vineri, decembrie 8, 2023

Reţeaua Soros sau reţeaua Putin?

Tot umblând prin ţări străine, aflu cu întârziere că acasă s-a activat iar A3 pe subiectul “reţeaua Soros” şi aruncă cu rumeguş agitprop la grămadă în ONGuri, inclusiv în colega mea Laura Ştefan, etc. Am fi naivi să credem că băieţii ăştia lucreaza la întâmplare, că îi apucă pe ei aşa deodată să ancheteze un subiect, ceea ce presupune efort, fără legătură cu ce se mai întâmplă prin jur. Oricum nu doar A3 e un fel de spaţiu de emisie alocat cu ora diverselor interese, ci şi alte TV: azi laudând corupţia, mâine anti-corupţia, azi invitându-te în studio şi mâine înjurându-te pe fix acelaşi tronson orar.

Ce i-a apucat pe ăştia acuma? Nu, nu are legătură cu vizita patriarhului Chiril, cum au presupus unii, că ei nu prestează dezinteresat. Ci are legătură cu alte două chestiuni:

1. Lansarea pe canalul Arte a documentarului despre corupţie în România, în care, între alţii, vorbeşte la un moment dat şi Laura. Vedeţi aici trailer, care înţeleg ca i-a făcut ballistici pe dl Dragnea & gang, pentru că Arte nu-i chiar orice tabloid vestic unde cumperi prin lobişti articole la suta de caractere, ci o sursă respectată ce ajunge la un public european la care consigliere bine plătiţi ai regimurilor de la Bucureşti, Chişinău, etc nu prea au acces.

2. Dezbaterile în Senat, unde se apropie sorocul de aprobare tacită a proiectului de lege anti-societate civilă Şerban Nicolae – Liviu Pleşoianu, ăla cu ONG consideraţi agenţi externi, uciderea lor prin birocraţie de stat, etc. Vezi aici proiectul. Cu alte cuvinte, legea copy-paste după cea de la Kremlin şi preluată obedient de hardliners politici la Chişinău, Bucureşti, Budapesta, etc. De aici probabil noua campanie anti-Soros lansată exact în aceeaşi zi de Viktor Orban în Ungaria (vezi aici) şi Antena 3 în România.

De aici sprijinul şi laudele deşănţate pe reţeaua rusească de propagandă Sputnik pentru Codrin Ştefanescu, pe care l-au făcut intelectual colecţionar de carte veche (vezi aici incredibilul material) sau anonimul (până mai ieri) PSD-ist Pleşoianu, iniţiator al legii amintite, care devine încet-încet un vârf de lance al relativismului geopolitic la Bucureşti: vezi aici şi aici.

Evident, emisiunea pe A3 e un fel de pregătire de artilerie în sprijinul invitatului lor fidel, senatorul Şerban Nicolae, că niţică atmosferă publică nu strică în momentul când comisia din Senat dezbate bazaconia de proiect co-sponsorizat de sputnikarul Pleşoianu. Ea este foarte utilă pentru că poate fi preluată şi rostogolită după tipicul cunoscut, atât de troli plătiţi în social media, cât şi de idioţi sinceri şi utili, la dreapta naţionalistă şi stânga bolshie-conspiraţionistă (în plin proces de fuziune), care chiar cred că Soros, iluminaţii, klingonienii, neoliberalii şi evreimea financiară globalizată conduc planeta după plac.

Primesc toţi oamenii ăştia ordin direct de la batiuşka Ţar? Nu, nu cred, pentru că nu sunt la fel de conspiraţionist ca ei. E cum zice cântecul: gândim la fel, simţim la fel… Oameni cu interese similare au reflexe similare, chiar dacă nu comunică explicit ci doar se inspiră unii de la alţii în proaste practici de guvernare.

In altă ordine de idei, fundaţia Soros a fost condusă aproape tot timpul cât a existat de PSD-işti / USL-işti de frunte ca Alin Teodorescu sau Renate Weber (ceea ce în sine nu-i o problemă) şi a sponsorizat la greu inclusiv viitori naţionalişti isterici precum Mirel Palada (sau, în ţara vecină, pe Viktor Orban însuşi, mai nou prieten cu dl Dragnea) şi cauze de stânga care ar fi trebuit să fie, nu-i aşa, pe agenda unui partid care se pretinde membru al social-democraţiei europene. Deci a vedea în spatele ei vreun plan bine pus la punct anti-PSD e chiar ridicol, noaptea minţii.

Dar mai cu seamă, Fundaţia Soros România s-a închis definitiv în 2015, după ce vreo zece ani înainte îşi tot redusese operaţiunile şi încetase să mai fie furnizor de granturi. Spre deosebire de ea, prezentată ca bolgie malefică deşi nu mai există, are aerul că fundaţia Putin abia acum se deschide şi investeşte în clienţi fideli în România şi în regiune. Şi anume, nu în nişte pârliţi de ONG-işti ci oameni aflaţi cu adevărat la vârful puterii în ţările lor. Ei, iată un subiect de anchetă interesant pentru televiziunile de ştiri.

Distribuie acest articol

53 COMENTARII

 1. „Am fi naivi să credem că băieţii ăştia lucreaza la întâmplare”
  Corect. Si tot naivi am fi sa credem ca Soros/Putin/Orice_Gigel_cu_Veleitati_Mesianice sponsorizeaza exclusiv adulatorii/scribii_in_solda; in buna traditie dialectica marxista daca vrei sa vorbeasca toata lumea de tine si ideile tale fixe sa aiba ceva impact apai e musai sa finantezi in special oponentii de fatada, in special cei de talent [Orban] sau cei cu lipici la publicul sarac cu duhul [Antene]. Sa cresti un dusman de casa e un proces costisitor, delicat si indelungat; poa’ sa dureze si 20 de ani, dar uite ca se merita.

  Asa ca da, e posibil sa nu fie o coincidenta ca atacul recent al Antenelor la adresa Companiei Soros sa fi fost declansat chiar cand Marele Soros Insusi a anuntat ca scoate la bataie inca vreo 18 miliarde de parai…pentru Pace si Progres: ori ca guristii balosi ai lui Felix si’au luat deja banii pentru serviciul de denigrare prestat ori ca fac ciocul mare ca sa obtina mai tarziu ceva tot aia e.

  „Nu, nu cred, pentru că nu sunt la fel de conspiraţionist ca ei.”
  Eh, nu. Are vreo importanta sensul conspiratitei? Hai ca toti suntem la fel de conspirationisti, difera doar durata crizei: unii reusesc sa iasa din ea pentru ca si’au cultivat anticorpii circumspectiei, dubiului, altii raman afectati pe veci.

 2. Despre Soros tocmai am citit ca a bagat 18 miliarde de dolari in Open Society Foundations si vad ca unii pretind ca asa ceva nici macar nu exista (sau, cum ar zice un umorist american, nu e adevarat ce vedem cu ochii nostri, e adevarat ce ne spun ei):

  Soros, founder of $26 billion Soros Fund Management, has transferred almost $18 billion to his Open Society Foundations over the past several years, according to a foundation official.

  Putin cite miliarde a bagat in propaganda charity?

  • Dupa cum vedem, reteaua Putin stie ce si unde investeste dl Soros, ca e cu anunt in ziar si pe internet, plus rapoarte financiare.
   Insa reteaua Soros n-are cum sti cat si unde investeste dl Putin :)

   • Sint foarte multi cei care investesc in propaganda, sint peste tot insa, daca e sa-i comparam doar pe cei doi, Putin reprezinta legal si oficial interesele Rusiei, iar RT si Sputnik sint finantate la lumina zilei de guvernul rus (datele sint publice, le-am vazut undeva pe internet) exact la fel cum Europa Libera era finantata pe vremea URSS de CIA, iar de la un moment dat de Congress-ul american pe post de (straw) man-in-the-middle, ca sa nu se mai vada CIA.

    Soros ale cui interese le reprezinta? Ca de cheltuit cheltuieste pe propaganda de sute de ori mai mult decit Putin.

    • Doi manipulatori nu se justifica unul pe altul, ci raman la statutul de manipulatori. Iar interesele Romaniei nu sunt reprezentate nici de Putin, nici de Soros. Mi se pare bizar sa ajungem sa justificam actiunile lui Putin in Romania prin actiunile lui Soros – sau invers. Si mi se pare bizar sa etichetam pe cei ce se opun lui Soros ca fiind putinisti, iar pe cei care se opun lui Putin ca fiind vanduti americanilor. Eu am dreptul sa-i displac pe amandoi si sa le consider actiunile subversive dusmanoase Romaniei.

   • Daca inversam numele (Putin cu Soros) obtinem „reciproca” care-i la fel de adevarata ca si teorema „directa”: doar in cazul in care ambele sunt demonstrate nu-i asa?

    Sunt aproape sigur ca acest comentariu va fi considerat atac la persoana si nu va fi publicat.

    • Uite ca ai fost publicat.
     Desi, la cat de putina incredere ai in propriile opinii… din moment ce tremuri ca nu esti publicat…

  • Despre „rețeaua” Putin nu putem decât specula, pentru că nu e la vedere și nici auditată periodic, iar oamenii care ar putea proba vreo informație ajung eventual să se sinucidă prin WC-uri de avion (e doar un exemplu din omerta locală, pentru mândrie națională). Putin a băgat 4 mld. doar în Kiril:D. Lukoil e cea mai mare firmă din Bulgaria, și îmi permit să speculez că transferă mai mulți bani spre agenți de influență decât OSF-ul în aceeași țară. Și nu e vorba doar de bani, ci și de metodă – OSF-ul educa gândirea critică a niște mii de elevi + multe alte granturi (ca așa a ajuns să aibă, statistica naibii, și aberații ca Palada printre beneficiari), Gazprom îl complimentează costisitor dar în total mai ieftin pe nenea Iancu pentru tentativa de a sabota BRUA.

   În aceeași tentă conspiratoristă aș putea spune și că US State Department a încurajat poate acțiunile OSF (nah că rimează cu OSI:D) în sprijinul refacerii unei societăți civile, valorilor democratice și adeziunii la statul de drept (ie transformarea iobagului în cetățean), în special în țările care au părăsit formal sfera de autoritate rusă. Ceea ce a contribuit un pic și la realitatea recentă, când niște sute de mii de oameni au ieșit să protesteze pentru idei și valori și împotriva unor câțiva care fac comerț cu funcții și bugete publice, voturi și televiziuni, secrete și alianțe, și care doresc să stabilească o limită sub care prejudicierea banului public nu mai este o infracțiune. Și doar pentru asta îmi voi permite din nou să mulțumesc lui Soros, cu sau fără umbre în spate, pentru banii cheltuiți.

  • Emisiunea care i-a făcut ballistici pe dl Dragnea & gang nu a fost directionata catre Jean si Hans (Arte e in franceza si germana), ci la un nivel mult mai inalt. Ii doar in cot, ba nu, mai jos, in calcai (cum zicea in vremurile ei bune Vacanta Mare) pe cie doi de opiniile francezului si germanului de rand. In sala aia de cinema de care vorbiti intra persoane extrem de influente ale politicii europene, persoane care nu vad cu ochi buni aceste derapaje. Cine se crede ca din partea franco-germana a EU lucrurile se vor opri aici, se imbata cu apa rece. Asta nu inseamna ca noi romanii trebuie sa ne culcam pe o ureche si sa lasam pe altii sa ne faca curatenie in ograda.

   • persoanele extrem de influente nu merg la cinema ca sa afle unele chestii. in rest, total de acord, pe Jean si Hans nu-i doare nici macar in cot despre ce se intampla cu dragnea &gang. Mai mult, daca e sa analizezi profilul publicului ARTE, acest reportaj nu are nimic in comun cu acest target.

 3. E simplu sa vedeti a cui e reteaua in functie de ce promoveaza: Soros vrea distrugerea societatii occidentale, disparitia barbatilor albi, inlocuirea lor cu sclavi msulmani, lgbt, negrii … Putin vrea disparitia globalismului, si promovarea societatii crestine.
  Acum, e alegerea fiecaruia pe cine sustine. rromanii, in general sustin pe ala care-i plateste mai bine.

  • Daca nu e o gluma,
   adinc spus: „Putin vrea disparitia globalismului, si promovarea societatii crestine”
   Asta a invatat Putin de la KGB, „promovarea societatii crestine”
   Ma tem ca ai uitat sa adaugi „…si a dreptatii in lume” :P

  • Comentariul dumneavoastra mi-a creat o nelamurire: sinteti dintre cei sinceri si utili sau dintre cei care baga batul printre uluci in mod constient?

  • DXX ai dreptate cu privire la SOros, te inseli cu privire la Putin.

   Majoritatea rusilor sunt atei, au 30 la suta populatie musulmana si creste. Esti spalat pe creier de Primo Laurentiu si meritocratia. Amice, Putin nu este un conservator nici macar un traditionalist. Este doar un agent KGB lacrimand dupa mama Rusia URSS

   • Soros detine o increngatura de cateva sute de ONG-uri. Toate sunt implicate in sustinerea directa sau prin interpusi a unor cauze stangiste: casatoriile homosexuale, feminismul extrem, schimbarile de sex inclusiv pentru copii minori, fara acordul parintilor, utilizarea de toalete in functie de identitatea de gen declarata (daca un barbat declara ca se simte femeie, poate intra in budele femeilor in magazine precum Target din State etc.), lobby pt. aducerea de milioane de musulmani in Europa, sprijin logistic si material pentru aducerea fizica a acestora in Europa cu ajutorul unor organizatii ce platesc calauze, inchiriaza vase pt. transport si organizeaza manifestatii in tarile de granita pentru a impiedica granicerii si politia sa intervina.
    Dar bineinteles, aceste informatii le poti afla si singur, facand putina cercetare si deschizand ochii.

    Cu ce-i mai bun asadar un Soros decat un Putin? Este ca si cum am zice ca o femeie are de ales intre un violator brutal (Putin) si un violator feminist pedofil si gay ce lupta pentru drepturile violatorilor si pt. drepturile femeilor de a alege.

    • Asta am citit si eu.
     Dar cred tot mai mult ca miscarile astea sunt finantate de moscova, matricea bolsevismului si a marxismului cultural.

 4. @busy

  Ție ți se pare că o cotă de piață de 20 milioane de telespectatori în Franța și Germania nu ar umple un cinema? (ca să nu mai vorbim de telespectatorii din Luxemburg, Austria, Belgia, Olanda și mulți alții care vorbesc fluent germană sau franceză) Cred că doar tirajul de peste 100.000 de exemplare al revistei lor ți-a îndeplini condițiile ca să nu punem la socoteală imensul succes avut pe platforma lor de internet.

  CA o întrebare retorică: Tu ai văzut vizionat canalul Arte?

  • @asd:

   – cota de piata: „Cota de piață (SHR sau „share”) este un termen utilizat în analiza audienței și a marketingului de televiziune, reprezintă distribuția (împărțirea) audienței între mai multe canale de televiziune; este exprimată prin raportul între telespectatorii care se uită la un anumit post de televiziune și numărul total de telespectatori care se uită la televizor în acel moment. Cota de piață este exprimată printr-o mărime subunitară; de exemplu dacă dintr-un număr de 5 milioane de telespectatori 1 milion se uită la un anumit post tv, respectivul post are o cotă de piață de 0,2 (20%).” Cu alte cuvinte, cand vorbim de cota de piata nu ne exprimam in milioane ci in procente. Arte are cota de piata 1/% in Europa ( a ajuns la acest prag dupa ce ani in sir a stationat la 0.8%) (sursa: https://www.statista.com/statistics/416431/kabel-eins-audience-market-share-germany/);

   – ca un raspuns la o intrebare retorica: nu ma intereseaza productia de cultura la televizune realizata de „motorul franco-german”, prefer ceva mai clasic, validat de experienta si valoare (BBC).

   – despre ironie ai auzit pe la emisiunile elitiste de la ARTE?

 5. Daca tot ii face fericiti pe unii tarul cleptocrat, de ce nu se muta la el in tara fericirii? De ce este Soros un pericol pentru Romania in timp ce Putin este un prieten Romania si Ungaria si Victor Orban? Cam ciudata scara de valori, dar pentru prostime tine. Soros a promis democratizare si decomunizare, se pare ca nu a reusit.

 6. D le Ionita, cu respect, iata parerea mea: AMBII, adica Soros, DAR SI Putin isi doresc o anume ordine mondiala, bazata pe ideologia lor! Soros, isi doreste neo marxismul, Putin, recladirea fostului imperiu sovietic. Romania este victima colaterala!

  Da, Antena 3 e un ..cancer, la fel sunt si Digi24.

  Daca ati fi fost un conservator mi ati fi dat dreptate, dar din moment ce sunteti un liberal, stiu ca nu o veti face!

  As vrea sa va vad comentand subiecte precum ateizarea romanilor, introducerea Islamului in viata noastra incepand cu scoala si terminand cu refugiatii, cand eu in liceu invatam de marile batalii purtate de domnitorii romani impotriva Imperiului Otoman, acum in manualul de clasa a 5 copii sunt invatati ca un profet pedofil care s a maritat cu o fata de 6 ani si a avut relatii sexuale cu ea la 9 ani, este propavaduitorul religiei pacii.

  Apoi avem religia care uraste barbatii albi, si anume aici intra feminismul si Black Lives Matter, in curand la noi va fi Roma Lives Matter, cand de fapt ar trebui sa fie All Lives Matter. Apropo cine a bagat termenul de Roma in vocabularul romanesc si ne a facut de rahat in toata Europa?

  Si am lasat pe final CpF si 3 milioane de romani ale caror voci sunt trecute sub semnul majoritatea tacuta, cu directive clare de la Bruxelles!

  Asa ca va rog, incetati sa ne mai manipulati, vanzandu ne doar jumatate de adevar!

  Doar daca nu cumva sunteti parte a uneia din taberele care doreste distrugerea Romaniei si o NWO in care vom ajunge sa facem sex cu robotii!

   • Vă răspund io ca să știti pentru ce vă agitați și mai ales ca să puteți fi mândru de dumneavostră :P :

    1. Guițu’ e mai tare ca alegătorii și legea

    2. Omu’ alb e întotdeauna de vină.

    3. Cine nu-i homosexual e rasist și dușmanu’ poporului

   • Domnule Ionita, nu stiu care’i faza cu neomarxismul [dar daca exista neoliberali de ce n’ar exista si ‘neo’ din astia?], dar nu cumva domnul Soros a scris negru-pe-alb urmatoarele dude:

    „I consider the threat from the laissez-faire side more potent today than the threat from totalitarian ideologies.”

    “The main enemy of the open society, I believe, is no longer the communist but the capitalist threat.”

    „… the capitalist system by itself shows no tendency toward equilibrium. The owners of capital seek to maximise their profits. Left to their own devices, they would continue to accumulate capital until the situation became unbalanced. Marx and Engels gave a very good analysis of the capitalist system 150 years ago, better in some ways, I must say, than the equilibrium theory of classical economics”

    asa ca…ce rost are sa dezbatem daca omu’ e rosu la cap sau doar disperat sa lase in urma o statuie glorioasa, chit ca e ridicata de hoardele extremei stangi americane ori de niste Neo de prin Europa socialista si ultraetatizata? Cine stie ce o fi cu adevarat in mintea lui si de ce isi toaca banii pe aiureli…pseudofilantropice.

 7. Lucrul care nici nu ştiu dacă e de râs sau mai degrabă de plâns este că în toată discuţia asta idioată despre Soros ceea ce pare a nu mai conta deloc este ideea.
  Adică faptul că ai avut o legătură cu Soros ( Putin , Mao cine vreţi dvs) descalifică automat absolut orice spui în faţa taberei adverse. Ca să duc raţionamentul la absurd, ar fi ca şi cum dacă aş fi rus nu aş folosi în ruptul capului procesoarele lui Intel ( mama lor de imperialişti!) iar americanii ar trebui să scoată navetele de la muzeu ca să aducă astronauţii pe pământ, ca nu cumva să folosească vreo capsulă rusească.
  Am o părere despre ceva, poate fi bună, rea, greşită, neokantiană sau ce vrem noi, hai să o discutăm pe aia , că în definitiv toţi ( cel puţin ăştia mai bătrânii) am făcut facultăţi comuniste, asta ne face oare ceauşişti? :)

 8. Am o reacție instinctivă de respingere a celor care vor sa-mi faca un bine fara sa le solicit ajutorul, fie ei Martori ai lui Iehova, frați mai mari de la răsărit (inclusiv mai recent de la răsăritul îndepărtat și suorapopulat), sau filantropi care vor să îndrepte toate relele lumii. Cand filantropii marturisesc singuri ca au participat la cumpararea bunurilor evreilor din Budapesta pentru ca oricum ar fi facut-o altcineva, sau cand ataca banca tarii care i-a oferit refugiu și educație gratuită, cand distrug destinele a milioane de apărați din Asia de SE
  Sau sunt parteneri de afaceri ai generalului Wesley Clark gradul de încredere acordat lor se reduce și mai mult. Daca Bill Gates se lansa i tr-un program de misionarism social n-aș fi atât de suspicios. Nu ma astept ca un filantrop sa fie un sfant dar din pacate omul Soros prin biografia sa nu ofera suficientă credibilitate apostolatului sau, numai daca va fi avut o experienta mistica de tilul drumului spre Damasc.
  Să mai adaug ca omul Soros si-a folosit fundațiile pentru a-l ataca pe Benny Steimitz, care i-a dat o țeapă intr-o afacere de telecomunicatii (scepticii sunt rugați să facă o cautare cu numele amintite pe site-ul ziarului Financial Times)?. Sunt convins că sunt destui care su t gata să separe omul de opera sa dar iarăși ma întorc la convertirea de pe Drumul Damascului și nu cred ca Saul făcea in mod dubios bani ca apoi sa-i salveze cu acești bani pe altii.
  Soros are dreptate cand spune ca neoliberalismul e sursa multor rele dar fara neiberalism el n-ar face prea multe parale (la modul propriu). Nu vede nimeni o contradicție în asta? Asta parca-mi aduce aminte de Stalin care in tinerete spărgea bănci ca sa foloseasca banii pentru distrugerea capitalismului sau de Troțki care făcea rost de bani capitaliști la NY cu care sa vina in Rusia sa-i subventioneze pe bolsevici.

  • Domnule, eu apreciez vigilenţa, e una din calităţile de bază în multe meserii ( înclusiv cea de administrator de reţea) There is no such thing as free beer :) Problema e că scopurile şi interesele respectivului domn nu au nici o treabă cu discuţia de faţă.
   Să vă dau un exemplu: eu trimit din când în când câte un articol pe platforma asta. Singura persoană pe care o cunosc personal ( şi nici măcar asta nu aş putea spune) este redactorul site-ului, care mi-a propus să scriu articole de IT. Totuşi, când cu ordonanţa, un coleg de facultate, deci persoană care m-a cunoscut măcar 5 ani zi de zi, m-a făcut „sorosist”. Motivul? Scriu pe Contributors, e evident :) Intâmplător, am doi cunoscuţi, foşti colegi de serviciu, care sunt deputaţi PSD. Mai vorbesc cu ei, fie în contradictoriu, dacă e politică, fie neutru, dacă vorbim de amintiri de serviciu sau mai ştiu eu ce. Totuşi nimeni nu m-a făcut PSD-ist deşi evident relaţia e mai strânsă :)
   Bun, şi acum hai să vedem. O parte din cei făcuţi sorosisti au primit burse; alţii au primit sponsorizări sau poate încă mai primesc; alţii, ca mine, chiar nu au nici o relaţie ( dacă am avut net de la DNT , care chiar a fost sponsorizat de Soros, n-ar trebui să se pună, pentru că tehnic eu l-am plătit pe Soros şi nu invers) . Toate opiniile lor sunt tratate însă de parcă am vorbi de oameni hipnotizaţi, un fel de zombie ( prea multe desene?) , nu de oameni cu gândire proprie, care, eventual, ar putea avea sau nu unele interese ascunse. Şi, întâmplător, chestia asta apare de obicei când ceva nu-i convine ducelui de Belina. Hai, că sunteţi vigilent, care e părerea dvs? După cum ştim, Soros e în principal un speculant financiar. Poate motivul o fi că a cumpărat prea mulţi lei şi politica baronului de Vlaşca îi scade acţiunile….

   • Ca ati fost facut „sorosist” este floare la ureche. Eu vad ca mai toti care comenteaza contra propagandei homosexuale sunt facuti rusi sau chiar mai rau, cre(s)tini inapoiati. In felul asta tindem sa ne transformam reciproc in doua tabere care n-au nicio legatura cu ideea de Romania si sa dezbatem subiecte care se indeparteaza tot mai mult de idei precum coruptia, buna guvernare, construitul de infrastructura, repararea sistemului de sanatate, repararea invatamantului etc. Probabil ca modul cum prefera anumiti oameni sa faca dragoste este foarte important (cel putin asa cred 0.1% din populatie) – dupa cum este foarte importanta salvarea de la pericole iminente a milioane de cetateni din Africa sau tari musulmane, dar sa prioritizam totusi si sa intrebam si pe fraierii aia numiti generic „cetateni romani” daca vor.
    Mie-mi este sincer teama ca PSD-ul, care este un animal politic cu instincte extrem de bune (chiar daca-i plin de mafioti ciorditori), va imbratisa curentul identity politics extrem de popular printre stangistii din Vest si atunci putem sa ne luam adio de la anticoruptie si de la coeziunea sociala deja precara.

    • Sigur, nici măcar nu ştiu dacă a fi făcut sorosist e o laudă sau o critică. Dar ce e exasperant e până la urmă exact ce ziceţi şi dvs, că în condiţiile astea nu mai poţi discuta despre nimic. Si, ca să continuăm raţionamentul până la capăt, cui îi convine să nu poţi duce o discuţie raţională? Eu am o singură ipoteză: PROŞTILOR. Pentru că nu pot câştiga o dispută de idei şi pentru că sunt, prin definiţie, majoritari ( dacă toţi am fi mai deştepţi ar creşte pragul mediei şi inteligenţii tot minoritari ar fi) . Cam la asta se reduce totul….

     • De acord :) As mai adauga ca ne vor dezbinati baieti si fete care conduc si care ne pot controla usor prin intermediul catorva vectori media pe care-i detin. O seara frumoasa!

   • „Totuşi, când cu ordonanţa, un coleg de facultate, deci persoană care m-a cunoscut măcar 5 ani zi de zi, m-a făcut “sorosist””

    Domnule Badici, nu’i asa bai sa fii sorosist, mai nasol era daca vreun tovaras de altadat’, de prin liceu sau de la gradinita, v’ar fi acuzat public de xenofobie, islamofobie, homofobie si alte fobii, plus rasism, extremism de dreapta, spionaj [in serviciul rus/mossad/american] [ a se vedea in comentariile acestui articol], bigotism, ateism [da, pentru unii e ceva malefic in postura de ateu]…ca tare mi’e teama ca ati fi pierdut ore bune ca sa va disculpati [din moment ce ‘sorosismul’ va pica atat de greu la stomac]. :)

    • Domnule, nu ştiu ce să zic, dacă mă deranjează sau nu să fiu catalogat într-un fel, dar eu în general am părerile mele, nu prea am părerile altora, deci nu prea am ce discuta cu cineva care crede că ideile mele nu sunt ale mele. Da, normal, şi ideile astea se formează sub influenţa cuiva, până la urmă poate fi şi Soros, nu ar fi un impediment, dar când mi le asum sunt ale mele …. Sunt sigur că e valabil şi reciproc; nu ştiu de unde vine exaltarea asta, mie îmi plăcea de poporul nostru de moftangii tocmai pentru că nu ducea lucrurile până la ultimele consecinţe, sper că o să ne treacă….

   • Vad ca ati facut un copy and paste la comentariul voit ironic dar redundant, al domnului Ionita.
    Nu cred ca ma aflu pe langa subiect cand afirm ca profilul moral al domnului Soros nu-l recomanda ca mare campion al democratiei. Cand spuneti ca domnul Soros face bani ca orice alt investitor din speculatii financiare nu adaugati ca desi s-a impotrivit invaziei Iraq-ului din 2003, printre consilierii sai se afla Richard Perle si Paul Wolfowitz, arhitectii invaziei, ca multe din investitiile sale au fost in industria de armament, ca are conexiuni stranse cu nume foarte respectate in promovarea democratiei si pacii precum pecum Wesley Clark, James Baker sau Frank Carlucci.
    Am colegi britanici care nu-l pot ierta pentru atacurile sale asupra Bancii Angliei unde i s-a acordat azil si educatie. Imaginati-va ca Paul Goma si-ar indrepta atacurile asupra Bancii Frantei sau Dorin Tudoran asupra Federal Reserve. Banii nu au miros, dar este o limita dincolo de care chiar put.
    dincolo de omul Soros problema cea mai mare este este ca programul sau aparent de stanga este de fapt cea mai larga ofensiva de promovare a globalizarii, fenomen pe care numai fraierii il considera de stanga. Ceea ce se intampla azi in USA, UK, Franta, Austria, Spania sau chiar Polonia, Ungaria sau Turcia este o reactie de respingere a ofensivelor de tip Soros, de incercare a intoarcerii spre statul natiune si de respingere a hiperimperiului oamenilor nomazi fara patrie si fidelitate fata de nici o jurisdictie (vezi cartea lui Jacques Attali, Scurta istorie a viitorului). Soros este practic intruchiparea avant la lettre a hipernomazilor lui Attali, iar sedentarii de rand sunt condamnati daca nu inteleg ca asta ii va condamna sa devina the useless class din Homo Deus a lui Harari.

    • A fost un fel de „gând la gând”. Dacă citiţi mai atent o să vedeţi totuşi că esenţa comentariului meu nu e despre Soros, ci mai degrabă despre ce are el cu prefectura :) .Nu sunt foarte la curent cu activităţile respectivului domn, probabil că e aşa cum ziceţi, pentru că orice om de afaceri de o oarecare anvergură are conexiuni diverse în sfera politică , iar de la un nivel încolo problemele devin globale, ca să parafrazez un citat.
     Chestiunea e că noi, ca oameni, trăim într-un amalgam de interese , interacţionăm în multe feluri cu diverse persoane şi vrând-nevrând, ne situăm uneori în tabere antagonice sau dimpotrivă cu astfel de grupuri de interese. ( nu vă temeţi, am fost făcut şi securist, nu numai sorosist pe forumul ăsta, numai cine e mort mai scapă uneori, dar nici asta nu e sigur…)
     Prin anii ’90, când era fundaţia respectivă în floare, aceasta acorda burse de studii. Dacă aţi prins perioada, ştiţi cum se „vâna” o bursă pe vremea aia. La mine la facultate bursele se afişau după ce se acordau, deci mulţi au plecat cu astfel de burse acordate de diverse fundaţii, dintre care cea de care vorbiţi era probabil cea mai bogată, habar n-am. Eu am terminat facultatea, m-am angajat, nu am plecat. Ceea ce m-a făcut să răspund la comentarii este faptul că în vremea „Pieţei Universitătii”, instituţie de la spiritul căreia mă revendic şi eu, acuzaţiile erau fix aceleaşi. După 20 de ani, ele reapar în forţă, o dată cu sosirea la putere a „României Mari” (pentru că dacă vă uitaţi bine, nu chiar PSD e acum la putere, ci o aripă formată din foştii PRM-işti rămaşi fără tătuc după moartea marelui tribun)
     Deci, hai să îl lăsăm pe domnul Soros să conspire şi să ne vedem de ale noastre. Faptul că suntem conduşi de o adunătură de ticăloşi ( unii au şi acte de ticăloşi!) nu poate fi schimbat de realitatea că unii din ce i ce îi critică au beneficiat în diverse moduri de fonduri de la fundaţia de care vorbiţi. Ei sunt atacaţi pentru că merită să fie atacaţi şi faptul că unii din cei care îi atacă au beneficiat de fonduri externe nu ii face mai puţin ticăloşi. Sper că am fost clar acum.

 9. Putin da vina pe americani, Erdogan da vina pe Gulen, Dragnea da vina pe Soros. Un dusman ocult si voalat definit, din afara tarii, este intotdeauna un bun paravan pentru a face magarii in tara ta. Nimic nou, nimic de mirare, acelasi mod de operare.
  Mi se pare evident ca PSD (la fel ca Erdogan, la fel ca Putin si ca altii), este mai preocupat de cum arata in ochii electoratului sau, decat de cum este in realitate. Doamna Firea este si ea un bun exemplu…
  Adicatelea, daca pelicanii inghit pe nemestecate ce li se serveste pe la televizor (si folosesc telecomanda doar ca sa dea mai tare sau mai incet), de ce ne-ar preocupa calitatea „hranei” pe care le-o aruncam? Daca ei se multumesc cu zoaie, le dam zoaie si gata! Zoaie despre Soros, despre DNA, despre Iohannis, despre toti cei care interfereaza cu interesele noastre. Iar celor care mesteca zilnic aceste zoaie si le scuipa pe sticla, le dam bani suficienti pentru o pasta de dinti de buna calitate sau pentru implanturi dentare (in caz ca pasta nu mai ajuta).
  Tot Inainte, tovarasi! :)

 10. „Lansarea pe canalul Arte a documentarului despre corupţie în România,”…. Pai asta este marea problema, sa nu se afle despre mizeria noastra din Romania. Este o mentalitate tipic sovietica/comunista, aceea de a oferi o imagine idilica falsa occidentului fata de situatia coruptiei din RO. Tovarasul Dragnea nu are nevoie ca cineva sa faca „valuri” si sa creeze o imagine proasta guvernului nostru perfect, votat pe bune de fratiorii nostri romani.
  Acest documentar a avut un impact major asupra PSD-ului si nu este de mirare faptul ca legaturile intre noi si cancelariile occidentale sunt din ce in ce mai slabe, in aceste conditii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro