duminică, iulie 14, 2024

Reflecții despre mineriada din iunie 1990

Întreaga forță statală utilizata pentru a distruge opoziția si a justifica teroarea—in nicio alta tara postcomunista nu s-a petrecut ceva similar. Să nu ni se spună că nu știm cine a organizat represiunea din 13-15 iunie 1990. Obiectivele acțiunilor teroriste fuseseră fixate cu precizie. Consilierii si alți apropiați ai lui Ilici din acea perioadă i-au cultivat si încurajat pornirea patologică spre suspiciune. Pentru mentalul bolșevic, nu pot exista ganduri inocente. Tot ce nu mișcă la comanda supremului dirijor este aprioric malefic. Crescut de Ion si Nina Iliescu după accidentul aviatic în care pierisera părinții săi, Mihai Bujor Sion a condus masina cu care Ilici a ajuns la CC si la TVR. In februarie 1990 era de-acum șeful de cabinet al liderului FSN devenit liderul de facto al României.

Influenți în anturaj erau Virgil Măgureanu, Aurel Dragoș Munteanu, Vasile Ionel, Vasile Secăreș, Victor Opaschi, vechiul amic Virgil Ioanid, Iosif Boda, Ion Mircea Pascu, Ioan Talpes, Vladimir Pasti, Petre Datculescu. O eminentă cenusie a vremii era Dorel Șandor, fost lector la Școala de Securitate. Dan Marțian era un comunist convins.

Vorbim asadar despre o clica recrutata din aparatele ideologice ale Vechiului Regim. Iosif (Ioska) Boda participase cu maxim zel la reprimarea in septembrie 1965 a grupului de studenți de la filozofie care cereau reforme de tip iugoslav. Studenții au fost bătuți sălbatic pe scările Rectoratului. Boda s-a „distins” prin indarjire si brutalitate. Între multele malitii ale caricaturistului Eugen Mihaescu, el însuși ajuns demnitar al lui Ilici si susținător al lui Dughin, porecla data lui Boda drept „hipopotamul transpirat” era pe deplin adecvata.

Așa s-a format grupul hegemonic care a organizat, coordonat si patronat samavolniciile petrecute între 13 si 15 iunie 1990. Evident, Petre Roman, Gelu Voican si înfierbântatul profesor de marxism N. S. Dumitru, prim-vicepreședintele FSN, au turnat cat au putut gaz peste foc. Insangeratul incendiu nu a fost un accident. A fost planificat, regizat, libretul fusese fabricat în laboratoarele politiei politice condusa de Magureanu si Voican (zona internă) si generalul securist, megaspionul Caraman (zona externa).

Mineriada a fost o combinatie de propaganda isterizanta, violenta organizata si coordonată de aparatele puterii, cruzime, teroare în masa si provocări obscene. Succesor al „Scânteii”, cotidianul „Adevărul”, condus de Dumitru Tinu si Darie Novaceanu, a contribuit la grotesca legendă a unei presupuse „rebeliuni legionare”. Cum aveau să constate peste ani procurorii militari: „In zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment”.

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

 1. Deși sunt un amator astăzi mă strădui să judec sine ira ed studio acele momente.
  În care au fost altmiteri implicat, de partea Opoziției de atunci.

  Mă întreb astăzi dacă nu a greșit și tabăra mea, atunci.
  De fapt ideea e de greșeală e prost pusă, întrucât tot ce am făcut, ce s a întâmplat e rezultanta epocii. A ceea ce eram pe atunci, noi și adversarii noștri.
  Iar astăzi, eu cel puțin, fiind alt om. Peste care s au scurs 34 de ani, de acordat una ori alta dintre coardele instrumentului existențial.

 2. Nici nu se putea altfel, cred eu.
  Toti activistii, securistii si cetatenii Romaniei erau imbibati de teorii comuniste. Romania nu a avut o perioada de pregatire ideologica a rasturnarii puterii. Si ce a avut, a fost o activitate anti-ceausista, nu anticomunista.
  Asa gandeau! Asa erau invatati sa gandeasca si sa actioneze.
  In plus, sa nu uitam ca Moscova isi recucerea pozitiile de forta din Romania, pierdute in timpul lui Ceausescu. Nu le convenea sa lase Romania Occidentului. Nu au lasat-o nici la Helsinki/Madrid, ce sa vorbim de 1990.
  Norocul nostru a fost atentatul din 11 septembrie, ca altfel nu pupam noi UE si NATO 1001 ani.
  Si acum, norocul Moldovei este razboiul din Ucraina.
  Nu legati toate evenimentele numai de amaritii nostri de politruci. Mai vedeti si marionetele cui erau(si sunt), politrucii din fruntea tarii.
  O fi de vina poporul roman, dar………….

 3. O rememorare in esenta corecta. Dar sunt necesare cateva accente si nuantari:
  – Romania nu era pregatita in vreun fel sa se alature civilizatiei occidentale dupa decembrie 89, oricat ne doream si ne imaginam noi ca am fi ‘meritat’. Uitati-va la pozele bucurestenilor din 1990 si spuneti cati ‘occidentali’ vedeti.
  – Alegerea lui Iliescu a fost din acest punct de vedere o usurare pentru occidentali iar mineriada pretextul perfect pentru a amana pentru ‘mai vedem noi cand’ aceasta alaturare.
  – Si, la urma urmelor, cine sa conduca Romania spre Vest? Coposu, Ratiu, Campeanu? Oricat i-am votat noi, sa recunoastem ca nu faceau fata niciunei grile de evaluare pentru a ocupa vreo pozitie de leaderi ai Romaniei.
  Aaa, aveau profilul moral? Who cared?
  – Bun, atunci poate Ana Blandiana, Nicolae Manolescu, Stelian Tanase, etc., etc.? Cand imi amintesc ce poze luau cand glasuiau de pe balconul Universitatii, aproape ca imi vine sa ii urasc acum. Cat de emfatici, cat de plini de ei erau… In fond nu propuneau nimic, doar lozinci anti. Dar ne faceau bine la lingurea…
  – Sau poate Dinu Patriciu sau Calin Popescu Tariceanu? Pai de ce sa nu avem si noi securicii nostri, apropo de Caraman, baieti fini?…
  – Bun, ramane Marian Munteanu! Legionaru’? Sau poate Luis Lazarus, hauristu, protejatul lui Emil?
  – Sigur ca pe Iliescu l-am urat si atunci si mai tarziu dar judecand obiectiv si cinic era singurul animal politic de pe acolo. A facut si el ce invatase si ce stia si ce prostii il mai si manipulau unii sa faca, lucruri urate, dar numele lui este legat de Romania-UE si Romania-NATO.
  – Bunaoara, Don Pedro l-a speriat in asa hal pe 13 ca au legionarii sunt aproape sa reuseasca lovitura de stat, incat l-a suit pentru siguranta lui in elicopter (iarasi elicopterul, ca daca a mers o data, de ce nu ar fi mers si a doua oara) si l-a expediat in Delta la o safe house a SRI-ului, de unde s-a intors pe 13-14.
  – Din enumerarea celor din jurul ‘fenomenului’ lipseste Victor Stanculescu aflat pe 13-14 la Berlin la inmormantarea Tratatului. Imediat ce s-a intors a ordonat chiar depe aeroport ca parasutistii dela Boteni sa curete centrul Bucurestiului. Am auzit cu rechile mele, pe data de 14 la 06:00, la Radio Bucuresti (onoare marelui ziarist Eugen Preda!) inregistrarile audio cu focul deschis de parasutisti pe Calea Victoriei in fata la Casa Armatei si Romarta Copiilor. Despre mortii de acolo nu se mai spune mai nimic.
  – Este mentionat Vasile Ionel, „omul rusilor”, deci evident al lui Iliescu, n-asha? Realitatea a fost insa mult mai complexa: in calitatea sa de Sef al Marelui Stat Major, ramas la comanda Armatei in absenta lui Stanculescu aflat la Berlin, a refuzat executarea ordinului lui Iliescu de a scoate Armata pe strazi pentru a le curata de ‘golani’ si de ‘legionari’. Oare de ce?
  – L-ati mentionat pe Petre Datculescu. Imi amintesc cu nostalgie ultima pagina din Contemporanul, probabil 1970, sub titlul ‘Pod peste ape tulburi’ (prietenii stiu de ce…) Desigur ca era vorba de tinerii occidentali debusolati, etc., dar probabil ca atat s-a putut. Oricum, Datculescu era dintre activistii UTC aia luminatii.
  – In rest, ‘popor, targoveti, osteni’: Măgureanu, Dragoș Munteanu, Secăreș, Opaschi, Boda, Pascu, Talpes, Pasti, N. S. Dumitru… Dumitru Tinu, Darie Novaceanu… Si CTP.
  Vorba Virginiei Slims, aia cu tigarile mentolate: „You’ve come a long way, baby.”

  • e un lucru care văd că nu e menționat în articolul lui Tismăneanu – faptul ca minerii au *interzis* jurnalul „România Libera” – iar „marii” (pseudo)jurnaliști de la „Pravda” (pardon! „Adevărul”) n-au suflat un cuvânt de protest!

   Am citit recent cartea Laviniei Betea și Virgil Măgureanu „Ce s-a întâmplat de fapt, Un dialog despre perioada postdecembristă” -> V.M. pune clar răspunderea în cârca lu’ „don Pedro”.

  • > „Si, la urma urmelor, cine să conducă România spre Vest?”
   Ar fi fost soluția cu regele Mihai, nu neapărat cu monarhia ca soluție, dar o reîntoarcere temporară la Constituția „regala”, în așteptarea uneia noi ar fi fost, IMHO, o soluție de preferat în locul inflației de activiști și militari rusofili de care am avut parte atunci….

   > atunci poate Ana Blandiana, Nicolae Manolescu, Stelian Tănase, etc., etc.?
   Cehii l-au ales pe Vaclav Havel atunci… Un președinte nu e omul care are soluție la toate, un super-premiu-Nobel, ci omul care imprimă o direcție și are o anumita ținută morală…

 4. Bine faceți că numiți organizatorii ororii din 13-15 iunie ’90! Desigur, plaja participanților e largă, incluzînd cozile de topor („toporașii”, dar nu florile) și aplaudacii. Îmi pare că despre mineriadă a scris atemporal Platon, prin alegoria peșterii din „Republica” sa: „Iar pe cel ce încearcă să-i dezlege și să-i conducă pe drum în sus, în caz că ei ar putea să pună mîinile pe el și să-l ucidă, oare nu l-ar ucide?” Într-un asemenea stat și asemenea societate (populație) cum a fost atunci, Proclamația de la Timișoara a fost Blowin’ In The Wind. Cu toate acestea, mă încearcă un ușor regret: ce-ar fi fost dacă?

 5. Mineriadele din anii 1990-1992(fiindcă au fost mai multe) au fost metodele bolșevicului Ilici Iliescu de a pune mâna pe puterea politică din România. Din nenorocire, brava Justiție românească nu a vrut să facă dreptate, aruncând România în 10 ani de izolare internațională.
  Ultima porcărie a bolșevicilor români a fost în regimul Dragnea când a fost dată aproape o lovitură de stat pentru apărarea sfintelor idealuri bolșevice. Din nou brava Justiție românească nu a lămurit cazul.

 6. Foarte bine venita o asemena aducere aminte, va multumesc. Deasemenea pentru lista de nume…nume care nu trebuie uitate. Ar mai trebui si altele adaugate dar lista ar fi ca o carte de telefon.
  Numai bine va doresc Domnule Profesor.

 7. Multumesc de articol!

  Acea mineriada a reprezentat pumnul in gura noului curs istoric. Nu trebuia sa se schimbe nimic. Doar uniformele, siglele. Mutrele urmau sa fie aceleasi.

  In istoria Romaniei va fi considerat, in mod sigur, momentul de cotitura care a dus la stagnarea polirica-economica a tarii.

  O mana de oameni sprijiniti de coalitii lor, armata/securitate/militie, au decis ca interesul lor personal era deasupra natiunii si ca,daca,era necesar se putea recurge la violenta extrema.

  Din pacate societatea civila, care nu exista, maltrata si manipulata de zeci de ani s-a blocat, nu a reactionat demn, a plecat capul.

  A fost inceputul sfarsitului oricarei posibilitati reale de democratizare graduala a tarii. Acesti indivizii au capturat tara, au intors-o pe dos, au polarizat societatea, totul pentru ca ei sa nu fie pusi la raspundere pentru crimele, abuzurile savarsite in spatwle clanului ceausescu.

  Romania, azi, e ceea ce este, divizata/saracita/in diaspora/mediocra, datorita acestor indivizii fara scrupule, fara coloana vertebrala.

 8. Da, domnule Tismaneanu, asta e lista ticalosilor care au adus ciuma bruna in Bucuresti. Nici unul nu a patit nimic pana acum….Minerii erau la fel de ticalosi ca cei care i-au adus in Bucuresti. Cine se credeau ei? Cu ce drept au venit aici si au lovit oameni?Nici o justificare nu sta in picioare, decat ca nu erau oameni , ci niste animale cu chip de om. Am avut noroc ca m-am intalnit cu un fost profesor pe Calea Victoriei care mi-a spus sa plec urgent acasa.Altfel cine stie….purtam barba.

 9. Un remember binevenit, asa cum binevenit va fi pana in momentul in care se va face dreptate si se va spune adevarul in mod oficial…daca asta se va intampla vreodata!

  Nu stiu daca nu cumva gresesc, dar eu cred ca impregnarea urii fata de cei ce cer si vor democratie autentica, justitie libera si necorupta si economie libera si concurentiala in mod real ( nu cu piete controlate de guvern si mafiile adiacente) in mintile celor multi si ignoranti( votantii clasici ai PSD si ai satelitilor PSD de-a lungul acestor 34 de ani) a fost intens cultivata atunci in 90 si mai ales in acele zile de 13-15 iunie 90. Si manipularea a continuat zi de zi, ora de ora, pana astazi, si continua inca, cu complicitatea criminala a unor televiziuni ( de fapt a unor oameni din media…..foarte multi), infestand mintile celor care nu sunt in stare sa gandeasca minimal impingandu-i astfel in a sustine prin vot organizatii criminale ( numita partide in mod abuziv: PSD, PRM, AUR, etc…..nu mai nominalizez…..se stie care sunt) provenite din mocirla comunisto-securista.

  Romania este captiva in mainile acestei oligarhii provenita din mizeria comunista, ultimele alegeri confirmand din plin acest fapt….de fapt toate alegerile din Romania incepand cu cele din mai 90 au stat sub semnul fraudei, pentru ca acesti mizerabili cu metehne comuniste au fraudat de fiecare data, mai mult sau mai putin……jigodiile astea comunistoide traiesc totusi permanent cu frica pierderii puterii, pentru ca in sinea lor ei stiu bine ca sunt ilegitimi, ca sunt niste infractori, si de aceea, fur cat pot de mult la orice scrutin electoral…..asta stiu sa faca cel mai bine……sa minta si sa fure!

 10. Vă dați seama ce ar fi însemnat doar discutarea – nu adoptarea – Punctului 8?Uitați-vă acum cine conduce țara și cine votează pe acești inepți. Când îl aud pe Ciolacu, care vorbește mieros ca un popă tuns, nespunând de fapt nimic, realizez că țara se duce de râpă. L-am auzit pe Simion vorbind tăios și la fel, nespunând nimic – că dacă ar spune ce ar vrea, n-ar mai putea fi în politică. Șoșoaca e mai slobozită la gură.

 11. Fără doar și poate, martie negru de la Tg.-Mureș a fost repetiția principală a mineriadei. În ciuda celor cinci morți (uciși de conducătorii vehiculelor care au transportat țăranii de la 50/60 km în centrul municipiului) nici organizatorii, nici făptașii nu au fost trași la răspundere. Spre deosebire de mineriade prezentarea nocivității „țărăniadei” este inexistentă în discursul public.

  • Aveti dreptate Dom Kincses. N-au fost trasi la raspundere. O operatie securista ascunsa de atat de multi ani. Bine ca faceti o reamintiti.
   La fel a fost ascuns ani de zile pogromul din Iasi.

 12. Va multumesc pentru constiinta vie. Atat de putine articole in presa de zilele astea despre mineriade. Pacat, mare pacat. Raul trebuie intotdeauna expus si demascat. Aveam 27 de ani, am fugit de la birou ca sa vad cu ochii mei ce se intampla in oras. Ce am vazut mi-a declanasat pentru prima data dorinta de a pleca definitiv din tara. Ceea ce am si facut. Comunistii au distrus Romania.

 13. În sfârșit, cineva scrie numele tuturor nemernicilor de la vârf care au nenorocit țara pentru multă vreme. Însă lista ar trebui continuată și cu ceilalți, așa-zisa ”plevușcă”, dar în fapt compusă din baracude și piranha ce au acționat nu doar la ordinele celor de la vârf, ci și din proprie convingere. Sunt 33 de ani de tăcere asupra numelor celorlalți nemernicuți – cei ce au executat ”ordinele” cu scuza auzită la Nurenberg, dar care nu au fost vreodată puși sub acuzare și care astăzi se bucură de pensii speciale și de privilegii. La aceste nume se adaugă și toți paraziții creați de acești nemernici, cărora li se adaugă copii, nevestele, amantele, neamurile și cunoștințele ce au profitat și astăzi sunt înfipți în toate nivelurile societății, numiți în funcții de continuatorul partidului unic, sau cei care căpușează bugetul și atrag în siajul lor tot felul de imbecili lipsiți de coloană vertebrală sau de educație sau de bun-simț pentru a susține înrădăcinirea, mafiotizarea, clientelizarea și îndobitocirea completă a poporului.

  • Dom fokist, acum ii dicteaza lui Nina ale sala ultime randuri, un roaman vulcanic. . Dupa ce ultima lopata de pamant va fi pusa pe mormantul lui, va fi publicat. O groaza de lume va vrea sa-l citeasca iar banii vor merge spre fundatia Iliescu creata spre a propovadui socialismul stiintific. Nici macar hidraulica.
   Sa se intalneasca cu stalin acolo la bai termale.

 14. Completare;
  mineriadele m-au facut sa-mi fie rusine ca sint roman (nu romanes) o epoca feudala s-a etalat cu acordul tuturor;
  e mai simplu sa creezi/accepti vinovatii decit sa ti le asumi; de exemplu pe mne m-a pacalit retorica iliesciana si
  ma simt vinovat ; dar pe voi ? ….

 15. Pe 13 iunie 1990 a căzut cortina pentru ministrul de Interne Mihai Chițac, că prea bătea la ochi acest general de Armată mânjit în represiunea de la Timișoara în decembrie precedent. Subalternul său Corneliu Diamandescu sigur știa multe de cele întâmplate acele zile la București. Toți care au urmat la șefia MAI au păstrat tăcerea despre evenimente, vezi Doru Viorel Ursu. Cei de la MApN tot așa.
  Procuratura nu i-a luat în vizor pe executanți precum Cazimir Ionescu sau ‘Secu/SRI’ Cămărășescu.
  În curând martori și făptași vor expira definitiv și dreptate ioc.

 16. Dom Ball,
  M-a prins si pe mine valul vre-o 3 zile si am sunat acasa, eram student la Iasi. Taica-miu cu parnaie politica prin anii 50. M-a lamurit imediat. Nu va simtiti vinovat dar, cat a durat sa va lamuriti? Mult? Ca pe bunica mea rusoaica care l-a votat pana la moarte? Sa va dau un exemplu de minciuna sfruntata; asta-i de-a mea:

  Datorita valului de caldura din mid west, pasarile colibri migreaza in stoluri catre Canada unde vremea e mai racoroasa (CNN). Practic am pus o plasa in fata florilor sotiei, pe deck. Am prins asa de multe ca fac o ciulama din ele. Penele le donez Asociatiei Indigenilor Sioux.

  Asa functioneaza dezinformarea. Daca nu-i poti convinge, macar zapaceste-i drace.

 17. Intotdeauna ezista explicatii care sa ne deconecteze de problematica; cu cit trece timpul este posibil ca acestea sa se multiplice; de fapt e devina istoria .Numai bine tuturor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro