În reprezentaţia de teatru pe care o oferă premierul Grindeanu şi colegii săi de cabinet, rolul domnului Dragnea este acela al regizorului care intervine, autoritar, în clipele în care actorii pierd din vedere partitura pe care sunt chemaţi să o interpreteze. Admonestările publice sunt semnul, important şi neliniştitor, al nerăbdării stăpânului. Iar nerăbdarea stăpânului nu face decât să accentueze energia acestui guvern de interpuşi.
Politica regimului Dragnea, în săptămânile care au urmat revoltei civice, se conturează ca un amestec, redutabil, de prudenţă şi de încăpăţânare. Imaginea Pieţei Victoriei copleşite de manifestanţi pare să îl bântuie pe domnul Dragnea. Şi aceasta cu atât mai mult cu cât batalioanele sale de fideli din faţa Palatului Cotroceni nu au reuşit decât o performanţă mediocră. Cât despre scenele de ceauşism nostalgic de la Târgovişte,acestea au fost mai degrabă un exerciţiu de compensare simbolic. Evitarea unei noi escaladări este prioritară, acum.
În aşteptarea soluţiei, mereu amânate, de către Curtea Constituţională, una care i-ar permite să fie, în fine, stăpân de jure şi de facto al României, domnul Dragnea îşi pregăteşte ,minuţios, consolidarea controlului PSD. Numirile evocate, oficios, de la Autoritatea Electorală Permanentă, de la TVR şi de la ICR au , toate, un element comun- ideea restauraţiei, prin reafirmarea suveranităţii PSD. Orice formă de autonomie instituţională, orice spaţiu de libertate, orice urmă de pluralism se cer eliminate. Logica regimului Dragnea este una implacabilă. Dominaţia trebuie reafirmată, cu orice ocazie. Fidelitatea celor care au acţionat, cazon, în rândurile noului USL trebuie răsplătită.
Politica de restauraţie a regimului Dragnea duce mai departe violenţa din anii regimului Ponta. Dar, de data aceasta, ea se distinge prin atenţia metodică acordată detaliilor. Liviu Dragnea a învăţat din eşecul lui Victor Ponta. Iar una dintre lecţiile asumate este evitarea acelor compromisuri care ar afecta,pe termen mediu şi lung, dominaţia sa, ca dominaţie de partid şi ca dominaţie personală. Regimul Dragnea nu poate încheia, în acest stadiu, pacea cu Preşedintele Republicii. El poate, cel mult, alterna perioadele de atac cu cele de calm înşelător. Dar eroarea unui alt pact de coabitare nu va mai fi repetată. De esenţa regimului Dragnea este ambiţia de a învinge, cu orice preţ. Ţinta este lichidarea obstacolelor din calea sa.
Scopul ultim al restauraţiei iniţiate de regimul Dragnea este restabilirea normalităţii privilegiilor. Sentimentul de impunitate al celor care stăpânesc această ţară trebuie regăsit. Pericolul de confruntare cu DNA şi cu curţile de judecată subminează eşafodajul pe care se bazează autoritatea PSD. Atacurile, concertate şi continue, la adresa Parchetului General şi a DNA sunt consecinţa acestei opţiuni strategice.
Tenacitatea cu care este dusă această campanie se explică prin amploarea sprijinului transpartinic pe care ea se întemeiază. De la Traian Băsescu la conducătorii UDMR şi, probabil, o parte semnificativă a PNL însuşi, ostilitatea faţă de statul de drept este împărtăşită, mai mult sau mai puţin discret. Retorica organizată în jurul “ conspiraţiei “ şi a “ binomului DNA- SRI” este omniprezentă, mediatic. Domnul Dragnea acţionează, aici, în numele unei întregi elite politice.
Dacă trecem dincolo de coaja ipocrită a declaraţiilor Ministrului de justiţie in funcţiune, proiectul de restauraţie al regimului Dragnea implică nu doar eliminarea unor conducători de instituţii, ci şi de domesticirea instituţiilor însele. Justiţia, în acord cu directivele regimului Dragnea, ar urma să fie corectă, imparţială şi, mai cu seamă, atentă la respectul datorat celor care deţin funcţii publice. Inchiziţia de tip “ stalinist” ar fi înlocuită de o autentică procedură europeană.
Restauraţia de acum reactivează instinctele de patronaj şi de manipulare politică dominante în epoca Năstase. Ministeriatul Stănoiu este etalonul la care suntem obligaţi să ne raportăm. Este vremea în care moartea procurorului Panait nu putea şoca pe nimeni. Este epoca tăcerii şi a complicităţilor. Iată reperele pe care le are în minte Preşedintele PSD, domnul Dragnea.
În România domnului Dragnea, privilegiile sunt o parte naturală din decorul puterii. Impertinenţa celor care ar socoti că sunt egalii stăpânilor lor nu are ce căuta aici. De la primării şi consilii judeţene până la Guvern şi parlament, cei ce conduc nu trebuie tulburaţi. Imunitatea de care dispun este corolarul obligatoriu al autorităţii cu care sunt investiţi. Inegalitatea în faţa legii se afirmă, asemenea unei axiome matematice.
Regimul Dragnea nu are altă raţiune de a a fi decât restabilirea acestei normalităţi patologice. Pacea care a domnit trebuie să domnească din nou. Oamenii acestei ţări trebuie învăţaţi să îşi ştie, din nou,locul în ierarhia naturală a lucrurilor. Cuminţirea românilor este ambiţia de pedagog a domnului Dragnea.
cind prostii se instaleaza la pupitru, ceilalti isi merita soarta. ne am minunat cum a fost posibil ca cizmarul scornicestean sa troneze deasupra romaniei, sau analfabetii functionali si hotii de drept comun sa reprezinte tara in lume si sa vocifereze la tribuna parlamentului. uite c a fost posibil. daca ne amagim ca trogloditii vor fi induiosati cu vorbe de duh s ar putea sa traim intr o mare eroare. poate ca cei ce pun stampila pe vot sint prea saraci si nu gindesc decit cu burta, dar justitiarii ? cei ce ar trebui sa mparta dreptatea ? ma tem ca astia s de partea borfasilor, ciugulesc precum pasarile necrofage pe cadavrul numit romania
Daca toti cei cu vizibilitate le considera normale asa cum considera Adrian Severin toate racilele coruptiei si din multitudinea de cazuri deduce ingaduirea lor chiar si legala dupa un asa zis criteriu de tipul „Vox populi…” este normal ca sa se intample ce spune si dl Funeriu ceva mai sus. Asta este normalitatea la noi. Si daca singura replica este discutia docta si o….stica despre…., atunci evident ca nu mai este nimic de facut.
Tepele din Piata Victoriei la figurat dar si la propriu ar fi sngura solutie , dar daca problemele s-ar rezolva ce ar ma face „liderul de opinie”, ca o pane trebuie sa manance si el..?
Ce ar face mai ales dl Rica Venturiano? :)
Eu nu inteleg cine a mai ramas cu noi de partea buna a baricadei daca PSD+ALDE si „De la Traian Băsescu la conducătorii UDMR şi, probabil, o parte semnificativă a PNL însuşi” sint de partea cealalta.
Cred ca e o confuzie, si nu ne mai recunoastem aliatii.
Eheei! Daca exista „noi” si tot este bine :)
Dictatura politicului asupra populatiei ,in sopul privilegiilor,duce la lehamitea de a vota.Toate partidele au coruptii lor ,deci nu pot renunta la privilegii si obtinerea puterii totale,vezi justitia.Cineva trebuie sa aduca linistea apelor adanci si tulburi unde pradatorii se simt bine.Guvernele se schimba,vin coruptii nostrii si cad coruptii lor…Cercul vicios este regula normalitatii incat multi nu o mai observa.Da ce ne da ?e o alta normalitate. Votul devine lehamite. Cine ne trezeste …?Doar excesul si nesimtirea agresiva.Doar atunci se trezeste revolta #REZIST. In rest natia are alta treaba….normal.
În ceea ce spuneți dumneavoastră e rădăcina răului și temelia mlaștinii PSD-iste. Fără îndoială că toți sunt răi, dar nu toți sunt la fel de răi. Unii sunt întotdeana mai răi ca ceilalți :P
Dacă nu se începe de undeva nu se va mișca nimic. Pentru moment PSD-ul e inamicul principal. El are cei ma fetizi și hidoși corupți. E de departe cea mai distructivă mașinărie politică de pe scena românească. Deci de acolo trebuie început. Odată ce cei mai mizerabii dintre politicieni nu mai pot accede la putere s-a produs deja o orecare asanare. Și prcesul continuă treptă cu treaptă. Nu mă îndoiesc că poate dura decenii bune. Dar dacă nu se mișcă nimic va dura și mai mult :P
Printre cele mai bune articole pe care le-ati scris. Multumim.
Ei si ? Cine te citeste, cine te asculta, Dle Stanomir ?
Ati stat cu totii ca chitelele in sos, in perioada alegerilor din dec. 2016 si acum va mirati de domnia grobianismului, a lombrozienilor, a hotilor si a minciunii ?
Sa va fie de bine, spalati-va pe cap cu toata infumurarea voastra !
De ce nu ati indemnat in scris , in vorba si chiar in fapte la iesirea in strada in zilele premergatoare alegerilor Atunci trebuiau speriati de moarte acesti interlopi care au pus mina pe tara !
Ba mai erau in tagma voastra de impotenti si unii gata sa-l critice pe amaritul de Ciolos care indraznea sa puna tara mai presus de el, singurul in 27 de ani !
Acuma? Puneti-va singuri streangul de git !
Imi place :)
“…tagma voastră de impotenți…”
Trecând peste lipsa de eleganță a textului, aș îndrăzni să fac observația că tocmai comentariul acesta este un răspuns la întrebarea “Cine te citeste, cine te asculta, Dle Stanomir ?”.
Orice voce obiectivă din presă merită recunoștință și respect, cel puțin pe măsura în care ne declarăm indignați de jurnaliștii lipsiți de onestitate. Apoi, românii se dovedesc în majoritate neclintiți în convingerile lor și susținerea pentru coaliția aflată la putere, chiar și după prostiile pe care guvernul le-a făcut (așa arată recentul sondaj de opinie, cu prezență la vot potențială de aproximativ 60% și votanți PSD 47% – mă rog, chiar dacă nu ar fi făcut de dl Palade, rezultatele probabil nu ar diferi foarte mult). Putea dl Stanomir să le arate în globul de cristal exact cum va fi viitorul, românii ar fi votat la fel.
Desigur, guvernarea Cioloș, cu bunele sale, a fost departe de perfecțiune, nu doar din cauza constrângerilor politice (fără susținere parlamentară, doi vicepremieri de la partidele politice principale, amenințarea permanentă cu moțiuni etc.), ci și din pricina unor erori la numirile pe funcții, decizii discutabile șamd. Dar, la socoteală, dă pe plus, într-adevăr. Problema reală este însă lipsa opoziției politice. PNL, bunăoară, ataca în campanie guvernul Cioloș pentru a câștiga capital electoral, dar nu putem uita că s-a comportat penibil la alegerile locale și după aceea. Acum , spre exemplu, parcă sunt în hibernare, nu s-au trezit și nici nu cred că se va întâmpla curând asta, cee ace ma face să cred că USL este vie și susține guvernul Grindeanu. Așadar, cu atât mai important și meritoriu cred că este demersul d-lui Stanomir.
… nu ati ezitat sa-l includeti pe acelasi TB in randul restauratorilor…
….in mod regretabil nu ati simtit nici macar nevoia sa explicati ce regim este inlaturat pentru restaurarea regimului Nastase….
DE CE?
Pen`ca e de bon ton sa te lepezi de Satana in piata publica.
Este pacat ca nu mentionati nimic totusi despre miza reala – si al doilea motiv – a comportamentului tip Dragnea mentionat mai sus. Pentru ca dvs. faceti referire numai la pastrarea orgoliului de tip comunistoid, dar nu faceti nici o referire la faptul ca aceasta „clasa conducatoare” se lupta acum cu dintii pentru a nu pierde bunurile (imobilele) jefuite pina in prezent de la cei 100.000-200.000 de oameni carora inca nu li s-au retrocedat aceste imobile (terenuri, constructii) la care au dreptul (in general prin mostenire). In cazul familiei mele, 98% din bunurile respective (mai ales terenuri) nu s-au retrocedat, iar ce s-a retrocedat este practic inutilizabil. Acest lucru a fost posibil (in cazul meu) prin eliberarea de titluri de proprietate false (similar cu cazul Nana-Basescu). Si nu ma indoiesc ca sint mii de astfel de cazuri in toata tara, impreuna cu alte cazuri si metode de delapidare, atit a proprietatilor de Stat, cit si a celor private. ! Iata deci miza materiala (in afara de cea de ordin psihologic) a acestui comportament, si, de fapt, a celor ce se intimpla acum in Romania, dpdv politic, in fata ochilor nostri.
Lupta este pentru baza economica necesara si impletita organic cu politicul regimului fascistoid pe care copiind moscova se chinuie sa-l implanteze total.
Cît timp a mai rămas pentru „democraţia originală” dîmboviţeană? Cînd e prea tîrziu? Incotr-o Bucureşti 2017- 2021?
… „… Scopul ultim al restauraţiei iniţiate de regimul Dragnea este restabilirea normalităţii privilegiilor… …. Oamenii acestei ţări trebuie învăţaţi să îşi ştie, din nou,locul în ierarhia naturală a lucrurilor. Cuminţirea românilor este ambiţia de pedagog a domnului Dragnea.
. „….
Cum se poate schimba pas cu mpas situaţia actuală apăsătoare în ţară? Moştenirea politico- administrativă 1990- 2017 e sarcastic prezentată de autor. UE 27 nu stă pe loc. Lumea nu stă pe loc. Ritmul de inovaţie ştiintifică în era digitală nu mai ţine cont de restanţieri, plagiatori, semidocţi dîmboviţeni. Tinerii români 2017 sunt conectaţi la un patrimoniu cultural & ştiinţific universal cu un clic. Nu sunt legaţi de glie. Nu sunt pasionaţi de mîrşăviile castei politico- administrative. Cum pot fi cîştigaţi, pasionaţi pentru binele obştesc?
standpunkt
wir lassen uns nicht beirren
das vertauen in die gegenwart
hält uns auf den gerüsten
wenn andere zu schielen beginnen
schreiben wir uns auf die brust
hier ist alles in ordnung
unsere bauten wachsen langsam
aber sie wachsen uns nicht über den Kopf
wir sagen
jeder irrtum hat bewußstseinserweiterung
zur folge
auf den gerüsten hält uns
das was wir bauen
din
Richard Wagner
GOLD
Gedichte Aufbau Verlag Berlin 2017
Buchmesse Leipzig 2017( 100 poezii din 1000 ale poetului)
I – 1972-1983 pagina 29 ( o săptămînă la închisoare în Timișoara pentru poezii,
fondator Aktionsgruppe Banat)
II – 1984-1987 poetul e interzis, expulsat din tară
III – 1988-1999 poetul impreuna cu sotia Herta Müller la Berlin
IV – 2000- 2009
V – 2010-2012, netraduse 35 de cărti, Buchmesse Leipzig 2018? TM2021?
Peste 3 milioane de sezonieri emigranţi 1990 -2017? Brain drain pînă cînd în ţară? Ce urmeaza după falimentul guvernului PSDist 2021? ….stat naţional UNITAR centralizat „eşuat” (… „academicienii” 2017…. identitate…. pericol….)?
Tinerii sunt viitorul!
Elite politice? Care elite, domnule profesor?!?? Ii aveti in vedere cumva pe Liviu Dragnea, Serban Nicolae, Boboc, Florin Ciordache (e demult in Parlament…) Tariceanu, Banicioiu, Basescu? Iar lista poate continua! Acestia reprezinta „elita” politica? Fereasca Dumnezeu! Astia sunt cei care ne duc de rapa! Au facut un „pact pentru crima” ca sa zic asa. S-au aliat, indiferent de culoarea politica, pentru a-si scapa pielea. Dar aveti dreptate in privinta cailor alese de „tatucul” PSD pentru a ajunge unde vrea, mare si tare peste Romania. A invatat ce era de invatat de la predecesorii sai, Nastase si Ponta, si acum aplica! Rezultatele s-au vazut si se vor mai vedea. Nu-l inteleg insa pe Klaus Iohannis. Nici pana acum nu mi s-a parut ca ia chiar cele mai inspirate decizii, dar tacerea actuala este macar ciudata. Ceva nu e bine. Nu de demitere mi-ar fi mie teama, ci de suspendarea lui. Ar ajunge sef de trib nenorocitul de la Senat si, dupa ce tampenii debiteaza, e in stare sa ne duca in groapa doar ca sa-si salveze pretioasa persoana. In plus, suspendarea poate tine mult, foarte mult pentru o societate peste care se cam asterne plumbul gandirii de Teleorman. Ar fi trebuit sa organizeze referendumul ala cu orice pret, chiar daca punea o intrebare de copil de genul „Sunteti de acord cu dezincriminarea coruptiei?” sau ceva similar. Pentru ca era ceva si nu de ici, de colo! Un referendum e o consultare populara, care, desi pare inutil, ar putea spune multe! Se pare insa ca presedintele ori nu prea stie ce vrea, ori se teme de astfel de confruntari publice. Am deja un gust amar si in aceasta directie…
In strada din nou, securistii nu se lasa:
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21674968-nicolicea-propune-limitarea-drepturilor-presedintelui-romaniei-privind-organizarea-unui-referendum-probleme-interes-national.htm
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21673761-live-text-legea-gratierii-dezbatuta-prezenta-ministrului-justitiei-tudor-toader-amendamentele.htm