miercuri, iulie 17, 2024

Republica Moldova: absurdistan de tip ex-sovietic cu minime speranțe pro-europene*

Povestea insuccesului

Pe parcursul anului 2015, în diverse locații centrale din Chișinău mii de oameni au protestat împotriva corupției generalizate a clasei politice. Scânteia care a inflamat opinia publică de la Chișinău a fost publicarea în mass-media a unor informații cu privire la furtul unui miliard de dolari din trei bănci moldovenești (aproximativ 2/3 din bugetul anual al Republicii Moldova). Inițial protestele au fost organizate de organizații ale societății civile sau persoane asupra cărora nu planează acuzații de corupție sub umbrela Platformei Civice Demnitate și Adevăr (Platforma DA). Autoritățile de la Chișinău nu au dat curs solicitărilor protestatarilor care revendicau  scoaterea instituțiilor de sub control politic, investigarea ”furtului miliardului” și demiterea din funcții a persoanelor implicate în jaf, demisia lui Vladimir Voronin, Vladimir Plahotniuc, Vladimir Filat, Marian Lupu, Igor Dodon, Mihai Ghimpu (politicienii care au partajat instituţiile de drept şi de reglementare). În mai 2015, protestatarii au cerut prima dată organizarea de alegeri anticipate[1]. În septembrie 2015, la protestele Platfomei DA au participat aproximativ 50 mii persoane, venite  de pe întreg teritoriul R. Moldova. Autoritățile nu au reacționat. În Piața Marii Adunări Naționale a fost instalat un orășel al deminății –corturi în care au rămas cei care au dorit să mențină constant spiritul protestatar. Un alt orășel al victoriei pro-rusesc a apărut în fața parlamentului de la Chișinău. Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon și Partidul Nostru, în frunte cu Renato Usatîi au dublat protestul pro-european al Platformei DA. Diferența dintre organizarea ad-hoc a protestului Platformei DA și cel finanțat de partidele pro-rusești era vizibilă. Furia populației a atins cote maxime în decembrie 2015 și ianuarie 2016, pe fondul deciziei unei majorități parlamentare (în parte cumpărată de oligarhul Vladimir Plahotniuc) de a-l propune pentru funcția de premier pe oligarhul însuși, cea mai detestată persoană din Republica Moldova (aproximativ 90% opinii nefavorabile  în sondaje[2]). La 20 ianuarie 2016, guvernul condus de Pavel Filip, un loial al lui Plahotniuc, a fost votat într-o ședință maraton a parlamentului de la Chișinău (aproximativ 30 minute) și a depus jurământul aproape de miezul nopții, în aceeaşi zi. Guvernul Filip a fost votat, în timp ce în fața parlamentului se desfășurau proteste iar jurământul a fost depus, fără un anunț public prealabil. Majoritatea miniștrilor din guvernul Filip au deținut funcții ministeriale  și în guvernele anterioare și sunt sau au fost implicați în acte de corupție[3].

Integrarea europeană după model rusesc

Republica Moldova este astăzi un stat aproape eșuat la nivel instituțional și mai ales economic, un  stat în care politicul și mafia au afaceri comune.  Legislația moldovenească  a fost modificată sau special creată pentru a permite furturile și spălările de bani din bănci. Prin băncile din Republica Moldova au fost spălați 20 miliarde dolari, bani ai mafiei rusești. Situația altor trei bănci este critică și probabil risca soarta celor devalizate. Pe străzile din Chișinău, reporteri de investigații au tranzacționat cu mafioți armament din Transnistria care trebuia transportat pe frontul din Ucraina. În Republica Moldova judecătorii, procurorii și avocații consideră că  Procuratura Anticorupție este cea mai coruptă instituție de justiție.  Donatorii internaționali au înghețat programele de asistență financiară pentru R. Moldova. În absența unor acorduri cu FMI și UE, guvernul riscă să nu mai poată plăti salariile bugetarilor. O parte din instituțiile din R. Moldova se împrumută deja de la bănci private.

Acesta este rezultatul guvernărilor pro-europene de fațadă, care au construit un stat ce seamana mai mult cu Rusia lui Putin decât cu democrațiile europene. Singura diferență notabilă dintre cele două fiind la nivel discursiv ( politicienii care guvernează la Chișinău se prezintă ca amici ai Occidentului, în vreme ce Putin lansează atacuri furibunde la adresa SUA) și în ceea ce privește libertatea presei și organizațiile neguvernamentale. Meritul principal al ”pro-europenilor” de la Chișinău este semnarea și parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (AA) și obținerea regimului visa-free pentru circulația cetățenilor R. Moldova în UE . Doar că AA riscă să rămână un document de sertar, un  paravan discursiv care acoperă practicile de corupție ale unui regim oligarchic. După 7 ani de guvernare ”pro-europeană”, rezultatele în reformarea statului sunt minime (singura excepție notabilă fiind sistemul de educație).  În primele 6 luni de implementare doar 1/3 din activitățile prevăzute în Acordul de Asociere au fost realizate[4].

Marea manipulare

Arsenalul mediatic (televiziuni,  ziare, publicații on-line, analiștii politici, rețele de bloggeri și ”formatorii de opinie” care activează pe rețelele de socializare) controlat de V. Plahotniuc, precum și deputații care au votat guvernul Filip promovează intens ideea că în spatele protestelor se află ”mâna Moscovei”. Prin urmare, un guvern corupt care menține de fațadă discursul pro-european ar fi preferabil pentru Bruxelles și România în locul unei marionete coordonate de la Moscova.

Prezența la proteste și la dezbaterile publice organizate cu  societatea civilă pro-europeană a lui Igor Dodon și Renato Usatîi, liderii ai partidelor pro-rusești alimentează acuzațiile potrivit cărora la Chișinău are un loc un maidan pro-rusesc. În realitate, Dodon și Usatîi au preluat mesajele anti-corupție ale Platformei DA și Maiei Sandu în tentativa de a atrage un suport popular cât mai mare. Inițial protestul comun organizat de cei doi lideri pro-ruși nu a fost unul spontan (ci organizat, cu falși protestatari plătiți), chestiune dovedită de numeroasele articole sau reportaje realizate de presa independentă de la Chișinău. Nu este exclus ca cei doi să fi beneficiat inițial chiar de susținerea financiară a lui V. Plahotniuc pentru a denatura cauza protestului pro-european.  Ulterior cei doi au preluat stindardul luptei anti-corupție și s-au alăturat grupului de protestatari ai Platformei DA. Liderii pro-europeni ai protestelor (Andrei Năstase, Maia Sandu) și activiștii civici  cu o reputație de netăgăduit (Igor Boțan, Oazu Nantoi) au declarat în repetate rânduri că protestul nu este unul pro-rusesc, că unicul obiectiv pe care îl au în comun cu Dodon și Usatîi este înlăturarea controlului exercitat de V. Plahotniuc asupra instituțiilor și politicienilor din R. Moldova și că militează în continuare pentru implementarea  Acordului de Asociere: retorica geopolitică trebuie oprită, dar nu împiedică aplicarea AA…Este necesar și un embargou al pro-rușilor asupra discursului pro-eurasiatic. Retorica geopolitică trebuie înlocuită cu un efort comun de a elimina corupția[5].

Electoratul și votul (geopolitic) al sărăciei

Mentalitățile moștenite din perioada sovietică sau dobândite după 1991, precum și expunerea puternică la mass-media rusă au creat clivaje puternice în societatea din R. Moldova. Acestea s-au suprapus peste compoziția etnică extrem de diversă a acesteia (români, ruși, ucraineni, găgăuzi). Opțiunile pro-ruși , pro-români, stataliști (susținățori ai unui stat R. Moldova independent sub influența UE sau a Rusiei) au fost exploatate de liderii și partidele politice din R. Moldova și de actorii externi pentru obiective limitate la ascensiunea în parlament/ la guvernare sau menținerea unui instrument de influență asupra deciziilor politice de la Chișinău. Schimbările de regim politic de la Chișinău s-au produs întotdeauna ca urmare a eșecului politicilor economice implementate de cei aflați la guvernare. În 1994, alegerile parlamentare au fost câștigate de agrariernii pro-ruși pe fondul crizei economice galopante din timpul guvernării frontiștilor (pro –România). În 1998, pro-europenii și-au luat revanșa profitând de un context economic similar, pentru ca în 2001 să fie înlăturați de la putere de comuniștii pro-ruși ai lui Voronin. Singurii care au reușit să se mențină la putere pentru două mandate succesive au fost comuniștii, pe fondul asigurării unei stabilități economice relative generate de remitențele trimise în R. Moldova de diaspora. Prin urmare, dincolo de afinitățile și preferințe pro-Est sau pro-Vest, cetățenii Republicii Moldova au exprimat în mod constant un vot de blam pentru guvernele care au eșuat în implementarea reformelor economice sau asigurarea unei stabilități relative, în ciuda dezbaterilor politice aprinse cu privire la orientarea pro-Rusia sau pro-UE. Niciun partid sau lider politic de la Chișinău nu a reușit să coaguleze susținere populară pornind de la un deziderat comun tuturor cetățenilor R. Moldova, nu a reușit să depășească discursul pro-Est sau pro-Vest și să propună o formulă de compromis.

Protestele care se desfășoară în prezent la Chișinău au reușit, pentru prima dată în istoria R. Moldova să aducă în stradă cetățenii R. Moldova care au un deziderat comun-eliminarea corupției, lupta împotriva oligarhului Plahotniuc și a partidelor parlamentare controlate de acesta. Acest deziderat tinde să pună bazele unei noi percepții asupra rolul cetățeanului în politica din R. Moldova, care nu mai este doar un elector influențat de disputele pro-români/UE vs. pro-ruși/Uniunea Eurasiatică ci un  participant la obiectivul construcției unui stat cu instituții viabile.

Viitorul R. Moldova

O autocrație oligarhică?

În cei 7 ani de guvernare pro-europeană, în Republica Moldova a fost perpetuat un regim oligarhic, moștenit din perioada guvernării comuniste. Doar oligarhii cei mai importanți au fost înlocuiți de alte nume. Jocurile politice au fost făcute de oligarhii Vlad Filat și Vladimir Plahotniuc. Cei doi au negociat influența și controlul instituțiilor însărcinate cu asigurarea justiției și a securității. Au controlat și  extras beneficii financiare din bănci, companiile energetice, vămi sau investiții publice. Și-au creat propriile instiuții de mass-media. După eliminarea lui Vlad Filat și crearea unei noi majorități parlamentare prin coruperea unor deputați, însăși natura regimului politic din R. Moldova este pusă sub semnul întrebării. În urma alegerilor din noiembrie 2014, Partidul Democrat, finanțat de Vlad Plahotniuc a obținut 19 mandate. În prezent Plahotniuc controlează 57 deputați prin dematelarea PCRM și a PLDM. În vederea alegerilor prezidențiale din martie 2016, numărul deputaților controlați de finanțatorul PD ar putea ajunge la 61 (minimul pentru alegerea președintelui) prin voturile altor deputați din PCRM. Este puțin probabil ca Vladimir Voronin, liderul PCRM, care a pierdut sprijinul financiar al Rusiei să nu beneficieze de subsidii din partea lui Plahotniuc. În plus, Voronin poartă povara unor dosare care au fost deschise pe numele fiului său, Oleg.

Republica Moldova se îndreaptă spre un regim oligarhic autoritar întemeiat pe loializarea unui întreg sistem instituțional și a deputaților prin corupție. Condițiile pentru crearea unui regim autoritar vor fi facilitate de retragrea sprijinului financiar al lui Filat pentru instituțiile de media pe care le-a finanțat și care acum se află ”pe poziții” în ceea ce privește redarea informațiilor despre proteste. Cu mici excepții presa de la Chișinău, controlată (în cea mai mare parte de oligarhul Vladimir Plahotniuc) nu a relatat despre protestele organizate de Platforma DA sau a încercat să manipuleze informațiile despre acestea. Presa oligarhului a relatat pe larg despre protestele pro-rușilor, acreditând ideea că inclusiv demersurile Platformei DA au în spate susținerea Moscovei. Mai rămân instuțiile de media controlate de Chiril Lucinschi (fiul celui de-al doilea președinte al R. Moldova)- TV7, de Victor Țopa-Jurnal Tv sau cele finanțate de donatori internaționali -Radio Europa Liberă, DW, Radio Chișinău, Ziarul de Gardă. Toate acestea nu se bucură de investițiile sau de audiența celor susținute de Plahotniuc.

UE sau  Uniunea Economică Eurasiatică …

Potrivit, Barometrului de opinie publică (BOP) realizat în noiembrie 2015, 88% dintre cetățeni consideră că Republica Moldova se îndreaptă într-o direcție greșită. Același sondaj indică faptul că Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru erau cotate  împreună cu aproximativ 39% din intențiile de vot ale electorilor. Sub influența evenimentelor din ultimele două luni, datele par să se fi modificat, iar cifrele avansate în presă ”pe surse” indică procente egale între susținătorii integrării europene și cei care doresc aderarea R. Moldova la Uniunea Eurasiatică. Nu trebuie uitat însă, nici faptul că în Republica Moldova, procentul nehotărâților este de 40-50% ( o parte dintre aceștia fiind cei care au votat în noiembrie 2014, forțele pro-europene, acum compromise). Prin urmare, în prezent preferințele electorale nu sunt trasate net în favoarea pro-rușilor. Dar, tabară pro-rusă poate câștiga suport electoral prin menținerea la putere a unui guvern pro-european de fațadă, care este perceput exclusiv ca o emanație a statului capturat de un oligarh. Dacă agonia fals pro-europeană a R. Moldova se va prelungi vreme de câţiva ani prin prezenţa la putere a unor guvernanţi corupţi, şansele ca partidele pro-ruseşti să obţină o majoritate parlamentară de 2/3, necesară pentru votarea unei iniţiative de modificare a constituţiei ar creşte. Partidul Socialiştilor a anunţat încă din anul 2013 un plan de soluţionare a conflictului transnistrean prin federalizare[6] (evident sub coordonarea Moscovei). Trebuie luat în considerație și faptul că într-un stat în care 15% din PIB provine din asistența financiară oferită de partenerii occidentali pentru dezvoltare este puțin probabil ca pro-rușii, o dată ajunși la putere să nu guverneze pro-rusește pe bani europeni. De altfel Igor Dodon a redus criticile la adresa AA și nu a mai anunțat intenții cu privire la denunțarea acestuia[7].

Unirea cu România…

BOP realizat în noiembrie 2015 arată că aproximativ 20% dintre cetățenii R. Moldova susțin ideea unirii cu România. Până în 2015, procentul unioniștilor era văzut  ca fiind apropiat de numărul celor care au votat la ultimele scrutine Partidul Liberal-11% (văzut ca principala forță politică pro-unire). Prin urmare, am putea considera că numărul unioniștilor a crescut, în special pe fondul degradării situației economice din R. Moldova și a imaginii pozitive pe care și-a creat-o România prin intermediul acțiunilor DNA.  Totuși, având în vedere eterogenitatea mișcării unioniste din R. Moldova, cifra ar putea să ajungă la 30%. Unioniștii pot fi divizați în mai multe categorii: veteranii unioniști (cei care susțin cauza din anii 1980), tinerii unioniști (grupați în mișcările civice-Acțiunea 2012 și Tinerii Moldovei apărute la București și Chișinău începând cu anul 2011), ”caii troieni” (falși unioniști infiltrați în mișcările unioniste de către servicii secrete sau oligarhii din R. Moldova), unioniștii nedeclarați (cei care susțin cauza unirii, dar nu exprima adeziunea în mod deschis, pentru a nu fi acuzați că urmăresc dispariția R. Moldova ca stat, pentru a nu fi asociați naționaliștilor sau “cailor troieni”).

În acelați timp nu trebuie neglijat nici faptul că în  BOP realizat  în noiembrie 2015,  întrebarea cu privire la unire  a fost adresată în mod direct în R. Moldova prima dată după 1991, chestiune care poate să sugereze la fel de bine faptul că cifra de 20% este un procent constant sau că reprezintă o perpetuare a cauzei unioniste în familiile veteranilor unioniști.

Dacă analizăm discursul politic de la Chișinău și contextul în care acesta este produs, observăm că în rândul politicienilor sau celor care influențează dezbaterile publice din Republica Moldova există mai multe persoane care animă cauza unirii. Deputații și aleșii locali ai Partidului Liberal care au redescoperit cauza unirii pe fondul scăderii preferințelor electorale pentru liberali (aproximativ 5% de la 11% la scrutinele anterioare) și a publicării BOP din noiembrie 2015 (20% susținători declarați ai unionismului).  Cauza unirii este, de asemenea, susținută și popularizată asiduu în mass-media/rețelele de socializare/bloguri, prin marșuri, evenimente publice (de prezentare ), proteste de mișcările civice de tineret din R. Moldova și România. Discursul cu privire la unire este popularizat și de mass-media afiliată oligarhului Plahotniuc pentru a deturna atenția publicului de la dezbaterile și acuzațiile cu privire la corupția întregii clase politice de la Chișinău.

Referințele la unire sunt prezente și în discursul lui Igor Dodon liderului Partidului Socialiștilor (pro-rus) care pe fondul competiției cu Partidul Nostru (pro-rus) tinde să acapereze voturi din partea electorilor care nu susțin proiectul unirii (53% în sondaje). Igor Dodon are un discursul  anti-românesc, specific propagandei rusești ”România este un stat imperialist care intenționează să anexe R. Moldova”, ”pretențiile României sunt susținute de guvernarea eurounionistă de la Chișinău”.

”Pericolul unirii” a fost și este frecvent utilizat de mass-media de propagandă din Federația Rusă cu scopul de a pune presiune pe liderii politici pro-europeni de la Chișinău, de a influența minoritățile slave sau rusofile. Principalele mesaje prezintă România ca un stat ”anexionist” care intenționează ”să românizeze forțat” populațiile slave din R. Moldova, să reia atrocitățile comise în perioada interbelică la adresa evreilor, etnicilor ruși,  găgăuzilor[8].  Rusia a făcut în trecut și ”oferte otrăvite” României pentru realizarea unirii:  sub influența spirituală ( ortodoxă ) a Moscovei (Alexandr Dughin) sau redobândirea Basarabiei și acordarea unui statut de independență pentru Transnistria (planul Belkovski). Ambele proiecte vizau să pună obstacole  României în relațiile cu UE și NATO. În prezent, Moscova ar putea reactiva oferte unioniste pentru a crea atitudini anti-occidentale în România, care nu sunt însă  pro-rusești. După experința Orban din Ungaria, câștigarea alegerilor din Polonia de către euroscepticii din Partidul Lege și Justiție, România a rămas a ultimul bastion pro-occidental în apropierea Ucrainei.

Geopolitica Estului sălbatic

Criza politică și economică din R. Moldova poate fi analizată în cheie geopolitică sub două aspecte : discursul manipulator, falsele percepții și  rolul real al Moscovei în regiune.

Discursul manipulator este emis de mass-media, analiștii și politicieni controlați de Vlad Plahotniuc  care susțin la unison că situația din R. Moldova este cauzată de ”mâna Moscovei” care intenționează să creeze haos la Chișinău pentru a schimba orientarea pro-europeană de politică externă. În discursul acestora corupția există în  R. Moldova dar aceasta este rezultatul acțiunii ”sistemului de justiție”, ”instituțiilor” (fără a  numi persoane, deși numele acestora a fost dezvăluit în numeroase investigații de presă).

Falsele  percepții sunt complexe moștenite din perioada sovietică, perpetuate după 1991 și expuse public de jurnaliști și activiștii civici care prezintă Rusia ca autor direct sau din umbră al tututor problemelor din R. Moldova, pornind de la premisa că Moscova, în virtutea veleităților imperiale, mărimii teritoriale, puterii financiare net superioare celei a R. Moldova  și a influenței mediatice are capacități nelimitate de a  direcționa evoluțiile politice de la Chișinău.

Rolul real al Rusiei în criza politică de la Chișinău a fost cel ”tradițional” de după 1991: a finanțat partide și lideri politici pro-ruși, a susținut propaganda anti-occidentală prin canalele mass-media care transmit de la Moscova. Personaje ale lumii interlope cu legături la Kremlin au desfășurat și controlează în tandem cu oligarhi, politicieni sau mafioți moldoveni operațiuni de spălare a banilor, intermedieri obscure în sistemul energetic, privatizări neprofitabile profitând de instituțiile unui stat eșuat.  Moscova este un actor care, în principal, profită de eșecul guvernării pro-europene .

Dacă partidele pro-rusești din R. Moldova ar obţine victoria la alegerile din R. Moldova (chiar şi cu o majoritate de 51 deputaţi), Moscova ar putea deveni mare câștigător al crizei de la Chișinău. Situația geopolitică din regiune s-ar reașeza în favoarea acesteia prin apariția unui nou pol pro-rusesc la granițele Ucrainei. În plus, Moscova ar putea beneficia de încă o zonă pro-rusească la granițele NATO, lângă un stat pe teritoriul căruia va fi amplasat scutul antirachetă.

Personajele crizei  din R. Moldova

 • Oligarhul Vlad  Plahotniuc

Plahotniuc este cel mai detestat personaj din Republica Moldova cu un rating impresionant de opinii nefavorabile -90%. Intrat în cercurile politice de la Chișinău și București în circumstanțe neclare, Plahotniuc este considerat unul dintre cei mai bogați oameni din R.Moldova (o avere estimată la aproape 2 mld.$)[9]. Un personaj a cărui avere este legată de activități de proxenetism, contrabandă cu petrol și afaceri obscure cu energie, raiduri în băncile din R. Moldova, șantaj prin rețele de prostituție, spălarea banilor mafiei rusești prin băncile din R. Moldova și furtul miliardului. Este persoana care controlează prin interpuși,  nepotism, corupție sau șantaj o parte din deputații moldoveni, instituțiile de justiție și securitate ale R. Moldova[10]. În proprietatea lui Plahotniuc se află 4 instituţii de media din R. Moldova.

 • Marian Lupu și Partidul Democrat

Lupu este liderul formal al Partidului Democrat (PD), finanțat de Vladimir Plahotniuc. Oligarhul s-a lansat oficial în politica de la Chișinău prin cumpărea unui loc eligibil pe listele PD în anul 2009. Tranzacția a fost recunoscută  chiar de  Marian Lupu. Până în 2009, când s-a convertit la opțiuni politice pro-europene,  Marian Lupu a fost ministru și speaker (președinte) al parlamentului în guvernările Partidului Comuniștilor din R. Moldova. PD este cotat în sondaje la limita pragului electoral și are șanse să intre din nou în parlament doar prin infuzii financiare masive din partea lui Plahotniuc.

 • Vlad Filat și Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM)

Vlad Filat a fost principalul oligarh și politician rival al lui Plahotniuc. În octombrie 2015, Vlad Filat a fost arestat pentru implicarea în ”jaful secolului” (furtul miliardului din cele trei bănci moldovenești). Deși, Filat nu a fost indicat în raportul independent realizat de compania Kroll drept unic autor al jafului, este singura persoană aflată în arest în această cauză. Filat a fost principalul finanțator al PLDM, partid demantelat de curând prin cumpărarea voturilor necesare pentru crearea unei majorități care să susțină candidatul PD la funcția de premier. După arestarea lui Filat și eliminarea din partid a deputaților care au votat guvernul Filip, PLDM s-a regrupat în jurul fostului premier Valeriu Streleț. În sondaje, partidul este în cădere liberă, fiind cotat sub pragul electoral.

 • Partidul Liberal (PL) – unioniștii corupți

A fost preceput drept partidul care reprezenta opțiunile electoratului unionist/pro-România din R. Moldova. Este condus de Mihai Ghimpu, fost participant la mișcarea de eliberare națională din RSS Moldovenească. În ultimii ani, presa independentă de peste Prut a publicat mai multe investigații despre implicarea lui Mihai Ghimpu și a nepotului acestuia, Dorin Chirtoacă (primarului Chișinăului) în afaceri de corupție[11]. În ultimul discurs ținut în fața parlamentului de la Chișinău, fostul premier Filat a sugerat că Dorin Chirtoacă este șantajat prin dosarele pe care procuratura le-a instrumentat pe numele său. Pentru că a susținut candidatura lui Plahotniuc la funcția de premier și pentru că a votat un guvern subordonat oligarhului, Ghimpu este catalogat de propriul electorat drept ”Iuda” al politicii moldovenești. Partidul Liberal se află în cădere liberă în sondaje (5% din intenţiile de vot, sub pragul electoral de 6%).

 • Igor Dodon și Partidul Socialiștilor- trimișii lui Putin în R. Moldova

PSRM a obținut cele mai multe mandate în parlamentul de la Chișinău -25 , în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2014. Igor Dodon, liderul PSRM este fost ministru şi deputat comunist, convertit la socialismul pro-rusesc în 2014, pentru a beneficia de suportul electoral al rusofonilor şi rusofililor dezămăgiţi de comunistul Vladimir Voronin. Partidul lui Dodon este susţinut oficial de Kremlin şi finanţat inclusiv din sponsori din R. Moldova[12].  În situația alegerilor anticipate, PSRM ar pierde voturi în favoarea partidului lui Renato Usatîi. Scorul de la alegerile din 2014 se datorează și scoaterii din cursa electorală a formațiunii lui Usatîi.

 • Renato Usatîi  –  „Republica Moldova e cea mai frumoasă și mai scumpă floare pentru toți cetățenii din Republica Moldova!”

Până în 2014, Renato Usatîi era o figură cvasinecunoscută pentru publicul larg din R. Moldova. Numele lui Usatîi apăruse doar sporadic în presa de la Chişinău şi era legat de atacurile raider din băncile moldoveneşti şi de tentativa de asasinat a magnatului rus Boris Gorbunţov. Usatîi s-a prezentat publicului moldovenesc ca un gastarbaiter (persoană care muncește în afara R. Moldova), îmbogăţit prin propriile puteri în Federaţia Rusă, care s-a întors acasa pentru a lupta împotriva corupţiei generalizate şi a face acte de caritate. Nu a prezentat niciodată  dovezi că deține averea cu care se laudă. Usatîi a debutat iniţial cu un discurs anti-românesc , pentru ca mai apoi să aibă o retorică populistă centratată pe “salvarea moldovenilor, indiferent dacă aceştia se prezintă ca români, moldoveni, ruşi…”. A devenit cunoscut prin concerte grandioase (la care a invitat, în special, artişti celebri din F. Rusă) actele de caritate şi agapele publice organizate pentru populaţia săracă. Usatîi este finanţat de mafia rusească şi moldovenească (din Moscova), cu care presa a dezvăluit că are legături[13].

Usatîi și partidul său (cu tentative de înregistrare, sub nume diferite) a crescut vertiginos în sondaje în doar câteva luni. În noiembrie 2014, cu doar o săptâmână înainte de alegerile parlamentare, partidul lui Renato Usatîi – Patria a fost eliminat din cursa electorală pe motiv că ar fi finanțat din afara R. Moldova. Usatîi a fugit la Moscova acuzând procuratura moldovenească că a elaborat dosare pe numele său, sub presiuni politice. În mai 2015,  Usatîi a fost primit cu pâine și sare pe aeroportul din  Chișinău, deși potrivit propriilor declarații procuratura R. Moldova a elaborat cel puțin 16 dosare pe numele său. A candidat cu succes la alegerile locale din orașul Bălți, unde a fost ales primar cu peste 70% din voturi, din primul tur. În BOP, Usatîi este cotat cu 24% din intențiile de vot pentru funcția prezidențială. Partidul lui Renato Usatîi este creditat, în sondaje,  cu 16% intenții de vot.

 • Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM)–partidul muribund

În prezent este doar o epavă a partidului care a venit la putere în 2001 cu 70% din voturi și îl are ca figură reprezentativă pe fostul președinte Vladimir Voronin. Mai are doar 7 deputați în parlamentul de la Chișinău, după ce alți 14 deputați au părăsit formațiunea pentru a crea Platforma Social Democratică pentru Moldova cu scopul de a vota guvernul Filip. În presa din R. Moldova au apărut informații potrivit cărora cei 14 deputați au fost cumpărați de la Vlad Plahotniuc. Partidul se află în degringoladă și la nivel local, după ce 500 comuniști au aderat la partidul condus de Igor Dodon[14]. PCRM are 7% intenții de vot în sondaje.

 • Maia Sandu – absolventa de Harvard care vrea să schimbe fața politicii moldovenești

Este unul dintre politicienii care se bucură de o reputație curată în R. Moldova și s-a remarcat prin reformele implementate în perioada 2012-2015 din poziția de ministru al educației. În prezent încearcă să înregistreze Partidul Acţiune şi Solidaritate, care își propune să fie primul partid grassroots din R. Moldova. Partidul este în proces de construcție la nivel regional și riscă să nu își îndeplinească obiectivele dacă vor fi organizate alegeri anticipate mai devreme de toamna anului 2016. Maia Sandu este populară, în special în rândul tinerilor cu educație superioară (inclusiv diaspora din Occident). Este recunoscută ca unul dintre liderii protestelor pro-europene, deși nu a ținut discursuri în fața mulțimii. Maia Sandu se află în topul electoral pentru funcția de președinte al R. Moldova -23% intenții de vot.

 • Andrei Năstase- Platforma DA

Este liderul Platformei DA și una dintre figurile principale ale protestelor pro-europene. Andrei Năstase este de profesie avocat și apărător în instanțe al lui Victor și Viorel Țopa, foști parteneri de afaceri ai lui Vlad Plahotniuc la VictoriaBank. Instanțele din Moldova i-au condamnat pe Victor Țopa la 10 ani de închisoare pentru șantaj și  preluare de acțiuni la VictoriaBank  și pe Viorel Țopa la 8 ani privare de libertate pentru ”delapidarea averii străine”. Cele două dosare se judecă acum la CEDO iar cei doi Țopa se află în Germania. Năstase a fost principala țintă a mass-mediei controlate de Plahotniuc pentru criticile frecvente exprimate la adresa oligarhului. Platforma DA ar fi votată de 12% electori, potrivit ultimului BOP.

 • Partidul Popular European din R. Moldova (PPEM)

A fost creat  în 2014 de către fostul premier pro- european Iurie Leancă și este creditat cu 7% din intențiile de vot ale electorilor. Iurie Leancă, diplomat de carieră este cel care a negociat cu succes urgentarea încheierii AA  R. Moldova-UE și a regimului visa-free pentru cetățenii moldoveni și nu ridică probleme de integritate . Grupul Leancă are 3 deputați în parlamentul de la Chișinău și se află în opoziție. De curând consilierii PPEM de la primăria Chișinău au anunțat că își retrag susținerea pentru primarul Dorin Chirtoacă.

*Opiniile exprimate reprezintă punctul de vedere al autoarei și nu presupun angajamente instituționale.

NOTE__________

[1] http://diez.md/2015/09/06/revendicarile-platformei-civice-demnitate-si-adevar-da-de-la-protestele-anterioare/

[2] http://www.ipp.md/libview.php?l=ro&id=760&idc=156.

[3] http://anticoruptie.md/ro/investigatii/integritate/guvernul-filip-interese-averi-si-afaceri.

[4] http://expert-grup.org/ro/activitate/comunicate-de-presa/item/1203-comunicat-acord-asociere-ultimele-6-luni&category=188

[5] Igor Boțan, Conferința Expert Forum 2016, Priorități politice în România, priorități politice în Moldova. București, 9.02.2016.

[6] http://socialistii.md/federalizare/.

[7] http://socialistii.md/igor-dodon-s-a-intilnit-cu-europarlamentarul-petras-austrevicius/

[8] http://regnum.ru/news/polit/2076958.html

https://ruposters.ru/news/11-02-2016/romania-moldavia.

[9] http://adevarul.ro/moldova/economie/cei-mai-bogati-oameni-republica-moldova-1_55a6906bf5eaafab2c99e7bc/index.html

[10] http://stiri.tvr.ro/profil-de-premier-vlad-plahotniuc-este-un-politician-mogul-media-i-om-de-afaceri-controversat_69434.html

http://www.europalibera.org/content/article/27329569.html

[11] http://www.zdg.md/editia-print/investigatii/fratii-chirtoaca-afaceri-de-exceptie-cu-primaria

[12] http://www.zdg.md/editia-print/investigatii/cine-finanteaza-rusismul-lui-dodon

[13] http://www.riseproject.ro/asasin-in-lege/

[14] http://deschide.md/ro/news/politic/24147/%E2%80%9ETranshuman%C8%9B%C4%83%E2%80%9D-politic%C4%83–500-de-comuni%C8%99ti-pleac%C4%83-din-PCRM-la-PSRM.htm

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Daca sunteti specialist in domeniul de expertiză-spaţiul ex-sovietic si anume ex-sovietic si nu altceva ar fi bine sa va documentati nu pe baza a careva articole (ZDG – presa independenta :) – bagati mina in foc ori cum?) ci pe fapte reale ,si ar fi de dorit sa traiti ceva mai mult timp pe malul sting al Prutului ca sa catalogati pe cineva „iuda” chiar daca ati luat in ghelimele cuvintul,este usor sa catalogati pe cineva de pe celalt mal fiind Romania in UE si NATO.In toate partidele din rm sunt coruptii sai inclusiv In PL-ul lui Mihai Ghmpu (ca si de altfel in Romania),dar e mai corect sa va uitati dupa fapte ,ce face politicianul din rm,care e rezultatul actiunilor finale ale lui dar sa nu va bazati pe ceea ce spune „presa independenta”. (doar singura ati mentionat ca presa este a oligarhilor)
  Maia Sandu absolvent Harvard – si ce ?este cu stea in frunte.Intrebati-o pe M.Sandu daca cumva va intilniti la o ceasca de cafea, ce reforme a intreprins in invatamint si cum a luptat cu coruptia din ministerul subordonat dinsei.Chiar de la inceput la indicatiile lui Filat a vrut sa scoata obiectul Istoria Romanilor din program ,dupa ce a dat inapoi ,vazind ca se ridica furtuna.Cea mai mare problema in sistemul educational este coruptia (platile neformale si ilegale care sunt percepute de la parinti).In timp de trei ani dinsa a avut toata puterea sa elimine acest flagel prin o simpla circulara ori o hotarire de guvern (avea doar sprijin politic) sa inlocuieasca plata ilegala pe o plata legala la banca ori cel putin la contabilitatea scolii ca oricum toti parintii platesc scoala vrem ori nu vrem (ca ex.fiind Liceul Gaudeamus din Chisinau – reese ca se poate ) dar dinsa nu a facut nimic in aceasta directie dar a perpetuat acest sistem corupt,trebuia un pic de vointa personala si atit ,nici cheltuieli financiare nu necesita aceasta reforma pur si simplu emitind o hotarire de guvern ori ce-o mai fi alt act legal numai atunci poti sa spui ca s-a facut reforme cind elimini pe cit e posibil coruptia din acest sistem si numai atunci voi fi si eu de accord cu D-ra cind ati spus in articolul dat – ” După 7 ani de guvernare ”pro-europeană”, rezultatele în reformarea statului sunt minime (singura excepție notabilă fiind sistemul de educație)” – serios?
  Daca stia ca guvernul era corrupt, de ce nu a facut front opus ministrilor corupti de ce nu a iesit in public si sa scoata la iveala toate matrapazlicurile guvernarii la acel moment cind dinsa era ministrul educatiei ,a poate era mina in mina cu ei si cu partidul PLDM si sub obladuirea coruptului Filat si nu putea sa iasa din cuvintul bosului,ori frica, lasitatea ,trecind toate acestea(furtul banilor din banci,imprumutul bancii centrale acestor banci ,aeroportul) prin tacere ea la fel se face vinovata de tot ce s-a intimplat si se petrece astazi.Nu mai mentionez faptul aparitiei dinsei (in ochelari de soare in plina iarna) la marsul prorusilor si platformei Da, recent ,ce a fost asta ? o simpla plimbare in parc? Ori pentru a trece riul facem punte si cu diavolul? Cred ca stiti ce se intimpla cu acei care au facut pact cu diavolul.
  Citez – “Liderii pro-europeni ai protestelor (Andrei Năstase, Maia Sandu) și activiștii civici cu o reputație de netăgăduit –na ma faceti sa rid cu pofta (Igor Boțan, Oazu Nantoi) au declarat în repetate rânduri că protestul nu este unul pro-rusesc – chiar asa?, că unicul obiectiv pe care îl au în comun cu Dodon și Usatîi este înlăturarea controlului exercitat de V. Plahotniuc asupra instituțiilor și politicienilor din R. Moldova și că militează în continuare pentru implementarea Acordului de Asociere: – chiar asa,serios? “ – Andrei Nastase? – avocatul diavolului. Cu ce este el mai bun decit Plahotniuc ,daca la inceput a fost procurorul care a instrumentat cazul lui Victor Topa privind cazul delapidarilor la Airmoldova (pe cind Topa era director la Airmoldova la sfirsitul anilor 90),dupa aceasta se lasa de procuratura si devine avocatul si in cumul finul de cununie al inculpatului (da mare luptator cu coruptia) – ma faceti sa rid cu pofta, dar cum ramane cu declaratia lui andrei nastase (la protv la emisiunea “in profunzime”) “Sa punem peticul pe tambal cu directia geostrategica,sa facem regula in institutiile statului si bla bla bla – cum naiba sa faci regula in aceste institutii ale statului fara sprijinul UE si SUA – este absurd si un nonsens ( In Romania, daca nu era UE si SUA sa monitorizeze reformele in justitie cred ca nici pina astatzi Romania nu era in UE si nu erau pusi la zdup oligarhii romani si functionarii publici de rang inalt ori nu am dreptate? La fel si la noi in absurdistanul nostru Plahotniuc are mare sansa sa fie pus la zdup sub presiunea a UE si SUA), punind peticul pe tambal si inca cu cine ,cu dodon si usatii? e dea dreptul ridicol si infantil din partea pretinsului politician ,procuror,avocat ori nu mai stiu cum se numeste defapt,din caz de alegeri anticipate ,chiar daca trece pragul electoral ,acestea doi vor avea majoriatate prorusa (dodon si usatii) il papa cu tot cu sandale pe Nastase dar dupa cum se vede acesti trei crai de la rasarit au un punct de comanda si se vor intelege foarte bine cum defapt se inteleg si astazi (pledind impreuna toti trei pentru elibirarea grupului terrorist Antifa a lui Petrenco) de altfel A.Nastase a si declarat ca din caz ca trece in parlament face alinta si cu astea doi,cum credeti ce directie va lua rm daca alianta dintre acesti trei va fi prorusa cred ca nu necesita explicatii,chiar daca este mai multa propaganda si retorica electorala privind Uniunea Vomala facuta de acesti doi dodon si usatii ,ca oricum pina la urma vom fi imprumutati,monitorizati de UE si SUA ,ca rusii nu au dat si nu vor da nici o ceapa degerata pentru dezvoltarea si prosperarea respublii molotova tot creata de dinsii in anii 40.
  Igor Botan care la timpul lui cinta osanale lui Voronin apoi lui Filat – mai lasati-ma ca ma tavalesc pe jos de nu mai pot de ris
  Oazu Nantoi care s-a perindat pe la alte partide (a fost mebru in PD in 2009-2010) ,care la timpul lui a condus un partid social-democrat PSD care la vindut lui Victor Selin un prorus inversunat – hai mai lasati-ma ….
  Nu ati relatat nimic despre fratele sau Vasile Nastase (killer – mediatic) ceea ce nu e correct,daca tot afirmati ca sunteti specialist pe spatial ex-sovietic.Va dau careva informatii care de altfel circula in internet despre acest brav luptator cu coruptia,la fel din caz daca Va intilniti cu dinsul ,intrebate-l cu ce s-a ocupat in 2006 ,ce posturi de radio (ANTENA C) si televeziuni (EURO TV) – ambele pe atunci erau municipale si cum au ajuns prin actiuni de tip raider intr-o noapte la Voronin(antenna C) si Euro tv la rezidentul kgbist IURA ROSCA ,poftim ,va rog, priviti si minunati-va – (https://www.youtube.com/watch?v=IO9A2kkAaWY) – iaca asta da iuda ADEVARATA si daca putin o sa Va documentati veti vedea si Va veti convingi cine este iuda in realitate (astazi rosca blameaza UE si SUA si in acelasi timp promoveaza politica cremlinului si are ca prieten pe renumitul Dughin (care de altfel la si adus in Chisinau ceva timp in urma) si alti propagandisti pro-cremlin inversunati ,odata ce ai prietenie si te-ai murdarit cu asa fel de indivizi ca rosca in trecut , nu ai cum sa fii credibil pe viitor.
  Acesti doi frati – acrobati care astazi se dau mari luptatori contra coruptiei sunt plini de pacate corupte ,si cum dupa toate acestea sa ai incredere in asa personaje dubioase ,implicate cindva in rele si lucruri murdare din trecutul lor nu asa de indepartat dar se vede ca lumea are memorie scurta dar cum se spune pe la noi “arhivele nu ard”
  Ps.Sunt unionist si privesc la toate acestea cu dispret dar atata timp cit m-am nascut si traiesc pe malul sting al Prutului a Romaniei Mari ,nu sunt indiferent cine si cu ce se ocupa in acest blestemat teritoriu intre Prut si Nistru si cine spune si afirma ca federatia rusa nu ar avea interes geopolitic in respublica molotova sunt niste propagandisti procremlin ordinari .
  Va poftim pe la noi si pe cit mai mult timp ,sa simtiti toata splendoarea faptelor asa numitor luptatori cu coruptia si situatia geopolitica cu adevarat dementiala care noi romanii o simtim din plin toti acesti ani de “independenta si suveranitate” lua-o naiba.
  Sa ne auzim de bine si cit mai multa informatie de la prima sursa.

 2. Vom avea inca o captiva pe bani occidentali carevasazica!
  Ucraina e putin captiva, la fel si Georgia, de ce nu si MOLDOVA?
  (adevarul e ca nu ne prea pasa – deoarece si noi suntem putini captivi!
  … pai, atata timp cat srbia, alia servia, prietena rusiei, nu e in UE alaturi de Kosovo si Muntenegro.

 3. Îmi place articolul fiindcă ne arată cum se vede în România starea în RM.
  Şi părerea unui aborigen de rând…
  În RM, borcanul cu gândaci – Plahotniuc, Filat, Mocanu, Tănase,… & gaştele lor descurcăreţe (care n-au şters-o cu prada din ţară, ca alde sturzo-stati etc) sunt un fenomen comun spaţiului ex-sovietic. Asenizatori, culeşi şi crescuţi de fosta nomenclatură bolşevică (Lucinschi, Mişin, Diacov, Snegur, Voronin…), pentru efectuarea şi „legalizarea” jafului societăţii în perioada de tranziţie prin „capitalismul sălbatic” spre capitalismul modern „democrat”. Asenizatorii şi urmaşii lor, tot marionete deştepte, asigură astăzi transferul „zestrei” la moştenitorii fostei nomenclaturi, la baistrucii lor care sunt susţinuţi de slugile transnaţionalilor. Totodată ei singuri sunt trataţi ca “moţoci”, ca ţapi ispăşitori. De aceea celor cu Sapa le este ‘n cot de hărmălaia celor ce îşi împart lingurile. Nu au când… Cei cu Sapa sunt prin rusii, italii, pe câmp, ori sunt băgaţi în ocolurile celor cu lanţug şi cruce pe buric…
  Aşa că las să se sfâşie jigodiile ăstea de politiceni unul pe altul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ileana Racheru
Ileana Racheru
Ileana Racheru este doctor în Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti și cercetător în cadrul Institutului Diplomatic Român, domeniul de expertiză-spaţiul ex-sovietic.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro