Îmi pot închipui că a fost audibil, măcar de dragul efectului dramatic.
Mă refer la clicul care s-a auzit în ultimele 48 de ore în anumite capete din coaliția pestriță și de vastă respirație penală care exercită acum puterea, în zona politică, mediatică și de justiție. Speculez. Planul era cam așa, în mare: dl Dragnea, ca toți din grup, are probleme cu justiția penală, foarte serioase chiar. O condamnare, un dosar în stadiu de apel, altele în instrumentare. Așa că le va șterge cu buretele pentru toată lumea, o să dea serios cu bâta în sistem, ca să le arate că chestia aia cu „independența” și „supunerea doar în fața legii” sunt ficțiuni, și că au stăpâni de care trebuie să țină seama. Iar la un moment dat, cum zice expresia, va călări în asfințit. Mai degrabă mai devreme decât mai târziu, și pe chestie de nivel de încredere și popularitate. Căci sunt mlaștini fetide care stau mai bine la capitolul ăsta. Chiar și Călin Popescu Tăriceanu stă mai bine la capitolul ăsta.
Zilele astea, capetele ceva mai luminate din coaliția respectivă și-au dat seama că președintele PSD s-ar putea să fi deviat recent de la plan. De fapt, e foarte probabil că are un plan propriu, unul care, între altele, să amâne sine die chestia aia cu asfințitul. Acum, n-a fost niciodată secret și surprinză că dl Dragnea a avut de la bun început scopul ăsta. Mijlocul lipsea, însă azi a apărut în toată splendoarea lui : SIIJ, secția fraudulos numită „de investigare a infracțiunilor din justiție”, competentă în realitate peste orice faptă penală de care e suspectat un magistrat. Clicul ăsta s-a petrecut între punerea sub acuzare a dnei Kovesi, OUG-ul de marți care a făcut Secția independentă în interiorul Ministerului Public, și cererile ei insistente de preluare a dosarului TelDrum.
Frumos, prin învăluire, așa. Adică, de ce ar prelua TelDrum, unul din dosarele de interes pentru Liviu Dragnea pentru că acuzațiile de acolo îl privesc? De bună seamă, ca să-l țină la sertar, în cazul bun, sau mai degrabă să-l compromită. Nimic scandalos pentru coaliție aici, în sine, doar asta e ideea în care s-a format, să anihileze justiția penală. Însă, pe viitor, ce va împiedica același scenariu cu un alt dosar de interes pentru LIviu Dragnea, pentru că acuzațiile de acolo privesc un rival? Un lider al ALDE a făcut ieri un accident auto, mâine un binevoitor anonim sesizează că procurorul de caz favorizează făptuitorul, sau așa i se pare lui, și SIIJ își trimite poliția după dosar, că după lege este de competența lor. Iar dna procuror Florea a demonstrat în cazul Kovesi că poate pune un procuror sub acuzare că și-a făcut treaba, că poate face încadrări fantastice bazate pe suport factual contradictoriu, că poate face din potențiali mituitori „persoane vătămate” și alte trăsnăi absolut flagrante. Se va jena să facă asta în alte cazuri, mai puțin clare? O poate opri sau deranja cineva? Nu, că OUG-ul de zilele trecute a făcut din SIIJ practic stat în stat. Pot chiar s-o ia pe lângă legea penală, căci sesizările care-i privesc tot la ei ajung. Și uite-așa, dl Tăriceanu se pomenește cu un lider al propriului partid controlat de alții. Nasol! Nota bene, procurorii Stan și Florea sunt doar instrumente: un OUG le-a dat putere și i-a scos de sub control, un alt OUG, mâine, s-ar putea să le reamintească – conform planului, ironic, nu? – cine sunt stăpânii. De exemplu, unul care să schimbe competența în dosarele în care sunt implicați chiar procurorii SIIJ, de la ei la Parchetul General, trimițând acolo pe cel în care se cercetează cine a sustras și trimis unei terțe părți un document clasificat.
Clic! dacă copreședintele coaliției de guvernare poate păți asta, oricine poate păți, dacă iese din front, dacă are propria agendă divergentă de cea a controlorilor SIIJ. Plus de asta, dacă Liviu Dragnea își poate rezolva prin secția aia propriile probleme cu legea penală, ce motive să mai aibă să le rezolve pe ale tuturor?! Și uite așa, câteva personaje notorii au făcut un tur de 180 de grade, altfel inexplicabil, în ce privește politica în justiție. Fie în nume propriu, fie de dragul unor patroni necunoscuți.
