luni, ianuarie 17, 2022

Reforma PSD a statului- legiferarea traseismului local

Liviu Dragnea este unul dintre acei oameni de stat care se pun în slujba naţiunii pe care o reprezintă; nimic nu îi poate opri din tentativa lor de a reforma mecanismele guvernării, spre a creşte gradul lor de transparenţă. După eşecul lamentabil al regionalizării, domnia-sa a descoperit panaceul capabil să asigure românilor accesul la o administraţie publică de calitate, la standard occidental:modificarea prin ordonanţă de urgenţă a cadrului legal, asigurând posibilitatea primarilor de a trece la un alt partid, fără pierderea mandatului.

USL trăieşte, în cele din urmă. Într-unul din comentariile făcute pe marginea acestei iniţiative, Victor Ponta a indicat natura ambiguă a situaţiei de astăzi. O mare parte dintre primari au fost aleşi sub sigla USL, de unde şi necesitatea de a clarifica poziţia lor. Obiectivul actului normativ este indicat fără ezitare de către Premierul însuşi- refacerea, la nivel local, a acelui monolit fisurat prin ruptura de PNL. Migraţia poate fi o ocazie de a şubrezi nou-născutul ACL şi de a întări partenerul liberal al PSD, PLR.

Reforma statului, în viziunea PSD, prinde contur. Iar profilul ei poate fi descris fără dificultate, ca un control deplin şi fără competiţie asupra comunităţilor locale. Traseismul primarilor, în intervalul de timp acordat de OUG, este o ocazie ideală de a testa capacitatea de persuasiune/ şantaj a PSD, înaintea prezidenţialelor. Primarii sunt vectorii esenţiali in mobilizarea acelui electorat rural care nu are dileme ideologice, fiind disciplinat prin ajutoare sociale şi patronaj.

În mod firesc, din toată această ecuaţie ideea de respect pentru cetăţeni şi libertăţile lor politice este absentă. PSD tratează naţiunea ca pe o masă ale cărei componente pot fi traficate şi manevrate, în impunitate. În acest punct, PSD nu diferă de celelalte partide româneşti. Ceea ce îl distinge este rapacitatea şi anvergura organizaţională superioară.

Migraţia politică a primarilor este parte din acest efort de acaparare al puterii. Este, în egală măsură, o nouă probă a ipocriziei celor care, în opoziţie fiind, au denunţat ordonanţele de urgenţă ca pe un instrument autocratic al Guvernului. Precedentul astfel creat ar putea fi extins şi în alte sfere pe care PSD intenţionează să le controleze. În România condusă de PSD, modificarea atribuţiilor DNA, ANI sau a serviciilor de informaţii se poate realiza cu rapiditate brutală.

Răscrucea pe care o reprezintă scrutinul prezidenţial este evidentă. Un viitor al patronajului, corupţiei şi arbitrariului este ceea ce ni se oferă,cu generozitate. Acceptarea lui poate fi începutul sfârşitului statului de drept.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Nu prea cred ca, in mediul rural, oamenii voteaza un partid, atunci cand vine vorba de primarie. Un primar destoinic se face „frate cu dracul, pana trece puntea”. Daca trage apa, face drumuri, stranduri sau sali de sport, ce conteaza prin ce partid au venit banii?… Gospodaru-i gospodar, indiferent ce culoare politica are…
  Sigur, primarul si preotul satului pot influenta votul, facand campanie pentru un partid sau altul. Totul se rezuma, cred, la cum pui problema: una e sa spui oamenilor „votati candidatul PSD, fiindca PSD o sa ne dea (candva) bani” si alta e sa spui „votati candidatul PSD, fiindca guvernul PSD ne-a dat banii pentru scoala noua”. Eu nu cred ca oamenii mai „pun botul” la promisiuni. Fie ei primari sau oameni de rand.
  Eu, daca as fi primar non-PSD, „curtat” de PSD cu promisiuni, peocupat fiind de binele comunitatii (si, implicit, de viitorul meu politic), as pune problema asa: „Dati-mi voi, acum, bani sa termin renovarea scolii si, in noiembrie, o sa spun oamenilor ca banii au venit de la PSD. Iar in decembrie mai vorbim daca trec la PSD.” :)

  Sunt curios daca textul proiectului de OUG spune ceva referitor la consilierii locali. Cred ca acolo ar vrea „sa umble” PSD, daca se poate.

  • In niste memorii citite despre perioada anilor 1944-1948 la admiterea la facultate rezultatele examenelor nu erau definitive. A fi admis sau respins depindea de raspunsul pe care-l dadeai unei comisii care te intreba daca te inscrii sau nu in PCR.
   In „Declaratie de iubire”, Gabriel Liiceanu in primul capitol spune ca in anul cind a dat admitere la facultate la filosofie au fost 100 de locuri 97 pentru cei cu dosar = origine sanatoasa 3 pentru cei fara dosar = origine nesanatoasa.
   Acum primar de la putere (oricare ar fi ea, ca nici PDL n-a fost mai breaz) = origine sanatoasa, daca nu nu primesti bani pentru proiecte si administratie.
   Ciudat mod de a privi si rezolva problemele.
   Cu ce se deosebeste democratia actuala in Romania fata de democratia populara? Ca poti vorbi, fara sa te lege cineva? Ca poti avea pasaportul si poti calatori (dar multi nu au bani)?
   Unde e domnia legii? De ce o comuna, un oras poate beneficia de mai multi bani de la guvern decit alta doar pe criteriul ca primarul e de la partidul care e la putere?
   Unde e constitutionalitatea acestor hotariri?

   • Nu sustin ca sistemul de impartire a banilor publici este just. Indiferent ce culoare politica ar avea guvernul, cata vreme „merge asa”, cred ca nu se va schimba nimic, in acest sistem. Primarii sunt alesi prin vot universal, de catre oamenii pe care-i intereseaza binele lor si (eventual) al comunitatii din care fac parte. Daca un primar „a facut ceva” pentru localitatea respectiva, cred ca oamenii il vor vota, chiar daca trece de la un partid la altul. In acest context, cred ca, pentru un primar ce se vrea reales, nu e foarte important din ce partid face parte. Poate fi important, eventual, din punct de vedere al selectiei firmelor private cu care cheltuieste banii publici. :)

    Si fiindca tot veni vorba de banii publici, nu stiu cat de constienti sunt sustinatorii PSD din judete sarace ca, daca s-ar aplica regionalizarea si autofinantarea (proiect drag PSD -ului), multe judete ar dispune de mai putini bani, decat pana acum.
    Uitati-va pe harta de-aici ( http://www.gandul.info/financiar/harta-banilor-din-romania-cat-da-si-cat-primeste-inapoi-de-la-bugetul-de-stat-judetul-tau-9444892 ) si-o sa vedeti de ce procente de returnare a banilor publici beneficiaza Moldova si Oltenia (zone cu oameni harnici si multi sustinatori PSD). Ar fi interesant de stiut si pe ce se cheltuiesc acei bani… pe asistenta sociala sau pe investitii si crearea de noi locuri de munca?…

    Referitor la tema centrala a articolului, nu stiu ce s-ar face PSD -ul daca aceasta campanie de „inrosire: a primarilor ar avea un succes peste asteptari – daca toti primarii din Romania vor fi PSD -isti, cum va putea guvernul sa-i multumeasca pe toti?… :) Cu promisiuni, eventual… ca doar sunt oameni de cuvant…

 2. Beneficiarul acestei legi este Boc, primarul Clujului, care poate trece acum linistit la PMP fara sa piarda mandatul de primar. Lege cu dedicatie pentru sustinatorii lui Udrea.

  • Hai, dom`le, scrieti uselismele pe alte platforme. Deci, prim-mitomanul moare de grija lui Boc si e gata sa dea una din ordonantele-i celebre doar ca micutul sa poata trece la Udroaica.
   Parafrazind un alt giopist celebru: nici voi nu mai stiti cum sa mintiti, ca sa fiti in tonul stapinului. Se zice, ca asta nu da pomana intinsa miinii care nu spune povestea draga. Sau e concursul national „cine minte mai tare decit prim-mitomanul national”?

 3. „Lecţia acestor ani este lipsită de echivoc.Orice operă de construcţie intelectuală edificată sub semnul statului este destinată ruinei. ” (1)

  Practic in ultimii ani s-a incercat curatarea pestelui de la cap si se pare ca nu merge. Nu a mers cu legea educatiei nationale, ICR-ul, reforma administratiei locale.

  Principala problema a administratiei locale este insasi exista ideii ca trebuie redistribuita averea nationala (ca sa il citez pe domnul Nichita de la Iasi). Care a fost solutia gasita pentru a rezolva problema? Primarii isi pierd functia daca migreaza de la un partid la altul. Este ca si cum un bolnav are cancer si i se administreaza calmante si apoi declaram ca se simte mai bine.

  Dar daca ar fi finantate de la guvern numai activitatile care tin de siguranta cetateanului si protectia copiilor (politie, servicii medicale de urgenta, educatie) si de drumuri, parcuri, terenuri de fotbal in panta, nu are de cat sa se descurce fiecare primar cum poate?
  Daca primarul si-ar plati salariul din taxele stranse la nivel local?
  Daca numarul angajarilor primariei ar depinde de taxele stranse la nivel local?
  Daca numarul ajutoarelor sociale ar depinde de taxele stranse la nivel local?
  Daca cat la suta din bugetul unei primarii se aloca ajutoarelor sociale, ar depinde de votul cetatenilor acelei localitati?

  Parca mai suna a descentralizare, nu?

  (1) http://www.contributors.ro/cultura/institutul-cultural-roman-un-epitaf/

 4. ACL are dreptate si cu mitingul si cu anuntarea ambasadelor privitor la aceasta lovitura neconstitutionala, electorala in plan local

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

"Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

Daca e de rău, nu apare în presă!

Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro