duminică, septembrie 20, 2020

Regimul Dragnea şi limitele sfidării

Rareori un regim din România ultimilor ani a fost întâmpinat cu mai multă severitate decât regimul Dragnea în comunicatul Departamentului de Stat american de ieri. Tonul ferm nu mai are nimic din eleganţa înşelătoare a diplomaţiei, ci traduce neliniştea faţă de deriva României. Miza acestei intervenţii fără precedent este apărarea direcţiei euro- atlantice ce a oferit României siguranţă, predictibilitate şi apartenenţa la o comunitate de valori. Toate acestea sunt puse în pericol mortal de agresivitatea cu care Liviu Dragnea orchestrează, prin acoliţii săi, puciul parlamentar de la Bucureşti. Ceea ce se naşte este o ordine oligarhică şi izolaţionistă, cu nimic mai puţin toxică decât aceea a Preşedintelui Erdogan. Regimul Dragnea a trecut Rubiconul şi se află în conflict deschis cu Statele Unite.

Reacţia de ieri este consecinţa unei serii de gesturi fără precedent. PSD este, sub Liviu Dragnea, un partid a cărui ambiţie este nu doar ruinarea economică a României , ci şi izolarea internaţională, ca prim pas potenţial în reorientarea alianţelor statului nostru. Pentru Liviu Dragnea, soluţionarea problemelor sale penale este inseparabilă de eliminarea unei întregi arhitecturi juridice şi politice. Lupta cu “statul paralel” este lupta cu statul de drept şi cu cei care îi contestă hegemonia. Semnăturile a mii de magistraţi aşezate pe protestul împotriva legilor iniţiate de Tudorel Toader sunt privite ca parte a unui complot destinat să înlăture guvernarea legitimă din România. Teoria conspiraţiei devine, în acest context, cheia de lectură favorită la Bucureşti.

Dramatismul momentului de acum nu poate fi ignorat. Tensiunea ce defineşte relaţiile României cu Occidentul şi cu Statele Unite în particular poate fi fundalul pe care să se producă o regândire a identităţii noastre interne şi externe. Politica PSD şi a lui Liviu Dragnea are potenţialul de a submina, fatal, eforturi de decenii, făcând din România un satelit putinist sau o clonă erdoganistă.Dispreţul autocratic cu care este tratată opinia publică face parte din logica aceleiaşi sfidări.

Bilanţul regimului Dragnea,la un an de la alegerile parlamentare, poate fi rezumat în câteva linii simple: dezastru fiscal, dezordine economică, restauraţie instituţională şi îngheţ în relaţiile cu partenerii occidentali. România se pregăteşte de Centenarul Marii Uniri dominată fiind de acest regim ce parazitează, sfidează şi consolidează subdezvoltarea. Aroganţa regimului Dragnea este dublată doar de toxicitatea sa politică.

Afirmarea libertăţilor euro- atlantice este, în România de acum, o linie de apărare pe care nu o putem abandona. Suveranitatea înseamnă, pentru regimul Dragnea, dreptul de a dispune, în impunitate, de o întreagă naţiune. De aici până la autocraţie este un drum care poate fi parcurs fără dificultate. Sfidarea a atins o limită a suportabilităţii. Intervenţia americană nu face decât să confirme gravitatea pericolului cu care ne confruntăm.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Aș spune parafrazând că „pentru că toate acestea trebuia să poarte un nume, li s-a zis Dragnea”. Nu e diferență de substanță între tipul de guvernare centrală pe care-l expuneți și ce se întâmplă in vreo comună care achiziționează prin încredințare directă diverse obiecte ori servicii inutile doar pentru a cheltui banii cu dedicație ori chiar aiurea. În acest sens, omogenitatea social-politică a „țesutului social” pare mai mare decât am putea estima.

 2. Felicitari pentru articol! Practic, America prin aceste declaratii ale Departamentului de Stat, deschide un fel de camp de lupta cu Rusia in Romania.
  Exact asta si reprezinta „statul paralel”–> occidentul+UE+NATO. Mai ales NATO. „Statul paralel” este dusmanul Rusiei, acesta trebuie distrus si anihilat iar Tov. Dragnea nu este decat „trimisul special” al Rusiei in Romania.
  Va fi foarte dificil de luptat impotriva regimului PSD-ist si nu vad decat solutii extreme, din pacate. Mi-e teama ca protestele pasnice si scandarile inteligente nu sunt suficiente.

 3. „Politica PSD şi a lui Liviu Dragnea are potenţialul de a submina, fatal, eforturi de decenii, făcând din România un satelit putinist sau o clonă erdoganistă.”

  Ei, și?! Oamenilor acestora chiar nu le pasă. Opinia mea este că, pentru o corectă înțelegere, ar trebui ca situația actuală să fie privită așa cum o privesc organizațiile criminale.

  De obicei, oligarhii nu ies în evidență, nu intră în politică spre exemplu, ci trimit marionete, ei rămân în umbră și fac cât mai mulți bani. Dl Dragnea a venit din politică și a intrat în rândul oligarhilor, refuzând să se retragă din funcțiile publice după ce a acumulat averea impresionantă. Domnia-sa s-a gândit că astfel ar putea fi arhitectul, ar construi și ar ajunge la conducerea unui stat mafiot [paralel] propriu-zis. De fapt, printre cei afectați de strategia d-lui Dragnea sunt alți oligarhi, care probabil au primit asigurări că interesele nu le vor fi lezate, dar care văd că puterea politică este super-concentrată în mâna unei singure „famiglii”.

  Modelul politic PSD-ALDE se apropie de cel al statelor sud-americane, iar populația îl susține. Tragedia este că pentru conducătorii pe care ni i-am ales nu contează interesul național, nu-i pasă nimănui de ceea ce spun Statele Unite, ori partenerii europeni șamd. Vulnerabilizarea statului (slăbirea lui) poate merge până la riscuri de prăbușire economică (după cum am văzut), ori în ceea ce privește integritatea teritorială, sau interesele externe pe termen lung. Suntem într-o situație al naibii de periculoasă și se pare că nimic nu funcționează pentru ieșirea din ea, nici parteneriatele externe, nici serviciile, nici masoneria, nici bilderbergii, nici măcar conștiința națională a cetățenilor…Nasol. Avem un stat slab, iar comunicatul Departamentului de Stat o confirmă. Într-o țară normală un astfel de comunicat este de neimaginat.

 4. Asa este:

  ” Politica PSD şi a lui Liviu Dragnea are potenţialul de a submina, fatal, eforturi de decenii, făcând din România un satelit putinist sau o clonă erdoganistă.Dispreţul autocratic cu care este tratată opinia publică face parte din logica aceleiaşi sfidări ”

  Problema este, cum se pot transforma , si inca repede de tot, cei 45 de mii de demonstranti pasnici de duminica , in 450 de mii de oameni in strada si 4 milioane si jumatate de alegatori in plus la viitoarele alegeri anticipate ?

  Vom asista cu siguranta pe 9 Decembrie la o uriasa actiune comunisto-securista de genul Cintarii Romaniei sau mineriadelor, asta daca nu cumva, pina atunci isi va face efectul comunicatul departamentului de Stat si se vor misca serios centralele sindicale, iar toti purtatorii de cuvint ai opozitiei reale din opinia publica, nu vor demasca eficient si clar aceasta “contra demonstratie” drept ceea ce este in realitate: o nemernica actiune comunista exact ca in nii 1945-47 si i n 1990.

  Vrem cu adevarat sa nu ( mai ) fim o natie de mamaliga, de hoti. de mimcinosi si de lenei, asa cum ne vede o lume intreaga ? Nu va amagiti, regimul Dragnea ne crede si el la fel ,iar mentorii sai Rusia, Ungaria si Turcia, au aceleasi pareri despre Romani.

  Miscarea de protest trebue amplificata, dra mai ales radicalizata. Atunci chemarile si mobilizarile trebuie sa convearga spre:

  – demonstratii masive de strada
  – blocarea acceselor la parlament, guvern si ministere
  – nesupunere civica
  – chemarea sindicatelor catre greva generala, pentru a preveni dezastrul economic care ne asteapta

  Cuvintul general trebuie sa fie: Respingerea in parlament ( asa cum corect a cerut Departamentul de Stat ) a legilor propuse ale justitiei, Alegeri anticipate si modificarea constitutiei.

  Daca Romanii mai cred inca intr-o viata mai buna, atunci toate astea trebuie sa se intimple ACUM !

  • Este bine sa visam cu ochii deschisi insa nu cred intr-o rasturnare de situatie dupa luarea de pozitie a Departamntului de Stat. Chiar credeti ca parlamentarii PSD si politicienii romani in general, vor respinge aceste legi ale justitiei create special pentru ca ei sa-si poata vedea linistiti de afaceri? Credeti ca ii strafulgereaza constiinta deodata si ca vor respinge aceste legi cand ei au acum o mare ocazie de a scapa de DNA? Credeti ca s-ar sacrifica si ar trai doar din leafa de demnitar fara sa faca o mica afacere, sa spele bani pe undeva, sa mai fure cate ceva din bugetul statului? Deja au si inceput baietii sa blocheze conturi de Facebook, sa scoata jandarmii in strada si eventual vor urma si alte „masuri” impotriva oamenilor care protesteaza pasnic. Tare mi-e teama ca si achizitia de Patriot este praf in ochii USA, numai ca -ghinion- Departmanetul de Stat nu este impresionat doar de achizitia de rachete intr-o tara care poate deveni corupta si instabila politic.

 5. Nu cred că totul trebuie lăsat pe mâna lui Dragnea & PSD-ALDE. Societatea civică are un cuvânt de spus zi de zi, dovadă sunt autorii din publicaţia contributors, Revista22, Dilema Veche, Observator cultural, RFI, etc. Cu astfel de analize, comentarii şi autori nu ducem lipsă de cunoştinţe. Opinia publică românească care vrea să ştie găseşte voci şi personalităţi credibile în ţară şi în UE. E tristeţe ce scrie autorul:

  … „….. PSD este, sub Liviu Dragnea, un partid a cărui ambiţie este nu doar ruinarea economică a României , ci şi izolarea internaţională, ca prim pas potenţial în reorientarea alianţelor statului nostru. Pentru Liviu Dragnea, soluţionarea problemelor sale penale este inseparabilă de eliminarea unei întregi arhitecturi juridice şi politice…. „…..

  Nu mai ramâne mult timp până la preşedinţia 2019 UE.27. Trebuie găsite azi proiecte comune de discutat în ţară pentru UE 2019, asa cum Estonia a reuşit cu „digitalizarea“ să câştige interesul, atenţia, sprijinul şi respectul partenerilor în UE. Cred că e timpul ca societatea civică românească să prezinte în spaţiul public dezbateri pentru preşedinţia 2019. Cum şi cu ce se prezintă ţara în UE şi în faţa lumii 2019 nu trebuie lăsat pe mâna penalilor (jecmănitori, hoţi, tâlhari, ticăloşi) din guvern, parlament şi partide.

  Românii au interesele, speranţele, aptitudinile lor. Cei de pe stradă în ianuarie 2017 stiu ce vor şi ce nur vor. Trebuie mers mai departe cu concepte proprii, realizabile, urmărite cu tenacitate. E momentul ca din vorbe să se treacă la fapte. Inceputul pot fi dezbateri publice ale societăţii civice. Pe stradă? De ce nu. O temă centrală trebuie găsită pentru 2019. In care domeniu sunt interesele cu cea mai mare prioritate?

  1) Statul de drept: DA, nu se poate fără. Este în primul rând o problemă internă, o cauză majoră pentru „decalajul“ secular, deplâns şi neschimbat.

  2) Responsabilitate pentru fiecare acolo unde e vorba de binele obştesc. Dascălii în învăţământ, medicii în sănătate pot munci şi trăi azi cu fruntea sus. Nimeni nu îi poate impiedica să păşească cu şira spinării dreaptă. Depinde de fiecare cum merge mai departe cu societatea civică. Impasul de la parlamentarele din decembrie 2016 poate fi reparat la parlamentarele UE 2019 şi la prezidenţiale. Nu mai e mult timp. E o problemă internă.

  3) Pentru preşedinţia UE 2019 e important ce aşteaptă, acceptă, prijină ceilalţi 26 parteneri din Uniune. Care proiect, concept, are pondere mare pentru toţi? Din domeniul tehnic e mai greu de găsit ceva. Galileo cu sateliţi GPS europeni are prea puţine tangenţe cu România. Iniţiativele franceze ale noului preşedinte E. Macron sunt fixate pe ZE.19, mai putin pe UE.27. După consultarea cu cei 6 esteuropeni ( Ucraina, Moldova, Bielorusia, Armenia, Georgia, Aserbaidsan) la Bruessel rămâne întrebarea cum se poate îmbunătăţi „administrativ- bilateral“ relaţia UE.27 cu vecinii din est. E ceva de dezbătut azi? Măsuri concrete iniţiate 2019 în România (Polonia e izolată, e în conflict cu UE şi E. Macron)?

  Tinerii sunt viitorul….

 6. Si dl Predoiu are o durere :) si-i transmit urmatoarele:

  Sunteti liberal in conceptie si mentalitate asadar ma bucur ca aici pot intra dar nu inteleg de ce pe feisul dvs nu pot posta. Nu sunt in vre-o lista agreata ? dar nici nu stiu cum sa ajung acolo. La dvs nu am facut nimic special ca sa scriu si nici dvs ceva ca sa ma blocati. Cred ca dl Predoiu nu contra mea a formatat astfel face-ul(la inceput era ca si aici adica deschis total dar nu stiu de ce a facut o modificare-un om politic trebuie in principiu sa permita un acces cat mai larg). Daca puteam i-as fi comunica dlui Predoiu ca desi pare ca are dreptate nu era un moment in care sa reactioneze aproape la nivelul PSD-ALDE ca si ei incep cu o declaratie de credinta ca apoi sa intoarca foaia. Singurul mod in care pot eu interpreta declaratia dlui Predoiu ca nefiind similara cu a celor incriminati de comunicatul SUA, ar fi sa presupun ca doreste sa atraga atentia asupra faptului ca gestul SUA ESTE EXTREM SI CA ESTE PROVOCAT DE CAUZE EXTREME si pe noi ca romani cauzele trebuie sa ne preocupe , sa dorim sa le inlaturam si atunci sa consideram ca ce fac SUA este sprijinul maxim pe care il pot da liniei occidentale pe care ei spera sa se mentina in continuare Romania. Va multumesc pentru atentie.
  PS. Adica si romanii ar trebui sa multumeasca SUA continuand mai determinat cu protestele vizibile si din SUA.

 7. Cred ca ar trebui sa iesim din nou o jumate de milion in strada ca in ianuarie, numai ca de data asta ar trebui sa avem si o finalitate ceva mai concreta: elicopteru’ si Targoviste..

 8. Nu avem traditia si cultura actiunii comune,coerente,rationale si organizate.Avem in schimb o bafta incredibila.De cate ori situatia a parut fara iesire,s-a intamplat ceva care i-a aruncat pe istetii astia din sa.Daca duminica vreunul din caii aceia se speria si apareau victime,acum deja vorbeam de guvernarea borfasilor la timpul trecut.Am incredere ca pesedeii vor reusi si de data asta sa-si dea cu stangu-n dreptu’.Cu personaje gen iordache,pop,daea,olguta la timona,nicinu are cum sa se termine altfel.

 9. E fascinant cum tocmai astia de la putere nu inteleg ce li se intampla cand se intampla. Statul paralel, agenturili, Soros, samd. Paranoia asta pe care o mimati la sfarsit e semnul cel mai clar ca timpul vostru a trecut de mult, dar voi nu v-ati dat inca sema.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Cuvintele care ucid şi zidurile din noi

“Şcoala noastră e o şcoală unilaterală intelectualistă, iar nu o şcoală educativă, în sens larg. Ea nu ţine seama nici de...

Isus al meu: o cronică şi două scrisori

Am citit cu interes şi multă curiozitate intelectuală volumul Isus al meu al lui Gabriel Liiceanu şi pentru că sunt un cititor...

Soluție: Trenuri la Aeroportul Otopeni la cadență de 10′

Un proaspăt comunicat al CFR Călători ne spune că în urma analizei graficelor de circulație împreună cu CFR Infrastructură s-a ajuns la...

Modernizarea societății românești și formele fără fond: Academia Română, Curtea Constituțională și altele

Incompatibilitatea dintre formele de import și fondul românesc. Teoria formelor fără fond ”Inainte de a avea o umbră...

Pandemia, criza economica si mersul capitalismului. Este un nou moment de cotitura?

–urmare la un interviu-- Omenirea va invinge in razboiul teribil cu Covid-19, un dusman ascuns, insidios si...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.