Ce-ar fi să ducem speculațiile mai departe și să ne punem problma – nu cumva și Dragnea tot de aia a fost pus în fruntea PSD, pentru că problemele sale cu Teldrum și cu justiția erau cunoscute? Cunoscută era și lipsa sa de orice scrupule. Atunci l-au pus pentru că știau că nu se va da înapoi de la nimic ca să-și scape pielea. De dragul unor patroi necunoscuți cum spuneți dvs…..
De mult timp mă întrebam când pică Dragnea? Era imposibil să mai găsească funcții și sinecuri ca să-i mulțumească pe toți. Până am înțeles că ceilalți aveau nevoie de el ca să le rezolve problemele cu justiția penală. Da, dar și asta s-ar rezolva odată și odată, bine sau rău pentru susținătorii săi. Și după aia?! Dragnea ar fi devenit din nou un acar de care s-ar putea dispensa.
Așa că Siij era soluția! Să trieze dosarele pe care să le mușamalizeze, iar cu acest instrument în mână Dragnea devine cel mai puternic om pentru mult timp.
Dacă ar fi jucat de partea bună, mulți l-ar fi apreciat.
@Hantzy Foarte fina este observatia Dvs din ultimul paragraf.
Cred ca ati reusit sa sintetizati cea mai corecta explicatie a devotamentului de odinioara si a
actualei ingaduinte inca manifestate de clasa educata fata de potlogariile care au marcat drumul lui Traian Basescu – omul a jucat de partea buna !
Da, si eu cred la fel.
Mai ca-mi vine sa zic : norocul nostru ca nu joaca de partea buna, astfel incat sa se duca dracului el, si tot ce reprezinta el. Acuma, mai e un aspect, dat fiind ca sinecurile pana la urma se mai termina, iata un nou mod cum pot fi tinuti in barca lui idiotii utili, fara bani si sinecuri.
Da, șantaj și promisiuni simultan. Dependenții nu pot nici să fugă, nici să nu mai spere.
Să se ducă dracului, îmi doresc încă din 2015. Când l-a tranșat pe Ponta, am simțit că jocul s-a schimbat, iar din cutia Pandorei, deja deschisă, va ieși tot mai mult.
Dar, închipuiți-vă un scenariu încă mai negru: Dragnea va fi albit de noua justiție, anulându-i-se chiar și cele două condamnări, iar Iohannis va fi acuzat cu puțin înainte de alegerile prezidențiale de aceeași justiție. Nu cred că Cioloș are timp să crească până atunci, iar din perdant sigur Dragnea ar putea deveni, brusc, favorit. Cum sunt de pe acum mulți care ar dori să îl creadă curat, deși văd că nu este, cu ceva artificii electorale, ar putea rămâne în turul doi fără adversar.
Și astfel s-ar contura visul și munca altui politician în Dragnea: „dati-mi parlamentul, dați-mi guvernul, dați-mi serviciile, dați-mi ccr, dați-mi csm, dați-mi procuratura, dați-mi președinția… și veți trăi bine!” Așa cum Năstase își pregătise o domnie sigură, dar n-a fost să fie, tot astfel nici de aranjamentele ulterioare n-a beneficiat cel/cea vizat/ă.
Da, intr-adevar, este o imagine cosmaresca cea pe care o descrii, in infernul lui Dante, si tot ai mai avea o speranta, insa nu in infernul lui draknea. Nu se va intampla asa ceva.
Domnul TT livrează pentru că la rindul sau a primit.
Timeline:
– Feb. 2016 – ales rector
– feb 2017 – numit min. Justitiei se suspenda din functi de rector.
– martie 2017 – Univ. AI Cuza din Iasi modifica regulamentul penteu ocuparea posturilor didactice adăugînd un simplu “conexe” cu referire la domeniul de doctorat.
– iunie 2017 – Facultatea de drept scoate la concurs un post de “asistent pe perioada determinata”. Se inscrie un singur candidat: Alexandru Toader…de felul sau notar si cadru didactic la univ. particulara.
– august 2018 – OUG prin care se modifica mai multe acte din educatie. Printre acestea unul care spune ca posturile de asistent pe perioada determinata se transforma in posturi pe perioada nedeterminata.
Simple precizari ….simple coincidente
Ah, da – unele nu sunt doar simple coincidențe, înțeleg că ministrul Justiției Tudorel Toader l-a propus pe excepționalul specialist Tudorel Toader ca reprezentant al statului în comisia de la Veneția. Omul are obrazul foarte, foarte gros – și nu mă refer în niciun caz la aspectul fizic. Dar cred că persoana dlui Toader, cu tot stilul său încrezut și onctuos, este mai degrabă irelevantă în ecuația de putere, deși presa are tendința să-i dea mai mult mare importanță decât e cazul – speculez că asta e o sursă de satisfacție pentru dl Toader.
Pur și simplu puterea, aia reală, preferă să motiveze ministrul cu morcovul decât cu bățul. Atâta tot.
Presupun că dacă s-ar fi pus problema ca dl Toader să reziste acestor OUG-uri i s-ar fi răspuns sec că ele vor fi cu siguranță semnate de ministrul Justiției, fie că e vorba de dl Toader, în exercițiu mandatului, fie de dna Dăncilă, în calitate de interimar. Speculația mea e întărită exact de circumstanțe, mă refer în articol la membrii coaliției antijustiție care au devenit brusc foarte #rezistenți, așa, după ultimul OUG. Or, notează că protestul lor nu e direcționat neapărat spre dl Toader – spre deosebire de cel al magistraților, de exemplu. Dacă e cineva atacat de alde Andronic, Cristoiu și restul, acela e Liviu Dragnea. De ce? Pentru că oamenii ăștia știu la cine e puterea, nu-și pierd vremea cu un executant.
Dacă au fost cazuri în care dl Toader a făcut disidență în guvern, bănuiala mea e că pentru că i-a asigurat Călin Popescu-Tăriceanu spatele. Caz în care, dacă acum a revenit la stadiul de simplu executant, este pentru că dl Tăriceanu e în situația asta. Vom vedea foarte rapid asta, dacă așa stau lucrurile președintele ALDE va înceta brusc „să se gândească serios să candideze la prezidențiale”, cum anunța tot la câteva zile, și partidul său va redeveni strict satelit al PSD-ului dlui Dragnea.
D-le Miron, spuneti ca bubosul toader este mobilizat cu morcovul. Asta inseamna ca mai este loc de porcarii din partea acestui om din belsug, pentru ca sistemul cred ca are la dispozitie fidelizarea pe grade : 2 morcovi, 3 morcovi, si daca nu se mai poate, atunci aratarea batului, si restul de ipostaze legate de bat. Ca alungat toader, si adus nicolicea sau iordache, ar fi asigurate 100% toate nemerniciile pe care nu le-au facut pana acum in justitie, se vede cu ochiul liber, insa nu cred ca vor ajunge acolo, pentru ca alde si tariceanu inca le da acea majoritate. In fapt, cata vreme toader sta tot acolo, inseamna ca tariceanu mai are putere.
Totul se face prin ricoseu, cum a fost si la demiterea d-nei Kovesi : cu mana d-lui Iohannis, fortat cu ccr de sinistrul bubos, iar acesta manat de draknea. Iata cat de lung este lantul de transmisie al ordinariilor, si cat de greu este sa scoti sarpele la lumina, si sa-i dai cu piatra-n cap. In consecinta, prin metode traditionale nu merge, ramane doar ca sarpele, ametit de succes, sau imbatat de vise, sa iasa singur la lumina, iar noi toti, ca David, sa-i tintim capatana. Si scoate capul, tocmai se duse-n Europa.
Sahul la tariceanu este exact cum il descrieti, insa dupa huiduielile de la Madrid, si cota de incredere draknista, nu cred ca dispare din carti tariceanu, candidat psd la prezidentiale, sau cel putin visul si proiectul pt asta.
Analiza corecta care explica multe. Im principal, reactia isterica a aliatilor de pana mai ieri. Care realizeaza a Dragnea a evadat din pluton si ca rezolvarea problemei o sa fie pur individuala, Dragnea incercand sa castige in ambele planuri: sa si scape de puscarie, dar sa si patreze puterea doar pentru el.
Doar un scurt exemplu, isteria marca Andronic. Cum arata titlurile din evz-ul de azi, le-am pastrat exact asa cum sunt:
Tăriceanu NU-L IARTĂ pe Dragnea pentru CEx
DRAGNEA, LOVIT DUR de un ALIAT.
RĂZBOI TOTAL pe ordonanța lui Toader. Următoarea MIȘCARE BOMBĂ anunțată de Augustin Lazăr
BREAKING NEWS. Care este DATA EXACTĂ când PICĂ Guvernul! Totul este gata de aplicare: „Vor fi consecințe!”
ORDINUL a fost dat! Ecaterina Andronescu A ÎNCEPUT RĂZBOIUL cu școlile. Nu există cale de scăpare.
DEMISIE DE RĂSUNET în PSD. Dragnea pierde multe voturi grele.
Băsescu L-A DEMASCAT pe Dragnea.
Si asa mai departe.
Foarte amuzant. Presupun că editorii de acolo au titlurile deja scrise, cu spații albe de completat de la patron. „RĂZBOI TOTAL pe X lui Y Următoarea MIȘCARE BOMBĂ anunțată de Z”.
– „numirea” , „Olguța Vasilescu”, „Dăncilă”
– „urmărirea penală”, „Kovesi”, „Florea”
– „dosarul”, „Dragnea”, „DNA”
etc. etc.
Dar cazul inculpatului Andronic probabil că nu e o surpriză pentru nimeni. Dar nu e nici pe departe singurul.
Știi a cui aparținut ideea SIIJ? UNJR-ului. Formal cel puțin, dna Gîrbovan și restul au propus-o la forma asta. Ironic, pe undeva, inițial, la prima cameră, Comisia lui Iordache a îmblânzit propunerea – secția procurorilor Stan și Florea urma să se ocupe doar de un set de infracțiuni, dacă ele sunt comise de magistrați. Un fel de DNA+, specializat pe magistrați. A fost propunerea UNJR ca să aibă competență plenară asupra magistraților, propunere care a avut succes și în parlament, la final.
Ce se va întâmpla cu secția asta era, ca să zic așa, scris pe perete, al meu cel puțin stă mărturie, exact la data respectivă ( https://www.facebook.com/miron.damian/posts/10155085717223779 ) – reunirea într-un singur punct a competenței de urmărire penală pentru categoria profesională a magistraților e ceva extrem de periculos, un instrument extrem de puternic care va fi țintit pentru capturare, astfel încât să fie controlată toată magistratura. Ce vedem acum este doar consecința perfect predictabilă a prevederilor propuse de UNJR. Iar dna judecător iese acum, proaspătă și inocentă, și spune vai, ce nasol cu OUG-ul ăla a lui Toader. E nasol pentru că desăvârșește un plan la care, din cine știe ce motive, UNJR-ul dnei Gîrbovan a contribuit din plin.
„Îmi pot închipui că a fost audibil, măcar de dragul efectului dramatic.
Mă refer la clicul care s-a auzit în ultimele 48 de ore în anumite capete din coaliția pestriță și de vastă respirație penală care exercită acum puterea, în zona politică, mediatică și de justiție.”
Mi se întâmplă din când în când, și nu tocmai rar, să văd cum din dorința de normalitate conaționalii mei își închipuie că România este un stat democratic, iar pentru guvernare se duce o competiție politică onestă la care participă partide democratice. În acest context, cetățenii români se comportă ca actori ai unei democrații veritabile, vorbesc despre doctrine politice, alegeri raționale și alte lucruri fără sens real pentru ei, într-un univers relativizat de o perspectivă restrânsă, precum în alegoria peșterii lui Platon.
În realitate statul a fost capturat de un grup de membri din rândul al doilea ai Securității și PCR în 1989. A fost instaurată o guvernare cleptocratică atunci, care s-a consolidat treptat ți a capturat instituțiile legitime ale statului, formând un stat paralel (în accepțiunea lui R Paxton). Ei transferă fraudulos resurse din averea publică în proprietatea privată a lor și a apropiaților lor.
Prin manipulare eficientă a cetățenilor plătită din resursele furate și cu sprijinul „instituțiilor de forță”, recompensate de asemenea din resursele publice, se mențin la putere pe termen lung, așa cum procedează orice guvernare oligarhice sau cleptocratice (a se vedea R Moldova, Rusia, sau Belarus, spre exemplu). Și cleptocrația e transpartinică. Politicienii-marionetă participă la un simulacru de democrație, iar în orizontul lor îngust cetățenii își închipuie că politicienii chiar îi reprezintă.
De obicei păpușile și păpușarii nu se amestecă. Excepțiile confirmă regula. Dl Voiculescu a vrut să participe la joc și în calitate de actor. A înțeles riscul și l-a asumat. Dl Dragnea a parcurs drumul invers, fiind unul dintre actorii care au adunat timp îndelungat renta, au urcat în ierarhie și au trecut în cealaltă categorie. Cunoaște riscurile. Poate pleca în Madagascar, sau poate fi condamnat, pentru oligarhi este oricum obiect de sacrificiu. Rolul desemnat domniei-sale este să desăvârșească arhitectura statului de tip mafiot, cu subordonarea justiției, impunitate pentru infractori, aservirea „serviciilor de informații” șamd. Domnia-sa merge cât de departe poate, pentru că NU există cale de-ntors!
N-am auzit nici un clic! Am auzit în schimb că PSD este preferatul electoratului în sondaje, iar dacă ar avea loc alegeri parlamentare mâine, PSD-ALDE-UDMR, la care se poate adăuga foarte bine Pro, ar obține vreo 60% dintre locurile din parlament. Iar dacă nu le-ajung, își pot lua oamenii din fostul USL, ori din fosta alianță care a susținut guvernul Boc 1 (cu jumătate dintre miniștri cercetați penal). Guvernarea cleptocratică merge bine-mersi înainte, pe oligarhii din spatele ei nici gând să-i deranjeze cineva, iar din perspectiva noastră îngustă, ni se pare că trăim o revoluție dacă una dintre marionetele care-l sprijineau aparent pe dl Dragnea în sprijină acum pe dl Ponta!
Mai auzim din când în când o știre cum că s-a făcut o plată substanțială la nivel internațional pentru lobby împotriva României, sau că „strategul” guvernului Dragnea-Dăncilă s-a consultat cu un important om de afaceri la nivel mondial înainte de a elabora o ordonanță de urgență care sugrumă economia Românească. Oamenii aceia sunt cetățeni planetari, îi doare fix în pix de România și de cetățenii ei, iar dacă loazele de marionete ale lor vor implica țara în vreo afacere prin care satisface interese străine (rusești, chinezești, malgașe sau oricare-or fi) n-au nicio reținere. Dacă prin absurd dispare de pe hartă România, nu-i bai! Vor găsi alte loaze, din altă țară care să-i ajute să fure.
Despre ce vorbim, de fapt?!…Cine-aude clicuri?!…
Corect. Totusi, situatia este fluida in tara, ultima ougea a rascolit zdravan partea nevazuta a sistemului de justitie, atat de zdravan ca pana si personaje asezate in clica psd-draknea de ani de zile, acum sunt vocale de cealalta parte(ex. judecator dana garbovan, av. toni neacsu). Veti spune ca e o picatura intr-un pahar cu apa la scara planetara, si-asa o fi, dar pe mine acum nu ma intereseaza scara planetara, ci asta de-aici, din fata ochilor mei, si ma mai intereseaza ce pot face eu, un foarte mic ”fir de praf”, dupa cum spunea porkul hot valcov. Iata, ”firele de praf” din justitie se revolta, noi o facem la fel maine, saptamana viitoare si mai multe parchete si curti de apel din tara vor face acelasi lucru, gestul lor va fi incurajat de oamenii de-acolo, acestea sunt lucruri mici, dar conteaza toate, cata vreme zi dupa zi, timpul trece fara sa mai aiba vreun strop de rabdare pentru psd-draknea-alde, timpul trece spre ALEGERI. Partea nevazuta a sistemului de justitie exista in fiecare oras, are reprezentare la nivelul intregii tari, daca vor reactiona peste tot, si oamenii din orasele respective vor veni sa-i sustina, ganditi mai departe, se trezeste tara, si capul cui credeti voi ca-l vrea tara?
„…personaje asezate in clica psd-draknea de ani de zile, acum sunt vocale de cealalta parte(ex. judecator dana garbovan, av. toni neacsu).”
D-na Dana Gîrbovan nu este judecătoarea de care este plin luju.ro ? Adică, site-ul care a făcut alaltăieri plângere penală împotriva d-lui Frans Timmermans?!
Nu spun nici că este puțin, nici că-i mult, ci că nu se schimbă nimic. Dl Dragnea este obiect de sacrificiu și este posibil ca la un moment dat să devină toxic pentru oligarhi, precum am scris. Dacă misiunea domniei-sale va fi preluată de dl Ponta, cel de care credeam cu patru ani în urmă că nu mai scăpăm, guvernarea cleptocrată fură în continuare din puținul meu și al copiilor mei. Ce se schimbă cu adevărat, de ce să mă bucur?! Cum spuneam, umbrele de pe peretele peșterii au devenit întregul nostru univers. Iar mișcările lor ni se par adevărate revoluții.
În 1990, după ce-am fost fugărit de mineri prin Piața Universității, mi-am asumat împreună cu familia condiția actuală, pe care am prevăzut-o cu mare precizie, și am decis să nu părăsim România, așa cum au făcut prietenii noștri. Am fost conștienți că în timpul vieții noastre România nu va deveni o democrație autentică. M-am gândit că odată admisă în UE avea să evolueze extrem de lent pe drumul democrației, vă vor exista probabil perioade de stagnare în progresul statului de drept. Dar nu mi-am imaginat nicio clipă că vom face drumul înapoi către un regim autoritar.
Ce spuneam ramane valabil, timpul pana la alegeri se scurge zi dupa zi, iar acum exact TIMPUL este cel mai mare dusman al psd-draknea-alde.
Vaicareala cat cuprinde. Iesiti in strada daca vreti sa faceti ceva util. Insa salariile au crescut si va este bine, nu? Nu ma mai intereseaza de Romania. Faceti bors!
[Doc: moderat. Atacurile la colegii de comentarii sunt strict interzise.]
Cum sa-mi fie bine? Si ies in strada, azi la 18.
n-am inteles nimic.
Articolul se bazează pe un context, din păcate nu pot să-l descriu acolo în detaliu pentru că n-ar mai citi nimeni articolul. Iar majoritatea cititorilor cunosc acest context, pe cât pot eu să spun. Dacă aveți întrebări ceva mai specifice, le pot răspunde, desigur.
Nu ar fi mai simplu sa deo o OUG prin care sa spuna clar ca tot ce spunem noi este adevarat iar ce sustin adversarii este penal.
Îmi amintesc obsesiv de un comentariu făcut acum vreo 7 ani, când V. Ponta inițiase OUG-urile de anihilat instituții, în special CCR: cineva mă întreba ceva de genul „Dacă e așa, la un moment dat nu s-ar putea da un OUG care să scoată infractorii din pușcării?”, iar eu îi răspundeam, în naivitatea mea, „Teoretic e posibil dar nu cred că se va ajunge la așa ceva…” Măcar m-am învățat să nu mai tratez întrebările astea ca retorice.
Ce n-a trebuit să învăț, ce spun de vreo 17 ani încoace la ce „microfon” am la dispoziție: Ordonanța (de Urgență), instrumentele de delegare a legislației primare trebuie desființate integral, șterse cu totul din legea fundamentală. A fost o greșeală bazată probabil pe același tip de optimism la revizuirea din 2003 să credem că restrângerea definiției lor va rezolva problema. Mai mult a agravat-o. Trebuie desființate, punct.
asa e. orice borfasie se nvestinmeaza n tr un oug. dar cine a permis asta ? nu exista constitutionalisti si aparatori ai legii ? vreti adevarul ? iacata l : justitiarii romani sint niste facaturi, o casta (altfel parazitara) ce se vrea buricul tirgului, ce nu intra n greva decit sa i creasca salariile, pensiile speciale si privilegiile. de ce imigreaza medicii si inginerii pe capete, iar din tagma astora niciunul ? vreti adevarul ? jagardele astea, impreuna cu politrucii si militienii, nu pot prospera si imbogati decit in romania (am lasat deoparte sud america si africa). cam asta i ! „elitele” comuniste sint si „elitele” capitalismului de cumetrie !
De acord, OUG-urile trebuiesc desfiintate, cel putin o perioada de timp cat politica romaneasca se mai maturizeaza, iar statul de drept intra in functie pe deplin.