marți, noiembrie 29, 2022

Regimul Putin încearcă să reconstituie sfera de influență rusă în Europa de Est

Cu ale sale declaratii recente, domnul Titus Corlăţean se aventurează pe un teritoriu extrem de riscant. Domnia sa ignoră eforturile imense făcute pentru ca România să devină o membră bona fide a UE şi a NATO (cele două apartenenţe nu pot şi nu trebuie să fie separate). Vreau să sper că este vorba de declaraţii pripite şi că ele nu indică o strategie de izolare a ţării, de ruptura cu un sistem de alianţe care defineşte identitatea politică a României post-comuniste. Misiunea unui ministru de externe este să caute compromisuri, să aplaneze divergenţe, nu să le exacerbeze. Mi-e teamă că dl Corlăţean nu face decât să prelungească un tip de agresivitate verbală practicat de Andrei Marga înaintea sa. Dar cel mai grav mi se pare faptul că premierul Ponta nu se delimitează categoric şi fără urmă de echivoc de asemenea derapaje. Ori poate că nu le consideră derapaje şi atunci lucrurile devin de-a dreptul alarmante. Despre preşedintele Senatului nu pot spune decât că este el însuşi parte a problemei.

Public aici fragmente din interviul luat de Daniela Ratiu, publicat pe site-ul „Forta Civica Timis”:

Daniela RAŢIU: Contextul politic în care au loc declaraţiile ministrului de Externe este nu doar turbulent, ci e mai degrabă ca un câmp de luptă pe mai multe fronturi. Avem şi declaraţiile şefului SRI, George Maior – extrem de dure, de tranşante, în care vorbeşte despre consilierea politicienilor de către foşti ofiţeri sau şefi ai serviciilor de informaţii, rezervişti. Maior vorbeşte despre centre de putere, despre imixtiuni ale politicului inacceptabile. Declaraţii de acest gen venind din parte unui şef de Servicii, despre oricare stat ar fi vorba, sunt de o gravitate maximă.

Vladimir TISMĂNEANU: Serviciile de informaţii ar trebui să se abţină de la orice ingerinţă în spaţiul politicului. Rolul lor nu este să influenţeze procesul politic, altfel am ajunge la situaţia din Peru pe vremea lui Alberto Fujimori, când şeful serviciilor secrete, Vladimiro Montesinos, era un fel de eminenţă cenuşie a guvernului. Serviciile secrete sunt menite să apere sistemul democratic şi să conlucreze cu agenţii similare din alte state NATO în lupta împotriva terorismului şi a altor ameninţări.

Daniela RAŢIU: Declaraţii iresponsabile ale unui ministru de Externe, declaraţii grave ale unui şef de Servicii, avem Vocea Rusiei care pune gaz pe foc, încă din vară, dar avem şi scandalul gazelor de şist a căror exploatare ar însemna reducerea dependenţei energetice a UE de Rusia. Dacă privim global tot ce se întâmplă din vara lui 2012 am putea spune că politica dusă de USL face parte dintr-un plan mai mare?

Vladimir TISMĂNEANU: Am avut ocazia să scriu despre comentariile postului de radio oficios „Vocea Rusiei”. Cred că regimul Putin încearcă să reconstituie sfera de influenţă rusă în Europa de Est. Avem dovezi din Polonia şi nu doar de-acolo. Evident, poziţia clar pro-atlantistă a lui Traian Băsescu a jucat un rol decisiv în atacurile la adresa acestuia venite din partea propagandei estice ori pro-estice. „Partida rusă” joacă acum mai intens decât în trecut. Afinităţile ideologice contează, ca şi similitudinile de viziune politică. Să nu uităm că Victor Ponta este un simpatizant al unor formule politice cu indubitabile elemente autoritariste (Guevara, Mao). Evident, la ora actuală îşi camuflează aceste inclinaţii, ceea ce nu înseamnă că ele ar fi dispărut. Victor Ponta nu este un social-democrat din specia unui Constantin Titel Petrescu, ci, mai degrabă, din aceea a colaboraţionistului comunist Ștefan Voitec.

Daniela RAŢIU: Mazilirea judecătorilor Cristi Dănileţ şi Alina Ghica ridică mari semne de întrebare – revocarea lor a fost făcută fără a se oferi motive temeinice, cei doi au contestat măsura la ICCJ. Spectacolul oferit de şedinţa de revocare la CSM, instituţia care, potrivit Constituţiei, este cea de care depinde independenţa Justiţie, arată că sistemul nu este independent . Rolul CSM este şi acela de a acorda sau nu avizul pentru numirile pe funcţiile de procuror general al României, şef DNA, şef DIICOT şi adjuncţii acestora, numeşte preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, veghează asupra carierei magistraţilor. Promovările depind de CSM. Justiţia e pusă cu botul pe labe?

Vladimir TISMĂNEANU: Scenariul conceput încă din 2010 de Ion Iliescu şi Dan Voiculescu (poate şi de Adrian Nastase) vizează exact acest lucru, paralizarea, sugrumarea, emascularea justiţiei independente. Nimic nu-i agasează mai tare pe aceşti trăgători de sfori şi pe duumvirii Ponta şi Antonescu decât statul de drept, funcţionarea normală a justiţiei. De aici şi atacurile împotriva instituţiilor statului de drept, campaniile toxice de ponegrire a celor care îndrăznesc să apere legalitatea împotriva fărădelegii ori a simulacrului de lege.

http://fortacivicatimis.ro/2013/03/regimul-putin-incearca-sa-reconstituie-sfera-de-influenta-rusa-in-europa-de-est-interviu-cu-vladimir-tismaneanu-profesor-de-stiinte-politice-la-universitatea-maryland/

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

 1. Poate vi se va părea amuzant dar, în urmă cu câteva luni, un coleg căpşunar armean spunea – într-o discuţie care n-avea nicio legătură cu România – exact aceeaşi ipoteză.

 2. Ca sa fie clar: actuala Guvernare, intr-un plan bine intocmit de Iliescu, Voiculescu (si poate Nastase) ne indeparteaza de Vest (UE, SUA) si ne duc catre Est (Rusia). Serviciile de informatii si justitia sunt o parte din armele folosite in acest scop… Profesor…

 3. Daca partida pro UE/NATO din Romania(acum minoritara, ca sa nu spun modesta…) nu poate face mai mult pentru mentinerea tarii in lumea civilizata, consider ca este momentul ca „cei mari” sa-si impuna vointa. Daca nici ei nu vor/pot face mai mult, ne mai ramane speranta in bunul Dumnezeu…

 4. Eu am o vorba: „Nu trebuie niciodata subestimata prostia omeneasca.”

  Ma-ndoiesc ca e vorba de vreo conspiratie. Cred ma curind ca avem de-a face cu oameni total nepregatiti pentru posturile in care se gasesc.

  • Desigur ca asa este! Doar n-o fi crezut nimeni ca astia sunt mai buni decat precedentii.
   Pe de alta parte, nimic nu poate fi mai rau pentru niste politicieni corupti sa ajunga sub tutela vreunui regim discretionar, precum cel de la rasarit, regim in care influrnta lor ar fi o amenintare pentru despot.

 5. http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/rumaenien-empoert-ueber-friedrich-deutschland-haette-den-mund-halten-sollen-12102563.html

  Cam asta se scrie in FAZ despre pozitia coalitiei guvernamentale romanesti … cu titlul „Germania ar fi trebuit sa-si tina gura”.

  Daca Ponta, Corlatean et co isi inchipuie ca vor fi bine vazuti in Germania (si probabil in multe alte tari europene – si nu numai) trebuie sa fie total lipsiti de simtul realitatii.

 6. Daca recentele luari de pozitie ar veni din partea unor oameni seriosi atunci as fi ingrijorat de o presupusa apropiere de Est, de schimbarea de directie in politica internationala a Romaniei. Din fericire, declaratiile -mai bine spus neroziile zilnice- vin din partea unor iresponsabili (asta pentru a fi politicos in limbaj), care nu au scapat prilej pentru a-si demonstra amatorismul si proasta educatie. Fara UE si NATO functiile si privilegiile ‘aristocratiei post-comuniste’ de la Bucuresti s-ar face praf. In acelasi timp stimabilii trebuie sa asigure publicul larg romanesc de devotamentul lor fata de patrie si popor si prin urmare gadila glandele nationaliste si euro-sceptice cu dibacie. Mai trag de urechi pe oficialii europeni cand au ocazia, mai pozeaza in victime, mai se dau loviti in aripa. Dublu limbaj, dublu standard, tipic pentru MAE si in general pentru guvernantii Romaniei. De unde si credibilitatea ZERO a acestora in fata cancelariilor occidentale. Imi este jena de jena lor. Nu stiu sa piarda, nu isi pot recunoaste incompetenta.

  • corect…in jungla „politicului” autohton nu exista nici vest, nici est, ci doar nord (intuneric)…adica putere cu orice pret, inclusiv al autoeliminarii
   sa speram ca intr-o zi o masa critica va intelege ca nu poate exista demnitate in afara moralitatii, ca demnitatea adevarata are prea putin de a face cu partea materiala, ca demnitatea este ingropata de minciuna si ca atunci cand esti invins singura demnitate care iti ramane este aceea de a recunoaste adevarul, nu de a fabrica minciuni in speranta salvarii „imaginii”, si ca in baza acestei demnitati se poate construi cu adevarat ceva in loc de castele de nisip…

   • Socheaza seninatatea cu care oficiali ai MAE (vedeti declaratia secretarului de stat Ciamba) declara ca Romania si-ar fi indeplinit toate conditiile de aderare la spatiul Schengen. Tipic mesaj a la diplomatie romaneasca, de pe vremea lui Ceausescu citire…

    Gafele lui Corlatean continua…repet, lucrurile acestea denota lipsa de instructie, de tact, de diplomatie, adica prostie si nimic mai mult: http://www.evz.ro/detalii/stiri/titus-corlatean-insista-cu-acuzatiile-la-adresa-europei-1026810-1.html

    Daca Victor Ponta, Titus Corlatean si grupul vesel de la Bucuresti isi inchipuie ca Franta, Germania, Olanda, UK vor incredinta paza frontierelor orientale ale Uniunii Europene in seama vamesilor si a Justitiei corupte din Romania, atunci se insala amarnic.

 7. cred ca subestimati contributiile si responsabilitatile occidentului la succesul acestui proiect al regimului Putin.
  Oare nu de Paris, Bruxelles, Washington au fost acceptati Ponta, Corlatean, Dragnea, Fenechiu, Stroe, Pivniceru, etc? Se intalnesc saptamanal cu comisarii, socialistii, popularii, liberalii europeni si fac tot felul de intelegeri si proiecte. Domnul Ponta doar ce s-a intalnit cu domnul Hollande si au batut palma pe ceva afaceri rentabile. Domna Susanne Kastner sare in apararea fratelui Ponta. Asa cum sunt Mazare, Oprisan, Dragnea, Flutur, Frunzaverde baroni locali pentru PSD, PDL, PNL este Ponta sau a fost Boc pentru „familiile europene”. Ei au creat problema cu recrutarea si promovarea unor astfel de indivizi ei sa o rezolve.
  Oamenii au inceput sa-si dea seama de acest joc, nici macar nu mai voteaza, refuza sa se asocieze la acest proiect.

  • @viscu
   Dumnezeule. Pai socialisti sunt (si vor fi) in toata lumea. Normal ca isi dau mainile
   intre ei, normal ca incearca sa coaguleze puterea.
   Europa are azi culoare preponderent albastra dar asta nu inseamna ca rosul se va
   resemna vreodata. Normal ca au si ei pontii, vadimii, becalii, mazarii lor, doar ca
   proportionalitatea este alta.
   „Europa” nu-i un pachet de zambile si gata, cum ai trecut de nadlac n-o sa mai
   intalnesti ciulini niciodata.
   Democratia se cultiva. Se intretine. Precum gradina casei. Ce sadesti, ce (si cum)
   cultivi, aia iti dezvolti iara de acolo astepti fruct (astepti sa-ti pice vreo para).
   Cum ai luat mana de pe ea (de pe gradina), cum scoate capul balaria.
   Auzi tu: „Oare nu de la Paris, Bruxelles, Washinton au fost acceptati ….? „.

   Pai daca ai trait pana acum crezand ca oamenii s-au inventat la noi si ca doar la
   noi Societatea traieste o continua metamorfoza inseamna ca inca nu ai coborat
   din brate, inca nu pasesti pe proprii picioare, inca esti ca un medium care pluteste
   in mentinuta lipsa de contact intre talpile proprii si Pamant.
   Pai ce, exista vreo Societate (vreo tara) pe lumea asta care sa nu aiba din toate
   curentele politice posibile, cate ceva? Ai crezut ca in celelalte tari ale Europei nu
   exista oameni care sa dea mana cu ponta? Pai nu vazusi ca (cat de cat) seamana
   a om? Nu este (primordial) treaba Europei sa-l descifreze, ne priveste pe cine
   trimitem sa ne reprezinta. De-abia mai apoi, din ce isi da in petec in relatia de la
   acel nivel incep ei sa-l judece. Dar atunci, daca e sa fie prea tarziu, nu e pentru
   Europa, nu e pentru ponta ci, pntru tine, pentru mine si pentru altii ca noi.

 8. Domnia „domnului” corlatean nu … „ignora” eforturile imense facute de Romania
  ci cauta (vointa expresa) sa le anihileze, sa joace (cu dedicatie) cu picioarele pe
  ele. Nu doar ca nu-i intereseaza „poporul” pe care declama ca-l reprezinta ci, pur
  si simplu, se pisa pe el.
  Va exista intotdeauna, in orice societate, opozitie la „ceea ce efectiv este”.
  Daca (la moment) e sclavagism va exista intotdeauna o parte care se lupta sa-l
  rastoarne, daca este feudalism sau comunism, la fel iar in cazul in care ar fi
  democratie vor fi intotdeauna si din cei pe care democratia ii incurca.
  Viata nu va inceta nicicand sa fie un bal … mascat.
  Stim (zic si eu) mai toti, diferenta dintre „persoana” si „personaj”. Stim mai toti ca
  „persoana” suntem doar in forurile noastre cele mai intime.
  Cand conditiile se indeplinesc pentru a fi „intime” (si de forma dar si de fond),
  atunci suntem noi, in adevarata noastra masura (in pielea goala)
  Dar la prima adiere care face sa tresara intimitatea, ne tragem pe noi oaresce, iar
  daca nu avem nimic altceva facem, ceva asemanator strutului dar, folosim palma
  (spre a ne ascunde in spatele ei) intrand astfel in pielea personajului pe care-l
  jucam o viata intreaga, la scena deschisa.
  Pontii sunt fiinte umane pe care costumul asta (democratia) ii „strange”, cam
  asa cum il strangea costumul pe simpaticul Tom (Sawyer).
  Bineinteles, motivatiile sunt diferente dar, sugrumarea este aceeasi.
  Ponta, exponent al partii (azi) majoritare, nu-i altceva decat „Ionel”-ul lui Caragiale.
  Cum e turcul, si pistolul, cum e primul-ministru asa ii este si echipa (deci si
  corlatean. Niste „ionei” pe care Viata ii obliga sa poarte masti pe care ei nu le
  vor, nu le suporta.
  Ca sa faca cum si-ar dori (sa-si dea pantalonii jos, la Nadlac, ca sa arate
  Vestului adevaratul lor „creier”, ar trebui sa aibe siguranta ca (mai inainte
  de a-si primi cuvenita talpa-n fund), pot tranti usa.
  Or sa faca tot ce-or sa le stea in putinta (cheseaua cu dulceata, asurzitoarele
  tobe, etc) pana cand i-o lua cu lesin si s-o sfarsi si povestea asta urata si vor
  intra in uitarea din care au venit.
  Asta e partea cea mai proasta, ca intra in uitare. Si cum … niciodata nu pot fi
  niste domni Goe atat de Goe incat sa nu fie si mai Goe, de-aia nu e buna
  (desi e omeneasca) uitarea.
  Viata ii obliga pe prea multi (aparent) confrati de-ai nostri sa umble varati in
  piele de miel. Nefiind „costum” al lor, natural, e normal ca in scurt timp dupa
  ce se vara-n el sa nu-i mai incapa.
  Bine, cel putin, ca neamtul asta de Caragiale a stiut (diferit de poporul roman)
  sa-l identifice pe Goe si sa-l arate Lumii, pentru ca altfel, nepastrandu-se
  stacheta la nivelul recordului en titre, ar sari-o toti mucosii.
  O societate fara stacheta la locul ei, nu-i o societate selecta.
  Romanul a trait mii de ani fara asta (se multumea cu ce mai gasea
  pe la Oravita, pe la Vama-Veche, pe la „shop”) si, desi i-ar place … i-ar place,
  dar nu sa i se pretinda sa indeplineasca conditii ci, sa i se coboare stacheta
  cam pana la inaltimea pa care ar fi putut-o sari „omul lenes” cel din povestea
  lui Creanga, ca sa scape de a lui spanzuratoare. Altfel … nu ne trebuie.

 9. Sunt reprezentantii alesi ai Romaniei, cei ati vrea sa faca? Sa starneasca un conflict diplomatic pentru ca nu le convine ce au ales romanii? Politica interna este politica interna, totusi nu e o noua inalta poarta!

 10. Se pare ca acelasi scenariu de la noi de anul trecut se petrece acum in Moldova. Prea miroase a Putin aici asa cum a mirosit si la noi daca ne amintim „vizita” facuta de Ponta la ambasada Rusiei imediat ce s-a instalat prim ministru.

 11. Ma uitam azi dimineata la stirea despre intalnirea presedintelui Ucrainei cu Putin. Rusii au capatat mult curaj si incearca reconstituirea URSS. Ponta si dreptaciul inchipuit Antonescu vor vinde tara rusilor, alaturi de Petre Roman, Ion Iliescu si alti bolsevici sau baieti de bolsevici!

 12. Domnule profesor, acuma daca ati intrat pe subiectul asta alunecos, tre’ sa spun si eu vreo 2 vorbe.

  Am observat ca pe platforma „contributors” , de vreo 2 saptamani , apar materiale pe subiect. Un autor (Aligica) zice ca „sa ne stringem rindurile in jurul serviciilor secrete” . Da , si ? Au serviciile din RO vreun cuvint de spus in miscarile geopolitice care se desfasoara acum ? Au avut vreodata ? „Serviciile” in ziua de azi fac treaba pt. multinationale , si se vor privatiza, incet-incet .Odata cu disolutia entitatii statale (well, in cazul RO este vorba de o colonie parlamentara) si serviciile (adica resursele lor, materiale, umane si logistice) trec , pe bucati , in slujba entitatilor financiare si mai ales ale entitatilor economice multinationale. Asa ca , chiar de ar vrea, oamenii, saracii de ei , n-au in jurul cui se regrupa …..

  Un altul, ce semneaza cu pseudonimul „Adalbert Klein” zice ca pe la CSM ar fi cheia , chestii cu statul de drept, etc. Stai si te minunezi —ce are bietul CSM cu repozitionarea globala versus resurse ?

  Acuma , veniti Dvs. si titrati : ” Regimul Putin încearcă să reconstituie sfera de influență rusă în Europa de Est ” . Unde ati vazut la Kremlin macar o sugestie de acest gen ? Chestia e alta : RO nu se mai afla in sfera de influenta americana , si asta se stie de macar 3 ani. Ei, si tre’ sa-si gaseasca o sfera si un’ sa se duca ? Pai acolo unde a fost trimisa totdeauna , adica acolo unde au dictat interesele geo-politice si geo-strategice de-a lungul istoriei . Acuma singura sfera la indemana e Rusia (ca Pekin-ul e prea departe ). Dar nu pen’ ca vrea Putin, ci pt. ca : a ) asta este alegerea facuta de americani, sa-si mute prioritatile in Asia de sud-est , adica in coasta Chinei , pt. ca asta poate sa justifice ceva cresteri la defense budget. De aia se propune luarea scutului din East-Europe si plasarea pe coasta de est a USA , plus altele de pus in Asia b) asta e intelegerea intre rusi si Germania (la ordinul multinationalelor si a inst. financiare) .

  Asa incat blocarea cu Shengen e doar o consecinta , la fel cu restrangerea accesului romanilor pe piata muncii in UE , plus altele care vin , incet–incet …Deci nu e vorba ca Putin incearca sa traga RO in sfera rusa , ci RO a fost redistribuita in aceasta sfera (si sa zica mersi , tinind seama de piata energetica).

  Asa incit, domnule profesor, who cares ce spune Corlatean sau Ponta sau mai stiu eu cine …Chiar credeti ca ei decid incotro merge colonia parlamentara RO ? Adicatelea , daca era la putere PDL sau chiar PNL era altfel ? Sa amintesc despre pacea de la Kuciuk , despre Versaiiles , Viena ’40 si ultimatumul 6. 40 , ba chiar si de Paris ’46 sau Malta ’89 ?

  Domnule profesor, dvs, locuiti in Washington. Eu cred ca stiti despre modificarile de strategie, pe termen mediu , la DoD . In fapt, e vorba de reducerea resurselor naturale , si de aici vine totul , si financiarul, economicul , politicul si la urma militarul . Chestia a fost stabilita intai in 2000 , prin celebrul „Rebuilding America’s Defenses” (iar 9/11 a fost creat tocmai pe acea strategie) , apoi in 2010 prin nu mai putin celebrul „Quadrennial Defense Report” si in sfarsit , in 2012 prin crucialul „Priorities for 21-st century Defense” Daca doriti sa le revedeti , le-am urcat pt. dvs. (si cine e interesat) aici : http://goo.gl/B9gb3 Se vede f. clar evolutia in planning si se intelege ce e cu miscarea coloniilor dintr-o sfera in alta .

  Asa incat nu e un scenariu „….conceput încă din 2010 de Ion Iliescu şi Dan Voiculescu (poate şi de Adrian Nastase)..” cum scrieti dvs. , cu referire la justitie, desigur , dar cu apropo la sfera rusa —-ci e doar o consecinta a unor redistribuiri globale, dictate de criza de resurse .

  Eu, daca as fi in locul dvs. (adica sa locuiesc in Washington ) as fi preocupat (chiar ingrijorat ) de altceva : taierile drastice de buget la DoD facute de Obama f. recent. Si Kennedy a incercat asa ceva, incercind sa le dea un mizilic (Cuba) si ati vazut ce a iesit , si cum Johnson a inteles lectia si a deschis Vietnamul (chiar si cu avioane fara pilot doborite cu duiumul, se faceau bani frumosi–apud Ross Perot) . Asa incat , daca Obama nu le da un ciolan sanatos, va fi iar un Pearl Harbour sau 9/11 (ca de Africa se ocupa francezii :wink: )

  Deci chiar daca preocuparile si ingrijorarile dvs. apar (din ce scrieti aici ) a fi pt. biata RO , eu cred ca hot action va fi pe strada dvs. si asta chiar destul de curind ….

  PeSe –All of the above, only personal opinion :lol:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Carte recomandată

 
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro