luni, mai 17, 2021

Revoluţionar cu rol determinant aprobat de Iohanis, osîndit la 1 an şi 2 luni de închisoare şi înapoierea indemnizaţiei încasată ilegal

Curtea de Apel Braşov a pronunţat în 23 martie 2016 hotărîrea în dosarul 2491/197/2014, prin care l-a osîndit pe Constantin Grancea la 1 an şi 2 luni închisoare cu executare pentru înşelăciune şi uz de fals. Hotărîrea este definitivă.

În primă instanţă, la judecătoria Braşov, Constantin Grancea primise o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare, pentru aceleaşi infracţiuni. Totodată fusese obligat să plătească 85751 lei despăgubiri către Casa de Pensii Braşov, reprezentînd indemnizaţie de revoluţionar încasată ilegal.

Raluca Olteanu scrie pe saitul mytext„Constantin Grancea a fost în centrul cercetărilor, întrucît anchetatorii au descoperit că avea certificat de revoluţionar, deşi în zilele Revoluţiei se afla de cîteva luni în penitenciarul Mărgineni, condamnat pentru furt de benzină din conducte”.

În cadrul procesului judecătoria Braşov a dispuns desfiinţarea următoarelor înscrisuri: „adeverinţa nr. 18/2292/15.02.2010” pretins a fi eliberată de către Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 (SSPR n-a fost parte în proces) şi „Decizia nr. 283100/31.03.2010” emisă de Casa Judeţeană de Pensii Braşov. Anularea certificatului de revoluţionar nu a fost însă dispusă de instanţă.

Deşi inculpat şi deja condamnat în primă instanţă pentru obţinerea nelegală de foloase ca revoluţionar, Constantin Grancea a cerut şi noul titlu de „luptător cu rol determinant”. Cererea i-a fost aprobată de SSRMLÎRC şi CPRD , iar în 29 februarie preşedintele Klaus Iohanis i-a conferit noul titlu (poziţia 648 din anexa la decretul prezidenţial –.

Cu alte cuvinte: instanţa de judecată stabileşte, într-un proces penal (deci cu autoritate de lucru judecat şi pentru alte posibile procese) că Grancea Constantin a primit pe nedrept indemnizaţie de revoluţionar (conform articolului menţionat mai sus, în zilele revoluţiei se afla în penitenciar pentru furt de benzină) şi îl obligă să restituie Casei de Pensii Braşov banii încasaţi. E vorba desigur de indemnizaţia încasată în calitate de revoluţionar „remarcat prin fapte deosebite” conform unei decizii din 2010 a Casei de Pensii Braşov – şi în suma respectivă sînt incluse şi indemnizaţiile restante care au trebuit plătite retroactiv, căci din 2012 revoluţionarii remarcaţi prin fapte deosebite n-au mai primit indemnizaţii. Dar în 2016 preşedintele Iohanis îi aprobă noul titlul de „luptător cu rol determinant”, deci Grancea va avea din nou dreptul la indemnizaţie de revoluţionar (inclusiv retroactiv, pentru 2015), căci hotărîrea judecătorească se referă numai la indemnizaţiile pe care le încasase cu vechiul titlu de luptător „remarcat prin fapte deosebite”, nu şi la cele pe care le va încasa conform noului titlu de „luptător cu rol determinant”.

E adevărat că la momentul emiterii decretului prezidenţial hotărîrea judecătorească nu era definitivă, dar faptul că Constantin Grancea obţinuse indemnizaţii de revoluţionar prin înşelăciune fusese deja stabilit în primă instanţă de judecătoria Braşov. Dacă (preiau din articolul Ralucăi Olteanu) în zilele revoluţiei Grancea „se afla de cîteva luni în penitenciarul Mărgineni, condamnat pentru furt de benzină din conducte”, deci doar prin înşelăciune a dobîndit calitatea de revoluţionar remarcat prin fapte deosebite, motiv pentru care instanţa îl sileşte să restituie indemnizaţiile de revoluţionar încasate, cum ar putea fi legală atribuirea noului certificat de „luptător cu rol determinant” în revoluţie?

Cristian George Sefer, deputat de Mureș, șef al CPRD, care doreşte să forţeze SSRMLÎRC să acorde titlul de luptător cu rol determinant în revoluţie pentru Bercea Ioan Marian şi Diea Ion Marius, condamnaţi definitiv pentru înşelăciune la dobîndirea certificatelor de revoluţionar

Cristian George Sefer, deputat de Mureș, șef al CPRD, care doreşte să forţeze SSRMLÎRC să acorde titlul de luptător cu rol determinant în revoluţie pentru Bercea Ioan Marian şi Diea Ion Marius, condamnaţi definitiv pentru înşelăciune la dobîndirea certificatelor de revoluţionar

Pe un portal de ştiri braşovean se precizează: „Procurorii i-au acuzat pe Grancea Constantin, Ilie Ana Ramona, Bercea Ioan Marian şi Diea Ion Marius cercetaţi pentru săvîrşirea infracţiunilor de înşelăciune şi uz de fals. Aceştia şi-au obţinut certificatele de revoluţionar prin Asociaţia Metro, din Bucureşti”. Asociaţia Metrou din Bucureşti este cea care fusese condusă de George Costin, fostul secretar de stat la SSPR al guvernului Boc trimis în judecată pentru afaceri cu certificate de revoluţionar (după o primă condamnare la 7 ani închisoare, cauza a fost trimisă la rejudecare iar acum e amînată din motive medicale pentru 21 aprilie 2016 ). În procesul lui Grancea nu apar ca părţi şi ceilalţi revoluţionari menţionaţi. Însă în dosar 943/197/2012 Diea Ion Marius şi Bercea Ioan Marian au fost osîndiţi la cîte 1 an şi 1 lună închisoare cu suspendare pentru înşelăciune şi uz de fals, fiind siliţi şi la plata de despăgubiri de cîte 14342 lei către Casa de Pensii Braşov. Diea Ion Marius şi Bercea Ioan Marian figurează ca inculpaţi şi în dosar 716/1372/2013 al Tribunalului Braşov , avînd ca obiect trafic de minori (cauza e în curs de judecare, apar în dosar 20 de inculpaţi şi o singură parte vătămată), iar pe numele Diea Ion Marius apare şi o condamnare pentru furt (dosar 2189/205/2011* Curtea de Apel Piteşti – ).

În ceea ce o priveşte pe Ilie Ana Ramona, şi dînsa are o condamnare pentru înşelăciune (dosar 26115/197/2013 Curtea de Apel Braşov ) la 2 ani închisoare cu suspendare , cu obligaţia de a restitui Casei de Pensii Braşov 10625 lei primiţi ca „indemnizaţie reparatorie” (expresia folosită în legea 341/2004 pentru indemnizaţia de revoluţionar).

După apariţia OUG 95/2014, Bercea Ioan Marian şi Diea Ion Marius au făcut cereri pentru dobîndirea noului titlu de „luptător cu rol determinant”. Secretariatul de Stat le-a respins cererea cu motivaţia că nu avuseseră certificate de revoluţionari conform vechii legi 42/1990 (asta automat arată că nici vechiul titlu de luptător remarcat prin fapte deosebite nu a fost dobîndit legal), însă cei doi au făcut contestaţie şi Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor, condusă de Cristian George Sefer (deputat de Mureş) le-a aprobat contestaţia în şedinţa din 2 februarie 2016 . Deci e posibil ca şi aceştia doi să primească noul titlu care să le dea drept la indemnizaţie deşi deocamdată preşedintele Iohanis nu a semnat decretul şi pentru ei.

Apariţia unor fraude pare o regulă, nu o excepţie, oriunde există posibilitatea de a profita de pe urma bugetului statului. De pildă, în cazul foştilor deţinuţi politici şi deportaţi în Bărăgan, se cunoaşte cazul a 1244 de impostori care dăduseră mită pentru adeverinţe prin care să beneficieze nelegal de decretul-lege 118/1990. În acel caz Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a osîndit la închisoare doar pe cei 3 funcţionari care luaseră mită şi dăduseră adeverinţe false, în cazul celor 1244 impostori pretinşi prigoniţi politici hotărîndu-se doar aplicarea de sancţiuni administrative

Mai citeşte:
– Nouă actualizare a analizării cererilor de luptători determinanți de SSRMLÎRC și CPRD
– Corpul de control al primului ministru despre indemnizațiile de revoluționar. Cea mai spectaculoasă creștere a numărului revoluționarilor indemnizați – în președinția lui Traian Băsescu
– CPRD vrea să ofere certificat de revoluționar lui Costel Socol, învinuit de omor în decembrie 1989, după ce în 2010 îi retrăsese avizul
– Doina Cornea și fiul acesteia, pe lista celor care au cerut drept la indemnizații de noiembriști brașoveni din 1987. Lista finală a cererilor depuse
– Inspecţia Judiciară, cu privire a tărăgănarea cauzei privind fostul şef al SSPR Adrian Viorel Nicolaescu: „Cercetările au fost supravegheate, succesiv, de 6 procurori. (…) Nu se poate pune în discuţie existenţa unor indicii care să ducă la concluzia că procurorii … au manifestat dezinteres”
– CPRD aprobă ideea de a fi incluşi participanţii la revolta din Valea Jiului în rîndul beneficiarilor legii 341/2004
– Politicieni, facem licitaţie: Cine dă mai multe drepturi materiale pentru anticomunişti şi recunoaşte merite anticomuniste mai multor persoane, va cîştiga concursul de anticomunism!
– 1244 impostori, falşi prigoniţi politici, pedepsiţi cu sancţiuni administrative
– Revoluţionarul – arhetip al profitorului?

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Gasesc ca presedintele Iohannis a procedat corect: tocmai se eliberase un post de revolutionar prin luarea decoratiei de la ungurul Tokes.
  Macar Grancea e de-al nostru.
  Curte de Apel Brasov parca a mai facut o „brasoava”; a spus ca acelasi presedinte a obtinut o casa la fel ca Grancea titlul de revolutionar: cu acte false :P
  :Nici noi nu mai stim citi sintem!”

 2. daca privesc situatia din romania dupa revolutia intregului popor romin, nu mi se pare deloc absurd ca acestia sint revolutionari pe care statul romin ii indemnizeaza.
  Iohanis apare pe post de primar aci.cei multi sint cei care conteaza

 3. Totuși cred că ar trebui să înțelegeți cum e normal să funcționeze un stat și abia apoi să vă revoltați. Așa mai bine scrieți mereu doar că nu vă place Iohannis. Ar fi mai onest.

  • Articolul încearcă să arate nu cum e normal să funcționeze un stat, ci cum funcționează efectiv statul România în prezent. Cu exemple concrete, nu cu teorie.
   Dacă e normal să funcționeze astfel e altă discuție.

 4. Necesitatea politică de a avea „revoluționari” și de a scoate în față „revoluția” făcută de alții în scopuri strict economice, neinteresând câtuși de puțin soarta majorității populației românești.

  • Foarte bine punctat domnule vnaftuli ! necesitatea politica a revolutiei, implica prezenta unor revolutionari ! uni revolutionari si alti … tot revolutionari
   amu scopul in viata este progresul ! si economicul este parte a lui; da cu asta „neinteresând câtuși de puțin soarta majorității populației românești” atzi dat o n bara ! adica dvs tot mai credeti in egalitate si echitate socialista ? credeti ca ai nostri or luptat la propriu pe viata si pe moarte ptr binele majoritatii ? ! ha ha uni au murit, alti au emigrat si cei ramasi s au capitalizat, patria noastra a ramas sa continue drumul spre progres si civilizatie strins unita

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Marius Mioc
Marius Mioc
Scriitor. In decembrie 1989 a participat la revoluţie. Prezent în 16 decembrie 1989 în mulţimea de lîngă casa pastorului Laszlo Tokes. Arestat în noaptea de 16/17 decembrie 1989, eliberat în 22 decembrie. Mi s-a întocmit dosar penal ca urmare a participării la revoluţie (sînt 4 asemenea dosare penale aflate în evidenţa Parchetului Militar Timişoara ca urmare a revoluţiei din 1989). În 28 iunie 1990 dosarul penal primeşte rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale ca urmare a faptului că infracţiunea de propagandă împotriva orînduirii socialiste a fost eliminată din codul penal. Rezoluţia parchetului o găsiţi la http://wp.me/pjejF-3CV Volume publicate: - Falsificatorii istoriei, Editura Almanahul Banatului, 1994 - Falsificatorii istoriei (ediţie revăzută şi adăugită), Editura Marineasa, 1995 - Revoluţia din Timişoara aşa cum a fost, Editura Brumar, 1997 - Revoluţia din Timişoara şi falsificatorii istoriei, Editura Sedona, 1999 - Revoluţia fără mistere: Începutul revoluţiei române. Cazul Laszlo Tokes, Editura Almanahul Banatului, 2002 - The anticommunist Romanian Revolution of 1989, Editura Marineasa, 2002, reeditată 2002, 2004 şi la Editura Artpress 2007 - Libertatea şi politrucii, Editura Mirton, 2003 - Revoluţia din 1989 şi minciunile lui Marius Tucă, ziar – ediţie specială, 10 martie 2004 - Curtea Supremă – Procesele revoluţiei din Timişoara (1989), Editura Artpress, 2004 - Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional. Mitul agenturilor străine. Mitul securităţii atotputernice, Editura Marineasa 2005. - Revoluţia din 1989, pe scurt, Editura Artpress, 2006 - La revolution roumaine de 1989, Editura Artpress, 2007 Coautor la următoarele cărţi: - O enigmă care împlineşte 7 ani, Fundaţia Academia Civică, Biblioteca Sighet, 1997 (capitolul “Măsluirea istoriei revoluţiei”). Coordonatorul cărţii – Romulus Rusan - Întrebări cu şi fără răspuns, Editura Mirton 2001 (capitolul “Politicienii şi revoluţia din 1989″). Coordonatorul cărţii – Iosif Costinaş - Revoluţia română din 1989. Istorie şi memorie, Editura Polirom, 2007. Coordonatorul cărţii – Bogdan Murgescu

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Încălzirea globală, acidificarea oceanelor și moartea peștilor tropicali – acuzații de fraude științifice de mari proporții

Pe 6 mai 2021, revista Science a publicat o amplă anchetă intitulată Acidificarea oceanelor modifică comportamentul peștilor? Acuzațiile de fraudă creează o...

Sfârșitul emigrației

Au emigrat din România spre Europa occidentală peste trei milioane de români, din 2000 încoace. O parte au emigrat spre Italia și...

Ierusalim. Există conflicte fără soluții sau doar conflicte pentru care soluția încă nu a fost găsită?

Rezumatul în 10 puncte: Începând din noaptea de vineri spre sâmbătă (7/8 mai), în...

De ce a pierdut USR în sondaje după criza de la Ministerul Sănătății

Un studiu Avangarde a prezentat zilele trecute câteva date extrem de interesante. 52% dintre cei intervievați consideră USRPLUS drept...

Îl mai poate salva războiul/Hamas pe Netanyahu de pierderea funcției de prim ministru?

Știm, teroriștii de la Hamas au atacat iarăși Israelul iar statul Israel are tot dreptul să se apere. Niciun dubiu în această...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro