sâmbătă, octombrie 5, 2024

Regimul Dragnea şi sensul rezistenţei

Netulburat în seninătatea sa autocratică de imaginea rezistenţei civice, neafectat de critici şi mai încrezător ca niciodată în capacitatea sa de a călca în picioare egalitatea constituţională şi demnitatea unei naţiuni, jucând, cu detaşare fariseică, comedia bufă a democraţiei de partid, Liviu Dragnea atinge, o dată cu impunerea Vioricăi Dăncilă la şefia cabinetului, acel apogeu al controlului la care visase din clipa câştigării alegerilor. Viorică Dăncilă consfinţeşte în România practica de guvernare a interpusului docil şi nonconflictual. România este, acum, un alt TELDRUM, unul mai bogat şi mai extins teritorial, dar supus aceluiaşi tipar de dominaţie patrimonială. TELDRUM şi Teleormanul sunt modele de inspiraţie ale guvernării PSD, la centenarul României Mari.

Pemtru Liviu Dragnea, aşa cum domnia- sa a precizat, ritos, ceea ce contează sunt voturile românilor. Iar în temeiul acestor voturi se poate justifica prezenţa în cabinet a celor urmăriţi penal: cerinţele de integritate, enunţate fie şi formal în trecut, sunt abandonate acum. Suveranitatea conferită de electorat este una ilimitată. Nimeni şi nimic nu se poate opune aplicării programului de guvernare, acel text sacrosanct pe care doamna Dăncilă îl studiază, asiduu, în aceste zile.

Statul român pare plasat, definitiv, în zodia neopatrimonialismului de tip bananier. Statul este împărţit între cei care, arendaşi de voturi fiind, sunt îndrituiţi să ia în stăpânire domenii întregi ale administraţiei centrale. Doamna Dăncilă este premierul ideal în această România alocată partinic. Domnia-sa nu are o voinţă proprie. Singura voinţă este aceea a Partidului, iar acesta se confundă cu elita rapace care îl domină. Liviu Dragnea reface, la centenarul României Mari, tehnica fanariotă de exploatare şi de dominaţie. Nomenclatura pesedistă este urmaşa celei comuniste. Sinteza domnului Dragnea este una înfiptă în trecutul de împilare al României.

Dacă există un sens al rezistenţei, unul pe care Liviu Dragnea şi complicii săi nu îl pot înţelege, acesta este legat de recucerirea, treptată şi tenace, a demnităţii răpite de statul devenit o anexă a TELDRUM. Cei care aleg, solidari fiind, să protesteze sunt parte din acea Românie ce se obstinează să rămână euro-atlantică, în pofida marasmului autocratic în care alunecăm. Sensul rezistenţei este unul al luptei de durată, al luptei care se duce, adesea, fără altă speranţă decât aceea de a reafirma existenţa unei verticalităţi ce nu se încovoaie şi care nu poate fi cumpărată. Rezistenţa este actul de naştere al unui civism care va rodi, mai devreme sau mai târziu. Chiar şi infrângerile, dacă sunt consumate în demnitate, pot fi victorii, instruind pe cei ce luptă asupra valorii curajului şi încăpăţânării.

` Statul român atinge, în aceste momente de dominaţie ale lui Liviu Dragnea,un prag de intensitate dureroasă al degradării şi dezonoarei instituţionale. Acest stat, confiscat şi domesticit de Liviu Dragnea, este statul chemat să gestioneze centenarul României Mari şi, mai apoi, să fie la cârma Uniunii Europene. Acest stat, cariat, viciat şi parazitat, nu mai există decât spre a fi pavăza intereselor lor. El nu mai are, în aceste zile, nici o legitimitate simbolică în ochii celor care privesc demnitatea umană şi meritul profesional ca pe valori centrale în definirea identităţii lor. Divorţul dintre statul fesenisto-pesedist şi cetăţeni este consumat şi vizibil.

A renunţa la rezistenţă, a accepta tăcerea şi capitularea înseamnă a ne instala în acest viitor care pare etern. A renunţa la solidaritate înseamnă a ne scufunda în abisul disperării colective. La toate acestea există doar o alternativă. Asemeni celor care,în comunism , nu au cedat tentaţiei capitulării, mai ales când totul era pierdut, vom merge mai departe, apărând, impotriva statului, propria noastră onoare, până la capăt, fără speranţă poate, dar demni şi solidari. Acesta este sensul luptei noastre, acum.

Distribuie acest articol

25 COMENTARII

  1. „…ceea ce contează sunt voturile românilor”
    „Statul român atinge, în aceste momente de dominaţie ale lui Liviu Dragnea,un prag de intensitate dureroasă al degradării şi dezonoarei instituţionale.”

    Sunt de cord cu mesajul articolului în întregime, dar îndrăznesc să fac o modestă observație. Fără a fi justificate în vreun fel, acțiunile kleptocrației se folosesc, după părerea mea, în mod argumentat, de voturile românilor. Nu mă refer la voturile reale exprimate la ultimele alegeri, ci la cele potențiale, după cum rezultă din toate sondajele de opinie.

    Politicile publice ale actualei Puteri sunt catastrofale pentru România, iar numeroși cetățeni au sesizat acest lucru și, asemenea mie, protestează în piața publică. Dar, măsuri controversate (folosesc intenționat un eufemism) au mai fost adoptate de diverse guverne ale unor state în anumite contexte, argumentând că beneficiază de suportul populației, exprimat/relevat prin sondajele de opinie.

    Puterea actuală din România este realmente puternic susținută de populație (PSD-peste 42%, ALDE-9%,în creștere etc.). Nu discut aici despre motivele pentru care există această susținere, dar este firesc ca PSD-ALDE-UDMR să se bazeze pe ea atunci când adoptă măsuri politice care pot fi considerate nefavorabile cetățenilor (nu doar pe termen mediu și lung, ci și pe termen scurt, când, după cum vedem, efectele sunt Imediate, puterea de cumpărare a populației fiind în scădere, spre exemplu). În loc să se erodeze în timp și în urma unor politici proaste, susținerea românilor pentru guvernările Dragnea se consolidează.

    Aceasta este o realitate care, departe de a ne bucura, cred că merită atenția sociologilor, specialiștilor în științe politice și comunicare, economiștilor șamd. Abia după înțelegerea corectă a fenomenului se pot planifica politici și strategii de contracarare eficiente. Spre exemplu, în prezent, audiența posturilor TV care transmit informații obiective este una extrem de redusă. Greșim dacă ne amăgim că populația României se revoltă împotriva politicilor PSD-ALDE-UDMR. Suntem, după cum extrem de neelegant spuneau (cu alte cuvinte, însă) d-nii Negoiță, ori Palada, o minoritate… Probabil, eficient ar fi în acest moment să vedem de ce situația este aceasta și cum o putem schimba.

    • La fel ca pe vremea comunistilor sau a fanariotilor, romanii, in majoritatea lor, au inconvoiat spinarea si au spus spasiti „sarumana, boierule” dupa orice grozavie. Pe asta se bazeaza Pablito. Si de aia are dreptate sa nu-i pese de fraierii care urla la cladiri goale.

      Pana cand majoritatea romanilor vor intelege ca furatul propriei caciuli nu tine de foame, Dragnea si acolitii lui vor fi conducatorii nostri.

      Personal nu rezonez cu alegerea pe care poporul meu o face. Dar rezistenta deschisa devine periculoasa in absurdistanul lui Dragnea, asa ca am renuntat la proteste.

      Binele cu forta nu se face asa ca nu mai vreau decat sa fiu martor la auto-canibalizarea unei natii. Nu mai am rezerve de rabdare sau energie sa incerc sa schimb ceva pentru restul semenilor mei si nu mai consider ca ei merita efortul. La fel ca in repetate randuri in istoria noastra, va fi roman contra roman, pana ramane doar un mod de a face treaba in tara asta. Si cel mai probabil, metoda lui Pablito e cea care va prevala, pe termen mediu-lung cel putin.

      Succes celor care considera ca rezistenta pasnica inca mai poate schimba ceva. See you on the flip side.

      • D-le Bogdan, nu mai fiti atat de descurajat. Nici lumea n-a fost facuta intr-o singura zi.
        Amintiti-va (sau sunteti prea tanar?) ca in 1990 PSD-ul (chiar daca atunci se numea altfel) era votat de 80% din populatie. Azi, abia mai are 30 si un branci. Incet-incet, lumea se desteapta. Fiti convins ca si datorita d-stra s-au desteptat cativa.
        Acum, cu protestele, eu vad lucrurile asa: la protest nu se iese ca sa le faci un bine celorlalti, ci ca sa-ti faci un bine tie. Deci nu conteaza prea mult daca ceilalti merita sau nu merita efortul.
        De asemeni, nu se iese pentru ca ai sperante, ci pentru ca asa trebuie.
        E ca atunci cand vrei sa ramai vertical. Nu te intrebi daca semenii tai merita sa ramai vertical, o faci pentru tine.
        La fel, cand vrei sa ai caracter sau sa respecti niste principii. Uneori trebuie sa-ti asumi chiar faptul ca vei fi luat drept prost. Altfel, te dai dupa ceilalti. Faci ca ei. Esti ca ei. Nu asa cum ai vrea sa fii.
        Daca, in ziua de azi, mai vedem in jur oameni care nu fura, care nu dau in cap si care isi fac treaba bine, e datorita faptului ca, timp de sute de ani, niste familii au respectat niste principii si si-au educat copiii in spiritul lor.
        Trebuie sa facem ce trebuie.
        Daca toti am incerca sa facem ce trebuie si ce e bine in toate imprejurarile vietii noastre, lucrurile ar arata cu totul altfel. Exista popoare in Europa care au facut asta si, la ei, lucrurile arata cu totul altfel.
        Romanii au mers pe principiul „Ce sa ma mai spal, ca tot ma murdaresc. E degeaba.”
        Eu zic ca ar trebui sa ne incurajam unii pe altii sa continuam sa ne spalam.
        Ma uluieste usurinta cu care romanul devine defetist imediat ce nu obtine un rezultat cat vrea el de repede. O fi bine?
        Dumneavoastra pareti un tanar simpatic. Eu, ca batran, n-as vrea sa credeti ca tot ce faceti bun nu are sens.

  2. Imi pare bine ca sunteti atat de atent si vigilent in privinta pericolelor la adresa sarmanei democratii romanesti si sunt total de acord cu dvs in privinta acceselor autocratice ale domnului Dragnea, un fost vajnic PD-ist de altfel, fost ministru in guvernul Boc si fost sponsor al campaniei lui Basescu in 2009. Ce ma intriga insa este ca nu erati la fel de atent si vigilent cu accesele autocratice ale lui Basescu cand acesta calca in picioare constitutia si parlamentul si cam orice cutuma a democratiei pana nu demult. Ciudata amortire a spiritului critic mai aveati atunci, si dvs si alti intelectuali din spatiul public romanesc. Si mai ales, ciudata dubla masura… Si nu spun mai mult.

    • Ati omis (nu stiu daca intentionat) sa ne amintiti ca Dragnea a fost si vajnic soim al Patriei, pionier, utecist si…, si atunci dl Stanomir a tacut.
      Asta e, spiritul critic s-a transferat la dvoastra :P

    • Hm…Poate nu ma pricep eu la dedesubturi politice, dar eu mi-l aduc aminte pe Domnul Dragnea, in campania lui Geoana din 2009 ( nu era adversarul lui Basescu, totusi? ), in randul doi, zambind palid, in timp ce Mircea Geoana topaia si chiuia.

    • Andrei Voiculescu

      Ei, ei… domnul Basescu a dat dovada de pozitii solide favorabile Parteneriatului Strategic cu SUA si apartenentei la NATO si a sprijinit lupta si institutiile anticoruptie. Nu ca cele mentionate de mine i-ar spala pacatele, domnului Basescu, dar incercati sa gasiti la domnul Dragnea ceva asemanator, care sa dovedeasca dorinta (reala) de a integra Romania in lumea euro-atlantica… si nu in cea „euro-asiatica”… :)

      • Draga domnule, stiti foarte bine ca Romania a intrat in UE si in NATO in 2004, adica inainte ca Basescu sa castige alegerile in acel an. Intrarea Romaniei in structurile euro-atlantice a fost pregatita inca din vremea lui Emil Constantinescu si ea a continuat chiar si in al doilea mandat al lui Iliescu. Nu uitati ca presedintele Bush a vizitat Bucurestiul inca din vremea celui de-al doilea mandat al lui Iliescu. Asa ca drumul Romaniei spre vest era ferm trasat inca mult inainte de Basescu si niciun presedinte al Romaniei, nici macar Iliescu NU a intentionat vreodata sa ne duca spre est. Povestea cu meritele lui Basescu e mai mult o chestiune de reclama, ca si asa-numita lupta impotriva coruptiei. Nu am vazut inca pe marii corupti din PDL si bineinteles, nici pe Basescu, sa pateasca ceva pentru marile furaciuni si tunuri pe cale le-au patronat. Iar daca pretul asa-zisei lupte pentru coruptie ( in fapt o lupta cu ajutorul securitatii de a elimina dusmanii presedintelui ) a fost impanzirea cu securisti si ofiteri acoperiti a tuturor structurilor statului si a structurilor civile precum presa, lasati-ma sa am indoielile mele. Am pretentia ca Romania e ceva mai mult decat o republica bananiera sud-americana unde serviciile secrete fac jocurile in stat.

    • Enumerati va rog situatiile in care Basescu a incalcat, ca presedinte, „constitutia si parlamentul si cam orice cutuma a democratiei”.

      • N/aîcălcat nimic, iar bietul felixac de mai sus, (coincidență de nume sau nu), e unul dintre talibanii uslamului, care a rămas cu drama, că Băsescu n/avea și incă nu are, bască.

        Atâta timp cît s/a prefăcut, că luptă pt. idealurile românilor iubitori de Justiție și Stat de Drept, Băsescu a avut și o excelentă politică externă. E era bine văzut și apreciat, chiar și de lideri ai unor Țări nu prea prietenoase cu România.
        Mi se pare firesc să fi susținut un asemenea om, cîtă vreme nu se știa de masca cealaltă, adevăratull chip al lui Janus.

        Necazul e, că uslamul a învățat din întâmplările de atunci și rezultatele le vedem astăzi. Un președinte impecabil, dar slab și indiferent, cu sabia lui Damocles mereu desupra capului. Cînd se va plictisi deținătorul turmei de oi, Dragnea, de Capul Statului, își va ațîța behăitoarele asupra lui. Faptul, că le semnează toate inepțiile nu/l ferește de suspendare. Dragnea nu are, încă, toată Țara sub papuc, așa cum îi trebuie lui pt. a da asaltul final. Iar zaharisitul Tăriceanu abia așteaptă să/și bifeze în Curiculă și interimatul ca Președinte. Nu pt. el acum, ci pt. marea Istorie, care v/a uita să consemneze, că respectva funcție i/a fost inmânată, ca și lui Antonescu, prin ușa din fundul curții.

      • Una din gravele incalcari a fost momentul in care a refuzat sa-l numeasca premier pe dl Iohannis, desi acesta era sustinut de o larga majoritate parlamentara, numind in schimb de 3 ori niste marionete de-ale sale, care dupa ce in mod firesc au picat in parlament, ne-am trezit din nou cu Boc, in fapt o alta marioneta de-a ”imparatului cu sapca”.

    • Andrei Voiculescu,

      Articolul este depre Dragnea, nu despre Basescu.
      De ce nu asteptati un articol despre Traian Basescu? Sau poate scrieti unul, daca aveti ceva de spus.
      Cum sa nu spuneti mai mult? Spuneti.

  3. Pentru domnul Dragnea nu exista loc de intoarcere sau cale inapoi, este pe un culoar pe care nu poate merge decat inainte, chiar daca panta e descendenta.
    De fapt, actiunile domniei sale ajuta adversarii politici ai PSD (care, in treacat fie spus, fac non-combat), as zice. Asa ca eu ii doresc domnului Dragnea cat mai mult timp in fruntea PSD.
    Cat despre catzeii domnului Dragnea, pana la urma, vor invata (pe pielea lor) ca-s buni doar la a scoate din foc castanele incinse de jupan si la a se parli cu ele. De ce credeti ca nu vedem, in „cercul intim” al domnului Dragnea, oameni inteligenti si educati? :)

    „Durerile facerii” guvernului PSD al treilea nu inseamna decat un lucru: domnul Dragnea a cedat din putere, neoficial, in fata unor colegi de-ai sai si fiecare vrea o ciozvarta din ciolan. Minunata coalitie ce „si-a asumat” conducerea tarii, in loc sa guverneze, pierde timp, energie si bani in negocieri de culise, pentru a treia oara intr-un an de zile. PSD si-a trantit singur doua guverne si doamna Ecaterina Andronescu emana ideea ca protestatarii destabilizeaza viata politica din Romania. Cei 25.000 de protestatari, conform estimarilor oficiale (de la Liviu Dragnea citire)… Evident, pistolul nu poate fi altfel decat turcul. :)

    Datoria tuturor celor care cred intr-o Romanie noua si mai buna este sa se opuna, prin toate mijloacele democratice, paralizarii Justitiei de catre majoritatea parlamentara. In rest, sa lasam PSD -ul sa se muste singur de fund si sa dea masura adevaratelor sale calitati.

    • PSD si cei care au facut coalitie cu ei sunt in primul rand pragmatici: ei se cearta pe ciolan DUPA ce au pus laba pe el, nu inainte.
      Opozitia nu ajunge nici sa-si clarifice intentiile despre modul cum poate ajunge la putere, slabindu-se in polemici nesfarsite pe probleme care de multe ori nu sunt nici macar precizate suficient.
      Este ca intr-un documentar National Geografic cand o haita de carnivori doboara un ditamai bivolul, iar cand acesta este pus la pamant, se musca, se hartuiec intre ei, nu-si gasesc pozitia. Asta nu-i impiedica sa si inghita halci intregi din carnea animalului ucis, in acest timp. Dureaza mai mult, e drept, dar face bine la digestie, pana la urma.
      Daca s-ar fi hartuit intre ei inainte de a dobori vanatul ar fi murit de foame, iar vanatul ar fi murit de batranete. Dar asa, pradatorii prospera.

        • Tocmai cu o asemenea gindire nu putem incropi o Opozitie.
          Strada nu face politica, iar USR-ul nu are o ideologie clara, inafara de Gica contra.
          Va credeti singuri pe lume? singurii capabili si cinstiti? si Iliescu s-a declarat sarac si cinstit.

          • @ victor L

            Ideologie?!… Ma faceti sa rad!… Politicienii secolului 21 nu se prea mai impiedica de ideologie. Nu cred ca mai exista programe de guvernare 100% de „stanga” sau de „dreapta”.

            Rolul opozitiei ESTE sa fie „Gica-contra”, impotriva puterii. Sa latre, sa muste, sa hartuiasca. Asa era si PSD, cand era in opozitie. :)
            Tragedia este ca in opozitia de azi sunt oameni „formati” de acelasi mecanism putred care i-a format si pe pesedistii de frunte aflati la putere. Nici mai buni si nici mai rai… „Establishment” -ul politic din Romania este putred, indiferent de culoarea politica a celor ce-l compun.

            Iar Opozitia se afirma, nu se „incropeste”. In egala masura cu PSD, PNL, PMP si UDMR colcaie de penali, dar, fiind „de orientare europeana” nu da bine sa strige impotriva Justitiei in gura mare. In schimb, fac figuratie si balet, doar ca sa nu para ca stau degeaba. De fapt, lasa PSD -ul sa-i faca mendrele.

            Treaba cu „singuri pe lume” chiar ca n-o inteleg. Suntem doar cei care-si spun parerea (care poate fi gresita sau corecta) si-si afirma convingerile, in loc sa stea pe canapea, acasa. Multi, putini, cati suntem…

            USR -isti au iesit din parlament, la protestatari si n-au fost huiduiti. Ceilalti politicieni din „opozitie” n-au iesit…
            Dupa parerea mea, daca e sa fie o „voce politica” a strazii, numai USR poate fi. Nu e alegerea perfecta, dar imi pare singura viabila, astazi. Eu n-am nicio indoiala ca strada trebuie sa aiba o voce politica. Nu e timp de asteptat pana la viitoarele alegeri, trebuie sa aiba o voce politica acum.

    • Nu te teme, fanii nu vor regreta, doar nu au nici vise, nici ambitii, nici viziune pe nici un termen. Tot ce conteaza e sa fenteze, sa posedeze ceva, sa faca mismasuri, sasi ridice vila, sa aiba smart, gagica, etc. Afara se comporta ca afara, inauntru defecheaza pe trotuar. Zicala „acolo-i altceva” spune tot. Pur si simplu nu vor evolutie. Se poate sa fie prima data in istoria planetei cand o populatie nu doreste sa evolueze. Daca ne gandim ca asirienii, de pilda, erau niste maimutoi pusi pe macel (consecinta dramatica a macelaririi lor neincetate de catre vecini, la fel de idioti), iti imaginezi cam unde ne aflam. Cu mici exceptii, poporul asta sta si crapa, adica-si da singur in cap. Altii ar fi alungat de mult ambasada Rusiei, ar fi avut loc de multa vreme asasinate ale tradatorilor, ar fi ridicat in streang pe alde Visinescu si Ficior, ar fi ars vilele camatarilor, etc. Un ilici si-ar fi luat flegme zilnic prin Franta sau Austria, nu mai zic cate suturi in cur, nici n-ar mai fi iesit in strada, nici macar pazit.
      Un hal fara de hal, si totul instrumentat de amicii nostri ortodocsi.
      Am ajuns sa avem un PM pentru care tarile Orientului fac parte din UE. Probabil nici sa se-mpuste n-ar sti.
      Bravo electoratule. S-o tina tot asa, injurandu-l pe presedintele tarii, poate tine loc de unsoare pentru mataranga ce creste in continuu.

      • @ linus
        Pare ca am atins o coaeda sensibila, in comentariul meu… :)
        Citindu-va comentariul (care imi suna excesiv de anarhist, nedemocratic si violent), nu pot sa nu ma gandesc la raposatul Corneliu Vadim Tudor… Ca sa-si merite locul intre tarile civilizate, orice revolutie romaneasca trebuie sa se petreaca in limitele legii. Nu suntem in Rusia.
        Nu toti romanii sunt la fel, precum nici toti nemtii sau toti francezii nu sunt la fel. In general, eu ma feresc sa generalizez, cand vine vorba de un popor.
        Cat despre prim-ministru, ministri si alti demnitari numiti politic, „elitele” formatiunilor ce ne guverneaza nu pot fi luminate si educate, pentru ca mecanismele de promovare din politica romaneasca s-au „perfectionat”, in sens negativ, timp de 28 de ani. Din fericire, nu toti romanii au votat cu PSD, deci inca exista speranta. Sambata, timp de cel putin 20 de minute, am stat pe loc si am privit chipurile participantilor la miting ce curgeau catre Piata Constitutiei. Toate erau chipuri ale unor oameni care vor sa evolueze, impreuna, in tara lor. N-am nicio indoiala.

    • Doamna premier STIE ca Iranul si Pakistanul sunt tari membre ale Uniunii Europene.
      Presupun ca si colegele dansei din politica (Andronescu si celelalte) sunt la fel de bine informate.

  4. buna ziua,
    …bine spuneți d-le profesor, că după 100 de ani ne întoarcem la fanariotism, ca țara e acum o anexa tip „teldrum” (pt mine tot ce e „rosu” nu merita majuscule), că livache are o detașare fariseică…etc; asta simt și eu , deși am fost În stradă, de unde pot spune că nu m-am intors entuziasmat, pt că protestele ar trebui continuate zilnic (ca în febr. 2017), pt ca nesimțirea fanarioților conducători să simtă (vre)o opoziție; simt NESIMTIREA de campion national a acestui fiu de milițian, (crescut la sânul pdl si trecut – fără probleme – în rândul ciumaților roșii) pe care chiar nu-mi dau seama cine îl va clinti (nu cred ca justiția), dar -mergand pe acest drum -condusi de incompetenti si penali – vom ajunge intr-o fundătură (de unde nu vom mai ieși) , doar din dorința acestei nulități de a se agăța de putere , impreună cu personajele de o incompetență jalnică si stravezie pe care el le promovează DOAR IN INTERES PERSONAL ; mă intreb CAT MAI INDURAM promovarea NUMAI a intereselor personale in dauna celor nationale ? va exploda mamaliga ?

  5. Momeala trebuie să placă peştelui, nu trebuie să placă pescarului.

    Nu mai e mult timp până la alegerile parlamentare PE 2019. Conceptul opoziţiei, al societăţii civice, nu neapărat al unui singur partid de opoziţie, trebuie formulat azi, trebuie discutat vizibil public. E vorba de concepte propriii şi nu de polemică fără sfârşit cu penalli din guvern, parlament şi instituţiile publice. Prea mult spaţiu, prea multă atenţie pentru Dragnea/PSD în sfera publică! Concurenţa e principiul democraţiei. Concurenţa conceptului propriu al opoziţiei prezentat şi publicat în mediile, ziare, radio, TV şi mai ales în internet, cu cel al penalilor.

    … „… La toate acestea există doar o alternativă. Asemeni celor care,în comunism , nu au cedat tentaţiei capitulării, mai ales când totul era pierdut, vom merge mai departe, apărând, impotriva statului, propria noastră onoare, până la capăt, fără speranţă poate, dar demni şi solidari…. „..

    Tinerii pot fi interesaţi să voteze 2019 numai dacă acceptăm felul lor de a comunica: Facebook, Twitter, Internet, Smartfone. Tinerii sunt o contrabalanţă la pensionarii şi budgetarii care înclină să voteze 2019 PSD/Dragnea.

    Acum e prilejul de a demasca activitatea“…lipseşte cu desăvârşire…“ a doamnei Premier care a fost invizibilă, mută în activitatea ei în PE?

    O poziţie fermă PRO-UE (Pulse.of.Europe se manifestă în 120 oraşe, în 21 tări din UE, … în ţară?) trebuie să vină azi din partea societăţii civice în momentul când la Paris 2018 se pregăteşte modelul francez de „refondare UE“ cu două viteze (prilejul e sărbătorirea a 55 de ani a „tratatului franco-german, De Gaulle- Adenauer“ în parlamentul francez la Paris cu parlamentarii din Bundestag /Wolfgang Schäuble), deci ZE.19 mai intensiv integrată, fără ceilalţi. Se întelege azi, se discută acum acest risc major de a rămâne în afara ZE.19 în sfera publică românească?

    Izolarea ţării de vest a fost şi a rămas conceptul poilitic al naţionalcomunismului autohton, al lui Iliescu/FSN, al conducătorilor PSD.
    Izolarea şi distanţarea zgomotoasă, ca le cei asociaţi „Vişegrad/Bratislava 2016“, de UE e şansa penalilor PSD să continue cea ce 1939- 1989- 2018 a reuşit să se impuna politic ţării şi locuitorilor. Nu trebuie uitat: zi de zi cetăţeni cedează, resignează, migrează spre vest! Se discută de către societatea civică în sfera publică românească acest risc pentru viitorul generaţiei de azi?

    Pulse.of.Europe sau izolarea ţării 2019-2021?

  6. „Am hotarat sa respectam voturile romanilor”

    Nu spune si care romani. Majoritatea ar vota sa-l execute sumar, plus cabinetul lui personal.

    O gluma proasta, instrumentata de la Moscova. Asta e lectia pentru legarea fireasca de occident, o apropiere pe care Rusia o combate inca din evul mediu. Colacx peste pupaza, toata indobitocirea vestului cu lgbtq isi are originile in bunele state democratice asiate: Rusia, RPC, etc. Marxismul nu poate sa stea pe tusa, iar la noi este a n-spea lectie amara in aceasta privinta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro