marți, iunie 22, 2021

Regimul Iohannis a înmlăștinit (și) parteneriatul strategic cu SUA

Emil Constantinescu nu a fost nici președintele curajos, nici reformist, pe care îl așteptau alegătorii săi. Dar în primăvara lui 1999 a făcut un gest care a schimbat istoria României: a oferit drept de survol avioanelor NATO/ SUA care bombardau Serbia lui Slobodan Milosevic. PSD, PRM și presa afiliată – Adevărul, în frunte cu Cristian Tudor Popescu, OTV-ul lui Dan Diaconescu și Antena 1 – l-au linșat pentru această decizie. Era deja puțin probabil ca Emil Constantinescu să fi fost reales în 2000, dar poziția sa pro-americană de la acel moment i-a închis orice perspectivă.

Gestul său a fost însă decisiv pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană și primirea în NATO, în 2003. Deși evit să fac istorii de tip „și dacă”, cred că dacă România nu se situa ferm, în 1999, de partea coaliției anti-Milosevic, azi, această țară ar fost în situația Albaniei sau, mai dramatic, a Republicii Moldova.

În 2005, între „bătrâna” Europa și Statele Unite a izbucnit un conflict politic legat de intervenția în Irak. Abia ales președinte și cu procesul de aderare la UE încă nefinalizat, Traian Băsescu putea să încerce vechea strategie de a fi cu toată lumea și cu nimeni, în același timp. A preferat să joace clar de partea Statelor Unite, spre iritarea unor puternici lideri europeni.

„În cele două luni de la învestirea în funcţie, Băsescu a căutat să demonstreze rolul internaţional puternic şi activ al României şi preşedinţiei sale, declarând în mod repetat importanţa apropierii strategice de SUA şi Marea Britanie.

Cu toate acestea, aceste eforturi au fost cuplate cu o altă prioritate a politicii externe a României, aderarea la UE în 2007. Sursele noastre din cadrul Guvernului României au încercat să ascundă posibilele discordanţe din cadrul acestor priorităţi, semnalând natura strategică a primului set de relaţii şi conţinutul în mare parte economic al celei de-a doua”, scria într-un raport al Ambasadei SUA la București, în 2005.

În primii doi ani de mandat, Traian Băsescu a fost primit de trei ori la Casa Albă.

Dar nu acest aspect este cel mai important: atunci, în 2005, fostul președinte a început eforturile pentru constituirea unor baze americane permanente pe teritoriul României, iar rezultatele se văd azi. Statele Unite au investit sute de milioane de dolari pentru a apăra România și au adus aici, la Deveselu, tehnologie de vârf.

Suntem, acum, într-un moment dramatic în care România este pe cale să distrugă o relație excepțională construită cu Statele Unite în ultimii 20 de ani.

Președintele Iohannis a lipsit ostentativ de la ceremonia de operaționalizare a scutului anti-rachetă de la Deveselu.

Până acum nu a avut nicio întâlnire la Casa Albă cu președintele american. Două deplasări în SUA nu au adus nici un fel de realizare politică, turismul alături de prima doamnă fiind singurul element remarcat de către presă. Aceasta este doar partea vizibilă a legăturilor cu SUA. România pur și simplu nu mai are nici un obiectiv major în relația cu această țară. Câteva cuvinte călduțe, lipsite de substanță, nu înseamnă obiectiv strategic. Oxford Analytica semnalează deja schimbarea de orientare în politica externă a României și amintește de declarațiile filo-germane ale președintelui Iohannis.

Personal, cred că Oxford Analytica supra-apreciază capacitatea acestei administrații de a avea obiective sofisticate pe termen lung și subapreciază incompetența și delăsarea.

Până nu demult, cel care îl dirija pe Klaus Iohannis era Dan Mihalache, personajul care a spus că, între micile sale răfuieli personale și parteneriatul strategic cu SUA, este mai preocupat de răfuielile personale. În fruntea diplomației române se află un pensionar ceaușist, un yesman a cărui slugărnicie este celebră și în afara ministerului de Externe.

Rezultatul acestui amestec de aroganță și incompetență prezidențială va fi că Statele Unite vor ignora România. Se vor concentra pe zona țărilor baltice și pe Polonia, state mult mai puțin corupte, cu economii dinamice, care nu au ezitări în a-și declara adversitatea față de Rusia lui Putin și care știu ce vor de la NATO și SUA.

Mă tem că, la reuniunea NATO de la Varșovia, România și Bulgaria vor fi abandonate în mlaștina lor de submediocritate, corupție și politici duplicitare.

Mă tem că domnul Iohannis nici măcar nu va înțelege mesajul.

Este ceea ce așteaptă Vladimir Vladimirovici Putin.

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

 1. ma tem ca verdictul dvs este corect ; dar cred ca nu doar iohannis este cauza
  „Sursele noastre din cadrul Guvernului României au încercat să ascundă posibilele discordanţe din cadrul acestor priorităţi, semnalând natura strategică a primului set de relaţii şi conţinutul în mare parte economic al celei de-a doua”, tare mi ar placea sa stiu care sint discordantele, punctual !

 2. Happy 4th of July for the people of United States of America, one nation under God!
  May you be full of joy in celebrating the fearles pursuit for truth, liberty and justice of the Founding Fathers and may you help other nations in doing the same!

 3. Analiza din articol este foarte buna, insa finalul lasa de dorit:

  „Mă tem că domnul Iohannis nici măcar nu va înțelege mesajul”

  Nu e vorba de nicio intelegere!
  Noi l-am votat pe primarul de Sibiu din disperare, ca sa nu iasa Ponta, care desigur era pro-Mujicistan.
  Ne-am pus mari sperante in Iohanns, care s-au spulberat complet in acea miercuri cand a vanit al Parlament ca sa ia apararea Varanului.
  A dovedit fara niciun dubiu ca de fapt este doar Presedintele Antenelor!

 4. Asta e culmea!Traian Băsescu personaj pozitiv al istoriei!Iar Iohannis personaj (deja!) negativ!Poate Ponta era mai bun,nu-i aşa ?Nu înţeleg ce ar vrea unii oameni.

  • N-ai inteles nimic. Este de acum o expresie – „singura calitate a lui Iohannis este ca nu-l cheama Ponta”. Si de asta a fost votat. Ideal ar fi fost sa fie aleasa Monica Macovie, pentru ca, printre altele, nu fura, nu este lenesa si are idei in general corecte despre cum trebuie sa mearga lucrurile (de exemplu, DNA, confiscare extinsa, si altele).

 5. Disputa intre Europa Veche si SUA, pe tema Irak, a avut loc in 2003. Iar atunci Romania a luat decizia de a participa la Coalitia de Vointa. Nu in 2005. Deci Basescu a cules laurii acelei decizii din 2003, nu a impus-o. Asa cum au cules altii laurii celei din 1999,

 6. „În 2005, între „bătrâna” Europa și Statele Unite a izbucnit un conflict politic legat de intervenția în Irak.” – conflictul a avut loc în 2003, când a început războiul din Iraq.
  Preşedinte era Iliescu, nu Băsescu.

  Iată reacţia „vechii Europe” faţă de poziţia pro-americană a României:
  „Presedintele Frantei Jacques Chirac, cunoscut drept unul dintre partizanii integrarii Romaniei in structurile europene, a criticat sever Romania si Bulgaria pentru politica pro-americana in problema irakiana si a vorbit, deschis si cu o vehementa fara precedent, despre riscurile ca intrarea acestor doua tari in UE sa fie blocata.
  La summitul Uniunii Europene de la Bruxelles, convocat luni noapte pe tema Irakului, Chirac a spus ca „Romania si Bulgaria au avut o atitudine deosebit de superficiala in conditiile in care pozitia lor este oricum foarte problematica din punct de vedere al Europei. Daca intentionau sa-si diminueze sansele de a intra in Europa nu puteau gasi o metoda mai buna”, a spus presedintele francez.
  Potrivit liderului francez, statele din estul Europei, „nu foarte bine crescute si un pic inconstiente de pericolul unei alinieri prea rapide la politica americana”, au pierdut „o buna ocazie de a tacea” in ceea ce priveste subiectul Irak. ”
  http://www.zf.ro/politica/romania-si-bulgaria-pedepsite-de-franta-pentru-ca-au-spus-quot-yes-quot-2987443/

  Dar aţi sărit de la Constantinescu la Băsescu, trecând sub tăcere contribuţia lui Iliescu. Deoarece, nu-i aşa, nu se potriveşte în schemă.

   • O să dezvolt io odată cum e cu contributia lui Ilici (Iliescu) la aderarea la NATO şi de ce a ajuns un troll al Moscovei precum DanT să îl laude.

  • Dumneata culegi numai ce – ti convine din istorie. Adevarul e ca Basescu este singurul Presedinte care a condamnat comunismul, in timp ce Iliescu a fost si ramane un comunist feroce. Ce conteaza ca la intrarea Romaniei in NATO pe Presedinte il chema Iliescu, iar pe Premier Adrian Nastase ? Ce conteaza ca in timpul lui Iliescu George Bush jr. a venit la Bucuresti sa vada curcubeul ?
   Cateva minute de dialog cu batranul stalinist au fost suficiente sa-l transforme pe prezidentul SUA in victima manipularilor lui care au distrus acest popor – deja in discursul curcubeului Romaniei i se rezerva rolul de curea de transmisie intre Vest si Rusia. CLARITATEA MORALA doar Traian Basescu a adus-o.

   • Postarea mea e o replică la afirmaţia autorului: “În 2005, între „bătrâna” Europa și Statele Unite a izbucnit un conflict politic legat de intervenția în Irak.” . Am arătat că de fapt conflictul a avut loc în 2003, când preşedinte era Iliescu, nu Băsescu. Şi că politica pro-americană a a României de atunci (condusă de Iliescu şi Năstase) a fost criticată de „vechea Europă”. Adică am corectat o eroare.
    Departe de mine gândul de a-i face apologia lui Iliescu. Dar trebuie să înţelegi că un preşedinte rău face din când în când şi lucruri bune. Şi invers, un preşedinte bun mai calcă şi în străchini câteodată.
    Lucrurile nu sunt niciodată 100% negre sau 100% albe.

 7. Exact asa si stau lucrurile! Atit din stanga cat si din dreapta Basescu are dusmani multi si sofisticati, care datorita prestatiei teribil de romanesti a mass mediei din mult iubita noastra patrie …socialista i s-a intors spatele pur si simplu.” Doctrina Basescu”insa, cel putin in ceea ce priveste politica externa a dat roade foarte importante. Poate tocmai de aceea se depun si s-au depus atatea eforturi de denigrare pe toate caile posibile si… cu toate armele din dotare. Omul politic Basescu a fost insa eficient in toate cele ce privesc Romania de azi.

 8. Ati facut o analiza retrospectiva buna. Evaluarea situatiei din prezent si predictia fata de viitor in schimb mi-a parut simplista, triviala.

 9. Ca sa fim corecti – cel; care a luat decizia de a da liber avioanelor in RO in 1999 a fost Plesu care a descries pe larg contextual si pozitia ambigua a lui Constantinescu care fusese sunat de Moscova oarecum agrease ca avionele rusesti sa treaca putin peste RO…

  Adevarul istoric trebuie respectat si nu manipulat pentru a crea o imagine sau alta.
  Slab Constantinescu, slab Johannis. Nu ai ce sa te astepti de la ultimul.
  Oricum mai ales decat plagiatorul care este un smecher de cartier, pe cand JK este un prostavan – cepoate face el intr-o lume agitate? Mai nimic! Noroc ca sunt altii mai de soi.

  • Da, acest lucru e corect. Ministru de externe din acea perioada, adica Andrei Plesu, a fost omul cheie in luarea deciziei.

   Eu chiar imi aduc aminte ca singurul om politic care a iesit pe posturile TV sa apere decizia a fost Plesu. Asta desi nu era deloc o decizie populara. La vremea aceea si eu credeam ca nu e bine sa permitem survolul avioanelor americane, crescut fiind in sud-vestul tarii si fiind conectat non-stop la televiziunea din Yugoslavia inainte de revolutie. Dar nu am putut sa nu admit ca Plesu chiar era convingator. Omul a spus clar ca e unul dintre acele momente cand trebuie sa alegi, ca nu poti „sa fii cu fundul in doua luntrii” (cred ca s-a exprimat chiar asa, daca memoria nu imi joaca feste), si ca e esential sa alegem bine, daca dorim sa ne conectam tara la vest pe termen lung.

   • Plesu a avut – si atunci – viziune si caracter , deoarece a fost ucenicul lui Constantin Noica.
    Si nu ma refer neaparat la biografia legionara a lui Noica ci la faptul ca era originar din Teleorman.

 10. Eu cred ca americanii au inteles repede ca n-au ce alege din Iohannis (nici nu-i greu), asa ca de aia s-au grabit sa treaca ei Prutul, cu tancurile. Norocul acestui modest personaj e ca rusii au acum o problema mai mare, mult mai mare, cu Finlanda…

 11. Explicatiile nu trebuie cautate prea mult. Iohannis este neamt, iar Germania la fel ca si Franta a inceput de vreo cativa ani incoace un soi de indepartare de la linia americana a politicii NATO. Prin urmare daca in NATO, SUA da tonul la cantec, in UE tarile nu vor sa mai mearga pe unde vrea SUA. De aceea si nemultumirile UK care este prin traditie aliat al SUA si de aceea si protestele tarilor noi (Polonia, Cehia, etc) care nu vad cu ochi buni tonul mai indulcit al lui Merkel si Hollande fata de Putin. E clar ca Iohannis nu doreste sa se puna rau cu grasii Europei si mai ales cu Germania. Probabil ca la inceputul mandatului lui Iohannis Merkel, pe langa dadaceala pe care i-a dat-o, i-o fi facut si ceva promisiuni.

 12. Ar trebui sa faceti un update: KJ a fost pe 4 Iulie la sarbatoarea SUA iar discursul sau a fost clar pro America! Asa ar fi corect!

 13. „Mă tem că, la reuniunea NATO de la Varșovia, România și Bulgaria vor fi abandonate în mlaștina lor de submediocritate, corupție și politici duplicitare.

  Este ceea ce așteaptă Vladimir Vladimirovici Putin.”

  Dl. autor, NATO spune ca scutul de la Deveselu NU are nici o legatura cu vreo amenintare a Rusiei, ci eventual cu..Iranul! Daca aveti dv-stra motive sa sustineti altceva, poate ne luminati si pe noi?!!

 14. Nu incerc sa fiu nesuferit. Dar merita sa menționați printre realizările romano-americane si prezenta închisorilor CIA. Poate ca președintele Iohannis face bine ca nu e atat de „aware” de fenomenalul rol pe care trebuie sa il joace Romania in pacea/razboiul regional(a). Sau cum sa spun, CTP nu era totuna cu Vadim sau Diaconescu, fara sa-i validez prin asta pozitia profund isterizata din duelul cu G.Liiceanu. CTP nu era totuna cu Vadim, sper ca suntem clari! Apoi, daca nici in 2016 nu reușiți sa asimilați pozițiile critice occidentale vis a vis de intervenția NATO in Iugoslavia, ce-as mai putea spune? Poate ca ar trebui sa faceți o vizita in Polonia. Sunt mai războinici si cu viziuni mai cutezătoare decat noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR...

Despre legea Goodhart și efectele ei perverse

Există o deosebire esențială între a măsura proprietăți fizice în laborator și a măsura activități umane în societate. Când...

Primele concluzii după întâlnirea Joe Biden – Vladimir Putin din Geneva, 16 iunie 2021

În articolul anterior, dedicat întâlnirii Biden – Putin, am trecut în revistă o serie de informații legate de contextul inițial de la...

Căderea în trecut: Partidul Comunist Chinez la 100 de ani

Regimul de la Beijing sărbătoreşte în luna iulie centenarul comunismului chinez. Fastul pregătirilor şi intensitatea propagandei sunt fără precedent, doar că exact...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro