duminică, iulie 14, 2024

Revenim, în forță, la lupta politică

Odată vremea Sărbătorilor pascale depășită, ne întoarcem nu doar la lupta cu pandemia (care în spitale nu a încetat o clipă), ci și la lupta politică. Nici ea nicicând oprită.
Faptul acesta a fost vizibil nu numai în continuele contre dintre Putere și Opoziție, în ambițiile satisfăcute ale celor din PSD care s-au încăpățânat să încalce Constituția, să își arate mușchii și să modifice în Parlament Decretul prin care președintele Klaus Iohannis prelungea cu încă 30 de zile Starea de urgență, (trecem peste numerele de isterie ale reziduurilor politice Călin Popescu-Tăriceanu și Victor Ponta, trecem și peste incalificabila conduită a fripturistei Renate Weber), ci și în ceea ce s-a întâmplat în tabăra puterii. Acolo unde sunt deja indicii că ar fi apărut o fisură între președinte și șeful guvernului și, cel puțin, un ministru, dar și între câțiva dintre membrii Executivului.
A devenit din ce în ce mai evident că una vor domnul Ludovic Orban și doamna Violeta Alexandru, pe de o parte, și alta dl. Florin Vasile Cîțu în ceea ce privește șomajul tehnic pentru bugetari, disensiuni manifestându-se și între miniștrii Ioan Marcel Vela și Nelu Tătaru pe subiectul măsurilor de precauție impuse pentru Noaptea de Înviere.
Mai îngrijorătoare sunt însă disensiunile dintre președintele Klaus Iohannis și domnii Ludovic Orban și Ioan Marcel Vela. E limpede că nu e tocmai ok relația dintre cei trei inși cu funcții-cheie în Stat. Să recapitulăm faptele. Joi, la vremea orelor prânzului, președintele Klaus Iohannis a tunat și fulgerat împotriva a ceea ce a numit „un așa-zis acord” între autoritățile Statului și ierarhii BOR în privința conduitei publice în Noaptea de Înviere.
Dl. Iohannis a făcut acele declarații contondente înainte de începerea ședinței de guvern la care ne-a prevenit că va lua parte. Mai toată lumea aștepta ca, la sfârșitul ei, să se anunțe trimiterea la plimbare a subinginerului cu studiile completate la pretinsa Universitate Europeană Drăgan. Nu s-a întâmplat deloc asta. Vreme de ore bune a domnit o tăcere apăsătoare și numai cu o oră înainte de miezul nopții și-a făcut apariția, tras la patru ace, dl. ministru de Interne. S-a aflat pe surse că dl. Orban ar fi refuzat categoric să îl sacrifice pe dl. Vela de teama costurilor de imagine pe care ar urma să le plătească nu doar guvernul pe care îl conduce, ci întreg PNL. Sacrificarea d-lui Costache era în favoarea partidului, făcea parte dintre poftele d-lui Orban, cea a d-lui Vela, nici vorbă.
În schimb, costuri de imagine plătește dl. Klaus Werner Iohannis. Care a ieșit boțit rău din afacerea cu pricina. Mont Blanc-ul de la Cotroceni pare să fi pierdut partida în favoarea pixului de la Palatul Victoria care aprobă resurse și bugete. Au apărut între timp pe piață și speculații potrivit cărora deja dl. Orban ar fi câștigat teren în ochii marilor cancelarii occidentale și că aceasta s-ar fi petrecut în detrimentul președintelui Iohannis. Personal, nu cred în ele. Nu cred nici că dl. Orban ar reprezenta cine știe ce primejdie pentru popularitatea ori forța președintelui Klaus Werner Iohannis.
Cu totul altfel stau însă lucrurile în cazul d-lui Ioan Marcel Vela. Dumnealui are acum de partea-i sprijinul Bisericii Ortodoxe. Al căror apărător de interese dă semne că este. Iar cetățenii României sunt, după cum bine o știm, în marea lor majoritate ortodocși. Ei nu au făcut pe plac BOR-ului, atunci când a fost vorba despre votul pe tema Referendumului pentru familie pe care l-au asociat cu figura sinistră a banditului Liviu Nicolae Dragnea, însă lucrurile stau de data asta cu totul altfel.
Mai departe, e mai puțin sigur dacă PNL își va putea îngădui luxul de a se distanța cu totul de președintele Iohannis. Dincolo de pierderile de moment ale acestuia la capitolul popularitate și imagine publică. Nu știu cât de credibile sunt zicerile în conformitate cu care însuși PNL ar mai fi scăzut el însuși în sondaje, în schimb ar fi crescut USR. Din ce motive? Fiindcă dl. Dan Barna se face că lucrează?
Pentru moment doar de două lucruri sunt sigur. 1. Nu știu când vom scăpa de COVID-19. 2. Sunt însă convins că lupta politică din România se va înțeți în perioada imediat următoare. Chiar dacă nu ne este cunoscută încă data alegerilor.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. „…ne întoarcem […] la lupta politică”

  Dl Vela a declarat – și este greu de crezut că a mințit – că s-a consultat cu Președintele Republicii, dl Iohannis asupra acordului cu BOR. Este sigur, în opinia mea, că așa s-a întâmplat.

  Doar că, sub presiunea cultelor neoprotestante și a creștinilor catolici, pentru care
  concesiile făcute creștinilor ortodocși erau inacceptabile, a fost nevoit să condamne acordul.

  Da, astfel, dl Iohannis a pierdut din simpatia cetățenilor, dar nu-i pasă. Se află la al doilea mandat prezidențail, iar visurile domniei-sale sunt către funcții înalte la Bruxelles.

 2. Coronovirusul si politica romaneasca sau cum coronavirusul este decidentul final in aceasta atit de orginala lupta pentru putere .Perceptia colectiva , acum ca nu prea mai avem ce face si ascultam de dimineata pina tirziu in seara si contrele intre politicieni uneori invizibille pentru o mare parte dintre noi . Benefica imi pare a fi aceasta perioda de relaxare prin izolare , ce cumva ne modifica perceptia si la nivel politic . Ne este din ce in ce mai clara falia dintre Presedinte si parte din atitudinea clasei politice ce inca gindeste totul intr-o cheie , apartinind trecutului , de unde pare nu mai putea iesi . Discursul politicianul roman inca este agatat de iluzia numita -abordare in media – ce te face cistigator al votului popular . Toate evenimentele politice din anul 2019 ne-au aratat contrariul si cu toate acestea iluzia sau visele unora par a prinde o realitate imaginara ,doar daca propria imagine de la TV este pozitiv mediatizata . Contrastul intre discursul prezidential si cel politic de uzura al unor reprezentanti ai partidelor este evident . Seriozitatea , calitatea si coerenta cuvintelor , strictetea modului de a gindi si prezenta situatiile politice si nu numai , prezentarea corecta si neintroducerea vreunei forme imaginative in textele prezentate , totul scurt si la obiect , deciziile luate in cazul epidemiei si certitudinea corectitudinii acestora impreuna cu prezenta in scena (daca putem privi totul ca o piesa de teatru , vorba poetului : Privitor ca la teatru -Tu în lume să te-nchipui )ce deriva din omul IOHANNIS ,face din presedinte decidentul perioadei politice de dupa incetare a Pandemiei .
  Desigur , miza politica viitoare a presedintelui este instaurarea unui guvern PNL cu puteri absolute ,poate si in asociere cu o alta alianta , unde la nivel parlamentar ca situatie rezultata in urma alegerilor sa detina o majoritate care sa poata face mari modificari juridico- legislative ,parte si a unei noi Europe mai federalista ce se profileaza la orizont . Imense sume de bani sunt puse la dispozitia tarilor membre UE, sume ce vor reporni motoarele economiei UE deci si cele ale Romaniei la turatie maxima . Cit va dura insa aceasta pandemie nu stie inca nimeni , semnalele par a fi pozitive , iar relansarea va fi partiala pentru inceput . Dupa un paste cu bune si rele si cu un ultim – HRISOS A INVIAT-din acest an, sa speram ca normalitatea ne va ajunge din urma chiar daca nu vom mai fi la fel ca acum citeva luni . Ne vom reconsidera intelegerea , ne vom opri din goana nebuna dupa bani si faima si ne vom aseza la -masa- activitatilor fiecaruia dintre noi , mai calmi si mai linistiti si vom obliga angajatorii nostri sa ne respecte linistea atit de necesara .

 3. USR si PLUS cresc pentru ca unii oameni nu suporta tacticile populiste ale PNL, imprumutate de la PSD, precum si nepasarea totala a PNL fata de cetatenii tarii (a se vedea trantirea guvernului Citu cu 5 minute inainte de numire, pierzand timp in mijlocul unei crize mondiale).

  PLUS mi se pare un partid foarte rezonabil si de bun simt, asa mic cum e, in comparatie cu incapatanarea populista a lui Citu de a plati pensii mai mari cu 40% fara nicio baza!

  Dar ma rog, daca leul se devalorizeaza ca-n ’93, se pot mari pensiile si cu 400%, nu-i asa Citule?

  • @F. Casual _ „nepasarea totala a PNL fata de cetatenii tarii …”

   Acesta este un exemplu de „revenire, în forță, la lupta politică” ce nu este folositoare nici populației, nici PNL, nici USR/PLUS. Este, în schimb, utilă PSD și acoliților săi.

   Învrăjbirea formațiunilor politice care nu se află aproape de PSD (precum ProRomânia, ALDE și UDMR) nu poate ajuta decât PSD. După cum am mai spus cu alte prilejuri, i se pot aduce numeroase critici PNL, dar cu siguranță nu „nepăsarea totală”. Un astfel de discurs îl face necredibil, pentru că este lipsit de obiectivitate.

   Or, eu unul, (dar, la fel precum majoritatea cetățenilor României) cred că am fost furat destul de reprezentanții actualei majorități parlamentare!

   PNL și USR/PLUS este de așteptat să colaboreze după viitoarele alegeri generale și locale.

  • Pai si nu e trist ? Nu e trist ca unii cresc fara sa faca nimic, doar pentru ca lumea s-a saturat de PSD + PNL?

   Iar aceasta „saturare” are mai multe componente: unii s-au saturat de PNL fiindca nu e PSD. Vor si mai mult populism. Altii din contra, ii considera pe PNL tot un fel de populisti de tip PSD.

   In orice caz, USR nu are niciun merit. Ne punem iar sperantele in unii veniti pe un cal alb sa ne rezolve problemele, gen FSN, CDR? De ce mi-e frica este ca USR va avea mai degraba soarta CDR si mai precis PNTCD. Odata ajunsi la guvernare (desi mai e mult pana acolo) oamenii isi vor da seama ca au dat de fapt un vot negativ si cat de diferite le sunt asteptarile fata de USR pe care nu l-au ascultat niciodata, nu se regasesc in el si ca singurul lucru pe care il avem noi, oamenii, in comun asta este doar scarba, care uneori ne ajunge la os, si atunci ne trezim din anestezie si votam si altceva, apoi adormim la loc. Pe aceasta „baza”, de scarba, nu poti construi nimic.

   Romanii s-au priceput sa mai dea jos diversi ticalosi, in 89, 96, dar habar nu au avut ce sa puna in loc. Fara coerenta si fara principii, vom ajunge tot la mana unor ticalosi. Chiar daca acum nu sunt, si ma refer la USR, daca nu vom sti ce sa le cerem, clar si raspicat, vor ajunge sa faca acelasi lucru ca ceilalti, adica sa ne vanda praful de pe toba ca mari realizari politice si administrative.

   • „doar pentru ca lumea s-a saturat de PSD + PNL…”

    Nu „m-am săturat” nici de PSD, nici de PNL, nici de alt partid, pur și simplu, ci m-am săturat să fiu furat!

    Dacă mâine PSD se reformează și condamnă corupția, susține independența Justiției, principiile statului de drept șamd., votez fără reținere PSD.

    Dacă, așa cum s-au manifestat până acum USR, sau PLUS, ori altă formațiune politică, condamnă corupția și jaful din averea publică, pe aceea o voi vota.

    Cooperarea înspre binele social este demnă a fi încurajată. Iar, dacă PNL cooperează cu USR/PLUS și alte partide, pentru întărirea democrației românești, acest lucru merită a fi încurajat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro