joi, mai 6, 2021

Revolutii…

Protestele de strada din Bucuresti sau de aiurea in tara nu s-au petrecut doar pe strada. Au fost interpelate direct/indirect in mass-media, pe blogguri sau retelele de socializare. S-a scris, s-a filmat sau s-a vorbit enorm. Strada a fost imbracata in cuvinte si imagini la cote imposibil de epuizat. A fost explicata, re/interpretata, legitimata, elogiata sau, dimpotriva, dezaprobata, re/interpretata, delegitimata, atacata, oricum prea putin ignorata. Cu toate astea, strada a fost relativ omogena in revendicari: a scandat lozinci masiv anti-Basescu si/sau pro-Arafat, dar atitudinea ei a fost impotriva intregii clase politice (vezi huiduirea lui Orban in Piata si lozincile anti-Antonescu/Ponta); USL apare cu propriile mitinguri de protest probabil pentru a unifica intregul val de nemultumire, dar mai tarziu. Daca deci in strada avem o atitudine aproape omogena fata de intreaga clasa politica, o batalie mult mai ramificata si la fel de plina de pasiune se duce in mass-media si pe internet. Sustinatorii puterii n-au iesit in strada, dar cu toate astea au fost extrem de activi pe forumuri, in retelele de socializare etc; asta a facut din spatiul virtual in genere unul mai curand heterogen decat omogen, intelectual si mult mai ramificat conflictual decat revendicativ, vindicativ si unilateral. Vreau sa ma ocup de acest lucru mai departe. Mi se pare ca nu in strada, ci mai curand pe internet si in presa avem un tablou mai bun al intregii situatii; strada e fara indoiala mai persuasiva, dar pe internet situatia e mult diferita (la data la care scriu, asta e situatia).

Pe strada, valul de nemultumire a fost relativ unitar in atitudinea lui fata de intreaga clasa politica, in timp ce pe internet si in presa, situatia e mult mai pestrita. Daca protestele de strada si-au afirmat sustinerea pentru Arafat, pe internet afirmarea sustinerii a fost doar o parte a mozaicului (probabil principala la inceput); daca protestatarii au scandat lozinci anti-Basescu sau anti-Ponta/Antonescu, pe internet s-au intalnit toate aceste atitudini si mai ales s-au putut confrunta intre ele sau cu celelalte. Valul de nemultumire al strazii a fost destul de mult alterat in inflamarile lui de confruntarile de pe retelele de socializare si forumuri; cei care vorbesc de rolul retelelor de socializare in mobilizarea protestatarilor, cred ca s-ar putea gandi si la asta. As putea spune ca abia aici nemultumirea din strada a avut parte de o adevarata articulare intelectuala (democratic superioara): lozinca, huiduiala etc a avut nevoie pe forumuri sa ia o forma mult mai articulata pentru a deveni persuasiva. Oricum, cei care sunt tentati sa exalte spiritul democratic sau revolutionar al protestelor stradale din ultimele zile cred ca ar trebui sa priveasca si la acest aspect; nu e deloc mai putina democratie pe forumuri unde oamenii se exprima ceva mai liber decat in strada, cu atat mai putin neglijabila (e doar mai dificil de urmarit).

Vreau sa trec in revista acum principalele directii ale mozaicului de confruntari din spatiul virtual, apoi sa inchid discutia cu o mica concluzie.

Prima si cea mai evidenta a fost protestul pro-Arafat/anti-Basescu. Retelele de socializare si forumurile au sprijinit protestele din strada pro-Arafat, dar nu sunand un fel de mobilizare generala, ci infruntand intelectual si/sau agresiv opozitia ramificata a altor forumisti. Daca primii sustineau ca Arafat e un profesionist onest, opozitia disipata pe forumuri l-a perceput ca pe un adversar al reformei din sanatate; mai rau, ancheta Evenimentului Zilei si exemplele de salvari si echipamente medicale, pe care Smurd si le vindea siesi la diferite spitale, avea sa stimuleze si mai mult ideea ca afacerea Smurd e in realitate doar afacerea/monopolul unui ‘privat de stat’, cu implicatii extrem de obscure in reteaua de interese din sistemul de sanatate. Oricum, mesajele anti-Basescu din strada au fost asociate cel putin la inceput cu afacera Smurd si demisia lui Arafat.

A doua directie a fost probabil protestul strazii impotriva intregii clase politice. Asta a fost asociata cu o atitudine pro-Arafat initial si a continuat dupa retragerea lui, cu revendicari sociale mult mai explicite despre salarii, pensii etc. Pe forumuri asta fost perceputa ca o atitudine anti-sistem, anti-partide si mai ales anarhista. In mass media scrisa sau la tv, au aparut articole si comentarii care elogiau anarhismul spasmodic al strazii, fie pentru spiritul autentic democrat sau chiar revolutionar, fie pentru adevarata foma de civism si/sau redescoperirea vocatiei de cetatean. In retelele de socializare, asta insemna sau ‘Decembrie ‘89’ sau ‘Piata Universitatii ‘90’ sau si mai explicit, ‘toti sunt o apa si un pamant’ etc. Opozitia forumustilor s-a aliniat in special in jurul ideii ca ‘fara partide nu se poate’ atunci cand nu a fost de parere ca ‘mai bine e sa pleci’ si au facut zid in special in jurul ideei ca o atitudine anti-sistem inseamna ruinarea democratiei eo ipso si a tuturor castigurilor social-politice post-decembriste.

A treia si ultima a fost atitudinea explicit anti-Basescu, initiata in strada de USL abia in ultimele doua zile zile. Miza a fost fara indoiala unificarea nemultumirii anti-guvernamentale. Dimpotriva, strada a vazut in asta o miscare de confiscare a protestelor libere si neafiliate sindical sau politic, dar si aici lucrurile au avut parte de o adevarata confruntare ramificata in spatiul virtual. Oricum, protestele din strada au devenit mult mai uniforme si mai radical anti-Basescu decat fusesera pana atunci in atitudinea lor anti-partide in genere, nu doar anti-Basescu. Pe internet in schimb, lupta a fost dusa in special in jurul ideii ca USL incearca capitalizarea nemultumirii anti-Basescu si ca nu dispunde de nicio alternativa reala la actuala putere. In orice caz, reactiile pe care am reusit sa le urmaresc eu erau direct dependente de alternativa Romaniei cu un Ponta si/sau un Antonescu in situatia actuala, care nu s-au distins niciodata prin nimic in cariera lor politica, cu exceptia unei atitudini agresiv anti-Basescu (pana si acum par sa exploateze asta ca si cum Basescu e adversarul lor politic in alegeri).

Acum, ce cred ca e clar e ca izbucinirile din strada au avut parte in spatiul virtual de o adevarata articulare si, evident, de o persuasivitate complet diferita. Spatiul virtual nu s-a comportat intocmai ca o chemare la datorie, mai curand a fost mediul unde diversitatea opiniilor s-a putut manifesta, inclusiv sau poate mai ales conflictual (fara indoiala, impresia protestelor a fost foarte puternica aici, dar ce spun eu e ca abia aici nemultumirea strazii a fost obligata sa capete o forma intelectual-articulata in disputele cu alti forumisti si/sau cu amicii puterii). Daca in strada am avut o revolutie, pentru a prelua un termen folosit in aceste zile de proteste, pe internet am avut daca nu mai multe, atunci cel putin o contra-revolutie. Daca strada si-a extras propria legitimitate din izolarea clasei politice de populatie si duritatea acestori ani de criza, care mai au probabil un precedent doar in anii ‘90, spatiul virtual si-a permis o diversitate mai mare de opinii, apeland la un mod ceva mai intelectual si evident mai conflictual de persuasiune.

Ca sa inchid aceasta discutie, intregul tablou al ultimelor noua zile nu s-a petrecut doar in strada. La nivel virtual, protestele de strada nu au sunat ca o desteptare pe care o dai intr-un dormitor de militari. Dimpotriva, revolutia din strada a trebuit sa-si articuleze nemultumirea aici si chiar sa caute sa depaseasca argumentele forumistilor opozanti sau sceptici. Spatiul virtual, imi vine sa spun, s-a comportat ca o adevarata Agora a democratiei, oricum e mediul unde strada si-a putut intalni nu doar articularea, ci si sau poate mai ales, un mozaic de articulatii cel mai adesea conflictual.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Cred ca traim realitati paralele. Haideti sa va reamintesc:

  1 protest pro Arafat / anti Basescu
  2 protest anti Basescu / anti PDL
  3-4 protest anti PDL+USL (+UDMR, la Cluj si Tg. Mures…:))
  3-4 protest anti sistem
  5 se baga in seamna si politicienii: USL, sustinand 2 si partial 3-4 (raul cel mai mare…)
  6 incepe sa se bage si PDL, sustinand doar 3-4 (toti o apa si un pamant…)

  Overall, 2 are cea mai mare pondere. Dar o sa vedeti asta in urmatoarele sondaje. ;)

  • La cat s-a chinuit USL a reusit sa scoata in strada numai falsi revolutionari, asistati sociali si ultrasi in numar de cateva mii. Asta arata ca romanii nu sutn atat de prosti cum spera USL.

   In plus, romanii au avut curajul sa spuna adevarul ca USL este o mizerie mai mare ca PDL si asta o poate spune oricine se uita le fetele de clovni jegosi ale lui Ponta si Antonescu.

 2. Vedeti ca cei care ziceau ‘toti o apa si un pamant’ sunt mai curand anti-sistem si antipartide (pct.6), iar acest lucru nu se opreste la pct 4, asa cum nu incepe la pct 3. Desi nu apare la dvs, o regasiti inclusiv la pct 2, cand Orban intra in scena, exact in ziua cand Arafat se intoarce la minister (marti), si simte pe pielea lui cat de exclusiv anti-Basescu e piata. Intre punctele 2 si 5 aveti o coerenta extrem de interesanta pentru atitudinea anti-partide/anti-sistem a protestarilor din piata. Nu e clar ce-ati facut cu ea. Asta evident cronologic si alegand sa judec dupa metoda dvs. Oricum, departajarile mele sunt mai curand descriptive decat cronologice si au o functie in special comprehensiva (e problematic sa le vedeti exclusiv cronologic, pentru ca ar trebui sa acreditati in acest caz ca atitudinea protestarilor a fost fluctuanta; eu n-am vazut asta si daca imi dati voie nici dvs nu aveti unde sa o vedeti, cel putin intre pct dvs 2 si 5). Deocamdata e destul de clar ca aveti propria dvs realitate. :)

   • Nu e nevoie sa ma citati. Probl e inca la dvs. Protestul USL e singura aparitie cronologic clara pe scena. Dar asta pt ca nu e o invetie a pietei, ci pt ca vine din afara. O cronologie stricta ca cea pe care ati avansat-o e posibila doar daca veniti cu ea din burta. Pana si din studiul dvs e clar ca nu e posibila: protestele din piata au fost permanent antisistem/antipartide; mai rau, doar 37% din protestarii cred ca solutia lor e demisia presedintelui (ce faceti cu restul?). Aveti, e clar iar eu ma repet spunandu-va asta, propria dvs realitate. Sursele de care va prevalati nu o explica suficient, altceva mai adanc si mai obscur, da. :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Constantin Balasoiu
Constantin Balasoiu
Master in stiinte politice (la FSPUB), a publicat articole la Idei in Dialog (2006-9) si Revista 22 (2011)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Bursa din America – gazda unicornilor

Listarea UiPath a încântat publicul avizat din România, unde s-a comentat în termeni de ”o listare de succes”, ”finanțare de miliarde”, ”avalanșă...

Gânduri despre Educație

Educația trebuie să formeze omul frumos. Bineînțeles, nu frumos pe dinafară, ci să-i formeze caracterul și cultura. Dacă va deveni bun, logic și...

Vaccinarea prin educație

Rezultatele ultimului Eurobarometru (EB 94), publicate vineri, ne arată că România va avea o mare problemă în a opri epidemia de tușeală,...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro