marți, decembrie 3, 2024

Retardarea civica a intreprinzatorului roman: un exemplu

Un text interesant si cu mare impact circula pe facebook. Gabriel Gachi scrie : “Azi am vazut un om in toata firea prabusit din cauza presiunii fiscale. E un om de afaceri din Iasi cu aproximativ 200 de angajati, iar biznisul are o vechime de peste 15 ani, el fiind deja la a doua generatie de antreprenoriat. Avea dintii inclestati si cateva lacrimi .. Era in stare de soc, si-a aruncat bricheta in perete de disperare. „Cum …, vii tu, statul roman, si impozitezi munca cu 80%, la angajat si angajator, mai vii si mai bagi un 16% pe profit si inca 16% pe dividende si apoi ii bagi in fundul lui Rusanu, care ia 60.000 de euro pe luna?!”, a racnit el, sufocandu-se.

….”Sunt imun la politica, nu ma intereseaza, dar prima oara cand mi s-a urcat sangele in cap a fost acum doua saptamani, cand am vazut la televizor salariile de la ASF. Supravegherea asigurarilor faceti voi acolo?!”, urla el cu ochii scosi din orbite. „Eu nu duc acasa intr-un an 60.000 de euro, iar Rusanu ia saizeci de mii intr-o luna, pai de asta-mi pui mie cutitul la gat?”… Cititi tot aici.

Comentariul meu: Textul spune mai multe decat pare la prima vedere. Atentie la acest pasaj. El e cheia: ….”Sunt imun la politica, nu ma intereseaza…”

Pai de ce nu spui, domnule, asa? Deci esti imun la politica, nu te intereseaza, zici ca astia te impoziteaza cu 80%, mai vin si mai baga un 16% pe profit si inca 16% pe dividende si apoi ii baga in fundul lui Rusanu si dumneata ce faci?! Dai cu bricheta de perete. Astepti sa te falimenteze astia iar apoi te miri ce se intampla si injuri. Ia uite ce nenorociti. Oare cum de isi permit?! Chiar asa: cum?! Ai observat acum doua saptamani. Inteligent. Briliant.

Aveti aici esenta geniului intreprinzatorului roman, a resursei umane cu care se construieste capitalism si democratie in Romania. Nu dedica atentie si efort sa se informeze cu privire la viata politica si publica, nu participa la dezbaterea si viata publica, nu sustin financiar, politic sau moral pe cei ce isi asuma rolul de a participa si a le apara interesele publice, si in ziua de vot se duc la plaja sau la shopping. Apoi se mira si dau cu bricheta de pamant. Si culmea, in acelasi timp aceasta forma de retardare mentala si civica, acesta primitivitate tampa, este purtata ca un titlu de mandrie: “Nu face domnule politica, nu-l intereseaza, e om serios”…

Esenta democratiei este cetateanul angajat in viata publica. Democratia -chiar si reprezentativa- este un sistem care se invarteste in jurul cetateanului. Cetateanul este sursa ultima de legitimitate si decizie. De calitatea implicarii politice a cetateanului depinde calitatea generala a sistemului. Un sistem democratic lasat pe mana politicienilor, fara control si monitorizare contiuna de la cetatean, degenereaza rapid intr-o cleptocratie. Omul nostru n-a inteles o chestie absolut elementara despre sistemul in care traieste impreuna cu familia si biznisul sau.

Ca omul nostru sunt mii si mii. Platitori de taxe si impozite. Citesc textul asta si probabil ca tot ce-i duce mintea e : “Ce spui, domnule, in afara de banii pe care ni-i suge statul si politicenii, sa mai dam niste bani si la partid?! Si de ce sa-mi pierd timpul meu pretios cu lucruri pe care trebuie sa le faca altii?!” Atat ii duce mintea. Astia sunt, cu ei defilam. Dau cu bricheta de perete: forma lor maximala de expresie publica si civica.

Nici nu poti spune ca sunt prosti, pentru ca majoritatea sunt oameni ce ar trece decent niste teste de inteligenta, vointa si disciplina muncii. Stupiditatea cronica, autismul in care functioneaza vietile lor publice e oarecum un paradox. E o forma de retardare sociala, fara indoiala. Dar cum am putea-o explica?! Oamenii astia nu inteleg legi cauzale elementare ale vietii economice si politice. Mari patroni, intreprinzatori si platitori de taxe si impozite sunt incapabili sa sesizeze legatura intre cauza si efect cand ambele sunt legate de ei si ii afecteaza nemijlocit.

Ah, daca ar veni cineva calare pe cal alb sa rezolve problema impozitelor si a lui Rusanu, in timp ce ei pun de un weekend cu amicii la Sinaia: Da. Asa da. Dar de unde sa apara salvatorul pe cal alb cand avem clasa asta politica nenorocita? Niste nenorociti. Mister cum ajung numai nemernici la putere.

La care le spunem: Nenorocita, nenorocita dar asa nenorcita cum e, va jumuleste si va face cum vrea ea. Sunteti prostii lor. Arondati. Pe caprarii si zona geografica. Asa va trateaza si la asta va pretati cu abandon. Ce spune asta despre inteligenta voastra si despre voi, va lasam pe voi sa analizati si judecati cu prietenii la o bere, la iarba verde, cand or fi alegerile viitoare si cand concetatenii vostri care sunt neimunizati la politica isi pierd timpul pe la cabinele de vot, fie in varii functii civice si publice fie in calitate de donatori si reicipienti de ulei, faina, malai si alte simboluri ale mecanismelor electorale nationale.

Distribuie acest articol

203 COMENTARII

  1. D-le Aligica,in generalnoi,asa zisii oameni de afaceri,nu prea avem curajul de a face „scandal’ptr.abuzurile comise de cei din fruncea statului,pentru ca ne trezim cu niste amenzi si confiscari de..ne merg fulgii.Am patit-o si chiar in instanta am pierdut cu dreptatea in mana.

    • Inteleg foarte bine ce spuneti. Obervati insa ca suntem intr-un cerc vicios. Si din toata chestia asta rezulta un singur lucru: Pierdem toti cu dreptatea in mana.

      • Rar comentez pă vre-un forum, că nu pre’ face sens (p’tierdere de vreme, îs ardelean serios, cum grăia businessman-ul ăla deștept).
        Dar aci’ni îi o discuție ce pare să hie mai sinceră decît de obicei, așe că-mi dau și eu cei 2 bănuți.

        Păi au dreptate majoritatea comentatorilor:
        – Nu ai ce partid să susții (că te trezești că ai legitimat nu știu căre hoție viitoare).
        – Apoi, nu poți sa te bagi nici tu in politică că sau te murdăresti: adica te convertești într-un hoț (e o experiența transformatoare, cum grăia un comentator), sau dacă prin minune nu te transformi, o să ți se arunce în cap toate păcatele tinereții și te fac de rușine ăia ce nu reușesc să te corupă.

        Ce pare să le lipsească restul comentatorilor de pe sit e idea solutiei (adică a ceea ce eu cred convins că e soluția, deși unii pot să nu înțeleagă ușor și deci să nu aprobe cu una cu două).

        Soluția nu e susținerea unui partid, ci a mecansimelor de organizare a „initiativelor cetățenești”, și a creării de astfel de inițiative cetățenești. Cu finanțare de la cetățeni responsabili se pot construi mecanisme de dezbatere și strîngerea de semnături pentru promovarea de legislații cinstite. Se face astfel o presiune implicită asupra politicienilor pentru discutarea și eventual acceptarea acestor legislații.

        Exemple de astfel de sisteme gratuite și chiar opensource aflate în dezvoltare de către vreo cinci voluntari actual nesusținuți financiar de nimeni (și care în loc sa meargă la mici Sinaia programează pe gratis toate nopțile și toate sfîrșiturile de săptamînă, de vreo 3 ani, doar din spirit civic) îs: DebateDecide.org sau DirectDemocracyP2P.net care ar putea beneficia de sustinerea cuiva (sa poata dezvolta programele mai repede)….

        • pai infiinteaza, domnule, dumneata un partid, daca nu ai pe cine sa votezi. iar dintre cei care sunt pe lista de candidati, chiar te straduiestis a citesti programele lor electorale, mai ales a celor care sunt pe undeva prin josul listei? sau te multumestis a mormai inganand pe unul-doi candidati care au banis a apara la televizor in timp ce te lafai in confortabilul fotoliu? CINE vrei sa schimbe situatia din Romania? chinezii, rusii, americanii, evreii sau zimbabwenii? ala nu, ala nu, nimeni nu misca un deget, dar e inghesuiala mare la asteptat ca lucrurile sa se schimbe de la sine.

          politicienii au dreptate cand isi bat joc de voi? prin imobilismul vostru, nici nu ati merita altceva si nu ati merita ca cineva sa miste un deget pentru voi.

          eu am emigrat. si nu am plecat in cautare de alti politicieni, ci de alti concetateni. unii mai implicati si mai activi.

          ramaneti acolo,c a ramaneti bine. aveti exact ceea ce meritati. ultima tara din Europa si poate din lume. vi se datoreaza. VOUA, CETATENILOR. politicienii nu sunt altceva decat oameni care profita de dalasarea voastra, dar delasarea va apartine.

      • Domnul Aligica, ne invitati la putina coruptie? Sau sa inceleg ca aceasta ar fi raul necesar intru progresul social si economic. Pot fi de acord cu dumneavoastra pana la un anumit punct. Implicarea pe care o sugerati aici duce tot spre o cleptocratie, atunci cand deciziile politice sunt viciate de interesele unor cercuri de „investitori politici” care au pus umarul la inscaunarea vreunui politruc. Ce facem? Baletam din lac in put?

        Cercul vicios il inchide dom’ Niculae, omul care a inteles perfect cum (influenta) politica e cea mai buna investitie in Romania [1]. Eu sunt sigur ca pe ascuns aveti o admiratie pentru Niculae si pentru cei ca el, mamutii autohtoni ai economiei romanesti, dar ghiciti ce? Nu oamenii astia construiesc adevarata economie concurentiala, ci oameni ca Florin Talpes [2].

        Linkul [2] e „virusat”, dar merita culese informatiile din el. Pentru mai multe informatii, puteti merge la un articol putin mai in extenso [3].

        [1] http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11115530-video-ioan-niculae-intr-discutie-din-filmul-kapitalism-reteta-noastra-secreta-cine-trebuie-aprobe-contestatia-vorbesc-secretarul-stat-dar-repede-spuna.htm

        [2] http://www.antena3.ro/romania/romani-buni-europeni-florin-talpes-omul-de-afaceri-roman-care-a-cucerit-pietele-internationale-236307.html

        [3] http://adevarul.ro/economie/afaceri/florin-talpes-bitdefender-1_517be94f053c7dd83f51b449/index.html

    • Cred ca in cazul asta implicare nu inseamna sa faci „scandal”, ci din contra, sa nu faci scandal, doar sa te implici consecvent in viata societatii in care traiesti. Democratia ateniana era una participativa, noi suntem azi la polul opus – dam banii, dam un vot la 4-5 ani si asteptam…
      Culmea e ca ar trebui sa fie mult mai usor pentru un intreprinzator cu o stare materiala relativ stabila sa-si delege o ora pe saptamana atributiile sau chiar sa renunte la acea ora pentru a se implica activ in politica orasului si a tarii.

      Poate ca ar trebui dezbatut si clarificat pentru cei care se revolta la ideea de a da „bani la partid” care sunt alternativele la aceasta varianta, pe care eu nici nu o consider implicare, ci din contra, fuga de responsabilitate.

    • Articolul e jumatate o prostie si jumatate adevar dar, atinge un punct sensibil care pe multi ii doare: VOTUL. Vreau sa redau o discutie avuta cu un fost candidat la o primarie de comuna vizavi de nemultumirea localnicilor fata de primarul ajuns in functie: Domnule Cristi (adica eu) toti cei care l-au votat pe Primar sunt nemultumiti acum, la 6 luni de la alegeri pentru ca nu a facut nimic din ce a zis ba, mai mult, s-a apucat si de furat din avutul obstesc, adica din buzunarul lor, al alegatorilor. Sunt suparati ca au fost prostiti cu 10 lei si 1 kil de vin in ziua de alegeri. Raspunsul meu a fost: Ar fi trebuit sa ii invatati pe concetateni ca daca o zi, respectiv ziua de votare costa 10 lei si 1 kil de vin, atunci VOTUL costa cat toate zilele unui mandat, respectiv 14600 lei si 1460 kile de vin! ACEASTA ESTE VALOARE UNUI VOT!!! Asta la tara insa la oras e mai scump. MERGETI DOMNILOR LA VOT, ALTFEL VA SUNT FURATI BANII DIN PORTOFEL CU APROBAREA VOASTRA SI POLITIA NU SE SESIZEAZA :))! SI DACA ALESII O IAU PE ARATURA LA UN MOMENT DAT: IESITI IN STRADA SI DATI CU EI DE PAMANT! MAI SUNT DE GASIT DESTUI OAMENI CU CEI 7 ANI DE ACASA SA FIE PUSI IN LOC!

  2. in sfarsit noteaza cineva si pune punctul pe problema asta. eu am citit textul aseara, trimis de un amic. Care empatiza – si lui ii e greu; si mie imi este, na ( situatii similare, eu profesie liberala, jumulita de stat din toate partile, mai ales in ultimii ani). Din pacate el n-a sesizat problema. El empatiza intlgral. Ba e chiar mandru ( nu-i singurul) ca nu are treaba cu politica, nu-l intereseaza. Cand ii atrag atentia ( periodic) ca aia-i printre altele problema – ca pe el, tocmai pe el care-i tine in carca direct si indirect pe astia, nu-l intereseaza – ma priveste cu un soi de condescendenta…. Tu si politica ta…. Aici de abia e problema: in continuare nu-l intereseaza. In continuare nu pricepe mecanismul si sursa problemei. Da. E vorba de un retard civic.

    PS: am uitat; e o atitudine larg raspandita si im mediul corporatist; fie ca ( mai ) au loc de munca sau nu, sunt deasupra politicii. nu-i intereseaza, nu voteaza. Nici cand sunt concediati nu-si pun problema de ce. Majorit sunt economisti. Greu de inteles ( pt mine) cum de nu inteleg tocmai ei leg politic-economic. Ah, si am uitat: nu voteaza. Si se mandresc ( si amicul antreprenor, si amicii corporatisti) ca nu voteaza….

    Eu nu zic ca de maine ar incepe sa curga lapte si miere daca astia ( primii spoliati, persecutati si pagubiyi) ar intelege, ba intr-un fel sau altul s-ar implica: fie votand, fie finantand orgz/asociatii profesionale, civice sau politice, care sa le promoveze serios interesele, asa cum fac oamenii de afaceri in occident. Dar cumva, in timp, ar exista o presiune din partea segmentului asta social ( finalmente cel mai important dpdv economic). Si la un moment dat ar avea si efect.

    In fine. Nu se intelege.

    PS: singurii care „inteleg” politica, cauta renta din bani publici pe mana cu demnitarul si politicianul ( cumetrii capitalisti ai statului). asa inteleg ei capitalismul, afacerea

    • Doamna, nu voteaza pentru ca sunt convinsi ca prin vot nu vor schimba nimic. Ca si mine. Votul nu va aduce la putere decat aceeasi Marie, alta palarie. Stiu ca prin votul lor ar legitimiza hotia. Da doamna, domnilor, votul nostru legitimizeaza coruptia si hotia! Nu sunt un extremist, nu fac parte din nici un fel de organizatie de extrema stanga, drepata samd, insa am ajuns, din amaraciune si disperare, la concluzia ca nu un vot, ci iesirea in strada, ca ucrainenii (bravo lor!) ar face curatenie in cloaca imunda a politicii romanesti!

        • OK, votul vostru ar legitima corupția și hoția dacă ați vota doar negativ, așa cum se votează în România de 20 de ani. Răul cel mai mic dintre două rele înseamnă tot hoție și corupție, dar la un nivel mai mic. Dar dacă ați ajuta la construcția unui partid curat, în care banii proveniți din sifonarea banului public să nu aibă ce căuta, ci doar finanțările transparente legale? Nu s-ar schimba total politica românească? Aici deja e implicare directă, nu numai votul din 4 în 4 ani. Ca să votezi pozitiv, pe cineva care într-adevăr să te reprezinte, trebuie să promovezi direct asemenea persoane, prin implicare în viața organizației. Un asemenea partid există deja din ianuarie 2013 și care a rămas neinfiltrat de găștile fsn. Vă așteptăm alături în Noua Republică. Pentru ca răul să triumfe este de ajuns ca oameni buni să stea deoparte și să nu facă nimic.

          • @Lucian Pavel

            Spuneți dumneavoastră: „Un asemenea partid există deja din ianuarie 2013 și care a rămas neinfiltrat de găștile fsn. Vă așteptăm alături în Noua Republică. Pentru ca răul să triumfe este de ajuns ca oameni buni să stea deoparte și să nu facă nimic.”
            Serios! Nu zău! Păi, ca să mă convingeți că este așa, poate îmi explicați, ARGUMENTAT SERIOS, de ce numele ăsta, „noua republică”? Poate mă lămuriți, argumentat, cât de legitimă este republica asta actuală, „veche”, de prin 1947, de veniți dumneavoastră cu una „nouă”?
            Precizez că nu sunt monarhist, dar aștept demult, după o dezbatere (nu zbatere), cu argumente pro și contra „republică” sau „monarhie”, un referendum care să lămurească problema formei de guvernământ. Abia apoi, dacă poporul zice că avem „republică”, cu fundamentare popular-plebiscitară puteți veni și dumneavoastră cu republica asta nouă… Până atunci… pe mine m-ați pierdut din start…

            • Este doar un nume, inspiratia initiatorilor, la fel cum v-ati „botezat” Paganel, prima impresie este pozitiva, sunteti simpatic, citindu-va comentariile impresia se intareste, mai ales ca sunteti spontan, semn de prospetime cel putin spirituala. Important este ce se afla (chiar nu se ascunde, este la vedere) in spatele denumirii. In privinta formei de guvernamant este invocata necesitatea de a fi supusa unui referendum autentic. In rest oameni normali care traiesc prin propriile puteri si care cred ca Romania nu este lipsita de valori care-i pot da increderea unui viitor diferit de cel proorocit de catre clasa politica postdecembrista.

        • Pe mine articolul asta ma inspaimanta. Intr-o tara recunoscuta ca fiind corupta se face lobby catre proprietarii de business, practic platitorii de impozite prin esenta lor (presupunand legitimitatea afacerii evident), sa contribuie si ei la partid, doctrina sau ideologie. Iar daca nu o fac sa nu se planga.

          Statul pune bocancul fiscalitatii excesive pe mediile legitime de afaceri in timp ce munca la negru prospera tot sub umbrela statului. A spune ca nesustinerea clasei politica este etic sau moral gresit mi se pare aberant. V-ati gandit ca poate nu exista o alternativa viabila si oamenii de afaceri care au vazut licitatii trucate si diverse forma de spaga in guverne total diferite s-au cam saturat?

          Moare vaca de muls iar filozofarea pe criterii morale, politice si ideologii functioneaza atata timp cat mediul nu este presat de grija de maine. Asa ca mie mi se rupe si prefer sa pledez pentru un boicot asupra cantitatii votului versus calitate.

          • Democratia costa. Subscriptia publica este o forma transparenta de finantare a partidelor, forma ce reduce dependenta de moguli.

      • Exact asta vor si politicienii: sa nu votati. Sa voteze doar amaratii pe-un kil de vin si unul de faina.
        Sa stati in banca Dvs. cuminti si sa nu le incurcati planurile. Si mai ales, ca nu cumva sa va organizati si sa votati vreun independent tampit (adica unul care nu fura) si sa-si piarda locurile caldute in Parlament, primarii, consilii locale, etc.
        Nu votati = le faceti jocul. Pe care nesimtitii il vor juca la nesfarsit, fara frica de Dvs., intrucat…nu votati!
        Ganditi-va ca sunt romani care pierd o zi intreaga si bat sute de kilometri ca sa dea cu stampila peste bot gastii prim-secretarului!

      • Sa ducem rationamentul dvs. putin mai departe de iesirea in strada: ce urmeaza dupa aceea ?
        Ce urmeaza dupa ce scapam de actualii hoti. Daca pe cei noi nu-i vom controla prin implicare activa in scurt timp vor ajunge de acceasi categorie cu cei pe care tocmai ii vom fi maturat prin noua Revolutie.
        Din pacate romanul nu intelege un lucru pe care comunismul i l-a sters din gene: tebuie sa aiba tot timpul grija de el si de cei din jur. Democratia se castiga in strada dar se mentine prin implicare zi de zi. Apoliticii sunt mana cereasca pentru hoti si dictatori intrucat nu-si exercita dreptul de control.
        Din filmele americane trebuie sa mai invatam si acest lucru: cum sa nu ne dam batuti cu dreptatea in mana, cum sa mergem pana in panzele albe ca sa ne aparam de abuzuri.

      • ” Da doamna, domnilor, votul nostru legitimizeaza coruptia si hotia! Nu sunt un extremist, nu fac parte din nici un fel de organizatie de extrema stanga, drepata samd..”

        Nu, votul nostru alege intre o coruptie mai mare si una mai mica. Imagineaza-ti o scara. Fiecare treapta reprezinta un nivel de coruptie. Pe treapta cea mai de sus, nu exista coruptie, e ce toata lumea isi doreste / imagineaza. Treapta cea mai de jos, ei bine, e dezastrul suprem. La vot ai de ales intre a urca in sus pe scara pe urmatoarea treapta, sau a cobori. E simplu. Nu alegi? Asta e, pana la urma cineva tot alege, si de fiecare data, inevitabil, ori coboram ori urcam o singura treapta. Acum, ca sa ajungi pe treapta cea mai de sus, trebuie sa te afli pe treapta anterioara ei, si tot asa… La fel, nu cobori de-odata pe ultima treapta. Dar cu cat cobori, iti va fi tot mai greu sa urci. Cred ca din cauza inertiei…
        Si da, esti extremist! Tu vrei sa ajungi direct la extrema, pe treapta de sus. Dar votul tau, nu face decat sa te urce, sau sa te coboare o singura treapta. Trebuie sa treci prin toate treptele sa ajungi unde vrei….

    • Aţi auzit de Eduard Manole?
      Dacă nu, v-aş ruga să vă interesaţi. A fost, se pare, ultimul (şi, probabil, singurul) exponent al omului de afaceri independent, cu resurse financiare suficiente, care a încercat să se implice în politica de nivel înalt. A candidat în 2000 şi a luat… 1% din voturi.
      În noiembrie 2009 a candidat din nou şi a luat… 0.35% din voturi.

      Întrebarea nu este „există astfel de oameni?” ci, mai degrabă, „de ce astfel de oameni nu reuşesc în climatul politic românesc?”. Iar răspunsul este evident: politica actuală românească este un monobloc pe care nu-l spargi, ci îl penetrezi prin osmoză, dacă te raliezi mentalităţii sale, moment în care eşti parte a sa.

      Întreprinzătorii cinstiţi şi politicienii sunt ca apa şi uleiul, nu se amestecă decât dacă unii se transformă în ceilalţi.
      Ca idee, am votat de fiecare dată şi am fost dezamăgit în 100% din cazuri. Am să votez în continuare, dar fără speranţă. Oricât ar fi de trist, plecarea din ţară pare singura soluţie. Nu putem lupta cu masele uriaşe de indivizi care votează conform unei mentalităţi retarde: au o inerţie prea mare.

  3. ma fura ei !? lasa ca i fur si io !
    oricum totzi sintem rumini si trebe sa traim ca fratzii !
    doua provincii abia ieshite din feudalism si o provincie distrusa adusa la nivelul celorlalte doua nu poate produce mai mult.de unde nu i nici dumnezo nu cere

  4. Si mai e ceva. Rusinea de a intra in politica, nu doar de a face politica.

    Intrarea in politica este sinonimă cu compromiterea personală, cu asocierea cu borfașii, hoții, profitorii, lingușitorii și carieriștii (utima categorie fiind si cea mai benigna).

    Și cum ușile de la intrarea în politică sunt doar la partidele actuale nu poți ajunge acolo decât intrând prin ele.

    Dar până să decidem că vrem să ne implicăm personal în politică măcar să facem ce ne îndeamnă Dagos Aligica: sa ne informăm și să finanțăm partide. Dar pe cine?

    • O intrebare similara imi pune cineva pe pagina Revistei 22 unde textul acesta a aparut initial:

      „Ati putea sa enumerati trei nume de oameni politici si macar un motiv pentru care acestia ar merita sa fie sustinuti de catre intreprinzatori? Multumesc.”

      Am raspuns:
      Pai si de ce ar fi asta problema mea, d-le? Intrebati intreprinzatorii, nu pe mine. Daca intreprinzatorii nu sunt in stare sa-si ridice dintre ei si pentru ei trei reprezentanti politici care sa merite sa fie sustinuti, de ce trebuie sa dau eu socotela? Daca nu exista aia trei e din vina lor, pentru ca nu au fost in stare.

      • excelent raspuns. cu tristete, ce ni se intampla e vina noastra, ca natiune. si chiar ca indivizi, pentru ca nu stim sa ne adunam laolalta chiar noi, care nu suntem „imuni” la politica si gandim la fel cu privire la ceea ce ar trebui facut.

        • Ma scuzati ca dau buzna, dar pana la urma exista si organizatii profesionale, patronate, etc. care trebuie sa-si impuna (sau macar sa-si strige cu voce tare) interesele. Ca asta e rolul lor!

      • Sunt de acord cu raspunsul pe fond.

        Doar ca cei care fac regulile de intrare au pus baiere si lacate strasnice. Cel care alege sa se implice personal in politica, sa candideze, trebuie practic sa-si schimbe profilul. Din om de afaceri sa devina politician.

        Efortul de a infiinta un partid, dupa cum stim, este fantastic si cere tenacitate si ambitie, dorinta de putere mare. Si nimeni si nimic nu garanteaza succesu atata timp cat si media este captivă. Investiatia depaseste efortul unui om de afaceri cu 200 de angajați care trebuie sa-si tina si firma functionala.

        Deci, dupa cum spuneam mai devreme, intrarea in politica este prin partide.

        Iar experienta este profund transformatoare, inclusiv la nivel moral nu doar ocupational. Cercul vicios este aproape perfect!

        • pentru ca, asa cum spuneti, infiintarea de partide curate a fost facuta imposibila (sa vedem cum o sa mearga cu noua initiativa a monicai macovei, de „liberalizare” a pietei partidelor), se putea actiona in cadrul partidelor existente, asa cum face aceeasi MM. sapte intreprinzatori intr-o filiala locala pot schimba balanta votului intern, trimitand la centru alti reprezentanti cu alte mandate. oamenii chiar pot schimba politica, nu e un nu se poate, ci un nu se vrea sau nu se stie cum. e o neputintza paguboasa.

          • Initiativa d-nei Macovei e binevenita, cu o sg conditie: o lege a finantarii partidelor din surse private. Nu de la stat, ca acum.

        • De ce este așa greu să rostiți cuvintele: Noua Republică. Există acest partid creat de la zero, cu un imens efort uman în lipsa limuzinelor prezidențiale sau a banilor sifonați de la stat, curat, cu criterii de integritate, pregătit să bată oastea fesenistă a rușanilor, hrebenciucilor, varanilor. Așteaptă doar cavalerii brichetei sparte să se hotărască să se implice. No Hai! Pentru ca răul să triumfe este de ajuns ca oameni buni să stea deoparte și să nu facă nimic, avertizam noi încă de acum 2 ani.

          • Lucian, am numit Noua Republica intr-un comentariu de mai jos (ora 12.40), un al doilea a fost cenzurat. Vorbim discutii, probabil aparatorii jafului national generalizat sunt vigilenti, se interzic discutiile despre persoane/organizatii care nu au fost partase la rapt.

      • se poate intzelege ca ar fi o solutzie ca intreprinzatorii sa shi faca partid ?
        si de ce nu ? acolo in romanica parca mai exista partidul pensionarilor ! e dimocratzie,nu !?

    • Domnule, nu e vorba de rusinea de a intra in politica. E vorba ca antreprenorii astia, cu un spirit competitiv exacerbat, nu accepta sa intre in politica intr-un partid de mana a treia care sa aiba planuri pe 15-20 ani, sau sa intre intr-un partid mare dar sa fie un fel de pitifelnici. Ei vor din prima sa fie cel putin vicepresedinti la partide mari.

      Deci e rusinea de a face lucruri marunte, care insa construiesc o societate si o politica solida. Se imbulzesc toti la borcanul de miere controlat de guzganii rozalii, dupa care fac coada pe la DNA in timp ce marii granguri stau la baute cu prietenii si mai pun la cale o rotatie de cadre…

      PS: nu e rau ca intreprinzatorii nu fac politica, e mai nasol cand fac. Si e o diferenta intre a face politica si a avea idei politice.

  5. Domnule Aligica, cu tot respectul, gresiti! Implicarea in politica prin vot nu schimba nimic, pentru bietii intreprinzatori. Aveti toate informatiile cu privire la nivelul taxelor si impozitelor din vremea guvernului Boc? Cum se justifica introducerea unor taxe de tip „impozit minim”, aplicabile indiferent de profit, de catre o guvernare zis „de dreapta”?!
    Apoi, mai e ceva: evaziunea fiscala e tolerata in mod inadmisibil de guverne, indiferent de culoare politica. Cu toate alternantele la putere din ultimii ani, gradul de colectare a impozitelor bate pasul pe loc, in jurul a 30%, ba chiar a scazut in 2013. Asadar, un intreprinzator onest, care isi plateste toate taxele, nu are nicio sansa in fata celor care dau spaga ca sa nu le plateasca. Ma intreb, omeneste: in cine sa-si mai puna sperante intreprinzatorul, de vreme ce au guvernat toate partidele mari, in toate combinatiile posibile: PNL + PDL, PNL singur, PDL + PSD, PDL singur, PNL+ PSD… ?!
    Aveti dreptate, insa, intr-un singur punct: intreprinzatorii trebuie sa se implice in politica. Dar nu prin vot, ci prin formarea unui partid nou, care sa-i reprezinte si din care sa faca parte chiar ei, intreprinzatorii. A scris aici domnul Lalu un articol rasunator pe aceasta tema, dar degeaba. Intreprinzatorii nu prea au timp de citit, ei au de munca, pentru a putea plati impozite.

    • Dle Miulescu, raspunsul la intrebarea dvs. foarte defetist-romaneasca: „Ma intreb, omeneste: in cine sa-si mai puna sperante intreprinzatorul, de vreme ce au guvernat toate partidele mari, in toate combinatiile posibile” v-a dat-o chiar Dragos Aligica in text:

      „Ah, daca ar veni cineva calare pe cal alb sa rezolve problema impozitelor si a lui Rusanu, in timp ce ei pun de un weekend cu amicii la Sinaia: Da. Asa da. Dar de unde sa apara salvatorul pe cal alb cand avem clasa asta politica nenorocita?”

      Observ ca sunteti, asadar, prin mentalitate, vizat direct de articol. Eu cred ca dl Aligica invoca aici un spirit liberal si libertarian care lipseste esential societatii romanesti, acela de a-ti ASUMA si de a-ti lua SINGUR soarta in maini, spiritul responsabilitatii si sentimentul clar ca in mana ta sta soarta comunitatii. In schimb, spiritul autohton secular incepe mereu cu „aoleo, ce ma fac acum?”, tanguire, ramanere cu capul in maini. Drobul de sare!

      Oare chiar nu va dati seama ca „sperantele intreprinzatorului” trebuie sa si le puna chiar in el insusi si in cei din breasla lui?? Sa se asocieze! Sa faca pe dracu in patru, sa se intalneasca si sa vada cum pot sa se implice in politica locala si centrala, sa faca petitii, sa ridice vocea, sa se zbata. Nu sa se multumeasca cu weekenduri la Sinaia.

      Dar dvs, ca si altii, asteptati „sa ne dea”, sa apara salvatorul de pe Marte, din stele, sa vina clasa aia politica minunata, „in sfarsit”, ca sa ne absolve, dar noi sa nu facem nimic, fiindca suntem prea ocupati ca sa muncim si sa le dam impozite..

      • O rugaminte: cititi tot comentariul meu, pana la capat, dupa aceea puneti-ma la colt. Altfel, voi scrie si eu un articol, cu privire la cei ca dvs., care inteleg fara sa citeasca…
        Dl. Aligica urecheaza intreprinzatorii ca nu voteaza si se ocupa cu „alte prostii”, in ziua alegerilor. Eu zic doar ca votul nu rezolva problema, ci implicarea directa. Adica, ceea ce spuneti si dvs., de altfel. Unde e contradictia?!

        • :) de acord cu unele erori macroeconomice ale guv Boc (TVA si asa=-zisul impozit forfetar). De acord cu implicarea ( ca asta sugereaza in fond articolul).
          Cu votul insa, pentru ca va scapa un amanunt esential, vine si va intreb, apropo de „votul nu conteaza” ( care e un altfel de-a spune X=Y=aceeasi mizerie): e mai bine acum, nu-i asa? si era imposibil de prevazut, nu-i asa, ca va fi mai rau decat sub guvernarea Boc? Si votul nu conteaza, nu-i asa, dar las ca a contat absenteismul masiv la vot ( 60% din populatie, dezinteresata si scarbita de politica? De unde au ajuns astia sa faca praf , chiar praf si tara, si institutiile si economia, cu morisca lor de legi. De ce? Ia raspundeti-va dvs singur la chestiunile astea, daca tot afirmati impetuos ca votul nu conteaza.

          Sugestie/ipoteza de lucru: poate ca astia ( care pe votul a 25% din electorat, au apucat 70% din locurile din parlament, fara precedent in istoria postcomunista, nici FSN n-a depasit 66%, iar celelalte partide si aliante n-au trecut niciodata de 50%) fac ce vor cu morisca de legi pentru ca au majoritate absoluta ( aia incepe de la 50%, procent de la care opozitia nu-i mai poate opri, nu mai conteaza, nici macar pentru legile organice). Poate ca n-aveau cum obtine majoritatea asta ( stiti, parlamentul cu votatul legilor – chestii obligatorii – se ocupa) daca nu absentau 60%, daca erau in stare sa faca diferentele ( nu-i aceeasi mizerie) si sa voteze contrabalansand catastrofa asta? Care da, era previzibila. Cu conditia sa gandesti politic si civic elementar. In sensul ca da, totusi, votul conteaza. Macar atat.

          Pai cu asa intelegere e mecanismelor democratice, dvs sau cei ca dvs urmeaza sa se implice civic si in politica? Finantand, promovand? Ce? Ca daca nici atata lucru nu se intelege, ce ar putea iesti?
          Vedeti? Geaba v-ati suparat. Nu faceti decat sa ilustrati impotenta gandirii omului de afaceri gen cel citat ( si ca el multi). De unde si cercul vicios si viciat. Din care nu se iese vaicarindu-te. Si nici macar actionand deocamdata. Se iese intai gandind. Mai mult si mai bine. Ca daca actionezi fara….

          • O precizare prealabila: n-am scris ca votul nu conteaza, ci ca el nu rezolva problema. E o diferenta de nuanta.
            Comentariul dvs. are mai multe inconsecvente logice. Pe de o parte, recunoasteti ca guvernarea Boc a comis mai multe aberatii macroeconomice majore, pe de alta parte aruncati asupra intreprinzatorilor absenteisti de la vot povara majoritatii zdrobitoare a USL in Parlament. Daca guvernarea PDL a luat niste masuri ruinatoare pentru micii patroni, nu credeti ca ei s-ar fi dus sa voteze USL, mai degraba, decat PDL/ARD? Asa ca, mai curand, puteti pune majoritatea USL pe seama incapacitatii pretinsei drepte de a lua niste decizii favorabile micii initiative private. Pentru ca multi nu s-au dus la vot ca sa nu voteze USL, caci pe ceilalti nu i-ar fi votat, oricum…
            Asa ca, stimata doamna, lucrurile stau putin altfel decat credeti: absenteismul respectiv ne-a salvat, poate, de la o majoritate mai covarsitoare a USL. In ceea ce priveste celelalte „spirite” pe care le faceti, referitor la intelegerea democratiei si la invitatia de a gandi, pastrati-le pentru vizitatorii frecventi ai blogului dvs.

            • După prezidențialele din 2009, când am decis să le dau votul, în turul doi, ambilor candidați, fiindcă ambii NU m-au convins că doar unul îl merită, am decis să creez pe buletinul de vot o pătrățică nouă, în care am trecut candidatul meu, numit NIMENI, l-am ștampilat și am pus buletinul de vot în urnă. Până când nu vom aduce dintre noi din ce în ce mai mulți candidați/aleși dacă nu „nepătați”, măcar cât mai puțin „pătați”, asta rămâne opțiunea mea! Între timp, am optat să duc „muncă de lămurire”, spre a stimula votul pentru candidați integri, onești, competenți, responsabili, pentru „coagularea” unor mișcări politice noi sau pentru ca respectivii să fie susținuți ca independenți… Durează, dar decât să facem democrație „cu toporul” sau „cu tancul”, o asemenea opțiune are fundament sănătos. Și cel mai greu este să schimbi mentalități…

          • N-as fi intervenit, stimata doamna, daca nu as fi citit despre acordul dvs. la afirmatia dlui Miulescu referitoare la „greseala” guvernului Boc, respectiv introducerea „impozitului forfetar” (minim, obligatoriu). Trebuie sa stiti ca, legal si logic, un intreprinzator infiinteaza o societate comerciala cu scopul „de a obtine profit”! Cine, oare, ar face altfel? Ca doar nu s-au trezit romanii sa infiinteze societati comerciale doar de dragul de a-si pierde banii si timpul, de a ajuta pe altii in timp ce el moare de foame! Acesta fiind (repet, legal si logic) scopul activitatilor comerciale, este firesc ca statul sa impoziteze acest profit! Daca societatea nu reuseste in atingerea scopurilor sale, ea trebuie desfiintata! De ce sa pierzi bani? Problema este ca, si atunci, pe vremea guvernului Boc, si acum, multi intreprinzatori isi folosesc societatile astfel incat „sa nu obtina profit pe hartie, adica profit ce se impoziteaza, dar sa obtina profit in realitate si care sa nu poata fi identificat spre a fi impozitat”! Nu numai Romania se confrunta cu acest gen de comportament, desigur. Drept urmare, in multe tari, se aplica un sistem de impozitare care rezolva situatia : impozitul pe cifra de afaceri (tot un impozit forfetar)! Cu alte cuvinte, in functie de domeniul de activitate, se stabileste ca societatea comerciala este obligata sa plateasca un impozit calculat ca procent pe cifra de afaceri, indiferent daca societatea obtine sau nu profit!!! Astfel, intreprinzatorul care decide sa-si infiinteze o societate stie de la inceput ca va plati o anumita cota din cifra sa de afaceri, catre stat, sub forma de impozit! Cu alte cuvinte, de exemplu, daca vinzi intr-un an de 1000 de euro, platesti la stat, sa zicem, 100 de euro impozit, indiferent de cheltuielile pe care le faci. Daca te poti incadra in acest procent de 10%, este ok! Daca nu, nu mai faci societatea sau o desfiintezi cand constati ca muncesti in pierdere! Evident, cotele de impozitare sunt gandite bine si difera in functie de domeniul de activitate! In plus, daca o societate nu are activitate o perioada determinata de timp, ea este desfiintata automat!

            • Destul de interesantă teoria dvs., probabil ați trăit la fel ca și Boc, numai din salarii plătite din bani publici. Există o multitudine de motive oneste pentru care o societate comercială poate încheia în pierdere mai multe exerciții financiare la rând și nu e în niciun caz rolul statului să impoziteze aceste pierderi, pentru că impozitul forfetar asta face.

              După logica dvs., unele firme sunt mai egale ca altele, astfel încât dincolo de un anumit nivel poți încheia liniștit anul în pierdere, în timp ce sub acel nivel dvs. susțineți că statul e îndreptățit să-ți desființeze firma. Ei, poate că ăsta e unul dintre motivele pentru care România rămâne o colonie cu forță de muncă ieftină pentru producătorii germani de componente auto, în timp ce întreprinzătorii români ajung să-și înființeze firme în țări mai calde.

              V-ați întrebat vreodată care e contribuția fiscalității, atunci când o firmă merge în pierdere? Sau doar firmele abonate la contracte cu statul OK, că alea n-au motive să fie în pierdere?

      • @ Stefan M – vorbiți ”pe de rost”, ar fi spus prietenii mei din cartier, pe vremuri :P

        Ca întreprinzător în România, soarta ta e în mâinile altora, nu în mâinile proprii. Dacă Finanțele îți blochează contul în bancă, banca se conformează, nu e treaba ei dacă măsura e corectă sau nu.

        Presupun că nu v-ați născut după 1989. Dacă pașaportul stătea la Miliție și ”organul” PCTF nu te lăsa să ieși din țară fără pașaport și fără viza română în el, ce puteai să faci, altceva decât să te conformezi? Puteai să treci ilegal, dar făceai închisoare dacă erai prins, iar ungurii sau sârbii nu aveau prea multe rețineri în a te returna românilor. Abia dacă ajungeai în Austria erai cât de cât în siguranță.

        Așa e și cu întreprinzătorii cinstiți astăzi. Depinzi de niște prevederi legale pe care prostimea le aplaudă cu ambele mâini și fiscalitatea este absolut ruinătoare. Singurele rețete ”de succes” pe care le-am văzut funcționând pe termen lung în România presupun implicarea în politică, în genul lui Tăriceanu sau Vlădescu. Sau, de ce nu, Sebastian Ghiță.

  6. Nu e chiar asa de simplu. Am vorbit si eu cu persoane in aceiasi situatie cu cel pomenit mai sus. Sper sa nu fie aceiasi persoana ;(
    Oamenii astia sint santajati zilnic de persoane care au confiscat institutiile statului…national si local. Primaria Iasi (e valabil peste tot) santajeaza regulat intreprinzatorii. Cum e nevoie de contributii cum se fac controlale la birourile care elibreraza aprobari de diferite feluri. Functionarii (adevaratii boieri si detinatori ai puterii in Romania;nu va exista niciun progres in Ro fara o reforma profunda a administratie) suna la arhitecti care suna la intreprinzatori care „decarteaza”.
    O contributie regulata de 10 000 de mititei nu e nimic neobisnuit….
    BOR-ul de IASI face la fel. Nu faci afeceri la IASI fara sprijinul BOR.
    Oamenii astia traiesc intr-o realitate care e departe de idealurile democratiei occidentale. sau teoria cu care tot insistam noi…
    Oamenilor astia nu li s-a oferit, pina acum, o alternativa politica serioasa si durabilla.

    Cum am mai spus, asta e o noua forma de guvernare: o democatie cu drepturi si libertati politice depline (nerevendicate) dar in care „drepturile” economice sint refuzate, sabotate, sau trebuie cautate in alte parti…
    Care e de fapt diferenta intre noi si Ucraina?

  7. Din Constituție:

    (1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.
    (2) Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.

    Deci cetățenii nu pot afecta direct impozitele, iar singura retardare e în mintea autorului.

    • Genial. Domnule sau doamna sunteti adorabila.
      De mult n-am mai vazut atata comasare de umor involuntar ca in reactiile pe internet la acest articol.

      • Dle Aligica,

        Am observat o oarecare distanta intre comentariile dvs si realitate. Argumentul fiind, desigur, ca realitatea este prea retardata ca sa se poata alinia genialitatii dvs.

        Eu personal sunt o specie rara. Sunt intreprinzator de mult timp, si in acelasi timp am incercat, impeuna cu alti intreprinzatori mai inteligenti, mai experimentati si cu mult mai multi bani decat am eu, sa pornim un partid politic nou. Momentan m-am limitat la platitul taxelor.

        Eu va invit sa veniti in Romania (daca sunteti deja aici greseala mea, dar scrieti ca unul care e undeva departe, SUA sau Canada), sa porniti un business si in acelasi timp sa infiintati un partid politic. Investiti minim un an si va garantezi ca dupa aceea si noi retarzii, vom intelege ceea ce veti scrie.

        • Domnule, iar eu observ o oarecare convergenta intre comentariul dv si modul in care va autocaracterizati in finalul interventiei.
          Serios acum: chiar trebuie sa vin in tara sa pornesc un business ca dv sa ajungeti in situatia fericita de a intelege un argument dintr-un articol simplu de 5 paragrafe?
          As face-o dar din cele de mai sus reiese ca nu e o chestiune nici de 5 ani, nici de 10. Nu stiu pe ce baza garantati.

          • 1. Degeaba fac intreprinzatorii politica pentru ca sunt minoritari si nu vor ajunge niciodata sa imparta tortul.
            2. Chiar daca ar ajunge sa imparta tortul se vor comporta ca si cei de acum: romanii sunt o „specie” care nu se gandeste decat la binele sau si al clanului sau. In niciun caz la popor, natie si alte demagogii ca asta.
            3. Singura solutie pentru cei care se simt nedreptatiti (si in sufletul lor considera ca nu fac parte din specia „roman”) este sa emigreze (insa mare atentie unde pentru ca si alte tari sufera de acelasi sindrom).

            Numai cine nu traieste intre cei multi poate avea alta opinie.

          • Incercati sa contruiti un partid nou si o afacere in Romania, si va garantez ca dupa un an va veti nuanta opiniile.

            Cat despre implicarea oamenilor de afaceri/cu bani in politica, exemplele pe care le avem (Patriciu, Becali, Prigoana, Ghita, Videanu, Tariceanu etc) nu sunt tocmai povesti de succes pentru „retardatii” nostri, nu?

  8. ‘Romanii au talent’ sectiunea politica :)
    Sigur exista destui tineri, oameni cu experienta talentati, cu stofa de lider
    Trebuie doar identificati.
    Bineinteles ca nu o se gaseasca printul pe cal alb imediat.

    Privit ca pe o Investitie pe termen lung.
    Gasit un om care nu e fomist.
    Cainele altfel latra cu stomacul plin.

    • da,normal,fomishtii din start trebuie exclushi.ashtia sigur e coruptzi !
      trebuie aleshi tineri rumini(neaparat),talentatzi,care au shtiut sa faca milionul.
      uite,de cind magistratzii e bine platitzi se noteaza o imbunatatzire a actului de justitzie la romanica

  9. A! Si inca ceva:

    E problema in principal a micului investitor, a IMeMistului. El nu e reprezentat! Corporatiile se afla in pozitii de cvasi oligopol iar daca au probleme baga bani in ceea ce ei numesc Public Affaires. Nu sprijina pe fata un partid sau altul si de frica de a nu fi dezavantajati daca se schimba guvernul (nu risca sa parieze pe cineva).

    Acesta este un efect al discursului anticorporatist, surprins bine de articolul ”A world of robber barons” aparut la zi in The Econiomist.

  10. Totul porneste, in fapt, de la invidia secreta a omului nostru fata de „smecherul” ce s-a aranjat. Nu banul ne-muncit ci lipsa accesului la pozitia respectiva. Tot Romanul se viseaza parlamentar, ministru, director (excelent studiu sociologic al oportunismului Romanesc in PPDD pornit sa vina cu „oameni noi” care sa faca o lata politica si care a derapat intr-o penibila vanzare de voturi. Deci problema de fond este lipsa de apetenta a Romanilor pentru o societate bazata pe meritocratie, in care pozitiile sa fie ocupate pe baza de competenta (si rasplatite in consecinta). Efortul parcurgerii treptelor sociale e istovitor, visam la castiguri peste noapte la loto/bingo care „sa ne scoata din foame” dupa o celebra exprimare. Visam sa primim un telefon prin care sa fim numiti intr-o pozitie de putere, cu bani, secretara si masina. Aceasta e „implinirea sociala” in Romania nu satisfactia muncii sau realizarilor concrete.

  11. Noroc ca s-a gasit domnul Aligica sa dea cu anatema pe bietul intreprinzator.

    Pe romanul intreprinzator il doare-n fund de politica fiindca politica nu i-a adus nimic.

    Ce a facut asa zisa „dreapta” in Ro pentru intreprinzatori? Exact, nada. Cine reprezinta „dreapta” in Romania ? Exact, niste functionari spagari, care o freaca pe banii statului (privatizind anumite interese). Da, PDL-ul este condus de functionari ai statului, PMP-ul de amanta presedintelui: asta e dreapta.

    Ce sa mai zicem de triada de aur a hotiei: PSD + PNL + partidul antenist ?

    Deci, de ce sa se bage intreprinzatorul roman in ciorba asta? De ce sa le dea bani? CE GARANTIE prezinta ei ca vor face ceea ce trebuie? Care e ROI-ul? None. Te revolti? o iei in freza cit ai zice peste: controale lunare si mizerii.

    Asa ca traiasca evaziunea fiscala: o forma de a-ti face singur dreptate. Iar statul? o sa intre-n faliment, mai curind sau mai tirziu, for all that I care.

    • @ it_s__not_news,
      daca nu ai scris in cheie ironica, atunci nu mai reciti articolul; nu e pentru tine.
      Pe @ Cosminos l-ai citit?

    • Daca n-o „bagai” pe aia cu amanta presedintelui mai aveai oaresice credibilitate. Asa, devii un penibil retrograd cititor de cancanuri si fara sa te deosebesti de masa de antenisti tembelizati de bdea si gadea.
      PS. Si sa zicem ca ar fi amanta presedintelui intr-adevar, ma intreb, „is this your f***g business”? O judeci la veleitati politice sau ce e pe lista jobului ei nu la numarul de barbati sau perechi de pantofi.

      • Da’ de ce va deranjeaza? Cum trebuia sa spun? Proasta aia de Udrea? Pentru ca e proasta, o submediocra ajunsa mare om de stat. Mi-e sila de ea, cum mi-e sila si de Ponta. Care e problema ta?

        Eu chiar nu explic altfel ascensiunea fulminanta a acestei individe …

        • Este exact de proasta, sau poate mai putin ca si cel putin 30-40% din electoratul roman. A ajuns acolo (chiar prin voturi directe, daca te intereseaza) si pe mana votantilor ei. Daca vii numai cu Macovei si MRUuri ai sa primesti de la poporul roman retrograd cam putin. Intelegi? Politica e altceva decat emotiile dumitale retrograde. Asa au fost adusi si USLasii la putere pe baza unui „feeling” antibasist. Na…e de bine acum?

        • Amuzanta explicatia pentru un fapt prin „eu nu-mi explic”. Lucrurile sunt simple: cei ce nu-si explica sunt fericitii posesori ai unui intelect modest ce nu le poate furniza raspunsuri si alternative. Mai simplu nu se poate.

          • Iar citatul partial ca sa-ti dovedesti teza e chiar si mai nasol, titi cu y; am spus „eu nu-mi explic altfel […]” Prostia are astfel ocazia, in cazul tau, sa iasa prin pori (cu y ?)

  12. Domnule Aligica, pot spune ca ai descoperit si dumneata Amerca. Mai bine mai târziu decât niciodata, poate imi vei raspunde.
    Pai cu ce te lauzi dumneata ca nu esti din aceeasi tagma cu întreprinzatorul moldovean, cu ce iesi in faţă?
    De ce dai cu piatra, când de peste 20 de ani TOTI ne mirăm, ne minunăm, ne crucim si nu ne vine sa credem nastrusniciile celor de la guvernare, indiferent de culoare.
    Păi stii dumneata ce înseamnă sa vină ziua de leafa si să n-ai banii toţi? Stii dumneata ce inseamna raspunderea pentru niste suflete, de care suflete depind altele, care le asteaptă acasă? Când să mai stai să vezi că n-a murit capra vecinului, când nu ai timp să le tratezi pe ale tale?
    Nu-i frumos ce faci arătând cu degetul pe unul care încă mai face ceva pentru ca eu, dumneata si multi altii ca noi sa putem pune ceva pe masa de acasă.

  13. Da, domnule, majoritatea prefera sa dea cu bricheta in perete decat sa intre in politica. De ce e asta stupid? E un calcul asupra avantajelor si dezavantajelor care se repercuteaza asupra vietii sale si a familiei sale (si a afacerii in sine, evident).

    Nu toata lumea are chemare sa faca politica, dupa cum nici autorii de pe Contributors nu prea fac. Si ei scriu texte acide aici, la fel cum da ala cu bricheta in perete, si cu acelasi efect. Care e diferenta esentiala?

    Varianta a doua ar fi, citez: nu sustin financiar, politic sau moral pe cei ce isi asuma rolul de a participa si a le apara interesele publice.

    Pai poate nu identifica pe nimeni in categoria asta, ce ziceti?

    • Ce sa zic?! Am raspuns deja de trei ori azi la intampinarea asta. Intrebati intreprinzatorii, nu pe mine.
      Sa mai incerc odata, poate-poate:
      Daca intreprinzatorii nu sunt in stare sa-si ridice dintre ei si pentru ei reprezentanti politici care sa merite sa fie sustinuti, de ce trebuie sa dau eu socotela? Daca nu exista nimeni in categoria asta, e din vina lor, pentru ca nu au fost in stare. Ce vreti sa va fac eu? Sa le fac eu partid? Sa le reprezint eu interesele politice? O fac de ani de zile dupa posibilitati, scriind, predand si predicand. Aveti o imaginatie ceva de speriat: Chiar vreti sa ma apuc acum sa organizez civic si politic antreprenorii romani?!

      • Dar tu, acolo, la CADI (sau altcineva), care parca mai are (sau trebuie sa aiba) un impact in PDL , de ce nu te preocupi sa faci bridge-ul asta intre intreprinzatori si politic? Sper sa nu dau cu barda, dar aveti proiecte care sa aiba ca scop acest lucru?

        Asta asa, inainte de a da cu piatra.

      • :))) Intorc raspunsul dumneavoastra: daca voi intelectualii Romaniei nu v-ati putut mobiliza sa scoateti dintre mintile acestea luminate 7 oameni care sa conduca un partid sau care sa se implice politic astfel incat sa va apare interesele intelectuale si culturale, apoi de ce va mai plangeti? (si aici ma gandesc la ICR, ministerul culturii, unuiversitati, activitatile culturale, teatre, filarmonici, biblioteci, muzee, scoli, alea, alea).
        In Ro politica apartine hienelor si hienele sunt scursurile evolutiei, parazite. Se hranesc din starvuri, nu rasar din intelectuali sau din intreprinzatori.
        Cum a mai ramas treaba cu reprezentarea politica a intelectualilor, Andrei Plesu, Liiceanu, Cartarescu s.a.? EXACT asa a ramas treaba si cu reprezentarea politica a intreprinzatorilor, a clasei mici si mijlocii!

        • Momentan vad ca pe baricadele apararii statului de drept, democratiei si economei libere in Romania au stat pe prima linie in anii astia nenorociti intelectualii astia amarati, cu nume, prenume si pozitie public asumate, inclusiv cu asumare de mizerii, zoaie si acuze gratuite aruncate in fata lor de binevoitori ca dv. Nu am vazut asociatiile prosesionale, nici civice nici politice ale intreprinzatorilor riscand nume, reputatie si scuipatul in fata pe strada. NU am vazut lideri individuali ridicati nici macar la nivelul a 10% din ce a facut un Cartarescu sau Patapievici. Infruntand jigniri gratuie si campanii de presa si demonizare. Asta ca veni vorba de Patapievici, Plesu, Liiceanu, Cartarescu, Tismaneanu.

          • Exact! Dar nevazuti in presa si asa vizibili, stau in spatele baricadei micii intreprinzatori, patronul de la Mobila Ciocarlati care are 200 de angajati si care le da de mancare, patronul de la Sticla Fumurie care are doar 20 de suflatori carora le asigura lunar o paine cinstita, vanzatoarea de flori de la colt cu mica ei afacere samd! Nu, nu au fost scuipati in ziare pentru ca la nivelul lor razboiul este invizibil presei (chiar plictisitor!). Dar au fost scuipati de cei de la Fisc, au fost „calcati” de controale, li s-au cerut hartii peste hartii, taxe peste taxe, la alegeri li s-a cerut o „sponsorizare”, au fost demonizati cu petitii de plata, suspendari, citatii samd. Este o alta forma a razboiului care nu se vede in presa, subterana. Un razboi urat, neintelectual si fara eroisme de legenda!
            Nu am vazut nici in cazul intelectualilor asociatii profesionale care sa ii apere si sa ii reuneasca, mai degraba orgolii si vanitati personale.
            Stiti, diferenta intre un intelectual singur care se autosustine si un intreprinzator care da de mancare la 5-10-100 de oameni este o diferenta de raspundere, curaj si nebunie. Un intelectual raspunde cel mult in fata familiei (cei care o au). Pe cand un intreprinzator raspunde in fata familiei, a angajatilor si a familiilor acestora. (Nu uitati, Isus a fost singur si sustinut de familie pe deasupra. „Si-a permis”, ca sa spun asa!)
            Demonizarea? Un risc asumat si de intelectuali si de micii intreprinzatori (fiecare cu placerea personala). Castigator este cel care rezista pana la final si nu abandoneaza.

      • hehe, interesanta discutie. confruntat cu probleme practice serioase, prioritatea numarul unu a cetateanului este, se pare, salvarea imaginii de sine. cu cat sunt mai grave problemele, cu atat mai mult din efortul de argumentare se indreapta in directia salvarii acestei foarte pretioase imagini, si a ridicarii ei pe cele mai inalte culmi :) asta e modelul prin care ne reprezentam omul superior dpv moral in romania si multi se grabesc sa se conformeze. nu cel care face ceva concret si reuseste, inclusiv prin compromisurile necesare, este un model, ci sfantul care sta de o parte si nu se murdareste pe maini. e plin de sfinti in romania.

        • Excelenta observatie: „…confruntat cu probleme practice serioase, prioritatea numarul unu a cetateanului este, se pare, salvarea imaginii de sine…”

          • priviti cu atentie n exemple concrete din ultimul timp. imaginea de sine nu-i lasa pe multi sa faca “compromisuri” chiar si atunci cand e evident ca e in interesul nostru sa o facem. alin fumurescu are o carte bunicica pe tema asta, nu stiu daca ati citit-o. ne incadram si noi pe undeva pe acolo. (cu cartea dvs mai am putin de lucru, on the case)

      • Domnule Aligica, observ in articolul proaspat publicat cat si raspunsurile date la unele comentarii o atitidine gen „eu trag un semnal, va trag de urechi, am tras un urlet si atat, in rest…je m’en fiche!”
        Ca unul din glasurile cu o oarecare forta in publicistica, va propun sa faceti ceva concret, si va jur ca as fi unul din primii care ar semna o asa initiativa: puneti-va laolalta cativa intelectuali cu imagine, cu greutate si promovati introducerea votului alb. Da, faceti ceva cu adevarat important, sa vedem ca intr-adevar doriti mai mult decat sa ironizati/trageti semnale de alarma/atrageti atentia asupra unor situatii. Dvs, cei de pe contributors, crema intelectualitatii romanesti nealiniate politic, puneti mana si faceti ceva pt romani, porniti initiativa legislativa pentru introducerea votului alb!
        In unele tari exista posibilitatea votului alb. Se da posibilitatea cetateanului simplu sa traga o injuratura, o palma sanatoasa clasei politice printr-un vot alb…care sa spuna: mai, voi nu sunteti decat niste mizerabili, si pentru ca nici unul din toata pletora asta de zmei politici nu ma reprezinta, va dau cartonasul rosu cu votul meu alb!
        Sunt convins ca atunci, nu vom mai avea prezente la vot de 40 si un pic la suta , ci de 80-90%, iar jumatate cel putin din ele vor fi albe! Intr-o asa situatie am mai avea sanse sa schimbam cu adevarat ceva prin vot, pentru ca am obliga institutiile statului sa ia masuri fata de o situatie cu adevarat grava, si scoasa la iveala printr-un masiv vot alb! Ganditi zdravan la asta, inainte de a-mi da un raspuns ironic de la inaltimea catedrei de unde predati!

        • Nu am de ce sa va raspund ironic nici de la inaltime, nici de jos. Ati exprimat decent si fara agresivitate un punct de vedere la care cred ca am raspuns deja in alte contexte. Raspund ironic sau mai dur cand am impresia ca interventia depaseste anumite limite. Uneori poate ma insel si e pacat ca poate taxez comentatori onesti. Dar am invatat ca pentru profilaxia nivelului discutiei pe platforma e preferabil sa gresesti in acel sens decat sa lasi netaxati pe cei ce merita.

          • domnule Aligica;sintetzi inteligent,avetzi umor,ptr mine ii o placere sa va citesc.in gramada care s a adunat p aci sintetzi una din exceptzii.asta nu inseamna ca daca m atzi lua la mishto mi ar placea ,ha ha

      • Pai mai simplu spus, de ce eu intrprinzator sa fac partid ca sa platesc taxe oneste? De ce credeti ca intreprinzatorii sunt indeajuns de multi ca sa schimbe procentual votul sau indeajuns de potenti financiar sa reuseasca sa finanteze schimbarea? De ce sa fac politica si nu afaceri, industrie, etc? Credeti ca antreprenorul sau micul intreprinzator este mai responsabil decat dumneavoastra pentru politicile economice? Daca intreprinzatorii „mor”, firmele se desfiinteaza, somajul creste, intreprinzatorul trebuie sa mai faca si un partid care sa ii reprezinte interesele? De ce? De ce nu dumneavoastra… In fond economia este un fundament al societatii si interesul ca unul dintre fundamentele societatii sa fie corect este si al dumneavoastra. Si cand spun dumneavoastra, ma refer la dumneavoastra angajatul meu, la dumneavoastra publicistul pe care il citesc, la dumneavoastra doamnelor si domnilor.

      • Domnule Aligica, abordarea dvs.e pur academică și nu înțelegeți cum merg lucrurile în practică, în România. În calitate de întreprinzător, un funcționar public te poate amenda oricând cu sume de ordinul zecilor de mii de euro, amenzi pe care în vest le-ar stabili doar un judecător, în urma unui proces juridic, nu în urma unui proces-verbal încheiat în 30 de minute în propriul birou.

        Mai mult decât atât, 4-5 funcționari publici de la 4-5 agenții diferite, pot face asta ”independent” unul de altul, iar plângerile la Parchet pentru abuz în serviciu nu folosesc la nimic, procurorii dau NUP pe bandă rulantă când e vorba de funcționari publici. Iar aceștia nici măcar nu se mai deranjează să respecte legea, atunci când încurcă. Pe vremea când aveam firma în RO., aveam capsată pe coperta Registrului Unic de Control legea care îi reglementa utilizarea. Și chiar și așa erau necesare dispute de câte o oră până să-i convingi să-și treacă numele și seria legitimației în registrul respectiv. Înainte de orice act de control, că așa spune legea.

        Funcționarii publici din RO sunt numiți politic sau cel puțin șeful fiecăruia e numit politic. Și subordonarea e strict personală, nu bazată pe lege. Iar când șeful îi spune ”du-te la firma X și dă-i 200 mil. (ROL) amendă”, respectivul se conformează. Pentru că cel mai adesea a dat șpagă pentru respectivul loc de muncă sau a venit ca rudă a cuiva bine plasat în instituție sau ca rudă a unui politician care l-a numit pe șeful respectivei instituții.

        Exact ca și politicienii, funcționarii publici se autoselectează pe criterii foarte clare, iar legea le oferă toate intrumentele pentru a abuza de poziția ocupată.

        • avind si io putina experientza entreprenoriala de romanica pot confirma astfel de atitudini.
          a fost de altfel unul din punctele care bifate am zis gata.si cum zice domnul autor,5,10 ani ii o himera.

    • Autorul articolului deplange in general lipsa de implicare in politica a intreprinzatorilor. Nu e vb neaparat de implicare directa in politica (desi ar fi foarte utila cred), ci e vb de implicare politica prin implicare civica. De aici si titlul articolului – „retardarea civica …”.

      Este foarte adevarat ca e greu sa infiintezi un partid nou sau sa razbesti in interiorul unuia existent, e greu sa finantezi un partid dupa ce ai dat atat de mult la stat, dar… Este impardonabila atitudinea denuntata in articol – ‘nu ma intereseaza politica’. La fel ca si autorul, eu pornesc de la premiza ca un intreprinzator, mai ales unul de succes, este un om inteligent, si nu pot intelege cum un om inteligent nu poate constientiza legatura directa dintre politic si economic, si faptul ca lipsa de interes in politica duce aproape direct la lipsa unor informatii extrem de importante in planul afacerilor. De asemenea, este greu de inteles de ce „breasla” intreprinzatorilor romani nu incearca printr-o coalizare (care tine in general de domeniul actiunilor civice) sa influenteze lumea politica in sensul de a crea un mediu mult mai propice afacerilor. Inca o data, ceea ce spune autorul eu interpretez asa: inexplicabila lipsa de interes a intreprinzatorului roman asupra evolutiilor politice duce inevitabil la lipsa reactiilor civice ale acestora. Si eu zic ca o propozitie perfect corecta.

      PS: Si eu sunt intreprinzator neimplicat politic. Sunt insa EXTREM de atent la ceea ce se intampla in politica pt ca stiu ca ma afecteaza direct si pe plan profesional si pe plan personal.

  14. Implicandu-ne in politica nu mai avem timp de propria afacere si nici timp sa ne platim darile.
    E anormal sa te implici (temeinic, doar asa e corect) in tot. Nu ai timp fizic. De asta a aparut diviziunea muncii.
    E anormal sa fac o facultate de 5 ani in Politehnica doar ca sa imi fac singur site-ul pentru ca firma pe care am angajat-o face treaba de mantuiala, si o alta de vreo 6 in Arhitectura ca sa imi fac un proiect de gard pentru ca firma angajata nici nu stie diferenta dintre gard si zid. Nu am timp. Si nici nu vreau asta.
    E anormal sa ma implic in politica daca nu sunt politician.

    P.S. Merg intotdeauna la vot. Cand nu am pe cine vota, dau vot alb.

    • Politica nu se face numai în Parlament sau prin vot, politica se face si la locul de munca, politica se face si in asociatiile profesionale. Oare de ce se asociaza firmele intre ele? De ce exista asociatii patronale? Numai ca sa mearga patronii firmelor membre la o bere? NU madame, patronii se asociaza ca sa faca POLITICA.

  15. Trei comentarii care, pentru cazul meu particular ofera ceva explicatii.
    1) Spuneti „de calitatea implicarii cetateanului depinde calitatea generala a sistemului”. Imi pare rau dar nu este asa. Ulterior, chiar dumneavoastra remarcati faptul ca exista cetateni implicati… Ma refer la cei cu uleiul si faina… Astfel, daca toata lumea este implicata dar nivelul general al populatiei este foarte jos nu se va schimba nimic. Esenta consta in calitatea celor care se implica nu in numarul lor.
    2) Calitatea populatiei in Romania pur si simplu nu este la nivelul corespunzator unei democratii functionale. Imi pare rau dar lasati de capul nostru, fara UE si NATO democratia s-ar termina rapid. Nici asa nu sunt sigur ce se va intampla… Am avut noroc in anii ’90, am fost de partea buna a istoriei, am picat la zar cum trebuie. Poporul roman nu are in interiorul sau nimic care sa-l indemne catre un fel de democratie. A existat o elita in perioada regalitatii, aceasta elita a fost nimicita aproape integral de comunisti. In momentul de fata s-a format o elita intelectuala capabila dar masa populara nu o urmeaza in niciun fel.
    3) Toate bune dar, veti spune, de ce sa renunti? De ce sa nu te zbati in continuare, de ce sa nu incerci sa schimbi societatea conform cu puterile tale? Poate se va aduna suficienta masa critica la un moment dat. Toate aceste lucruri se intampla. Exista oameni care se zbat sa influenteze societatea, sa o duca in Europa, etc. Sunteti unul dintre ei. De la un punct incolo, insa, intervine oboseala. Printre vise tembele legate de daci, ortodoxie medievala, coruptie, ura fata de valorile occidentale (care, de fapt, ne-au salvat!), nu mai gasesc puterea sa incerc sa influentez pe cineva. Vreau doar sa traiesc separat de societatea cu care nu am nicio legatura si, cand va deveni insuportabil, voi pleca.
    P.S. Mentionez ca am fost la toate alegerile si am incercat sa valsez printre secaturile propuse de TOATE partidele. Ultima data a fost relativ simplu, USL-ul propusese un fost securist pentru Camera Deputatilor si PDL-ul un fost securist pentru Senat. Credeti-ma, interesul meu personal ar fi sa mearga amandoi la puscarie.

  16. Cu tot respectul: salariile de la ASF erau si pe vremea PDL-ului, iar impozitarea de 80% (cam 83%, supa calculelel mele) pe salarii era si atunci.

    Ma intreb eu atunci (ca si eu am vreo 10 angajati): bine nu mai dau cu bricheta de perete, dar cu cine votez cu Base/Boc, sau cu Ponta ? rau si cu unii si cu altii, asa ca … ?!

    • Pai d-ta ar trebui sa votezi cu asociatia Micilor intreprinderi din RO pentru ca ea ar trebui sa faca politica pentru d-ta ca firma.

  17. Va inteleg si pe dumneavoastra dle Aligica si pe patron.
    Pe dumneavoastra pentru ca : cine tace …consimte.
    Pe patron pentru ca stie ca singura cale spre influenta politica este manipularea si minciuna. El stie ca pentru a ajunge influent intai trebuie „sa dea” electoratului si normal , mai apoi sa-si scoata investitia.
    Putem schimba politicienii cat vrem, electoratul tot ala ramane, el vrea sa fie mintit, el vrea sa i se spuna pe cine sa urasca. Cine nu e ca el … nu e patriot, e vandut strainilor.
    El vrea sa stea la masa la restaurant fara sa se intrebe cine plateste toate astea.
    Si atunci ce poate schimba patronul … poate bricheta, ca rudele ti le da Dumnezeu.

  18. Domnule Aligica…daca acel biet intreprinzator e retardat social/politic/etc, inseamna ca prin extensie, aproximativ 40% din cetatenii romani cu drept de vot sunt in aceeasi stare de prostratie sociala, pe care cam cu nedrept le-o aruncati in spinare. Imi permit prin prisma scarbei si dezamagirii la adresa clasei politice sa va dau niste explicatii si niste contra-argumente.
    Stiti foarte probabil ca sportul national in Romania este statul pe margine si comentatul despre absolut orice, insa nu si participarea propriu-zisa la evenimentele care fac subiectul comentariilor in cauza. Insa noi astia, retardatii civic, comentam cu amaraciune de pe margine pentru ca totusi ne informam, stim ce se intampla, iar sintagma folosita de acel intreprinzator, ca e imun si nu il intereseaza politica e un eufemism, pentru ca multi din noi il folosim intr-o forma sau alta, pentru a ne exprima distantarea fata de mizeria morala a clasei politice romane. „Nu ne intereseaza”, in cele mai multe cazuri pentru noi astia retarzii inseamna ca nu facem parte din nici un partid politic, ca nu suntem de acord cu nici una din actiunile politice, cu nici un om politic, ca viata politica din Romania nu ne reprezinta, dimpotriva, are o fata hidoasa, de sector putred in profunzime iar lipsa de interes e o modalitate de a ne distanta de mizeria morala a politicii romanesti! Asta inseamna!
    Pai de ce nu intervenim, ziceti dvs, ca purtatori de vot…? Simplu domnule Aligica, pentru ca nu avem cine! Nu ni se ofera alternative! Nu exista om politic curat, cinstit pe care sa il promovam sa faca ordine, curatenie, care sa ne reprezinte interesele! De ce? Pentru ca sistemul politic roman este un soi de casta in care nu poti intra decat daca esti sforar, corupt, manjit! Oamenii curati, cu vointa si capacitate reala nu sunt lasati de sistemul politic sa acceada la pozitii cheie, e simplu.
    Nu avem alternative domnule. Nu avem acum, si nici nu ni se vor oferi, pentru ca ei, politicienii , indiferent de culoarea politica, se vor mentine acolo, eventual vor mai face cate o rocada.
    Fiti atent, domnule Aligica, sunt din ce in ce mai multi romani ca mine care gandesc asa. Si starea asta de „ne-am saturat pana in gat de borfasii care ne fura” la un moment dat va vira spre „jos hotii”, de la blazare.

    • Domnule, acest „toti sunt la fel” e exact ceea ce au vrut ei sa obtina. Adica VECHII, DINOZAURII…oponentii reformei, transparentei.
      Doar cateva intrebari si atat:
      Pe de o parte sunt: Patapievici, Funeriu, MRU, Boagiu, chiar si Boc iar pe cealalta stau asa, in talerul balantei: Marga, Androneasca, Ponta, Sova si mai numeste-i dumneata pe cei de prin puscarii, fosti PSD-isti, liberali si alte specii.
      Daca dumneata pui EGAl intre aceste doua grupuri atunci nu pot decat sa te pun in categoria „retardatilor civici” despre care vorbeste dl. Dragos aici.
      Retardat nu inseamna ca nu esti educat sau ceva similar. Inseamna ca nu distingi la scara mare ce poate face o diferenta…in timp si ce nu.
      Iti multumim din inima pentru re-aducerea Romaniei pe la anul 2005 sau cam asa.
      Sa fiti mandri ca ati dat o palma lui boc si basescu. Au meritat-o. Dar acum ce ati facut din acea ciuda prosteasca se intoarce inzecit. Nu ma crezi? Mai vedem.

    • D-le Leonad, tot ce pot sa va spun este ca manifestarea dezaprobarii prin lipsa de interes nu duce la nimic bun nici macar la autosatisfactie, pe cand manifestarea aceleiasi dezaprobari prin participarea la viata civica îti permite macar sa spui la un moment dat: d-le, eu am încercat dar nu s-a putut. Si apoi stiti cum este: doar incercand în mod continuu sfarsim prin a reusi, deci cu cat ratam mai mult cu atat avem mai multe sanse de izbanda :)

  19. Comunitatea de afaceri din Romania este, cu mici exceptii, formata din „atasatii” partidelor. Deci cum sa faca ei o presiune constructiva asupra factorului politic. Inca nu exista o cultura antreprenoriala, imi pare rau sa zic.
    Am un exemplu de dat. Lucrez cu niste oameni de afaceri italieni care printre altele se ocupa si cu recuperari de facilitati fiscale in Italia. Mi -au propus sa tatonez daca in Romania ar exista un normativ care scuteste utilajele de santier, adica acele masini care practic nu utilizeaza strada publica ci stau numai intr-un spatiu delimitat si produc doar forta motrice, de o anumita parte a accizei pe motorina, cum de altfel exista in mai toata Europa. Cand am fost sa intreb, in afara faptului ca la fisc nimeni nu mi-a explicat nimic, in final ajungand la vama, institutia care se ocupa de accize, acestia m-au privit ca pe un infractor care vrea sa faca evaziune.
    Deci daca comunitatea de afaceri nu este bine organizata si nu are o filozofie a fiscalitatii si se bazeaza doar pe mici furtisaguri sau concedieri de personal pentru a-si regla veniturile, se va merge mereu asa!

  20. Simplu: termenul de IDIOT vine din greaca veche si desemna categoria de cetateni care erau neimplicati in politica.
    Atenienii, creatorii democratiei, oamenii care nu participa in jocurile politice (altfel spus nu vor sa investeasca timp personal si nervi proprii pentru binele natiunii) sunt niste IDIOTI chiar daca sunt mari patroni cu averi de milioane de euro.

  21. Daca are 200 de angajati atunci tipul asta conduce un IMM. In mod normal si in RO exista asociatii ale patronilor de mici mijlocii si mari intreprinderi. Tipul asta nervos face de fapt politica fara sa stie (si asta e grav) pentru ca aceste asociatii sint implicate chiar in elaborarea legilor ca parteneri sociali.

  22. Ei, ca sa vezi!
    Daca faci si afaceri si politica nu-i bine!
    Daca faci numai afaceri iarasi nu-i bine!
    Dvs. pretindeti ca predati nu stiu ce prin SUA (unde „s-a inventat democratia”) – poate ne ziceti si noua, CATI dintre intreprinzatorii din SUA sunt activi in viata politica?

    Altfel… nu pot decat sa remarc aceeasi aroganta de prin mai toate articolele (citite de mine, cel putin): plin de termeni gen „prostie”, „retard”, stupiditate” samd…
    Se pare ca nu-i nevoie sa fii un om normal si cu exprimare decenta, ca sa predai prin SUA :D

    • Distinsa doamna, v-am mai explicat: spunet-mi dv care este eufemismul pentru tipul de interventii pe care le ilustrati dv aici si va promit ca il folosesc.
      Mai clar, pe intelesul dv: spuneti-mi care sa fie forma agreata si decenta pentru a spune „iata o interventie stupida, gratuita, pe langa subiect prin care un comentator gaseste de cuvinta sa se bage singur in seama” si promit sa-l folosesc.

      PS Chiar aveti asteptarea sa va raspund la intrebarea absolut fenomenala „CATI dintre intreprinzatorii din SUA sunt activi in viata politica?”. Chiar asa: cati? Spuneti-ne dv ca vad ca stiti.

      • Anumite forme de ignoranta dublata de impetuoasa stupiditate au totusi valente comice

        Da’ chiar, Dragos Aligica: exista vreo evident publica, regulate, statistica, a antreprenorilor americani de succes care:
        1. Finanteaza partidele (vorbim de miliarde)
        2. Sunt membri ai partidelor
        3. La un moment dat ( in masura in care pot delega administrarea afacerilor lor, alea din care traiesc) intra in politica si au cariere de success.
        4. Finanteaza think-tankuri (de prestigiu – nivel universitar, postuniversitar) care se ocupa cu cercetarea domeniului civic si politic, si cu educarea si diseminarea informatiei specializate In societate ( la toate nivelele) – programe
        Intreb pentru ca ar fi interesanta o cercetare/statistica de gen ( in caz ca nu exista deja). Poate asa intelege si doamna unde-i buba retardului civic si politic al antreprenorului roman prin comparative cu ala american (comparatie mai comica nu putea alege; cum se face omu de ras si nici nu-s da seama).

        O fi relevant sa-i aducem la cunostinta suparatei comentatoare ca majoritatea fondatorilor ai Americii independente erau si antreprenori de success? Sau logica pentru care mandatele in Camera Reprezentantilor – echivalentul Camerei Deputatilor la noi -de 200 de ani incoace, adica de la inceputurile Americii), sunt de numai 2 ani? Pentru ca oamenii astia, antreprenorii, au considerat ca nu-si pot abandona afacerile mai mult de 2 ani pentru a servi interesul public, in calitate de reprezentati alesi. De aia. :)

    • @ Codruta,
      daca ai citit textul puteai sa observi ca dl Aligica un spune sa „intre in politica”, ci reactioneaza la enormitatea „”Sunt imun la politica, nu ma intereseaza”.
      Viata noastra, societatea este supusa efectelor politicului, ori vrem ori nu; traim intr-o comunitate politica.
      Deci intreprinzatorului nu i se cere sa devina ministru ori deputat, ci sa nu mai spuna ca este „imun” la politica din moment ce asteapta ceva de la politicieni :P

      • N-am zis nimic de „intrat in politica”, am zis „activi in viata politica”, adica m-am referit la ce zice autorul: „[…] nu sustin financiar, politic sau moral pe cei ce isi asuma rolul de a participa si a le apara interesele publice”.
        Acu’, inteleg ca D-lui vitupereaza la adresa lor, pt. ca e suparat ca astia nu-si dau banii (timpul? altele) cui ar dori D-lui (nespecificat, de altfel – si nu degeaba) – dar vad ca nu si-a pus problema DELOC ca, si daca ar vrea, n-au CUI!! CINE sa le „apere interesele publice”, in afara de aceia care ii apara cel mult pe „baroni”?!

        M-as astepta de la cineva care se pretinde sustinator al economiei „de piatza” sa stie macar atat: unde nu exista oferta, nu exista cumparatori!

        Are Romania „oferta”?
        NU! Nu are!!

        Pai atunci, intreprinzatoru UNDE sa-si consume timpul / banii / dedicarea?

        Nu-i ajung oricum afacerile lui?
        Ca de AIA s-a apucat de afaceri, in loc sa intre in politica – pentru ca sa-si vada de ele, ca la aia se pricepe! :D

        • doamna codruta,citindu va pe dvs si mai era un domn mai sus tot intreprinzator,ma gindesc ca poate de aia merg asha de greu afacerili in romanica

  23. Tot articolul este sintetizat de catre Platon, astfel:
    ‘Una din pedepsele pt. refuzul de a participa la viata politica este ca vei sfarsi prin a fi condus de catre cei inferiori tie.”

    • Bun comentariu si foarte bine spus: deh, Platon este Platon. Pacat ca nu pot sa va dau plusuri (ca sa citez niste clasici in viata) cu ambele maini.

  24. Excelent articol.

    Insa nu doar antreprenorii sint inapoiati politic si dubiosi morali. Angajatii antreprenorilor sint mai inapoiati decit antreprenorii. Intreaga societate este de fapt dubioasa moral, inapoiata, fara credinta in valori si in viitor. Cu sperante scazute, fara suflu, cu teama de romani si de Romania, cu o imensa neincredere. E un cerc vicios bineinteles. Nu avem incredere in colectivitatea romaneasca, pe buna dreptate.

    Gasim mii de argumente sa promovam neincrederea si o facem zilnic. Toti cetatenii romani. Pe buna dreptate. Iar antreprenorii au poate o doza de incredere peste media nationala. Nu stiu daca lor ar trebui sa le reprosam ceea ce facem toti.

    Ce ar trebui sa facem de fapt?! Nimic special. Sa ne implicam si sa credem. Pare simplu dar este extrem de complicat pentru noi toti. Alegem strainatatea si fuga de romani. Ori de cite ori avem ocazia. Iubim Romania ca pe o dama frumoasa, foarte frumoasa. O femeie periculoasa care ne-a cucerit inima, ne-a pacalit adesea, dar nu ne mai poate pacali. Fugim de Romania, de dragostea de tara, ca de un blestem. Dragostea ramine in suflet, dar teama invinge dragostea de Romania. ii dorim sincer tarii tot binele din lume. Adio Romania! Te iubim mult dar nu putem ramine cu tine! Bafta!

  25. Ce nu mi-e clar domnule Aligică este ori că acuzaţi statul român ca ia 7 piei de pe întreprinzător? sau că Ruşanu încasează un salariu de bancher american?
    USL nu a prea micşorat povara fiscală şi munca la negru continuă, întreprinzătorul caută şi el să fenteze statul, mai ales cu salariul minim, acum sunt unii PNL care cer micşorarea CAS.
    Ce vreţi ? Să nu plătească cetăţenii impozitele?
    La oameni obişnuiţi acestea au valori destul de fixe, la întreprinzători este mai complicat, pentru că sunt mai multe variabile, şi aici la variabile ne cam încurcăm şi se încurcă şi statul.
    Cât despre Ruşanu, câştigă neruşinat de mult, dar predecesorii pedelei încasau salarii duble şi era criză, atunci cum era bun simţ, sau neruşinare cumva mai mare?

    • ” Să nu plătească cetăţenii impozitele?”

      Programatorii nu platesc impozit pe venit si este singurul domeniu in care salariile au crescut de 3-4 ori in ultimii 10 ani.

      • Programatorii aceia care nu platesc impozite sunt cam 16000 dintr-un total de aprox 4,3 milioane de salariati. Asta inseamna ca un segment de 0,37% din populatia activa produce aproximativ 10% din PIB. Asta inseamna ca probabil au cea mai ridicata productivitate si rezultatul muncii lor are probabil cea mai mare valoare adaugata.
        Asta inseamna ca initiatorul acestui program chiar a avut viziune si chiar a reusit sa puna bazele unor politici de stimulare a acestei activitati.
        Ar trebuie totusi sa luati in considerare ca, desi nu platesc impozite, platesc considerabil la CAS si CASS, contribuind astfel la diminuarea nevoii de acoperire a deficitelor din bugetul de stat – acolo unde ar fi platit impozitele.
        Sigur, au mai existat niste minti contabile care au incercat sa anuleze aceasta facilitate, dar si-au venit in fire dupa ce au studiat cu mai mare simt de raspundere niste simulari care aratau ca rezultatele nu prea ar fi fost incasari mai mari la buget…
        In rest, traiasca capra vecinului!

        • Comentariul meu este exact in sensul comentariului dumneavostra.

          Cum „experimentul” cu impozitarea programatorilor a functionat, cred ca poate fi extins la toate salariile din Romania.

          Si asa platim 25% TVA, asa ca fiscul s-ar putea concentra pe verificarea unei singure taxe.

  26. La putere au fost pe rand: PDL, PNL sau PSD. Impreuna sau pe rand.

    Singurul lucru care a contat in ultimii 23 de ani a fost cota de impozitare unica. Aceleasi impozite au fost si pe vremea: PDL+PNL , PNL (+PSD), PDL+PSD, PDL sau PNL+PSD.

    Singurul lucru care il poate face d-l intreprinzator ar fi sa se asocieze cu o noua structura politica. Sincer eu nu am auzit nici una din noile partide sa propuna (credibil ) scaderea impozitelor si micsorarea birocratiei.

    PS: Impozitarea unica a fost insotita in guvernarea de dreapta PDL+PNL/ PNL de cresterea cam cu 300.000-400.000 a angajatilor in adminstratia publica centrala si locala.

  27. In legatura cu supararea descarcata in directia lui Rusanu, pare ca respectivul intreprinzator a cazut in capcana televiziunilor de stiri. In continuare, intreprinzatorul din articol se poate remonta azi din satisfactia pe care i-o va produce banda galbena de la aceleasi televiziuni care anunta arestarea lui Rusanu (si eventual sa traga suplimentar concluzia ca DNA-ul lupta inpotriva coruptiei).

  28. Toate problemele acestea apar numai si numai din cauza faptului ca oamenii habar nu au cum apar banii. Cine ii produce, cum, unde e de fapt tot secretul dupa care umbla toti. De omul de rand nici nu mai zic, unii chiar cred ca banii cresc in copaci, sau ca da Isarescu un ordin si gata, bunastarea curge peste tot. Insa Isarescu fiind un om rau, uite ca nu tipareste bani, si de aia nu are lumea bani de salarii, investitii samd.

    Cam la asta se reduce mentalitatea omului cand vorbim de finante. Cel putin 3 sferturi din ei se comporta ca niste retardati mintal.De unde si problemele.

  29. Intr-o societate normala nu este nevoie ca toti intreprinzatorii sa faca politica (ceea ce e altceva decit a merge la vot). Unii cu chemare spre politica se implica, altii isi concentreaza eforturile pe problemele lor, raspunderile lor, ideile noi etc.

    Dar noi nu suntem intr-o societate normala. Noi suntem sub asediu de foarte multi ani. Si la noi nu numai intreprinzatorii adevarati (adica cei care nu se hranesc doar din contractele cu statul) trebuie sa se implice in viata cetatii, ci toti trebuie sa ne implicam daca vrem sa o ducem mai bine. Implicarea inseamna inclusiv sa dai un banut unui partid de oameni tineri care se straduiesc sa ridice la cote mai civilizate politica. Inseamna sa nu inchizi ochii cind vezi o nedreptate, sa faci o reclamatie cind un functionar al statului inseala, fura etc., inseamna sa nu accepti jocul banditilor, asa cum multi oameni de afaceri de la noi o fac.

  30. Articolul a starnit comentarii aprinse si sper sa fie un „clik” in mintea tuturor! Personal am lansat petitii pentru amnistie fiscala si intr-un an de zile n-am strans 100 de semnaturi. In acest timp, prin lege sau prin hotarari de guvern marii datornici sau functionari publici au fost iertati de sume uriase. Am aflat cu bucurie de salariile fabuloase ale celor de la ASF, cati or mai fi?! N-am vazut nicaieri un scandal cu iesiri in strada pentru dublarea numarului de parlamentari si guvernanti cu satelitii anexa, a zeciloror de mii de functionari publici s.a.m.d. Nu s-a suparat nimeni pe faptul ca STATUL nu-si executa CONTRACTUL CU CETATEANUL, ADICA NU RESPECTA GARANTIILE CONSTITUTIONALE si/sau obligatiile din tratatele internationale etc., referitoare la proprietate, nivelul de trai, dreptul la locurile de munca…. Nu vad pe nimeni in strada ca sanctiune a politicienilor care ofera circul , evident fara paine… Paradoxul este altul: politicienii si magistratii nu raspund pentru activitatea lor decat ca definitie prin legile lor speciale dar concret nu exista un asemenea mecanism; vedeti cumva ca FISCUL a urmarit sau urmareste pe cei din vina carora platim despagubirile de la CEDO?! a raspuns vreun politician pentru legile proaste sau pentru abuzurile din guvern?!

    • Eu am lansat o petiție acum un an și jumătate în care ceream ca referendumul inutil din vara lui 2012 să fie plătit de cei care l-au organizat, nu de la buget și am „adunat” cam 50 de semnături…
      Și o întrebare: câți dintre cetățenii responsabili ai acestei țări s-au gândit să le ceară socoteală „aleșilor” pentru modul cum se folosesc banii din buget, care, în fond, sunt colectați de la noi, plătitorii de taxe și impozite?
      Sau… chiar dacă, poate, mă îndepărtez de la subiect: câți s-au gândit săi-i ceară socoteală acelui tovarăș deputat (este de la PSD), care, deasupra cabinetului său de parlamentar din „teritoriu”, are un drapel național cu stemă, în condițiile în care încă actuala Constituție spune că drapelul este doar „roșu, galben și albastru”, fără stemă (fie ea comunistă sau „post-comunistă”?
      Ambele întrebări sunt, la ce societate avem, aproape retorice!…

  31. Salut initiativa dvs si curajul de a folosi, in spatiul public, cuvinte atat de tari la adresa vajnicului antreprenor roman.
    Spun antreprenor, si nu patron, pentru ca ma refer aici la acea specie rara de oameni care are curaj, inteligenta, putere de munca, rabdare, viziune, valori solide, iubeste libertatea, libera intiativa si concurenta loiala, etc….dar nu pricepe ca nu mai exista nici un coltisor din planeta asta in care sa se poate declara imun la politica. Si ca nu exista nici o zona a tarisoarei asteia in care sa mai poata da cu bricheta de pamant daca baietii veseli care sunt acum la butoanele tarii se hotarasc sa ii ia si ultimele guri de oxigen. Sau business-ul cu totul. Cu legea in mana.
    Am vazut un reportaj despre Cuba pe care n-o sa-l uit niciodata. Exista si acolo piata libera. Dar taxele sunt 90% din CA, iar functionarii au drept de viata si de moarte asupra afaceri tale. Nu stiu daca multi antreprenori din astia imuni isi pot imagina asa ceva.
    Poate ca ar trebui sa-l vada si unii dintre domnii astia. Impreuna cu marea majoritate a salariatilor lor care le imita atitudinea si care lasa pensionarii si milogii sa decida, prin intermediul reprezentamntilor lor plagiatori, nivelul de taxare, de exemplu.
    Politica exista. Se face. Azi, aici, acum. A fi „imun” la asa ceva e echivelnt cu a fi idiot – au explicat niste antevorbitori de unde provine termenul.

  32. In alta ordine de idei, ar trebui sa ne uitam si sa reactionam si la propunerea asta:

    http://www.monica-macovei.ro/blog/2014/02/23/doar-500-de-membri-fondatori-pentru-infiin%c8%9barea-unui-partid-politic-propunerea-mea-pentru-schimbarea-vie%c8%9bii-politice/

    E o initiativa politica ce merita urmarita si sprijinita, parerea mea. Probabil cei de la PDL or sa incerce sa introduca propunerea asta legislativa in sesiunea parlamentara curenta.

    Si eu as zice ca ar trebui renuntat si la constrangerea pe criteriu geografic (membrii fondatori sa provina din din 10 judete).

  33. Eu am o vorba: „daca nu faci politica, te face politica pe tine”. Toti antreprenorii care afirma ca pe ei nu-i intereseaza politica mananca rahat. Toate problemele cu care ne confruntam ca antreprenori se trag de la clasa politica actuala. Si daca asteptam ca ea sa se reformeze printr-un miracol de la Dzeu degeaba asteptam. O tara emergenta precum Romania condusa cum trebuie ar trebui sa aiba o crestere economica de cel putin 5%. Clasa actuala politica de-abia reuseste 1% +- ce aduce agricultura. Realizati oare cat potential pierdeti din aia 4% lipsa? Eu personal m-am decis ca din 2012 sa fac ceva. Am cautat un partid nou care sa inlocuiasca pe astea vechi. Si l-am gasit, e vorba de Noua Republica singurul partid care pana acum a fost coerent in doctrina sa de dreapta, adica in reducerea impozitarii, restrangerea statului din domeniul economic, dereglementare, etc. Si de atunci investesc 5% din profit in acest partid. Fiecare partid are nevoie de bani, problema e cum si-i face. Ori prin coruptie ori prin donatii. Daca antreprenorii vor un partid curat care sa-i reprezinte atunci sa faca ca mine. E nevoie doar de cateva mii de astfel de oameni decisi ca sa avem in sfarsit un partid curat in parlament.

  34. Dacă se legiferează posibilitatea de a avea formațiuni politice noi cu 500 de membri s-ar putea să crească și numărul de întreprinzători care investesc în acțiune civică și politică serioasă. În climatul actual cred că structura de stimulente este spre neimplicare, un compartament de tip free-ridee, sau spre ungere acolo unde trebuie dacă afacerea depinde de contracte cu statul. La urma urmei dacă niște oameni din diaspora și câțiva de prin România se agită atâta să schimbe lucrurile de ce ar investi și un întreprinzător care culege roadele.

    Trebuie lăsați să falimenteze ca să priceapă de ce.

  35. De ce cineva care nu votează este taxat? Acea persoană poate nu e interesată de ”serviciile” oferite de stat.
    Cum ar fi ca o firmă oarecare să-ți presteze servicii nesolicitate și să-ți bage și nota de plată sub nas? (nota trebuie plătită sub amemințarea cu pușcăria – vezi ”evaziune fiscală”)

  36. @tuturor

    Va mai amintiti de un partid al Dl. Cosmin Alexandru, om de afaceri respectabil? Acum ani buni! A avut asa putine voturi!
    Ce-au facut intreprinzatorii inclusiv omul cu bricheta? Probabil ca multi l-au injurat romaneste (ceva de genul „al dracu’, nu vrea sa dea dreptu’ lui X,Y Z, ca noi!) si s-au bucurat ca nu a intrat in Parlament!

    Dar oare partidele vesnice de la noi nu au si ele oamenii lor de afaceri? Fac afaceri cu statul. Noi nu ma avem industrie, servicii, agricultura etc. fara ca acesti paraziti sa nu se bage. Ei cu neamurile si amantele si amantii, cu fostele sotii si fostii soti, matusi de 99 de ani sint peste tot.

    Economia este asa slaba incit corectii (sa-i numim asa) reprezinta o minoritate. Ceilalti sint politruci si evazionisti cu voie de la guverne. Ei nu au de ce sa arunce cu bricheta si nici NU cinta sloganul „vin ai nostri, pleaca ai nostri, noi raminem tot ca prostii”

    Greva fiscala ar fi f.buna. Salariatii acestora sa fie constientizati ca salariile mici si numarul redus de personal sint cauzate si de pol. fiscala. Dar de fapt unii salariati se descurca, ciupind de colo si de colo si arunca si ei cu bricheta, injurindu-l pe Rusanu, Basescu, Antonescu, Ponta (in fine in functie de televiziunea pe care o urmareste si in care crede orbeste). De ce nu ies in strada? Pentru salarii ies numai bugetarii.

    NE MERITAM SOARTA!

  37. Nu vrea sa auda de politica pentru ca stie ca daca se implica, o sa fie demolat.
    Atat timp cat poporul alege conducatorii, intreprinzatorii nu au nici o sansa reala pentru a-si sustine cauza.
    Daca votul ar fi fost pe baza de reprezentanti, altfel ar fi aratat Romania acum.

  38. +1 si de la mine.

    Poate ar trebui mult mai multe articole pe tema asta si asa unii vor fi in stare sa inteleaga lucruri elementare. Daca iti pasa nu poti sa nu ai o atitudine si sa nu fii implicat macar un pic, altfel se pling absolut degeaba. Democratia inseamna participare, iar daca unii se pling ca nu au cu cine sau cu ce atunci astea nu-s decit niste probleme in plus de rezolvat.
    Nu am nici o intelegere pt. ce-i care aleg sa stea deoparte.

  39. „si in ziua de vot se duc la plaja sau la shopping”
    „in timp ce ei pun de un weekend cu amicii la Sinaia”
    „cu prietenii la o bere, la iarba verde, cand or fi alegerile viitoare”

    Un pic manipulativ, dar promit sa va votez daca o sa candidati. Implicati-va !!!

  40. Domnule, daca ati sti cat de mult munceste un intreprinzator, v-ati mai gandi inca o data inainte de a-l stigmatiza (prin niste epitete putin rafinate). Intreprinzatorul la cafea in mijlocul zilei este o legenda, de unde deduc ca parte din povestea citata este doar o poveste. Intreprinzatorul si-a asumat rolul de „laboratores”, dvs., in schimb, v-ati asumat rolul de „oratores”. Si va mandriti cu asta. Asa ca poate neputinta de a impune aceste teme pe agenda partidelor s-ar putea sa va apartina intr-o mai mare masura. Ca tot veni vorba de invinovatiri, mindset atat intim noua, pe aceste meleaguri.

  41. O opinie partinitoare si lipsita de temei economic.

    Diviziunea muncii este un principiu de baza al economiei moderne si, pentru a performa in orice domeniu, ai nevoie de mult exercitiu.
    Un antreprenor/patron investeste foarte mult din timpul sau pentru a ramane competitiv pe piata nationala sau internationala.

    Pentru a avea o opinie pertinenta politic va trebui sa investeasca si in directia respectiva mult timp. De unde atata timp ?

    Hai sa punem problema putin diferit domnule Aligica.
    Sunteti preocupat de situatia economica a Romaniei ?
    Invariabil va afecteaza personal deci tind sa cred ca raspunsul va fi ‘da’.
    Si atunci va intreb… sunteti retardat antreprenorial?
    De ce nu incepeti o mica afacere pentru a contribui la cresterea economica ?

    Stiu… e greu si nu vi se potriveste.
    Si totusi ii cereti patronului roman sa faca si mai mult decat o afacere profitabila.
    Altceva? Niste munti mutati, ceva?

    De ce nu abordati cauzele adevarate ale problemei ?
    Cum ar fi ca majoritatea romanilor nu au o educatie economica minimala si sunt la modul ‘sa dea guvernul bani, sa fie bine, sa aiba lumea’.
    Guvernul face pomeni pentru prostime pentru ca … prostimea exista si e semnificativa ca numar.

    Urmand directia de ‘aratat cu degetul’, dumneavoastra ca jurnalist de ce nu contribuiti mai mult la cresterea nivelului educational general ?
    De ce nu faceti ceva sa inlocuiti minunatele fituici cotidiene pline de tzatze si buci cu ceva cu adevarat informational ?

    • ”De ce nu faceti ceva sa inlocuiti minunatele fituici cotidiene pline de tzatze si buci cu ceva cu adevarat informational ?”

      Nu va faceti griji, intreprinzatorul/ antreprenorul dupa ce va rezolva problemele politice, juridice, sociale, medicale etc isi va apleca atentia si spre educatia poporului. Le ia si el in ordine, ca tot omu’. Ni se pregateste ceva. Sa asteptam unirea intreprinzatorilor din toate judetele.

  42. Amice,

    Ai dreptate in ceea ce spui, dar………tonul si diplomatia utilizata………..puah! Cu asa abordare putine sanse sa-i convingi pe cei din segmentul vizat de tine……. Mai incearca.

  43. Asa se intampla in toate societatile democratice care au trecut prin comunism, majoritatea obisnuita cu statul grijuliu voteaza donatorii de pui congelat si mici, nici un partid al antrepenorilor nu o sa schimbe asta, atat timp cat majoritatea decide doar timpul care mai schimba mentalitatea generatilor poate sa rezolve nenorocirea asta.

  44. Doua ganduri:

    „Nimeni la vot” este o atitudine politica, nu e indiferenta!

    Indiferenta fata de politicieni este un nivel superior, mai greu de atins!

  45. Dle Aligica, dacă dau din timpul de servici ca să fiu civic, pierd serviciul. Pe bune. Și apoi nu mai pot face nici una, nici alta. Personal, am ajuns la constatarea că lucrul cel mai bun este (în primul rând) să încerc să-mi fac datoria cât mai bine, acolo unde mă aflu, și în condițiile date. Nu din lașitate, ci din convingerea că altfel, așa cum am spus. intru la necazuri mari, inclusiv echilibrul familiei putând fi atins. Jobul este al meu personal, și relația între timpul dat pentru job și supraviețuirea firmei este directă. Ceea ce pot să fac (și fac) este următorul lucru: atunci când intru în contact cu instituțiile statului, să încerc să-mi spun punctul de vedere. Să mai dau un telefon, să mai trimit un email, o sesizare scrisă. Între timp, încerc să mă informez cât de scurt și de bine despre ce se întâmplă în țară. Merg la vot. Tai bon la clienți chiar dacă aceștia nu mi-l cer. Respect cât pot mai bine și natura țării mele, și pe cetățenii ei (la trecerile de pietoni, sau în orice altă ocazie se impune respect). Am copii (2, urmează al treilea, poate voi mai avea, îmi doresc). Discut cu prietenii când apuc, încerc să-i lămuresc atât cât se poate și cât înțeleg eu lucrurile. Merg cu bicicleta. Sunt legat și mă hrănesc interior din exemplul celor care s-au jertfit pentru țara asta, și care constituie pentru mine adevărata ei valoare.

    Dar nu pot acționa civic, neglijându-mi datoria stării (de patron de firmă, de tată de familie, de soț). Asta înseamnă, implicit, că nu ajung să mai întreprind acele acțiuni civice, pe care altfel le-aș întreprinde. Totuși, fac tot ce am spus mai sus, în primul paragraf. Să fie oare insuficient?

  46. Dupa ce se vor termina brichetele, se vor sparge de pereti tartacutele, pline de spirit civic, ale celor care au maculat milioane de buletine de vot sperand ca vor trai mai bine. Mai asteptam un sfert de secol ? Poate atunci, vaca aia de lapte retardata va avea mai multa grija de ea si ne va da la toti lapte pe saturate. Meritam, nu ? Am fost harnici si ne-am dat jos din pat la fiecare 4 ani sa votam raul cel mai mic.

  47. Gradul de ‘retardare civica’ pe care D-voastra il identificati la majoritatea intreprinzatorilor romani reprezinta, intr-adevar, un motiv pertinent de stagnare (in cel mai bun caz) a clasei politice romanesti. Insa, din punctul meu de vedere, 2 observatii se impun.

    Prima (mai putin importanta) se refera la investitorii romani de nationalitate europeana (cei din afara UE negociaza, la nivel macro, cu institutiile nationale ori europene conditii favorabile de participare pe piata, deci amintirea acestora este inutila). Probabil ca multi contesta amintirea acestora, insa, cat timp activeaza pe piata romaneasca, ei sunt Intreprinzatori Romani (din toate punctele de vedere, insa, cel mai important, al legislatiei fiscale). Ei nu sunt luati in considerare la calcului PNB, dar sunt considerati la calculul PIB (iar cel din urma conteaza cu adevarat). Sunt ei supusi unui regim de tip ‘taxation without representation’? Categoric da. Exista un grad de ‘retardare civica’ in randul acestora? Categoric nu, intrucat organizarea in partide nu le este posibila, dar apelarea la institutiile europene este si chiar abundenta (ie Comisia europeana; procedura de infringement); recent Comisia a gasit o incalcare a legislatiei privind timbrul de mediu, ceea ce ar liberaliza importul (ma rog, comertul intracomunitar) de masini second-hand.

    A doua (mult mai importanta) se refera la jumateatea de tara pe care D-voastra nu o mentionati: mediul rural. Este importanta aceasta mentiune? Avand in vedere ca 46% din romani locuiesc in mediul rural (cu o tendinta de ruralizare a populatiei, conform recensamintelor) si mai mult de jumatate din prezenta la vot este din acel mediu, consider ca Da. Le putem reprosa acelor intreprinzatori (patron de MAT/birt/bufet/carciuma/etc, patron de moara -care nu e neaparat IMM-, de gater, de brutarie, de abator etc) nu neaparat retardare, dar sa zicem neimplicare civica? In niciun caz.
    Nu exista patron din mediul rural care, daca nu e viceprimar, sa nu fie macar consilier local. Nu exista patron care sa nu mobilizeze locuitorii unei localitati in ziua votului (inclusiv pe sine insesi si familiile lor), care sa nu lipeasca afise in curtea sa, care sa nu faca campanie activa in favoarea unui partid (de cele mai multe, mediul rural prezinta asociere cu PSD; daca e asa, de ce e Transilvania altfel, ori Neamt, ori Suceava, ori Dambovita?). Totodata, mai trebuie mentionat un aspect: acel patron nu a fost in viata sa la mare si nici la Sinaia (probabil ca nici nu stie unde e Sinaia), intrucat orice zi lipsa l-ar aduce la sapa de lemn. Daca Tocqueville ar scrie o carte despre Democratia in Romania, cred ca acesta ar fi punctul sau de plecare.

    Defapt ce vreau sa subliniez, prototipul de intreprinzator identificat de D-voastra nu poate (chiar daca ar vrea, si multi vor) sa aiba o participare civica dintr-un simplu motiv: pentru a fi activ politic (adica pentru a face bine societatii, inclusiv siesi; win-win) trebuie sa ii respecte pe cei pe care doreste sa ii ajute, ori cel care se duce la Sinaia (bagand palma in ****) nu se respecta pe sine.

    • La loto, pe vremuri, era o sintagma: „numai cine joaca cistiga”
      (Evident ca majoritatea jucatorilor pierd, dar cu adevarat poate cistiga doar cel ce joaca.)

  48. Respectivul intreprinzator ar trebui sa ne spuna mai intai daca stie macar cine sunt deputatul si senatorul din propria-i circumscriptie si de cate ori a rupt usa birourilor parlamentare ale acestora pentru a le cere macar mici modificari legislative care sa-i usureze viata de zi cu zi si abia apoi sa se apuce de aruncat brichete prin pereti pe tema majora a fiscalitatii.
    Din pacate, atat din comentariile de la acest articol, cat si din viata de zi cu zi, constat ca majoritatea intreprinzatorilor inteleg implicarea in politica ca fiind una a lor personala, adica sa se faca si politicieni, iar ideea de a sprijini persoane credibile si morale dispuse a se inscrie in viata politica in a-si construi o cariera corecta in partidele existente si care apoi sa le reprezinte onest interesele le este complet straina. Multi (daca nu cumva majoritatea) dintre intreprinzatorii romani, mici si chiar mijlocii nu sunt interesati decat de a intra in politica pentu a-si sprijini direct propriile afaceri cu statul sau cu mana cereasca numita fonduri europene, iar actiunile lor de lobby (urmate de cele neaose inscrise in codul penal) se rezuma la obtinerea acestor contracte. In plus, este o fractura logica sa spui ca nu te intereseaza politica si apoi sa te dai cu capul de pereti pe motive politice. Pai suntem seriosi sau nu? Ori nu ne intereseaza, ori ne inerveaza cu nervii?
    Domnule Aligica, faceti domnule dvs. ceva! Rezolvati-le, alaturi de Plesu, Liiceanu si Cartarescu, problemele economice! Ca ei sunt ocupati sa dea cu brichete prin pereti, mai corect cu nuci, si tocmai si-au rezervat doua all inclusive-uri in strainatate anul asta: unul in mai si altul in noiembrie!

  49. Nu cred că expresia ”sunt imun la politică” înseamnă neapărat ceea ce ați spus dumneavoastră în articol, dle Aligică. A fi imun în politică poate să însemne că nu-ți dorești vreodată să accesezi vreo demnitate publică, să intri într-un partid, își dorești doar să-ți vezi de business-ul tău. Asta nu înseamnă că ești un retardat civic, așa cum sugerează titlul articolului dvs. Iar când te dedici afacerii tale, îți rămâne mult prea puțin timp să stai și să urmărești toate mizeriile și scandalurile care se petrec la nivelul politicii din România. Dacă toti patronii ar fi implicați activ în viața politică, mă întreb cine ar mai face bani? Din aceia cinstiți, nu din pix, în urma unor licitații prietenoase.
    Pe cale de consecință dacă asta înseamnă să fii imun la orice tip de politică, atunci recunosc cu mâna pe inimă: fac parte din rândul celor retardați civic. Iar pereții mei s-au întâlnit de mai multe ori cu bricheta decât întreprinzătorul din exemplul dvs.

  50. „”Sunt imun la politica, nu ma intereseaza”
    Foarte bine, este interesat cel care il voteaza pe Becali, Felix, Fenechiu, Cretinel si Ponta plagiatorul. Si atunci, intreprinzatorule „imun politic”, nu neaparat cu bricheta in perete sa arunci, ci cu capul sa-ti dai de perete pentru ca lasi ca viata ta sa fie la cheremul acestor alegatori.

    Ramii imun, nu te ineresa, dar cumpara o fabrica de brichete, ca se folosesc si pe stadioanele de fotbal :P

    „Nu ma intereseaza politica” este expresia totalei prostii din moment ce de la „politic” ai asteptari.
    Trebuie sa te intereseze politica, nu neaparat sa detii functii politice si administrative, ci pentru a influienta mersul vietii pentru tine.
    Daca prin „nu ma intereseaza politica” te crezi intr-un turn de fildes, te crezi o rasa superioara, te inseli. Te sabotezi singur furindu-ti caciula si dind cu bricheta de pereti.

      • Poate ca ar trebui sa nu mai votezi persoane, ci actiuni. Nu nume si prenume, ci competente si programe.
        Si atunci n-ai mai ajunge, dumneata si restul cu acelasi tip de rationament, sa votezi impotriva propriilor interese (justitie independenta, libertati, educatie de calitate, cultura condusa de cei culti intr-adevar ), pentru ca iti spun unii si altii ca …escu e de vina.
        Si asta tot o dovada de prostie este.
        Pomenesti mai jos – tot dumneata daca nu gresesc – despre Rosia Montana si protestele in van. Da, au fost in van, pentru ca Rosia Montana este doar o picatura dintre multele pahare sparte in ultimii 2 ani si ceva, iar protestatarii minunati au dat dovada de acelasi autism perfect: noi cu treaba noastra, nu ne intereseaza politica si soarta atator institutii demolate fara nici o jena. Cand tocmai politica este cea care decide, inclusiv soarta tuturor Rosiilor Montane, Pungestilor, si ce-o mai urma. Protestatari in mare parte educati, umblati, civilizati. Oare cati dintre ei au afisat sloganul „nu merg la vot ca nu ma intereseaza politica/n-am cu cine?

  51. domnule ziarist ..
    nu ati inteles nimic ..acel om de afaceri nu are timp de politica …intr-o tara normala el voteaza in speranta ca acei oameni o sa faca ce trebuie pentru el ..petru angajatii lui ..pentru afacerea lui …de aceea nu face politica ..nu are timp …va doresc sa conduceti o afacere cu 200 de angajati…sa le asigurati salariile ..sa platiti taxele…sa.faceti o strategie pe o saptamana a firmei bazata pe cerintele fiscale..care se modifica infernal de repede …si in acelasi timp va rog sa va preocupati si de politica …vorbind de sus ..din fata unui laptop despre nervii unui antreprenor care pe buna dreptate e nervos ..dati dovada de o aroganta a nestiintei …pe d-voastra nu va doare capul ca trebuie sa dati salarii la 200 de oameni …o sa spuneti ca e o chestiune de alegere intre a fi patron si a fi altceva …a fi patron in Romania anului 2014 e un act de curaj ..sau chiar de sinucidere …e usor sa judeci in nestiinta de cauza ….ca ziarist scrieti din afara lucrurilor ..si asteptati salariul …nu il castigati singur ..cineva va plateste ..acel cineva are dureri de cap …va doresc sa aveti sansa sa deveniti patronul unei firme de 200 de angajati ..si sa scrieti ..din interior despre ,,retardarea civica ,,

  52. Tara asta e condusa de mafia securista. Politicienni nu sunt decat lacheii lor, oamenii aruncati in fata pentru spectacol. Nu va mai amagiti degeaba. Nici un nou partid nu ar supravietui neinfiltrat si nemanjit. P’aci pe la noi prin batatura asa a fost dintotdeauna. Boierii cu smenurile si plebeii cu furtisagurile marunte. Si fiecare traieste marea multumire ca i-o trage celuilalt. Si pana la urma care-i problema ? Ca nu-i chiar asa d erau pe la noi prin batatura. Nu moare nimeni d efoame, cat de foame ti-o fi tot gasesti ceva de baut. Nu va mai bateti capul dragilor, intre granitele noastre sunt mai multe Romanii. Din pacate sunt niste multimi disjuncte asa ca nu va mai iluzionati ca „ceilalti” vor deveni mai buni, mai drepti,ca putina implicare schimba ceva, ca o sa fim si noi candva o tara mai d eDoamne ajuta,… Traiti linistiti si corect in Romania voastra. Si poate cativa va vor urma exemplul. Nu visati la minuni insa. Noi avem sclipiri de geniu din cand in cand. Apoi insa ne intoarcem pe partea cealalta si adormim la loc. Parerea mea.

  53. De ce nu există institute de cercetare economice, politice finanțate de antreprenori?

    Deși erau foarte proaste, din care emigrau mulți specialiști, cele ale comuniștilor dovedeau că finanțatorii lor înțelegeau că ar fi necesare.

    Azi așa-zișii antreprenori au școală puțină și urăsc cercetarea, cred că știu macroeconomie românească și alte lucruri ca acesta.

    Pe scurt: fiul unui afacerist american asudă la cele mai bune facultăți de business. Nu e cazul în capitalismul manelist.

  54. Acest articol este perfect.
    Fiecare roman ar trebui sa citeasca inainte de culcare articolul ca poate poate a doua zi dimineata va fi mai rasarit in de-ale democratiei.

    Nu sunt ironic in ce spun. Sunt foarte serios.

    Asta ii mai lipseste Romaniei. Daca oamenii „de bine” incep sa inteleaga o data ce e si cu lumea asta, ne asteapta un viitor luminos.

    • yeap, sure…

      Cand „rasaritii intr-ale democratiei” au marsaluit toata toamna pe strazile Bucurestiului, protestand impotriva exploatarii de la Rosia Montana (si a coruptiei deja cu metastaze, legate de toata povestea, inca incepand de acu’ peste 15 ani), autorul articolului se intreba „ce mai e si cu astia”… >:
      Ma rog! nu se intreba exact asa dar despica firul in 14. Sunt curioasa daca macar a fost, fie si o SINGURA data, alaturi de „rasaritii intr-ale democratiei” care protestau in SUA!!

      Altfel… vad ca de la altii ARE pretentii – dar, bineinteles, epitetele pe care le arunca, nu i se aplica si D-lui, neh…? :P

  55. Am remarcat de-a lungul anilor frustrarea oamenilor care traiesc in Romania fatza de orice idei, rationamente sau concepte care provin din afara tzarii. Frustrarea o inteleg. Oriunde se deplaseaza romanii in Europa sunt priviti si tratati cu suspiciune, aroganta si sunt facuti sa simta ca nu sunt bineveniti. Chiar si cand merg ca turisti au senzatia ca li se face un favor cand platesc pentru servicii. Dar reputatia de care se bucura romanii in Uniunea Europeana se datoraza tot romanilor, chiar daca parte din vina cade pe nationalitatea Rroma, sau, pe grupuri sociale cu moralitate negativa. Poate ca ar fi bine sa nu acuzati pe altii pentru defaimare si sa cautati si sa va explicati cauzele reale care au generat o astfel de situatie. Evident ca nu o veti face, dar am dorit sa fac aceasta precizare.

    Daca ideea, rationamentul sau conceptul vine de la un expat (roman care a plecat de multa vreme din Romania si care poate avea si o alta cetatenie) mesajul este bagat prin filtre dure si demontat piesa cu piesa pana se ajunge la un nihilism remarcabil. Sunt extrem de putini romani neaosi care pot accepta si judeca rational, cu bun simt ceva ce vine de la un expat. Pentru ca prin educatie, mediu social si o multime de bias-uri partinice nu sunt capabili sa faca asa ceva. Am citit, uneori chiar comentat nenumarate articole publicate de expats pe website-urile romanesti. Toti autorii expats, fara exceptie au fost (si sunt) tratati exact cum am mentionat mai sus.

    Daca nu reusiti sa intelegeti ca oameni ca Tismaneanu sau Aligica, ca sa dau doar doua exemple, nu au nici un motiv „sa faca pe desteptii” sau sa va umileasca de la inaltimea moralitatii lor „de afara” atunci, aparent, eforturile acestor oameni sunt absolut inutile. De ce aparent? Pentru ca de-a lungul anilor, romanii, incet, incet, incep sa invete sa se confrunte cu ei insasi. Incep sa-si faca ordine in minte, incep sa-si reconsidere conceptul de moralitate, etica si se va ajunge si la atitudini civice. Este un proces lung, dificil, foarte frustrant atat pentru romani cat mai ales pentru expats dar este ireversibil.

    Incercati sa intelegeti ca expati de genul celor mentionati mai sus, continua sa scrie si sa-si promoveze ideile, pentru ca cred in ele, sunt sinceri, deschisi si o fac mai ales din patriotism, oricat de precar ar parea acest termen in realitatile romanesti de astazi. In nici un caz nu sunt aroganti, si nici nu urmaresc beneficii materiale. Sunt recompensati material suficient pentru profesiunea pe care o au acolo unde lucreaza.

    • :))) Am fost plecat un timp si stiu cat de multa detasare aduce ruperea de mocirla. Cand autobuzul vine exact la minutul afisat pe tabela si chiar mai asteapta pe drum ca sa nu ajunga mai devreme in statie, nu se poate intelege de ce in Romania nu se aplica aceiasi exactitate. Este atat de simplu afara! Cand conduci si vezi ca toata lumea respecta regulile si singurele accidente de care auzi sunt ambuteiajele de pe autostrada, nu poti intelege de ce in Romania nu se poate!
      Cand te duci la ghiseu si doamna este amabila si are rabdare cu tine chiar daca in spatele tau coada are 10m si toti stau linistiti si degajati, nu intelegi de ce nu se poate acesta lucru si la tine in tara!
      Cand toate merg bine in jurul tau, nu poti intelege de ce nu se poate! Dar in Ro chiar nu se poate!
      De ce nu au autobuzele un program fix care sa fie respectat? Habar nu am de ce nu se poate. Sunt 1001 de motive si nici unul de fapt.
      Poate ca este vorba de reguli care ar trebui sa fie respectate si totusi romanii simt nevoia sa le incalce? Reguli pe care le asculta atata timp cat sunt plecati afara, dar in Ro devin temperamentali si agitati? Nu stiu!
      Din aceasta cauza, a diferentei de perceptie si comportament, intre afara si inauntru, nu acordam atat de mult credit celor care nu sunt implicati in mod direct, care nu traiesc aici. Si nu pentru ca ei nu ar sti cum este aici, ci pentru ca la ei totul este mai usor. Regulile sunt reguli, sunt aplicate si toate decurg normal. Ei ne cer noua, celor dinauntru sa respectam reguli si nu inteleg de ce regulile nu functioneaza. Nici noi nu stim sa spunem exact de ce nu functioneaza. Dar neregula fiind ceva comun, ne purtam mereu in neregula. Poate de aici este diferenta.
      Nici domnul A si nici domnul T nu ne sunt neaparat superiori, ci mai simplisti si directi. Chiar si in textele lor, nu se incurca in pagini si povesti inutile. Ei sunt exact ca societatile in care traiesc, cu drumuri cat mai drepte si mai directe.
      In Ro nu exista drumuri drepte si nici solutii simple, la noi totul este complicat. „Decomplicati” ne cer ei, dar … nu stim cum, ne sperie simplitatea. 80% din oameni nu stiu ce este simplitatea si daca nu complica nu simt ca nu traiesc.

      • De necrezut cata dreptate a putut sa aibe Ion Iliescu cand a sustinut si a construit „democratia originala” care si-a tras radacinile din anii ’90.
        Da, poate ar trebui doar sa citesc si sa comentez cat mai putin cu putiinta.

  56. Afirmatia asta „nu ma intereseaza politica!” este inepta. Faci politica, fara sa stii, chiar si cand dormi! Si daca te refugiezi in pustie, ala tot act politic este! Cand spui ca nu faci politica de fapt spui ca nu stii ce vrei, nu stii ce faci,te complaci in starea de lucruri existenta. Cea a prostiei, nesimtirii, imposturii, risipei si hotiei, cea in care ne nastem ca pacat originar si care ne este adusa permanent aminte intru culpabilizare, antrenament si domesticire. Solutia? Foarte simpla. Exista si posibilitatea unei existente normale, cea a bunului simt, a responsabilitatii, a prestatiei onorabile cu beneficiul tuturor partenerilor, a binelui comunitar, etc. , pe care il vedem doar daca trecem granita. Daca fiecare cetatean isi asuma aceste valori si comunica printru simplu e mail autoritatilor optiunea sa , ma intreb , ce autoritate si-ar putea permite sa ignore cateva mii, sute de mii,milioane de e mailuri in care se exprima aceleasi doleante, solicitari, imperative, etc. Cum credeti ca ar ignora un primar de sector, de oras, o suta, doua sute de mii de e mailuri care cer sa nu se mai fure, risipeasca bani pe borduri, sa fie adunati cainii vagabonzi, cer sa li se comunice cum au fost cheltuite sumele din buget,etc.Fara marsuri, fara injuraturi. Petru ca orice oficial, oricat de idiot sau obraznic ar fi, ar intelege ca exista o PREOCUPARE care poate deveni,ignorata, o forta devastatoare. Morala? INCERCATI sa INTELEGETI ce vreti si comunicati autoritatilor prin email. Cand vor fi mii, sute de mii, milioane vor intelege imediat. Ori vor pleca, ori se vor conforma!

  57. Parerea mea este ca in acest moment va exista un larg fenomen de apatie care are ca motivatie nu neimplicarea ci lipsa de optiuni. Dupa PSD, PNL+PDL, PDL+USD, PNL+PSD s-au cam dus toate variantele teoretic posibile. Toate cu acceasi concluzie:
    – primeaza interesul de partid si nu interesul public
    – principiile enuntate in campaniile devin nule
    – lipsa de moralitate si hotie din banul public, in valori care iti ridica parul in cap
    Alte „noutati” ca optiuni de viitor nu exista. Nu exista nimic care sa merite atentie!
    Ce facem, votam doar ca sa votam? Mergem pe varianta „raul cel mai mic”?
    De ce sanctionarea prin absenteism la vot nu este o varianta? Daca votezi – iese unul dintre ei, daca nu votezi – idem si la fel. Atunci?
    Toata stima mea pentru cei care in acest moment au o optiune electorala pe care o vor exprima. Iti trebuie o mare doza de compromis cu tine pentru a te inrola intr-unul din partidele actuale. Mare si dincolo de normal si bun simt!
    As vrea sa il vad pe unul dintre ei incercand, cu argumente de bun simt, sa ma convinga sa votez un anumit candidat. Cred insa ca nu e loc pentru o discutie mai mult de 1 minut!
    Cred ca articolul promoveaza un mesaj cel putin ciudat sau poate nu il inteleg eu.
    1) politicieni de meserie sunt extrem de putini; politicienii (si marea majoritate a oamenilor d epartid in teritoriu) pana la urma provin din mediul de afaceri, sunt oameni de cultura, exercita profesii liberale etc..
    2) cum adica nu se face politica? dincolo de gluma – chiar e sport national!
    3) ca sa sustii ca dintr-o anumita categorie vei selecta o rasa superioara de politicieni este o utopie
    D-le DPA, de ce sunt oamenii de afaceri vinovati de neimplicare? Nu cumva vina este in partea cealalta? Metaforic, de ce sunt de vina barbatii ca exista o femeie urata, nespalata si lenesa pe care nu o alege nimeni?
    Este paradoxul democratiei: clasa noastra politica nu este in stare sa se curete si sa se restructureze, zeci de ani nu sunt suficienti pentru asta – si acum ajunge sa arate cu degetul tot catre cei „neimplicati” si sa ii batjocoreasca pentru atitudine. Va spun ceva, eu cred povestea de la ASF a reusit in opinia mea sa trezeasca un sentiment de respingere a clasei politice in ansamblu ei rar intalnit in ultima vreme. Cel putin eu asta am vazut in jurul meu.

  58. si demersul intreprins de dumneata si toti ceilalti destepti si cu spirit civic ce finalitate a avut pana azi?

    sangele varsat in ucraina, crezi ca va revarsa ceva beneficii pentru cetatenii de rand?

    intreprinzatorul particular din ziua de azi munceste de se indoaie si numai de politica nu are el timp.

  59. Realitatea este că nu există politicieni de profesie, toți sunt amatori, chiar și cei (foarte puțini) care sunt bine intenționați. Pe lângă categoria hoților si borfașilor care domină eșalonul politic, exisă un grup de naivi care crede că publicul îl va vota auzind dizertații și filosofeli care mai de care mai sofisticate. Nu e așa, pot să aștepte mult și bine. În concluzie, nu ai pe cine alege, există numai variante proaste și foarte proaste. Nimeni la ora actuală nu reprezintă clasa medie în formare: profesioniști, antreprenori, fermieri, etc.

    Un mare handicap al României zilei de azi este și vulnerabilitatea publicului larg, dobândită ca urmare a slabei educații în domeniul politic, goanei după avantaje imediate (negoț cu voturi, găini congelate, kilograme de făină și sticle de ulei), sărăciei si lipsei de perspectivă. Deci există toate ingredientele unui mediu primitiv de a face politică. The Perfect Storm cum se spune.

    Înțeleg ca mesajul d-lui Aligică se vrea un apel-îndemn către antreprenoriatul românesc (așa subțire și stresat cât și cum este) să penetreze clasa politică (bolnavă în fază terminală) și să își trimită reprezentanții în față în speranța de a infiripa alternativa la metastaza actuală orchestrată de élite rouge… Ce pot să spun? După 24 de ani de decepții, de ce nu? Succese nebănuite și fericire exagerată doritorilor de senzații tari!

  60. In principiu aveti dreptate. Din pacate, la cele 10.000 de voturi ale intreprinzatorilor se adauga cele 3.000.000 de voturi are pomanagiilor si atunci votul meu NU CONTEAZA. E trist dar am descoperit la ultimele 3-4 alegeri. Pur si simplu sunt prea multi prosti, calici si muritori de foame in tara asta ca eu sa pot face diferenta.

    Oricat as vota eu nu contez. Dar ma astept ca institutiile statului sa functioneze. Nu neaparat sa ma protejeze dar macar SA APLICE LEGEA. Si asta nu se intampla.

    • În Romania nu s-a atins masa critică -în rândul publicului- necesară amorsării unei schimbări semnificative. Asta din motivele pe care le știm cu toții: nepăsare, ignoranță, rea-voință și prostie cât cuprinde. Grosul populației va continua să voteze aiurea și să pună botul (scuzați expresia) la ce vor promite cei din categoria Ponta, Antonescu, etc. și la mărgelele colorate pe care aceștia le vor distribui in campania electorală. Asta este, trebuie să ne obișnuim cu acest fapt. Articolul de față nu încearcă să îi salveze pe cei din categoria de mai sus. Nu se mai fac bine, sunt captivi într-o lume în care sunt condamnați să traiasca toată viața. Ei și urmașii-urmașilor lor. Sunt incurabili.
      Cea mai tristă situație este că nu există alternativă politică la haosul actual. Neputința partidelor din opoziție de a cristaliza un proiect este strigătoare la cer. Nu au promovat oameni noi, cred că prin reciclarea acelorași fețe și prin transferuri exotice vor atrage lumea la vot. Se înșală. Lucrurile si încrederea oamenilor onești, a celor scârbiți de ce se întâmplă cu politicul, a României Tăcute (60% din electorat nu votează) nu se câștigă promovând pe Barbie Doll pentru postul de președinte (un exemplu). Deci ce facem, noi muritorii de rând care ne mai pasă de una și de alta, ca să nu murim așa cum suntem? Ne gândim la soluții. Și autorul articolului oferă una. Nu atât voturile întreprinzătorilor contează, cât potențiala capacitatea a stimabililor de a se mobiliza, implica și a construi un proiect politic funcțional…sunt cei mai bine poziționați să încerce acest lucru. S-auzim de bine.

  61. Daca tot am pierdut timpul sa citesc vorbele insirate aici zic sa imi dau si eu cu parerea. Primo, pentru dom’ profesor Aligica. Domnule, jur ca nu inteleg cum functioneaza mintea dumitale. Ai mereu in articolele aparute aici un soi de satisfactie bolnavicioasa de a demonstra cat sunt compatriotii dumitale de batuti in cap si incapabili sa priceapa cum bate vantul in lume si cum functioneaza mecanismele ezoterice ale democratiei adevarate, de ale caror resorturi secrete te bucuri ca unul dintre marii initiati. Mereu faci cate un experiment cu cititorii turmei, dar nu esti manat aici de dragostea dascalului. Scrii mai mereu cam in aceeasi cheie si te angajezi mereu la fel in „polemici”, din start disproportionate, cu mamelucii tai de compatrioti. Spune domnule direct cum sta problema si ce e de facut – in opinia dumitale – si lasa-ne sa respiram si sa ne gandim incotro sa mergem. Esti ca o baba uricioasa care sta in tinda si tot toaca de cum era pe vremea ei si cum le stie ea mai bine pe toate. Secundo, doamnelor si domnilor, noi nu am trait nici o secunda in democratie de cand ne-am reorganizat in modernitate ca stat independent si suveran, mai mare sau mai mic. Pentru a ajunge acolo s-au prestat uriase eforturi, au venit rusii, inca nu au plecat si noi avem impresia ca daca avem calculatoare care schimba sistemul de operare la 5 ani vom recupera starea asta cu aceeasi viteza, cat ai zice peste. Eu cred ca in cursul vietii noastre noi nu vom vedea nimic altfel decat este azi. Singurul lucru bun pe care il avem de facut este sa ne educam copiii si sa le dam mai departe bagajul nostru de cunostinte, in speranta ca ei vor putea sa-l foloseasca mai bine decat noi. Principala noastra problema vine din neacceptarea realitatii, dublata de ideea nastrusnica ca putem schimba tara peste noapte. Nimic mai gresit. Tara e gresit intocmita si singurul lucru ce poate fi facut este sa transmitem bagajul nostru de cunostinte mai departe si sa schimbam cat putem in jurul nostru. Odata ce se vor primeni generatiile si oamenii vor intelege cum stau lucrurile, daca vom avea si norocul sa nu ne mai tarasca istoria in cine stie ce alte grozavii, cu siguranta vom capata incredere unii, in altii, vom invata sa ne pretuim, poate sa ne si iubim si totul se va schimba incet si sigur. Toti au rostul lor, trebuie doar sa ni-l intelegem cat se poate. Si sa ne rugam la Dumnezeu sa aiba mila de noi, mai multa decat a avut de parintii si bunicii nostri.
    PS Jur ca nu sunt comentator de profesie si nu am nimic personal de impartit cu nimeni de aici. Sanatate, minte si rabdare.

    • Domnule, iar eu pot sa jur ca nu sunteti cititor de profesie. Ca daca erati nu ajungeati la citirea -ma scuzati- aberanta de mai sus a prozei subsemnatului. Dar sunteti bine intentionat si onest si parerea dv e binevenita.

      Nu se intelege insa ce vreti de la mine si in general de la viata, in afara ca aveti o dorinta intima si inteleapta sa transmiteti bagajul dv. de cunostiinte. Pareti sa fiti convins ca acesta e „singurul lucru bun pe care il aveti de facut”. Si cine sunt eu sa va contrazic?! De aceea ca sa mai indrept din imaginea de om rau pe care o am in ochii dv, ma ofer sa va ajut: transmiteti-mi mie bagajul ala si il car eu. Dv va veti putea relaxa cu mainile degajate respirand si gandindu-va incotro sa mergem iar eu voi face in sfarsit ceva util pentru dv si cei ca dv.

      • Domnule, mentin tot ce am spus. Intreg raspunsul dumitale iti da valoarea. Proza dumitale nu era in chestiune si maniera in care proferezi lumina cunostintelor institutionale. Cu bagajul meu ma descurc, mersi. Dumneata sa ai grija ca ai strans prea mult si il imprastii aiurea pe peron. Spor la treaba!

        • Pareti imbufnat. Pai vedeti? Recititi ce ati scris despre subsemnatul mai sus. Ce va asteptati cand interveniti in discutie pe tonul ala si cu atitudinea aia? Sa va dau premiul opera omnia? Acum va retrageti bosumflat. Sincer imi pare rau, ca pareti un om de treaba si altfel serios.

          • Nu sunt domnule imbufnat. Nu ma face deloc bucuros insa cand vad ca oameni ca dumneata – implicati in fenomene – se marginesc la calambururi si analize subtirele despre implicarea maselor cand stim cu totii cum au partidele nivelul de interes si reprezentativitate si coerenta a ideilor si curentelor de gandire si teorie politica. Ce, dumneata nu stii cum e cu politica militanta in tara asta?! Astepti sa vina antreprenorii sa faca ordine in organizatiile de partid? In loc sa radem si sa facem gargara de cuvinte ar trebui sa discutam despre reformarea adevarata a statului, despre identitate nationala, despre vointa si argument. Sa privim la Polonia, la alte tari mai mici ca noi care au inteles ce trebuie facut, inaintea noastra. Despre asta ar trebui sa arda aceste platforme de dezbateri, nu despre glume triste si aratat cu degetul. Acum chiar ca ma opresc. Nu de alta, dar maine am de carat bagaje… Dumnezeu sa va lumineze!

            • Vedeti? Ati scris foarte frumos si la obiect in ultima interventie a dv. Pot fi sau nu de acord cu dv dar e o interventie care reflecta corect natura dv bine intentionata si constructiva. Nu era mai bine sa fi inceput lucrurile cu aceasta interventie? M-ati fortat cu primul dv comentariu rautacios sa va raspund intr-un mod pe care se vede ca in general nu-l meritati si apoi sa ne pierdem timpul in tangente… Va las si eu cu bine si cu speranta amicala ca veti mai reveni pe acesta pagina.

            • @ Mihai Seidner

              Mihai, initial n-am vrut sa intervin. M-am razgandit. Pentru ca ne cunoastem, nu-i asa, de peste 20 de ani. Si pentru ca am macar o asteptare de la tine: sa gandesti. Imi aduc aminte ca de la natura ai cu ce. De aia zic: ce te-a gasit? Ti-ai pierdut ( in fine, toti avem momente) uzul ratiunii si minimei logici, gen text simplu raportat la realitatea in care traiesti? Te obliga careva sa citesti ce nu poftesti? Zici sa te lase in pace autorul. Ok. Nu te lasa? Ai in obligatiile profesionale sa-l citesti?

              In fine, ma opresc si refuz sa comentez restul interventiei tale. Dar in scop de recuperare (tu) a uzului aplicat al ratiunii, la acest text si pe caz concret ( deloc singular) iti pun cateva intrebari la care te rog sa reflectezi si sa-ti rapunszi singur ( continui sa cred, totusi, ca daca vrei, poti):

              cu cine vrei tu sa dialoghezi despre temele alea importante (care toate, absolut toate privesc politica si societatea). Cu aia pe care nu-i intereseaza politica? Care n-au avut in viata lor alta preocupare decat biznisul lor autist? Gen personajul citat in text? Care reprezinta un fenomen social, nu un accident?

              N-ai contact cu destui antreprenori de gen si cu nivelul lor de interes pe tema? Si de gandire? Da, nu gandesc mai departe de nasul si biznisul lor, si nu de acum, ci dintotdeauna ( dar se mira, si asta-i tipic, cand nu mai merge treaba). Sau n-ai notat ca cei mai de success antreprenori de la noi inteleg, da, si sunt bine conectati ( nu doar informativ) la sfera politica, si nu doar la cea de la noi? Ca stii, ei au inteles: oriunde in lume, politicul ( prin legiferare) influenteaza economical. Si apropo de antreprenori de success de la noi: poate ca nu intamplator sunt, de fapt, atat de putini?
              Ia, te rog asa, in calitate de veche prietena: think!

  62. eu cred ca totusi lipsa apetitului pentru politica se datoreaza in primul rand slabei prestante a liderilor politici, a lipsei programelor politice reale, pe care un om de afaceri ar putea alege sa il sustina.
    la noi economia politicii a arata ca cele mai multe voturi se castiga injurandu-ti adresarul.
    personal, urmaresc blabla-ul politic si astept sa dau un vot pozitiv. dar, inca nu am gasit un program politic pentru care sa merite sa ma plimb o ora pana la o sectie de votare. in sensul unui program coerent, in acord cu interesele mele, si credibil.
    cine vede asa ceva, il rog sa ma anunte. altfel ce sa facem cu politica?

  63. Autorul nu intelege nimic. Fiecare trebuie sa-si faca treaba lui. Un om de afaceri trebuie sa se ocupe de afacerea lui. Nu are timp sa faca si altceva.
    SI in plus – daca incearca sa faca si altceva – o sa i se trimita toate controlele posibile, si din pacate business-ul nu este suficient de solid sa le faca fata. In contextul acesta economic.
    Da, este un cerc vicios.

  64. Stimate,
    d-le Dragos Aligica,
    1.Lucian Miulescu spune ca ,,n-am scris ca votul nu conteaza, ci ca el nu rezolva problema”.
    Problema Romaniei nu este transata la vot, USL-PDL fiind aceeasi mizerie”, cum scria pe benerele manifestantilor din Piata Universitatii.USL continua politicile PDL, sub alta nuanta ideologica, dar identice sub aspect concret, economic si administrativ.Parlamentarii trec de la PDL la USL, PMP sau la PNL, dupa cum adie mirosul ciolanului guvernarii.Cind va scirtai USL, vor face parcursul in sens invers.De la politruci si de la vot nu poate fi asteptata schimbarea…
    Ca si ceilalti intelectuali de marca, enumerati de autorul articolului – nici unul NU PRICEPE ceeace d-l Lucian Miulescu a spus simplu de tot:votul nu schimba nimic. Fara un PROIECT NATIONAL, de schimbare se schimba un neavenit cu altul in Parlament sau un Guvern cu altul.
    Daca D-l P.Aligica si ceilalti intelectuali nu vor intelege, ca fara a identifica si propuna un PROIECT NATIONAL, de natura sa schimbe lucrurille, pe care populatia sa-l sustina asa cun Ucrainenii si-au sustintut proiectul UE, isi bate gura degeaba.
    ,,Lectia Drucker” nu este inteleasa si profesata de intelectuali, conform caruia a trecut vremea liderilor – iar in cea a organizatiilor, n-am facut nimic de 25 de ani, fiindca lipsesc …proiectele.
    Fara PROIECT,organizatiile ca AOAR, AmCham, Asociatia Siderurgistilor, a Agricultorilor, Sindicatele, etc. , etc., ONG-urile nu pot avea viziune, directie de actiune si coerenta de miscare, nu pot indica directia unei schimbari, prin VOT.
    Fara un PROIECT, nu se poate naste nici un partid nou, sau al antreprenorilor, care sa sustina clasa mijlocie, contra populismului PSD,PNL,PDL, UDMR, etc. de campanie electorala.
    Fara un PROIECT NATIONAL, chiar daca marile partide – determinate de spectrul apropiatului MARE faliment economic national, ar vrea sa mai faca cita ceva – le lipseste viziunea si tehnicile programatice, capabile sa scoata tara din fundatura economica, cazuta de 25 de ani.
    Argumentele care pot fi enumerate in favoarea unificarii actiunii nationale in directia iesirii din criza sint nenumarate altele, dar fara ca intelighentia rominesca sa inteleaga esenta si cauzele decaderii economice si sociale, care conserva actuala stare politica, impreuna cu solutiile programatice, fac de prisos orice discutii care sa evolueze spre un rezultat pozitiv.
    V-am propus ca ,,intelighentie” un proiect ,,politic, economic si social”, care poate fi evaluat si ,,imbunatatit” de intelectualii cei ,,mari”, apoi propus Guvernului, prin diferite forme, fie utilizind presiunea strazii, daca este refuzat.Trebuie doar, sa-i ,,instiintati” asupra existentei sale…
    Discutiile teoretice si reprosul unor erori in analize si solutii punctuale, nu poate duce la nici un rezultat concret, daca comentatorii si analistii ,,intervenienti” in dezbatere, nu se refera si la proiecte, la continutul lor politic si economic si la promovarea lor.

  65. Articol monumental. Se ofuscheaza unii, si se dau de ceasul mortii ca si de-ar vrea, n-au pe cine vota. Nimic mai fals! Coruptia pute de la o posta, dar sunt si partide noi si curate, ne-penetrate inca de structuri. Cautati-le, au slogan ,”furatul ucide!” si exact asta-si propun: curatenie generala!

  66. Exista mai multe paradoxuri legate de situatia intreprinzatorului (si vorbesc doar despre cei care au intreprinderi mici si mijlocii, pe care am cunoscut-o tangential). Sa luam ca exemplu fondurile europene pentru IMM-uri (ajutoarele de minimis): ele s-au acordat si sub guvernul Boc si sub guvernul Ponta, asadar intreprinzatorul a fost obligat sa interactioneze si cu un guvern de stanga si cu unul de dreapta. Beneficiarul unui ajutor european pentru afacerea lui trebuie sa urmeze niste pasi precisi care presupun, obligatoriu, o tona de rabdare, multe drumuri, multi bani blocati prin conturi, mii de pagini de hartie si multe discutii interminabile si exasperante cu functionarii statului. Intr-un final apoteotic, dupa ce s-a imprumutat pe la banci ca sa supravietuiasca pana isi primeste transele aprobate prin contractul de finantare, poate sa constate subit ca noul guvern a blocat accesarea fondurilor/intarziat rambursarea platilor/fraudat procesul de inscriere etc. In noianul asta de probleme si obstacole, micul intreprinzator tipic gandeste cam asa: 1. trebuie sa am o relatie buna cu statul, prin functionarii lui (in majoritate covarsitorare incompetenti, in cel mai bun caz indiferenti si sub-platiti la un volum enorm de munca – mii de dosare de verificat pentru beneficiari din toata tara, sub riscul de a fi reclamati oricand la DNA daca unui intreprinzator mai nervos ii sare tandara, cu sefi numiti politic, nepoate de politicieni, sotii de mici consilieri etc. care nu isi asuma nicio semnatura si blocheaza de frica dosarele etc.); 2. astia sunt mai rai decat ceilalti, trebuie sa scapam de ei – la vot – ca oamenii nu au timp si chef sa iasa in strada. In timpul asta, in care completeaza hartii si hartiute pentru institutii si functionari, vine si fiscul si il intreaba de vorba, vine si banca si ii cere rata la creditul pe afacere, vine si nevasta si urla la el, vine si angajatul si ii plange in poarta, vine si contabilul si ii spune ca nu isi pot incasa facturile si ii paste falimentul. In conditiile astea, cata energie civica sa-i mai ramana bietul intreprinzator?! Doar atat cat sa arunce cu bricheta de perete. Abia la nivelul superior – antreprenori care au profit de jumatate de milion sau peste milionul de euro – politica nu intereseaza si nu conteaza. Acesti oameni, la acest nivel, aleg sa sponsorizeze un om politic din actuala guvernare (si din viitoare, pentru ei nu conteaza) ca sa le faciliteze – daca e nevoie – anumite informatii, tranzactii, parteneriate, contracte. Antreprenorul de nivelul asta nu vede un cost-beneficiu in a sponsoriza un nou venit in politica fara nicio conexiune care sa le profite. Civismul merge de obicei bine cu idealismul, la oameni care au alte valori, cei care nu se gandesc doar la ei, iar astia au fost intotdeauna rari peste tot, nu doar in Romania. Vestea buna – am invatat sa caut mereu si o veste buna ca sa rezist – este ca acesti mici intreprinzatori vad din mersul lucrurilor ce guvernare e mai buna, iar opinia pe care am preluat-o de la mai multi este ca USL este un apogeu al incompetentei si o catastrofa pentru Romania (si oamenii de care vorbesc au votat cu doua maini USL pentru ca l-au detestat pe Boc & Basescu).

    • Perfect adevarat ce d-na Postelnicescu. Cei care muncesc 10-12 ore pe zi sunt la sfarsitul ei epuizati si nu le mai arde nici de ce ar trebui sa fie important daramite de implicare civica despre care nici ca stiu ce-i aia si la ce serveste.
      Dar, acesti oameni platesc pretul faptului de-a vota fara discernamant, visceral. Nu-l plac pe Boc/Basescu, nici ca ma intereseaza o analiza la rece, nu, sentimentul de ura este mai puternic, invinge logica si imi exercit puterea votandu-i pe PSD-isti, uitand de nenorocirea din vremea lor. Imi folosesc votul ca o bata pe care o aplic, cred eu, in moalele capului celui care m-a nemultumit.
      Numai ca gresesc, razbunarea se intoarce impotriva mea, in final platind greu acest insignifiant si efemer triumf.
      Poate ca e timpul sa incepem sa ne folosim cortexul cand luam decizia de-a vota cu unul sau altul. Daca nu-l plac pe Basescu, si nu-l plac ca e plin de bube, ma uit si la ce-a reusit sa faca sau sa nu faca, cat il duce capul, spre ce se indreapta, cu cine se aduna etc. Dupa care imi mut privirea pe Nastase si-l judec cu aceeasi masura. Sigur ca la prima vedere nu sunt mari diferente intre combatanti, ca doar provenim din acelasi Partid Comunist, dar un observator atent, care nu se lasa orbit de sentimente, sesizeaza diferentele. Totul e sa fii cinstit cu tine si sa-ti poti invinge resentimentele. Pentru ca nu trebuie sa-l iubesti pe presedinte sau prim-ministru ca nu te duci cu el la Starea Civila, trebuie sa vezi doar, care din ei(si ma refer aici la tot ce putem alege, fie ca e partid, presedinte, primar) este capabil sa-ti ofere cele mai bune conditii de trai, tie si alor tai, mai apropiati(rude, vecini, concitadini) sau mai indepartati(concetateni).
      Si alegand raul mai mic, poate ca acesta se va diminua treptat, astfel incat impactul asupra vietilor noastre sau macar ale urmasilor nostri sa devina aproape nul. Altfel, suntem ca racul, un pas inainte, doi inapoi, ramanand mereu captivi ai trecutului pe care-l detestam.

  67. aligicaaaaaaaaaaaa , las-o mai moale slugoiule !
    fa-ti o firma si apoi scrie ineptii , dupa ce te-oi rascula impotriva fiscalitatii
    asa e in toata lumea noi astia micii , ne riscam banii si sanatatea sa va tinem voua scaunele sub cur

    • Risti pe naiba. De unde bani la dumneata ?! De sanatate nu mai vorbesc. Asta e interventie de om sanatos la cap?!

  68. Pe dl Aligică îl înţeleg. Atâta poate, atât face.
    Urmăresc de mai multă vreme cum ratează, cu ifose de omniscienţă, orice subiect abordat. De asemenea, este SINGURUL caz pe care îl cunosc în care răspunsurile autorului articolului la comentariile cititorilor sunt sub nivelul de conţinut şi de exprimare al acestor comentarii. Găunos, iritabil, lipsit cu desăvârşire de umor.
    Ce nu înţeleg este obstinaţia cu care Contributors.ro promovează asemenea producţiuni.

    PS Numele si adresa de mail sunt reale. Vreţi si CNP-ul?:)

    • Da, domnule, da CNP-ul repede, fa-l public: textual vorbind ar fi cea mai inteligenta si de substanta parte a interventiei dumitale in aceasta dezbatere si apogeul intregii dumitale vieti publicistice si intelectuale.

      • Domnule D.P.Aligica ,unii cititori au doar o singura „cheie” de descifrare a unui text,un „handicap”in intelegerea a ceea ce citesc.Consider articolul dumneavoastra necesar ,adevarat si bine scris,va citesc cu multa placere si va recomand tuturor.Multa bucurie sa aveti .

  69. Sunt intristat dar nu surprins de comentariile dumneavoastra.
    Din punctul meu de vedere, este important sa citesti si sa intelegi articolul, nu persoana care l-a scris. (Folosind capacitatile fiecaruia de intelegere).

    Eu vad esenta articolului in modul urmator.
    Autorul este la cativa metri de o prapastie. Regulat, vin oameni in fuga catre aceasta prapastie. Pana acum, a strigat tuturora STOP! OPRITI-VA CA O SA CADETI IN PRAPASTIE. Putini l-au ascultat. Pentru ca este nevoie de o solutie parctica pentru ai salva, a hotarat sa le puna piedica.
    Este alegerea fiecaruia daca il injura ca s-au lovit la genunchi sau vad prapastia si ii multumesc.

    In acelasi spirit, desi foarte greu de pus in practica, incerc sa identific si sa vin cu solutii la actuala organizare politica. Daca credeti ca prezinta interes, le pot expune intr-un comentariu.

  70. Deci d-l Dragos Paul Aligica a ajuns la concluzia ca cei care ii tin in spate pe cam toti din Romania, respectiv micii intreprinzatori, coloana vertebrala a oricarei economii sanatoase, sunt de vina pentru ca nu avem ce vota.

    Nu Iliescu, minerii si epigonii lui, nu neandertalii care intre doua violuri si un topor in capul vecinului mai ies la un vot, nu formatorii de opinie care se vand pe un pumn de bani si le valideaza si intretin neandertalilor comportamentele. Nu, micul intreprinzator privat.

    Societatea romaneasca nu va fi una sanatoasa atunci cand intreprinzatorii isi vor face partid. Ei sunt o minoritate, as indrazni sa spun una chiar privilegiata. Societatea romaneasca va fi una sanatoasa atunci cand vom avea la nivel de popor o scara de valori normala, promovata la nivelul intregii societati, de la femeia de servici pana la parlamentar. Iar asta se poate face doar prin educatie.

    Citind raspunsurile ofuscate ale d-lui Aligica, ma intreb oare ce valori a incercat sa insufle cititorilor sai.

    Faceti-va mai intreprinzatorilor un partid, nu-l mai suparati. Luati-o si pe Grapini, si ea e intreprinzator, asa a ajuns in politica. I rest my case.

    • Daca nu as observa ca marea, imensa majoritate a cititorilor a inteles despre ce e vorba, ar fi altceva. Dar asa, uitati aici o valoare pe care vreu sa o insuflu cititorilor ca dumneata: valoarea de a face un efort inteligent, onest si cu buna credinta in a citit un text fara a proiecta in el confuzia, aberatiile si distorsiunile propriilor umori si imaginatii.

      Daca ati fost insa capabil sa intelegeti asta prin propriile forte, nu ati mai fi scris aberatiile de mai sus si ati fi inteles si sensul raspunsurilor mele. Dar cum nu ati fost sau ati preferat sa bateti campii ad absurdum, singurul lucru care imi ramane este sa mai fiu inca odata explicit despre asta in speranta ca daca nu dumneata, poate alti cititori din minoritatea pe care o reprezentati aici vor reusi sa se dumireasca.

      • Pentru violența și virulența răspunsurilor nu meritați un răspuns, dar ca să fiu consecvent in ideile pe care le susțin, îmi răpesc 10 minute din timpul meu ca să ridic nivelul și vă educ, pe gratis.

        Toți am înțeles ce spuneți, că problema României e neimplicarea civică. Ce spunem noi e că nu trebuie să așteptați implicarea civică de la cei pe care îi infierați cu mânie proletară. Sunt o minoritate pentru care nu banul, ci timpul reprezintă resursa cea mai rară. Nu ei pot fi liderii schimbării, nu mai au când, fizic, chiar dacă ar fi în interesul lor. Nu de la cei puțini. Nu de la patroni, ei s-ar putea să nu fie atât de onești precum îi credeți. De la angajații lor. De la cei care au ieșit în stradă acum câteva luni. Pe care atunci nu i-ați respectat, deși s-au implicat civic, dacă tot am pomenit de consecvență.

        Schimbarea trebuie să vină și de la mass-media, cea care a manelizat, divizat, tâmpit, etc poporul. Dacă nu ați înțeles, aici sunteți inclus. Și nu faceți o treabă bună, poate doar trafic. Nu sunteți cu mult deasupra celor de la sport.ro.

        Citiți articolele d-lui Mixich și învățați să trebuie făcut. Atacând personal cititorii care își permit să aibă alte păreri, nu realizați absolut nimic decât că vă descalificați. Democrația are un aspect care vă scapă: permite și minorității să se exprime. Ce face majoritatea cu informația oferită de minoritate, e partea a doua. Cei civilizați stau și se gândesc, cei mai din est sar la beregată.

        • Domnule, m-ai inteles gresit. Eu nu am cu dumneata personal nimic. Dumneata repreziti aici un tip de cititor: schematic, sablonard, incapabil sa discearna intre argumentele textului din fata sa si propriile ganduri, fantezii si asociatii mentale, plin de sine si gata sa se bage in seama, convins de justetea pozitiei sale. Faptul ca imi aleg cititori ca dumneata ca preopinenti are scop pedagogic si profilactic. In principal. Secundar este adevarat: am o slabicune pentru specie si modul in care reactioneaza cand, din cand in cand i se raspunde cum merita pe forumurile pe care le terorizeaza altfel cu prostia ei fudula.

          • If this is a game, is not anymore a funny one. I am out. You should inspire/aspire from/to Mr Liiceanu text and comments.

  71. Sunt de acord ca trebuie sa stim ce se intampla in viata politica, cel putin la un nivel minim si ca trebuie sa mergem sa votam, chiar si pe varianta unui vot nul. Insa, cu ce nu sunt de acord este faptul ca alegi un om, un partid dupa o idiologie pe care o sustine inainte de a ajunge la putere si o data ajuns acolo, uita de ce si pe ce criterii a fost ales de oameni.

    De prea multe ori s-a inamplat si se intampla in continuare acest lucru si de aceea oamenii nu mai au incredere in faptul ca votul lor mai conteaza ….

  72. Si, ca o completare… un antreprenor nu ar trebui sa fie implicat in viata politica, pentru ca ori nu se pricee la asta ori nu are timp si de asta, dar… ar trebui sa existe asociatii sau grupuri de lobii care sa influenteze legi si decizii in parlamant, drupuri din care un antreprenor ar trebui sa apartine… prblema este ca da, exista in prezent genul acesta de organizatii, doar ca sunt mult prea implicate in politic si de aceea un antreprenor nu mai vede util implicarea intr-un astfel de organizatie…

  73. D-na Claudia Postelnicescu, are perfecta dreptate, privind odiseea utilizarii fondurilor UE si imposibilitatea antreprenorilor de a razbi economic, in lipsa unei ,,propte” politice.
    Cauza consta in lipsa unui proiect economic national, cu obiective concrete, formulate de investitorii (publici si privati) axati pe fonduri UE, proiect care sa asigure fundamentele economice si financiare, pe baza carora UE sa acorde bani Romaniei.
    UE nu poate da ,,bani la liber” nimanui, adica fara vada la modul concret in ce a constat fizic investitia si costurile sale reale, dovedite cu acte oficiale, verificabile.
    Numai in cazul existentei unui ,,PROIECT NATIONAL” economic, UE ar putea aloca banii unei institutii financiare specializate, controlate de ea si statul roman, in regim de ,,banca de investitii”, care sa acorde banii pe masura ce investitiile pleaca si se realizeaza de la ,,fundatie” la cladiri, dotare cu masini si utilaje, angajare de personal, aproviziuonare pentru probe tehnologice, iar in final, pentru procesul productiv pentru care a fost realizata investitia.
    Cum sa dea (altfel) UE bani, cind pentru 2014-2020 Romania nu si-a propus un proiect concret de crestere economica (asumata politic) la un procent de 4-5 la suta pe an(peste media tarilor UE), pentru ajungerea din urma(chatching-up) a tarilor foste comuniste(Cehia, Polonia), in 8-10 ani, laudindu-se cu cresteri economice intimplatoare, ce tin de bunavointa climatica?Numai un astfel de proiect, va da obligatii si raspunderi concrete, personale, clasei politice!Numai un astfel de proiect national, poate realiza ,,schimbarea pozitiva” asteptata de 25 de ani!
    Fara un proiect de dezvoltare economica – care sa cuprinda necesarul de infrastructura industriala si rutiera, costurile si planificarea ei in timp, planificind si imbunatatirile de ,infrastructura institutionala”, care sa aduca masiv investitorii straini – cum sa dea banii UE, anticipat, fara sa verifice, ce ,,imaginatie economica” au cei care cer si utilizeaza banii sai
    In prezent, banii se cer in mod aleatoriu, in lipsa unui proiect national, pe care sa se articuleze functional si comercial, intreprinderile de care are nevoie, cu prioritate Romania.
    Dezvoltarea economica are o logica si logistica speciala, careia nu-I poate tine locul, crearea haotica de intreprinderi si afaceri, lipsite de corespondentul tehnologic si comercial national, cu care sa coopereze, implinindu-si reciproc interesele si nevoile generate de complexitatea actului economic.
    2.In lipsa unei ,,ancore” economice, financiare si informationale, pe care o poate asigura potentialilor si existentelor afaceri, numai un ,,proiect economic national” este firesc (asa cum arata d-na Postelnicescu)ca oamenii de afaceri sa recurga la ,,ancorele politice”, carora odata ce le-a platit ,,impozitul”,beneficiaza de informatiile, contractile si siguranta (minima) necesara stabilitatii si durabilitatii unei afaceri.
    Numai in lipsa unui PROIECT ECONOMIC NATIONAL, poate supravietui oligarhia politica, alimentata cu banii, pe care in prezenta unui ,,proiect national postintegrare”, antreprenorul I-ar plati ca impozit ori i-ar reinvesti productiv…

  74. Concluzie la dezbatere:

    Cineva ar trebui sa reprezinte si apere interesele intreprinzatorilor romani, cineva ar trebui sa organizeze civic si politic prezenta lor publica, apararea de abuzurile politicienilor, de impozite excesive etc. Dar nu e clar cine.

    In nicun caz ei, intreprinzatorii. Ei sunt prea ocupati ca sa mai aiba timp si energie sa-si apere propriile interese politice si publice. Si si daca vor sa o faca, intampina greutati. Asa ca mai bine o lasa balta, sa o faca “cineva”. Cineva sa faca un partid si ei sa-l voteze odata la 4 ani, cineva sa faca aia si aialalta. Cineva.

    Cine?
    Cel mai probabil apare ca acest cineva ar fi Plesu, Liiceanu, Tismaneanu, Patapievici. Pentru ca nu o fac, sunt blamabili. Lumea vrea sa-i vada facand “ceva”.

    „Cineva” sa faca „ceva”.

    De asemenea, condamnabili sunt si cei care precum subsemnatul , in loc sa purceada la organizarea si reprezentarea politica a intreprinzatorilor, agricultorilor si horticultorilor atrag atentia ca daca ei insisi nu o fac, nu au de ce sa se planga si sa mai aiba si asteptari si pretentii de la altii.

    • Domnule Aligica, primele doua paragrafe sint absolut corecte.

      Cit despre asumarea unei actiuni de catre o personalitate, chiar d-voastra l-ati propus pe Plesu. Iar: perfect de acord cu abordarea respectiva. Ca nu vrea nimeni sa se bage in partidele existente, iar e de inteles, exemplele sint clare: uitati-va cum l-au tratat pe Papahagi. Sau dublul standard cu care o trateaza pe M. Macovei. Acum ce faceti, va deziceti daca omul nu vrea? Nu putem gasi o personalitate sa-si asume asa ceva?

      Ca sa faci o noua constructie politica, in conditiile actuale de oligopol este iar greu spre imposibil. Succesul atrage success. Un partid nou trebuie intii sa aiba un pic de success, apoi sa fie finantat de altii care cred, etc.
      De aceea, cred ca abolirea monopolului politic (daca se vrea) va revigora oamenii cu scaun la cap de pe aici, pentru ca javrele din politica vor avea concurenta, intii la nivel local, apoi, cine stie, national.

      Desi cred ca nu e vina d-voastra, ci a celor de la capatul celuilalt al firului de comunicare (politicieni), e un adevar ca toate TT-urile afiliate politic nu sint preocupate de bridging intre societate si politician. E haios sa faci macroeconomie sau sa discuti probleme filozofice, dar nu duce nicaieri, din perspectiva strict empirica. Iar cind se discuta empiric, think tank-urile partidelor sint ignorate, fiindca sint tinute numai pentru lustru (din nou, nu vreau sa fiu rau, ci e numai o observatie).

      Observati va rog ca mi-am moderat tonul, uneori prea aspru (daca nu de-a dreptul grobian). Concluzia d-voastra e gresita. Nu antreprenorul roman trebuie sa alerge dupa partide sau sa-si faca partid, ci partidele trebuie sa alerge dupa el. In caz contrar, it’s gonna be an epic fail.

  75. @ Codruta:
    Reiau ce am scris mai sus, sa nu care cumva sa va scape, stimata si indignata ganditoare.
    I-am adresat mai sus autorului o intrebare ( in interesul dvs): daca exista vreo evidenta publica, regulata, statistica, a antreprenorilor americani de succes care:
    1. Finanteaza partidele (vorbim de miliarde)
    2. Sunt membri ai partidelor
    3. La un moment dat ( in masura in care pot delega administrarea afacerilor lor, alea din care traiesc) intra in politica si au cariere de succes.
    4. Finanteaza think-tankuri (de prestigiu – nivel universitar, postuniversitar) care se ocupa cu cercetarea domeniului civic si politic, si cu educarea si diseminarea informatiei specializate In societate ( la toate nivelele) – programe

    Nu pentru mine am intrebat ( eu stiu ca-s multi). Ci pentru dvs. Care plutiti intr-o simpatica (prin impetuozitate) ignoranta. Pt dvs ar fi poate interesanta o cercetare/statistica de gen .

    Poate asa intelegeti ce n-ati apucat pana acum despre lumea noastra ( stramta si retardata in multe puncte de vedere, inclusiv ca mentalitate, iata ). Adica asa, pe cifre ( astea se digera mai usor) intelegeti unde-i buba retardului civic si politic al antreprenorului roman (asta-i tema; nu ca retardul asta n-ar lovi si celelalte segmente sociale). Mai ales prin comparatie cu antreprenorul american (comparatie mai comica nu puteati alege, zau; m-ati induiosat). Zic asta, ca v=ar fi de folos 2-3 cifre, pentru ca uite, la ce cuvinte ( probabil prea multe) ale celor care traiesc acolo ( si mai trec si pe aici) si studiaza societatea si institutiile ei politice, civice, economice, eventual in analiza comparativa (ocupatie cotidiana, gen autorul) nu rezonati. Daca va spune scurt si clar care-i problema, sunteti recalcitranta: e arogant.

    In fine, sigur ca n-are nimeni cum sa va umple golurile cognitive ( mari) aici si nici ameliora suficienta ( impotriva vointei dvs). Pribabil nici cu cifre ( daca si-o fi pus careva mintea a puna in cifre o asemenea evidenta de notorietate).

    Dar uite, de final, ma gandesc ca poate o fi relevant sa va aduc la cunostinta ca majoritatea fondatorilor Americii independente ( gugaliti dvs si aflati tot ce poftiti, daca poftiti, in limba engleza pe tema – de la Wikipedia la carti in format digital, e informatie garla la liber) erau totodata SI antreprenori de success? Sau ca logica pentru care mandatele in Camera Reprezentantilor – echivalentul Camerei Deputatilor la noi -de 200 de ani incoace, adica de la inceputurile Americii – sunt de numai 2 ani? Pentru ca oamenii astia, antreprenorii, au considerat ca nu-si pot abandona afacerile mai mult de 2 ani consecutivi pentru a servi interesul public, in calitate de reprezentati alesi. De aia. Ce chestie…. Chestie de implicare politica si civica adica. Parte constitutiva ( de la inceput) a mentalitatii americane.

    PS: Anumite forme de ignoranta dublata de impetuoasa stupiditate au totusi valente comice. Dar si ilustrative totodata; de unde si valenta lor informativ-educativa; sa stim si noi ce-i in capul semenilor nostri, sa le cunoastem supararile, (in)suficientele, temeiurile indignarii. Pentru asta, va multumesc.

  76. Ar trebui infiintat un partid care sa invite pe cei capabili si integrii sa conduca Romania numit Partidul Tehnocratilor pentru o Romanie fara Hotie. O tara trebuie condusa precum o firma multinationala. In guvernul ei nu au ce cauta politruci migratori sau fatati de mame comuniste , posturile trebuie ocupate prin cv, lipsa cazier, lipsa procese penale in derulare, realizari personale in cariera sau ocupatii anterioara….alta decat om politic. daca ai fost toata viata profesor de economie nu ai ce sa cauti in fruntea multinationalei Romania ci trebuie sa faci loc unor fosti studenti ai tai care au construit o firma , care au lucrat in managementul unei firme private, care au un MBA altul decat cel de la Stefan Gheorghiu…de preferinta la o universitate occidentala din top 500…oameni pe care statul roman sa-i plateasca la un nivel care sa-i convinga sa paraseasca managementul firmelor americane sau occidentale in managementul carora sunt implicati in prezent si care sa vina sa duca romania inaintea poloniei …asa cum face si polonezul din fruntea BVB care lucreaza acum in Bucuresti. Pe un astfel de partid l-ar vota toti cei care au un esalon de valori si care azi se abtin sa voteze

    • Cauta site-ul Noua Republica, cred ca ar corespunde. Acceseaza link-ul „Destrămarea USL – o mişcare tactică a sistemului ticăloşit”, apoi „ABC-ul al implicării civice”.

      • Noua Republica conform Wikipedia e o anexa a PDL pe scena politica si prin urmare nu se califica pentru a prelua electoratul scarbit de putoarea emanata de clasa politica actuala complet compromisa de scandalurile de coruptie tip Videanu et co. Singura raza de soare printre politicienii momentului o vad vening de la Klaus Iohannis dar ce pacat ca e vicepresinte al Partidului Dalmatian Liberal maculat de imbratisarea libidinoasa cu plagiatorul numarul 1 al patriei…

  77. Intreprinzatorul roman este o specie rara, prea rara ca sa fie irosita in balamucul politic de la noi.
    Oamenii de afaceri care aleg o tabara se expun pe ei si pe oamenii care depind de ei unui stal care din ostil si neprietenos devine de-a dreptul ucigator. Interceptarile practicate pe scara larga sunt un instrument care poate pune capat oricarei afaceri. In presa apare doar partea senzationala si evidenta, dar ce ne facem cu secretele de afaceri scurse catre concurenti, ce ne facem cu controalele absolut distrugatoare care se pot pune in miscare pentru a linisti un adversar politic care are si afaceri.
    Oamenii de afaceri inteligenti se tin undeva la mijloc, colectioneaza prieteni in ambele tabere, si incearca sa fie cat mai discreti pe scena mediatica, mai ales in sens politic. Orice alegere a taberei are ca efect o crestere fuluminanta urmata de o cadere in negurile puscariilor, sau direct o cadere, fara nici o crestere fuluminanta.
    Pentru un om de afaceri care are mai mult de 200 de angajati loiali, este absolut facil sa preia o filiala locala a unui partid. Daca este dispus sa investeasca cateva sute de mii de euro un om de afaceri poate sa obtina si un loc eligibil la alegerile in parlament. Dar de fapt afacerile sale fie se vor lega de dosare de coruptie, fie vor fi aneantizate, asa ca beneficiul de a fi parlamentar este nul pentru un om corect.
    In concluzie stimate domn, judecati prea aspru, si intelegeti gresit ceea ce este de fapt responsabilitatea fata de familia proprie si fata de angajatii sai.
    Cat despre „oamenii de afaceri” care se avanta cu ambitie spre capatuiala politica, afacerile lor se nasc din politica si mor din politica.

  78. In sfirsit, d-le P. Aligica, ati ajuns la ,,gindirea” rominului de pe urma.Tocmai de aceea v-am propus proiectul de reindustrializare, iar daca ve-ti ,,pacali” pe careva din cei enumerati, sa initieze un PARTID NOU, cu siguranta ca in spatele lor, vor veni toti cei nemultumiti de (fosta) USL si restul.Adica 60 la suta din tara!

  79. Buna ziua. Consider ca, cel putin intr-o privinta, gresiti. Nu este treaba economicului implicarea in politica. Fiecare trebuie sa faca lucrul la care sw pricepe. Toti membri societatii, insa, trebuie sa-si spuna parerea prin vot. Acum ca am terminat cu singura diferenta de opinie, dati-mi voie sa va amintesc modul in care economicul POATE influenta comportamentul de lichele al politicienilor, atunci cand este cazul. Este o modalitate simpla si se numeste GREVA FISCALA. Si nu cred ca exista vreun intreprinzator sau om politic care sa se indoiasca de eficienta acesteia. Pentru cei care, din cauza a cine stie ce incetosare a mintii, nu intelege puterea imediata a acestui tip de protest, permiteti-mi doar sa va amintesc cat timp ii ia statului ca, de la constatarea si trimiterea somatiei, sa impune poprirea conturilor unei societati… sa nu mai vorbim de a lua masura impotriva tuturor societatilor protestatare.
    Am o singura rezerva: lipsa totala de unitate a acestui popor. Daca aveam unitate, nu mai aveam acum nevoie de astfel de masuri.

  80. Pornesc de la o constatare: votul meu e egal cu cel al unui cetatean care sta acasa pe venitul minim si nu are chef sa se duca la lucru sau cu cel al unui bugetar care invarte niste hartii inutile. Numarati intreprinzatorii cu vechime in bransa de peste 5 ani (adica cei care statistic nu mai dau faliment si rezista pietei) si numaratii pe cei din urma (care se adapa cu larghete de la buget) si atunci poate, dar poate veti intelege de ce interesele si reprezentarea politica a intreprinzatorilor nu au nici o sansa in Romania, adevar inteles cu prisosinta de majoritatea lor. Noi nu ne implicam in politica pentru ca statistic nu avem nici o sansa in fata milioanelor de cetateni ce „sug” de la buget, si care au cu totul alte interese decat ale noastre. Asta e democratia schioapa a zilelor noastre ce se indreapta spre un socialism victorios!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro