luni, iulie 22, 2024

Republica Dragnea faţă cu justiţia

În Republica Dragnea, acolo unde Tudorel Toader intruchipează viziunea despre dreptate şi egalitate în faţa legii a majorităţii parlamentare,nu există loc pentru rezervă şi nici pentru critică. Rolul instituţiilor statului este acela de a se alinia, cuminte, executând , atent şi respectuos, comenzile Conducătorului. Nimic nu scapă atenţiei părinteşti a lui Liviu Dragnea. De la alegerea preşedintelui FRF până la definirea constituţională a familiei, marile teme îi sunt aproape, in numele patriotismului care îl animă. Republica Dragnea, cea pe care o păstoreşte domnia-sa, nu are altă raţiune de a fi decât apărarea interesului general. Conducătorul se confundă cu cei pe care îi conduce.

În logica Republicii Dragnea, astfel cum a indicat domnul Tudorel Toader însuşi, refuzul Preşedintelui Republicii de a da curs solicitării de revocare a procurorului şef al DNA este o încălcare a legii fundamentale. Cu abilitatea onctuoasă şi servilă care îi modelează conduita publică, domnul Toader a anunţat probabila sesizare a CCR. Intenţia domnului Toader este cât se poate de transparentă- aceea de a obţine, prin intermediul unui verdict al CCR, modificarea de facto şi de jure a regimului constituţional, prin eliminarea, efectivă, a şefului de stat din cadrul procedurii evocate. Cu ajutorul CCR, ( prezidate de harnicul şi devotatul Valer Dorneanu), domnul Toader vizează consacrarea, finală, a marginalizării Preşedintelui.

În fapt, lupta regimului Dragnea cu DNA şi cu justiţia independentă trebuie redată unui context mai amplu, acela al lichidării mecanismului de asigurare al echilibrelor constituţionale. Republica Dragnea este interesată, organic, de organizarea unităţii de voinţă şi de acţiune. Prin majoritate, ea controlează executivul şi legislativul. Prin legiferare si acţiune de interpretare constituţională,ea intenţionează nu doar să castreze instituţia prezidenţială, dar să şi deschidă drumul spre colonizarea şi domesticirea justiţiei.

Confruntarea cu DNA este parte din acest război pe care Republica Dragnea îl duce împotriva ordinii constituţionale prin chiar Parlamentul României. Suveranitatea naţională este utilizată spre a consolida privilegiile celor care atacă, frontal, ideea de egalitate in faţa legii. Republica Dragnea nu are nici o ideologie. Unica ei ideologie este extinderea acestei ordini neopatrimoniale care face din stat o moşie împărţită diverşilor vechili.Republica Dragnea există spre a servi casta care se confundă cu Conducătorul PSD. Dincolo de acest obiectiv al puterii, al imunităţii si al impunităţii nu se află nimic.

Pentru Republica Dragnea, cu întreg sistemul ei de alocare clientelară şi de organizare coruptă, decapitarea DNA este o ţintă simbolică care nu poate fi ratată. Oricât de vulnerabilă, de fragilă, de ezitantă, de afectată de atacurile recente, DNA este, încă, simbolul unei ameninţări pe care PSD nu încetează să o denunţe. Republica Dragnea se hrăneşte din această mobilizare demagogică. Evocarea “ statului paralel” şi a DNA ţine de logica consolidării unităţii de monolit a partidului.

Ar fi naiv să subestimăm voinţa Republicii Dragnea de a merge până la capăt. Prin iresponsabilitate economică şi vitalitate autocratică, regimul de la Bucureşti nu se abate de la agenda impunerii controlului total. Ofensiva Republicii Dragnea împotriva ţintelor sale continuă: voracitatea cuceririi şi exercitării puterii este singurul sentiment politic care dă un sens guvernării actuale. Atacul permanent este forma de afirmare a privegiilor fără de care Republica Dragnea nu poate supravieţui.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Buna Dimineata
  Mugurii Republicii Nord Coreene in Romania ca Standard este ceva vizibil si de fiintele care se nasc acum la ceas de Dimineata. Baiul este ca Standardul de Tolerabilitate al Romanilor Sper Sa NU se Altereze in Continuare ! In comparatie cu spiritul civic catalan, se poate observa o “recesiune” a Spiritului Civic ce Magistral s a simtit in 2017, mi as dori sa nu fie asa..sau mai interesant Mamaliga va detona precum modelul 1989 Decembrie? Apai toata clasa politica va fi epurata…

 2. Inca o dovada ca politica damboviteana altereaza tot ce atinge, in orice domeniu…

  Multi vad, putini cunosc. Demersul domnului Toader, „profesionist al legii”, pare unul pentru mass-media, unul care sa dea apa la moara televiziunilor pesediste. Pelicanii care inghit direct ce li se serveste, vor inghiti si imaginea „luptei” domnului Toader cu statul paralel, iar apoi vor veni la miting, pentru familie, in Bucuresti. :)
  Ca veni vorba de „marele miting”, i-as sugera doamnei Firea sa inchida toate scolile si toate intreprinderile din Bucuresti, in ziua mitingului. Nu de alta, da’ sa nu stea blocat in trafic milionu’ ala de pesedei, adusi cu autocarele.
  Daca o fi sa fie duminica, facem cumva sa iesim cu masinile pe strada, ca sa fie-n Bucuresti ca-ntr-o zi de lucru… :)

 3. Boala lunga, moarte sigura.
  Coalitia de la putere, prin reprezentantii ei cei mai valorosi, si-au demonstrat impotenta clara si incontestabila!
  Cum e cu putinta, altfel decat fiind foarte prost, sa ai tu toata puterea in Stat, si sa nu reusesti chestii banale, ca rezolvarea problemelor cu justitia a catorva sefuleti, sau cadorisirea electoratului tau cu cateva sute de lei „pe bune”?
  Nici habotnicii cei mai inraiti nu mai cred in necesitatea urgenta a meetingului de sustinere a familiei traditionale, pe care n-o contesta si n-o ataca nimeni, de fapt! Nu poti sa faci apel la instinctele primare ale oamenilor, ca sa-i invrajbezi unii contra altora, chiar de fiecare data cand tu, guvernant dobitoc, esti in impas!
  In opinia mea, zilele, acestor guru incompetenti corupti si manipulatori, le sunt numarate!
  Daca ar fi inteligenti, dar nu sunt, ar accepta sa renunte la guvernare, ca sa se refaca, si sa lase opozitia sa se descurce in hatisul de idiotii pe care l-auta generat in ultimul an, si pentru care oricum, nu au solutii…

 4. Stimați analiști ai stării Romaniei de azi, gândiți ce e de făcut PRACTIC pentru a scăpa tara de viermii care colcăie peste tot și distrug tot.
  Comentariile doar anesteziaza furia, dar nu schimba cu nimic starea unui popor furat de zeci de generații …

 5. Prin numarul de membri dar in primul rand prin mafia care sa plasat la conducerea partidului (care colcaie de bani castigati necinstit) au reusit sa cumpere din tara si in special din afara“mari specialisti in domeniul guvernarii si manipularii“.
  Acestia au reusit sa impuna o politica in care incompetenta se afirma si se extinde in mai toate organele de conducere ale statului ,incepand cu functionarii publici si terminid cu directori generali si ministrii.
  Ei au oferit posibilitatea afirmarii smecheriei ,singura calitatet a conducatorului suprem, transformat in“ Geniul Carpatilor“.

  Aceasi tactica a fos adaptata si de partidul frate (ALDE) condus de o alta ramura a mafiei,
  “mafia liberala“.
  Visteriile partidelor sunt atat de pline ca niciodata in perioada postdecembrista,si tema datoriilor
  partidelor a disparut de pe agenda publica.

  Caracatita, sprijinita de aceasta seva (puterea banului) nu mai poate fi impiedecata in expansiunea
  ei decat prin demascarea si suprimarea surselor.

  Cine poate opri aceasta evolutie devastatoare ?
  Opozitia care partial sa sprijinit pe aceleasi tip de izvoare ?
  Noua opozitie creata pe incercarea de demascare a fortei caracatitei ?
  Este de fapt singura speranta noua opozitie ?

  Opozitia actuala din Romania nu este opozitie reala ci o ramura a FSN-ului care sa numit liberala
  [PNL-PDL] in momentul impartirii ciolanului si care pe parcursul evolutiei a revenit la matca (USL-ALDE).
  Un stat nu poate deveni democrat doar cand are o opozitie reala.
  Daca in 1989 formarea unei opozitii reale era practic imposibila (cine stia cum se organizeaza o
  sedinta de partid in afara de PCR-isti ) acum dupa aproape trei decenii de incercari ar fi posibila
  organizarea uneia.
  Exista deja o experienta si multi tineri care au avut ocazii sa cunoasca adevaratele democratii,ei sunt
  capabili sa creeze in Romania ceva nou nealterat de tristul trecut.
  Afirmarea este incredibil de grea in situatia in care puterea are ca politica ,suprimarea opozitiei.
  Intebarea care se pune este primordiala pentru viitorul acestui popor, abandon si continuare intr-o democratie de tip Dragnea sau formarea unei opozitii reale capabila sa transforme tara intr-o
  democratie europeana.
  Totul depinde de angajarea organizata a opiniei publice a fortelor progresiste(cu prioritate mass-media) in sprijinirea noii opozitii, ajutata sa se maturizeze politic pentru a putea prelua puterea..

  Este un drum lung care cere multa perseverenta si rabdare pentru a crea o alternativa viabila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro