luni, august 2, 2021

Refuzuri

Extrem de oportună, chiar înțeleaptă, decizia Principesei Margareta de a nu se proclama Regină și de a cere să fie numită pe mai departe în spațiul public Majestate și Custode al Coroanei.
Nu știu dacă e vorba despre un gest de bun simț, de normalitate sau despre rezultatul evaluării corecte a unei situații reale care le-a arătat sfătuitorilor Principesei că nu ar fi deloc în favoarea propriei imagini ca în aceste zile de doliu să forțeze nota. Nici măcar toți monarhiștii autentici, cu atât mai puțin acei republicani care, asemenea mie, îi aduc astăzi un sincer omagiu imensei personalități al Regelui Mihai al României, văzând în El unul dintre cei mai demni monarhi ai țării, un exemplu de iubire de patrie, de modestie, de demnitate nu ar fi aplaudat forțarea notei.
Plin de demnitate refuzul Principesei Margareta de a nu-i primi salutul fostului președinte Traian Băsescu, cu ocazia ședinței solemne de luni a Parlamentului. Băsescu fiind insul care persistă în greșeală și, odată după încheierea ședinței, a dat fuga la postul de televiziune România tv, amenințând că, odată perioada de doliu încheiată, va trece la dezvăluiri referitoare la faptele Regelui. Probându-și în că o dată incultura, slaba educație, lipsa cronică de demnitate, disprețul pentru istoria României. Refuzul de acum al Principesei Margareta nu poate să nu aducă aminte de un refuz similar al ilustrului său tată care, în urmă cu ani, nu i-a întins mâna lui Ion Iliescu. Arătându-i că nu poate să se reconcilieze cu cineva care jignindu-l în 1990 sau 1994 a adus ofense însăși istoriei României.
Seriei acesteia de refuzuri cred că ar mai trebui să i se mai adauge unul. Acela al beneficiiilor financiare rezultate după ce, la ordinul lui Dragnea-Trei Dosare și Tăriceanu, Gheorghiu-Dej și Petru-Groza ai vremurilor noastre, Parlamentul a votat o lege care proclamă Casa Regală în instituție de utilitate publică. Adică în ONG.
Un astfel de refuz ar însemna, și nu doar la nivel simbolic, că Principesa, Casa Regală în ansamblul ei, nu acceptă cu nici un chip să pactizeze cu cei ce vor să scoată România în afara Europei. Așa cum au făcut-o predecesorii lor îndată după 30 decembrie 1947.Un astfel de refuz ar reprezenta cel mai clar semn posibil că membrii Casei Regale nu admit să se asocieze cu cei ce mimează jalnic respectul pentru memoria Regelui Mihai doar pentru a îngropa democrația. Și că nu acceptă anexarea memoriei fostului Suvern de actuala putere.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Băsescu poate dezvălui ceva convorbiri dintre frate-su și regele Cioabă, dacă tot e pornit pe antimonarhism!!! Și dintre el și regina PD-ului. Și dintre el și regele asfaltului. Sau dintre el și Blaga, regele (colectării) vămilor, ori dintre el și regele marmurii etc.
  Rău a ajuns, ca să trăiască din șopârle, ca un securist mediocru din anii 1980!
  Să ne rugăm zilele acestea deopotrivă pentru odihna MS Regele Mihai I și pentru ca figuri triste să nu mai băsească istoria României!

 2. Basescu si-a pierdut orice credit in ochii celor care l-au sustinut crezand ca el, un comunist pocait, va fi capabil sa faca ce n-a facut Emil Constantinescu intre 1996 si 2000. Basescu si-a tradat alegatorii si a tradat Romania.

  • impreuna cu udrea si cocos, blaga si videanu au „reformat” statul si justitia. basca fiica sa cu succesuri in parlamentul european. asa se explica de ce a ajuns romania tigrul europei si spaima lumii. problemele tarii sint structurale, tin de design, iar repunerea ei pe orbita corecta nu poate fi facuta de vechii activisti si securisti sau de odraslele lor analfabete care s au imbogatit din politica si afaceri cu statul, in detrimentul unei romanii saracita, devalizata si cu o scara valorica si morala inversata. interesul (personal) poarta fesul pe malurile dimbovitene

 3. oportuna? da, pe calapodul majoritatii („regalizde” si/sau „republicane”)
  inteleapta?… hi hi hi… da’ de unde atat de multa?
  – plus ca, potrivit unor ziceri „mai” intelepte decat cele rumunesti: „intelepciunea”/experienta este ceea ce-ti lipseste atunci cand ai nevoie
  – plus-plus: formularea extrem de oportuna forteaza* aiurea limitele lexicale, deoarece, despre orice si/sau oricare NU se poate spune altceva decat (salut infractor de rssh tr) (in)oportun.
  Toate celelalte forme de clasificare ale oportunismului sunt valabile** doar daca sunt comparate un(a/u) cu ce(a)lal(al)t(a).
  __________________________________________
  * in limba romana
  ** in rssh rumunia este valabil/posibil orice, inclusiv taierea retributiei pt munca, pe care, anal-isti pe care lumea nu putea ca sa-i incapa, o considera „reforma”

 4. Nu stiu daca efectiv a fost un refuz faptul de a nu-si atibui titlul de regina (a comis initial aceasta „stangacie”). Din cate stiu, pentru ca cineva sa devine rege sau regina, trebuie mai intai inscaunat, ceea ce in cazul de fata nu s-a intamplat. Uzual, urmasii neinscaunati ai regilor si reginelor se numesc „mostenitorul/mostenitoarea coroanei/tronului”.

 5. Cum o sa credeti ca ” dudaria” din jurul catafalcului regelui , va accepta sa refuze beneficiile financiare pe care le ofera gasca de hoti Dragnea & Co. ?
  Nici vorba ! Cele 5 fete flaminde, vor accepta in genunchi , la semnalul lui DUDA, statutul de CASA REGALA ONG sau, mai bine zis, CASA REGALA SRL
  La asa popor, asa parlament, asa Guvern, asa CASA REGALA constituita la ordin intr-un stat republican.
  AFERIM !

 6. 1. Este o mare greseala cind oamenii asteapta indivizi mesianici.

  2. Ne place sau nu, Basescu a liberalizat justitia si datorita lui magstratii au, cit de cit, independenta.

  3. Daca Basescu nu avea forta de a refuza sa incalece justitia, astazi nu aveam ce apara.

  4. Basescu este si el un om, cu bune si rele si a-l acuza de tradare e o greseala. Ce a tradat Basescu ? Poate pe comunistii din rindul carora s-a extras.

  5. Acceptati bune si rele si sa ne bucuram cind politicienii fac mai mult bine decit rau si, mai ales, au atitudinea corecta.

  • 1. tine de educatie (in toate formele sale). Dar… parc-ar fi un facut daca incepe cu inchinarea la un chip-cioplit*…
   2. labaralizarea aceea a insemnat ca „magistratii” cam fac ceea ce vrea mushkii lor… inclusiv eliberarea unor infractori desi, cum ar fi cazul „profesorului” varan, nema recuperarea prejudiciului… a, uitasem… a emis „maria-sa” niste maculatura (to’mai neppotrivita stersului la cur – va salut dom’ profesor Funeriu)
   3. daca si cu parca… behaiescu ar fi avut „forta”… comiteti aceeasi „oruare-gresita” pe care o comiteau aplaudacii dreptaci in frunte cu idolul lor chip cioplit si anume chiar credeti ca „voatele” care l-au (re)dus la trei-coceni ar fi fost pro~… Nicidecum. Acele „optiuni-democratice” au fost de fapt impotriva contra-catindatului
   4. to’ar’shu incriminat are exact accesi vina pe care a avut-o famiglia cismareasca: a bagat tara-n datorii fara un orizont acceptabil de revenire… si chiar nu doresc sa dezvolt paleta de aberatii „dreptace” pe care le-a „asomat”
   5. aschiile pcr n-au cum sa faca ceva bine (mai mult bine se exclude by default). Atitudinea conteaza doar pt fotografie/telegenie. De fapt, vai de popo’u „educat” in spiritul aprecierii spoielii… spoim caldari, spoim tingiri…

   ___________________________________________________________________
   * care poate fi de forma pohtitorului si/sau „geniului” cu statui in toata rssh rumunia, eventual a umerasului pt sutana

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Mixul energetic al agromerărilor urbane

În orice metropolă consumul de energie este diversificat și în creștere prin mărirea acesteia ca arie geografica, în...

Așa grăit-a Cîțu

Poate ar fi mai rațional ca Primul Ministru să pună capăt banilor risipiți pe nu-știu-câte instituții (începînd cu Ministerul) menit(e) a se ocupa de cercetare (pe mentenanța cărora și pe banii de salarii ale personalului se duc sume masive de la buget) și să organizeze anual un concurs de proiecte, cu jurizare internațională, ai căror câștigători să beneficieze și de o minimă vizibilitate (grație subvențiilor de la guvern pentru diverse televiziuni, deja alocate).

Orfani de știință

Undeva în Transilvania. Masca obligatorie pe stradă și în instituțiile publice. Unitatea militară, la intrare. În uniforme și în civil, un grup...

Locomotive Diesel-electrice realizate la Craiova sub licenţă elveţiană şi exportate în Republica Populară Polonă (1)

O analiză referitoare la achiziţionarea unei licenţe de fabricaţie ar putea stârni discuţii în contradictoriu între inginerii români. Unii dintre ei pot...

Despotismul statal, lichidarea libertăţii şi tentaţia utopiei

Pentru creatorii de utopii statul, cu  despotismul său birocratic implacabil, este instrumentul ideal de acţiune. Nivelarea pe care o presupune atingerea perfecţiunii...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro