sâmbătă, februarie 4, 2023

#Rezist: regimul Dragnea şi vigilenţa civică

Rezistenţa civică este, poate, unicul obstacol intern pe care ordinea politică a regimului Dragnea nu îl poate ignora. Oricât de firavă, oricât de izolată în raport de masa de tăcere şi de compromis a naţiunii noastre, ea este, în cele din urmă, prezenţa care obligă acest regim să dea un pas înapoi, fie şi pentru câteva zile sau luni. Rezistenţa civică este, în România de după alegerile din decembrie 2016, unica opoziţie acţionând eficace şi atent împotriva regimului Dragnea. În momentele în care parlamentul este o anexă a majorităţii noului USL, cetăţenii îşi asumă misiunea de a fi apărătorii unor valori. “ Strada”, aşa cum o numeşte depreciativ media oficială, se ridică împotriva unui stat care îşi trădează vocaţia sa constituţională.

Căci legiferarea în beneficiul unei minorităţi de interese politico- penale este , indiscutabil,o îndepărtare de la logica constituţionalismului. Amendamentele depuse la proiectul de lege al graţierii, în săptămâna aceasta, ilustrează această logică transpartinică şi vizibilă de codificare a privilegiilor. Iniţiativa nu a fost una de politică penală. Ea a vizat, direct şi brutal, restabilirea unei ordini care să se bazeze pe inegalitatea dintre cetăţeni. Obiectivul acestei ofensive, purtate tenace, este clar: domesticirea justiţiei ce sfidează impunitatea tradiţională a elitei conducătoare şi menţinerea oamenilor acestei ţări în postura de şerbi lipsiţi de vreun cuvânt.

Replierea regimului Dragnea este o renunţare de moment.Strategia de delimitare publică a domnului Dragnea nu mai poate înşela decât pe naivii patologici. Mustrările adresate senatorului Şerban Nicolae sunt o formă de ipocrizie, menită să salveze aparenţele de onestitate ale unei guvernări incapabile, inepte şi clientelare. Rolul lui Şerban Nicolae este acela de a fi falanga ce atacă, continuu, testând atenţia şi determinarea inamicului. În acest caz, inamicul este statul de drept şi comunitatea civică însăşi. Între Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, complementaritatea este evidentă. Regimul de acum are nevoie, vitală, de aroganţa şi agresivitatea celui care conduce comisia juridică a camerei superioare. Domnul Nicolae este adevărata voce a PSD-ALDE în materie de legiferare a privilegiilor. Traian Băsescu este un aliat preţios, dar doar un aliat. Tenacitatea cu care fostul preşedinte al României ţine să submineze şi să atace edificiul consolidat în mandatele sale confirmă incapacitatea politicienilor români de a rămâne fideli principiilor, iar nu clienţilor de care sau pe care îi servesc.

În relaţia cu regimul Dragnea, nu putem spera, deocamdată, la victorii, ci doar la armistiţii care să le oprească ofensiva. Precaritatea opoziţiei parlamentare obligă la asumarea acestui rol, delicat şi obositor, de gardian al democraţiei şi al domniei legii. Prezenţa în Piaţa Victoriei şi în toate pieţele României este modul în care putem, colectiv, rezista. Iar rezistând, împreună, putem avea energia de a merge mai departe. Este lecţia zilelor din urmă. Demobilizarea noastră civică ar fi triumful lor.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Nu am niciun fel de intelegere pentru „regimul Dragnea”, stiu de unde vin pesedistii si ceea ce sint.
  Dar doar cu # rezist nu se rezolva problemele, doar se amina.
  Chiar si Dacian Ciolos a ajuns la concluzia ca „„Trebuie să ne implicăm nu doar dând like-uri sau doar ieşind în stradă”.”
  Parerea mea: sa iesim in strada mergind spre sectiile de votare.

  • adica doar din 4 in 4 ani ? pai ce-am realizat ?…in 4 luni astia sunt instare sa cucereasca totate pozitiile banoase, nu in 4 ani !..
   …experienta cu referendum-ul lui base pentru reducerea nr. hotilor parlamentari este negativa…somorosul Johannis a renunțat la referendum…ce ne mai ramâne, decat ieșitul în strada cât mai des ?

 2. Pesedeaua nu a invatat nimic din istorie! Chestiile astea se fac simplu si la obiect:
  „Ba, e criza, va tai leafa, va tai pensia, maresc TVA-ul si va imprumut citeva zeci de miliarde la FMI! Sa nu ziceti ca nu v-am zis!” Dup-aia o pui pe Roberta sa numere si gata socoteala! Vine boboru’ si te da jos, dai un telefon la CCR si se duce un judecator dis de dimineata la crapatul zorilor (ca oamenii cinstiti, nu noaptea, ca hotii), scrie o erata si iti vezi de treaba linistit inca doi ani. Si tu si Cocos si Udrea. Ca esti jemker si #Rezisti! Fara prosti bagati la inaintare, fara baloane de incercare ca sa vezi ce zice lumea, fara fandoseli. Desi „les grands esprits se rencontrent” iar azi il vedem cot la cot cu nicolicii si serbanii, Basescu nu i-a dat nimic din know-how-ul sau domnului Dragnea, ca sa se rezolve si el si doamna Bombonica si restul de grands esprits care isi irosesc competentele si talentul prin puscarii. Al dracului dom’ Basescu, numai el stie cum se face ca sa-i reperezi onoarea lu’ Nutzy, da’ nu vrea sa spuie!

 3. Asa este , in asemenea razboaie rolul jegurilor subordonate este acela de a fi falanga ce atacă, continuu, testând atenţia şi determinarea inamicului ai cred ca aici atentia si deterinarea sunt termenii esentiali si de aceea asa cum am spus si altii si eu rolul #Rezist este sa fie permanent pe faza si asta trebuie sa fie si sarcina noastra , de exemplu dl jud Danilet a sezizat o porcarie ascunsa si o cursa juridica in acest act juridic care se refera la gratiere indiferent de continutul ei faptic concret si a publicat in 22 acest aspect extraordinar de important care a cam ramas nebagt in seama si citez:

  : „Grațierea vizează executarea pedepsei. Adică, judecătorul, atunci când condamnă o persoană la închisoare cu executare, respectivul trebuie să meargă în penitenciar. Se poate acorda grațiere de către președintele statului sau de către Parlamentul României, astfel încât condamnatul să nu mai meargă la penitenciar sau, dacă e acolo, să iasă din penitenciar. Deci grațierea înseamnă iertarea fie în întregime, fie în parte a pedepsei. În cazul de față, însă, este o șmecherie: proiectul, așa cum a plecat de la Guvern la Parlament, se referă la grațierea de fapte. Ultimul articol din proiectul de lege se referă la toate faptele comise până la data de 18 ianuarie 2017, ceea ce este dubios, pentru că o grațiere trebuie să se refere la pedeapsă. Dacă se referă la fapte, asta înseamnă că vizează și dosarele aflate pe rolul instanțelor, pentru care se vor da hotărâri peste ani de zile.”

  http://revista22online.ro/70262459/judectorul-cristi-danile-este-o-mecherie-cu-graierea-faptelo-i-nu-a-pedepselor.html

 4. De acord, stimate domn! Tot ce scrieti aici este exact, lucid, doar ca, in nimic fundamental diferit de ceea ce ati expus in alte texte pe care le-am citit pe aceasta platforma…de mai bine de un an…Va salut perseverenta, deplang insa statu quo care domina (in)actiunea progresistilor romani!
  Desigur, rezistenta din strada ajuta democratia, dar nu o impune ca unica alternativa. Ce lipseste? Pentru ca, e clar ca ceva, sau cineva lipseste…
  Timpul trece, uzeaza si banalizeaza, unii (aceiasi!) raman in strada, iar altii (aceiasi!) in palate…
  Am putea spune ca unii rezista pentru ca ceilalti persista? Sau invers?
  Daca celeasi cauze tind sa produca aceleasi efecte, poate ca un prim pas ar fi modificarea sloganului in ceva mai dinamic…nu?
  „Degaja!”

 5. Eu cred ca slugi ca s. nicolae, olguța, nicolicea, abramburica, ș.a sunt de fapt ridicători de mingi pt omniprezentul si atotcunoscatorul dracnea: ăștia ii pregatesc mingile si el trage, ca sa vada vulgul ce bine intenționat este /a devenit el, in urma unor proteste ; adica, în înțelegere cu vătaful, slugile spun in mod special prostii pt. ca ele să fie corectate, in prime time pe toate canalele, de personajul sus-menționat, imaginea lui fiind astfel imbunatatțită pe zi ce trece, până justiția se va plictisi, și după multiple amânări, va decide achitarea lui pt buna purtare…
  …pe de alta parte, nu gasesc cuvinte să-mi exprim starea de vomă ce o simt vazand cum doi penali ocupă funcțiile 2 si 3 in stat…cred ca si 4,5,6 ,ș.a.m.d…
  …acu” cateva minute o văzui pe andreea lambru-păsărica-de-partid sefă la Hidroelectrica…m-a luat cu fiori…incotro mergem ? copiii noștri, care nu vor apuca hălci de putere bugetară, ce vor face ? se vor căra sau vor da cu pietre , sau cu altceva?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro