luni, ianuarie 24, 2022

Regimul Dragnea, subdezvoltarea şi privilegiile

Liviu Dragnea nu este un accident politic, după cum cariera sa nu are nimic surprinzător. Dincolo de arivismul celui care ajunge din Teleorman stăpân al unei întregi ţări, drumul său este, ca şi celor de dinaintea sa, de la Năstase la Ponta, unul exemplar pentru maniera în care fesenismul se reinventează şi se organizează, ca forţă dominantă şi exploatatoare a acestei ţări. Numele se pot schimba, nivelul de educaţie poate varia, dar ceea ce nu se schimbă este menirea conducătorilor PSD şi a PSD însuşi. Iar această menire este aceeaşi: de a apăra privilegiile unei elite prădătoare şi de a consolida subdezvoltarea multilaterală a României.

Căci Liviu Dragnea nu ar fi putut exista în normalitatea decentă a unei alte Românii. Supravieţuirea sa este dependentă de supravieţuirea statului şi a societăţii pe care le reprezintă. Normalitatea transparenţei, normalitatea politeţii publice,toate acestea ar face, în alte condiţii, ascensiunea sa imposibilă. Mediocritatea României este mediul fără de care Liviu Dragnea şi PSD nu pot prospera, pe termen mediu şi lung.

De aceea, în mod legic, spre a recurge la vocabularul comunist, unica politică raţională pentru PSD este menţinerea acestei încremeniri clientelare a statului. Orice ieşire a statului din captivitatea elitei lacome ar însemna începutul sfârşitului. Buna guvernare este inamicul redutabil al PSD. Iar domnia legii este ameninţarea care le subminează edificiul puterii lor.

Subdezvoltarea multilateral dezvoltată implică, pentru PSD, întărirea arbitratriului pe care o justiţie independentă îl limitează, natural şi constant. Subdezvoltarea este, înainte de toate, una politică, de vreme ce politicul dictează, într-un stat oligarhic ca al nostru, condiţiile economice. Este acel politic fetid şi murdar care se insinuează prin patronaj şi corupţie, este acel politic care vede în autentica libertatea de mişcare capitalistă un inamic mortal, este acel politic care parazitează, prin taxare iraţională şi redistribuire preferenţială, este acel politic care a făcut din Liviu Dragnea suveran şi stăpân al României, este acel politic care nu întrevede pentru această ţară decât un mâl istoric etern, fără de viitor şi fără de trecut.

Mineriada juridică a regimului Dragnea, care pare să meargă înainte indiferentă la revolta civică, este forma firească de asumare a rolului istoric al PSD. Este vremea să spunem ceea ce oamenii acestei ţări afirmă,public , în manifestaţii paşnice: PSD este forţa dedicată compromiterii parcursului de modernizare al patriei noastre,este gruparea de interese a cărei vocaţie este întărirea privilegiilor, ca formă de inegalitate constituţională. Acesta este PSD şi nimic altceva, o combinaţie, terifiantă, de demagogie şi de cinism instituţional, un partid-stat care duce mai departe logica fesenistă de încetinire a occidentalizării noastre.

Miza actelor normative este din ce în ce mai clară celor care au curajul şi luciditatea de a rezista, paşnic şi decent. Această miză este înlăturarea, pe termen mediu şi lung, a garanţiilor statului de drept, prin codificarea supremaţiei oligarhiei politice. Mineriada lui Liviu Dragnea este proiectul de viitor al PSD. Scopul legiferării grăbite, în condiţii de complicitate jenantă, este domesticirea definitivă a justiţiei şi domesticirea unei naţiuni. Poporul României trebuie reînvăţat să se supună. Libertatea critică este o crimă de lez-majestate.

Brutalitatea regimului Dragnea, capacitatea sa de a sfida curentul de revoltă publică, acestea sunt semnele fidelităţii faţă de codul genetic politic fesenist. PSD se confruntă, în anii din urmă,cu o naţiune care începe să se emancipeze de sub tutela statului inept şi corupt.Iar întâlnirea cu această naţiune eliberată de spaime şi de frici este imaginea unui viitor din care PSD nu mai poate face parte, ca relicvă a unui trecut de dominaţie patrimonială. Determinarea cu care Liviu Dragnea luptă nu ţine doar de biografia sa. Ea ţine de sentimentul urgenţei de a opri valul schimbării.

Ordinea la care regimul Dragnea vrea să reîntoarcă statul şi societatea, prin aceste acte normative, este ordinea de cazarmă a epocii Năstase. Florin Iordache este un discipol fidel al Rodicăi Stănoiu: magistratura trebuie redusă la rolul ei comunist de curea de transmisie a partidului-stat.

Regimul Dragnea este un regim fesenist autentic. Inamicul FSN, în urmă cu două decenii, ca şi acum, este pluralismul. Domnia legii este, în termeni juridico- politici, cadrul care nu poate fi conciliat cu suveranitatea absolută a noului USL. A rezista, acum, înseamnă a încerca să apărăm temeliile libertăţii politice din această ţară.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Iar Dragnea si-a gasit in Tariceanu yesman-ul perfect: cu voce grava a anuntat ca ei au castigat alegerile (ALDE a fost aproape de a nu intra in parlament), sunt legitimi si conduc cum considera de cuviinta.
  „Liberalul” Tariceanu a uitat exact esenta democratiei: alesii nu fac ceea ce doresc! Exista legi, practici si cutume.
  Votul este la 4 ani dar procesul democratic este un demers zilnic al intregii societati.

   • Regret sa va contrazic. In decembrie 1989 serviciile l-au tradat pe N Ceausescu (nu discutam acum motivele si contextul diferit). In 2017 serviciile au ramas de partea kleptocratilor. Este probabil ca o discutie a Presedintelui cu acestea referitor la o „basculare” sa fi existat, dar esecul negocierii a fost clar dupa sedinta CSAT, la sfarsitul careia dl Iohannis parea sa nu fi vorbit nimic altceva decat lucruri neinsemnate despre un buget care oricum nu s-a mai modificat. Probabil ca la iesirea de la sedinta Presedintele stia deja ca ordonantele de urgenta vor fi adoptate de guvern.

 2. M-a „uns pe suflet ” acest articol !
  Tocmai ce terminasem de citit Doron Acemoglu „De ce esueaza natiunile” si gandeam, fara sa pot exprima atat de clar si concis, tot ce am citit in articol.

  • Daca l-o fi citit Dragnea cumva sigur ca l-a uns la inima si pe el. :P

   Ce poate fi mai placut decat sa citeasca articole elevate si pline de frustrare despre lucraturile sale acum cand ordonantele salvatoare au fost adoptate iar el e liber ca pasarea cerului si apt pentru postul de prim-ministru si poate chair presedinte in 2019…

 3. de acord cu ce spuneti, totusi, nu mai folositi termenul „elita” pentru niste neica nimeni, pentru ca astfel s a ajuns ca totul sa se nvirta n jurul „elitelor”. elita n sus, elita n jos. a tras elita un pirt si imediat apare un breaking news. numiti i domnule hoti, analfabeti, plagiatori, secaturi, zgirie brinza, terchea berchea dar nu elite ! inversarea valorilor (pe linga multe alte cauze) vine si din inadecvarea apelatiunilor si popularizarea excesiva a jigodiilor

  • Stimate domn,

   Ei sunt alesii. Ei sunt reprezentantii legitimi ai natiunii. Nu va plac?! Asigurati-va ca la alegerile viitoare va veti osteni pana la sectia de votare si ii veti vota pe unii de care nu o sa va fie chiar asa de jenanti. In plus straduiti-va cu acea ocazie sa scoate de urechi la vot, rude, prieteni, cunoscuti ce stau afara pe motiv ca „toti sunt oricum la fel”.

   Oricum eu zic sa va pastrati calmul. PSD-eii au prins „gustul sangelui” si au inteles ca furia strazii vine si trece, dar ordonantele raman. Ce e mai rau abia de acum incepe…

   Noapte buna…

   • @svejk
    hmmm…and the point is… ?
    domnule, eu n am certitudini, poate indoieli
    care i logica ? sa ne intrebam la nesfirsit ce ar fi fost daca in 2016, 1989, 1947 (si nu merg mai in urma) ar fi fost altfel ? faptele sint consumate (asta nu inseamna ca nu trebuiesc lamurite) , ce ar trebuie sa va framinte este prezentul si ce va sa vina. eu nu cred in partide (dreptul meu), dar pe dvs ce va face sa credeti ca mersul (ritualic) la vot este solutia ? iar daca l ati votat pe fat frumos iar ulterior constatati ca nu i curat ca lacrima, cum procedati ? asteptati sa si termine mandatul ?

 4. În ceea ce privește pretinsa stângă politică, probabil că aveți dreptate. Dar, onestitatea ne obligă să recunoaștem că Sistemul kleptocratic este transpartinic și ideologia după care acționează are ca principal obiectiv acapararea statului și extragerea resurselor. Fără o abordare/poziționare corectă, nu se poate acționa eficient împotriva lui.

  • In acest comentariu se sintetizeaza piatra de temelie a propagandei PSD-iste in particular si socialiste in general: „Toti suntem la fel. Nu exista alternativa.” Iar mesajul subliminal e „Votati-ma pe mine ca eu macar va arunc niste faramituri.”

   Nu domnule. Hotia si coruptia sunt pietrele de temelie ale socialismului din punct de vedre ideologic si doctrinar.. Simplul fapt ca se urmareste „redistribuirea veniturilor” e talharie la drumul mare. Cine isi asuma asa ceva ca si tel politic e un pungas hidos si un gunoi fetid, care nu poate scapa de duhoarea originara indiferent cat parfum ar revarsa pe el.

   • Absolut corect!!! Acest „Totzi sunt la fel” s-a dovedit a fi, la alegeri, cea mai mare catastrofa. Eu spun inaintea oricui ca nici politicienii din alte (vechi) partide nu au fost mai breji. Dar aia tot au mai schimbat un pic garniturile, am mai vazut oameni noi. Si ok, nu va plac acelea, a aparut USR! Noi, complet – sau aproape – fara nici o trista figura din vechile gasti, multzi tineri. Pe aia de ce nu i-ati votat, absenteistilor? Pentru ca „Totzi sunt la fel”?!!?? Acum va place ce a iesit? Si da, d-le Josef Svejk, avetzi mare dreptate: hotia si coruptia sunt pietrele de temelie ale socialismului din punct de vedere ideologic si doctrinar. Asa e, simplul fapt ca se urmareste “redistribuirea veniturilor” e talharie la drumul mare. Nenorocirea este ca in Romania comunismul nu a murit. Ca egalitarismul e vazut in continuare ca fiind necesar si bun, desi insasi Creatorul nu ne-a facut egali.Prea multzi plang dupa timpurile vechi, cand „li se dadea de toate”. Cand „mica invarteala” cu cafea, Kent, carne, combustibul etc.le dadea senzatia ca sunt grozavi, pierzand din vedere in ce se scaldau activistii „de partid si de stat” si de ce dispuneau, inclusiv magazine exclusiviste. „Era mai bine inainte”… Auzi asa de des asta in jur… Dar care era pretzul, isi mai aduc aminte acesti oameni depasitzi de realitate? Nu, evident! Sau nici macar nu i-a interesat. Drept urmare, vor sa se intoarca inapoi, chiar daca asta ar insemna sa-si calce in picioare copiii si nepotzii. Vor doar suta aia de lei, oricare ar fi pretul platit de altzii… Iata ce inseamna hidoasa propaganda de tip comunistoid, ridicata la rang de adevar absolut, promovata prin atatea canale media.
    Si da, avetzi inca o data dreptate: a-ti asuma, ca tel politic, „egalitatea”, „redistribuirea veniturilor” este jaf. Cei ce o practica sunt niste pungasi si niste gunoaie, care nu pot scapa de duhoarea originara indiferent cat parfum ar revarsa pe ei. S-a vazut clar, acestia au dat ordonantza aceea ingrozitoare. Pentru ca ai lor borfasi sa poata fura in voie.. Inapoi la activismul si furaciunea tip PCR, tovarasi din PSD!! Iar voi, cei ce i-ati votat, si voi, ce ati stat acasa, o sa platitzi, nici o grija! O sa va iasa pe nas pomenile alea! Si, intre timp, va vetzi pierde si copiii si nepotzii, scarbitzi de cele ce ati facut… A bon entendeurs, salut!!

  • Erorile de comunicare sunt atribuite inițiatorului, prin urmare, îmi asum greșita înțelegere a textului meu de către cititori și reformulez mai simplu.

   Trăim într-un stat captiv. Kleptocrații care au acaparat statul se află deasupra politicienilor (care sunt marionetele lor) și nu au o orientare doctrinară de stânga sau de dreapta. Obiectivele lor principale sunt menținerea puterii și extragerea resurselor în folosul lor și pentru recompensarea servitorilor lor.

   P.S. Repartiția secundară este un proces care se petrece deopotrivă în economiile socialiste, ori capitaliste. Ea are caracteristici diferite, în funcție de politicile economice și sociale ale statelor, cu ponderi în economia națională mai mici, ori mai mari, în Brunei, sau în Statele Unite, indiferent dacă guvernul este republican, ori democrat.

 5. buna ziua,
  bun articol, dar prea blând pentru nenorocirea internă si externă pe care o vor provoca deciziile luate aproape de miezul noptii de borfașii pesediști;
  principial, pentru mine e clar cĂ – mai ales in statele emergente, cum sunt multe pe glob – POLITICA NU MAI RASPUNDE NEVOILOR SOCIETĂȚII ; politicienii se trag din ce in ce mai mult din randul incompetenților profesional, dornici de parvenire , se trag unul pe altul in partide-găști de interese personale si se impun la varful puterii (parlamente, guverne, autorități, primării, etc) prin cumpărarea funcțiilor si promisiuni nerealizabile pe termen lung; odată funcția atinsă, scopul nu e decat unul – sa-si INDEPLINEASCĂ INTERESUL PERSONAL, prin achitarea datoriilor către cei care i-au ajutat cu bani si imbogațirea in 4 ani pentru toata viața lor si a neamurilor apropiate ! ATÂT !!
  intrebări: de ce la finalul mandatului, parlamentarii, ministri, primarii si alti politruci d-ăștia nu dau socoteală populației pentru activitatea lor ? ce lasă în urma lor aceste javre nesățioase după putere – copii și nepoți care vor fi și mai rapace ?
  raspunsul îmi pare unul singur: SA IEȘIM CAT MAI MULȚI și DES, CU HUIDUIELI și PIETRE IN BUZUNAR , SĂ ALUNGĂM JAVRELE !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro