vineri, ianuarie 15, 2021

Republica Dragnea faţă cu justiţia

În Republica Dragnea, acolo unde Tudorel Toader intruchipează viziunea despre dreptate şi egalitate în faţa legii a majorităţii parlamentare,nu există loc pentru rezervă şi nici pentru critică. Rolul instituţiilor statului este acela de a se alinia, cuminte, executând , atent şi respectuos, comenzile Conducătorului. Nimic nu scapă atenţiei părinteşti a lui Liviu Dragnea. De la alegerea preşedintelui FRF până la definirea constituţională a familiei, marile teme îi sunt aproape, in numele patriotismului care îl animă. Republica Dragnea, cea pe care o păstoreşte domnia-sa, nu are altă raţiune de a fi decât apărarea interesului general. Conducătorul se confundă cu cei pe care îi conduce.

În logica Republicii Dragnea, astfel cum a indicat domnul Tudorel Toader însuşi, refuzul Preşedintelui Republicii de a da curs solicitării de revocare a procurorului şef al DNA este o încălcare a legii fundamentale. Cu abilitatea onctuoasă şi servilă care îi modelează conduita publică, domnul Toader a anunţat probabila sesizare a CCR. Intenţia domnului Toader este cât se poate de transparentă- aceea de a obţine, prin intermediul unui verdict al CCR, modificarea de facto şi de jure a regimului constituţional, prin eliminarea, efectivă, a şefului de stat din cadrul procedurii evocate. Cu ajutorul CCR, ( prezidate de harnicul şi devotatul Valer Dorneanu), domnul Toader vizează consacrarea, finală, a marginalizării Preşedintelui.

În fapt, lupta regimului Dragnea cu DNA şi cu justiţia independentă trebuie redată unui context mai amplu, acela al lichidării mecanismului de asigurare al echilibrelor constituţionale. Republica Dragnea este interesată, organic, de organizarea unităţii de voinţă şi de acţiune. Prin majoritate, ea controlează executivul şi legislativul. Prin legiferare si acţiune de interpretare constituţională,ea intenţionează nu doar să castreze instituţia prezidenţială, dar să şi deschidă drumul spre colonizarea şi domesticirea justiţiei.

Confruntarea cu DNA este parte din acest război pe care Republica Dragnea îl duce împotriva ordinii constituţionale prin chiar Parlamentul României. Suveranitatea naţională este utilizată spre a consolida privilegiile celor care atacă, frontal, ideea de egalitate in faţa legii. Republica Dragnea nu are nici o ideologie. Unica ei ideologie este extinderea acestei ordini neopatrimoniale care face din stat o moşie împărţită diverşilor vechili.Republica Dragnea există spre a servi casta care se confundă cu Conducătorul PSD. Dincolo de acest obiectiv al puterii, al imunităţii si al impunităţii nu se află nimic.

Pentru Republica Dragnea, cu întreg sistemul ei de alocare clientelară şi de organizare coruptă, decapitarea DNA este o ţintă simbolică care nu poate fi ratată. Oricât de vulnerabilă, de fragilă, de ezitantă, de afectată de atacurile recente, DNA este, încă, simbolul unei ameninţări pe care PSD nu încetează să o denunţe. Republica Dragnea se hrăneşte din această mobilizare demagogică. Evocarea “ statului paralel” şi a DNA ţine de logica consolidării unităţii de monolit a partidului.

Ar fi naiv să subestimăm voinţa Republicii Dragnea de a merge până la capăt. Prin iresponsabilitate economică şi vitalitate autocratică, regimul de la Bucureşti nu se abate de la agenda impunerii controlului total. Ofensiva Republicii Dragnea împotriva ţintelor sale continuă: voracitatea cuceririi şi exercitării puterii este singurul sentiment politic care dă un sens guvernării actuale. Atacul permanent este forma de afirmare a privegiilor fără de care Republica Dragnea nu poate supravieţui.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Buna Dimineata
  Mugurii Republicii Nord Coreene in Romania ca Standard este ceva vizibil si de fiintele care se nasc acum la ceas de Dimineata. Baiul este ca Standardul de Tolerabilitate al Romanilor Sper Sa NU se Altereze in Continuare ! In comparatie cu spiritul civic catalan, se poate observa o “recesiune” a Spiritului Civic ce Magistral s a simtit in 2017, mi as dori sa nu fie asa..sau mai interesant Mamaliga va detona precum modelul 1989 Decembrie? Apai toata clasa politica va fi epurata…

 2. Inca o dovada ca politica damboviteana altereaza tot ce atinge, in orice domeniu…

  Multi vad, putini cunosc. Demersul domnului Toader, „profesionist al legii”, pare unul pentru mass-media, unul care sa dea apa la moara televiziunilor pesediste. Pelicanii care inghit direct ce li se serveste, vor inghiti si imaginea „luptei” domnului Toader cu statul paralel, iar apoi vor veni la miting, pentru familie, in Bucuresti. :)
  Ca veni vorba de „marele miting”, i-as sugera doamnei Firea sa inchida toate scolile si toate intreprinderile din Bucuresti, in ziua mitingului. Nu de alta, da’ sa nu stea blocat in trafic milionu’ ala de pesedei, adusi cu autocarele.
  Daca o fi sa fie duminica, facem cumva sa iesim cu masinile pe strada, ca sa fie-n Bucuresti ca-ntr-o zi de lucru… :)

 3. Boala lunga, moarte sigura.
  Coalitia de la putere, prin reprezentantii ei cei mai valorosi, si-au demonstrat impotenta clara si incontestabila!
  Cum e cu putinta, altfel decat fiind foarte prost, sa ai tu toata puterea in Stat, si sa nu reusesti chestii banale, ca rezolvarea problemelor cu justitia a catorva sefuleti, sau cadorisirea electoratului tau cu cateva sute de lei „pe bune”?
  Nici habotnicii cei mai inraiti nu mai cred in necesitatea urgenta a meetingului de sustinere a familiei traditionale, pe care n-o contesta si n-o ataca nimeni, de fapt! Nu poti sa faci apel la instinctele primare ale oamenilor, ca sa-i invrajbezi unii contra altora, chiar de fiecare data cand tu, guvernant dobitoc, esti in impas!
  In opinia mea, zilele, acestor guru incompetenti corupti si manipulatori, le sunt numarate!
  Daca ar fi inteligenti, dar nu sunt, ar accepta sa renunte la guvernare, ca sa se refaca, si sa lase opozitia sa se descurce in hatisul de idiotii pe care l-auta generat in ultimul an, si pentru care oricum, nu au solutii…

 4. Stimați analiști ai stării Romaniei de azi, gândiți ce e de făcut PRACTIC pentru a scăpa tara de viermii care colcăie peste tot și distrug tot.
  Comentariile doar anesteziaza furia, dar nu schimba cu nimic starea unui popor furat de zeci de generații …

 5. Prin numarul de membri dar in primul rand prin mafia care sa plasat la conducerea partidului (care colcaie de bani castigati necinstit) au reusit sa cumpere din tara si in special din afara“mari specialisti in domeniul guvernarii si manipularii“.
  Acestia au reusit sa impuna o politica in care incompetenta se afirma si se extinde in mai toate organele de conducere ale statului ,incepand cu functionarii publici si terminid cu directori generali si ministrii.
  Ei au oferit posibilitatea afirmarii smecheriei ,singura calitatet a conducatorului suprem, transformat in“ Geniul Carpatilor“.

  Aceasi tactica a fos adaptata si de partidul frate (ALDE) condus de o alta ramura a mafiei,
  “mafia liberala“.
  Visteriile partidelor sunt atat de pline ca niciodata in perioada postdecembrista,si tema datoriilor
  partidelor a disparut de pe agenda publica.

  Caracatita, sprijinita de aceasta seva (puterea banului) nu mai poate fi impiedecata in expansiunea
  ei decat prin demascarea si suprimarea surselor.

  Cine poate opri aceasta evolutie devastatoare ?
  Opozitia care partial sa sprijinit pe aceleasi tip de izvoare ?
  Noua opozitie creata pe incercarea de demascare a fortei caracatitei ?
  Este de fapt singura speranta noua opozitie ?

  Opozitia actuala din Romania nu este opozitie reala ci o ramura a FSN-ului care sa numit liberala
  [PNL-PDL] in momentul impartirii ciolanului si care pe parcursul evolutiei a revenit la matca (USL-ALDE).
  Un stat nu poate deveni democrat doar cand are o opozitie reala.
  Daca in 1989 formarea unei opozitii reale era practic imposibila (cine stia cum se organizeaza o
  sedinta de partid in afara de PCR-isti ) acum dupa aproape trei decenii de incercari ar fi posibila
  organizarea uneia.
  Exista deja o experienta si multi tineri care au avut ocazii sa cunoasca adevaratele democratii,ei sunt
  capabili sa creeze in Romania ceva nou nealterat de tristul trecut.
  Afirmarea este incredibil de grea in situatia in care puterea are ca politica ,suprimarea opozitiei.
  Intebarea care se pune este primordiala pentru viitorul acestui popor, abandon si continuare intr-o democratie de tip Dragnea sau formarea unei opozitii reale capabila sa transforme tara intr-o
  democratie europeana.
  Totul depinde de angajarea organizata a opiniei publice a fortelor progresiste(cu prioritate mass-media) in sprijinirea noii opozitii, ajutata sa se maturizeze politic pentru a putea prelua puterea..

  Este un drum lung care cere multa perseverenta si rabdare pentru a crea o alternativa viabila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Stânga europeană iubeşte de fapt neoliberalismul şi corporaţiile, cu condiţia să fie chinezeşti

Chiar pe 31 decembrie, când lumea punea şampania la rece, UE a semnat cu China un acord comercial cu cântec. Comisia –...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

 Complicii

În zilele începutului de an, postul public „Radio România Cultural” (plătit din banii de la buget ai românilor) ne-a amintit pe site-ul său, la rubrica Portret, că se împlinesc 8 ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, „personalitate artistică de excepție”, „actor, scenarist, regizor, producător de film şi om politic”.

Populismul conspiraţionist, ruperea relației de încredere popor-tehnocrație și criza democrației liberale. Trei scenarii pentru guvernările viitoare

Despre criza democrației liberale se vorbește deja de mai mulți ani, nemaifiind o noutate. Ne referim aici doar la spațiul occidental, unde...

Ce reprezintă de fapt asediul Capitoliului ?

Asediul Capitoliului, simbol al democraţiei americane, a fost un eveniment istoric, de amploarea celui de la 11 septembrie. Nimeni nu s-ar fi...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.