sâmbătă, septembrie 25, 2021

Regatul lacustru al domnului Dragnea

În România de astăzi, primul- ministru călătoreşte majestuos, pe o barcă gonflabilă, în mijlocul satelor inundate. Alături de domnia-sa,Liviu Dragnea îşi joacă, cu solemnitate, rolul de salvator al judeţului peste care a stăpânit şi stăpâneşte încă. De dincolo de case, de dincolo de ape, acest alai fără pereche este privit cu uimire de cei care sunt chemaţi să rămână ,pe vecie, şerbi în regatul lacustru al sărăciei şi lipsei de speranţă.

Ca de atâtea ori, calamităţile pe care le evocă, cu glas cavernos, autorităţile noastre dezvăluie chipul acelei Românii guvernate de elita cleptocrată, arogantă şi prădătoare ce invocă suveranitatea naţională spre a domina o comunitate de sclavi. Este o Românie incapabilă să facă faţă elementelor, o Românie în care puterea politică este responsabilă doar în faţa cercului de privilegiaţi şi de complici, dar niciodată în faţa cetăţenilor convocaţi, ritualic, spre a o reconfirma, în schimbul darurilor mizere şi a ajutorului social. Este o Românie în care subdezvoltarea este cultivată, spre a întări ascendentul celor care domină şi impart, resurse, posturi şi speranţe deşarte.

Şi poate de aceea justiţia independentă este unica barieră pe care o putem ridica în faţa avansului lor. În Teleorman , în Constanţa, în Vrancea, în atâtea alte locuri, egalitatea în faţa legii este alternativa la degradarea cotidiană şi la complicităţile care se ţes în marginea exploatării rapace a statului. Corupţia nu este o abstracţiune, ci nucleul în jurul căruia se organizează ordinea pervertită a acestor comunităţi. A proclama principiile domniei legii înseamnă a apăra demnitatea umană în contra acestui val ubicuu şi pervers ce corupe conştiinţe şi aserveşte destine.

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

 1. Nu știu cum o fi în Teleorman, dar am văzut cum e în Neamț. Nu ”elita cleptocrată” e principala problemă, ci ”mahalaua ineptă” și slugărnicia ei. Sunt destule momente când ”elita creptocrată” se comportă realmente decent (fie și numai în situații când n-are niciun interes direct) iar ”mahalaua ineptă” se comportă de parcă e recunoscătoare că i se dă voie să respire în prezența ”elitei”.

  Chestia asta se cheamă pe românește ”suflet de slugă”, iar când ”elita” provine de fapt din același mediu, e foarte greu să nu se lase coruptă de-atâta slugărnicie și adulație.

  • Se numeste „educatie” si se poate face oricand, de la 2-3 ani cand incepi sa intelegi cuvintele pana mori. Acesta este adevaratul esec al elitelor Romaniei. Sufletul ala de sluga de care scrii poate fi schimbat cu suficienta educatie. Oamenii sunt umiliti zi de zi si accepta pentru ca nu mai au respect de sine. Cativa, tot din lipsa de respect de sine, se chinuie sa-i umileasca pentru ca altfel se tem ca vor ajunge si ei la fel.

   • Poate fi schimbat doar la noile generații. Persoanele în vârstă de 40-45 de ani nu le mai schimbă nimeni, deja au devenit asemenea părinților lor. Și încearcă să își educe copiii exact în aceeași manieră în care au fost educați ei.

    Poate trăiești într-un oraș mare și ce spun eu ți se pare greu de crezut. Și mie mi se părea la fel, până să iau contact cu realitatea la ea acasă. Însă toate nemerniciile care se pot vedea la Ponta, la Dragnea sau la Mazăre, se pot vedea și la cel mai de jos nivel din politică. Nici măcar nu e nevoie să fie vorba de primar, un simplu consilier local corupt până în măduva oaselor beneficiază de aceeași slugărnicie din partea localnicilor. Iar asta fără măcar să ofere ceva în schimb, omul simplu se face preș în fața lui doar cu rol preventiv: ”cine știe când o să am nevoie de el”.

    • Parerea mea este ca nu lipsa de educatie este principala vinovata de prezenta slugarniciei in sufletul individului. Slugarnicia se deprinde de mic, copiind comportamentul adultilor, prin mimetism, ca si din invatamintele de tipul „capul plecat sabia nu-l taie” de la sfatosii mahalalei.
     O alta cauza cauza ar putea fi IQ-ul redus, lipsa de orizont propriu a persoanei respective este cauzata de lipsa de educatie iar un IQ mic este needucabil.
     Singura solutie este tot mimetismul dar pentru asta ar trebui ca densitatea autoconstientei sa fie mai mare decat densitatea inconstientei sau o redistributie fortata a indivizilor, ceea ce este o alta problema.
     Pe scurt, nu prea sunt multe de facut, decat sa astepti cu rabdare sa-i ajunga romanului lantul la os si uite asa, la circa o suta de ani, vei mai avea cate o rascoala…

 2. Sclavul român este prins între ziua de ieri, ucisă şi-n cea de astăzi şi sigur, la fel şi-n cea de mâine. Nu cred că licărul plăpând de pe muntele jusţiei, doar cu căteva cinstite luminiţe, el îl vede. El speră doar în el şi-n năduşeala ce-o dă pământului şi de multe ori, cu a justiţie complice, marii prăduieli, primeşte plecând capul, pomana de un kil faină, o sticlă de ulei şi poate o banană. Suntem o ţar-nmormântată aproape toată, de hoţi, de tâlhari şi de gulerele albe, de nimicnicii care doar pipăie, arogante de sus noroiul şi se uită cu-ngânfare, la norodul ce se bălăceşte-n sărăcie şi-acum la inundaţii prin noroaie.

 3. Foarte bun articol! Chiar ma gindeam la romanii (cei din Roma) purtati in lectica, la cit de lin pluteau cei doi pe ape. In timp ce altii visleau, domnii descinsi din tovarasi visau…visau ca sint departe de mizerabilii astia cu care trebuie, helas, sa se fotografieze ca sa para baieti buni si capabili,

 4. 1. Exista persoane care si-au construit gospodariile pe terenuri inundabile. Cum au reusit sa obtina autorizatii de constructie, nu se stie (sau se stie, dar se tace). Desigur, ei nu sunt raspunzatori: raspunderea o purtam noi toti, ca doar noi declansam inundatiile… Sau nu?

  2. Exista persoane care cred ca statul este obligat sa remedieze situatia in care se afla (vezi punctul anterior), fara a constientiza ca banii astfel cheltuiti provin din taxele si impozitele platite de catre altii, in speranta – si cu promisiunea – realizarii unor obiective de interes national. Doar ca gospodariile lor sunt de interes national… Sau nu?

  3. In fine, exista marea majoritate a populetiei care este obligta sa se asigure impotriva „calamitatilor”, in conditiile in care locuintele lor nu sunt expuse riscului acestor calamitati, doar pentru ca statul sa poata reconstrui gospodariile inundatilor, trepidatilor si, in general, ale asistatilor. Pe banii nostri, doar ca statul considera ca acest este corect… Sau nu?

  • Sunt absolut sigur ca exista legi foarte clare pentru acordarea autorizatiilor de constructie.
   1. cine a dat autorizatia de constructie trebuie sa fie sanctionat pentru nerespectarea legilor si normativelor. Daca o casa nu are autorizatie de constructie, nu exista motive sa i se acorde ajutoare.
   2. daca zona respectiva nu era inundabila inainte de constructia acelui dig care a deviat albiile raurilor, atunci Statul Roman – care a construit digul fara a-i proteja pe acesti cetateni, este responsabil, da! Daca zona era inundabila din cele mai vechi timpuri si tot s-au dat autorizatii de constructii … nu exista scuze si statul roman trebuie sa ancheteze persoanele care au facut abuz in serviciu, nu sa acorde ajutoare.
   3. ok, persoanele asigurate obligatoriu este normal sa primeasca despagubiri, cum si noi – ceilalti care ne-am asigurat, speram ca in cazul unor calamitati sa fim despagubiti. Ceicare nu au gasit 10 sau 20 euro pentru aceste asigurari obligatorii prin lege … nu cred ca ar trebui sa fie problema statului roman. Daca se vor strange ajutoare pentru ei, ok, daca nu, nu, riscurile trebuie asumate si acceptate de catre toata lumea.

   • 1. Va asigur ca nu va fi nimeni sanctionat. Mai mult, ar fi si greu de facut acest lucru, in conditiile in care exista persoane ale caror proprietati se afla exclusiv in zone inundabile – ce facem, le interzicem sa-si ridice case pe terenul aflat in proprietate personala? Eu cred ca nu este cazul: sunt liberi sa construiasca acolo dar sa-si asume riscurile (adica pe banii lor, nu pe ai celorlalti).

    2. Amenajarile hidrologice sunt o problema spinoasa! Sa presupunem ca proprietatea mea este inundabila dar am mijloacele de a construi un dig: ce-ar trebui sa fac, sa nu-mi protejez proprietatea de „dragul” celor aflati in aval, sau sa-i fortez (implicit) pe acestia sa-si construiasca diguri… vorba ceea, „pana la Dunare si la Marea cea Mare”? Raspunsul depinde, desigur, de felul in care priviti proprietatea privata – eu unul stiu exact pe ce pozitie ma situez!

    3. Nu m-am referit la cei care n-au gasit cei 10 sau 20 euro pentru asigurarea obligatorie prin lege, ci la cei care au fost nevoiti sa plateasca aceasta suma in conditiile in care gospodariile lor nu sunt supuse riscului de inundatii sau cutremure. Practic, acestia sunt obligati sa se asigure in beneficiul altora, sau altfel spus platesc (inca) o „taxa de solidaritate”, in forma mascata, desigur. Sau poate ma lamureste cineva de ce sunt obligat sa ma asigur in conditiile in care locuinta mea se afla la o altitudine de 650m, intr-o zona cu seismicitate redusa, si este construita „cu simtul raspunderii” (va pot garanta ca daca un cutremur reuseste sa-mi darame locuinta nu se mai pune problema despagubirilor: inseamna ca peste 80% din constructiile din Romania se afla la pamant iar societatile de asigurari sunt deja falimentare).

 5. cum poate trai o fiinta umana, nu vietate, intr un spatiu unde se petrec concomitent urmatoarele. citeva instante :
  cineva sfirseste asfixiat, inecat cu cozonac dupa saptamini de post negru.
  popimea cu lanturi grele din aur atirnate de git, iritata, cu smartfonurile zbirniind neintrerupt in sala de asteptare. aeronava cu lumina sfinta de la ierusalim nu mai vine.
  doi mascarici stau pravaliti intr o barca de cauciuc trasa cu funia de catre pompieri intr o balta pina la genunchiul broastei. de jur imprejurul lor, bodyguarzi si cameramani. pe fundal tarani inundati holbindu se. se filmeaza noua serie cu pacala si tindala in wonderland.

  • parte a fi o secventa dintr-un film de kusturica….in fundal se aud manele,…, in aer pluteste parfum de gratare amestecat cu damf de tuica ieftina, bere rasuflata si miros de sudoare combinata cu deodorant ieftin,…rrromania 2014!

 6. S-au întors de urgență in patuturile lor caldute, la mesele lor ” bio” si pana a doua zi vor fi uitat tot. Poate, cel mult își vor aminti de o plimbare ” inedită”, cu barca prin Teleorman. Postari pe facebook, like-uri etc., etc..
  Iar noi ne vom aminti cum puteau „gunoaiele” pe apele din Teleorman.

 7. oamenii e rai.noi satenii sintem mindri ca unul de al nostru, din rindurili noastre ,o ajuns domn si nu ne uita la necaz.de aia am luptat noi impotriva exploatatorilor si le am luat mijloacele de productie, sa ajunga cei mai buni fii ai poporului sa conduca romanica.
  stihiili vin si trec,ca is date de la dumnezo,fii nostri vin sa si arate solidaritatea cu noi,iar noi ii plimbam cu barca.
  articolul vrea sa ne dezbine;noi trebe sa raminem unitzi ca de aia sintem rumini

 8. fă, Daciano, da` ce are lumea asta? daca le vorbesc de sus zic ca-s arogant (ba, dictatoru` zice ca mint), daca vreau sa fiu poporal zic ca-s mojic. Groaznic popol ;)
  Am zburat si io cu avionu` si scandalu` a fost cit casa; acum ca am fost purtat in barca iarasi nu-i bine. Cum sa multumesti asemenea circotasi?
  Si la scoala ma dusmaneau colegii care vedeau cum copii si iau note mai mari ca ei; pizmasi pina la Cer.

 9. Sa sustin si eu topicul sau Cum discuta jegurile intre ele:

  Premierul Victor Ponta a interpelat-o cu apelativul “fa” pe ministrul Apelor, Doina Pana, in timp ce vizitau cu barca penumatica localitatile inundate din judetul Teleorman.
  “Tu ce faci, fa, Doina, aicea? Aveai chef de niste inundatii?”, a intrebat-o Victor Ponta pe Doina Pana, care tocmai se urca in barca.
  “Pai nu aveam chef, dar…”, a raspuns Doina Pana, potrivit imaginilor video difuzate de Stirile ProTV.
  In dialogul cu satenii, un localnic intreaba: “Ce facem pana se construieste digul?”, la care Victor Ponta raspunde: “Crezi ca pot sa opresc eu ploaia sau o opresti tu?’
  PS:
  De pe facebook:
  basescu la inundatii
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=836285173067542&set=p.836285173067542&type=1
  ponta si dragnea la inundatii
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=779282922096396&set=a.504570989567592.122088.494469087244449&type=1

  Astia sunt destepti pe facebook, dar Tomac si ai lui cat si Blaga si ai lui , ar trebui sa arate pozele astea de cate ori pot si pe unde pot.
  Dar pentru asta trebuie sa aibe mai multe tarate in dovleac :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Dl Iohannis recomandă golful

"Criza guvernamentală in Romania? Nu știu despre ce vorbiti. Guvernul iși face treaba." Nu fac decat să parafrazez o replică recentă a...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

Stigmatizarea USR PLUS. Cum o campanie ipocrită ia mințile oamenilor

Un studiu din luna august 2021 indica următoarele intenții de vot la eventuale  alegeri:...

“Efectul Nataşa” şi isterizarea cu agendă în Republica Moldova

Dacă întrebi lumea la Chişinău zilele astea “tu ai ştiut, sau n-ai ştiut?” nimeni nu va avea dubii la ce te referi...

… cum moare intelepciunea?

… iar aceasta intrebare ar trebui sa-i linisteasca pe cei care-mi reproseaza ca-n ultima vreme m-as fi catarat in turnul de fildes...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.