marți, septembrie 27, 2022

Reţeta pentru noul partid. Câţi v-aţi băga?

Am publicat reţeta în România liberă (link).

Reiau aici bucăţi şi apoi vreau să dezbatem.

Ce trebuie să fie noul partid? Un cu totul alt gen de animal decât cele actuale. Şi pentru asta trebuie plecat de la defectele lor structurale, pentru a nu fi repetate. Câteva puncte sunt esenţiale: structura membrilor, selecţia cadrelor, banii, transparenţa, regulile de onestitate.

Să le luăm pe rând. Membrii. Partidele noastre actuale nu sunt organizaţii structurate de jos în sus, ci invers. Cotizaţiile plătite de membri sunt mici şi oricum nu se încasează, fiecare lider local declară un anumit număr convenabil de membri, cât să aibă voturi la congresul partidului, vine cu valiza de bani la centru şi plăteşte aşa-zisele cotizaţii. Membrii de rând nu controlează liderii, nu investesc în partid şi nici nu ar putea să ridice pretenţii. Un nou partid care să facă diferenţa ar trebui să aibă câteva mii de membri care chiar să plătească cotizaţii. S-ar putea finanţa astfel un aparat permanent de partid. Dar, pentru a convinge câteva mii de oameni să-ţi dea 100 de euro pe an, trebuie să le oferi reguli de participare. Să ai alegeri interne directe pentru toate funcţiile – fiecare membru votează direct conducerea, nu prin congrese de notabili. Victor Ponta a promis aşa ceva la PSD, dar acum se face că uită. Membrii cotizanţi trebuie să ştie clar ce se întâmplă cu banii lor. Aici ajungem la transparenţă. Toate finanţele partidului trebuie să fie publice, toate donaţiile (limitate la un maxim anual de persoană) publicate pe site-ul partidului, rapoarte financiare detaliate şi publice o dată la şase luni. Pe lângă cotizaţii, partidul ar trebui să fie finanţat prin campanii de fund-raising, tematice sau permanente.

Evident, pentru a convinge o masă de oameni să plătească şi să participe trebuie să fie un proiect aspiraţional. Adică oamenii să simtă că plătesc pentru ceva care merită. O Comisie de Etică puternică, alesă direct de către membri şi nedependentă de conducerea partidului va trebui să îşi dea acordul pentru candidaturile politice. Aceeaşi Comisie trebuie să judece cazurile în care un membru de partid este acuzat (de presă, de adversari, de oricine). Judecată pe fond, nu doar gargară de genul „lăsăm justiţia să îşi facă treaba”. Nimic nu împiedică partidele actuale să îi dea afară pe cei acuzaţi de corupţie, un partid e o asociaţie voluntară de oameni, dosarele făcute de procurori sunt publice când ajung în instanţă (deci, dacă ne e frică de dosare politice, putem decide pe criterii clare în fiecare caz, cu judecată publică). O Comisie de Etică puternică şi activă ar trebui să poată şi să vrea să excludă oameni din partid fără să aştepte decizia judecătorilor.

În fine, pentru a fi un altfel de partid, noua formaţiune ar trebui să excludă prin statut pomana electorală. Problema cu actualele partide e că lasă conflictul dintre aspiraţii şi stomac să fie rezolvat de la caz la caz de oamenii din filiale. Spun că le repugnă pomana electorală, dar îi răsplătesc pe cei care aduc voturi prin pomană electorală. Invariabil, oamenii aleg stomacul, organizează bani negri pentru a finanţa pomana electorală. Pare a fi o decizie locală, punctuală, dar nu este: organizarea partidelor îi încurajează să facă exact asta. Noul partid va trebui să spună clar şefilor judeţeni că nu orice formă de a câştiga alegeri este acceptabilă. Eu aş pune o limită internă simbolică pentru ce poate oferi partidul: un pix. Pixul e pentru oamenii care au ce scrie, deci gândesc. Orice peste un pix este pomană electorală şi oricine oferă mai mult e automat exclus din partid. E simplu.

În fine, selecţia cadrelor. Partidele noastre atrag oameni pentru că le vor da funcţii. Este o contraselecţie ucigătoare: cei care au cariere solide nu se pot implica pentru că nu au timp, cei care au principii nu se pot implica pentru că le repugnă ce văd acolo. Asta ne costă imens pe noi, ca ţară, pentru că se traduce direct prin proastă guvernare. Pui oameni în funcţii pentru că au frecat clanţa la partid, nu pentru că au un proiect pentru o instituţie. Pentru a fi altfel, un nou partid trebuie să facă selecţia pe criterii clare şi în mod public. Avem anumite posturi care urmează a fi ocupate. Organizăm selecţie de CV-uri şi proiecte. Membrii cotizanţi şi publicul general vor putea vedea cine sunt candidaţii pentru demnităţi, ce au făcut în viaţă şi care e proiectul lor pentru funcţia respectivă. Dacă sînt mai mulţi buni, putem lăsa membrii cotizanţi să voteze, internetul permite organizarea de voturi multiple şi rapide. De altfel, ar trebui să fie un partid organizat şi activat pe internet, cu reţele şi forumuri de comunicare.

Sunt doar câteva idei pentru un partid altfel, sunt sigur că mai pot fi şi altele, voinţă să fie. M-am plictisit de polologhie pro şi anti-Băsescu, m-am plictisit de dezbateri sterile. Într-un mediu corupt şi haotic, un partid cu adevărat revoluţionar trebuie să fie o instituţie cu reguli. E ironic, dar ăsta e adevărul. Să aibă reguli bune, sistem de motivări şi sancţiuni care să încurajeze onestitatea şi serviciul public, nu să le descurajeze, cum au partidele actuale. Un partid construit de la început altfel.

Va câştiga alegerile în 2012? Nu. Va intra la guvernare după 2012? Va trebui să-şi propună că nu. Va schimba mediul politic şi le va forţa şi pe celelalte să se schimbe? Da.

Bun, ştiu care vor fi primele reacţii. Cu Băsescu sau împotrivă? E simplu: post-Băsescu (discuţia asta e în bucata rămasă doar în România liberă).

De ce nu am zis nimic despre politici? Pentru că ele sînt frişca, mă interesează acum blatul. Dec, haideţi să nu vorbim despre ce AR TREBUI SĂ FACĂ un partid nou, ci despre CUM AR TREBUI SĂ FIE. Problema noastră este că partidele sunt defect construite. Şi trebuie construit ceva pe alte reguli.

Nu mă faceţi visător, băsist, bou sau cum vă vine. Scriu de 12 ani articole şi sunt imun la astea, deci să nu ne risipim timpul şi energia. Altceva mă interesează acum şi chiar vreau reacţii şi să dezbat: avem membri pentru un asemenea partid? V-aţi băga? De ce da? De ce nu? Sînt bune regulile alea? Aveţi de propus altele? Le-aţi da 100, 200 de euro pe an pentru povestea asta? S-ar strînge o listă de 10.000?

PS

Mi-au mai venit idei de cînd am scris articolul. Una dintre ele: banii de cotizaţie pot fi înlocuiţi de ore de voluntariat.

Distribuie acest articol

304 COMENTARII

 1. M-as baga la un partid nou care sa-si propuna sa reformeze Romania cu adevarat. Un partid care sa stie sa foloseasca internetul pentru a construi un model de democratie directa in interiorul sau.
  Cine nu are acces la internet oricum nu conteaza, voteaza pentru un mic si o bere, e doar balast pentru Romania. Suna cinic, dar asta e.

  Nu vreau sedinte interminabile, nu vreau chermeze, vreau o relatie cu partidul meu apropiata de relatia cu site-urile mele preferate. Adica sa citesc dimineata la cafea ce mai e nou, eventual sa adaug un comentariu, sa votez intr-un sondaj online, etc. Sa am constiinta ca ii pasa cuiva de ceea ce gandesc si vreau. Mai ales cand mai sunt cateva sute de mii care gandesc ca mine.

  As da linistit 200 de euro pe an, platesc mult mai mult statului roman pentru servicii de care nu beneficiez.

  • Hai sa incepem sa gasim in fiecare judet oameni cu adevarat curati si cu care sa pornim la drum. In al doilea rand pentru infiintarea unui partid cat de cat compus din oameni onesti, trebuie infiintat in prealabil un grup care sa verifice integritatea fiecarui aderent, nu sa ne trezim ca in plina campanie,vor iesi tot felul de mizerii. Pe de alta parte am avea nevoie de o sustinere media foarte insistenta si cu forta de popularizare. Si nu in ultimul rand de oameni specialisti (nu facaturi) cu notorietate in toate domeniile pentru elaborarea unor programe de evolutie economica si sociala si care sa fie prezentate publicului larg intr-un stil accesibil , cu claritate , vigoare si rigoare . Oamenii asta isi doresc . Nu putini tanjesc dupa elita din timpul lui Ceausescu pentru ca in pofida obiendentei fata de stapan cel putin lasau impresia ca se pricep la domeniul respectiv.

 2. Organizatia construita de jos in sus se numeste sindicat. Totul depinde de ce isi doreste sa devina Alba ca Zapada. Daca doreste sa porneasca de jos in sus, Alba ca Zapada va deveni un sindicalist travestit care iti cere banii inainte iar in loc sa iti ofere satisfactie, nu iti ofera decat un pix.Sau pixul, ma rog. Priviti cu atentie la organizarea si modul de cotizare de tip sindical si stabiliti daca Alba ca Zapada va atrage. Daca va atrage, cu ce scop ati intra in ea?
  Pentru ca este irational sa cotizezi daca nu esti direct motivat sa o faci. Taxa de protectie?
  Nu credeam ca Alba ca Zapada poate fi atat de confuza.

 3. ma gandesc la acest partid de ani de zile… ar fi cea mai buna chestie. cred cu tarie ca problema romaniei e una de management la varf. nu cred in defecte ereditare de caracter.

 4. Copii, BRAVO, imi place ce citesc aici la voi, idei si mai ales dorinta de a schimba viata politica din Romania. Sper sa si concretizati tot ce discutati acum. Inca odata BRAVO si pentru faptul ca discutati civilizat , fara sa va jigniti.

  • Si eu cred ca anumite teme sunt cele care ii fac pe oameni sa injure si sa vorbeasca aiurea. Cand e o tema serioasa si formulata bine, atunci oamenii nu se injura si dialogul e plin de idei bune si constructive. Cu alte cuvinte, nu suntem noi, romanii, mai rai decat altii. Dar cand citesti despre Iliescu nu ai cum sa nu il injuri in subsol. Eu il injur de cate ori am ocazie si mi se pare normal si sanatos. Igienic chiar. :)

 5. Salut efortul de constructie a domnului Ghinea. Din motive personale, probabil in primul rand as sta sa observ de pe margine, inainte de a contribui la „bandwagon effect”. Nu am fost membrul nici unui partid pana acum (asta daca nu cumva se pune carnetul de utecist, aveam 16 ani in 1989).

 6. Ma bag! E vremea schimbarii,suntem oripilati de actuala clasa politica ce ne-a ingenunchiat demnitatea.Toti cei ce gandim la un viitor mai bun,suntem obligati moral sa ne implicam in realizarea acestui proiect,sa fim selectivi si lucizi si sa credem cu tarie ca sta in puterea noastra sa modernizam spectrul politic .Electoratul romanesc a evoluat,clasa politica a ramas incremenita si incorsetata in hatisul halucinant al propriilor interese,departe de cetatean.Sa trecem urgent la fapte,fiecare zi pierduta cu discutii sterile e un castig pentru contestatarii acestui frumos proiect.Sa nu uitam ca ,iata,internetul e o platforma de pe care se nasc revolutii,se rastoarna regimuri.Domnule Cristian Ghinea,personal va propun sa fiti fondatorul acestui partid si, deci,supun la vot ,aici,pe forum,in prima sedinta,aceasta propunere.

 7. Sunt si eu de acord sa cotizez, daca presedintele partidului este Monica Macovei. Si in platforma noului partid eu cred ca educatia trebuie sa constituie o prioritate.

 8. Azi , in Romania lipseste ‘materia prima’ din care sa se formeze un partid politic valoros.
  Trebue sa mai treaca o generatie, doua pana sa se realizeze (atinga’) ‘masa critica’..
  Trebue ca tara sa se aseze temenic, onest, care sa conduca spre acel tel.
  Inceputul, ‘secretul’ inceputului se afla in pregatirea copiilor, a tinerilor.
  Iata cateva din opiniile mele in aceasta privinta :
  Formarea cetatenilor, din primii ani ai vietii lor /
  Pentru inceput, va rog sa accesati:
  htt://www.wwu.edu/depts/csl/download/CR_guide.pdf
  Veti descoperi comoara : „A practical Guide for Integrating Civic Responsibility into the Curriculum”
  Acest ghid este folosit in scolile din SUA, pentru educarea civica a elevilor.
  Nu religiei in programul scolar, da istoriei religiilor, nu icoanelor in clasele de invatamint, da Educatiei civice, de nezdruncinat, pe viata, a responsabilitatii civice.
  Prima lectie, repetata mereu, trebue sa fie „cum sa invatati”-metoda de a invata, incepind cu esentialul pe care, apoi,cel ce invata, sa brodeze detatiile, orientate tot timpul pe structura esentiala.
  Cea mai mica nota trebue sa se dea celui prins” ca a tocit, ca e papagal, ca nu stie sa desprinda esentialul dintr-un text, ca pune pe prim plan detaliile, ca nu a meditat asupra textului pe care pretinde ca l-a invatat.
  Stiinta, priceperea de a invata ceva, atit de straina scolii romanesti, trebue sa fie insusita, in primul rand, de profesori, sa fie o conditie eliminatorie a licentierii lor ca educatori, invatatori sau profesori de toate gradele.
  Daca n-au timp suficient sa predea o lectie, daca n-au spatiu suficient pentru a scrie textul unei lectii (in carti), profesorii trebue, in mod obligatoriu, sa trateze complet esentialul, folosirea economicoasa a detaliilor trebuind sa fie inclusa numai in masura strict necesara intelegerii esentialului. In jurul esentialului trebue sa se construiasca intreaga lectie.
  Un „esential” bine predat si bine inteles il inarmeaza pe omul-elev cu un instrument in plus pentru a-si construi o cariera, oricare va fi aceea, pentru o dezvoltare spirituala trainica si pentru a deveni un cetatean veritabil in tara sa si in intreaga lume, solid ancorat in realitatea vietii, capabil sa discearna deliberat, prin vointa proprie, bine orientat, stapan pe el, demn, celula valoroasa a societatii umane, in deplin acord cu societatile de toate speciile de pe pamant (si cu cea a firelor de iarba, cu cea a cateilor,.,,,,).
  Nu religiei in programul scolar, da istoriei religiilor, nu icoanelor in clasele de invatamint, da Educatiei civice, de nezdruncinat, pe viata, a responsabilitatii civice.
  Prima lectie, repetata mereu, trebue sa fie „cum sa invatati”-metoda de a invata, incepind cu esentialul pe care, apoi,cel ce invata, sa brodeze detatiile, orientate tot timpul pe structura esentiala.
  Cea mai mica nota trebue sa se dea celui prins” ca a tocit, ca e papagal, ca nu stie sa desprinda esentialul dintr-un text, ca pune pe prim plan detaliile, ca nu a meditat asupra textului pe care pretinde ca l-a invatat.
  Stiinta, priceperea de a invata ceva, atit de straina scolii romanesti, trebue sa fie insusita, in primul rand, de profesori, sa fie o conditie eliminatorie a licentierii lor ca educatori, invatatori sau profesori de toate gradele.
  Daca n-au timp suficient sa predea o lectie, daca n-au spatiu suficient pentru a scrie textul unei lectii (in carti), profesorii trebue, in mod obligatoriu, sa trateze complet esentialul, folosirea economicoasa a detaliilor trebuind sa fie inclusa numai in masura strict necesara intelegerii esentialului. In jurul esentialului trebue sa se construiasca intreaga lectie.
  Un „esential” bine predat si bine inteles il inarmeaza pe omul-elev cu un instrument in plus pentru a-si construi o cariera, oricare va fi aceea, pentru o dezvoltare spirituala trainica si pentru a deveni un cetatean veritabil in tara sa si in intreaga lume, solid ancorat in realitatea vietii, capabil sa discearna deliberat, prin vointa proprie, bine orientat, stapan pe el, demn, celula valoroasa a societatii umane, in deplin acord cu societatile de toate speciile de pe pamant (si cu cea a firelor de iarba, a cateilor,.).
  Fara a avea o materie prima de calitate deosebita, nu putem forma partide politice de calitate deosebita.
  Din ‘materia prima’ existenta azi, nu se pot forma ‘noi partide’, diferite, ca valoare, de cele de azi.

 9. Cred ca este posibil asa ceva. Cred ca natiunea noastra mai are rezerva de moralitate si competenta. Trebuie nascocite, de catre oameni inteligenti, modalitati de a contracara raul deja instalat. Din pacate „scroafa s-a urcat in copac” si o vom da jos cu mare greutate. O organizatie formata din oameni de caracter si patrioti ar fi solutia de salvare. Chiar daca nu Ar ajunge prea repede la putere, ar fi un excelent factor inteligent de presiune asupra a celor aflati la putere. Nu am descoperit inca, cat de puternica poate fi solidaritatea orientata in sensul interesului national. Personal as consimti sa sprijin intr-un fel sau altul un astfel de proiect. Tara asteapta sa redevina demna si sanatoasa – Asteapta acest proiect.

 10. Mi se pare un proiect esuat din start si care deviaza atentia de la problemele de baza. Am avut tot timpul „altfel” partide istorice versus FSN, Alianta DA, PD-L care doar de vreo doi ani s-a dovedit a fi partid „la fel”. Problema este ca partidele intra in matca institutiilor politice actuale romanesti. Discutia fundamentala este cum reformam institutiile publice, nu crearea unui nou partid. Si cum educam oamenii sa participe la viata publica. Repet tot timpul: romanul nu participa la sedintele asociatiei de locatari, dar injura administratorul de bloc ca fura si i se sparg tevi. Si nici nu vrea sa contribuie la fondul de rulment. Atata vreme cat nu se rezolva asta, ne batem gura de pomana. De ce actualii cotizanti nu reusesc sa imprime, din interior, partidelor existente caracteristiceile dupa care tanjeste natiunea? Fiindca nu ii intereseaza. Atita timp cat fiecare dintre noi nu va contribui la viata politica prin mitinguri, aparteneta la un partid oarecare, cotizatii, nu avem de ce sa ne plangem de starea grava a democratiei. Asta vine prin efort. Nu are de-a face cu un blestem, cu biserica sau cu ungurii sau evreii, ci cu simplul fapt ca nu poti sa ajungi in semifinalele campinatului mondial de football daca doar 2% din pustani joaca fotbal la scoala.

 11. Initiativa/proiectul d-lui Ghinea cred ca merita toata atentia noastra. Sunt si eu, la fel ca si voi toti preocupat de aceasta problema.
  Am citit cu atentie toate comentariile si am fost surprins sa constat pertinenta celor mai multe dintre ele. Mi-au placut in mod deosebit interventiile ( le-am luat in ordine ) ale domnilor Mihail Neamtu, Tudor, Stefan Vlaston, Mircea B, Sorin Paveliu, Daniel si Liviu Constandache.
  Pe scurt punctul meu de vedere este :

  1. Chiar si in aceasta etapa preliminara este necesara o pozitionare a viitorului partid. Asta inseamna un set de principii / valori proprii precum si serie de obiective/ tinte pe care sa si le propuna. Altfel spus nu este suficient sa vorbim DESPRE CUM AR TREBUI SA FIE ci este nevoie si de CE AR TREBUI SA FACA. Nu de altceva, dar sa fie omul avizat de la inceput.
  2. Sunt si eu adeptul regulilor, al transparentei, precum si al unei Comisii interne de etica;
  3. Cotizatia de cca 100 eur/an este una rezonabila pentru un salariat sau antreprenor, dar greu de suportat de catre un student;
  4 Este corecta ideea de selectie directa a cadrelor partidului pentru functii de demnitate publica, dar pana acolo este nevoie de criterii de selectie a membrilor ce doresc sa intre in partid. Este de dorit a nu se accepta prezenta fostilor colaboratori, informatori, ofiteri ai fostei Securitati, asa cum NU este de dorit prezenta traseistilor ( si acest termen merita discutat ! ) politici de dupa 1989. Se poate discuta si despre dezirabilitatea fostilor membri ai PCR, etc Oricum temerea celor ce vorbesc despre pericolul de „infiltrare” sau „acaparare” este indreptatita, dar asta nu inseamna bineinteles demobilizare;
  Personal sustin ideea ca dupa inscrierea partidului la tribunal, accesul noilor membri sa se faca NUMAI pe baza de CV si recomandare a unui membru fondator.
  5. ATENTIE : pt inscrierea partidului la tribunal, Legea 14/2003 spune la art. 19 ca sunt necesare 25.000 de semnaturi, dintre care minim cate 700 din 18 judete diferite ( adica aprox jumatate din tara ) toate stranse pe localitati.
  6. Internetul este un vehicul esential pentru comunicare dar un partid nu poate activa si nu se poate organiza exclusiv pe internet. Vor fi necesare sedii ( locuri de intalnire ) atat in Bucuresti cat si in tara.
  7. Prezenta unor persoane carismatice in structurile partidului este esentiala. Daca ele au deja si o notorietate pozitiva este cu atat mai bine.
  8. Este nevoie urgenta de asigurarea suportului tehnic ( website ) cu o monitorizare adecvata.

  In ceea ce ma priveste sunt gata sa particip la orice actiune care ar putea face sa avanseze acest proiect.

  O zi buna tuturor si multumesc Cristian Ghinea

 12. Ma bucur ca aveti timp sa scrieti asa ceva. Ar fi fost mai util sa scriei niste povesti cu teme democratice pentru copii. Poate educam si noi o generatie in spirit deocratic in loc sa ii aruncam direct in noroi. La o scara mult mult mai mica v-as compara argumentarea cu cea a lui Platon insa la fel ca altii utopisti dvs. faceti abstractie de natura umana care are inainte de toate interes personal si apoi de grup.
  Poate luati in considerare propunerea urmatoare: Dizolvam statul centralist oferim o autonomie pana la nivel de comuna. Astfel incat fiecare om sa priceapa ca e stapan pe soarta lui, sa se educe si sa se pregateasca pentru a fi cetatean sau daca nu sa ramana sarac. Sigur o taxa e necesara si un mic ajutor pentru zonele chiar defavorizate dar atat. Pana cand suntem obisnuiti sa asteptam mila boiereasca ca iobagul pe camp o sa avem partide oligarhice. Prea vrem noi sa ne imbracam in costum si papion inainte sa ne spalam pe picioare.

 13. De acord ca un altfel de partid ar fi binevenit macar ca sa stimuleze participarea la viata politica a celor care deja sunt satui de partidele actuale.
  Constat ca mare parte din cei care au postat comentarii ar fi interesati de o astfel de initiativa. Tinand cont de sustinerea pe care a primit-o prin comentarii, sper ca autorul acestui articol sa publice si niste pasi concreti si sa nu ramana in stadiul in care a ramas „manifestul” lui Svet; ar fi pacat.

 14. Interesant articol si mai ales impresionant numarul de comentarii. Este evident ca „alba ca zapada” dlui Lazaroiu sta sa se nasca…
  Cristian Ghinea isi pune problema daca o astfel de initiativa si-ar gasi suficient de multi membri cotizanti pentru a putea fi sustinuta financiar, dar cred ca ii scapa de fapt principala problema care sta in calea succesului unei asemenea initiative: oamenii care sa se implice in politica. Nu cotizantii sunt problema (a se vedea si modul in care Obama si-a finantat initial campania), ci oamenii de valoare care sa decida sa faca o schimbare majora in viata lor si sa se dedice full time politicii. Un partid puternic inseamna in primul rand lideri puternici, cu o distributie nationala, cu reputatie nepatata (pentru ca altfel ar fi doar un nou UNPR) dar si excelenti profesionisti. Cam multe calitati…
  In plus, ganditi-va cam cati astfel de membri trebuie doar pentru a participa la alegerile locale (primari, consilieri, adica multe mii de candidati). Chiar si presupunand ca pentru inceput partidul ar renunta la a se concentra pe alegeri locale si s-ar focusa pe alegerile parlamentare si europarlamentare, tot trebuie cateva sute bune de astfel de oameni.
  Asta este de fapt principala problema, nu membrii cotizanti: membrii ACTIVI!!!
  In piata in momentul de fata sunt cateva initiative laudabile, sunt oameni care au creat platforme, deocamdata doar de discutii. Vine insa un moment evident in care trebuie lasate vorbele si trecut la fapte.

 15. Inca un raspuns pentru: m-as inscrie, as contribui financiar, as face voluntariat!

  Din discutie, pana acum o directie mi se pare cea mai importanta: „lustratie 100%” fata de „lideri cu experienta”. Am vazut argumente de partea atragerii unor persoane ca Monica Macovei dar si argumentul interzicerii acceptarii de membri care au activat in alte partide politice sau au avut functii.

  Personal agreez atragerea unor persoane cu o imagine pozitiva (gen M. Macovei) pentru ca – dupa o perioada de 4 – 6 ani de organizare va veni timpul luptei politice. Acolo e nevoie de experienta, de oameni care au mai luptat sau chiar au castigat asemenea batalii.

  Succes, asteptam continuarea :P

 16. ideea unui partid nou este salutara.
  as sustine orice partid nou intrat in politica.
  daca m-as inscrie? nu. cu certitudine NU !

  nu m-as inscrie pt ca, in curand, in noul partid vor apare sobolani fugiti de la alte partide.
  nu m-as inscrie pentru ca se vehiculeaza deja nume de persoane din societatea civila in noul partid – unele au optat fatis pentru implicare politica – nume de care ma indoiesc.

  cu 20-30 ghiocei nu se poate face primavara…

 17. Un nou Partid Politic ? Da, m-aş băga (cu votul, desigur)!
  Dar numai dacă ar fi bazat pe revenirea la paradigma iniţială: accea de a dobândi puterea politică urmărind scopul de a administra Statul de Drept conform cu idealurile proclamate în platforma program asumata liber şi conştient de către membrii partidului.

  Este limpede pentru toată lumea că partidele din România de azi nu sunt mânate în luptă de dorinţa acută pentru propăşirea Statului; pentru ele Statul reprezintă o resursă de înnavuţire nu un scop iar partidul este mijlocul, unealta pentru exploatarea acestei resurse, proces în care sunt ignorate cu bună ştiinţă efectele distructive pe care această exploatare le aduce asupra Statului.

  Noul Partid nu poate fi construit de la bază înspre vârfuri ci invers: garanţia obţinerii voturilor este prezentarea Echipei care poate forma Guvernul, o echipa formată din Competenţe Licenţiate la cel mai înalt nivel şi Personalităţi necompromise.

  Cred că a venit vremea să restituim românilor elitele distruse in perioada 1947-1989.

 18. dar vorba lui Vasile A.: a fost chiar un foc de paie sau mergem mai departe????? Pentru ca de discutii noi romanii suntem buni, mai greu cu faptele…

 19. Un vis de realism [ sau poate nu ].
  1. Platforma de promovare
  O solutie IT poate devenii vocea unui partid, transparentizarea continutului si directiei. Poate devenii mai mult decat atat. Se rezolva repede… 3-6 luni si intre 3-4mii si 10-15mii de euro unor profesionisti inflacarati. Ai o platforma care poate lua fata oricarei alte tentative politice existente. Ar fii viral in romania.

  Trecem la problemele efective:
  2. Motivatia membrilor
  Idealul comun care ne strange – gasirea unei solutii pentru o problema care ne inghite pe toti: luam o tara ineficienta cu tot ce e in ea gaunos sau bun si o dorim a o face eficienta, curata, prospera si mandrie exemplara pentru alte neamuri sau urmasi.
  Motivatia este reala, exista. Poate doarme calcata in picioare de deznadejde.

  2. Sistemul promovat
  Un sistem riguros permite eliminarea coruptiei interne – ceea ce confera defapt succesul proiectului. Bazele sistemului, acela pornit de la discutia de aici, devin statut permanent si se modifica sau se amendamenteaza doar cu vot majoritar.
  Punem accent pe ceea ce lipseste sau s-a pierdut in civilizatia romaneasca – pe responsabilitatea individuala. Vrei sa schimbi ceva? Trebuie sa participi. Vrei sa ajuti? Trebuie sa participi. Ai un cuvant de spus? Participa!

  3. Finantarea proiectului
  Cat ne trebuie ca sa miscam? Un milion de euro pe an? 10.000 de membrii a 100euro!
  Bun, pentru asta, avem nevoie de „o schita temporara” a punctelor unu, doi si trei – un poll virtual timp de cateva luni unde oamenii vor vota daca vor participa la anu [sigur sau ipotetic] timp in care se schitzeaza directia, pasii, planul… Din momentul lansarii efective se primesc cotizatiile si donatiile.

  4. Planul [ sau punctul cheie ]
  Successul proiectului pleaca de la exemplu. Exemplul ca investitia in aceasta idee, in aceasta speranta da roade sau poate da roade. Este tardiv sa mai crezi in romania ca poti cere incredere fara sa oferi rezultate in prealabil.
  Vrei un partid pe modelul „societatii pe actiuni”? Atunci trebuie sa te comporti ca la Stock Market – mai intai vii cu rezultatele bune apoi vinzi actiuni.

  Dileme
  Cum reusesti sa obtii micro rezultate pentru a schimba fluxul macro cand rezultatele asteptate se propaga din macro in micro?
  Cum motivezi omul care spune dezamagit ca „nu se mai face nimic in tara asta” si nu se schinchiseste sa se aplece dupa hartia altuia?
  Cum motivezi omul obosit de griji sau fericit ca a scapat temporar de griji sa ia o initiativa civica?
  Cum aprinzi in oamenii altruismul national?
  Cum dezintoxifici un popor de nocivitatea spagii?

  Vrei sa schimbi aspectul macro al romaniei? Cum faci asta cand entitatiile micro sunt cariate, putrede sau proaste? Micro Romania creeaza Romania.

  • 1. Cred ca trebuie discutat cu atentie rolul Internetului in aceasta poveste. In general cauzele pe net presupun implicarea a multi oameni pentru o cauza simpla cu putin efort. Chiar si in dictaturi precum Egiptul, unde mobilizarea online se face mai usor din lipsa de alternative lucrurile sunt „simple”: esti pentru sau impotriva regimului.

   Eu cred ca o organizare care foloseste Internetul ca pe o resursa cheie este binevenita. O organizare „in jurul” internetului poate fi sinucidere. O dezbatere in acest sens e binevenita.

   Parerea mea este ca ne trebuie ceva mai structurat decat un forum clasic dar sa nu uitam ca doar un roman din 3 are acces.

   4. absolut de acord. Este greu sa ceri cuiva sa se angajeze cu timp si bani daca exista riscul ca programul sa fie exact opusul valorilor sale. Poti face o miscare care sa promoveze buna guvernare dar in momentul in care treci la stadiul de partid trebuie sa stii ce vrei.

 20. Salut. In primul rand scuze pentru ca postez comentariul la acest articol acum. Am vazut deja ca a fost scris prin luna februarie. Dar totusi o sa-l postez si motivul este intrebarea care ma framanta de ce nu se reiau aceste discutuii. Oricat de hilar pare, oricat de greu de pus pe picioare un astfel de proiect al unei noi formatiunii politice este clar ca nu se va intampla atat timp cat nimeni nu face ceva in acest sens. Daca cei din generatia noastra nu se vor mijca atunci vom continua la infinit sa traim in aceasta mocirla politica pe care o vedem zilnic. Vom descoperii ca pe post de partide politice noi, apar imposturi de tipul UNPR sau PP-DD. Ar fi tragic ca ei sa fie cei care sa se erijeze in noua clasa politica si crede-ma iti vorbesc in contextul in care pot spune ca, cunosc faptele din interior. Deci ce facem, ramanem la acest articol?

  • salut, uite pe net sunt mai multe incercari de care zici tu

   pe facebook sunt si mai multe

   este

   partidul ideal
   guvernare online
   ppp ceva legionari cred
   pe facebook nici nu le mai tin numaru

   si din modestie l am lasat pe al meu la urma
   PRO il gasesti la http://www.partidulro.ro

   poti sa incerci mai multe si sa vezi care iti place mai mult

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristian Ghineahttp://www.crpe.ro
Cristian Ghinea este europarlamentar, copreședinte al delegației USR PLUS în PE. A fost Consilier de Stat pe Afaceri Europene la Guvernul Romaniei și Ministru al Fondurilor Europene în cabinetul Cioloș. A fost director al Centrului Roman de Politici Europene (www.crpe.ro). A lucrat opt ani în media românească, iar între 2007 şi 2008 a studiat guvernare europeană la London School of Economics. În trecut, a fost implicat într-o serie de proiecte civice cu organizaţii precum Societatea Academică Română, Centrul pentru Jurnalism Independent, APADOR - CH şi Freedom House. Este autorul capitolelor despre România din prestigioase rapoarte internaţionale ca „Media Sustainability Index” şi „Nations in Transit”. Domenii de expertiză: - structura instituţională a UE - democratizare - studii media - transparenţa şi responsabilitate în administraţia publică Republica Moldova

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro