joi, august 5, 2021

Republica Moldova. Cum au votat susținătorii lui Plahotniuc? Analiză pe baza rezultatelor din cele 4 sate cu alegeri locale

Oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc, despre care se spune că ar avea o avere de 300 milioane de dolari (linc), este primvicepreședintele principalului partid de guvernămînt din Republica Moldova – Partidul Democrat. Oficial președintele partidului este Marian Lupu, dar mulți jurnaliști și analiști politici de la Chișinău îl consideră pe Plahotniuc adevăratul conducător al partidului. La recentele alegeri prezidențiale respectivul partid a făcut o mișcare surpriză, retrăgîndu-și candidatul, pe Marian Lupu, și declarîndu-și susținerea (linc)către Maia Sandu, în calitate de candidat proeuropean cu cele mai mari șanse.

https://www.youtube.com/watch?v=XsaIfMKZ_BY

„Republica Moldova trebuie să-şi continuie parcursul european. (…) PDM a ajuns deja principalul partid care poate menţine Moldova pe calea europeană (…) Interesul național e reprezentat acum de păstrarea cursului proeuropean al țării, realizarea reformelor și modernizarea țării. Republica Moldova are nevoie de un preşedinte proeuropean (…) am pornit de la interesul ca alegerile să fie cîştigate de un candidat proeuropean, indiferent de numele lui. Concluzia e că în turul II candidatul PAS are şanse mai mari să-l învingă pe Igor Dodon (…). Candidatul de dreapta care intră în turul II are nevoie de fiecare vot pe care îl poate atrage ca să iasă cîştigător. Obiectivul PDM nu este pur şi simplu să cîştige o întrecere electorală. Obiectivul PDM este ca alegerile să fie cîştigate de candidatul proeuropean cu cele mai mari şanse în turul II. (…) Pentru a avea o mai mare siguranţă ca alegerile să fie cîştigate de un candidat de dreapta este nevoie de o anumită decizie tactică responsabilă. Avînd în vedere de aceste analize, avînd în vedere obiectivul declarat la începutul campaniei ca Republica Moldova să fie condusă de un candiat proeuropean, împreună cu colegii am luat decizia să mă retrag din cursa electorală”, a declarat Marian Lupu la o conferință de presă în care stătea alături de Plahotniuc.

Orice candidat vine nu numai cu un capital de simpatie, ci și cu unul de antipatie. Pentru a evita să atragă asupra ei antipatiile pe care le are Plahotniuc și partidul său, Maia Sandu a declarat (linc), după retragerea din cursă a lui Marian Lupu:

Lui Plahotniuc i-a fost frică de faptul că votul oamenilor va arăta cît de puţină susţinere are candidatul puterii, Marian Lupu. E un gest disperat care confirmă faptul că Dodon este candidatul dorit de Plahotniuc. Cu el se poate înţelege. Astfel, PD a hotărît să-şi spele imaginea prin a declara acest sprijin FALS pentru mine. Cu acest măr otrăvit, Plahotniuc vrea să-l ajute, de fapt, pe Dodon. Susţinerea lui Plahotniuc şi promovarea mea în holdingul lui de presă nu are decît scopul de a mă compromite. Însă cetăţenii vor înţelege ce stă în spatele acestui joc murdar. Vor înţelege că şi Plahotniuc, şi Lupu sînt nişte laşi. Nici eu, nici oamenii din Moldova nu avem nevoie de sprijinul lui Plahotniuc.

În ziua alegerilor, Plahotniuc a scris pe o rețea de socializare (linc)„Am votat pentru candidatul care nu are nevoie de sprijinul meu Am votat geopragmatic, nu geopolitic, am votat așa cum unii nu pot înțelege de ce aș vota. Am votat așa cum sînt, nu așa cum cred unii că sînt”.

Mai mult decît votul lui Plahotniuc contează voturile simpatizanților Partidului Democrat condus de Plahotniuc. Pe ansamblul țării nu știm cum au votat aceștia, dar, simultan cu alegerile prezidențiale, în 4 sate din Republica Moldova s-au desfășurat alegeri pentru primari. Deci pentru aceste 4 sate putem analiza cum s-a votat, cei prezenți la urne au fost aceleași persoane și la alegerea de președinte și la cea de primar, și putem vedea cîți simpatizanți are Partidul Democrat în aceste sate din numărul de voturi primiți la alegerile de primar.

Iată rezultatele comparative din satele respective, extrase de pe saitul Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova (linc):

Sat Iserlia, raion Basarabeasca

Alegeri de primar: Ludmila Rotari (Partidul Nostru) 248 voturi (49,5%), Maria Cvasnițcaia (independentă) 129 voturi (25,75%), Ivan Rusev (Partidul Democrat) 112 voturi (22,36%), Anatolie Banari 12 voturi (2,4%)

Alegeri prezidențiale: Igor Dodon (Partidul Socialiștilor) 360 voturi (71,71%), Dumitru Ciubașenco (Partidul Nostru) 112 voturi (22,31%), Maia Sandu 15 voturi (2,99%), Iurie Leancă 11 voturi (2,19%), Mihai Ghimpu 2 voturi (0,4%), Silvia Radu 1 vot.

Așadar, deși Partidul Democrat a avut în sat 112 votanți, Maia Sandu a primit doar 15 voturi, care nu e sigur că au venit de la votanții PD, ci, cel puțin o parte, au putut veni de la cei 141 de votanți ai celor 2 candidați independenți. Presupun că cei 248 votanți ai Partidului Nostru pentru primărie, la prezidențiale au votat fie Partidul Nostru (Dumitru Ciubașenco), fie pe Dodon.

Concluzie: În satul Iserlia, raion Basarabeasca, doar o parte foarte mică a votanților PD au respectat indicațiile conducerii de partid și au votat pentru Maia Sandu.

Sat Bucuria, raion Cahul

Alegeri de primar: Dmitri Dermenji (Partidul Democrat) 217 voturi (72,82%), Ivan Cînev (Partidul Socialiștilor) 47 voturi (15,77%), Serghei Nichiforov 34 voturi (11,41%).

Alegeri prezidențiale: Igor Dodon 204 voturi (69,15%), Maia Sandu 37 voturi (12,54%), Iurie Leancă 18 voturi (6,1%), Valeriu Ghilețchi 17 voturi (5,76%), Dumitru Ciubașenco 15 voturi (5,08%), Mihai Ghimpu 3 voturi (1,02%), Maia Laguta 1 vot.

Deci, deși Partidul Democrat a avut 217 voturi în sat, Maia Sandu a primit doar 37 voturi. Presupun că votanții Partidului Socialiștilor pentru primar n-au dat voturi Maiei Sandu, dar ea a putut primi voturi și de la cei 34 votanți pentru independentul Nichiforov la primărie.

Concluzie: În satul Bucuria, raion Cahul, doar o mică parte a votanților PD au respectat indicațiile conducerii de partid și au votat pentru Maia Sandu.

Sat Gălășeni, raion Rîșcani

Alegeri de primar: Oleg Ureche (Partidul Democrat) 362 voturi (50,07%), Vadim Coțuc (Partidul Liberal Democrat) 193 voturi (26,69%), Igor Dănilă (Partidul Liberal) 104 voturi (14,38%), Valentina Cazacu (Partidul Socialiștilor) 64 voturi (8,85%).

Alegeri prezidențiale: Igor Dodon 362 voturi (50,49%), Maia Sandu 275 voturi (38,35%), Dumitru Ciubașenco 28 voturi (3,91%), Iurie Leancă 26 voturi (3,63%), Mihai Ghimpu 22 voturi (3,07%), Silvia Radu și Ana Guțu cîte 2 voturi.

Deci, deși socialiștii au avut doar 64 voturi pentru primărie, pentru președinte au avut 362 voturi. Îmi îngădui să afirm că cele 298 de voturi în plus anume de la democrați au venit, căci Partidul Liberal și cel Liberal Democrat sînt de multă vreme în adversitate cu socialiștii. De remarcat că Partidul Liberal (unionist) a avut 104 voturi pentru primar dar candidatul acestuia pentru președinție, Ghimpu, a primit doar 22 voturi. Majoritatea simpatizanților liberali au votat chiar din primul tur pe Sandu, căci se știa că Ghimpu nu are șanse. Dodon și Ciubașenco, care susțin strîngerea relațiilor cu Rusia, au avut în sat 390 voturi, iar partidele care se declară proeuropene (Sandu, Leancă, Ghimpu, Radu, Guțu) 327 voturi. De unde au venit, în acest sat, 390 voturi pentru Dodon și Ciubașenco, dacă socialiștii au avut doar 64 voturi pentru primărie iar Partidul Nostru a lui Ciubașenco n-a avut candidat? Nu cred că greșesc dacă spun că diferența de 326 voturi a venit mai ales din rîndurile votanților Partidului Democrat. Apreciez că doar în jur de 40 dintre cei 362 votanți ai Partidului Democrat în acest sat au votat-o pe Maia Sandu ca președinte.

Concluzie: În satul Gălășeni, raion Rîșcani, doar o mică parte a votanților PD au respectat indicațiile conducerii de partid și au votat pentru Maia Sandu.

Satul Gălești, raionul Strășeni

Alegeri de primar: Nicolae Budu (independent) 866 voturi (72,47%), Ion Rodideal (Partidul Democrat) 155 voturi (12,97%), Vasile Plăcintă (independent) 65 voturi (5,44%), Ion Petrașcu (Partidul Socialiștilor) 64 voturi (5,36%), Sergiu Bunica (Partidul Comuniștilor) 45 voturi (3,77%).

Alegeri prezidențiale: Maia Sandu 643 voturi (54,68%), Igor Dodon 428 voturi (36,39%), Maia Laguta 28 voturi (2,38%), Iurie Leancă 22 voturi (1,87%), Mihai Ghimpu 21 voturi (1,79%), Dumitru Ciubașenco 19 voturi, Silvia Radu 8 voturi, Valeriu Ghilețchi 4 voturi, Ana Guțu 3 voturi.

Datorită numărului mare de voturi luate de candidații independenți la primărie (aproape 78%), pentru acest sat nu se poate face o analiză relevantă a votului la prezidențiale a simpatizanților Partidului Democrat.

Total pentru cele 4 sate

Alegeri de primar: Independenți 1106 voturi, Partidul Democrat 846 voturi, Partidul Nostru 248 voturi, Partidul Socialiștilor 175 voturi, Partidul Liberal Democrat 193 voturi, Partidul Liberal 104 voturi, Partidul Comuniștilor 45 voturi.

Alegerea președintelui: Igor Dodon 1354 voturi, Maia Sandu 970 voturi, Dumitru Ciubașenco 174 voturi, Iurie Leancă 77 voturi, Mihai Ghimpu 48 voturi, Maia Laguta 29 voturi, Valeriu Ghilețchi 21 voturi, Silvia Radu 11 voturi, Ana Guțu 5 voturi.

Partidul Democrat e singurul care a avut candidați în toate cele 4 sate în care au avut loc acum alegeri, Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu n-a avut candidat în nici unul dintre ele. PAS e un partid nou înființat, ceva tip „Uniunea Salvați România”, tineri frumoși și liberi supărați pe clasa politică (deși Maia Sandu a făcut parte din această clasă), cu bază mai mult la orașe și puține organizații la sate.

Din rezultatele înregistrate în aceste 4 sate cu alegeri locale deduc că doar o mică parte dintre simpatizanții Partidului Democrat au urmat indicațiile conducerii de partid și au votat pe Maia Sandu pentru președinte. Majoritatea l-au votat pe Dodon. Cum la alegerile prezidențiale Partidul Democrat nu a avut candidat, presupun că în alte localități, unde n-au fost simultan alegeri locale, o mare parte dintre simpatizanții PDM nici nu s-au prezentat la vot.

Desigur, cele 4 sate amintite nu sînt neapărat un eșantion reprezentativ. Astea sînt datele disponibile, pe astea le-am analizat.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. sustinatorii cred ca au votat fiecare cum a crezut, fiind un partid mare sunt sustinatori foarte diferiti, e un partid e centru, deci unii au vederi centru-dreapta altii centru-stanga

    conducerea cred ca a votat totusi pro-european, fiindca vor bani de acolo, au afaceri si familii in europa, ei stiu foarte bine de unde vin banii

    Eu cred ca povestea cu plahotniuc e folosita exagerat … e comod sa dai vina pe 1 om, dar hai sa fim seriosi un om fizic nu poate face toate acestea. E sistemul care asa functioneaza si la toti le convine sa arate catre un om, dupa vor arata catre altul, si tot asa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Marius Mioc
Scriitor. In decembrie 1989 a participat la revoluţie. Prezent în 16 decembrie 1989 în mulţimea de lîngă casa pastorului Laszlo Tokes. Arestat în noaptea de 16/17 decembrie 1989, eliberat în 22 decembrie. Mi s-a întocmit dosar penal ca urmare a participării la revoluţie (sînt 4 asemenea dosare penale aflate în evidenţa Parchetului Militar Timişoara ca urmare a revoluţiei din 1989). În 28 iunie 1990 dosarul penal primeşte rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale ca urmare a faptului că infracţiunea de propagandă împotriva orînduirii socialiste a fost eliminată din codul penal. Rezoluţia parchetului o găsiţi la http://wp.me/pjejF-3CV Volume publicate: - Falsificatorii istoriei, Editura Almanahul Banatului, 1994 - Falsificatorii istoriei (ediţie revăzută şi adăugită), Editura Marineasa, 1995 - Revoluţia din Timişoara aşa cum a fost, Editura Brumar, 1997 - Revoluţia din Timişoara şi falsificatorii istoriei, Editura Sedona, 1999 - Revoluţia fără mistere: Începutul revoluţiei române. Cazul Laszlo Tokes, Editura Almanahul Banatului, 2002 - The anticommunist Romanian Revolution of 1989, Editura Marineasa, 2002, reeditată 2002, 2004 şi la Editura Artpress 2007 - Libertatea şi politrucii, Editura Mirton, 2003 - Revoluţia din 1989 şi minciunile lui Marius Tucă, ziar – ediţie specială, 10 martie 2004 - Curtea Supremă – Procesele revoluţiei din Timişoara (1989), Editura Artpress, 2004 - Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional. Mitul agenturilor străine. Mitul securităţii atotputernice, Editura Marineasa 2005. - Revoluţia din 1989, pe scurt, Editura Artpress, 2006 - La revolution roumaine de 1989, Editura Artpress, 2007 Coautor la următoarele cărţi: - O enigmă care împlineşte 7 ani, Fundaţia Academia Civică, Biblioteca Sighet, 1997 (capitolul “Măsluirea istoriei revoluţiei”). Coordonatorul cărţii – Romulus Rusan - Întrebări cu şi fără răspuns, Editura Mirton 2001 (capitolul “Politicienii şi revoluţia din 1989″). Coordonatorul cărţii – Iosif Costinaş - Revoluţia română din 1989. Istorie şi memorie, Editura Polirom, 2007. Coordonatorul cărţii – Bogdan Murgescu

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Pensionarea anticipată este un drept care trebuie respectat!

Majorarea vârstei de pensionare, asumată pe șest de Guvern prin PNRR și comunicată aiuritor și contradictoriu de aparatnicii zilei ridică nenumărate probleme....

Democrația secolului XXI: moartea unei lumi

Se cuvine să privim adevărul în față, ca niște oameni în toată firea: democrația liberală – așa cum o știm – a...

Interviu cu analistul Armand Goșu. A fost lăsată Ucraina la mâna rușilor? De ce întâlnirea dintre Merkel si Biden e mult mai importantă decât...

Pe 15 iulie a.c. cancelarul german Angela Merkel s-a întâlnit cu Joe Biden la Casa Albă. Presa a vazut această întâlnire...

Rateurile realității

          Cu ocazia actualei pandemii, unii — mai cu seamă cei cu probleme cronice de sănătate și,...

„Toleranță zero”

          După o primă lectură, am fost tare impresionat de Declarația dată pe 30 iulie 2021 de peședintele Klaus Iohannis. Părea a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro