definite de Ion Cristoiu ca a unor “derbedei, huligani si cutitari”, intra cu picioarele in statul de drept, rastoarna ordinea constitutionala si institutionala, produce un document de acuzare la adresa Presedintelui tarii, un document care prin inconsistenta sa de acum inainte va genera stupoare si ilaritate oricarui cititor educat in veacul vecilor, si astfel pune in miscare o serie de evolutii care ar trebui sa culmineze cu un referendum. Un referendum, lucid vorbind, a carui singura ratiune de a fi este pura vointa politica a acestui grup transpartinic de interese.

Nimic, in afara virusarii mecanismelor statului de drept si vointa politica perversa a acestora nu justifica cele intamplate. Electoratul voia sa pedepseasca PDL si pe presedinte? A avut si avea in decurs de mai putin de 6 luni ocazia sa o faca de doua ori, pe caile normale ale statului de drept si democratiei, la urne.

In plus, nimeni nu poate sa spuna clar care este acea fapta grava anti-consititutionala comisa de Presedinte pentru care ne aflam in actuala situatie. Ii intrebi cu dorinta sincera de a afla care este fapta. Imposibil sa intelegi ceva de la ei. Nici de la pucisti, nici de “impartialii” echidistanti care nu se lasa cuprinsi de emotii si judeca, nu-i asa, la rece. Ii tot dau zor ceva cu democratia, vointa populara, poporul suveran, sondaje de opinie.

Pucistii USL si apologetii lor clameaza ca reprezinta vointa poporului, a majoritatii sau – in rarele momente cand in discursul lor adie o briza de rationalitate – ca ei nu fac decat sa reprezinte principiul democratic. Ce poate fi mai democratic decat intoarcerea la popor si consultarea poporului?

Atat. Asta e tot. Si pentru asta trebuie sa confisti Monitorul Oficial si sa-l faci arma politica, sa calci in picioare proceduri si cutume ce au fost greu inradacinate intr-o tara cu o cultura democratica oricum fragila, sa bulversezi economia nationala, sa pui in pericol o politica externa care de bine de rau ne tine ancorati in comunitatea nord atlantica?!

Dar deja am ajuns intr-un punct in care vorbim cu si despre patura post-alfabetizata si semi-literata a adeptilor puciului. Lor se adauga si impaciuitoristii impartiali care nu sunt capabili sa vada nici o linie de demarcatie clara intre statul de drept si negarea sa, intre sustinatorii statului de drept si huliganii politici care il ataca. Doar asa, nuante de gri care au nevoie de obiectivitatea lor echidistanta pentru a fi sortate si organizate.

Asadar, trecem la partea mai tehnica.

Cum vine treaba cu statul de drept si democratia

Intr-adevar, trebuie recunoscut ca atunci cand se vorbeste despre “ popor”, “vointa majoritatii”, “majoritatea cetatenilor” etc. si apelul la acestea prin intermediul urnelor, adica al votului, este vorba despre principiul democratic: Cetatenii, poporul au cuvantul in actul guvernarii. Decizia politica se face agregand vointa si preferintele cetatenilor. Nimeni nu contesta asta.

Ceea ce se uita insa este ca statul de drept este in ziua de azi o contrapondere exact la principiul democratic. Sau mai bine zis, statul de drept nu este doar un instrument de determinare, rafinare, agregare si regularizare a vointei si preferintelor cetatenilor dar si unul de metinere in frau a acestora. De ce? Pentru ca statul de drept este mecanismul prin care in lumea civilizata se incearca blocarea oricarei forme de tiranie si autoritarianism: a regelui, a parlamentului, a guvernului, a oligarhilor, a presedintelui, a artistocratilor, a capitalistilor, a proletarilor si da, a “poporului”, mai ales a “poporului”.

Ideea de a recunoaste primatul poporului sau mai bine zis al cetateanului, cand e vorba de marile decizii colective si publice, e un lucru. Ideea ca orice ii trece prin cap unei majoritati de cetateni la un moment sau altul, este automat corect si legitim, e altceva. Primul este principiul democratic. Al doilea este principiul populismului si al anarhiei.

Azi o majoritate crede ca toate averile mai mari de 10 mii de euro trebuie confiscate. Maine alta ca viitorul economiei nationale tine de cresterea viermilor de matase. Azi o majoritate crede ca oltenii n-ar trebui sa aiba drept de vot. Maine alta crede ca ca trebuie sa trecem la Islam. Azi o majoritate crede ca Hagi merita sa fie intronat ca rege sau daca nu, macar facut presedinte pe viata. Maine ca trebuie dat imediat jos si inlocuit cu Banel Nicolita.

Faptul ca o opinie se intampla sa fie majoritara la un moment dat, nu inseamna ca ea trebuie sa devina automat legea locului sau politica de guvernare. Institutiile statului de drept asigura exact acest proces prin care volatilei, confuzei si de cele mai multe ori nesustenabilei opinii majoritare i se interpune un sistem de reguli, proceduri si mecanisme prin care se introduce o oarecare ordine si o oarecare aliniere la anumite norme substantiale si procedurale de justitie.

Prin institutiile statului de drept, legea – normele si procedurile- trece deasupra vointelor, fie ele individuale (regi, ministri, potentati) fie colective (popor, clase sau grupuri sociale). Domnia legii inseamna ca regulile jocului nu se schimba peste noapte dupa bunul plac si fluctuatia unor opinii sau vointe ci dupa niste proceduri complexe care presupun deliberare colectiva si timp.

Aceste mecanisme si proceduri –statul de drept sau domnia legii- sunt o inventie occidentala. Sunt darul suprem in materie de organizare politica facut omenirii de catre occident. Este inventia marilor ganditori liberali clasici care au dezvoltat si rafinat aceasta idee de design institutional timp de secole. Astfel, au dat o sansa intregii lumi sa iasa din ciclul nesfarsit de regimuri bazate pe putere pura si absoluta: a monarhului, a aristocratilor, a gloatei…

Ideea de stat de drept este imparastia de stanga si drepta occidental in mod egal, e o idee ce transcende clivajele politice. De asta reactioneaza atat de dur azi Occidnetul la ce se intampla in Romania. Stanga a fost de multe ori lovita in istoria moderna exact prin tipul de pucism refendar practicat si teoretizat azi in Romania de politicieni si jurnalisti iresponsabili. De asta avem reactii atat de ferme de la stanga, de la socialisti.

Pe scurt, faptul ca cel mai putin rau dintre toate sistemele politice este democratia este o vorba adanca si corecta. Dar cu un amendament: cel mai putin rau dintre toate sistemele politice este democratia liberala. Fara statul de drept, fara domnia legilor si procedurilor, democratia nu este decat una din nenumaratele forme possible de tiranie.

Tema zilei, a lunii, a anului si poate a deceniului

De ce am facut aceasta scurta trecere in revista a unei teme bine cunoscute de cititori? Pentru a ea este tema zilei, a lunii, a anului si poate a deceniului. Pentru ca azi in disputele legate de lovitura de stat si referendum, vedem ca se joaca din nou aceeasi piesa cu care istoria moderna i-a obisnuit pe cunoscatori: Principiul democratic, intr-o forma populitsta si degenerata este folosit pentru a ataca principiul statului de drept. Vointa majoritatii este clamata de demagogi pucisti pentru a-si justifica atacul la adresa statului de drept.

Cand apar oameni politici care pretind ca vorbesc direct si nemijlocit in numele a nimic altceva decat ”poporul”, ai o problema. Cand acestia se aseaza in fruntea unui curent majoritar, clamand puterea politica in numele majoritatii, ai o problema si mai mare. Cand incearca sa obtina puterea demanteland, obstructionand, scurt-circuitand si distrugand mecanismele statului de drept, te afli in fata problemei supreme in democratiile moderne.

Sa repetam: Privite in ansamblu, toate mutarile recente, incepand de la crearea unui blocaj institutional prin transformarea Monitorului Oficial din instrument al statului de drept in arma politica, pana la incercarea de neutralizare si marginalizare a Curtii Constitutionale ne ilustreaza un caz tipic de folosirea mecanismelor procedurale ale statului de drept, pentru subminarea din interior a acestuia. Este un caz de factura clasica, ilustrand o tema centrala in literatura dedicata slabiciunilor si vulnerabilitatilor statului de drept.

Concluzie: Cum trebuie raspuns asaltului

Lucrurile sunt simple: trebuie respinsa in bloc si radical strategia clasica pucista de a face apel la principiul democratic si la majoritarinaism pentru a-si legitima demersurile demolatoare indreptate impotriva statului de drept. Nu trebuie cazut in capcana pe care lideri de influenta bolsevica, indivizi experimentati ca Ion Iliescu, care au in sange strategia luptei impotriva statului de drept, o deschid. Aici este vorba despre statul de drept si atacul la adresa sa. Atat. Nu este vorba despre un validarea sau revalidarea democratica a unui lider politic sau partid politic. In masura in care este vorba despre asta, este doar ceva secundar, un front pe care trebuie jucat doar pentru a delegitima strategia mai larga a pucistilor.

A concentra strategia exclusiv sau primordial pe frontul electoral al referendumuliui este deci total gresit. Frauda, abuzul, reaua vointa pe care se bazeaza tot demersul pucistilor trebuie demascate si combatute pe toate caile. Strategia trebuie sa se concentreze pe delegitimarea in toto a demersului pucist. Din acest punct de vedere, trebuie spus calr si fara menajamente ca referndumul, ca parte a acestei strategii, este o bataie de joc nationala, o insulta adusa bunului simt si inteligentei poporului roman, nu o batalie democratica.

Sa repetam: Acest referendum pleaca de la teza ca cetatenii romani sunt stupizi, neinformati sau primitiv-motivati si ca nu pot discerne intre pe de o parte (a) o chestiune care poate fi rezolvata la urne in ciclul electoral normal (inlocuirea unui lider incompetent sau nepopular) si pe de alta parte (b) o lovitura de forta organizata sistematic de o grupare de interese bine definite. Este o teza a carei verficare empirica ne costa si ne poate costa foarte scump.

Distribuie acest articol

216 COMENTARII

 1. @Aligica:

  „Concluzie: Cum trebuie raspuns asaltului
  Lucrurile sunt simple: trebuie respinsa in bloc si radical strategia clasica pucista… bla, bla…”

  Pe scurt, trebuie sa mearga toata lumea la vot, la referendum ! Iar sustinatorii lui Basescu sa arate ca sunt o adevarata forta !

  • Pe scurt, trebuie sa recititi textul, eventual citind cuvintele din text, nu substituindu-le cu bla bla-urile dv mentale. Nu este vorba despre mersul sau nu la vot. Este vorba despre altceva, mai important decat asta.

   • @Aligica

    Si mai pe scurt, nu este nevoie sa recitesc textul – textul dvs. este unul simplu, ca de obicei. Abordam, insa, „partea practica”. Pornind, asadar, de la „partea practica”, iata un fragment (simplu) de text:

    „Acest referendum pleaca de la teza ca cetatenii romani sunt stupizi, neinformati sau primitiv-motivati si ca nu pot discerne intre pe de o parte (a) o chestiune care poate fi rezolvata la urne in ciclul electoral normal (inlocuirea unui lider incompetent sau nepopular) si pe de alta parte… ”

    Asadar si prin urmare, considerand un sustinator tipic al lui Basescu (din categoria „cetatean roman stupid, neinformat si primitiv” de la care pleaca… teza) care are de luat o decizie practica, cum sugerati ca ar trebui sa procedeze? Presupun ca sugestia dvs. nu poate fi decat una onesta: cetateanul respectiv sa mearga la vot si sa isi exprime optiunea. La urne, chiar daca nu se incadreaza intr-un „ciclu electoral normal”. Si mai ales ca e vorba de inlocuirea unui lider ce este atat incompetent, cat si nepopular.

    • deci în viziunea dvs, e legitim ca atunci cînd un politician nu mai are sprijin popular sa fie dat jos prin votul maselor.

     acu’ întîmplarea face ca, în democratiile cu traditie din vest, majoritatea celor alesi sa-si piarda popularitatea in primii 2 ani de la preluarea puterii. cum va explicati asadar „abuzul” practicat in aceste democratii in fiecare ciclu electoral, „abuz” care consta in mentinerea politicienilor in functii pe durata intregului mandat pentru care au fost alesi?

     unde mai pui ca sînt si cazuri mai aparte. de exemplu, Mariano Rajoy a ajuns sef al guvernului spaniol in urma alegerilor din decembrie 2011. astazi, dupa ce a luat masurile de austeritate pe care le astepta toata lumea, si-a pierdut popularitatea. ar fi legitim sa fie dat jos de la putere? credeti ca ar fi o solutie sa faca si spaniolii un referendum de suspendare a premierului sau de inlaturare a guvernului? eu ma tem ca inlaturarea lui Rajoy in acest moment ar arunca in haos nu doar Spania, ci intreaga UE si, prin contagiune, intreaga economie mondiala.

    • Sunt vreo 18 milioane persoane cu drept de vot si vreo 3 milioane salariati in sectorul privat. Aia 3 milioane ii duc in spate pe cei 1 milion salariati bugetari, plus alte milioane de pensionari, studenti, someri, tiganci gravide etc. Cei trei milioane mai platesc ca prostii si pentru alte clase defavorizate, gen handicapatii clasici, dar mai ales pentru handicapatii din guvern si parlament.

     Spor la treaba si mai ales la vot. Raportul este de 5 la 1. Vor obtine oricand o majoritate zdrobitoare care sa decida ca aia 3 milioane sa munceasca mai mult si sa fie jumuliti mai tare prin taxe si impozite de catre stat in favoarea celor 15 milioane.

     Cand o sa fie mai bine ? Cand va pricepe tot prostu ca democratia e o tampenie. Iar „statul asta de drept” pe care il apara toti vezi-doamne este si el in forma actuala la fel de tampit. Dar prostu nu are interes sa priceapa. Doar sa primeasca. Iar ala care taxeaza si isi opreste grosu nici atat.

     In curand aia 3 milioane vor deveni tot mai putini, pentru ca natalitatea scade, tinerii emigreaza, revin la moda job-urile la negru, caruta economia mondiala se indreapta in prapastie, iar aia romaneasca e legata de ea.

     • Eu am inteles asa: USL -ul (si alegatorii sai) nu-l mai plac pe Traian Basescu si au decis ei ca ce nu le place lor nu le place nici celorlalti. Ca sa dea „greutate” spuselor au nevoie ca si restul „prostimii” adica noi sa iesim si sa le dam dreptate prin vot.

      Raspunsul meu este unul: Nu i-am rugat eu sa-l dea jos pe cel ce nu-l plac, (o putea face „poporul” la alegerile prezidentiale), asa ca, sa iasa ei – USL-istii la vot. Doresc sa-mi demonstreze ca au acea majoritate (ce o trambiteaza peste tot) de nesatisfacuti, ce se vor prezenta la urne si vor vota Da. Adica 9,000,000 de necajiti, ce nu mai pot trai sub „dictatura” democratiei.
      Eu nu doresc sa legitimez neputinta USL -ului asa ca-mi vad de viata , familie si locul meu de munca (ce nu este la privat), mai departe. De concediu nu pot sa „ma pronunt” ;) , ca tocmai m-am intors de pe meleaguri calde si albastre.

    • Mai citeste odata textul. Sau mai bine nu, inchide browser-ul si da mai tare antena3. Daca nu esti in stare sa-ti folosesti inteligenta sa iei o decizie te ajuta voiculescu cu placere …

    • @Tim: Iti spun eu ce am inteles din articol, cel putin in privinta referendumului: referendumul in sine e o bataie de joc si nu ar trebui sa existe.
     Ca urmare, singura posibilitate pe care o ai pentru a dovedi ca nu accepti aceasta bataie de joc este sa ignori referendumul. Daca, extrapoland, toata lumea ar face acest lucru, concluzia finala ar fi clara: referendumul nu trebuia sa existe si, evident, aceasta este concluzia corecta.

    • Si as mai spune ceva. Observ ca multa lume ocoleste esentialul. Voit sau nu. Anume interesele imediate ale Rusiei de a scapa de Basescu. Pentru ca despre asta este vorba. Puciul are un puternic iz de Moscova, de FSB. Antonescu, Ponta si gastile din jurul lor sunt doar simpli executanti. Trebuie cercetata cu mare atentie si ingrijorare implicarea Rusiei in toata aceasta poveste urata care inca se petrece in Romania. Din punctul meu de vedere o implicare evidenta. „Vocea Rusiei” (in fapt vocea lui Putin) confirmand asta din plin. Prin petardele aruncate pe piata. Ce fac Serviciie noastre secrete? Dorm? Se afla in hibernare? Sunt hipnotizate? Sau infiltrate?

     • E perfect adevarat.. Fara a crede în teoria conspiratiei apare evident ca acesti Pucisti sunt de fapt pioni în mâna unor forte transnationale; Iar daca ne uitam la cine conduce acum Ministerul de Externe si ce idoli si prieteni are. se vede de unde vine „raza mortii”

   • Aveti mare dreptate. Aici nu e vorba de participarea sau nu , la un referendum. Nici de … bla,bla,bla .Acest „elitism”(sunt sigur ca singur se aseaza acolo) este o reactie tipica ,mai de mult obsevabila.(sau numai intr-o parte a lui?)) ,de gandire in cheie nivelatoare:statul de drept e tot una cu democratia. Si nu este!! E o idee „imprumutata ” din anumite articole gen”toti sunt o apa si-un pamant”(basescieni, pontisti, antonescieni …) Uniformizarea aceasta de viziune mie nu mi se pare de bun augur deloc.Indiferent dinspre ce „simpatii ” reperabile se propaga.

   • „pt asta trebuie sa confisti MO si sa il faci arma politica”. Perfect de acord.
    Spune-mi te rog unde as putea gasi articolul (tau) in care il intrebi pe presedinte (-le suspendat) „si pt asta trebuie sa confisti institutiile Procurorului general si DNA si sa le faci arme politice ?”
    Sunt uimit cate persoane in tara asta sunt atat de sensibile la operatiunea de spalat creiere si refuza realitatea. Cu siguranta usl nu este cu mult mai bun decat base &pdl, dar schimbarea trebuie sa fie o lectie pt toti viitorii conducatori, factori de decizie in tara asta: romanii nu mai tolereaza furtul si prosteala.
    Sau ar mai fi o solutie: sa il alegem pe viata presedinte pe base (organizam un referendum care poate fi validat si doar cu votul lui base), urmasi are sa lase mostenirea politica (eba, nu?) si noi ne sinucidem in masa, astfel incat sa nu mai fie nevoit sa falsifice acte pt a-si insusi imobile si terenuri. Intreaba-l, vrea?!!!

     • imi arati documentul prin care Nastase nu mai este presedintele Consiliului National al PSD, adica nr.2 din partid???? nu-l cauta, caci nu exista. Acum intelegi de ce trebuie sa fie Ipo-Crin presedinte?

    • Procurorul general si DNA nu au nicio valoare daca dosarele lor nu sunt confirmate in justitie. A confiscat basescu si judecatorii? PG si DNA nu sunt oile albe ale justitiei, cele laudate in rapoartele Comisiei? Ah, dar si Comisia a fost confiscata tot de BAsescu…

   • In esenta povestea cu petrica si Lupul se va adeveri,am mai mers la referendum si nu sa luat in seama acel vot al poporului,acuma ni se cere sa mergem la vot ptrr ifosele anumitor oameni,dupa ce au facut toate legile intr un anumit fel incat oamenii de buna credinta sa nu poata ajunge in conducerea statului acuma se cred ca reprezinta poporul.Nu l vad pe Basescu mai bine decat Ponta sa Nastase sau altii,insa sa iti bati joc pe fata de legile unei tari si sa arunci cu banii poporului dupa bunul plac este jenant,probabil ca vor merge la vot undeva la 20-30% dintre alegatorii cu drept de vot,ceilalti romani nu vor lasa sa si bata nimeni joc de ei pe banii lor

   • Domnule Aligica,
    Toata lumea stie ca biata limba româneasca e bolnava de gaselnite nefericite, importate si românizate aiurea de noii intelectuali ai tarii, dar cînd o persoana cu veleitati ziaristice ca dvs foloseste „cutume” pentru „obiceiuri” (cutume nu exista în limba româna, e românizarea stupida a cuvîntului coutume din limba lui Molière!) si „primat” vorbind de prioritatea poporului (primat, stimate domn, e un termen consacrat ierarhiei catolice!), ei bine eu una nu am chef sa stiu ce gîndeste aceasta persoana care nici macar nu vorbeste româneste! A încerca sa convingi cînd nu ai ideile prea clare ca sa le exprimi pe întelesul tuturor înseamna a te ascunde în abscons ca sa creada prostii ca esti academician!
    Dezolant sa ai chef sa trimiti pe cineva înapoi la scoala înainte de a-l lua în serios …
    PS
    Ce e aia, bla-bla mental? Biatu Conu Iancu, ce comedii ar mai scrie daca ar fi aici!

    • Unele dintre afirmatiile de mai sus pot fi verificate printr-o simpla consultare a unui dictionar in 30 de secunde.

     CUTÚMĂ, cutume, s.f. Normă de drept consfințită printr-o practică îndelungată: consuetudine, obicei. ♦ (În vechiul drept) Obiceiul pământului. – Din fr. coutume.
     Dictionar: Dicționar de sinonime | Permalink
     CUTÚMĂ s. (JUR.) consuetudine, datină, obicei, tradiție, uz, uzanță. (Practică consacrată prin ~.)
     Dictionar: Dicționar ortografic al limbii romane | Permalink
     cutúmă s. f., g.-d. art. cutúmei; pl. cutúme
     Dictionar: Noul dicționar explicativ al limbii romane – NODEX | Permalink
     CUTÚM//Ă ~e f. Normă de drept nescrisă, consfințită prin tradiție; obiceiul pământului. /<fr. coutume
     Dictionar: Dicționar de neologisme – DN | Permalink
     CUTÚMĂ s.f. (Jur.) Normă de drept nescrisă, adoptată prin tradiție; consuetudine. [< fr. coutume].

     Restul ramane exact asa cum am stabilit: semi-analfabeti, semidocti si semi-literati si reactiile lor tipice si previzibile.

     • Ce eleganta verbala, domnule politolog! Semi-analfabeta, semi-docta si semi-literata cu reactiile ei tipice si previzibile ne-si va murdari condeiul cu insulte, vi le las – si ca barbat si ca intelectual. Cînd ajungi la insulte, nu mai ai argumente pertinente.
      Perisit si semnez – nu facem cu singuranta parte din aceasi lume.

      • Distinsa doamna, nu ati inteles. Eu va dau un diagnostic profesionist, nu polemizez cu dv. Dumneavoastra considerati in mod eronat ca insulta ceea ce este de fapt o simpla descriere clinica a unei stari de lucruri.

    • In primul rand, de acord cu articolul. Referendumul nu numai ca nu era necesar, dar chiar (sa zicem) ca era – a fost planuit intr-un mod care 1. a intaratat UE; 2. a intors opinia publica a multor anti-basisti impotriva pucistilor.

     In al doilea rand, cuvantul „cutuma” este parte din limba romana, mai ales in limbaj tehinic juridic – de ex „customary international law” (cutuma internationala).

     O fi romanizarea unui cuvant strain „stupida” sau nu, dar comentariile lingvistice care nu au legatura cu eseul sunt stupide la sigur, nu denota decat snobism si suficienta intelectuala. Daca afirmatia comentatoarei ca nu a inteles ce vrea articolul (din cauza limbajului) este chiar sincera, i-as recomanda sa deschida Antena 3. Comentariile lor politice sunt mult mai pe intelesul celor de sub „percentila” (o alta romanizare „stupida” a unui cuvant strain :p) de 3% in coeficientul de inteligenta.

      • Mesaj pentru cathat:
       Gratie unui studiu sistematic al une populatii date, se stabilesc curbe de referinta pentru cresterea unor parametre diferite. In timpul sarcinii, de exemplu, se masoara perimetrul cranian sau lungimea femurala a fatului la ecografie – masurile relevate sunt exprimate în percentile. Valorile care se situeaza între 5 si 95 de percentile sunt considerate normale – o valoare de 20 de percentile însemnînd ca la 80% din cazuri valoarea este superioara si la 20% valoarea este inferioara. Sper ca am reusit sa va explic (cu greu, caci în limbajul meu arhaic termenii tehnici nu au echivalent românesc, îmi pare rau …) cu micul meu procentaj de percentile stabilit cu mare rigoare stiintifica de Dna Alina!

     • Nici snobism, nici suficienta intelectuala, stimata doamna Alina (de exemplu,” distinsa doamna” nu se foloseste cînd ai bune maniere) – si nici incomprehensiune a articolului (mi-e mult mai usor decît Dvs sa utilizez acest limbaj…) Insultele, sub toate formele, au devenit curente din pacate. Pe vremea cînd frecventam marii intelectuali ai României, în anii 60 si 70 – fara sa am nici o pretentie alta decît sa-i am ca exemplu – un Cioculescu, un Calinescu, o Dumitrescu-Busulenga nu se exprimau în „langue de bois”. La aceasta lume, fina si civilizata dar din pacate perduta, faceam aluzie. Din pacate pentru DVS, sunt obisnuia cu o alta tinuta intelectuala si morala la televiziune – nu cea româneasca la care nu am acces, Cînd viata te-a dus departe de tara ta de zeci de ani, si vrei sa stii ce se petrece pe pamîntul strabun, nu te astepti la genul asta de comunicare. Parasesc acest forum pe care ma întreb ce fac deceptionata si în acelasi timp revoltata de atîta suficienta intelectuala si snobism dispretuitor. Cum spuneam, pacat ca nu mai poate conul Iancu Caragiale sa se inspire din Contributors TVA… Cutumele ca termen juridic etc folosit pentru obiciuri si datini ar fi zgîltîit sala Nationalului! Dezbatere placuta!

   • Merita referendumul, pentru ca daca doi alesi ai poporului nu se pot intelege datorita orgoliilor prostesti, cineva trebuie sa ramana la putere. Si atunci sa decida alegatorii care este mai inteligent

    • Emil, dar nota de plata cine o supota? Adica daca li se nazare sa mai verifice din 6 in 6 luni care mai e nivelul de popularitate al presedintelui?

  • Actiunea de a organiza acest referendum este ilegala si imorala
   Ilegala prin procedurille care l-au precedat.
   Imorala prin modul cum suntem tratati de catre cei care ne cheama la referendum ,prin ceea ce ne propun si prin modul cum ne atrag in jocul lor.

   Ei ne cheama sa validam ilegalitatea si imoralitatea . Sa ne-o asumam alaturi de ei.

   Chiar si in situatia ca oamenii constienti vor fi suficient de muti pentru a respinge actiunea care ne-o propun ei prin participarea noastra am intrat in logica si jocul lor.Le-am validat actiunea. Chir daca nu le iese, au liber sa mai incerce ( in numele democratiei!)

   Respingem referendumul pentru ca e imoral si ilegal ?
   Participam si raspundem NU pt a le zadarnici actiunea ?

   Interesul nostru este de a apara statul de drept nu un anumit presedinte. Putem sa ne aparam presedintele numai salvand statul de drept. Acceptarea referendumului inseamna abandonarea luptei pt statul de drept in numele unui scop de moment.

   • Dragi cititori, nu cred ca deranjeaza pe nimeni daca astfel de comentarii intra direct la gunoi de acum inainte. L-am lasat publicat pe acesta ca sa avem o mostra si a acestui punct de vedere aici.

    Si o observatie generala: Avem o intreaga categorie sociala care se simte datoare sa comenteze public dar este incapabila sa citeasca 3 (trei) pagini de argumente nu foarte dificile fara sa se planga de dureri de cap. Observ ca aceasta categorie sociala se intampla sa fie exact cea care se simte obligata sa vorbeasca insistent in numele „poporului”. E trist dar si amuzant. Paradox al democratiei.

    • Nu va enervati Domnule Aligica, cei la care va referiti au sarcina de serviciu sa va combata si sa bulverseze efortul celor care au inceput sa inteleaga ce au pacut flacaii in ultimile 10-12 zile. Si eu v-am mai criticat pentru ca in trecutul apropiat ati avut destule critici la adresa lui Basescu si al guvernului PDL. Poate ca ati fost bine intentionat dar de un lucru sunt sigur: Actiunile conjugate ale celor de la USL v-au naucit, nici prin cap nu va trecea ca se poate asa ceva. V-au naucit pe toti si pe Tapalaga si pe Andronic si pe Cristoiu si pe Ungureanu practic pe toti ziaristii care inca mai credeti in statul de drept si in valorile democratiei. Poate in viitor veti fi mai prudent in a critica unele masuri anticriza luate de un guvern la un moment dat pentru ca de ce sa nu recunoastem ati dat in bietul Boc din toate partile si cu toate armele. In loc sa explicati oamenilor natura si urgenta acelor masuri si de faptul ca nimanui nu ii face placere sa le ia ati criticat vartos si acum iata ce s-a intamplat Practic toata harta Romaniei este rosie. In ce priveste articolul este excelent dar sufera de o hiba. Nu ajunge la masa poprului ci in fata ochilor unui numar redus de oameni. Aseara pe la ora 23 ma uitam pe B1 si pe Gigi 24 cum MRU si Cristoiu discutau pe seama referendumului si ma gandeam oare cati oameni se uita acum la aceasta ora la aceste doua posturi? Nu am reusit sa imi dau raspuns mai ales pentru cei din sate. Asa ca este cazul sa coborati din turnurile in care stati dragi ziaristi ci comentatori in randul populatiei simple si neinformate pentru a le spune ce aveti de spus. Altminteri efortul Dvs. ramane doar pe Contributors.ro citit de cativa pro si multi contra! Numai bine!

    • Dle Aligica,de acord si va rog sa lasati totusi cate un comentariu din acesta de mostra!
     Stiu ca ma voi repeta dar nu pot sa scriu din nou:exceptional articol,deadreptul fabulos!

    • Dl Aligica, preluand o idee mai veche de pe HotNews, eu cred ca-i o idee foarte buna sa introduceti plata, nu la cititori, ci la comentatori, adica sa poata comenta numai cine plateste. Si atunci cand vine cineva si va mai intreaba cine va plateste, sa vin eu si sa spun: eu il platesc, pentru mine scrie, daca nu se potriveste cu ce-ti place tie sa auzi du-te si asculta-i pe cei platiti de Voiculescu. Astfel am rezolva o data pentru totdeauna problema ‘platitului’.

    • Sunt sigur ca stiti ca intrând în arena veti fi atacat de „haitle” ce-si câstiga existenta prin macularea a tot ce-i înconjoara…Cei 42 de ani de comunism si cei 14 de ani de haos au dus la distrugerea sistemului de valori din Romania. Din pacate în cei 8 ani sub presedentia lui Basescu refacerea structurii de valori a tarii a avut o evolutie lenta. mult prea lenta si asta se razbuna. Acum trebuie sa nu mai asteptam de la un singur om solutia…trebuie sa actionam cumva, nu doar sa sustinem din vorbe initiativele pozitive. E momentul sa trecem de la analizele teoretice la executia unei constructii politice reale .. sa initiem în conditii de transparenta totala construirea atât ca structura umana cât si financiara a unui partid nou

    • Da, ar fi practic si comod. Totusi in numele puritatii principiului democratic – dreptul la libera exprimare – poate ar trebui sa le ingaduiti.
     Cenzura are o conotatie speciala pentru noi.
     In plus, sunt nostime. Parte din spectacolul lumii.

   • la asa adresare de marginea santului localitatii cocarlatele din vale, ma si mir ca ai primit replica autorului.
    ce sa ne mai intrebam daca si gandesti ce-ai scris?
    si sa mai zici ca ai dus-o greu pana acum, din moment ce pana si un agramat al gandirii si-a permis un calculator.

  • @tim

   Studii si observatii sociologice arata ca ,in general,o societate umana e structurata cu,mici diferente, astfel:
   -un procent de 10% dintr-o populatie intelege singura esenta lucrurilor
   – 30% intelege daca i se explica
   – 60% incluzand si aprox.3-5% persoane cu handicap ( mama natura da si ea rateuri) nu intelege nici singura nici daca i se explica si reactioneaza emotional

   Baietii destepti mizeaza exact pe acest lucru pentru a incerca sa manipuleze.

   Draga tim ar trebui sa te analizezi si sa tragi concluzia din ce categorie faci parte ,asta daca poti, pentru ca dupa modul in care tratezi articolul lui aligica ( care exceleaza prin claritate) am mari indoieli ca ai putea sa o faci.

  • asa am inteles si eu din textul asta. ca unii cred ca romanii sunt prosti si ca sa aratam ca nu suntem, sa venim la vot. corect punct de vedere. romani, iesiti la vot! votati ce va dicteaza constiinta, numai votati!

  • Tim iti bati capul degeaba! Oamenii de pe acest site sunt chititi pe o idee bolnava ,in esenta, care nu urmareste decat distrugerea Romaniei.E de asteptat pana la urma daca te gandesti ca in mijlocul lor se afla o secatura securista precum Tismaneanu…Eu trec pe aici doar ca sa ma mobilizez putin cand am ceva treaba de facut.Ma duc sa tai lemne!

  • SPUNETI : “Acest referendum pleaca de la teza ca cetatenii romani sunt stupizi, neinformati sau primitiv-motivati si ca nu pot discerne intre pe de o parte (a) o chestiune care poate fi rezolvata la urne in ciclul electoral normal (inlocuirea unui lider incompetent sau nepopular) si pe de alta parte (b) o lovitura de forta organizata sistematic de o grupare de interese bine definite. Este o teza a carei verficare empirica ne costa si ne poate costa foarte scump.”
   DAR “EROUL” DE CE NU A ACCEPTAT ALEGERI ANTICIPATE – PE CARE LE CLAMA IN 2005 CIND NU ERA BLOCAJUL POLITIC DIN VARA ASTA ? CIND “EROUL” A DAT SEMNE DURE SI REPETATE CA NU VREA COABITARE ! ALO SE AUDE ? CE SIMPLU ERA ! IN LUNA MAI CIND “NENOROCITUL DE PONTA A ZIS DEMISII SI ANTICIPATE … NOOO “EROUL” SE CRAMPONEAZA DE SCAUN SI VREA SCANDAL EUROPEAN,CCR Etc..VEZI SI EXTRAORDINARA ANALIZA A ALINEI MUNGIU !!!!!
   CE PACAT ! INGROZITOR CE PACAT PT. AMARITUL POPOR ROMAN !!! E BLOCAJ POLITIC? ANTICIPATEEE !!!! ASA TREBUIA !!!!

  • Pe scurt : Cerem arestarea pucistilor, revenirea la situatia dinaintea loviturii de stat, respectarea democratiei si a statului de drept.
   Curtea Constitutionala trebuia sa spuna clar, cu subiect si predicat, ca Presedintele nu a incalcat deloc constitutia, deci parlamentul nu este indreptatit sa voteze suspendarea. Referendumul este ilegal, neconstitutional si ilegitim.
   Presedintele a cistigat un mandat de cinci ani, indiferent daca se bucura de sustinerea majoritatii alegatorilor pe intreaga durata a mandatului sau.
   Acum este vorba despre o lovitura de stat, data de niste banditi. Cind te lupti cu asemenea banditi, orice metoda este buna pentru a-i invinge.
   Dupa ce ani de zile banditii si lichelele din usl si de la televiziunile infractorilor Felix, SOV si DDD l-au atacat, l-au calomniat, l-au insultat, l-au injurat, i-au pus in circa toate greutile aparute din cauza crizei economice mondiale, acum i se cere sa se bucure de sustinerea majoritatii alegatorilor.
   Presedintele trebuie sa stie ca banditii din usl vor folosi cele mai murdare mijloace pentru a-l inlatura din functie. Vor frauda masiv referendumul, vor da cele mai aberante Ordonante de urgenta. De aceea, invalidarea referendumului este o solutie foarte buna. Tara are nevoie de acest Presedinte, chiar daca sunt multi imbecili, indobitociti de campania mizerabila de minciuni, dezinformari, intoxicari si manipulari, dusa de infractorii din usl.
   Solutia este anularea referendumului, repunerea in functie a Presedintelui, revenirea la situatia dinaintea loviturii de stat si arestarea pucistilor, inclusiv a judecatorilor corupti de la Curtea Constitutionala, care au fost complici prin pasivitatea si prin unele din deciziile date. Cum adica sesizarea Presedintelui este inadmisibila ? Chiar nu stiu judecatorii corupti de la Curtea Constitutionala ca Presedintele nu a incalcat deloc constitutia ? Chiar nu si-au dat seama judecatorii corupti de la Curtea Constitutionala ca toate acuzatiile infractorilor din parlament sunt doar aberatii si gogomanii, cu scopul de a scapa ei de puscarie ?

 2. Cu teoria stati excelent. Astept insa o nota de plata cit a costat Romania mandatele de presedinte ale lui Basescu, mandatele de ministru si de parlamentar. Abia atunci cind vom putea face o comparatie intre cit ne costa referendumul si cit ne costa Basescu vom sti daca sintem pe plus sau pe minus.Orice om care nu a trait pe Marte in ultimii 22 de ani si nu este angajat politic sau financiar cunoaste raspunsul.Cu siguranta il cunoasteti si dvs domnule Aligica, sau cel putin asa imi place sa cred, macar dimineata cind sinteti singur in fata oglinzii si a constiintei dvs. Daca Basescu se va intoarce la Cotroceni in urma porcariilor din ultimele zile, avind o majoritate care a votat IMPOTRIVA lui, gasca basista va fi nu doar oportunista si de rea credinta ci va arunca Romania intr-un haos fara precedent care ne va costa, pe noi toti, cu mult mai mult decit un blestemat de referendum. Sper din toata inima ca macar atunci veti fi multumiti. Numai ca istoria acestei tari va consemna si nume si caractere si actiuni. Actionati ASTAZI impotriva Romaniei, STIIND de partea cui se afla dreptatea. Nu cred ca trebuie sa va amintesc eu ca dreptatea se afla intotdeauna de partea poporului, si nu de partea celor care savirsesc, de citiva ani, un genocid social. Va doresc intelepciune domnule Aligica. Si un pic de suflet fata de milioane de oameni care nu v-au gresit cu nimic.

  • Clarissa,

   Du-te la casierie si ridica-ti banii! Ai postat frumos, ti-ai facut datoria fata de USL. Ceilalti mobilizati-va si luati exemplul Clarissei, nu dormiti in sosoni. Va vom rasplati pe masura eforturilor voastre.
   Semnat „Guzganul Rozaliu”

  • Clarissa, nu stiu unde ai trait tu in ultimii 22 de ani…dar nu cred ca in Romania.
   Se vede ca ori erai prea tanara in 1989 ori nu ai vazut sau nu ai vrut sa vezi ceea ce s-a intamplat de fapt in ultimii 22 de ani si mai ales cine a facut raul suprem.

   Sa stii ca: „vin ai-nostri, pleaca ai-nostri, noi ramanem tot ca prostii”.

  • „Orice om…” adică „orice om şcolit la şcoala Antenelor şi care nu are decît criteriul salarial în evaluarea vieţii unei naţiuni”… Bieţii oameni…

  • „Actionati ASTAZI impotriva Romaniei, STIIND de partea cui se afla dreptatea”

   Serios? Si nu-ntreb in numele dlui Aligica, ci in al meu, personal.
   Eu sunt capsunar si, poate ca asa cum zicea bombonel despre cei ca mine, nu sunt ancorat la realitatea din Romania. Unul dintre colegii mei, nu roman, m-a-ntrebat zilele trecute „Daca presedintele vostru a fost si e cauza problemelor voastre, demiterea lui ar trebui sa va imbunatateasca ratingurile tarii si cursul valutar, ori, se pare ca e invers”. Good point, isn’t?

   Daca basescu a fost sursa atator probleme – dictator, izolare pe plan extern, imagine proasta – cum imi explici ca nu s-au inregistrat pe timpul lui reactii internationale precum cele din aceste zile? Cum imi explici ca guvernul ponta – bazat pe imaginea proasta a Romaniei din ultimii opt ani, nu pe ce zic azi eu, Macovei, capsunarii – in loc sa fie laudat pentru suspendarea lui base, ia suturi „din toate pozitiile”, vorba lui iliescu?

   Cum imi explici prezenta lui Catalin Voicu – condamnat la cinci ani cu executare – in Parlament, cu drept de vot? Cum imi explici prezenta lui Sergiu Andon pe bancile aceleiasi institutii? Cum imi explici plagiatul lui ponta? Cum imi explici ignorarea unei decizii a CCR? Cum imi explici telefonul dat de ministrul de interne iunui condamnat penal in ajunul arestarii? Cum explici demersul lui bombonel, hrebe si al aluia din italia, toti pesedisti, de a ne anula noua, capsunarilor, dreptul de vot?

   Draga, eu, ça cetatean al Romaniei, ar trebui sa ma adresez – pentru tot ce consider a fi ilegal in Romania – legilor romanesti, desigur. Dar, in momentul in care exista un parlament romanesc ce decide ca albul e negru, cata vreme exista un presedinte roman ce aproba aceasta lege, cat exista o constitutie romaneasca ce confirma ca albul e negru, cata vreme exista un guvern roman care implementeaza transformarea albului in negru, cata vreme exista o justitie romana care vegheaza ca albul sa fie negru, in cazul asta ma duc si-mi cer dreptatea afara, ma duc si urlu pe unde pot – la ambasadele SUA, Germaniei, Frantei, in fata la Berlin sau Bruxelles, la New York Times, Frankfurter Allegemeine Zeitung, BBC, Deutsche Welle, la curtea de la Venetia – ce abuzuri face clasa politica in Romania. Si da, ma stradui sa le explic cat mai bine sa-nteleaga siretlicurile, ipocrizia, fatarnicia interlocutorilor romani. Ma stradui sa le spun cat mai bine colegilor oameni de afaceri de-afara ce inseamna o tara in care albul e negru si negrul e alb.

   Nu-ti convin toate astea? Nu-ntelegi articolele dlui Aligica, Tismaneanu, comentariul meu? Inseamna ca nu-ntelegi ca ele fac parte din ceea ce se numeste democratie, ce implica dreptul la opinie.

  • De ce ne vorbesti despre Romania ca si cum noi n-am locui in tara asta? Cand spui „genocid” te referi la mineriade si „revolutie”? Tot vad comentariile tale pe-aici si trebuie sa recunosc ca ma dezgusta propaganda ce o faci. Felix n-a trait degeaba in comunism.

  • Singurul lucru de care trebuie sa tinem cont si pe care trebuie sa-l respectam este constitutia Romaniei. Constitutia este suverana in Romania nu parlamentul, guvernul sau presedintele. iar constitutia spune clar; mandatul presedintelui este de 5 ani. deci pina in 2014. Asa ca restul nu are nici o importanta, Romaia nu se conduce dupa sondaje sau dupa cum li se scoala uslinosilor. Aveti ocazia ca in 2014 sa votati alt presedinte. mai simplu de atit nici ca se poate.

  • Clarissa, daca tot ai vorbit de nota de plata hai sa ne gandim cat ne costa azi, ‘as we speak’, haznaua in care ne-a aruncat micul Beria si cat ne va costa sa iesim. Daca vom iesi. Probabil pe tine personal criza te-a costat ceva la salariu sau postul, inteleg ca esti bugetar(a). Pe mine personal m-a costat tot profitul firmei mele facut in anii 2005-2009 si inca pe deasupra, plus oameni concediati. Cu toate acestea am avut consolarea ca lucrurile incep sa mearga normal in tarisoara asta, ca exista oameni normali la cap si ca exista dreptate. Au reusit sa ne scoata la liman cand nimeni nu mai vedea limanul. Acum au venit varcolacii sa ne arunce in alta gaura ? Tie personal iti e mai bine, mai moale cu ei ? Esti vecin(a) de palier cu – ? Multumesc frumos.

   • Da, corect, „micul Beria” a facut numai prostii dupa 2009. A adancit si perpetuat criza mondiala, e mare amator de hedgefunds si se stie ca astea au fost cauza catastrofelor de pe pietele financiare; s-a bagat si prin banci (inclusiv nationale) pe care le-a adus la faliment; a distrus PIGS (Portugalia, Italia, Spania, Grecia); a marit deficitul la francezi; a cauzat somajul de peste 8% in US (intentionat ca sa il submineze pe Obama), face speculatii cu valuta ca sa ramana China prospera si sa poata invada pietele cu marfa proasta de 2 bani. Eu mai degraba i-as spune micul Napoleon, sau poate micul diavol, ca si-a varat coada peste tot!

   • Un prieten mi-a atras atentia ca „micul Beria” la care se referea comentatorul de mai sus nu este Boc (in limbajul antenesc al multor comentatori de pe net fiind numit „piticul”), ci Ponta – supranumit „micul Titulescu”. Cum nu mi-ar fi trecut prin cap, sub nici o forma, vreo asociere intre Ponta (cel care a distrus complet bruma de respectabilitate internationala a Romaniei) si Nicolae Titulescu (pe vremea caruia era o mandrie sa spui ca esti roman), confuzia e regretabila dar sper sa fie inteleasa. Imi cer deci mii de scuze!

  • Nu pot sa cred ca exista cineva de buna credinta care sa scrie ce ati scris Dvs mai sus.
   Pot doar sa cred ca sunteti o postaca.
   Tocmai vroiam sa scriu cat de ingrijorata sunt de Rusia si de cum a incept sa scoata Hydra capul si sa incep sa cred ce se zvoneste de mai mult timp: aceea ca in spatele acestor manevre sinucigase politic sta Rusia. Niciun politician cu ceva urme de neuroni nu face ce a facut Pontache si prietenul sau cu ochi de peste fiert. Deci porcariile pe care le-au facut trebuiau sa aiba in spate ceva mai mare, cum ar fi fratele de la rasarit.
   Dar iata ca imi apare in drum postarea Dvs.
   Un mai autentic mesaj comunist nu am mai citit din copilarie. Oare sa cred ca ati fost activista de partid in PCR?
   Chestia cu constiinta din fata oglinzii ma uimeste.
   Se pare ca hydra a mai facut oua, care au eclozat si au iesit din ele oameni ca Dvs.
   Nu gasesc cuvinte sa scriu uimirea de mai citi ceva de genul acesta in secolul XXI in afara cartilor de istorie despre perioada de trista amintire care se cheama „societatea socialista multilateral dezvoltata” ca la noi nu aparuse inca comunismul.

   • Draga Carmen, vezi tu ,aceasta platforma se proclama a fi „cu valoare adaugata”. Asa ca in loc de etichetari, hydre si trimiteri la manuale de istorie ,poate ii raspunzi lui Clarissa cu argumente,cit de cit logice. How about that,for a change ?

    • daca mie imi miroase a repetarea situatiei din 1945 (demonstratiile anti Radescu), apoi guv. Petru Groza, apoi debarcarea Regelui nu am voie sa ma tem? trebuie sa vin cu argumente logice? Cam tot asa li s-a cerut unor germani in 1933 si cu sau fara argumente tot la Dachau au pierit. Va spune ceva? sau va bazati doar pe bunul simt crezand ca X sau Y nu e capabil de asa ceva. Better safe than sorry!

  • Acest „blestemat de referendum” nu trebuia sa aiba loc, pentru ca

   1 – este neintemeiat legal si (nu exista nici o fapta „grava” prin care Basescu a incalcat Constitutia)

   si

   2 – Basescu si-a oferit demisia in schimbul celor doua „pretentii”, care nu pot fi decat in favoarea romanilor (ca tot vorbiti de Romania si popor).

   „Daca Basescu se va intoarce la Cotroceni in urma porcariilor din ultimele zile, avind o majoritate care a votat IMPOTRIVA lui …”. Si daca se intoarce avand o majoritate care a votat impotriva demiterii, ce se intampla?

   „Actionati ASTAZI impotriva Romaniei, STIIND de partea cui se afla dreptatea. Nu cred ca trebuie sa va amintesc eu ca dreptatea se afla intotdeauna de partea poporului, si nu de partea celor care savirsesc, de citiva ani, un genocid social.” – „poporul” a avut si are ocazia sa sanctioneze prin vot, la alegeri, pe cine doreste. Iar faptul ca unii se folosesc de „popor” ca sa-si rezolve probleme si orgoliile personale, nu face mai legitim acest act al referendumului. „Genocidul social” va continua, indiferent de cine va fi la putere. Daca deschizi putin ochii si te uiti mai departe de „Basescu” si „dreptatea poporului”, vei vedea ca peste tot in lumea asta are loc un „genocid social”.

   „Sper din toata inima ca macar atunci veti fi multumiti” – asta este din categoria „Sper ca Basescu este acum fericit”, spusa de Ponta la inscenarea sinuciderii lui Nastase si probabil ca inseamna la fel de mult pentru dumneavoastra cat a insemnat si pentru Ponta

   „Nu cred ca trebuie sa va amintesc eu ca dreptatea se afla intotdeauna de partea poporului” – ce se intelege prin „dreptatea este de partea poporului”? Vorbim de acelasi acelasi „popor” care l-a ales pe Iliescu la conducerea tarii de 3 ori? Acelasi Iiescu pentru care „dreptatea” a constat din, printre multe altele, inscenarea cu „teroristii”, aducerea minerilor etc? Iliescu, omul care ne-a „daruit” tot ce avem acum (inclusiv pe acest Basescu)?

   Cu ce impiedica Basescu acest guvern in a face trecerea de la „genocid social” la „bunastarea poporului”? Cu exemple concrete, daca se poate.

   „Va doresc intelepciune domnule Aligica. Si un pic de suflet fata de milioane de oameni care nu v-au gresit cu nimic” – acelasi lucru, in totalitate, vi-l doresc si eu dumneavoastra.

  • După cum vă formulaţi ideile păreţi o persoană cu şcoală şi tocmai acest lucru mă înspăimântă.
   Mă aşteptam să vedeţi adevăratul preţ pe care îl platim deja pentru acest scenariu de coşmar a cărui victimă este statul de drept.
   Credeţi că evaluarea consecinţelor se poate face socotind „cit ne costa referendumul si cit ne costa Basescu”?
   După cum invocaţi dreptatea poporului, „haosul în care va fi aruncată România” în eventualitatea că puciul derbedeilor eşuează (credeţi că se poate adauga ceva la haosul legislativ la care asistăm? ), „genocidul social” , realizez că nu sunteţi decît portavocea celor care de ani de zile se străduiesc şi în parte au reuşit, să smintească norodul!

  • Ma exaspereaza aceasta atitudine simplista „Basescu e vinovat de toate”. Pur si simplu nu pot sa inteleg de unde atata limitare mintala!? Repetati cu totii aceleasi texte, parca v-au spalat creierele.
   Un lucru e clar, daca la referendum se dovedeste ca majoriteatea isi doreste ca un partid sa preia puterea in aceasta modalitate inseamna ca romanii sunt condusi de cei pe care ii merita.

   • Nu e limitare mintala, e doar propaganda de tip totalitarist: se identifica un dusman si e urmarit si acuzat de toate pana la distrugerea lui. Daca scapa de Basescu tinta va fi fixata pe Daniel Morar, apoi pe Codruta Kovessi, Monica Macovei, s.a.m.d.
    Cat despre referendum da, dupa parerea mea ar trebui boicotat; dar daca societatea civila in masa nu cere asta, ba mai mult presedentele Basescu indeamna la vot, ce poti oare sa faci? Jucam un joc prost, cu reguli strambe din care poporul nu are cum sa castige, oricare va fi rezultatul..

  • Pt Clarissa:

   Porniti de la ideea ca d-voastra cunoasteti adevarul, stiti de partea cui este dreptatea , si pt ca acesta adevar este evident, cei care spun altceva decat adevarul cunoscut de d-voatra ,sunt rau intentionati.
   Parerea mea este ca este bine sa ne indoim putin de aceste convingeri ferme astfel incat sa ii putem intelege si pe cei care au alt adevar.
   Poate ( cel mai probabil) ei au si alte surse in informare , poate au alt mod de a gandi, nu obligatoriu mai bun. Dar pentru o apropiere de adevar este bine sa dam ascultare si altor opinii.

   Eu am constatat ca in vremurile acestea , opiniile oamenilor sunt determinate de postul de TV pe care il urmaresc. Este foarte util, cred eu, sa ne indoim putin si de adevarurile care ne sunt livrate de aceste televiziuni.
   Subiectul articolului pe care il comentam nu este adevarului despre Basescu, dar mi-am permis sa va raspund pentru ca am alta parere despre adevar. Cel mai probabil avem alta parere si despre majoritate . Eu nu cred ca adevarul poate fi stabilit prin regula majoritatii. Un sondaj care spunea ca aproape 50% din cei chestionati in Romania cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului nu poate determina ca in Romania sa se intample asa.
   Domul Aligica ne propune sa cugetam putin la relatia democratie/stat de drept si merita sa cugetam

  • Clarissa, n-ai inteles nimic. Nu e vorba de costul financiar al organizarii referendumului ci la costul de capital de imagine a Romaniei.

   USL sunt o gasca de huligani agresivi care ataca insasi ideile care ne tin inchegati. Dupa tot circul asta, cine-mi garanteaza ca Ponta si cainii lui n-or sa propuna tot felul de legi socialiste care sa omoare de tot IMM-urile din Romania?

   Sau tu uiti ca Iliescu a fost presedinte de 3 ori? Poate mai vrea o tura…

   • Fratilor, de ce va pierdeti vremea raspunzand unei „clarisse” – sub pana ei nu poate fi decat un tip de genul lui Vlad Nistor sau alt cadru SNSPA. ascolo s-au adunat teoreticienii referendumului, colegi ai dnei Corina Dumitrescu, membra in Consiliul Superior al Magistraturii !! Cum dumnezeu acceptam astfel de figuri in CSM ???

 3. Am putea sa punem un referendum si ca de maine romanii sa aiba salariul minim de 1500 euro. Care credeti ca ar fi procentul cu care s-ar vota ? Oricum , sa nu uitam ca si Basescu este un fan al referendumului, vroia sa aduca poporului „instruit” tot felul de idei.

  • Tinere, nu Basescu este in discutie. E vorba despre respectarea unor principii. Base e criticabil pentru multe, e drept, but it’s not the point, here & now.

 4. dl. tim… adica d_ta stand la o bere cu vecinu, iti vine asa , deodata si spui.. mi_ai furat portofelu.. si tragi concluzia .. suntem doi care spune, vino tu cu trei ca sa vedem dc. noi avem dreptate sau nu… ai o logica ..de fier..

  • Sunt mult mai multi de trei cei carora li s-a furat portofelul.
   Din banii gasiti in portofele hotul distribuie o multime de bani
   diversilor avocati tocmiti cu ziua care explica ABSOLUT REZONABIL si
   LEGAL

  • Mai Mitrica, referendumul are o cu totul alta semnificatie si valoare in Elvetia. Tara aia e practic guvernata prin referendumuri!!! Referendumurile din Elvetia nu au nici o legatura cu mizeria care este organizata abuziv in Romania! Puteti pricepe si accepta lucrul asta? Pe de alta parte va reamintesc ca singurul referendum validat in Romania a fost cel pe care cei de la USL, probabil idolii dv, l-au ingropat definitv si-l desconsidera: acela prin care majoritatea covarsitoare a acetatenilor au decis urmatoarele: maxim 300 de parlamentari si o singura camera!!! Lasati povestile! Veniti cu alte argumente si exemple. Ura fata de un om nu trebuie sa va intunece rationamentul, da? Incercati!

  • nu cumva in Elvetia referendumurile sunt CANTONALE? si la noi se pot face, dar ar insemna ca puterea centrala pierde judetul/regiunea in cauza din mana. Spune ce va asta? Parca inElvetia se pot pune si mai multe intrebari ?

 5. Luati legatura cu cei mintiti: Martin Schultz : [email protected] ; Barosso: [email protected]: Graham Watson, europarlamentar liberal care-l promoveaza in UE pe securistul Voiculescu si-i face lobby: [email protected] ; http://www.facebook.com/grahamwatsonmep; Peter Mario Kreuter: [email protected]; Anneli Ute Gabanyi: [email protected] – ultimii doi sunt analisti care sustin fara limite usl si-i fac lui TB o campanie total negativa gen antena1, rtv,rotv si infitv., fara argumente, prin insinuari si fara probe.

  • Sugerez sa încercati, fiecare dupa puteri, sa scrieti în ziarele de limba germana/engleza/franceza… din Europa&America ce se întâmpla acum în România. La o adica o traducere a editorialelor din ziarele românesti poate fi o buna sursa de informatie ce trebuie pusa la dispozitia unui public cât mai larg. Asa nu vom mai fi siguri!

 6. Eu voi boicota aceasta mascarada uslinoasa si nu ma voi prezenta la referendum. Noi am ales un presedinte in 2009 pentru 5 ani asa cum scrie in constitutie. Nu inteleg de ce sa nu respectam mandatul presedintelui care se termina in 2014.

   • Cata „subtilitate”! „ti-a mers bine” si „ca noi”.
    Cunosc multi oameni carora nu le-a mers stralucit, sau macar bine, ba chiar destul de prost, din punct de vedere material si care gandesc lucrurile la rece, fara patima, cu bun-simt. Ei au inteles foarte bine ca e criza, ca nu sunt bani si isi dau seama ca USL-ul nesocoteste Legea si Statul de Drept, ceea ce actuala opozitie nu a facut, Basescu, cu atat mai putin, iar noua clasa politca pe cale sa se nasca in Romania, nici atat!
    Ma includ intre cei despre care vorbesc: bugetar cu 1900 lei salariu, actualmente pensionar cu 1200 lei. Constiinta si puterea de a intelege lucrurile si de a discerne intre ele nu sunt date de cati bani castigi, domnule!

 7. Nu am inteles deloc de ce rezultatele inregistrate la alegerile de primari si consilii locale au trebuit sa se propage in parlamentul Romaniei. Alegerile parlamentare urmau sa aiba loc in toamna, probabil ca noua forta politica cucerea, democrat, si aceasta putere. Asa ar fi fost civilizat si firesc. Graba de a se instala pe scaunele altora ridica mari semne de intrebare. Cine ii impinge din spate? Frica? Sau au vrut sa isi faca campanie uzand imaginea Presedintelui? Indiferent de motive, rezultatul este catastrofal, atat intern cat si extern .

 8. Suntem in pragul unor schimbari majore, fundamentale ale Uniunii Europene care vor duce poate, pe viitor, la formarea Statelor Unite Europene.

  Acum cand trebuia sa fim foarte atenti la optiunile Romaniei in politica externa pentru a ne pozitiona bine in perspectiva, vine aceasta lovitura puternica adusa statului de drept, care ne face imaginea internationala praf.

  Ne indepartam foarte mult de obiectiv.

  De ce s-a facut asta?

  Mother Rusia si Tata Iliescu vegheaza…

 9. Subscriu comentariului dv dle Aligica. Aveti perfecta dreptate. Insa as mai adauga ceva. Nu numai ca referendumul este o bataie de joc nationala, ci este si profund ilegal. Chiar daca vopsit de Parlament si de guvern ca fiind legal. Eu unul as propune cetatenilor romani un boicot national la referendum. Tocmai pentru motivul ca este o imensa bataie de joc nationala. Nu trebuie sa cautionam prin prezenta noastra un referendum un puci ordinar, care are in pate si interese straine de tara. Dupa referendum, dupa ce lucrurile se vor limpezi, as vrea sa-i vad pe toti cei care au pus la cale aceasta mascarada platind dpdv politic, moral si penal. Ar fi o consecinta fireasca a ceea ce, cu premeditare si iresponsabilitate, au facut rau Romaniei pana acum. Nu ne putem juca cu soarta unei tari doar pentru a satisface ambitiile nebune si obsesiile bolnave ale unui premier plagiator si mitoman, pe cele ale unui repetent chiulangiu, ale unui securist notoriu dar si pe cele ale unui fost presedinte care ar trebui sa zaca in puscarie pentru ticalosiile pe care le-a facut in anii 90, pentru imensul rau facut Romaniei in timpul mandatelor sale. Aceasta bataie de joc nationala trebuie boicotata de cetatenii Romaniei. Indiferent de optiunile lor politice. Nu putem da foc tarii! E in joc vvitorul nosru, al tuturor.

  P.S. Cine va trebui sa plateasca oalele sparte? Cine sunt cei care trebuie sa plateasca pentru un alt MCV defavorabil, pentru o neadmitere in spatiul Schengen, pentru scaderea ratingului de tara, pentru devalorizarea leului, pentru instabilitatea tarii si pentru imaginea proasta pe care Romania o are acum? Personajele fiind usor identificabile trebuie facute sa plateasca aceasta aventura care ne-a aruncat inapoi in timp cu multi ani. Lucrurile au devenit mult prea grave pentru ca aceia care ne-au aruncat in haos sa nu plateasca.

  • Nu v-ati mai stapanit si v-ati dat in stamba. Propagati ura intre romani. Le propuneti aberatii.
   Este de preferat sa va pastrati propriile opinii. Altfel veti suferi daca nu v-ar iesi scenariul pe care il proliferati.

   • Emiliane, cel care nu se stapaneste, se da in stamba si e manat de ura esti matale (impreuna de cei asemenea si avand in frunte USL-ul). Cum arata cineva care e Adevarul, cum sariti ca arsi (caci voi slujiti Minciuna). Cum aduce argumente, cum puneti mana pe „bata” (la figurat, dar nu v-ati da in laturi, nici la propriu, cum ati mai facut-o).

 10. Viata este scurta. De ce sa mi-o trec citind articole interminabile ale unor jurnalisti fabricati de aceasta societate bolnava.
  Va solicit totusi sa nu va mai exprimati in numele cetatenilor, ci al dvs propriu.

  • Presupunand ca, facand parte si dv din aceasta societate bolnava sunteti, la randul dv, un om bolnav. Prin urmare va recomand cu sinceritate sa va tratati degraba de boala pe care o manifestati.

   • Aveti perfecta dreptate. Singura deosebire ar fi ca ma tratez singur, fara a uza de statutul de persoana publica, asa cum face jurnalistul in cauza.
    Pentru ce sa-mi deranjez concetatenii, influentandu-i cu parerile mele, posibil bolnave.

    • cred ca sunteti un fericit avand in vedere ca aveti o parere asa de buna despre propria dvs. persoana, una care considera ca este stapanul adevarului absolut.
     altfel nu inteleg de ce interziceti si alte opinii decat cele ce vi se aseamana?
     dupa cum vedeti, desi in contradictie cu parerea dvs. comentariul v-a fost postat, d-l aligica lasand dreptul si altora de a gandi si a face o optiune. dvs. nu faceti asa ceva.
     deci, cine ii face tampiti pe cititori?

    • Cred ca nu functioneaza tratamentul pe care vi-l faceti singur, schimbati-l urgent ca vad ca se inrautateste starea dvs… aberati din ce in ce mai mult

  • Pai citit ca sa postati aici si va-ncasati leutul sau rublele, ca de euro va doresc sa n-aveti parte nici dvs, nici urmasii urmasilor vostri.

  • Viata, este scurta?
   Aici se inseala cei ca tine, Emilian.
   Trecerea ta prin Viata, este una iar Viata este o alta poveste, este o poveste din care nu iesi niciodata.
   Sunteti, cei ca tine, precum o masina care merge prin intuneric cu farurile stinse.
   Bieti alexandri macedoni care dezleaga nodul gordian cu pumnul, si nu cu mintea.
   Bieti avantatori spre nicaieri, constructori de inutile piramide.
   E posibil ca cel mai mare handicap al vreunei entitati ce vede lumina zilei este acela de a nu sti
   de ce, si pentru ce, te nasti.
   Fiinta umana nu se naste „om” ci „prezumtiv om”.
   Aceasta egalitate a „prezumtivitatii de a fi om” se sparge incepand de la primul tipat.

   Unii aleg directia cea buna ( polul nord al Vietii ) altii merg spre celalalt pol iar cei mai multi se invart in jurul cozii, in cercuri mai mici sau mai mari.
   Viata, nu se lasa, nu admite inselata.
   Tranteste, daca vrei sa o incaleci, mai al naibii ca orice cal, cand te asezi cat mai bine in sa.
   „Salvarea” despre care facea vorbire, acum mai bine de 2012 ani cel mai profund dintre
   filozofii ce au existat, are un nume ce nu se inventase inca: „democratie”.
   La acest Olimp nu pot sui decat acei semizei care ajung sa intruneasca conditia de „om”.
   Olimpul asta nu este un munte fizic, ci mental.
   Desi realitatii noastre „mentalul” ii apare ca fiind „virtual”, realitatea-realitate este ca abia „mentalul” reprezinta de fapt „realitatea”.
   „Povestea” e prea lunga, dar ma opresc aici.
   Un meditator, te poate medita dar nu-ti poate transmite informatie asa cum transferam noi
   „informatia inerta” dintr-un card in altul.
   „Luminarea” (lamurirea) dezlegarii unei probleme, iti vine sau nu, depinzand de tine, de conexiunile ce le poti face in propria-ti minte , conexiuni ce poate duce la aprinderea scanteii si la …. explozie. Abia atunci strigi „Evrika” si o rupi la fuga din baia publica cu pantalonii in vine.
   Este referendumul acesta o violare a sufletului romanesc cum putine i-au fost administrate.
   Mai rau este ca unii confunda violul cu „facerea de bine”. Asta nu o pot face decat cei care
   confunda „iubirea” cu „dragostea”.

 11. Tocmai l-am auzit pe Ponta la Bruxelles plangandu-se ca Basescu i-a blocat maretul program de guvernare.
  Probabil ca acest program avea un punct si ala fundamental : sa ajunga inaintea/in locul presedintelui la Bruxelles. CCR a fost de alta parere…dar n-a fost o problema.
  Da eceea „blocatul” ne-a blocat in cheltuieli inutile si vrea sa na fericeasca, in caz de succes, cu mediocritatea lor primitiva.Din pacate plimbarea la inalta curte nu i-a folosit mai la nimic : invata greu.
  Politicienii USL-ului cred ca Europa e antena3

 12. Stimate domnule ALgică,

  Aveți perfectă dreptate. Noi nu avem nevoie de un sistem democratic, n-avem nevoie de un parlament ales, cred că Divanul- sau cum se chema chestia aia- și un domn fanariot- dar poate fi și Băsescu- sunt perfecte.
  Și dacă noi, ăia mulții- adică vreo 10 milioane de alegători, ne săturăm până peste cap de dl.Băsescu, ce ? Trebuie să-i înghițim frauda din 2009 încă 2 ani doar ca să nu pătăm ideea imaculată de stat de drept ? Haideți să luăm cea mai groaznică dictatură- să zicem cea a clanului Assad- din Siria, sunteți de acord ? Și-acuma spuneți-mi mie – în scris- că de la înființarea UE încoace, UE ca un mecanism extrem de democratic n-a făcut temenele Siriei, că firme din UE n-au făcut afaceri în Siria și că cetățenii sirieni au fost împiedecați să călătorească sau să se folosească de structurile UE ?
  Statul de drept este extrem de important. Dar într-o republică parlamentară și mai ales fără Băsescu. Și dacă Băsescu poate fi dat jos democratic, fără vărsare de sânge, cu atât mai bine. Dacă nu, nu.

  • Si pe cine sa asezam in loc „amice”? Pe marionetele lui Felix? De astia nu v-ati saturat? Pe ce lume traiti? Toti presedintii si conducatorii de stat stau prost in sondaje pe finalul mandatelor lor domnule draga. In cazul asta ce sa facem? Sa dam jos presedintii orientandu-ne dupa sondaje sau, eventual, dupa poftele si ura celor care s-au saturat de acestia? Nu mai bine respectam bunul simt, regulile democratice, Constitutia si pe noi insine? Ce, suntem un popor de vandali, de needucati, de primitivi? Mai lasati povestile astea si retorica gaunoasa de tip bolsevic si incercati sa veniti si cu alte argumente! Lasati-le pe-alea care sunt lansate pe canalele care vin din Kiseleff! Nu mai pacalesc pe nimeni. Decat pe idiotii utili.

   P.S. Europa intreaga a bagat de seama ca asistam la un veritabil puci nedemocratic iar dv o dati in bla-bla-uri tipic uslase. Lasati lozincile! Avem de respectat cu toii niste reguli, legi, o Constitutie.Ca ne place ori nu. Alternativa care e? O alta majoritate care nu peste multa vreme va proceda la fel cu aceea care exista azi, concediind interesat si subiectiv presedintele pe care vi l-ati ales cu entuziasm in alegeri. Va surade ideea asta? Aceea ca dupa primul sondaj defavorabil unui presedinte sa-l suspendam din functie si mai apoi sa-l trimitem la plimbare? Aveti minte? Nu prea se vede.

   • Stimate domnule George,

    Dacă ați controla ce scrieți ați observa că folosiți la modul nediscriminatoriu tipare ale unei limbi de lemn. Ceea ce e mai grav e că și gândiți în astfel de tipare absurde ”statul de drept”, etc. Aș fi extrem de curios cum vedeți dvs. pentru dvs. acest stat de drept și ce considerați că a făcut Băsescu pentru dvs. ca să- confundați o persoană vremelnică cu o instituție. E greu pentru cineva care gândește în limba de lemn- cum sunteți dvs.- să înțeleagă fie și cel mai mic concept democratic. Dvs. aveți o încremenire în ființă de vreo 150 de ani, cam de pe vremea lui Franz Joseph I-ul. Și pe vremea monarhului luminat- care într-adevăr a fost bun pentru Austria deși a cam pierdut toate războaiele duse- exista această groază a schimbării conducătorului- de aceea și Gavrilo Prinzip, în loc să aștepte alegerile democratice l-a asasinat pe Franz Ferdinand și a condus la primul război mondial- care a condus la România Mare.Să fi fost oare România Mare o chestiune ”bolșevică” cum spuneți dvs., stârnită de un astfel de incident ?

    • Dv sunteti cel care abuzati excesiv de limbajul de lemn. Si lasati istoria! Nu ma impresionati chiar deloc. Prezentul nu are nici o legatura nici cu Gavrilo Prinzip si nici cu Franz Ferdinand. Nu va mai legati de evenimente istorice si de chestiuni care n-au nici o legatura cu prezentul in care traim. lucrurile sunt extrem de simple. Nu le mai complicati cu gargara sterila. Asistam la un puci si la incalcarea grosolana a regulamentelor, legilor si Constitutiei. Purtati ochelari de cal? O minima obiectivitate nu v-ar strica. Presupun ca si Martin Schultz n-a inteles nimic din ce-au infaptuit in Romania plagiatorul Ponta si repetentul Antonescu, cele doua marionete pe care le idolatrizati dv. Ati fost atent la limbajul trupului, la mimica si gestica d-lui Schultz, aflat in comapania nefericita a unui infantil retardat ca Ponta? Faptul ca astazi, Barrosso si Van Rompuy nu-i vor acorda onoarea unr conferinte de presa tovarasului Ponta mi se pare suficient graitor. De ce evitati sa ne vorbiti despre raul imens facut acestei tari de catre mana de talhari care a pus la cale aceasta lovitura de stat? Faceti un minimi efort si nu mai fiti asa selectiv in rationamentul precar pe care il prezentati aici! Nu mai ocoliti adevarul! Lasati chestiunea cu popularitatea presedintelui! E irelevant. Suna deja strident.

     • Limba de lemn, dle. George, limba de lemn – gândirea de lemn atașată ”răul imens”, ”tâlharii…”. Și din păcate, cine nu învață istoria e obligat s-o repete. Oops, n-am pus ghilimelele necesare- cred că Santayana.

  • @Andrei George: A explicat dl Aligica in textul de mai sus. Totul se invarte in jurul acestui concept „statul de drept”, cu toate regulile sale de functionare.

   Daca cei 10 mil de cetateni simt ca s-au saturat de Basescu (ca sa vorbim de un caz concret) au la dispozitie alegeri prin care sa scape de el. Nicaieri in lumea democratiei nu se procedeaza altfel. Repet: nicaieri. Repet din nou, si iarasi, si inca o data: nicaieri.

   Si in cazul in care presedintele are derapaje grave, legal vorbind? Se apeleaza tot la statul de drept, prin care alesii natiunii constata evidenta si declanseaza procedurile de demitere. Problema insa in succesiunea asta de evenimente este ca ele sunt construite fara fundament, fara baza care sa ofere legimitatea, direct de la etajul doi. Adica nu exista fapte grave. Iar acesta este un fapt, indiferent ca iti convine sau nu, demonstrabil cel putin in doua moduri: CCR nu le-a constatat iar comunitatea internationala nu pare a sti de ele.

   • Stimate domnule Daniel,

    Știți, avem o problemă. L-am cam împușcat pe Ceaușescu- de care nu ne prea plăcea. Ar trebui să ne întoarcem la Ceaușescu cumva ? Dumneavoastră susțineți că dacă există cineva care atentează la bunurile mele concrete- cum ar fi nivelul de trai, starea sănătății, etc., etc. acel cineva ar trebui lăsat să mă fure, să mă îmbolnăvească și chiar să mă omoare doar pentru ca să nu stricăm ritualul habarnamistic al statului de drept ??? Acuma, ce-i drept, Berlusconi s-a simțit și și-a dat demisia, ăsta e nesimțit și nu vrea să plece de-acolo. Și nu numai că e nesimțit dar bagă și strâmbe și uneltește. Și acuma chiar sunt curios să văd care din opțiuni ați alege-o ?

    1. să-l lăsați pe nesimțit să vă omoare- dar respectăm statul de drept.Principiile sunt mai importante decât viața- păcat că nu veți mai trăi când va fi vorba de aplicarea lor.
    2. să-l dați jos pe nesimțit democratic și pașnic, chiar dacă săriți peste niște pași- pași peste care trebuie sărit pentru că dl.Zegrean nu va reprezenta niciodată pentru mine decât sluga jalnică a dlui. Băsescu, în nici un caz o autoritate denumită CCR.
    3. să-l dați jos pe nesimțit în mod violent. Celor care îndrăznesc să vorbească aiurea despre derapaje ale democrației acum, în România, aș îndrăzni să le reamintesc respectuos că astă iarnă, un tânăr locotenent vorbea despre un stat condus manu militari- și că respectivul locotenent nu își împărtășea propriile fantasme- ci era purtătorul de cuvânt al unor oameni care, pe lângă haina militară mai aveau și arme la dispoziție. Și care știau să le și folosească.

    • @Andrei George: Sustineti ca Basescu e nesimtit, baga strambe si face tot felul de chestii asemanatoare cu astea. De dragul discutiei, o sa fiu de acord cu dvs. (intamplator sunt, insa nu la nivelul de intensitate pe care il resimtiti). Totusi acestea nu sunt „fapte grave”, singurele care pot indreptati o actiune de demitere.

     Cat despre comparatia cu Ceausescu sau ideea ca Basescu personal ar atenta asupra vietii mele (inteleg ca in mod indirect), as prefera niste clarificari mai precise. Pana atunci imi permit sa nu mai fiu de acord cu dvs, nici macar, sau mai ales, de dragul discutiei civilizate.

     Inca ceva. Discutam. Printre altele, o discutie presupune si o empatie fata de celalalt, obligatorie pentru a-i intelege argumentele si, eventual, motivele. Ma iertati, insa nu am senzatia ca dvs. o faceti. Am toata empatia pentru oamenii care isi striga disperarea ca dvs., poate le inteleg uneori si motivele, dar una-i una si alta-i alta. Doriti sa plece acum Basescu si pentru aceasta sunteti gata sa mandatati un grup de oameni politici (de inalta calitate umana, carevasazica) sa calce in picioare statul de drept, sperand ca apoi vor lasa puterea din mana si vor reinstaura statul de drept. Mi se pare naiv, ca sa nu spun iresponsabil.

     • Dle. Daniel, vă invit să puneți în balanță două lucruri:
      1. viața dvs. în anul de grație 2012 față de cea din 2008- de exemplu;
      2. ”gravitatea” pe care dvs. nu o boservați a faptelor dlui. Băsescu,
      Nu-mi strig disperarea pentru că nu sunt disperat. Sunt scârbit, plictisit, batjocorit, insultat să fiu un cetățean al unei țări conduse de dl.Băsescu. Nu disperare pentru că sunt unul din cei care n-a pierdut nimic. Dar ar trebui să vă gândiți la oamenii care au pierdut în mod nediscriminatoriu 25% din salariu. Asta pentru că dl. Băsescu a dictat ”Să li se taie la toți” la momentul când mărea salariile slugilor de la ICR cu 30%- să-i facă propaganda necesară – a se vedea declarația ”culturală” a dlui. Patapievici despre un anumit filmuleț pe care Stâpânul Dosarelor îl avea și nu l-a făcut public. Orice om normal la cap- ar trebui să protesteze și ar avea chiar dreptul (conform constituției americane) să pună mâna pe arme atunci când i se ia din buzunare, i se încalcă libertățile individuale și este tratat tot timpul ca un copil tâmpit spunându-i-se că există Președintele care știe mai bine decât el care îi sunt nevoile.

    • Cat despre demisie, Basescu in mod repetat si-a depus mandatul cu conditia modificarii Constitutiei conform referendumului anterior. Conditie inutila de altfel, pentru ca Parlamentul ar trebui de facto sa respecte dorinta poporului, cum pare grabit sa o faca acum. Deci, iata ca se putea, foarte repede, legal si curat, sa avem: pe Basescu plecat (de acord), numarul de parlamentari redus in mod drastic (foarte de acord) si parlament unicameral (foarte impotriva). Din pacate actualii pucisti nu au dorit acest lucru si punct.
     Cele de mai sus sunt de notorietate publica si recunoscute de mai multe ori de ambele parti.

     • Chiar credeți, dle. Daniel, că Băsescu mai are vreun drept ? Personal, după halul în care s-a purtat cu toată lumea- mă îndoiesc. Poate dreptul să facă o ”baie de mulțime” prelungită printre profesori. Cât despre cerințele domniei sale- sunt niște prostii. Nu vom trăi mai bine decât într-o republică parlamentară- de care dl. președinte din greșeală ales nu spune nimic. Dar vrea fix 300 de parlamentari. Și o singură cameră.

      • Andrei, din pacate n-am sa reusesc sa-mi salvez parintii profesori de capcana aruncata de populisti. Prin raport cu 2008 si eu castig deja substantial mai putin doar din devalorizarea leului.

       Cu toate astea nu sunt imbecil sa arat, naiv, cu degetul in directia unui singur om.

       Faptul ca o forta politica din sens invers are puterea de a demite presedintele inainte de finalul mandatului imi confirma ca cei care azi isi asuma reprezentarea „poporului” puteau, in egala masura, sa blocheze taierile salariale, regresul economic, abuzurile…

      • Dragă Dan,

       Nenorocirea face că trebuie să arăți în direcția unui singur om. Pentru că existau măsuri normale- și firești- ca cei care-și fac treaba să obțină o mărire de salariu în 2010- iar paraziții să fie dați afară. Aceste măsuri- reunite sub titlul de ”Evaluarea competențelor” ar fi fost luate de orice guvern serios- care pe de altă parte ar fi oprit orgia imbecilă a construcției de telegondole, bazine de înot închise cu cheia și de fapt tot ce i-a trecut prin minte dnei. Udrea. Pe care, ce să vezi, tot Traian Băsescu a pus-o în funcție.
       Orice om cu o minimă demnitate- ceea ce nu este cazul dlui. Băsescu- ar pleca singur. Nu este nici măcar un om cu o minimă demnitate- pentru că știe că atunci când va face pași de la Cotroceni îi va face spre pușcărie, acolo unde statul de drept, cel pe care-l tot laudă , i-a pregătit deja un loc în celulă.

 13. Pe scurt, putem spune ca problema pucistilor e urmatoarea: una-i sa crezi ca vrem sa-l dam jos pe Basescu, alta-i sa crezi ca meriti sa te punem pe tine dictator.

 14. REZUME: la Bucuresti a avut loc un puci comunist de sorginta fascista,capii caruia sunt Victor Ponta si Crin Antonescu.Deci,toate declaratii si actiunile intreprinse de pucisti sunt ILEGALE si trebuie sa fie dur sanctionate de POPORUL ROMAN,opinia mondiala si institutiile specializate ale UE,cit si SUA.ROMANI,sa ne reintoarcem LIBERTATEA si TARA,pe cale sa fie furate de HUNTA COMUNIST FASCISTA,numita USL!!!

 15. Mai pe sleau este asa: USL zice ca are majoritatea. Aceasta este formata pe langa USLdin: independenti si minoritati care mereu voteza cu guvernul, UDMR si UNPR care pana acum 2 luni au fost in guvern. Daca guvernul Boc este vinovat de incompetenta (asa zice USL) inseamna ca si UDMR/UNPR sunt vinovati dar au fost cumparati (in viu). Daca este sa judecam in stil Ponta, cei care acum au majoritatea sunt partial (UDMR/UNPR) vinovati de guvernarea incompetenta si se sprijina pe minoritari si independenti care l-au sprijinit pana acum pe Boc. Daca se mai adauga niste parlamentari penali, plus cireada care a dezertat de la PDL, plus cei doi incompatibili, nu mai raman prea multi.

 16. D-le Aligica

  aveti dreptate – acest referendum este o bataie de joc nationala.

  1 presedintele demis acum a oferit el insusi demisia ca schimb al transpunerii in lege a altui referendum (reducerea numarului de parlamentari).

  2. In ziua demiterii presedintelui , daca asta nu s-ar fi intimplat, stirea zilei ar fi fost cea despre acceptul proiectului Nabucco .

  3.poate sunt naiva ,dar prioritatile momentului ar fi trebuit sa fie strategiile de dezvoltare economica pe termen lung, pozitia Romaniei in UE (e totusi a saptea tara ca marime, din pacate numai cantitativ vorbind).
  De ce trebuie sa fim intorsi din drum numai pentru ca banditii au inceput sa aibe probleme cu justitia, pentru ca asa zisii afacerist sunt incompetenti cind nu e vorba de furat, pentru ca tichia de margaritar se numeste doctorat.

 17. Clarissa,dumneata vezi numai o parte din adevar.
  Nu fac parte din electoratul roman,dar asta nu ma impiedica sa-mi expun parerea(am facut aceasta mica observatie,din speranta ca mi se vor scuza anumite greseli textuale).
  De ce facem administratie numai la cariera politica a lui Basescu si uitam de cele a lui Nastase(vrem sa fim corecti).Lacomiile si mafiotismul lui Nastase si bufonilori sai, au dus la criza Romaniei(vorbesc in general si nu economic).de astazi.
  Stim cu totii,ca doar nu suntem autisti,cum s-a ajuns la aceasta situatie.Am urmarit pas cu pas la val vartejul politic.Daca dumneata consideri ca-i corect,si toate au fost numai porcarii,atunci Dumnezeul cu voi.
  Sper ca vei avea coloana vertebrala si vei posta tot ca Clarissa in viitor.Vom mai discuta!
  Toata lumea vorbeste de suspendare lui Basescu ptr.a avea o liniste deplina,dar nimeni nu vorbeste de demisia Guvernului.Intr-o lume civilizata,nu presedintele,care nu a dovedit incalcari constitutionale,trebuie sa fie suspendat,ci Guvernul,dupa acest model civilizat se merge direct la anticipate.Ce-l oprea pe Ponta sa-si dea demisia(calea cea mai democrata)Presedintele propunea 3 PM,Parlamentul majoritar respingea si asa se ajungea la alegeri.
  Se prefera consumul de 25 milioane Eu.,ptr.ce???
  Ah ca dansii vor sa incalce democratia pura,este alta poveste.
  De asta spun:incercati sa ginditi cu capul vostru si nu vedeti numai o parte din pahar.
  Si o ultima remarca:de partea cui este adevarul?A lui Ponta si Antonescu,papusarii lui Voiculescu?

 18. Comunism = bad, Democracy = good … Basescu = Democracy … Anyone Else = Comunism … atat trebuia sa scrii, te-ai muncit de pomana sa pari inteligent.

  La ora actuala nici macar in China nu mai este comunism autentic. Socialismul nu este comunism, in lamest terms, socialismul protejaza persoanele fizice cu prioriate in fata celor juridice. Este regimul ideal pentru o criza economica, si este preponderent in uniunea europeana, si unde nu e va fi in viitor, pentru ca efectele crizei sunt incoming….

  Tu esti un distrus, micro-cultural, care vede in alb si negru, si ii e frica sa deschida dulapul, de frica ca sare monstrul psd-ist si il manaca. Ce dre’imi pierd timpul cu tine … initial vroiam doar sa-ti spun, mars in mm ma-tii de esec evolutionar!

  • NU Apox, socialismul NU este solutia de criza si nu va fi niciodata. Solutia oricarei crize economice este liberalismul.

   De ce? Pentru ca ne mai putand controla economia, trebuie s-o lasi sa se regleze singura. Doar foamea trece criza. Nu ajungi niciunde daca jupoi pe cei care POT si mai ales FAC si dai celor care NU pot si NU fac. Stii de ce? Pentru ca nu vor mai face nici aia care pot. Si mor toti de foame.

   Auzi, iti dau contu meu bancar, da-mi si mie salariul tau pe luna asta, sa ma duc la mare!

   Radu

 19. Domnule, unde vezi dumneata ca am spus ca trebuie sa stai in casa sau sa nu-ti exprimi opiniile?! Uite, nu numai ca te incurajez sa le exprimi dar ti le si public. De scos din casa nu pot insa sa vin eu si sa te scot. Creez un precedent periculos…

  • Parca ziceati ca nu mai publicati chestii de-astea …. sau semana cu incercatul de a te lasa de fumat, „inca una su dupa aia …” ?

    • PS
     Sunt admonestat delicat de colegii de la moderare la de Contributors: nu ar mai trebui sa las sa treaca mesaje ce apartin evident unor postaci. Se pare ca sunt in general de cateva zile ingropati sub un val de astfel de mesaje si nu ii amuza de loc.

     Observ ca au scos sau editat si mesajele de gen pe care le promovasem eu.

     Asa ca problema slabiciunilor mele a fost rezolvata prin interventie externa, ca sa zic asa.

     • Admonestarile primite de dv sunt perfect justificate. :) Trebuie sa admiteti faptul ca ne aflam deja in campanie electorala, si ca postacii isi fac si ei „treaba” pentru care sunt (sau nu) platiti. Nu?
      Oricum, voi sublinia nca o data ceea ce am mai afirmat: NU VOI MERGE LA REFERENDUM PENTRU CA ASTA AR INSEMNA SA CAUTIONEZ SI SA LEGITMIEZ UN PUCI, O LOVITURA DE STAT PARLAMENTARA!!! Opinia mea e ca acest referendum trebuie boicotat. Dar nu din motivul ca prezenta nostra l-ar putea valida. Dar am explicat deja motivul….

      „Poporul USL” n-are decat sa ne arate pe 29 iulie cat de mult il uraste pe Basescu. De ce il uraste, ei!, asta-i cu mult mai greu sa ne explice argumentat.

      • Prietene George, tu intelegi ca aberezi? Ce inseamna la tine „lovitura de stat parlamentara”??? L-ai vazut pe Antonescu cu mitraliera in mina, alergand-o pe anastase pe holuri ??? Lovitura de stat se da in general de catre forte militarizate, de catre oameni NEALESI DE NIMENI. Cum sa spui ca parlamentul a dat lovitura de stat, daca in Constitutie se stipuleaza dreptul Parlamentului sa-l suspende pe presedinte?? Lovitura de stat nu se da in litera constitutiei ci se da cu arma in mina, fara sa fie legata de lege sau de democratie. Un parlament ales democratic nu poate da lovitura de stat, mai ales ca in Constitutie este un drept consfintit in mod indubitabil. Am vazut imaginile de la sediul de campanie al chiorului si acolo erau o gramada de postaci pedelisti. Si tu esti tot postac platit de basescu din furtul banilor publici, din miliardele de EURO de la autostrazi, de la medicamente, de la spitale, de la taierile din pensii si salarii?? Mai bine du-te si cauta-ti de munca, vine scadenta pentru stapinul tau!

      • Explica-mi, te rog, care este – in opinia ta – motivul pentru care sunt trei tipuri de alegeri:
       – locale
       – parlamentare
       – prezidentiale
       Din cate stiu, au avut loc doar alegeri locale.

      • poate parlamentul ales democratic sa suspende activitatea unor partide politice? poate acelasi parlament sa suspende ziare si bloguri? poate acelasi parlament sa interzica candidatura unor persoane? eventual prin declaratii politice??? asta nu e lovitura de stat, la ce-ti trebuie mitraliere sau bate? mai ales daca CCR nu are voie sa se pronunte pe hotararile de mai sus? Iar daca contezi pe bunul-simt sau etica parlmanetarilor majoritatii (alesi democratic evident) suntem pe planete diferite…….

      • ce dragutz… sigur ca da, nu mergem ca sa nu cautionam un puci… foarte neipocrit, ca sa zic asa

  • Eu nu inteleg de ce ne tot ascundem dupa gard. De ce nu se face intreaga campanie pe aceasta idee: „Referendumul este o bataie de joc! Boicotati-l!”. Daca la vot se vor prezenta 30-40% dintre romani, chiar daca voteaza Basescu 80%, nu inseamna nimic pentru USL. Ponta se va decredibiliza si mai mult, se va vedea ca a vandut gresit ideea ca lupta politica a fost a ‘poporului’, cand de fapt a fost a lui personala. Eu cred in continuare ca daca mergem la vot jucam in hora lor, adica ei ne cheama si noi ne ducem. De ce sa am eu nevoie sa-i confirm lui Ponta sau oricui altcuiva ca-l vreau sau nu pe Basescu? De ce sa fiu nevoit sa-i demonstrez eu lui Ponta ceva? Aleg cand sunt alegeri si cu asta punct.

 20. Multumesc pentru articol! Ma gandeam cum sa procedez, Dvs. m-ati ajutat sa ma decid;
  Pe scurt,majoritatea alegatorilor romani sunt stupizi, primitiv-motivati-sa-i dam la cap lui Basescu pt ca ne-a taiat salariile si ne-a introdus contributia de sanatate la pensie- fara a se gandi la implicatiile profund negative ale victoriei in referendum ale celor mai reactionare si mafiotice grupuri ale Patriei;
  Este-va dau dreptate 1000% o bataie de joc;dar, cum spuneam cei nominalizati mai sus fiind majoritari, dupa parerea mea a participa la referendum ar echivala cu omologarea, legitimarea puciului. Am participat la referendumul din 2009, validat; ce s-a ales? Cum au tupeul sa ma cheme la referendum, cand si-au batut joc de cel validat, de vointa noastra?Reactia corecta, dupa parerea mea, este sa nu contribuim prin prezenta noastra, la victoria acestor infami!

  • Michiu Stefan:
   „Multumesc pentru articol! Ma gandeam cum sa procedez, Dvs. m-ati ajutat sa ma decid […] a participa la referendum ar echivala cu omologarea”
   :)
   Si eu va multumesc pentru postare! Nu sunteti singurul – mai sunt si altii, in acest topic, care au… inteles subtilitatea mesajului – sustinator al lui Basescu (din categoria aceea „de la care pleaca teza”) care a fost ajutat sa se decida de articolul d-lui Aligica – a avut nevoie (il citez) de „3(trei) pagini de argumente” pentru a exprima un lucru atat de simplu si… onest.
   O observatie generala pentru dl. Aligica: magnitudinea ideilor, greutatea argumentelor sunt invers proportionale cu numarul de pagini de care ‘avem nevoie” pentru a le exprima. Dar nici propaganda nu mai este ce a fost odata…

 21. Daca referendumul pentru demiterea presedintelui este o batae de joc nationala va decide electoratul roman.Autorul incearca sa sugereze ca este o bataie de joc pentru a influenta subliminal neparticiparea la referendum. „Cand apar oameni politici care pretind ca vorbesc direct si nemijlocit in numele a nimic altceva decat ”poporul”, ai o problema. Cand acestia se aseaza in fruntea unui curent majoritar, clamand puterea politica in numele majoritatii, ai o problema si mai mare. Cand incearca sa obtina puterea demanteland, obstructionand, scurt-circuitand si distrugand mecanismele statului de drept, te afli in fata problemei supreme in democratiile modernebliminal ca nu trebuie participat la a asemenea bataie de joc”. Citatul de mai sus se aplica perfect pe intreaga activitate a presedintelui basescu, de unde concluzia ca autorul stie ce vorbeste dar vorbeste tarziu, aplicand dublul standard in analiza sa. De ce nu ai „combatut”cu argumentele de mai sus derapajele lui basescu , magistral prezentate, domnule activist aligica? Cine a vorbit in numele poporului 8 ani?. Cine s-a asezat in fruntea unei majoritati , creata imoral si artificial de el insusi?Cine a obstructionat si distrus mecanismele statului de drept in numele acelor majoritati imorale, numind prim ministru un boc? Cine a aruncat in derizoriu si a contribuit decisiv la diluarea incredibila a autoritatii institutiilor de baza ale democratiei si ale statului roman?

  • Astea sint pure speculatii anteniste, as vrea sa prezinti concret niste fapte grave facute de presedinte care au fost neconstitutionale. Esti in stare ?

 22. Cel mai democratic mod de a da jos un presedinte este la alegeri. In 2014 aveti ocazia sa faceti asta. sa votati cu presedintele pe care-l vreti voi. Alta modalitate nu exista decit in cazuri extreme cind presedintele a incalcat in mod flagrant constitutia prin fapte deosebit de grave (atunci prin referendum se voteaza demiterea lui sau nu) ceea ce nu exista un cazul nostru de acum.

 23. Stimate DPA, am scotocit prin ziceile iliescene, pe blogul Nastase, prin discursurile lui Ponta: nu găsesc renumtarea la ” dictatjura proletariatului” ci doar rebotezarea acesteia. PSD este neo/comunist cu accente peroniste ale lui Ponta. Am mai trecut prin astea – unii refuza amintirile- când in ” numele poporului” s-au făcut toate ticalosiile ( iar Iliescu era acolo!) 1948-1989

 24. ma mir de ce articole citesc. 10 mii de euro si confiscare . pentru prima data citesc asa ceva . Si se afirma de confiscarea acestor mari averi. Pt. orice apartament sau cocioaba din Romania se cere mai mult.Bilete de vacanta de mii de euro. Este sanatos cine vehiculeaza astfel de teorii. De impozitarea marilor averi nu vorbesc romanii , ci altii , vezi americanii.referendumul o pacoste pe tara? este prevazut in constitutie stimate ziarist. Baiul este ca nu respectam constitutia referitoare le referendum. In compensatie avem tendinta de a respecta recomandari de la altii. Un referendum este un plesbicit si se ia ca o opinie la majoritate sau o majoritate cu obligativitate de participare cum spune loegea din Romania. Asa spune legea.In cazul de fata cu suspendarea presedintelui Basescu trebuie obligativitate si rezultatul este in functie de votare. Cine nu participa justificare sau amenda.

  • ma faci sa rid cind vorbesti numai prostii. nu exista nici o obligativitate sa te prezinti la referendum sau la alegeri. Nici pe vremea celui mai crunt dictator al Romaniei nu era obligativitate.

  • Asta este sa citim printre randuri, noi cei inculti si tampiti? Obligatorie prezenta la referendum, altfel trebuie justificare sau penalizare????? In ce an traiti domnule?
   Gasca vesela si de culoare evident rosie va pierde nu numai la rezultatul referendumului pe care il vom plati extrem de scump, dar si prin faptul ca oamenii de bun simt si cu un IQ cel putin normal nu vor participa la aceasta mascarada…

 25. Felicitari pentru acest articol.
  Exprima exact scena politica actuala d8in Romanica noastra si mai ales obiectivele obscure ale grupurilor de interese.
  Am speranta ca acest articol va insira imaginatia a cat mai multi romani, asfel incat la referendum sa sanctioneze ferm pe cei ce merita cu prisosinta.
  Intrebarea este: Sanctiunea poate fio aplicata prin prezentare sau neprezentare la vot?
  Pana pe data de 29 avem timp sa deliberam cum estre mai bine.
  Concluzie: mania si votul nostru nu trebuie neglijate.

 26. Zau asa? De ce? Pentru ca sa au decis idolii tai? Calamitatile nationale care sunt plagiatorul national si repetentul chiulangiu, pe-astia nu-i vezi? De ce? Nu-mi spune! Stiu. Esti doar un biet postac. Calamitatie astae doua ne-au facu tara de ras? Lucrul asta nu contaza pentru tine? Asa de plin de ura esti incat nu vrei sa vezi in ce hal s-a prezentat mincinosul ala patologic de Ponta la Bruxelles? N-ai observat cat de stingher se simtea Martin Schultz in prezenta acelui plagiator mitoman care a ajuns premier dintr-o mare eroare. Individul asta si uzurpatorul care se afla azi la Cotroceni ne-au aruncat tara in haos. Atat de orb esti incat nu vrei sa vezi decat pe imparatii aia goi de orice continut si valoare carora li te inchini?

  P.S. De ce nu va latrati voi lozincile astea urat mirositoare la Haznalele online ale lui Felix?

  • Sunt de acord cu termenul „haznale”. Problema este că Băsescu a frânat un trend de regeneare a opoziției împotriva acestor haznale. Iar acuma oameni ca Mihail Neamțu sau Mihai Răzvan Ungureanu, Monica Macovei vor primi lovituri nemeritate doar pentru că-l sprijină pe Băsescu. Cu ce îi ajută acest Băsescu? Nu vedeți că nu are niciun obiectiv politic, e gol pe dănuntru? E normal ca dacă nu îl pupi undeva pe Băsescu să fii considerat „trădător”, „vândut” etc.?

   • Tin sa-ti amintesc ca Monica Macovei, MRU, Cristian Preda, Sulfina Barbu, Raluca Turcan, Liviiu Negoita, Anastase, Elena Udrea, Monica Iacob Ritzi ca si multi altii au fost promovati si/ sau sustinuti in politica chiar de catreTraian Basescu, de multe ori in ciuda cel putin a unei retineri din partea veternailor din PDL.
    Acuma, unii au confirmat, altii, din pacate, nu, c-asa-i in productie, mai sunt si rebuturi.
    Deci, chiar daca nu-l suportam pe Base, sa nu negam tot ce a facut.
    Si Iliescu a promovat oameni: Rovana Plumb, Corina Cretu, A Nastase ,care la randu-i l-a promovat pe V Ponta, Banicioiu, , Robert Negoita, Sova etc.
    Deci fiecare a produs ce-a putut mai bine.
    Cat priveste chestia cu „pupatul undeva” vad ca, in general, atat analistii „impartiali”cat si usl-istii declarati, aveti o obsesie cu chestiunea asta a pupatului. Cum e unul mai putin critc cu presedintele, cum e automat basist si neaparat trebuie sa-l „pupe undeva”.
    Poate cateva sedinte de psihanaliza v-ar prinde bine…

    • Succesiunea dvs. de nume e cel putin bizara, fie adoptati deliberat o tehnica de a amesteca oamenii onorabili cu cei neonorabili, fie …

 27. sa inteleg ca daca referendumul „fotografiaza ” o stare de spirit a populatie la un moment dat, uneori nerealista, ce putem spune de referendumul cu unicameralul.? Mai batem moneda basista pe el cand ne convine sau uitam si spunem despre popor ca nu stie ce vrea?

 28. nu posed nici limbajul dvs si cunoshtintzele politice,nici pe atit.si nu mi pregatesc comentariul,asta ptr a ma scuza:
  tov basescu este pus in discutzie a doua oara.
  parca aceeashi si inca citziva pe linga il vor acum dus.
  tov basescu shi a pus fiica de europarlamentar si are grupul lui de baietzi deshteptzi cum de altfel au totzi la romanica.
  pdl ishi are bazinul in Transilvania,usl in regat.
  constitutzia romanicai,care are ca parinte un bun comunist,a permis si ea aceste infruntari,eu cred ca ea, constitutzia ,era buna atunci cind totzi eram strins unitzi si tov iliescu si nastase ne conduceau spre inalte culmi de civilizatzie si progres.
  ce eu socotesc ciudat:de ce tovarasii din gruparea copy-paste n au avut rabdare inca ceva luni?ce i a determinat sa se grabeasca asha?
  in rest romanica va fi tot mai saraca,iar conducatorii ei tot mai bogatzi,ca de, e stat de dreptzi!

 29. Increderea pierduta nu se va recastiga usor. Daca puciul va avea succes va crea un precedent periculos. Eu nu voi participa la asa ceva. Voi sta acasa pe 29.

 30. Domnule Aligica,
  Trebuie sa recunosc ca va citesc interventiile si ca sunt de acord cu cea mai mare parte a lor. De data asta nu va inteleg. Ati incercat o demonstratie neconvingatoare prin care afirmati ca referendumul este o bataie de joc la adresa poporului si in consecinta ar trebui sa stam acasa si asta pentru ca sunteti convins ca rezultatul va fi demiterea presedintelui. Singura sansa a suspendatului ar fi nevalidarea numerica. Dar daca Traian Basescu afirma ca el nu poate coabita cu cei de la PSD si PNL si totusi le-a dat guvernarea, noi ce trebuie sa facem ? Sa ne uitam pasiv la un meci continuu ale carui rezultate le suporta cetatenii ? Intr-un fel trebuie transata aceasta chestiune si cu cat vor vota mai multi cu atat mai bine. Daca lumea este convinsa ca Traian Basescu este presedintele de care avem nevoie, atunci va ramane in functiune pana la terminarea mandatului, iar problema coabitarii poate fi transata la alegerile parlamentare. Nu cred ca cineva poate minti pe toata lumea, tot timpul. Nu subestimati capacitatea populatiei, in ansamblu, de a gandi si actiona corect. Eu l-am votat pe Traian Basescu, iar acum incerc sa pun ceva realizari in dreptul mandatelor sale. Din pacate lista e subtirica rau de tot.. Lozinci bune, realizari… cu lupa. O ultima remarca : cunostintele si mintea dumneavoastra n-ar trebui sa va dea voie sa folositi termenii „lovitura de stat” si „puci” in contextul actual.

  • De fapt, presedintele ar trebui re-validat in fiecare an de votul cetateanului, daca trece mai intai de o expertiza psihiatrica. Functia si Institutia sunt mult prea importante (vezi Constitutia) pentru a permite unui psihopat sa se strecore in fruntea tarii. Dar pana modificam noi Constitutia, la gradul de ideologie actual, hai sa lasam procesul democratic se functioneze. Organismul care a initiat aceasta suspendare, Parlamentuul Romaniei, este ales tot de votul cetateanului, iar cand 2/3, marea majoritate, ia o asemnea decizie, ea trebuie respectata, si la nivel national, dar si europen. Puterea va naste intodeauna monstrii, pana cand omul va intelege in cele din urma sa limiteze aceasta putere, doar la ce este necesar, pentru indeplinirea mandatului si nimic mai mult. Nici eu nu votez pentru sau impotriva maimutei, ci pentru deblocarea institutionala si functionala a Romaniei.

   • vazand ce spun si ce fac UNII parlamentari, nu ar trebui mai curand sa fie testati lunar? Eu am senzatia ca in unele cercuri politice sa studiaza intens Goebbels: ” cu cat e minciuna mai mare, cu atat e mai greu sa o combati”. ceva masterate, doctorate pe acolo?

  • Subscriu. In plus cred ca toata aceasta tevatura este legata de alegerile din toamna, prin prisma alegerilor locale. Interimatul e interimat. PDL nu mai voia sa guverneze ca sa nu-si naruiasca de tot sansele in toamna. Asa ca presedintele a uns alt prim-ministru..in jurul caruia iute s-a coagulat o majoritate parlamentara. Traseisti, fosti aliati PDL..oricum ar fi, e vorba de o majoritate in Parlament. Pentru maximizarea sanselor in toamna, actuala putere nu putea ramane cu adversarii in posturile cheie – trebuiau schimbati. Altfel, bete in roate, intern si international, la tot ce se poate astfel incat sa piarda din capitalul electoral si sa intoarca o parte din „furia” poporului spre ei. Asa ca i-a schimbat..pe dunga legii dupa cum zice CCR. Fosta putere, atinsa la locurile sensible : „lovitura de stat”..de parca poti vorbi de lovitura de stat cand guvernul legal desemnat, majoritatea din parlament si decizii avizate ca legale de CCR sunt de partea lor. Eu cred in referendum , nu cred in Basescu si sper ca la alegerile anticipate sa apara o terta figura ca sa o votez ca presedinte. Referitor la alegerile din toamna..poporul sa-si faca datoria. Apropo, presedintele nu a fost votat de noi ci doar de unii dintre noi.Avand in vedere scorul strans de la alegeri cand a candidat impotriva lui „Mihaela, dragostea mea” eu unu cred ca diferentierea se impune.

 31. I-ati vazut ranjetul lui Ponta in conferinta, de la Bruxelles?
  Ati vazut cum se foia, exact ca tovarasul Ilici- tatucul lui, atunci cand nu-i convenea ceva?
  Ati vazut in ce postura de rahat a fost pus, mai precis ciuruit precum ciuruieste „fiara” politica Basescu pe toti: politrucii, amatorii, puturosii, baronii, hotii, proxenetii din PSD?
  Ati vazut cum se face politica adevarata?
  L-ati vazut pe Ponta executat de Europa cea Mare? Incluziv de plagiat?
  Deci, concluzia este una: Presedintele Basescu, a fost este si va ramane pana in ultima zi de mandat presedintele tarii.
  Presedintele Basescu, este singurul care va putea priponi ciuma comunista care a luat avant socilaist.
  Toate abuzurile lui Ponta vor fi sanctionate de NOI Suveranii, la vot!
  Toate abuzurile lui Ponta, toate minciunile au pus peceteta pe cariera lui Ponta, Crin, clica PSD, scriind asa:
  USL- expirat!
  USL=dictatura!
  USL=lovitura de stat!
  USL=puci bolsevic
  USL – ANULAT!!

 32. Asa DA. E un strigat la lupta pentru cei capabili sa citeasca mai mult de 3 randuri si e mai mult decat binevenit.

  Carcotas ca de obicei, dar argumentat, as edita titlul dumneavoastra in urmatoarea forma: „Referendumul: O bataie de joc internationala” si mentionez cateva argumente mai putin vizibile:
  – Siria si Mare Neagra par a fi prioritatile vecinului de la rasarit pe termen scurt (Russian warships to exercise in Mediterranean, Black Sea – http://news.xinhuanet.com/english/world/2012-07/11/c_131707227.htm)
  – In presa austriaca semnalul e ca scandalul are cauze rusesti (Premierul Ponta angajeaza agentia de PR a concernului rus Gazprom si a Guvernului de la Moscova – http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12778271-ziarul-austriac-die-presse-premierul-ponta-angajeaza-agentia-concernului-rus-gazprom-guvernului-moscova.htm)
  – In presa rusa semnalul e ca scandalul are cauze americane (Vocea Rusiei: Suspendarea lui Basescu este planul guvernului american -http://ziaruldeiasi.ro/national-extern/vocea-rusiei-suspendarea-lui-basescu-este-planul-guvernului-american~ni8mpm)

  Concluzia: Nu mai e demult o chestiune nationala. Oare mesajul presedintelui din parlament in care spunea cat se poate de apasat ca nu vine nimeni sa ne faca ordine acasa era un fapt sau o cerere?

 33. PSD a dat industria grea la ruşi – combinatele de prelucrare a metalelor feroase şi neferoase, industria aluminiului.
  PSD a vândut Petrom, cu petrolul şi gazele din subsol cu tot.
  PSD a vândut/cumpărat rafinăriile României.
  PSD a semnat contractul cu Roşia Montana.
  PSD-PNL au “modernizat” Porţile de Fier.
  PSD a semnat contracte pe 20 de ani cu “băieţii deştepţi” pentru energie ieftină de la Hidroelectrica sau Nuclearelectrica.
  PSD a inventat asfaltatorii, preluaţi ulterior de toate partidele la putere.
  PSD a decis vânzarea flotei României, cu Nicolae Văcăroiu la cârma guvernului şi cu Aurel Novac ministru al transporturilor.
  Nicidecum secretarul de stat Traian Băsescu!

 34. Visam cu toţii frumos în 2005, când Alianţa DA a venit la putere.
  Singură n-ar fi putut clinti PSD, aşa că s-a făcut frate cu PC, soluţia “imorală” de trecut puntea. Mare greşeală.
  Cu chiu, cu vai, Năstase a fost dat jos de la şefia camerei Deputaţilor.
  Dihonia dintre PDL şi PNL a început la blestematele de inundaţii din august 2005 – când premierul Călin Popescu Tăriceanu a fost convins să nu mai demisioneze de către Dinu Patriciu, Peter Imre, Sorin Roşca Stănescu şi alţi „binevoitori”.
  Cu alegeri anticipate atunci, în 2005, altfel ar fi arătat România azi.
  Dar PNL a virat spre PSD, decretându-l pe cel ce i-a adus la Putere, Traian Băsescu, duşman de moarte. Duşmani de moarte au devenit, implicit, toţi apropiaţii lui. Şi pe cale de consecinţă PDL.
  Televiziunile de ştiri ale mogulilor, pe atunci singurele din mass-media, au început operaţiunile „Jos Băsescu” şi „Jos ciuma portocalie”.
  Care au continuat zi de zi până azi. Asta deşi Băsescu, „răul suprem” al României, era „mare dictator”.

  Cu aceste argumente reale chiar nu merita sa va treziti?

 35. Odata cu venirea comunistilor de la USL la putere avem impresia ca ne-am intors in timp si ca traim vremurile de dinainte de 89… Este incredibil modul abuziv cu care se comporta Antonescu ( Ceausescu) si Ponta (copy-paste)… Observ din ce in ce mai multi oameni care regreta cu varf si indesat venirea acestor oameni malefici care confisca statul de drept! Romanii trebuie sa se trezeasca, trebuie sa-si impuna punctul de vedere si sa faca in asa fel incat Romania sa nu fie acaparata in totalitate de regimul Ceausist impus de acesti impostori!!!
  http://www.basescupresedinte.ro/

 36. Cu treaba cu oltenii v-aş cam da dreptate şi nu doar ei ci la la pachet cu moldovenii. Ar cam trebui un paragraf în proiectul Legii ăleia a Lustraţiei, măcar 8 ani să li se ia dreptul de a vota.
  Uitaţi-vă cum au ales de douăj’doi de ani încoace…..

  • Nu mai înțeleg în ce ordine apar comentariile. Veți vedea niște chestii ciudate la acest referendum. Cum ardelenii și unii bănățeni (mai vechi) vor merge și vor vota contra demiterii, deși Băsescu e posibil să le ceară să stea acasă. Și veți niște rezultate aiuritoare (99,95 %) în restul țării. Un motiv în plus să se distribuie puterea după cum sunt voturile, oltenii cu puterea votată de ei, ardelenii cu puterea votată de ei etc.

 37. ai cam batut apa in piua.
  hai sa fim eficienti: NU participati la vot daca tineti cu Basescu; in acest mod pragul constitutional nu va fi atins si uslasii s-au lins pe bot.

  acest mesaj trebuie promovat; lamentarile nu-l ajuta pe basescu.

 38. Nu prea inteleg de ce unii sunt postaci si latrai in timp ce restul se gratuleaza pentru spiritul civic si pentru ca au citit lovitura de stat. Pana la urma, apologetica exista pentru un motiv :D

 39. Toata Europa este alarmata de situatia fara precedent din Romania! Puciul bolsevic al lui Ponta si Crin, coordonati din umbra de Iliescu si Turnatorul Felix Voiculescu a reusit! Toate institutiile statului au fost acaparate de Ponta, Constitutia tarii a fost calcata in picioare, CC este timorata si lucreaza sub presiunea U S L, desi n-ar trebui!!! Dictatura a fost reinstaurata, Ciuma U S L ne-a intors in urma cu 45 de ani pe putin! Trebuie sa ne mobilizam frati romani, sa anuntam peste tot ce se intampla, sa transmitem mesaje in online, in presa internationala, pe forumurile lor ca suntem in mare pericol!! http://www.basescupresedinte.ro/

 40. argumentul general cum ca :
  „suntem fortati sa avem de a face cu toata aceasta poveste acum, ca si cand aceasta tara nu ar fi avut altele mai importante de facut, este esentialmente o bataie de joc nationala, o insulta la adresa cetatenilor responsabili si in ultima instanta la adresa poporului roman, privit in ansamblu” este daca nu partinitor , atunci iresponsabil !

  exercitarea dreptului democratic nu e niciodata bataie de joc nationala .

  daca „avem alte lucruri mai importante de facut” atunci mai bine statea lumea acasa si la revolutie , si la orice tip de alegeri democratice .

  in rest multa bafta la referendum , asta daca o sa va exercitati dreptul sau obligatia morala de a vota .

 41. „o insulta la adresa cetatenilor responsabili si in ultima instanta la adresa poporului roman, privit in ansamblu” – D-le Aligica, bineinteles ca cetatenii responsabili sunt aia 30% care (inca) il vor in functie. cei 70% la suta sunt imbecili, iresponsabili, care l-ar pune rege pe Banel Nicolita….

  …Serios? Dumneavostra chiar nu realizati CINE este responsabil pentru circul la care asistam azi? Sincer, chiar nu realizati, cand toata lumea incepe sa o realizeze?

 42. Toti cei care stiti o limba straina de larga circulatie, nu intarziati si scrieti pe forumurile presei internationale, spuneti adevarul, spuneti ca Ponta si clica bolsevica a reinstaurat dictatura! Ca Romania nu mai este un stat de Drept, ci un stat al U S L.
  NATO s-a sesizat, Bruxelles la fel, Germania si alte tari importante sunt ingrijorate, fondurile europene au fost sistate spre Romania…..toti isi vor restrage sprijinul pentru noi, vom fi iar izolati ca pe vremea lui Ceausescu! Romani, nu va lasati manipulati de ciuma U S L, spuneti NU dictaturi, ajutati-l pe Basescu sa lupte cu bolsevicii lui Ponta, Crin, ILiescu, Voiculescu- ei sunt cancerul tarii!! Treziti-va si nu va mai lasati manipulati de Haznaua 3, acolo este fabrica de minciuni, dezinformare in stil dictatorial la comanda lui Felix Turnatorul!!

 43. Nu era mai simplu sa spuneti sa nu ne prezentam la referendum pentru ca asa raspundem opiniilor politice ale dvs, decat sa auzim din partea unui „aparator al democratiei si al statului de drept” ca referendumul este o bataie de joc ? Eu inteleg ca o aberatie prinde cel mai bine la prostime cu cat aberatia este mai mare.

  • Nu, domnule, era mai simplu daca incercati sa faceti un efort de gandire. Am spus clar inca din inceputul articolului: „:…fiecare cetatean poate sa faca ce vrea: sa voteze sau nu, sa bata campii impartial si echidistant pe Facebook sau in mass media, sa fie indignat sau s-o lase balta etc.” Cititi romaneste? Intelegeti ce cititi?

   Am oferit o analiza si niste argumente. Bune, rele, ele alcatuiesc substanta articolului. Daca voiam sa transmit lozinci sau indemnuri la actiune, o faceam direct. Nu inteleg de ce incercati sa reduceti toate argumentele de mai sus la un slogan sau un indemn. Observati ca aveti colegi de crez politic pe acest forum care incearca sa formuleze niste argumente. Mai mult sau mai putin reusit. Dar incearca. Luati-le exemplul.

   Daca nu puteti sa depasiti nivelul interjectiei, acuzei si indemnului la lupta, probabil ca nu contributors este forumul adecvat nivelului si capacitatilor dv. actuale de comentator.

 44. asa este..de ce trebuie spalata o lovitura de stat data de un parlament semi-penal, cu un referendum? de ce trebuie sa dezbatem in fond o ilegalitate crasa?de ce institutiile care garanteaza statul de drept nu se afla in situatia de a dezamorsa aceasta situatie? eu cred ca nici nu ar trebui sa se mai ajunga la referendum care este un rezultat al multor inlantuiri de ilegalitati…ar trebui declarat ilegal acest referendum si cei care se fac raspunzatori pentru situatia creata sa raspunda in fata legii!

 45. Domnule Agilica as dori sa fac un sondaj secret numai cu sustinatorii USL care sa raspunda la intrebarea : „Poate fi demis presedintele Romaniei ( astazi intamplator Basescu ) printr-o ordonanta de urgenta data de un PM ( azi intamplator Ponta )? ” Din pacate raspunsul va fi majoritar afirmativ. Astia sunt majoritatea votantilor USL.Asta e judecata de care sunt ei capabili. Si premiul pentru aceasta atitudine il merita Antena 3. Aici cred ca Antena 3 poate fi premiata . Cea mai eficienta masina de spalare a creierelor. Cred ca deja au contracte si in strainatate. Ce ma uimeste pe mine este ca si politicienii USL, UDMR, UNPR si chair PDL se comporta la fel.

 46. Problema aceasta mi-am pus-o de la inceput si am incercat sa depersonalizez toate actiunile sau sa ma bag in alte porcarii care s-au facut cu acest prilej Personal cu mai putine cunostinte juridice ci numai de bun simt nu am gasit nici un obiect pentru declansarea referendumului si de aceea am citit cu mare atentie si ce a zis si CCR si iar nimic Alunecam pe panta in care fiecare proclama niste drepturi pe care in fond nimeni nu le-a contestat Si ca se poate face referendum si ca parlamentul poate suspenda un presedinte s.a. dar iarasi ca cetatean nu pot fi antrenat intr-o executie politica de fapt pe care o declanseaza unii dupa ”muschii lor” si o fac cu mana poporului!!!

  • Dragi colegi de la moderare: va rog, lasati acest mesaj sa treaca. Trebuie sa avem si din astea totusi. E pacat sa se piarda.

   • daca vorbitzi serios sint de acord.astfel de comentarii fac deliciul celor care citesc in general opiniile altora.lasatzi le va rog sa treaca!

 47. Nu are logica juridica ce spuneti, Domnule Agilica. Parlamentul are dreptul constitutional sa suspende presedintele. Motivele de suspendare sunt foarte multe, chiar presedintele si-a asumat rolul de „presedinte jucator”. Ei bine, in Constitutie se stipuleaza rolul presedintelui ca „arbitru” pe scena politica – el nu mai trebuie sa fie membru de partid si sa fie un echilibru intre institutii. Noi cu ce ne-am ales – cu un presedinte agent PDL, cu un presedinte care s-a bagat peste justitie – Macovei este un exemplu nefast de persoana care s-a axat numai pe creerea de dosare adversarilor politici si niciodata nu a vorbit de mafia din partidul sau. Macovei face pe incoruptibila dar uita sa spuna cum a intervenit ea la judecatori (ea fiind ministru al justitiei)pentru ca parintii sai care stateau intr-o casa nationalizata sa cistige procesul intentat de fostii proprietari ai casei. Macovei nu-si vede colegii corupti – gen Videanu , Berceanu, Boagiu, Blaga, Ritzi, Udrea, Anastase, etc… si vede numai la ceilalti coruptie si lovitura de stat. Daca am merge pe rationamentul asta simplist si nedemocratic ar insemna sa nu mai facem alegeri nici pentru presedinte sau pentru altcineva. Democratia inseamna sa vedem ce vrea poporul iar exprimarea vointei se face la vot. De ce marii „democrati” ai Romaniei – pedelistii – nu votau cind era un vot important?? De frica ca nu cumva sa existe vreun vot pentru ceilalti. Ei bine parlamentarii au fost trimisi in Parlament sa voteze nu sa stea in banci ca animalele la comanda lui basescu. Cind va convine, voua pedelistilor o dati repede cu democratia, cu Constitutia, dar cind este timpul sa mergeti la votul poporului o dati cotita, ca este scump, ca nu are rost, ca este o prostie, etc… Sunt tertipuri obostie, de tip securist, care nu mai tin. MERGETI LA VOT!!

  • Domnule, hai si cu argumentele.Cu fapte clare.

   Haideti sa analizam un pic. Presedintele poate fi suspendat de catre Parlament, dar nu cand are Parlamentul chef, ci cand se constata „incalcari grave ale constitutiei”. Adica fapte clare, de importanta majora, care lasa urme: de exemplu, refuzul de indeplinii sarcinile ce ii revin din Constitutie, de exemplu promulgare unei legi. Si ele confirmate de o Curte Constitutionala, asa merg treburile in lumea civilizata

   Dumneata ai ca argumente:
   „Motivele de suspendare sunt foarte multe, chiar presedintele si-a asumat rolul de “presedinte jucator”.” Imi pare rau, acesta nu e un argument, e doar o lozinca

   ” Ei bine, in Constitutie se stipuleaza rolul presedintelui ca “arbitru” pe scena politica – el nu mai trebuie sa fie membru de partid si sa fie un echilibru intre institutii. Noi cu ce ne-am ales – cu un presedinte agent PDL”

   La fel, mai exact, care sunt FAPTELE? Nu a fost „echilibrat”? Repet e vorba de INCALCARI GRAVE ale Constitutiei, nu de acuze de genul: nu a fost echilibrat, nu a fost un arbitru bun, a mers cu Boc la masa si au baut impreuna etc.

   „un presedinte care s-a bagat peste justitie”
   Fapte? Dovezi? Cand si cum s-a bagat peste justitie? Concret, care caz, care om din justitie a fost presat si in ce fel. Repet, e nevoie de fapte, nu de revista presei din ultimii 3 ani si nici de „demonstratiile” a la Antena 3.

   In rest, acuzele clasice: Macovei, Berceanu, Udrea, ramanearea in banci la vot „ca vitele”, etc

   Eu inteleg ca ati acumulat anumite frustari, dar acestea nici macar nu sunt faptele lui Basescu, ce sa vorbim de fapte de incalcare grave a Constitutiei.

   Realitatea e ca documentul prezentat de USL e pur si simplu un teanc de declaratii publice ale lui Basescu. Revista presei. Niciun fapt concret.

   Nu, asa ceva nu se face. Un mandat se duce la capat, asa se intampla in tarile civilizate. Nu se incheie mandatul din motive pur electorale (sondajele de opinie arata ca a scazut increderea in persoana aleasa). Zicea cineva undeva ca Bush Jr a ajuns la o sustinere de 12%, iar majoritatea democrata nu s-a trezit brusc sa sara la suspendare. Pur si simplu a asteptat momentul alegeriilor.

   Din acest motiv, nici macar nu e vorba prea mult despre Basescu aici. E vorba daca ne apuca sa „impamantenim” un astfel de sistem care isi bate joc de prevederile constitutionale. Poate ca maine o sa fie Antonescu sau Ponta sau Oprescus sau MRU. Indiferent de cat de antipatic a ajuns personajul, fara dovezi clare de incalcare grava a Constitutiei, nu te apuci de asa ceva. Referndum national si alte cele.

   Dar poti sa ceri asta unor strategi precum Sova sau SRS? Creiere mici de tot.

 48. Dar cei 7 ani decand Basescu isi bate joc de noi cu scandal dupa scandal, cu intrigi, cu acuzatii nefondate, cu aruncat noroi peste oameni fara probe, cu invrajbirea pe care a semanat’o intre categoriile sociale A MERITAT dle Aligica? Nici in 90 nu era asa o vrajba care tine natia asta in loc. Din partea mea spalati’va pe cap si tineti’l 100 de ani pe acest mitocan in fruntea tarii ca numai, dar nu va mai pretindeti a fi elita natiunii care nu produce decat eseistica. Elita acestei natiuni, din nefericire, sta departe de politica din cauza mizeriei umane pe care o produceti si o intretineti cei care va autoproclamati intelectuali…

 49. cum dracu`ne-am pricopsit cu jagardelele astea!?chiar nu ne simtim cu nimic in povestea asta?doi mincinosi,un plagiator si un chiulau,flancati de o sleahta de traseisti/tradatori si altii
  ejusdem farinae.astia nu sunt niste teleportati,astia sunt ai nostri ,dintre noi,pentru noi!

 50. Basescu nu trebuia sa ajunga aici. Trebuia schimbat de cei ca dvs. Niste intelectuali care se respecta n’ar tolera un presedinte ghiortzan in fruntea tarii si n’ar fi tolerat mascaradele, si mizeriile scoase pe piata politica de acest mascarici securist. Niste intelectuali respectabili ar fi cerut DEMISIA presedintelui daca acesta ar fi facut (fie si numai) niste afirmatii neconstitutionale…

 51. Eu nu am reusit sa inteleg totusi de ce programul de guvernare USL trebuie neaparat infaptuit cu dl Ponta prim-ministru?! Chiar nu exista in PSD altcineva care sa preia aceasta functie – inteleg ca de la PNL nu se poate, ca asa prevede protocolul. De ce totul sta intr-un singur om? Da, sunt aproape sigur ca dl Basescu a provocat chestia cu plagiatul, dar dl Ponta ar trebui sa stie mai bine ca oricine ca batalia politica se duce cu tot soiul de arme peste tot in lumea asta. Cum spunea Reagan (citez din memorie): „politica a fost a doua meserie din lume si seamana foarte mult cu prima”. Daca stii ca ai scheleti in dulap nu te bagi in fata. Iar daca te-ai bagat si ti-au descoperit scheletii, te retragi…
  Nimeni nu a contestat majoritatea din parlament; nici macar dl Basescu. Dar de ce e obligatoriu ca aceasta majoritate sa-l aiba ca „far luminos” pe dl Ponta, zau ca nu inteleg. Daca dl Ponta si-ar fi dat demisia atunci si i-ar fi urmat altcineva de la PSD toata lumea (ma rog, aproape toata – nu-i poti multumi pe toti niciodata) era multumita si USL lua 70% in toamna chiar cu varianta asta de lege electorala. Guvernul isi vedea de treaba lui de guvern, iar dl Marga nu ar fi fost nevoie sa ne puna in situatia jenanta ca un minister sa transmita ambasadelor materiale politice USL (cum bine a subliniat un ziar german, care spunea ca dl Marga tot comunist e in gandire si nu deosebeste partidul de stat…). Chiar nimeni nu intelege ca un partid e mai important decat o persoana?! OK, ar fi fost al doilea lider PSD care rateaza, ar fi fost nitel cam neplacut, „analistii politici” ar fi comentat nitel, dar marea majoritate a alegatorilor nu s-ar fi cramponat de asta. Partidul ar fi ramas in continuare pe cai mari. Asa cred ca se vor chinui sa ia in toamna cele 50% pe care le-au luat acum iar PNL-ul, daca dl Antonescu nu are sa iasa presedinte, risca sa dispara complet de pe scena politica. Electoratul PNL e educat si munceste, stie ce acela un plagiat si un doctorat superficial, stie ce un master adevarat, si nu doua luni de cursuri la Catania. Eu sunt simpatizant si votant PNL de mult, dar acum m-a enervat dl Antonescu atat de tare incat nici nu-mi mai pasa daca dispare PNL..
  Eu acum nu vad de fapt o „criza politica” ci o cearta intre trei persoane: Ponta, Basescu si Antonescu. Special l-am pus pe dl Basescu la mijloc fiindca desi primul si ultimul se afla in aceeasi tabara nu cred ca au neaparat aceleasi interese (in afara de cel comun de a scapa de dl Basescu). Iar argumentul suprem e atat de pueril, gen „el a dat primul”, cam ca atunci cand ma bateam cu sora-mea cand aveam 5 ani, incat zau ca mi se pare jenant…
  As vrea sa reflectati la o situatie ipotetica: sa zicem ca la anul, dupa ce USL are majoritate si dl Ponta e prim-ministru, guvernul nu va mai avea bani de salarii si de pensii, iar imprumuturile externe vor fi prea scumpe. Daca guvernul da o OUG prin care tot ce depaseste 5000 de euro din depozitele de la banci ale persoanelor fizice vor fi nationalizate, are cine sa se opuna? Poate opri cineva acest OUG? Mai exista un mecanism al statului care sa se puna impotriva? Daca avocatul poporului nu sesizeaza CCR, OUG-ul nu produce efecte?! Sau sa zicem ca pana la urma o sesizeaza, dar guvernul a apucat sa ia banii si zice: da, respect decizia CCR, dar ti-i dau inapoi esalonat pe zece ani de zile si la un curs valutar stabilit de mine. Marea masa a poporului va fi desigur de acord cu masura, nefiind implicata direct, asa incat ce importanta mai are daca e anticonstitutional daca poporul e de acord?!
  Vi se pare de necrezut? Mie nu…

 52. Nu sunt un adept al scenariilor , dar ceea ce am citit azi in ziare mi-a dat de gandit.
  In Adevarul de azi apar doua articole: unul preluat de la un änalist” rus si al doilea cu referire la „lovitura de stat”data de serviciile secrete din Romania in Republica Moldova. Intrebarile pe marginea acestor articole mi-au generat urmatorul scenariu:
  Preambul
  cand un rus zbiara „hotii! ti-au furat portofelul” pentru mine e clar ca prietenul lui deja iti numara banii, undeva la umbra.
  Deci, faptul ca „analistul”rus ne spunea ca Basescu a fost dat jos de americani, incluzandu-l in povestea asta si pe Wesley Clark ma face sa cred ca acest puci de la Bucuresti, aparent bine pregatit n-a fost gandit in laboratorele lui Ponta si Antonescu, de altfel doi pacalici, ci in alte locuri, mai spre rasarit.
  Obiectiv : schimbare lui Basescu. Metoda – deja o cunoastem, am trecut prin ea si o traim in prezent;
  Ce facem cu poporul ? Poporul e trecut printr-o criza dura si multi au suferit ceva. Deci, terenul este pregatit ( poate „revolutia” din ianuarie a fost doar un test.
  In plus, poprul are o moralitate relativ scazuta ( am vazut ca au ales ca primari oameni aflati in puscarie) prin urmare nu va fi prea deranjat daca se incalca consitutia si legile tarii. In plus daca-i aburim cu tot felul de chichite juridice vor accepta si ca albul e negru sau ce vrem noi. Important pentru ei e ca Basescu e jos si au scapt de tiran.
  Mai mult , daca i se livreaza, poporului, in prealabil, seara de seara mesaje simple, dar repetate obsesiv, se poate genera, dupa un timp prestabilit ( de specialisti in psihologia maselor) o amplificare a senitmentului de ura care prevala oricarei mustrari de constiinta cu privire la calcarea in picioare a legilor. Prin urmare vor accepta si masuri mai putin ortodoxe, important e sa scape de „tiran” .
  Ce facem cu ‘telectualii”si societatea civila. Raspuns: ce putem cumpara si corupe o facem, iar restul care vor mai vocifera oricum vor fi in numar suficient de redus ca sa mai conteze in ecuatia puterii. In plus „telectualii”astia vor incepe cu articole cu argumente peste argumente, ceea ce va obosi si plictisi „electorul mediu si mult” saturat deja de mesaje mai simple, primitive usor de digerat. Prin urmare „telecutali”+ societate civila = neseminficativ
  Cum se face efectiv ? Se alege un segment politic corupt ( nici nu-i greu in Romania) caruia i se ofere privilegii, bani si promisiuni si cateva marionete care sa execute si sa conduca efectiv puciul.
  In paralel trebuie luate cateva masuri economice ca sa mai linistim pe ai mai nervosi si sa dam argumente suplimentare „spalatilor pe creier. Astfel TVA la alimente 9% ? da-le 9%. TVA incasat la incasarea facturii ? Da-le si asta ca-i bun asta-i pentru clasa de mijloc. Om vedea sau avem un plan si pentru FMI ( aici, recunosc, imi scapa) . Mai mariti un pic salariile si pensiile, pe urma mai vedem.
  Ce facem cu Europa ? Europa va vocifera un pic, pentru ca e mai ocupata cu problemele ei. In plus, precedentul ungar ne arata ca or sa dea din gura un timp, dar nu face mai nimic. Iar dupa ce poporul, saturat de mesaje si cu mintea spalata, il va demite pe tiran, Europa va face gura mica si se va reintoarce la problemele ei. In definitiv daca e vointa poporului, democratii tampitei vor face ciocu’mic.

  De ce trebuie dat jos pe Basescu ? Aici „analistii” mai informati decat mine poate ca ar putea argumenta mai bine. Cred ca mizele sunt mari si externe ( chestia cu justitia este o problema colaterala). Inteleg ca s-a inceput cu Southstream-ul pe la Turci si Bulgari, scutul antiracheta e in Romania si e deranjant, Republica Moldova unde Basescu isi baga coada deranjeaza, apropierea de China, interesele Gazprom in Romania si poate multe altele care mie, un umil cititor de ziare, poate imi scapa.
  Repet, toata povestea asta mi-a venit in cap citidind cele doua articole din adevarul si m-am intrebat : Ce le-a venit cu „lovitura de stat”din Moldova la atata timp dupa ? Ce i-a apucat pe rusi sa-i acuze pe americani de puciul de la Bucuresti si sa-l bage si pe Clark in afacerea asta.
  Acum aud ca Ponta ar putea beneficia de firma de PR a gazprom. Ma intreb o fi adevarat sau e un contraatac occidental ca sa pricepem ce se intampla?
  In timpul asta, noi ne strofocam cu chestiuni procedurale legislative si ne injuram unii pe altii ca prostii. Cam ca prin 1989. Se pare ca n-am invatat nimic.

 53. domnule Aligică, e ironic că ați ajuns să recurgeți la același tip de argument ca și USL încercâd să ascundă plagiatul lui Ponta: că avem probleme mai urgente, că nu era momentul etc. La fel ca plagiatul, e un fapt că dreapta și-a pierdut legitimitatea pe care o dă democrația, că e o orientare politică, nu una religioasă sau științifică. Ceea ce a făcut USL e o lovitură politică urâtă, dar nu mai puțin politică, adică la limita legalității constituționale, ca orice act autentic politic. Au fost încălcate câteva proceduri ale statului de drept, chestii nu teribil de grave, cât să scoată afară din joc un personaj care, cum să zic, a luat-o prea personal, Băsescu, care nu e dictator, dar e cu siguranță o ilustrare perfectă a ideii că puterea corupe (mulți cred că asta înseamnă că dacă ești la putere ești tentat să încalci legea, nu! e vorba de o corupție adâncă, care n-are nimic de a face cu încălcarea legii, dimpotrivă) ne putem foarte bine lipsi. Că USL va da o lovitură independenței justiției asta rămâne încă de văzut. Deocamdată jucăm, în UE, uitați că i-au impus lui Ponta să facă referendumul corect, România rămâne pe hartă, e în mișcare, în istorie, vor fi compromisuri, lovituri murdare, lămuriri, tulburări, progrese, eșecuri.
  De fapt singura dramă autentică e cea a intelectualilor, că și-au pierdut obiectul, Băsescu, și mulți dintre ei au pierdut sau vor pierde caracterul lucrativ al obsesiei cu „sunt de dreapta”. Gata cu delirurile, cu proiectele legate în primul rând de îndeplinirea propriilor deziderate, înapoi la munca adevărată care, pentru un intelectual, e întâi de toate cunoașterea, știința.

 54. Sa inteleg ca atunci cand vorbiti despre „Domnia legii inseamna ca regulile jocului nu se schimba peste noapte dupa bunul plac si fluctuatia unor opinii sau vointe ci dupa niste proceduri complexe care presupun deliberare colectiva si timp.” va referiti, bunaoara :), la schimbarea brusca a regulilor de demitere de catre PDL care in dorinta de a „securiza” pozitia Presedintelui si a face demiterea aproape imposibila a zis „cum sa fie demis cu 5 milioane de voturi cu cate a fost ales, sa fie demis cu 9 milioane”?

  „Lucrurile sunt simple: trebuie respinsa in bloc si radical strategia clasica pucista de a face apel la principiul democratic si la majoritarinaism pentru a-si legitima demersurile demolatoare indreptate impotriva statului de drept.” Oare de ce acest paragraf suna a face parte din gandirea cuiva care are puternice inclinatii dictatoriale? Sa zicem ca e o strategie pucista. Pot fi de acord cu asta. Cine sa o respinga? Cei care publica pe contributors.ro? Colonelul Turcescu? Independentii de la ICR? Ne propuneti cumva o dictatura a minoritatii pe principiul „las ca suntem noi ma inteligenti decat voi si stim noi mai bine cum e cu statul de drept”? Dl Basescu = statul de drept? Nu stiam ca ca ii datoram atat de multe tatucului natiunii. Aveti ceva impotriva unei proceduri de suspendare / demitere prezenta in Constitutia tarii? Aveti cumva ceva impotriva suveranitatii Parlamentului (art 61 din Constitutie „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poproului roman si unica autoritate leguitoare a tarii”)? In afara de „Basescu e cel mai bun si e unic” (lucru nespuns in clar dar care transpare din randurile dvs) si de „dai in Basescu dai in tara, dai in fabrici si uzine!” aveti vreun argument? Aveti cumva ceva impotriva Curtii Constitutionale care

  Vad ca apare iar argumentul cu Monitorul Oficial si propaganda conform careia se blocheaza publicarea deciziilor CCR de catre guvern. E bine sa va mai si informati un pic inainte:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12777443-curtea-constitutionala-trimite-joi-spre-publicare-monitorul-oficial-deciziile-privind-legea-organizare-referendumului-cea-privind-neconstitutionalitatea-restrangerii-atributiilor-ccr.htm

 55. Multumesc, domnule Aligica. In momentul acesta, cand va scriu, sunt contorizate peste 5600 de accesari si peste 100 de comentarii. Este foarte bine ca v-au citit atatia oameni. Multi dintre ei, poate bulversati de cele intamplate, nu prea isi explicau faptele. Cata nevoie avem de astfel de analize! Dar mi-as dori sa va opriti si asupra reprezentarii poporului in parlament. Pe drept cuvant si absolut legal, poporul este reprezentat de alesii sai. Doar ca, la noi, nefiind interzis traseismul, cat ne mai reprezinta alesii in Parlament? Cred ca multi se simt tradati. Una au ales si altceva gasesc „in pachet”. E ca la piata. Alegi o anumita marfa; vanzatorul, spunandu-ti ca te ajuta si ca-ti va da ce este mai bun, pune el in punga si…ajuns acasa, constati ca ai primit o alta marfa, de alta calitate dar pe care ai platit-o corect, la pretul afisat si acceptat. Nu simti ca ai fost luat drept fraier, un tip increzator, care poate fi pacalit? Ti-e ciuda pe tine pentru ca esti corect si altii isi bat joc de tine. Si daca nu-ti sta in caracter sa devii si tu smecher , sa-i tragi pe altii in piept esti alungat din societate pentru ca unii gandesc precum @ Clarisa sau @Nicolae ?

  • Chestiunea mandatului primit intr-o democratie este una fundamentala si fascinanta intelectual.
   Esenta ei este asta: Ce fel de mandat primeste parlementarul? Unul in prin care (a) trebuie sa fie pur si simplu ecoul exact sau instrumentul celor care i-au dat mandatul sau (b) primeste mandatul sa-si exercite cum stie el mai bine judecata in slujba binelui public, chiar daca asta inseamna ca uneori va intra in contradictie cu electorii sai?
   Sunt doua scoli de gandire.
   Cred ca Alin Fumurescu a scris ceva pe Contributors pe tema asta. Daca urmareste aceasta discutie, il rog sa intervina si sa elaboreze el. Am impresia ca si-a dat doctoratul pe tema asta.

   • intre a fi ecoul exact sau a exercita mandatul cum shtie mai bine sigur alegerea poate fi a alesului.
    dar in romanica nu shtii care i dreapta si care i stinga,afara de faptul, ca stinga rumineasca nu prea se aseamna cu stinga occidentala. traseismul,in aceste conditziie este si mai ushor de executat

   • @ DPA – Doctoratul meu a fost pe tema compromisului – si a reprezentarii (dat fiind ca reprezentarea si auto-reprezentarea au de-a face cu problema compromisului). Voi interveni cu siguranta, dar nu acum – din motive de „calatorie” nu am timp. Promit sa revin cu un text mai detaliat.

 56. Ați trăit (eu am votat contra Constituție de fiecare dată) cu gunoiul în casă (Constituția iliesciană, inclusiv prevederea privind suspendarea Președintelui când „jignește cu privirea” Parlamentul – expresia o știu din armata comunistă) și acum urlați să vină Occidentu’ că Ponta și Antonescu au întors gunoiul cu partea rău-mirositoare spre voi.

  De fapt Constituția asta idioată și tâmpită păstrează memoria unui alt președinte „președinte-jucător”, știți care, de aia dă dreptul parlamentului să suspende președintele când vor mușchii lor parlamentari. Pentru a evita „rivoluțiile” de care nu am fost departe la începutul anului.

  După mine toți care susțin o concepție prezidențialistă merită lecția asta. Băsescu a devenit dintr-un președinte al poporului, un președinte al elitei (care se pretinde astfel, altfel ea foarte nepricepută, mai ales la economie). Dar dacă vrea expresie politică, chiar disproporționată, elita trebuie să cuprindă mijloacele de comunicare în masă și parlamentul, nu președenția. Căci ultima variantă duce la extremism. Poporul român, așa cum este el, trebuie iubit, nu disprețuit. Cu isterii despre „lovituri de stat” date cu larg sprijin popular nu ajungi departe.

 57. Un articol cu un continut similar a avut si d-l Fumurescu pe vox-publica. Inainte ca sa citesc aceste articole, eram deja decis ca nu trebuie sa ma prezint la acest referendum pt a „spala” gogomaniile facute de Ponta si Antonescu la presiunile lui Voiculescu si a altora ca el. Romanul se enerveaza cand dai afara avocatul poporului, confisti MOf, reduci atributiile CC, si alte masuri pripite si prostesti, deoarece ii este clar ca este luat de fraier. Referendumul trebuie boicotat, iar aventurierii USL sa primeasca lectia ce o merita.

 58. Citesc articolul d-lui aligica…care imi e simpatic…desi argumentul sau „tehnic”e bizar,mai are putin si spune ca un cadru normativ/legislativ e un fel de morala divina imuabila in raport cu gusturile precare/tranzitive ale unei majoritati, nu-i asa, volatile…

  d-l aligica cred ca a uitat versul poetului de manea „un singur lucru conteaza ca romanii il voteaza”….basescu a fost intotdeauna ceeca ce aligica numeste majoritarianist…

 59. Bâl-bâl-bâl. Ceva presa internationala mai citeste cineva? In afara de alea citate de ai nostri. Se vede din articolul asta ca NU. Autorul nu tine seama de faptul ca politica romaneasca (precum si multe decizii care ne privesc) nu se face numai pe Dambovita

 60. Domnule Aligica, mi-am ridicat sapca dupa ce am citit acest articol al dv. Va multumesc pentru efortul dv de a scrie atit de lamuritor despre falsitatea argumentului cum ca ce se petrece acum ar fi un joc politic legitim pentru ca face apel la instrumentul tare al democratiei – votul.

 61. Domnule Algica, aveti perfecta dreptate in identificarea ca atare a „bataii de joc”. Solutia propusa de dvs. ma indreptateste sa cred ca, poate, va scapa din vedere amploarea ei. E suficient sa vizualizam cateva echipe ce stampileaza cu Da, zece ore pe zi, buletine de vot, ca sa ne dam seama ca majoritatea necesara validarii este posibila si, probabil, in curs de rezolvare. Ceea ce ar fi cat se poate de coerent cu pasii anteriori. Ca sa nu mai vorbim de celelalte metode, deja consacrate si „testate” la alegerile locale. Zilele trecute, un taran varstnic mi se plangea ca, desi in comuna lui mai multi au votat partidul lui Diaconescu, rezultatul final pentru respectivul partid a fost 0 voturi.
  Concluzia mea: boicotul prin neprezentare este deja luat in calcul.

 62. Cand iese Basescu presedinte pentru ca sistemul de vot e invechit, tocmai ca sa se poata fura mai bine, nimeni nu se sesizeaza. Ce va mai place sa vorbiti fara sa faceti nimic. Din ’89 numai se vorbeste..

 63. Articol exceptional! Suntem scuipati in fata de actuala putere prin organizarea acestui referendum. Poporul asta ar trebui germanizat(chiar si printr-o anumita impunere constitutionala a unor reguli clare si cat mai simple de tip Napoleon), pentru ca numai in acest fel ne-am putea ridica la nivelul standardelor europene.Trebuie pornita o revolutie CULTURALA in primul rand, pentru ca nivelul de intelegere a normelor democratice in Romania este extrem de coborat. De ce credeti ca punctul 8 de la Timisoara a avut o opozitie atat de masiva numeric imediat dupa INTIMPLAREA din Decembrie 1989? Atunci s-a ratat sansa unui viitor normal si atasat valorilor democratice. Din pacate prezentul o confirma…

 64. Daca in avalansa de comentarii la acest text, pe care nu am reusit sa le citesc, mai puteti fi atent si o intrebare, eu v-o pun. Sunt de acord ca sistemul democratic modern nu are definitia simplista a „tiraniei majoritatii” si am stiut asta si acum un an, 2,5,7,9,13,22 . Asa cum, banuiesc ca si dumneavoastra stiati. Care au fost luarile dumneavostra de pozitie, bazate pe principiile enuntate in articol, atunci cand T.B. si PDL-ul inlocuiau democratia liberala cu tirania majoritatii? Sau in perioade in care timpul nu mai are rabdare sunt buni si despotii luminati?!

 65. Sa nu ma intelegeti gresit-sunt pentru libertatea cuvintului 100%.Sunt pentru libertate ,in general -intr-un cadru de legalitate si moralitate,respectat .Dar,nu pot sa inteleg,cum intr-un stat european,in 2012,pot exista televiziuni precum:Antena 3,Realitatea TV, RTV, conduse de fosti securisti-dovediti,personaje penale.Aceste televiziuni,profereaza minciuna si ura non-stop de multi ani.E ca si cum ,prin conductele de apa potabila ale unei tari,s-ar picura permanent otrava.Asa s-a ajuns ,ca acum sa experimenta pe propria piele,consecintele propagandei securist-comuniste.De ce se permite existenta acestui gen de televiziuni criminale?Nu vi se pare ca seamana a atentat la siguranta nationala?

 66. deh, scopul scuza mijloacele, a spus nemuritorul gambeta.

  cei croiti anti-basescu sunt dispusi, pare-se, sa treaca cu vederea modalitatile in care basescu este dat jos de pe piedestal, atata timp cat este dat jos.

  eu le-as adresa o intrebare, daca nu mi-ar fi frica de raspunsurile ce, presimt, le-as primi; o intrebare gen sondaj de opinie organizat de o institutie prestigioasa
  „presupunand ca referendumul nu s-ar fi organizat, sa ne imaginam alt scenariu: pe 25 iulie 2012 trupele NATO, conduse de xxx-yyy, vor intra in Romania si vor impune demisia presedintelui Basescu si a liderilor PDL aflati in pozitii-cheie si vor organiza alegeri anticipate. Ce reactie veti avea: a) indignare; b) indiferenta; c) aprobare

 67. ..de fapt, framantat de curiozitate, am plasat intrebarea (vezi comentariul meu mai sus). pe facebook, ca acolo am acces la public mai larg (nereprezentativ cum e el). curiozitate pur personala

 68. un articol clar si la subiect. nu se poate scrie mai bine! asa ca ma intreb ori unii nu au ce face ori sunt prosti (scuze, dar asta e realitatea).

  sa ma intru un detalii? respect, bun simtz etc…bun

  super articol dl Dragos!

 69. Indiferent de motivele pentru care s-a ajuns la referendum , afirmatia ca acesta este o ”bataie de joc nationala” tine de lipsa de minte!! Esenta democratiei este ca poporul sa decida!!!!Detaliile tehnice ,analizele de orice fel pica in fata votului liber exprimat. Daca USL , care nu este o ”ceata de ingeri” ar fi avut inclinatii dictatoriale nu ar fi acceptat nici ea sa se ajunga la referendum. Numai ca frica PDL de reactia populara este atat de mare incat este in stare sa faca orice pentru a evita confruntarea rece si dura cu cetatenii.Politica nu se face de dragul UE ci pentru ca cetatenii care au avut incredere intr-o formatiune politica la un moment dat sa traiasca mai bine. Dca aceasta formatiune politica nu poate indeplini acest obiectiv trebuie inlaturata, chiar cu riscuril de a nu fi pe placul Bruxell-ului.Ce rost are sa fim considerati un centru de stabilitate daca traim prost?Este exact cazul in care un pieton este lovit pe trecerea de pietoni si moare! MOARE CU LEGEA IN MANA!!! Dar tot mort inseamna. Asa si cu Romania, suntem saraci si flamanzi( nu degeaba la minus 35 de grade asta iarna oamenii au iesit in strada), dar suntem ”mandri” ca suntem in UE! Mai mult pierde o natie daca mentine la putere o formatiune politica paguboasa decat daca ar repeta alegerile de trei ori pe an pentru a gasi formula corespunzatoare. Mergand pe ideea unei stabilitati idioate am ajuns dupa 22 de ani la circul de astazi…..

 70. Andrei George spune:
  13/07/2012 la 1:03

  Dragă Dan,

  Nenorocirea face că trebuie să arăți în direcția unui singur om. Pentru că existau măsuri normale- și firești- ca cei care-și fac treaba să obțină o mărire de salariu în 2010- iar paraziții să fie dați afară. Aceste măsuri- reunite sub titlul de ”Evaluarea competențelor” ar fi fost luate de orice guvern serios- care pe de altă parte ar fi oprit orgia imbecilă a construcției de telegondole, bazine de înot închise cu cheia și de fapt tot ce i-a trecut prin minte dnei. Udrea. Pe care, ce să vezi, tot Traian Băsescu a pus-o în funcție.
  Orice om cu o minimă demnitate- ceea ce nu este cazul dlui. Băsescu- ar pleca singur. Nu este nici măcar un om cu o minimă demnitate- pentru că știe că atunci când va face pași de la Cotroceni îi va face spre pușcărie, acolo unde statul de drept, cel pe care-l tot laudă , i-a pregătit deja un loc în celulă.

  –––––––––––––––-

  Numai jumatate din ceea ce afirma mentorul unora, Victor Ponta: „isi joaca viata si libertatea”. Dar, deh, nu toti sunt primi ministrii de stat uslam, sa-si permita sa-i ameninte doar libertatea.
  Va doare rau Nastase, n´asa?

 71. Nu am votat niciodata PSD, sau PDSR, sau PSDR, sau FDSN, sau FSN, aceasta plaga majora, acest cancer al neamului nostru, acest postcomunism duplicitar care a indobitocit atat de multi romani incat MARELE filozof si om politic Petre Tutea ( CARE NU ESTE DOAR UN MITICA CULTIVAT, ASA CUM VOR SA-L PREZINTE UNII PRETINSI MARI ERUDITI ) a exclamat cu mahnire si exasperare ca a facut treisprezece ani de temnita pentru un popor de idioti. Avea dreptate ! Mai mult : noi nu avem liberali. PNL-ul este un pretins partid de liberali, este o adunatura duplicitara de stanga-dreapta’mprejur, iar floricelul ala a lui Felix este un pernicios care nu-si mai apartine nici lui insusi, este vandut si revandut .. Multi romanii sunt idioti, nu este nici o blasfemie ci este un adevar, ei nu apreciaza o conduita cat de cat principiala, nu vor corectitudine, disciplina, adevar, dreptater, ci ei vor doar circ, curvasarie si exhibitionism.

 72. Intr-o democratie pe care Basescu a strambat-o dupa bunul sau plac jucandu-se cu ea (il presidente giocattore), ne cereti acum sa stam si sa judecam drept. Imi pare rau, dar in acesti 8 ani de siluire ne-am pierdut aceasta dexteritate.
  In articolul de mai sus lipseste un singur detaliu – d-l Basescu si-a dorit suspendarea dupa principiul „Cine seamana vant, culege furtuna”.
  Dansul a adus sistemul intr-o criza care nu-si gaseste rezolvarea decat la popor.
  S-au propus urmatoarele solutii:
  1. Organizarea de alegeri anticipate – azi iarna cand Piata cerea asta. Nu s-a dorit
  2. Coabitare – d-l Basescu n-a dorit atacand sistematic
  3. Demisia Ponta+Basescu – n-a avut barbatia
  Nu s-a ajuns aici doar pentru ca s-a constatat peste noapte ca PDl si Basescu si-a pierdut popularitatea si legitimitatea ci pentru ca d-l Basescu prin atacuri repetate a insistat pentru solutia aceasta, refuzand orice alta solutie.
  In plus – daca esti administrator de bloc (ceea ce B nu e dar se crede a fi) si doar 15% din locatari te simpatizeaza , nu incepi sa zbieri pe casa scarii ca locatarii sunt niste prosti, ca nu-si bat covoarele, ca folosesc prea mult becurile, samd – pentru ca risti ca sa iasa cineva sa-ti dea un pumn in gura.
  Va rog luati si aceste lucruri in seama.
  Multumesc

 73. Noi (eu si sotia mea) NU vom merge sa votam la acest asa-zis referendum.

  Cred ca toti cei care sunt pentru Basescu ar trebui
  sa NU mearga la vot.

  Cred ca in acest fel il sustinem cel mai bine.

  In plus, acesta nu este un referendum, este doar o mascarada,
  organizata de Dan Voiculescu si de USL pentru a pune mana pe toata
  puterea.

  Basescu NU a incalcat grav Constitutia, si totul nu este decat o
  lovitura de Stat Parlamentara.

  USL+PC a calcat in picioare toate legile la aceasta suspendare.

  Singurul lucru pe care nu l-au putut schimba (desi au incercat), si asta la presiunea
  uriasa a Comisiei Europene, a fost prezenta la vot necesara pentru validarea
  „referendumului”, adica 50% + 1 din populatia cu drept de vot,
  undeva la 9.000.000 de oameni.

  Sa mearga cei care vor sa il demita.

 74. Partea proasta este ca referendumul asta fiind ilegitim ne imparte nu in doua ci in trei parti.
  1)Pe de o parte sunt cei ce au terfelit Constitutia impunand, nelegitim referendumul.
  2) Cei ce, considerand referendumul ilegal nu se vor prezenta sa voteze, nedand astfel
  legitimitate unei ne-legitimitati.
  3) Cei care, chiar si in caz de ne-legitimitate, chiar si in acest caz de tarare a luptei din
  ringul sportiv in plin camp, accepta lupta considerand ca, magarului care te loveste cu
  copita degeaba ii citesti Constitutia, drepturile si obligatiile, ci trebuie presat sa intre la locul lui.

  Asa ca terfelitorii Constitutiei au mai multe sanse de castig fatza de „racul-broasca si o stiuca”
  aparatorilor statului de drept.
  Diferenta intre „aparenta de democratie” si „democratie” este atat de mica in acest caz incat
  e nevoie de ochi de expert pentru a observa „nuanta”.
  Sper ca daca nu pot romanii, macar Europa sa poata citi corect matrapazlacul usl-ilor pentru ca altfel, fara stabilire adevarata de adevar, democratia sufera grava amenintare.
  Democratia nu se poate construi pe fals, orice doza de fals o anuleaza ca „democratie”
  Democratia nu admite viol. Orice viol admis pentru constructia/construirea ei o anuleaza ca
  democratie.
  Votul este cel mai sfant dintre contracte. Nu-l poate rupe decat fiecare pactant in parte, la
  termenul convenit.
  Castigi, sau pierzi, o faci pe alegerea ta. Trebuie sa inveti sa alegi ( nimeni nu o sa o faca, cu adevarat, inlocul tau, asa cum nimeni nu poate respira, cu adevarat in locul tau).
  Ca la orice alt fel de contract, nu te poti dezice de el, atunci cand nu esti tu cel care castiga ci,
  echipa cealalta..

 75. Trăim într-o Românie divizată: una a lui Caragiale, care încearcă nereuşit să imite occidentul, şi o alta care stă de veacuri cu faţa spre răsărit (deci cu dosul spre occident), căutându-şi norocul pe la moaştele sfinţilor voievozi şi căreia i se spune la timp cu cine trebuie să voteze.
  Din nefericire, o parte majoră, dacă nu majoritară a populaţiei, nu este prea interesată de democraţie (pe care o confundă cu libertatea de a face ce vrei), pe care o consideră un moft occidental, o altă erezie tolerabilă, o vorbă mare a oamenilor politici etc. Oamenii au obosit să mai creadă în utilitatea politicii şi politicienilor, deoarece sunt copleşiţi de problemele supravieţuirii; şi s-ar da pe mâna oricărui tătuc salvator, care ar trimite la muncă pe toţi vorbăreţii şi gânditorii, şi ar face rost de un trai mai bun (de pâine şi jocuri) pentru ei şi copiii lor. Comunismul i-a minţit timp de peste patruzeci de ani. Postdecembrismul a amânat deasemenea visul bunăstării pentru cei mulţi, dezamăgindu-i de fiecare dată. Oamenii de rând văd politica total diferit de cum se vede în mediul burghez. Ei simt că nu este jocul lor, că jocul adevărat se face între cei mari şi interesaţi. Ei simt că nu în interesul poporului se bat găştile numite partide, pentru a accede sau a rămâne la guvernare. Poporul nu are nici o garanţie în acest soi de democraţie.
  Nu ştiu cine are dreptate şi nu am de unde afla. Atât politicienii, cât şi media fac mai mult bruiaj decât lămuresc lucrurile. Un singur lucru este clar. Această debarcare a preşedintelui legitim, şi acest referendum nu erau necesare cu câteva luni înainte de alegeri. Din nefericire, Băsescu nu mai e popular, fiindcă a introdus măsuri de austeritate. Populiştii întotdeauna vor câştiga, pentru că majoritatea cetăţenilor gândeşte în stil populist. De aceea stânga este mai populară la noi. Cei care vor veni, indiferent ce miracole ar face, nu vor putea satisface nici ei nevoile poporului şi ale ţării, care sunt mari şi ar putea creşte încă. La rândul lor, vor deveni şi ei nepopulari şi vor fi înlocuiţi. Cu cine? Ferească Dumnezeu să ajungă românul sătul de orice tip de democraţie şi să aclame o dictatură care se poate introduce chiar „democratic” (istoria cunoaşte destule cazuri). Dacă însă ar apărea o dictatură a legii, cu o justiţie legată la ochi şi necoruptă (visez!), aş milita pentru dictatură. Dar pentru aceasta ar mai trebui şi o constituţie clară, făcută astfel ca să nu poată fi greşit interpretată. Probabil trebuia să importăm una gata făcută, deoarece creativitatea politicianului în materie de drept poate duce oriunde dictează interesul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro