joi, noiembrie 30, 2023

Relativ la acuzele de plagiat aduse Andreei Paul Vass

Intervin in disputa privind acuzele de plagiat aduse Andreei Paul Vass din trei motive. Teza este intr-o disciplina sau domeniu cu care sunt relativ familiar. Cred ca in astfel de situatii comunitatea academica trebuie sa reactioneze. Chiar daca nu as avea credinta sau competentele mai sus mentionate, sunt sigur ca mai devreme sau mai tarziu cineva ma va soma sa o fac, acuzandu-ma de dubla masura (cu referire la faptul ca am raspuns solicitarii revistei Nature in cazul plagiatului premierului).

Asadar m-am uitat peste caz si mai jos sunt observatiile mele. Evident ca ma pot insela, dar asta este ceea ce cred.

Am folosit ca referinta materialul facut public de acuzatori:
http://www.jurnalul.ro/usr/imagini/2012/07/01//231554-tezadoctorat-vass.pdf

Acuza de plagiat s-a facut pe baza folosiriii unui program anti-plagiat. Programele respective opereaza identificand posibilitatea plagiatului, zone din text in care poate exista suspiciunea de plagiat. Revine operatorului uman sarcina de a-si folosi judecata si de a decide ce este si ce nu este plagiat in zonele identificate ca suspecte.

Dupa aplicarea programului respectiv, un numar de paragrafe din textul doamnei Vass, care totalizeaza, odata insumate, aproximativ 10 pagini dintr-un total de 223 pagini, au fost identificate ca suspecte.

Am reluat aceste pagini si am analizat in ce masura suspiciunea semnalata de program este sau nu justificata.

Astfel am constatat urmatoarele:

1. Fragmente identificate ca suspecte prin trimitere la un text precum
http://www.consiliulconcurentei.ro/uploads/docs/items/id296/politica_de_Clementa.pdf, la pagina 16, dar care au o nota de subsol clara ce face trimitere exact la site-ul identificat de program ca potentiala sursa. In astfel de conditii poti acuza in cel mai rau caz neglijenta dar nu intentia frauduloasa.

2. Trimiterile la textele suspectate nu sunt uneori de loc clare. De exemplu trimiterea la pagina 208, la un text din Cadran Politic. Linkul la pagina respectiva nu indica decat prima pagina a publicatiei in cauza. E foarte probabil ca sa fie vorba de un text al doamnei Vass care mai tarziu a fost folosit in teza, sau viceversa.

3. Situatii in care autoarea pur si simplu descrie documente oficiale si masuri.Cum ar fi lapagina 70 faptul ca “Regulamentul Consiliului (EC) 1/2003 41 stabileşte proceduri noi, mai coerente, pentru aplicarea reglementărilor în materie de concurenţă ale Comunităţii Europene, cu referire specială la articolele 81 şi 82 din Tratatul Comunitar Consolidat 42”. Dupa care listeaza “Direcţiile fundamentale ale reformei induse în domeniul aplicării politicii comunitare de concurenţă constau în: descentralizare: eliminarea obligaţiei de notificare a înţelegerilor către Comisia Europeană; strânsa colaborare între autorităţile care aplică reglementările de concurenţă – Comisia Europeană şi autorităţile naţionale de concurenţă; instituirea Reţelei Europene de Concurenţă (ECN)”; etc.

Chiar daca un progam sau altul identifica ca suspect de plagiat un astfel de pargraf, operatorul uman are obligatia sa-si folosesca discernamantul si sa elimine din discutie astfel de “false pozitive”.

4. Situatii in care, sunt introduse definitii si termeni tehnici cum ar fi, la pagina 18:

“Prin curtoazie negativă (engl. negative comity), toate ţările părţi la un acord de cooperare garantează că vor ţine cont de interesele importante ale celorlalte părţi, atunci când aplică propriile reguli de concurenţă. Prin curtoazie pozitivă, o ţară poate cere celorlalte părţi la un acord de cooperare să ia măsurile potrivite, prevăzute de propria legislaţie a concurenţei, contra comportamentului anticoncurenţial manifestat pe teritoriul ţării lor şi care afectează interesele importante ale naţiunii solicitante.”

Programul face trimitere in acest caz la un site http://www.euroavocatura.ro/dictionar/574/Curtoazie. E greu de spus care e semnificatia acestei trimiteri. Cand este vorba de astfel de definitii evident ca e preferabil sa notezi o sursa orarecare dar ideea ca defintia curtoaziei este plagiata de la sursa numita “euroavocatura.ro”, este totusi fortata.

5. Dincolo de toate cele de mai sus, exista cateva situatii, reduse ca numar si volum, in care o fraza sau un paragraf par sa fi intrat in textul domanei Vaas dintr-un material identificat drept http://www.consiliulconcurentei.ro/uploads/docs/items/id6534/concurenta_3.pdf .
Numarul lor este insa atat de mic, iar relevanta lor in economia generala si logica generala a lucrarii este atat de insignificanta, incat este evident oricarui evaluator de buna credinta ca este vorba de ceva regretabil dar accidental.

Pe scurt: Problemele identificate de programul anti-plagiat in cazul tezei domamnei Vaas intra fie in categoria falselor pozitive fie in mod covarsitor in categoria neglijentelor si scaparilor in redactare si tehnoredactare. Marea majoritate sunt de natura problemelor pe care de obicei le rezolva un editor de carte bun, in momentul in care lucrarea de doctorat se transforma intr-o carte publicabila. De obicei in astfel de situatii lucrarea de doctorat trece printr-o “periere” si “lustruire”. Majoritatea problemelor sunt de natura sa fie rezolvabile in acest proces.

Exista, intr-adevar, o oarecare neglijenta admonestabila in mai multe situatii. Dar atat cantitativ cat si calitativ, paragrafele si frazele in discutie, privite in ansamblul lucrarii, sunt de asa natura incat numai cu foarte multa rea credinta poti afirma ca avem de a face cu o incercare deliberata si sistematica de frauda intelectuala.

Acestea fiind spuse sa inchei cu doua observatii.

Este de aplaudat faptul ca oameni care nu aveau pana mai ieri nici cea mai mica preocupare intelectuala studiaza zilele acestea asiduu lucrarile de doctorat ale persoanelor publice asociate cu opozitia politica. Poate fi ceva bun sau ceva rau.

Va fi bine daca datorita acestor lecturi intense vom asista la o crestere semnificativa a calitatii discursului public in perioada urmatoare. Este rau daca din tot acest intens efort intelectual colectiv nu va rezulta nimic altceva decat o serie de acuzatii publice de tipul celor cu care am avut de a face mai sus. Indiferent de ce opinii politice avem, comunitatea academica romaneasca nu merita un asemenea tratament.

PS
Am inteles ca in anumite cercuri exista un interes deosebit in studierea lucrarilor mele doctorale. Le reamintesc ceva ce repet de cateva saptamani: ele sunt usor accesibile. Nu e nevoie sa se agite prin arhive. Sunt in biblioteci. Au fost publicate dupa cum urmeaza:

Disertatia in sociologie publicata sub titlul de Limitele teoriei economice si redefinirea frontierelor disciplinare: convergenta disciplinara si analiza institutionala, Bucuresti: Politeia-SNSPA, 2002.

Disertatia in economie publicata sub titlul de Structură instituţională, expansiune sistemică şi performanţă economică în economia mondială modernă : contribuţii ale istoriei economiei la analiza factorilor şi condiţiilor dezvoltării economice şi la articularea principiilor unor strategii economice viabile. Editura ASE, 2000.

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

 1. @Aligica:
  “Exista, intr-adevar, o oarecare neglijenta admonestabila in mai multe situatii. Dar…”

  … nu este plagiat, doar “neglijenta”, ca Andreea e “de-a noastra”. Previzibil. Si Laura Codruta Kovesi (procuror mare si general, luptatoarea impotriva hotiei etc.) are nevoie de un spalat-frezat-pieptanat similar. Pe cand asta?

  • Domnul Rares, vad ca insitati sa postati un mesaj desi nu aveti nimic de spus la obiect. Am dat niste argumente rationale. Poate ca nu sunteti de acord cu ele. Dar puteti incerca sa raspundeti argumentat, la obiect, nu aruncand acuze aiurea.

   Va atrag atentia dv si tuturor celor ca dv ca in discutie aici nu este pana la urma Andreea Vass ci: comisia doctorala de la ASE, ASE-ul ca institutie academica, comunitatea academica a economistilor din Romania si comunitatea stiintifica din Romania in general.
   Eu cand intervin in cazul Vass intervin pentru a apara toate cele de mai sus. Toate sunt in bloc in acest moment sub un asalt de o agresivitate fara precedent. Cu inca trei acuze publice ca cele de mai sus poti distruge reputatia profesionala a ASE-ului cladita in ani de zile, in cateva ore. Cine va raspunde pentru asta? Pana sa clarifici,pana sa explici, sute de doctorate si masterate date de ASE in ani si ani intra sub suspiciune. Cine si cum mai indrepta asta cand in zelul unor politruci se deschide o cutie a Pandorei!?

   Sa explic si mai clar: ASE-ul a acordat titlul de doctor si d-nei Vass si d-lui Voiculescu.E simplu acum ptr d-na Vass sa ia doctoratul d-lui Voiculescu si sa-i gaseasca nod in papura pe modelul de mai sus. Si ciclul poate continua. Pana sa se lamureasca lucrurile, in urma ce va ramane? O imensa suspiciune cu privire la titlurile acordate de ASE. Intreb: Cine va pierde cel mai mult din asta?

   • aici merge chestia aia cu sunteti toti doctori in ecomomie dar niciunu nu a prevazut criza! sau ma bine zis ati ajuns toti doctori din lacomie! voi va jucati cu banii si nu produceti nimic! nu mai bine renuntati si dati bani celor care produc!?? ce nevoie are societatea de niste cretini care nu produc nimic? ca voi va jucati cu riscuri? pai ce, altii nu fac asta?

   • Domnule Aligica,

    Daca aplicatii regulile anti-plagiat ale George Mason University, doamna Vass a plagiat sau nu? Uitindu-ma fugar pe pasajele subliniate din teza ei, acuzatia de plagiat e veridica: pasajele respective nu sint citate impreuna cu sursa.

    • Uitandu-ne fugar vedem multe. Aplicand judecata la ce vedem, intelegem si mai multe.
     Eu nu sunt comisia de la GMU asa ca nu stiu care ar fi judecata comisiei respective. Eu am exprimat un punct de vedere. Poate eronat, dar argumentat.

     Putem spune la limita ca exista un pattern de neglijenta dar nu putem spune ca exista un pattern de intentie frauduloasa. Asta e tot.

 2. Domnule Aligica

  Apreciez postarea dumneavoastra insa ea nu rezolva mai nimic. Cred ca imi dati dreptate cand am vorbit de ping pong ul plagiatelor si am primit injuraturi si jigniri pe banda rulanta. Sunt de acord cu distinctia pe care o faceti intre politic si academic, atunci cand vorbiti de izolarea scandalului in lumea politica.

  Da intr-adevar sunt cercuri cu diverse interese care umbla cum sa obtina teze de doctorat din institutia despre care vorbiti. Nu cred ca procedati corect cand oferiti invitatii la lectura tezelor dumneavoastra de dizertatie si doctorat. Pentru ca vi se poate intampla ce mi s-a intamplat mie, vi se ia un articol, se inroseste si se trimite la toata presa, toate universitatile din tara, s.a. Si atunci degeaba publicati dvoastra analize pertinente, degeaba publicati articole ISI in reviste prestigioase. Pentru faptul ca aveti anumite simpatii / pe care eu le respect / vor exista tot timpul tentatii sa fiti atacat in mod paranoic.

  Daca se poate va rog sa mi dati un mail in care sa va trimit o propunere cred eu rationala cu privire la problema dezbatuta in acesta postare. Multumesc

  • Domnule Socol,

   Va multumesc pentru mesaj. Stiu ca sunt sub investigatie sustinuta si nu de ieri de azi. Dar sincer sa fiu, chestiunea imi este indiferenta.

   Am notat si eu mai sus problema acestui ciclu al acuzelor abuzive care pot distruge cariere si reputatii institutionale. Imi pare rau sa aud ca ati fost vitima unui astfel de abuz. Daca ele se generalizeaza insa, principala victima va fi de natura reputatiei institutionale si va avea efecte devastatoare. Sper ca acest scenariu sa fie evitat.

   E-mailul meu este public; [email protected].
   Astept mesajul.

 3. D-le Aligica, nu trebuie sa va surprinda reactiile unor forumisti.
  Traim vremuri in care decibelii bat ideile.
  Dvs. urmati calea logica: exista o acuzatie, avem mijloacele tehnice sa o verificam, atunci hai sa o verificam.
  Perfect corect… intr-o lume normala.
  In lumea actuala demersul este inutil, pentru ca deja S-A DECRETAT ca d-le Vass si Kovesi au plagiat! S-A DECRETAT! De catre Ministerul Adevarului, cu sedii la RTV si Antene.

  Incercarea dvs. de a clarifica lucrurile imi aminteste de cea a unui profesor de la Magurele care, cu ceva timp in urma, incerca sa explice, intr-o emisiune „Acces direct” parca (momentul era reluat de Carcotasi) ca CERN-ul nu are cum sa produca gauri negre. Zadarnic! Dupa cateva vorbe era acoperit de urletele unui peremist, venit de la un miting de protest impotriva CERN-ului cel rau, care urma sa genereze gauri negre, aducand, astfel, sfarsitul lumii.

  Ironia este ca sfarsitul lumii (al celei „normale”) chiar a venit. Si, culmea, chiar gaurile negre il cauzeaza. Insa nu cele cosmice, ci cele educationale si caracteriale. Parerea mea…

 4. am „muncit” si eu aseara la fisierul pdf cu doctoratul Andreei Vass. Mie mi-au rezultat exact 9,5 pagini (cumulat si considerind ca o pagina are aprox 32-33 de rinduri).
  Daca tot am stat sa o vad am si citit paginile (paragrafele) presupus plagiate.
  Marea majoritate sunt in partea de prezentare – introducere in subiectul tezei. In multe dintre ele exista note de subsol dar altele decit cele la care face trimitere reclamantul din Jurnalul.
  Iar cind se „intra” in subiectul lucrarii paragrafele presupus copiate lipsesc aproape cu desavirsire.
  Trag concluzia ca A.V.P. a avut nevoie de inspiratie pentru a spune partea repetitiva a lucrarii si a fost originala in partea de contributie proprie la subiectul tezei.
  Si cam asta ar fi de spus.

 5. Domnule Aligica,

  cel mai misto ar fi daca toti politicienii si-ar lua doctoratele inainte cu 10 ani de a intra in politica.

 6. Explicatiile sunt absolut corecte si la obiect, dar pe alocuri sunt prea tehnice, numai cine a folosit un soft pt detectarea plagiatului poate face diferenta. Cred ca ar fi trebuit sa explicati cum functioneaza softul in termeni ceva mai simpli.

  „Sloppy work” totusi nu ar trebui sa treaca de indrumatori – de vina nu e doctorandul, ci calitatea slaba a indrumatorului de doctorat. Oare nu se practica in Romania examinarea tezelor pt titluri post-universitare de catre un examinator extern (ie de la o universitate internationala)?

  Re Euroavocatura: eu am accesat site-ul lor via Google pt o definitie a unui termen legal. Ulterior am constatat ca definitia respectiva provine din Codul Civil, de unde Euroavocatura a preluat-o mot a mot fara ghilimele si fara sa dea sursa.

 7. Domnule Aligica,

  va respect demersul si consider ca acest bulgare al plagiatelor trebuie sa fie stopat.
  Referitor la teza dnei Vass, am gasit urmatoarea observatie pe blogul dnei Vass:
  http://www.andreeavass.ro/blog/2012/07/drept-la-replica-referitor-la-acuza-de-plagiat-lansata-de-catre-jurnalul-national-si-antena-3/

  Reporter cotidianul Gandul says:
  July 2, 2012 at 1:43 pm
  Doamna Andreea Paul Vass,
  Pe site-ul jurnalul.ro a aparut acuzatia ca la pag.49-50 ati plagiat 1 pagina in mod integral la paginile 49-50 de la lucrarea dvs. din Dr. D. Juan Carlos Martínez Coll – ECONOMIA DE PIATA – Avantaje si dezavantaje, Universitatea din Málaga, ISBN: 84-607-2111-6, publicata in anul 2001, la capitolul Functionarea Pietelor – Preturi artificial scazute.

  Va rog sa comparati paginile 50-51 (de la Preţurile menţinute artificial la un nivel scăzut…) cu http://www.eumed.net/ecorom/IV.%20Functionarea%20pietelor/8%20preturile_mentinute_artificial_l.htm
  Nu este copy-paste?
  Inclusiv nota de subsol 31 „In comunismul sovietic parea sa se fi depasit aceasta problema, dar nu a fost asa. Preturile artificial scazute ale unor produse implicau o rapida epuizare a marfurilor. Cozile pentru achizitionarea produselor de baza erau foarte frecvente. Desigur, painea era foarte ieftina, dar trebuia sa stai o ora la coada ca sa o cumperi. Ce valoare are o ora pierduta la coada pentru paine? In plus, cum producatorii de grau primeau salariu egal indiferent de care era cererea si calitatea produselor, stimulul economic trebuia sa fie substituit de o puternica presiune si inclusiv represiune. Care erau costurile politiei pentru a forta producerea painii?” este copiata de la http://www.eumed.net/ecorom/IV.%20Functionarea%20pietelor/8%20preturile_mentinute_artificial_l.htm
  Stiti ca nu apare nici la bibiliografie?

  Astept comentariul dvs nepartinitor!

  • Domnule Andrei sau Andres,

   cred ca daca cele indicate de dv sunt reale putem spune ca ideea ca exista un pattern de neatentie clar devine greu de respins.Adica nu mai e ceva la limita ci deja un pattern. Nu cred ca asta arunca in aer intreaga lucrare sub acuza de plagiat dar deja devine ceva suparator.
   Repet; daca cele mentionate acolo sunt reale. Vad mai jos un cititor care chestioneaza asta.

   • Domnule Aligica,

    eu nu consider ca dna Vass a plagiat, dar trebuie sa recunoastem ca are cateva neglijente repetate. Problema dnei Vass este una structurala, fiind influentata de faptul ca in mediul universitar romanesc nu s-a mai pus accentul pe respectarea cu strictete a normelor de scriere a unui text intr-o teza/articol de specialitate. Nimanui nu i-a atras atentia Comisia de atestare a titlurilor universitare ca a gresit! In aceste conditii, si oamenii extrem de bine pregatiti, precum dna Vass, au intrat in acest joc fara reguli, rezultand neglijentele.
    Eu pot fi un contabil foarte bun, dar cu toate acestea pot face o inregistrare contabila gresita in fiecare luna. Voi afla (probabil) ca am gresit abia la controlul fiscului de la sfarsitul anului. Asta daca fiscul are oameni priceputi.
    Prin urmare, lipsa aunei autoritati de supraveghere a acordarii titlurilor, lipsa de implicare a comisiilor formale pentru sustinerea tezelor de doctorat, interesul conducatorilor de a te grabi cu teza s.a.m.d. au generat aceste probleme, chiar din partea unor economisti de prestigiu. Sa nu uitam ca dna Vass a lucrat la Institutul de Economie Nationala!
    Stiti ce cred eu ca s-a intamplat? Dna Vass a lucrat foarte mutl la teza dumneai (si se vede asta!), dar a fost grabita cu predarea ei. Prin urmare, a incropit anumite parti din diverse materiale, fara a mai fi atenta la detalii. Teza ar fi fost la fel de buna si daca nu ar fi preluat anumite texte. Era mai putin valoroasa teza dnei Vass daca primul capitol ar fi fost injumatatit? Chiar avem nevoie de teze de peste 200 de pagini? Eu cred ca teza dnei Vass ar fi putut avea 120-130 de pagini in care sa fi inclus numai contributiile stiintifice deosebite; nu cred ca mai era nevoie de prezentarea formelor concurentei sau a formelor pietei care se studiaza in clasa XI…Cred ca si conducatorii stiintifici au un rol „nefast” asupra doctoranzilor, presandu-i sa „scrie mult”!

    Va voi da cateva exemple de neglijente, generate de cele de mai sus:
    1. Fraza „Birocraţii din acel birou (printre ei se găsea şi nimeni altul decât Kenneth Galbraith, care a fost cel…” (pagina 50 jos – teza) este copiata cu numele autorului scris cu albastru si subliniat. Deloc intamplator, astfel era si in textul http://www.eumed.net/ecorom/IV.%20Functionarea%20pietelor/8%20preturile_mentinute_artificial_l.htm. Copiati textul intr-un document si veti vedea ca se pastreaza numele lui Kenneth Galbraith cu albastru si subliniat, ca si cum ar fi un link catre autor.

    2. Textul de la pagina 34 este preluat integral de la Wikipedia si, deloc intamplator, economistii scrisi cu albastru (nu toti, ci exact cei existenti si in teza dnei Vass) apar in felul de mai sus in teza.
    Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Neoliberalism
    Partea preluata este de la „Protopărinţii ideilor neoliberale pot fi consideraţi…” pagina 34 sus pana la „…şi nu în ultimul rând în monetarismul şcolii din Chicago.” (pagina 34 la mijloc). Cuvintele trecute cu albastru pe wikipedia (adica linkuri) sunt preluate ca atare si in teza, inclusiv cu underline sub cuvinte, dovada ca s-a preluat linkul. Faceti acest exercitiu si veti observa ca s-a preluat din Wikipedia si nu invers, din lucrarea dnei Vass. De ce ar fi scris dna Vass respectivele cuvinte cu albastru si cu linie de link? Ati putea spune ca s-a preluat textul din teza dumneai si s-au facut linkuri pe wikipedia. Dar de ce in teza ei apar linkurile?
    Nota de subsol 24 de la pagina 34 a fost preluata ca atare tot de pe http://ro.wikipedia.org/wiki/Neoliberalism. Deloc intamplator, la fel ca in sursa wikipedia, apare albastrit si subliniat numai numele lui Mihail Manoilescu. De ce nu i-a subliniat si pe Ștefan Zeletin, Vintilă Brătianu ? De ce a subliniat Romania? Pentru ca era link catre Romania pe Wikipedia…

    3. Textul de la pagina 36 „Ordoliberalismul – exprimă varianta germană a neoliberalismului…” pana la „…sau în cazul măsurilor insuficiente împotriva formării cartelului.” pagina 37 sus este preluat integral din aceeasi pagina wikipedia http://ro.wikipedia.org/wiki/Neoliberalism. Care sunt dovezile:
    a) cuviantul „concurenta” link in wikipedia este albastrit si subliniat in textul dnei Vass (pagina 36, ultimul cuvant). De ce? Pentru ca in wikipedia, concurenta este o pagina de sine statatoare si era nevoie de un link catre aceasta;
    b) cuvantul „de-monopolizare” este scris italic la fel ca in textul de pe wikipedia;
    c) cuvintele „„Ordo“-ului potrivit – de..” sunt preluate identic de pe wikipedia.

    Toate aceste observatii provin de la faptul ca mi-au atras atentia cuvintele albastrite si subliniate … incepand cu Kenth Galbraith. Nu inteleg de ce dna Vass a pastrat in forma electronica a lucrarii (si probabil si in forma fizica) aceste preluari copy-paste wikipedia, inlusiv cu linkurile. Nu am dreptate ca a fost grabita cu teza? Altfel, niciun cercetator nu ar face astfel de gafe…

    Cred ca teza dnei Vass este cea mai buna dovada ca avem nevoie de reformarea sistemului de atestare a titlurilor universitare. Nu cred ca este bine sa dezvelim fantomele trecutului, indiferent ca este vorba de dna Vass sau de altcineva…Trebuie sa ne asumam ca foarte multi au gresit, ca sistemul a fost incapabil sa ne dea liniile directoare si ca au rezultat cel putin 90% dintre teze de aceasta forma.
    Un alt cercetator renumit care a postat pe Contributors imediat dupa scandalul Ponta spunea ca regulile privind redactarea etica a unui text sunt „de cand lumea si pamantul” si ca nu este nevoie de un cod pentru a dovedi plagiatul. De acord, numai ca aceasta mentalitate functioneaza in culturile occidentale, unde exista un respect mai mare pentru aceste valori. De ce sa invinovatim cercetatorii romani ca nu au aplicat aceste valori? Toti stim ca ele exista, numai ca sistemul ne-a facut sa nu la bagam in seama. Toti stim ca purtatul centurii este obligatoriu, dar atata timp cat nimeni nu ne atrage atentia asupra acestui lucru, vom comite in continuare aceeasi neglijenta. La fel cum toti stim ca nu este bine sa plagiezi, dar fara sa ne dam seama incalcam regula conduitei profesionale.
    In concluzie, sper ca problema plagiatului sa fie tratata fara ranchiuna politica sau de alta factura. Va garantez ca 90% dintre tezele de doctorat pot fi acuzate de plagiat dupa regulile occidentalilor si multe dintre ele au parti preluate intr-o mai mare masura decat la dna Vass. Ganditi-va ce veti gasi in tezele celor care nu au nicio legatura cu sistemul universitar si care au facut doctoratul pentru titlu? Facem comisii pentru toti? Sau mergem doar pe informatiile care apar?
    Rog pe toti sa inteleaga ca doctoratul in Romania nu este, nici pentru cercetatori si nici pentru cadrele didactice, doctoratul din Vest! Comisiile sunt facute din prietenii conducatorului, iar Comisia de atestare le aproba pe banda rulanta. Niciun membru al comisiilor (de sustinere/de avizare) nu este atent la anumite paragrafe, nimeni nu are timp sa verifice o teza, nimeni nu a avut acces la un soft anti-plagiat si aproape nimeni nu a avut credinta ca greseste. Referatele membrilor comisiei sunt de multe ori universale, modificandu-se numai numele doctorandului si tema acestuia!
    Ganditi-va ca pana la aparitia publica a tezei, dna Vass se considera fara cusur. Acum nu mai este chiar asa si poate fi acuzata de neglijenta in forma repetata, nu de plagiat. Si mai este ceva…nu este moral ca un acuzat de plagiat sa sufere o sanctiune, dupa care sa spunem ca sistemul trebuie reformat…Aceeasi regula trebuie aplicata in cazul tuturor.
    Va multumesc pentru rabdarea de a parcurge aceste (multe) randuri si astept parerea dvs (la fel de) napartinitoare. Astept o initiativa concreta din partea dvs, care sa-i aduca cu picioarele pe pamant pe cei extrem de inversunati impotriva celorlalte cazuri de plagiat…

 8. Domnule Aligica,

  va respect demersul si consider ca acest bulgare al plagiatelor trebuie sa fie stopat.
  Referitor la teza dnei Vass, am gasit urmatoarea observatie pe blogul dnei Vass:
  http://www.andreeavass.ro/blog/2012/07/drept-la-replica-referitor-la-acuza-de-plagiat-lansata-de-catre-jurnalul-national-si-antena-3/

  Reporter cotidianul Gandul says:
  July 2, 2012 at 1:43 pm
  Doamna Andreea Paul Vass,
  Pe site-ul jurnalul.ro a aparut acuzatia ca la pag.49-50 ati plagiat 1 pagina in mod integral la paginile 49-50 de la lucrarea dvs. din Dr. D. Juan Carlos Martínez Coll – ECONOMIA DE PIATA – Avantaje si dezavantaje, Universitatea din Málaga, ISBN: 84-607-2111-6, publicata in anul 2001, la capitolul Functionarea Pietelor – Preturi artificial scazute.

  Va rog sa comparati paginile 50-51 (de la Preţurile menţinute artificial la un nivel scăzut…) cu http://www.eumed.net/ecorom/IV.%20Functionarea%20pietelor/8%20preturile_mentinute_artificial_l.htm
  Nu este copy-paste?
  Inclusiv nota de subsol 31 „In comunismul sovietic parea sa se fi depasit aceasta problema, dar nu a fost asa. Preturile artificial scazute ale unor produse implicau o rapida epuizare a marfurilor. Cozile pentru achizitionarea produselor de baza erau foarte frecvente. Desigur, painea era foarte ieftina, dar trebuia sa stai o ora la coada ca sa o cumperi. Ce valoare are o ora pierduta la coada pentru paine? In plus, cum producatorii de grau primeau salariu egal indiferent de care era cererea si calitatea produselor, stimulul economic trebuia sa fie substituit de o puternica presiune si inclusiv represiune. Care erau costurile politiei pentru a forta producerea painii?” este copiata de la http://www.eumed.net/ecorom/IV.%20Functionarea%20pietelor/8%20preturile_mentinute_artificial_l.htm
  Stiti ca nu apare nici la bibiliografie?

  Astept comentariul dvs nepartinitor!

 9. @ andrei/andres: Data producerii materialelor comparate conteaza mult la o acuzatie de plagiat. De unde ati gasit data de 2001 re publicarea in lucrarii profesorului pe care il mentionati? Singura data pe care am vazut-o pe acel site este 2010, ulterioara deci tezei lui Vass. Poate nu stiu eu unde sa ma uit.

 10. Domnule Aligica,

  Am citit cu atentie argumentatia dvs si am gasit la punctul 2 urmatoarele:
  „Trimiterile la textele suspectate nu sunt uneori de loc clare. De exemplu trimiterea la pagina 208, la un text din Cadran Politic. Linkul la pagina respectiva nu indica decat prima pagina a publicatiei in cauza. E foarte probabil ca sa fie vorba de un text al doamnei Vass care mai tarziu a fost folosit in teza, sau viceversa”

  Sunt de acord cu ce ati scris referitor la pagina 208, insa o parte din pagina respectiva se regaseste si la dna Vass, care a publicat un material pe blogul sau in decembrie 2007 si un studiu pe http://oeconomica.org.ro/files/pdf/17.pdf (http://econpapers.repec.org/article/oeneconom/y_3a2008_3ai_3a02_3aid_3a17.htm) in 2008, dar si la dna Oana Claudia Iacob, care l-a publicat pe 15 martie 2007, adica cu cel putin jumatate de an inainte de a aparea la dna Vass!
  http://www.cadranpolitic.ro/?p=3370

  Dna Vass o citeaza pe dna Iacob la pagina 199:
  „Traficul de influenţă, lobby şi advocacy sunt trei termeni diferiţi… dar că advocacy nu implică
  neapărat lobby-ul (Iacob, 2007)”.

  Numai ca, si urmatoarele 2 paragrafe sunt copy-paste din Iacob, fara ca aceasta sa mai fie mentionata! De la:
  „Lobby în SUA şi UE. Societatea americană are o viziune pluralistă. Axioma fundamentală în teoria….- pagina 199 la „s-a definit “contactul
  frecvent” (mai mult de 5 zile pe an) şi “contactul ocazional” (care nu are nevoie de înregistrare).” – pagina 200.

  Puteti verifica, este copy-paste din textul lui Iacob de la http://www.cadranpolitic.ro/?p=3370

  Care ar putea fi explicatia?
  – dna Vass a fost neatenta cu citarea sursei originare – a recunoscut printr-o citare (Iacob, 2007) ca a preluat numai o parte din materialul lui Iacob, desi partile preluate sunt mai multe. Cred ca sunt 2-3 pagini fara ghilimele si fara citarea sursei.
  – dna Vass a elaborat impreuna cu dna Iacob materialul din cadranulpolitic aparut pe 15 martie 2007, pe care l-a semnat numai dna Iacob.
  – dna Iacob si-a insusit un material al dnei Vass, publicandu-l cu 6 luni inaintea acesteia.

  Sunt de acord cu argumentele pentru punctele 1,3,4!

  Astept parerea dvs si in legatura cu postarea anterioara!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro