sâmbătă, decembrie 7, 2024

Rolul prostiei in istorie: Infrangerea clicii Ponta-Antonescu-Voiculescu

Fiecare pasare pe limba ei piere. In cazul clicii la care ma refer aici, pe limba prostiei. A unei neghiobii ingamfate, guralive, tantose, plina de emfaza, tupeu si dispret, asemeni pasului de defilare al lui Mazare. Daca nu intrau in jocul lui Dan Voiculescu, Victor Ponta si Crin Antonescu ar fi putut savura victoria din locale si s-ar fi putut pregati in liniste pentru alegerile parlamentare. Presiunile au fost insa enorme, nerabdarea puerila la fel, ambitiile erau dezlantuite, era si este in joc soarta unor dosare cat se poate de grele. Trebuiau protejati Dan Voiculescu, Relu Fenechiu si altii ca ei…

Trebuia sugrumata justitia independenta, trebuia emasculata Curtea Constitutionala, trebuiau paralizate DNA si ANI. Costurile pentru Romania au fost imense. La ora cand scriu aceste randuri, ciferle oferite de BEC demonsteraza ca refendumul pus la cale de pucisti a capotat. In continuare, cu iresponsabila jovialitate, Victor Ponta clameaza victoria, primele sale comentarii, evident sub soc, sugereaza ca omul halucineaza. Se va calma si va accepta evidentele. Va recunoaste ca trebuie sa coabiteze cu Traian Basescu, ca maghiarii sunt cetateni cu drepturi depline ai Romaniei, ca UE nu este la cheremul USL.

Daca are un strop de onoare, El Crin va trebui sa se retraga din viata politica. Dar ne putem astepta la un congres extraordinar al PNL la care diversii sicofanti sa-l implore sa nu demisioneze, evident pentru „binele Romaniei”. Deocamdata, Dan Mihalache, unul dintre fruntasii antonescieni, recurge la insulte cand este intrebat ce va face El Crin. Oricum, este limpede ca din acest moment planul loviturii de stat a esuat lamentabil. Incepe un nou capitol in istoria agitatei democratii romanesti post-comuniste. Un capitol promitator.Cifrele probeaza ca cel putin jumatate din romani spun NU statului de nedrept si ingenuncherii justitiei.

Piedica principala in calea pucistilor o reprezenta Traian Basescu. De-aci si personalizarea isterica a campaniei useliste si a variilor antene, „cotidiene” etc. A fost pusa in functiune o propaganda de-a dreptul monstruoasa, nicio minciuna nu a fost socotita prea absurda pentru a nu fi difuzata ca adevar revelat. Traian Basescu este un om cu pasiuni, cu emotii, cu scaderi, cu slabiciuni, dar cu o trasatura pe care nu i-o pot nega nici cei mai indarjiti adversari: o tenacitate extraordinara. Un om politic veritabil, cu viziune si cu valori, nu o marioneta. Pentru Basescu, independenta justitiei este lucru non-negociabil. La fel si siguranta nationala. Cine a crezut este vorba doar de declaratii retorice, sa se gandeasca la soarta unor Adrian Nastase si Sorin Ovidiu Vantu. Suicidar pentru ei, pucistii n-au luat in calcul ca Romania face parte din UE, ca exista mecanisme internationale de sactionare a calcarii in picioare a statului de drept. Au denigrat presa internationala, au apasat pe pedala unui primejdios anti-europenism, au recurs la cele mai compromise arme ale propagandei comuniste pentru a-si calomnia criticii. N-au inteles ca traim in 2012, ca Romania nu mai poate fi intoarsa inapoi, la starea de prostratie si disperare a unor timpuri apuse.

Public mai jos fragmente dintr-un text despre rolul prostiei in istorie, aparut pe „Contributors” cu luni in urma, in noiembrie 2011, inainte ca aceasta ofensiva anti-democratica sa se fi transformat in lovitura de stat.

Cei care prevesteau o inevitabila guvernare Ponta-Antonescu au subestimat un factor care joaca un rol esential in istorie: lipsa inteligentei politice. Ori a inteligentei pur si simplu. Prostia, oricat de abil ar fi mascata, prin masti atent plasmuite si prin vorbe mestesugite, tot prostie ramane. Il putem acuza pe Vadim Tudor de multe lucruri, de la xenofobie deliranta la orgoliu supradimensionat, dar nu de stupiditate. A jucat politic inca de pe vremea lui Ceausescu, a continuat sa o faca in ultimele doua decenii, vulgar, odios, detestabil, dar, repet, nu stupid.

Acum cateva luni, cuplul uslas Ponta-Antonescu parea ca are vantul (si pe Sorin Ovidiu Vantu nu mai putin) in pupa. Unde se afla Vantu acum? In ce directie bate vantul politicii romanesti la acest ceas? Sa-l tratezi pe Ion Iliescu drept o cantitate neglijabila in PSD este o proba de grava, fatala, infantila miopie. Inseamna ca n-ai inteles in ce confrerie ai intrat si atunci iti meriti soarta. In asemenea “societati” tradarile sunt pedepsite nemilos. A citit Victor Ponta vreo istorie a mafiei? Sa uiti ca ai fost inventat de Adrian Nastase, sa te joci cu caizii, este o eroare de dimensiuni galactice daca vrei sa contezi in acel partid. Cat il priveste pe atletul grobianismului steril, Crin Antonescu, el este un factor derivat, un efect secundar, un epifenomen. Efemer, volatil si guraliv, fara greutate in trecut, fara idei in prezent si fara vocatie in viitor, marcat de fatuitate si vacuitate, este cel mai perisabil personaj dintre cei care s-au zbatut sa intre in prim planul politicii romanesti a ultimelor doua decenii. Crin Antonescu, groparul PNL, este un Emil Constantinescu din care s-a extras radacina patrata.

Legile politicului sunt diferite cele ale jocului lego. Victor Ponta poate fi un mare navigator pe masini de curse, insa pe poligonul politicii romanesti de azi imi pare un mare pierzator. Fie si numai pentru ca nu a putut rosti macar o fraza convingatoare in ultimii doi ani, de cand este pseudo-liderul acestei formatiuni. Chiar si niste bloggeri stangisti sunt mai interesanti decat Ponta in cele mai putin nefericite momente ale sale. Nu e de stanga, nu e dreapta, nu este de nicaieri. Este “omul fara insusirri” ajuns pe trambulina puterii de unde incearca disperat sa sara, in sus, in jos, la dreapta sau la stanga, doar-doar l-o lua in seama cineva. Tupeul lui Ponta nu este nici macar unul arogant, doar nabadaios, asemeni nazurilor unui adolescent acneic. Ramane sa notam ca toate aceste lupte intestine din PSD sunt lipsite de orice semnificatie valorica si ideatica. Toti protagonistii sunt de fapt creatiile lui Iliescu, veteranul papusar bolsevic si regizorul unui spectacol cu multe umbre si prea putine personaje reale. Politica uslasa se deruleaza sub semnul vendetelor mediocritatii.

PS In legatura cu declaratiile recente ale lui Victor Ponta despre votul cetatenilor romani de origine maghiara si presupusul rol al premierului Viktor Orban, nu pot decat sa trimit la articolul meu „Carne cruda de sub sa” ( a se vedea linkul de mai jos). Tin sa precizez ca imaginea celui care se joaca irespnsabil cu chibritele riscand sa provoace un incendiu a fost folosita, premonitoriu, de excelenta jurnalista Ioana Lupea cand, in martie 2011, i-a numit pe Ponta si pe Antonescu piromani. Sa crezi ca un indemn venit din partea lui Viktor Orban poate explica absenta coplesitoare a acestor cetateni la referendum este, din nou, o proba de nerozie.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-piromanii-ponta-si-antonescu-cine-stinge-focul-924310.html

Distribuie acest articol

113 COMENTARII

  1. Este o victorie care lasa si un mare semn de intrebare.
    8 milioane de romani impartasesc „valorile” lui Ponta, Antonescu si Voiculescu?
    Cele 8 mil. de voturi vor fi adrenalina cu care ponta se poate eschiva de la demisie…

      • „Cifrele probeaza ca cel putin jumatate din romani spun NU statului de nedrept si ingenuncherii justitiei.”

        Nu stiu de ce toata lumea renunta la ratiune. USL-ul pretinde ca 90% dintre romani ii sustin. Conform aceluiasi referendum cei pro Basescu sustin ca 52% dintre romani ii sustin pe ei. Ambele tabere mint, renuntand constient la o expunere rationala si de bun simt a faptelor.

        1. USL a pierdut referendumul exclusiv pe o chestiune de procedura.
        2. Basescu, democratia si justitia romaneasca a pierdut sprijinul romanilor.

        http://www.dw.de/dw/article/0,,16130995,00.html

    • Am fost observator intr-o sectie din Bucuresti si am vazut votantii.

      Am vazut si oameni care pareau ca au altceva de spus si am vazut ca din urna au iesit voturi nule 1%, dar perfect realizate – anularea erau intocmai conforma instructiunilor primite de la BEC… (de exemplu cineva a pus stampila perfect la mijloc intre DA si NU…)

      Mare masa a votantilor au fost cetatenii cu varste cuprinse intre 60-80 de ani.
      Am fotografiat un votant in varsta de 92 de ani, s-a dovedit ca a fost cel mai in varsta votant din aceea sectie, era perfect lucid si deplasabil…

      Sub 1-2% au fost votantii tineri (cu varsta pana in 30 ani)…

      Sa ne lasa viata condusa de o majoritate pensionata si sa tne grabim sa tragem concluzii in urma unui vot majoritar dat de pensionari???

      Votul la alegeri si/sau la un referendum ar trebui sa prezinte optiunile agregate ale electoratului, prin reprezentantii sai, in functie de varste, preocupari, venituri…

      Tacerea sau neparticiparea si au si ele cauzele lor… Sa fim mai atenti si la aceste cauze…

      In concluzie cele 7 mil. de voturi in favoarea demiterii de la referendum reprezinta doar o parte din electorat, si este electoratul captiv al PSD-ului – nimic nou sub soare pana acum.

    • Stalin zicea ca nu e important cine si cum voteaza, ci acela care numara voturile!
      Un socotitor de zile munca de la CAP stie sa numere mai bine decat BULA’!
      Sau nu se vrea asta?

  2. Sa nu consideram USL-ul infrant. Nesimtirea este greu de infrant. Daca privesc putin in jurul meu, la colegii mei, ma sperie rezultatele posibile in toamna. Oamenii sunt dezinformati. Ce bun ar fi in perioada aceasta o reluare a serialului Memorialul Durerii (apropo de crimele comunismului).

    • USL-ul nu a fost infrant, dar cred ca vor urma serioase analize privind strategia contra-productiva, stridenta si perdanta din aceste doua luni. Nu toti liderii PSD sunt hipnotizati de mega-plagiatorul, impostorul Ponta, nu toti sunt dispusi de piara pe limba lui Felix…

      • cheia de bolta (chiar si in sens arhitectural) a USL este pactul PERSONAL intre Ipo-Crin si Ponta. Ponta a facut acest pact (si) pt. ca Ipo-Crin se jurase ca ii aduce zestrea sa de 2 mil. voturi de la prezidentiale. Daca unul dintre cei doi dispare -sa nu uitam ca sunt dictatoriali in prorpiul partid- se clatina sandramaua. Inlocuitorul lui Ponta (probabil cea mai iminenta demisie fortata) nu e legat nici sentimental nici ideologic de PNL. Inlocuitorul lui Crizel ar putea sa incerce sa capitalizeze acquis-ul de imagine si electoral al PNL si sa provoace un divort, sperand intr-un mariaj cu PDL (care nu sta chiar rau la dota maritala).

  3. Guys, stirea ca presedintele Basescu a supravietuit demiterii este pe Reuters, Associated Press, New York Times…. este aproape cert deci??
    Dar ce spaima am tras. Ne-a trecut glontul pe la ureche…

  4. Domnule Tismaneanu,
    Cum sa interpretez afirmatiza dumneavoastra cu care va fundamentati intreaga victorie
    „Cifrele probeaza ca cel putin jumatate din romani spun NU statului de nedrept si ingenuncherii justitiei.”

    1. Cunoasteti foarte bine ca la locale au fost 56% din populatie la vot si ca nu au fost niciodata peste 65% la vot in ultimii 15 ani.
    2. Cunoasteti foarte bine ca nu sunt 18 milioane de votanti romani. Referendumul facut in urma cu 9 LUNI indica o scadere masima a populatiei. Raportat la populatia reala (pe care chiar presedintele o anunta ca fiind cu cel putin 1 milion mai mica atunci cand justifica regionalizarea) s-a depasit cu mult pragul de 50%.

    Cunoasteti toate aceste aspecte si totusi faceti o asemenea afirmatie.
    Stiti foarte bine ca dl. Basescu a convins cel mult 10-15% sa nu vina (din care 6-7% erau maghiari).

    In fine, este jenant pentru un profesor universitar (las la o parte specializarea dumneavoastra in domeniu) sa foloseasca o asemenea afirmatie.

    • Care este sensul referintei etnice din mesajul Dvs? Maghiarii nu sunt cetateni ai Romaniei? Nu discut aici procente atunci si acum. Discut ce s-a intamplat astazi. In pofida unei mobilizari fara precedent din partea USL, coalitie guvernamentala, prin toate canalele vizibile si invizibile, peste 50 la suta dintre cetatenii romani cu drept de vot nu s-au prezentat. Acesta este un fapt.

      • Domnul Tismaneanu, persoana care facea o mie de calcule pt a demonstra ca nu stiu cati romani sunt de partea uniunii stalinisto-comuniste uita sa spuna ca unii au votat de cate 10 ori, altii au indesat in saci voturile decedatilor, S-a furat cu sacul, nu cu votul. S-a ajuns ca in unele judete numarul votantilor a depasit numarul locuitorilor. Pe litoral s-a furat ca-n codru. Dansul face, in zadar, pe corectul si va trage de urechi malitios. Cele opt milioane de voturi ii reprezinta pe , cel mult, cinci milioane de votanti. Chiar si daca iau incalcul ceea ce spune dansul, unde sunt celelalte zece milioane, nu cumva n-au vrut sa legitimeze lovitura de stat?In ceea ce-i priveste pe romanii care au plecat din tara, ei pot vota.Este greu de acceptat infrangerea si, mai greu , este de acceptat consecintele tradarii tarii si a interesului national.

        • Sabina,

          Nu este vorba de o mie de calcule ci abia de 3 calcule. Imi pare rau ca iti este atat de greu cu matematica. Afirmatia pe care domnul Tismaneanu a facut-o „“Cifrele probeaza ca cel putin jumatate din romani spun NU statului de nedrept si ingenuncherii justitiei.” este complet eronata.

          In privinta furturilor, dl. Basescu a avut 8 ani sa demonstreze frauda majora „cu softul” de la alegerile din 2004 si nu a facut-o. Acum a afirmat in mod continuu frauda pe care o vor face cei de la USL si nu a demonstrat nimic. Acum spui si tu cu toata siguranta si taria fara sa ai nicio dovada.

          Din pacate, spre deosebire de tine (banuiesc), am avut de lupta si cu PNL si cu PSD si cu PDL-ul. Iar daca acum nu am fost la vot este pentru a lasa o oarecare balanta intre cele doua rele (USL si PDL-Basescu). Nu stiu ce va bucurati de parca nu vedeti ca a fost o incompetenta crasa in conducerea tarii si in ultimii 3 ani.

      • Domnule Profesor,

        1. Dumneavoastra ati facut o afirmatie complet eronata pe care am mentionat-o mai sus. Asa cum v-am spus, conform recensamantului (care de 9 LUNI nu este facut oficial …) sunt mai putin de 17 milioane de votanti reali. Pe de alta parte sunt 35% care nu au participat niciodata la vot in ultimii 10-15 ani.
        2. Sensul referintei etnice este legat de faptul ca au raspuns, in principal, la alti factori si nu la indemnul domnului Basescu de a nu merge la vot. Acolo si UDMR si Victor Orban si Laszlo Tokes au jucat un rol si nu domnul Basescu.

        In fine, e jenant ce incercati sa faceti. Subiectul era afirmatia dumneavoastra care este una manipulativa si nu justificata.
        Nici eu nu am fost la vot insa atitudinea dumneavoastra este la fel de dezgustatoare ca a celor de la Antena 3.

        • Aveti un limbaj cam contondent. Eu zic ca e bine sa fim mai putin nervosi. Cum observati, eu nu va jignesc, Dvs insa o faceti cu mine. Si totusi, desi limbajul Dvs nu este urban, nimeni nu va pune vreo piedica. Dvs credeti ca stiti de ce multi maghiari nu au votat. Poate aveti dreptate, poate nu. Putina liniste nu strica nimanui :)

          • Domnule profesor,

            1. Dumneavoastra ati facut afirmatia:
            „Cifrele probeaza ca cel putin jumatate din romani spun NU statului de nedrept si ingenuncherii justitiei.”
            Deci atat timp cat nu o retrageti este trist.

            2. Asa cum ii scriam si Sabinei, PDL-ul girat de dl. Basescu a condus prost aceasta tara. A pus multi oameni incompetenti, a condus de pe pozitii de forta si nu de argumente si ne-a lasat cu datorii foarte mari. Faptul ca incerci sa mentin un anumit echilibru dupa ceea ce s-a intamplat la locale nu inseamna ca spun NU statului de nedrept si ingenunchierii justitiei ci ca ii pui sa aiba grija unul de celalalt (atat in ce priveste hotia cat si incompetenta). Daca insa va fi in continuare doar o lupta pentru putere intre cele doua grupuri nu o sa facem decat sa aducem tara si mai jos decat este acum.

          • Dle Tismaneanu, eu locuiesc in Secuime, la Sfantu Gheorghe de vreo 30 de ani(sotul meu este juma-juma) si va spun ca maghiarii nu au votat pentru ca asa le-a cerut „Primarul din Sfantu Gheorghe si preotul la biserica”.
            Presa de limba maghiara scris ca acest referendum nu-i intereseaza pe maghiari, ca este lupta partidelor romanesti de la Bucuresti pentru putere.
            Vecina mea de vreo 70 de ani care voteaza de fiecare data cu UDMR(mi se pare normal) mi-a spus ca nu a votat ca asa „o zis Primarul si preotul la biserica” sa nu mearga acum la vot !
            Milionul acela de voturi ale maghiarilor ar fi schimbat soarta Referendumului, numai ca Dvs nu vedeti cei ~46% dintre romani care AU votat, mai MULT decat cei 44% care au VOTAT in 2007 la suspendarea Dlui Basescu1
            Mi-este mai mult decat evident ca si Dvs ca oricare analist vedeti ce vreti, nu ceea ce este…
            Pacat….
            Cei 46% care au votat sunt tot ROMANI…..
            Dl Traian Basescu este si Presedintele lor, cred ca in America asa este…..

          • Mai mult, va reamintesc cum pana acum procentele slabe de prezenta la vot erau interpretate ca LEHAMITE generalizata a romanilor fata de clasa politica romaneasca, iar acum subit si dintr-o data aceasta LIPSA la vot a devenit INTELEPCINEA romanilor de a nu vota cu Ponta si Antonescu !!
            Jenanta interpretare pentru analistii romani…..Sper ca presa straina sa-si pastreze linia si sa vada lehamirea romanilor, nu-i mai intereseaza nici Basescu, nici Ponta si Antonescu… Lehamitea instaurata nu o mai „vindeca” nici Basescu, nici Ponta si Antonescu… romanii capabili vor pleca pe capete, vor ramane Basescu&Ponta &Antonescu cu copiii lor, care ne vor conduce maine poimaine, nu ??!!!!
            Copiii mei vorbesc si ei de-o vreme, nici nu avem curajul sa deschidem discutia sa-i auzim ca au decis plecarea spre o lume mai buna….iar noi sa ramanem singuri aici, unde mai avem parintii batrani si bolnavi care au nevoie de noi….

          • „Aveti un limbaj cam contondent.”

            Acelasi limbaj il folositi si Dvs. Domnule Tismaneanu:)! Va rog cititi si analizati cu atentie articolele scrise de Dvs. in ultima perioada de timp!

        • @ George. Inteleg calculul tau, si este drept ca, momentan, un mare numar de romani au vrut sa-l demita pe presedinte. Si de aici tu vrei sa extragi o lipsa de legitimitate. Totusi!

          Referendum-ul se judeca in raport cu scopul vizat, si acest scop nu a fost atins.

          Sa nu mai vorbim despre faptul ca absentii activi sunt mai demni dpdv civic decat prezentii mituiti cu loterie si strand.

          Raportat la rezultatele de la alegerile locale, putem observa ca noua guvernare s-a uzat extrem de rapid si ca lumea astepta crestere economica, nu rafuiala a la antena 3 cu presedintele.
          Devalorizarea monedei si taierea a 65% din investitii pentru satisfacerea maririlor la sectorul bugetar a revoltat mai ales mediul de afaceri. Nu e nimic maret in a capitaliza ura populatiei lovite de o criza care e generala, mai ales cand prin devalorizare ai platit si tu pretul crizei dar intr-un mod necinstit.

          Dupa parerea mea, Ponta va fi mazilit de ai lui – i-a costat prea mult. In mod normal, cu putina rabdare si masuri economice viabile, Ponta ar fi obtinut 70% la alegerile din noiembrie. Nici o logica nu explica graba si isteria demiterii, cu riscuri uriase si costuri de imagine excesive.

          • Concluzia Dvs. vine in sprijinul articolului scris de dl. Tismaneanu.

            Ponta nu are inteligenta politica, si poate sa fie bun la raliuri, dar in politica este nul.

            Personal cred ca il asteapta inchisoarea pe domnul Ponta pentru faptele sale.
            Tataia Iliescu a scapat, dar micutul cred ca va fi in curnad alaturi de indrumarul sau de doctorat.

        • chiar trebuie sa vi se explice de mai multe ori ca recensamantul (adica o POZA instant a unei situatii) nu are nicio legatura cu lista electorala? Cel negasit acasa la recensamant nu apare si daca persoana era in spital pt. o luna, si daca era in vizita la Satu-Mare pt. o saptamana si daca muncea pt. trei luni in Australia sau pur si simplu nu voia sa fie recenzat. E ca si cum am vrea sa dimensionam o scoala pe o poza a claselor de elevi.

          • Putin despre recensamant.

            Da, recensansamantul a reprezentat o poza.
            Fiecare recenzor a consemnat locuintele care nu au fost recenzate din motive diverse.

            Daca unii citesc acest comentariu sau daca au priceperea necesara – mare atentie va rog – vor recensa suplimentar acum doar locuintele nerecenzate – asta pentru a explica gap=ul imens intre datele oferite de catre MAI si cele din recensamant. Personal nu am reusit sa recenzez cca. 18% din locuintele arondate.Cauza principala: lipsa sprijinului din partea administratie de la blocuri. Acolo unde administratorul m-a ajutat am reusit in timp relativ scurt sa efectuez recenzarea.

            Consecintele unui recensamant prost executat pot sa fie devastatoare pentru RO..
            Pot sa insemne o crestere falsa a veniturilor per locuitor, pot sa conduca la alterarea unei realitati economice, la o reprezentare mai redusa in cadrul UE.s.a.m.d.

        • Trebuie sa va spun si dvs ca si colegei. Dezinformati cu povestea cu listele de alegatori si recensamantul. Nu exista nicio legatura intre ele!

        • Recensamantul nu are ca scop identificarea votantilor reali. Votantii reali sunt in „scriptele” Ministerului de Interne, atfel: cand te nasti esti luat in evidenta; cand implinesti 18 ani esti bifat ca alegator, iar cand mori esti bifat ca decedat. Asta e realitatea, iar unul din rolul recensamantului e sa identifice, ca si numar relativ, romanii ce locuiesc in tara. Atentie, REFERENDUMUL se raporteaza la NUMARUL TOTAL DE CETATENI CU DREPT DE VOT, din tara sau din afara. Se face o mare confuzie. La alegerile locale se pot aplica rezultatele de la recensamant, dar la cele parlamantare si cu atat mai mult la REFERENDUM se aplica la nr. votantilor de la Min. de Interne. ASTA E REALITATEA DOMNILOR. Faptul ca sunt plecat de 1 an din tara nu inseamna ca nu mai am drept de vot.

          • Dvs vorbiti despre datele de la MAI ??!!
            Sa va spun cum sunt acele date: m-am mutat in 2009 dintr-o locuinta in alta, de la 3 la 2 camere, dupa plecarea copiilor la casele lor.
            Am avut o treaba in Iulie la Casa de Pensii, la Caserie si am avut surpriza sa vad ca figurez in baza lor de date la vechea adresa!!
            Desi la Biroul pentru Pensii unde am depus Dosarul de Pensie am predat actele pe noua adresa!
            Cand am intrebat cum este posibil mi-au raspuns: Noi folosim baza de date a MAI si se mai intampla ca NU au operat mutarea Dvs in baza de date, desi eu am BI din 2009 pe noua adresa!!!
            NU e ceva neobisnuit, se intampla, mi-au zis…
            Lasati-ma cu Baza de date a MAI…..
            Balmajeala ca-n toata Adminsitratia publica romaneasca… habar nu au…..

            • Dar asta nu inseamna ca ce va reiesi de la recensamant va fi mai in regula. La noi a venit o tipa si in 2 minute a si plecat pe usa. Am uitat sa spunem ca 2 frati ne sunt plecat in strainatate. Asta credeti ca inseamna precizie? va inselati. La evidenta populatiei macar sunt sanse sa ne putem numara cum trebuie, dar de la recensamant sansele sunt ZERO. Ce responsabilitate au acei indivizi ce s-au plimbat din casa in casa si au scri in acte aberatiile dictate de noi?

            • Din realitatea referendumu-ului 29 Iulie 2012.

              Persoane recente mutate, cu cca 1-1,5 luna inainte de referendum, s-au regasit la noua adresa, desi erau extrem de sceptice ca acest lucru se va intampla…

              Asa ca mai usor cu pianul pe scari.

              Cine face toti pasii necesari pentru stabilirea domiciliului la o noua adresa este garantat inscris
              corect in baza de date de la MAI.

      • Maghiarii sau populatia maghiarofona din Romania, sunt bineinteles tot cetateni romani, insa era mult mai bine atat pentru ei, cat si pentru toata lumea, din Romania si din Europa, ca premierul Ungariei sa se abtina de a veni la „scoli” de vara cu instructiuni de vot pentru cetatenii unei altei tari !!! mai ales ca acestia au propriile formatiuni politice extrem de bine conectate la politica romaneasca care se puteau si sa-u exprimat cu prisosinta! – Este un precedent inacceptabil care nu trebuie de principiu reiterat sau incurajat deoarece trunchiaza spiritul democratic european, asa cum credeam ca s-a inteles de la incidentele grotesc-comice privind contrabanda „diplomatica” cu urne de lideri fascisti ai regimului horthyst de la alegerile locale – si asta lasand la o parte ideologia si personalitatea nu tocmai democratica, europeana si in spiritul bunei-vecinatati a domnului Viktor Orban din ultima vreme.

      • Domnule Tismaneanu,

        din pacate, jumatate din romani spun DA statului de nedrept si ingenunchierii justitiei: 8 milioane din vreo 15 milioane cu drept de vot (conform ultimului recensamant).

        Tragic mi se pare ca mare parte din ei o fac fara sa fie constienti ca o fac, doar din dorinta de a se razbuna pe viata si pe „reprezentantul” abuzurilor din ultimii ani.

        De unde putem incepe educarea? Si cum? Pana la urma, ne certam pe forumuri cu argumente pro si contra, in vreme ce majoritatea populatiei face ce i se spune la televizor… astazi sunt suparati pentru asta cei dintr-o tabara, maine au sa fie suparati cei din cealalta… Cum transformam disputa din platouri in discutii pe articole in Parlament? si cum facem sa scoatem mediocritatea din Parlament? (nu, nu cred ca cei de la USL au monopolul asupra ei, dar de data asta la ei se vede mai bine ….)

        si imi cer iertare pentru numerele de la inceput… stiu ca 8 e mai degraba 7 si 15 e mai degraba 16, dar nu cred ca argumentul se schimba daca discutam despre ce e dupa virgula…

  5. Da, domnule profesor, asteptam comentariul dvs.
    Este un fel de victorie, dar nu ma simt linistit, pentru ca ceea ce spuneti este foarte adevarat : „Basescu e o piedica…”.
    Nu ajunge o piedica, as spune ca nu ajunge nici o frina, pentru ca ambele pot esua.
    Ce e de facut mai departe ? Intreb , pentru ca sint sigur ca pucistii vor reactiona, violent chiar, deja au inceput hora calomniilor si acuzatiilor post-referendum !

  6. Ne-a trecut glontul pe la ureche? A cata oara? Ion Iliescu, 13-15 iunie, prima suspendare, tentativa de lovitura de stat/ a doua suspendare…

    Domnule Tismaneanu, asta-i o tara pentru oameni foarte batrani, carora nu le pasa, sau pentru oameni foarte tineri, care nu inteleg ce-i in jur. Pentru noi, ceilalti, e prea mult intr-o singura tinerete si-o singura viata.

    Nu prea mai e de trait in Romania.

    • la ora 14:00, Operations Research (afiliata la Realitatea TV) determinase ca profilul alegatorului era in proportie de 52% o persoana de peste 62 de ani. Adica un pensionar.

      • Bazinul electoral PSD e format in mod special din pensionari , cetateni din zona rurala si preponderent din oameni cu relativ putina scoala . Asta zice statistica . E oarecum normal ca pensionarii , bugetarii si asistatii social si fie azi impotriva lui Basescu , pe asta a mizat si USL.

  7. Corect. Sunt oameni perfizi dar cu intelect mediocru. Ii asculti nu doar pe Ponta ci si pe Sova sau Dragnea si iti dai seama ca judeca primitiv si n-au machiavelismul lui Iliescu sau Nastase. Ceea ce e bine. Prefer un hot arogant si prost decat unul abil care ne poate prosti el. Ma tem insa ca doar un sfert din cetatenii romani au spus nu. Ma tem ca din 54% absenti cam doua treimi nu voteaza de felul lor. Ma tem ca doar o treime din absenti adica 18% au spus nu prin absenta iar 7% (15% din 46% votanti) au spus nu cu stampila. Deci 25% nu comparat cu 39% (85% din 46%) care au pus stampila pe da inseamna un raport nu-da de 40-60. Aplicand o corectie de frauda cifrele reale sunt ceva mai echilibrate dar totusi, mai mult de jumatate au aprobat lovitura de stat. Deprimant. Sper din tot sufletul ca macar unii ei inca n-au inteles ce se intampla si sa se trezeasca rapid.

  8. Domnule Profesor,
    As dori sa pot impartasi optimismul dvs. cu privire la infrangerea usl-ului in cursa referendumului.
    Dar am convingerea ca aceasta chestiune inca nu este transata. Acesti indivizi – voiculescu, ponta, antonescu – sunt total lipsiti de scrupule iar perspectiva chiar a parasirii UE nu-i ingrijoreaza, ba din contra, as spune ca este chiar dorita. De aceea, mi-este teama ca scandalul deabia acum incepe cu adevarat.
    Intr-o zi – doua cu siguranta vom vedea ce au in mansetele lor unsuroase de trisori.

    • Dle Profesor,
      Abia ce am citit declaratia lui ponta prin care-si recunoaste infrangerea la referendum si vorbeste despre „lectia” invatata in urma crizei politice provocate, cautand, nu o confruntare cu presedintele ci o coabitare.
      Va marturisesc ca incep sa rasuflu usurat…
      Cred ca mai este inca mult de luptat pana ce aceasta clasa politica, insinuata cu de-a sila in viata tarii, va fi definitiv si ireversibil eliminata si inlocuita cu o clasa matura, reponsabila.
      Oricum, va multumesc pentru oportunitatea ce mi-ati oferit prin blogul dvs. de a-mi face cunoscuta opinia mea personala asupra evenimentelor ce ne-au ravasit.

  9. Nu inteleg, de unde a aparut acest numar… 8 milioane de romani. Oricat am calculat, n-am ajuns la cifra asta. Prezenta la vot estimata PE TERITORIUL ROMANIEI este de 45,92, din care se apreciaza ca aproximativ 80% ar fi spus Da. Tinand cont peste 2 milioane de romani sunt in strainatate, deci voturile lor nu sunt incluse in rezultatele cunoscute, cum s-a ajuns la 8 milioane pro-demitere? Poate am uitat eu putina aritmetica pe care o stiam si in realitate 2+2=5

    • Prin consultarea evidentei obtinuta prin recesamantul populatiei, s-a determinat ca totalul cetatenilor cu drept de vot este de cca 10 milioane de alegatori. Minimul de participare ce confera referendumului caracterul de valid este de 50% + 1, respectiv cca. 5milioane de alegatori. In situatia ca participarea la referendum este sub acesta limita referendumul nu este validat iar presedintele ramane indiferent de numarul de voturi exprimate impotriva sa.

    • na, c-am scris o prostie. cca 10 milioane (mai exact 9,15 milione alegatori) reprezinta deja cei 50%+1 care pot valida referendumul. Daca participarea este sub acest nivel referendumul este invalidat.

      • Comentariul meu era adresat celor care, dupa anuntarea unor estimari partiale, pretindeau aseara, repetand idiot ce au auzit la Antenele de serviciu, ca presedintele si-a pierdut legitimitatea, deoarece 8 milioane de romani au votat pentru demitere. Nici astazi, cand rezultatele finale sunt publice, cu toate furturile, propaganda, SMS-urile ilegale, panourile si pliantele desantate, bauturile oferite in schimbul voturilor, promisiuni de asfaltare si voturile multiple, nu au reusit sa adune 8 milioane. In continuare, in spiritul lipsei de moralitate cu care ne-a obisnuit, USL-ul continua sa nege evidenta, ascunzandu-se dupa diverse artificii ce nu pot convinge decat o anumita patura a societatii…

      • Pentru ca de 2 ani sinteti iar cetatean roman (puteati fi din ’90, dar ati cerut abia in 2010) ,si deci aveti drept de vot. Si pentru ca la ambasada din orasul dvs. s-a organizat o sectie de votare , unde puteati merge sa va exprimati optiunea daca Basescu a tradat sau nu poporul roman atunci cind a luat 20 MILIARDE euro de la FMi si le-a dat bancilor fiice ale caror mame erau banci occidentale–adica a pus poporul roman sa dea din buzunar ,in plina criza, 20 MILIARDE euro unor banci straine. Si nici nu a spus asta poporului,nici nu a consultat poporul daca vrea asa ceva (nici macar nu a invitat celelalte partide pt. a le consulta). Si Ceausescu a imprumutat bani,dar i-a folosit pentru investitii in Ro,nu pentru a le da strainilor.

        Am amici in centrala Min. Externe care imi spun ca diaspora a votat masiv ,si ca se pare ca in final,cind prezenta lor va fi inclusa in calcul,iese exact 50% ,deci lipseste exact UN VOT. Ei,vedeti ce diferenta ar fi facut votul dvs ? Puteati pur si simplu sa mergeti si sa votati ca baba de care va spuneam zilele trecute. Nu ar fi contat,dar la prezenta da !

        Sau,puteati sa faceti precum Paul Niculescu Mizil in 1969 la Moscova –daca doriti,va pot povesti,ca tot sinteti istoric al doctrinelor (pardon,al dictaturilor) sec. XX ….

    • Revista Kamikaze a anuntat ca speranta USL sta la aceasta ora in taranii romani si saraci din SUA si Canada…sectiile de votare sunt inca deschise! :-)
      Scuze pentru interventie.

  10. O victorie dulce-amara…dulce pentru ca prezervarea si aplicarea legii au demontat cacialmaua Voiculescu-Antonescu-Ponta. Ca la un meci de judo, partea pusa la colt s-a folosit inteligent de greutatea adversarului pentru a-l invinge. Cred ca la aceasta ora pucistii isi ling ranile. Au facut deja un pas in spate daca urmarim primele declaratii…vezi Romania este stat democratic, etc, etc, etc. nicio vorba de TB. Astept demisia lui Crin Antonescu, asa cum a promis la lansarea procedurii de suspendare in Parlament. la aceasta ora PNL a fost adus la stadiul de martzoaga la cheremul aceluiasi PSD in cautare de restauratie. Practic au ramas fara niciun fel de startegie politca. „Jos Basescu” a murit.
    Victoria este amara pentru ca tara se reintoarce nu tocmai intr-o pozitia comoda. Societatea este fracturata, imaginea sifonata in exterior de administratia anti-europeana, frustrarea publicului este la cote maxime, presedintele TB este acelasi: o forta bruta, un taifun care construieste si darama in acelasi timp. A fost si ramane partinic, mai degraba o mare controversa decat un liant. Si a ramas fara iepurasi in joben. Peste doi ani, cand TB va parasi scena politica Romania va avea sansa unui nou start. Poate norocul va surade in 2014 si normalitatea va incepe sa isi faca simtita prezenta.

  11. Credeti, domnule Tismaneanu, ca dupa ce Basescu a spus ca prima propritate a sa dupa revenire va fi reconcilierea romanilor, credeti ca va propune un guvern de uniune nationala pana la alegerile parlamentare? Daca raspunsul dvs. va fi afirmativ, credeti ca una din conditii va fi ca Ponta si El Crin sa nu figureze in acest guvern?

  12. Imi permit sa citez din filmul Proces la Nurnberg, scenariu Aby Mann (Abraham Goodman). Iata ce spune judecatorul Dan Haywood (Spencer Tracy):

    „O ţară nu-i o stîncă. Şi nici prelungirea cuiva sau altcuiva. Este ceea ce rezistă atunci cînd a rezista pentru ceva este cel mai greu.”

    Am postat cele de mai sus pentru cei care la fiecare moment tensionat isi manifesta dorinta de a emigra… in Congo. Nu-i judec, le ofer doar o tema de meditatie.

    • Dar atunci cand observi ca nu este vorba de nicio rezistenta, ci doar de, cel mult, supravietuire? Constient ca prezenta ta e cantitate neglijabila cand 7.3 milioane sunt clar impotriva ta (cu sau fara voia/stirea/intelegerea lor), iar din ceilalti 11 milioane doar o parte sunt treji, ce te-ar mai tine aici? Mai ales daca esti tanar si absolut nimic din jurul tau nu ti-ar fi cultivat un simt, macar anemic, de „patriotism”…

  13. Austriecii de la Der Standard spun că „după referendum, justiţia va rămâne tema principală de preocupare în România”, reamintind că românii au votat la 40 de grade Celsius şi încă dinaintea începerii votului opoziţia a clamat falsificarea acestuia. „Unii se întreabă chiar în legătură cu legitimitatea votului: de exemplu în legătură cu numărul real de votanţi. Oficial, în România este valabil încă vechiul recensământ, care are în scripte 22 de milioane de locuitori, pe când în realitate populaţia este de circa 19 milioane de cetăţeni”, scrie Der Standard, cu referire la dificultatea atingerii pragului de 50%+1 pentru validarea rezultatelor votului la referendum.

  14. (In lumea care formeaza anturajul meu, au mers la vot multi din cei care in mod normal, nu
    merg. M-au uimit cu asta, persoane foarte in varsta).
    Violul asupra Constitutiei nu a primit „post-factum”-ul certificat de legalitate de care avea
    atata nevoie.
    Nu inteleg eu pentru ce PDL nu s-a retras din comisiile de vot, pentru ca in conditiile date
    orice declaratie a unuia contra celorlalti 6 – 7 ramanea neluata in consideratie.
    Ne-rezultatul astei mascarade ascunse sub denumirea celui mai democratic instrument al
    DEMOCRATIEI evidentiaza (fara a fi nevoie) ca nu presedintele era institutia care isi
    pierduse legitimitatea in fatza electoratului ci, parlamentul.
    In situatia in care ajunsese urmare a vantului pe care uslasii si l-au suflat in pupa, orientand
    votul de la alegerile locale direct la alegeri prezidentiale, punand oamenii in fata faptului
    implinit de a alege intre un candidat rezultat in urma voturilor la mana intai contra unui
    candidat cocotzat in scaun cu voturi la a treia mana, parlamentul era cel ce trebuia sa-si
    ceara, pentru o structurare validata de vot, alegeri anticipate.
    Abia un parlament consolidat urmare a rezultatului votului electoral isi putea permite sa faca
    ceea ce s-a facut in acest nelegitim mod.
    Comunismul (si comunistii) compromisesera orice, pana acum, in afara acestui democratic
    instrument numit referendum.
    Pescuitori in ape tulburi, au nevoie sa incetoseze, sa murdareasca tot, pentru ca sunt ei,
    comunistii, primi interesati in a nu se putea diferentia intre „alb” si „negru”, intre „adevarat”
    si „fals”.
    Dezastrul pe care l-au produs acum ne scufunda pe toti.
    Oricine a votat ieri a votat impotriva propriilor lui copii. Oricine a votat ieri, a votat de fapt
    impotriva propriului lui interes.
    Sunt atat de multi cei ce-si dau cu stangul in dreptul, confirmand ca „drumul spre iad e
    pavat cu pavele care au pe ele inscriptia „buna intentie”.
    PS. Usl-ul este un pitbull care s-a scapat de sub propriul control si nu va da drumul prazii din
    colti pana nu-l linisteste veterinarul.
    Ochii inrositi in cap indica clar ca e vorba de „turbare”. (Turbarea,este o boala care face sa devina periculoasa orice javra.

  15. m am trezit si am pornit calculatorul:sotia ma intreaba,ce faci asha dimineatza?vreau sa vad care dintre comunisti au cistigat!.am citit apoi ca ungurii sint de vina….!!!
    vai de ea romanica!

  16. BEC spune de 46,13% prezenta la vot. Sa presupunem ca acesta este procentul.
    Sa mai presupunem ca Ponta, Crin, Voiculescu, Sova, Fenechiu, Nicolaescu, Ilie Sarbu, etc sunt cei mai cinstiti si mai corecti oameni din lume.

    Cei mai cinstiti oameni s-au gandit ca, daca ei cred ca popularitatea unui om a scazut atunci acesta trebuie schimbat.
    Pentru a arata cat de diferiti sunt ei au facut greva parlamentara, adica au stat la bufetul parlamentului pe banii nostri (job de vis, pe cuvant! poti chiuli cat vrei, tot iei banii)
    Pentru a schimba omul cu pricina au facut un tur de forta legislativ, au schimbat ce era de schimbat pana au inceput niste PDL gen Barosso si Merkel sau niste fituici gen FAZ si Figaro sa le atraga atentia ca sunt prea productivi pe calea asta.
    Dupa greva si tur de forta au organizat un referendum. La care… majoritatea nu a venit.
    Este ca si cum iti faci ziua de nastere, cheltui 20 mil EUR pentru 100 de tacamuri, vin 46 de oameni dintre care 7 spun ca a fost nasol la ziua ta. Asa ca, tu, te pui in fund ca domnul Goe si urli ca restul de 54 sunt neseriosi, nesimtiti.
    De ce sa nu reconosti ce cei 54 nu vor sa vina la petrecerea ta? ca nu ai fost in stare sa-i convingi ca petrecerea va fi reusita?

    Si ca lipsa de bun simt sa fie completa, Crin ii mai si arata pe unguri cu degetul. Halal moderator in societate!

  17. Domnule Tismaneanu,

    Am ascultat cu îngrijorare remarcile naţionaliste ale liderilor USL. Autorii îmbrăţişaţi de Ponta-Antonescu le furnizează acum fie o strategie ad-hoc, fie una gândită pentru eşec. Sper totuşi că nu vor încita la violenţe pe această linie (Târgu Mureş 1990 …).

    • Da!
      Ardealului nostru drag, cumpatat!
      Bucovinei noastre frumoase, iute la manie! Pe vremuri Ilici sa balacea in voturi… mare surpriza!
      Banatului nostru impulsiv, deschizator de drumuri!

      Un gand bun Regelui nostru, stiu ca nu a fost la vot!

  18. Domnule Tismăneanu, credeţi că dacă se confirmă actualele calcule şi Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni, vom asista la o mişcare de translaţie în parlament în sens invers celei care a adus USL-ului majoritatea? Credeţi că se va rupe această alianţă pînă la alegeri? Credeţi că cei cîţiva liberali care mai au onoare vor avea ceva de spus?

    • Alianta se rupea daca ii dadeau in cap lui Basescu , nu mai avea rost aceasta alianta . Acuma ca dusmanul comun e inca viu , o sa faca front comun impotriva lui si a tot ce inseamna Base , PDL , MRU etc

    • nu intzeleg domnule Mircea intrebarile dvs!!
      oare d-voastra nu shtitzi ca acolo sint oamenii cu cel mai inalt spirit cetatzenesc si patriotic,asha i a denumit preaiubitul Conducator al ruminilor,atunci cind aceshtia au fost dushi cu trenul in 89,sa i ciomageasca pe revoltatzi la Timisoara

  19. Foarte multi romani nu s-au intrebat,daca presedintele a incalcat ,sau nu constitutia,daca a fost sau nu condamnat pe nedrept.Lipsuri grave de cunostinte elementare ale statului de drept din cauza unui sistem de educatie inapoiat.Prea multi nu si-au dat seama ca sunt manipulati de catre televiziunile,care le-au cultivat frustrarile si nemultumirile personale .
    Democratia nu inseamna nimic daca nu respecti valorile ei.Altii le respecta si se duc inainte.Aceasta si pentru ca stiu ,sa spuna :”aiasta nu se poate…”!

  20. Cum sa astepte pana la toamna? Termenele in dosarul ICA – Felix se apropie, Felix a trebuit chiar sa lase din dinti ciolanul de parlamentar ca sa poata musca din justitie. Reteaua lui Voicu e aproape pe butuci, e de inteles ca au intrat in panica.
    A incercat sa-l puna pe ala micu’ la agricultura, dupa modelul Balaban Grajdan, dar n-a mers.

  21. Cert este ca infrinta chiar, gena comunista nu piere usor, desi credeam in `89.
    „Iarba rea din holde piara/ piara dusmanii din tara” ne spunea poetul, iar urmasii iliescului si varanului au invatat poezia si vor sa transforme vorbele unui fictionar in realitate.
    Caci ati auzit ce a zis prim plagiatorul tarii: ungurii nu ar fi cetateni romani, iar el va guverna tara doar pentru milioanele care au votat DA.
    Cit de nesimtiti pot fi.
    Neglijeaza referendumul trecut, au boicotat intr-o veselie lucrarile Parlamentului acum citeva luni, iar acum urla ca apucatii ca neprezentarea la vot ar fi antidemocaratica.

  22. Domnule Tismaneanu imi pare rau sa va spun dar ati pierdut meciu. Ca oficial Dl Traian Basecu nu a fost demis a fost din cauza prezentei in CC a unor elemente gen Zagrean care inainte de a ajunge in CC au fost maxim juristi la CAP-uri.

    Copiez ce a postat la un alt articol civeva care isi spune Paul

    Cred ca calculati gresit. 47% se calculeaza din 18 milioane si ceva. Pragul de 9,2 milioane se referea la listele electorale conform referendului de prin 2000 cred.

    La referendul au participat cam 8,6 milioane. Oricum este nedemocratic sa ii adunati pe cei care nu au participat in tabara d. Basescu pentru simplu motiv ca nu s-au dus la vot.

    Toate sondajele de acum 2-3 saptamani dadeau o intentie de participare de maxim 70%. Daca se calculeaza in ipoteza asta ar rezulta:
    – au fost de acord cu demiterea: 7,4 milioane (86% din 8,6 milioane).
    – nu au fost de acord cu demiterea dar au votat 1,2 milioane (14% din 8,6 milioane).
    – nu au fost de acord cu demiterea dar nu au votat 3,8 milioane.
    – nu intentionau oricum sa mearga la vot 4,8 miloane

    PS: In cei 3,8 milioane care nu au participat la vot cam 1/3 sunt votantii UDMR-ului.

    Deci dupa cum vedeti domnul Traian basescu a fost invalidat masiv de populati (86%) ceea ce inseamna ca legitimitatea dumnealui este apropae egala cu 0 . A pune in partea talerului pe cei care oricum nu veneau la vot (de obicei prezenta la vot in Romania este in jurul a 60% nu demonstreaza decat disperarea faptului ca populatia nu va mai sustine si a trebuit sa apelati la un artificiu pentru a mai putea ramane in functie.

    Cum pe aici nu se posteaza decat opinii pro nu sper prea mult in afisarea acestui comentariu

      • Pentru ca in ciuda diferentelor de opinie (inexplicabile pentru dumneavoastra) consider ca putem avea un dialog folosind argumente si nu slogane.

        Insa intrebarea ramane de de ii considerati pe cei 40% care de obicei nu vin la vot ca find un vot pro traian basescu ?

  23. D-le Tismaneanu, nu-mi aduc aminte sa fi vazut pozitia dvs. in legatura cu scrisoarea intelectualilor romani catre Bruxelles. Explicati-mi si mie, cum poate prostia aceasta istorica sa orbeasca minti luminate pana intr-acolo incat sa produca asemenea puncte de vedere publice. Ca nu sunt de acord cu Basescu, inteleg, fiecare e liber sa faca dupa cum crede, dar ce au cu autoritatile europene? Cat de important poate deveni rolul prostiei in istorie? In ce conditii? Cu ce consecinte? Ce remedii?

      • Multumesc pentru raspuns. Tocmai de aceea v-am intrebat, si eu cunosc cativa oameni pe care i-am pretuit si pe care imi spun ca trebuie sa incerc sa fac in asa fel incat sa continuu sa-i pretuiesc. E dificil insa cand vezi deriva aceasta anti-europeana la persoane puternic pro-europene, cel putin pana in 1989. Mi se pare ca traiesc intr-un film stupid unde criminalul, desi a fost executat, isi reia, dupa o vreme crimele, pastrand exact aceeasi semnatura. Sa nu fie atat de destepti cei care au cazut in aceasta capcana incat sa nu-si dea seama ca e o diversiune?

  24. Acum mi-am dat seama, dle Tismaneanu. Credeam ca aveati dreptate, cu teoria „fugii inainte” a pucistilor PontAntonescu; nu aveti, gresiti; oamenii si-au lasat totusi urmatoarea portita de scapare: ei vor spune pana in panzele albe ca „referendumul ar fi trebuit validat, au fost 8 milioane de oameni care nu-l mai vor pe Basescu” etc. De asta au si balbait-o atata cu ordonanta aia de urgenta, de aia au si amanat pana in ultima secunda sa accepte cererea UE de a lasa cvorumul de 50%+1 in vigoare; ca sa poata spune acum: „da, noi am fost de treaba, ne-a „agresat” Europa, ne-a fortat mana sa punem cvorum, dar n-ar fi trebuit sa punem cvorum si atunci am fi castigat; noi suntem politicieni onesti, suntem „singuri” in fata dictatorului Basescu, Basescu vine peste noi cu „tancurile” Europei si ne obliga sa acceptam inacceptabilul”. Asa vor spune, o sa vedeti; e si stupid, si complet neadevarat, in acelasi timp, stiu, dar asa vor spune, asta e „planul B” al lor. On vivra et on verra.
    Am trimis unui prieten USL-ist poezia aceea cu Hannibal, de EJebeleanu, care va place dvs. Astept cu nerabdare efectul! ;) :)

  25. Foarte potrivit titlul „Rolul prostiei in istorie…”, si cu situatia, si cu personajele. Cand ma gandesc ca fiecare dintre noi, cetateni Romani, am dat din buzunar 2E ca sa finantam referendumul asta stupid, ca sa nu mai vorbim de consecintele pe plan psihologic, de certurile intre prieteni si intre rude, ca ala-i USL-ist si allalt PDL-ist…

  26. (voi repeta acest comentariu pana veti avea amabilitatea de al posta)

    Domnule Tismaneanu,

    Am nevoie de ajutorul Dvs.! Am nevoie de un sfat! Am nevoie de consiliere!

    Am un sef care acum trei saptamani, in timpul discutiilor inevitabele pe marginea referendumului (purtate in pauzele de o cafea si o tigara) ne spunea noua, subordonatilor, ca dupa parerea lui, actiune USL nu este o lovitura de stat, ca dupa un oarecare timp sa declare sus si tare ca este lovitura de stat!

    Acelasi sef ne indemna sa ne prezentam la vot pentru a ne exercita dreptul consfintit prin Constitutie, ca dupa aceea sa se razgandeasca, cerandu-ne neprezentarea!

    Acelasi sef cu o zi inainte de referendum, ne-a declarat ca el va vota, ca sa aflam astazi ca nu s-a prezentat la urne!

    Dupa parerea Dvs., va intreb, mai pot avea incredere in acest sef?

    Pentru ca sincer, pe mine ma bate gandul sa demisionez si sa-mi caut un loc de munca intr-o alta companie!

    Multumesc anticipat pentru un eventual raspuns!

          • Domnule Tismaneanu,

            Va urmez indemnul si revin la tema articolului! Da! Aveti perfecta dreptate in ceea ce-i priveste pe Ponta, Antonescu si Voiculescu! Dar va intreb: Prin declaratiile facute astazi, Domnul Basescu oare nu se aseamana/confunda cu aceste personaje? Dansul spunea aseara ca odata revenit la Cotroceni va fi un adept al reconcilierii nationale! Cu asemenea declaratii facute astazi? Ma indoiesc ca va reusi!

      • Domnule Tismaneanu,

        Sunt convins ca in alt context si cu alt personaj in rolul pricipal, dar in cadrul aceluiasi scenariu…as fi primit un sfat foarte pertinent si bine argumentat din partea Dvs.!

        Toate cele bune!

  27. Din ce-am vazut, pentru USL nimic nu e prea josnic. Si-am mai vazut ca 6 milioane de romani vorbesc limba suburbana a antenei3, limba care, intr-un stat cu legi care se aplica, sfarsesc de regula in penitenciare. Urmatoarea miscare USL va fi incitarea la o noua mineriada (avem una trecuta in palmares tot de arhi-mentorul PSD, sinistrul MaiDraga). Evident, de frica faptului ca vor fi trasi la raspundere pentru ce-au facut. E ultima solutie. Adica, un fel de razboi civil. Si nu cred ca cei 6 milioane de ciutaci si confuzi se vor da inapoi, tarfe in bikini, alcoolizati si snapani. Asta doar daca lui Basescu nu-i da prin cap ceea ce e evident pentru a anihila un potential devastator conflict de guerilla: sa infunde puscariile cu iresponsabilii astia catalogabili lejer in psihopati si golani de coltul strazii. Cu toate astea, primitivismul african al societatii romanesti adaugat fragilitatii legislative a statului de drept ma face sa ma gandesc ca totusi un razboi civil e aproape inevitabil. Despre prostie, aproape nu mai e nimic de zis cand ea e in stare sa invie si mortii: si aici ma gandesc la PDL si basescu care devenisera isi comandasera coroanele funerare. Iata-i deci, dupa cateva saptamani de guvernare USL, fara sa faca nici un efort, mai vioi si mai veseli decat niciodata.

    • „Si-am mai vazut ca 6 milioane de romani vorbesc limba suburbana a antenei3, limba care, intr-un stat cu legi care se aplica, sfarsesc de regula in penitenciare. ”

      Sunteti de acord cu astfel de afirmatii Domnule Tismaneanu..ca cei care au votat pentru demiterea Domnului Basescu ( 6 milioane de romani ) sa ajunga in penitenciare?

      Si daca au ajuns sa vorbeasca limba antenei3 a cui este vina (oaresi nu cumva si a exponentilor societatii civice care nu au putut sau nu au vrut sa coboare din turnul lor de fildes)? Si daca vorbeau limba „b1tv” atunci nu mai ajungeau in penitenciare?

      Convingerea mea…si este a mea (si poate si a altora)…ca Romania a ajuns astazi in criza morala, politica si chiar economica datorita Domnului Basescu…datorita modului in care a inteles sa-si indeplineasca atributiunile de Presedinte al Romaniei…si ma refer in primul rand la rolul de MODERATOR!

        • Sunteti de acord cu astfel de afirmatii Domnule Tismaneanu..ca cei care au votat pentru demiterea Domnului Basescu ( 6 milioane de romani ) sa ajunga in penitenciare?

          Si daca au ajuns sa vorbeasca limba antenei3 a cui este vina (oare nu cumva si a exponentilor societatii civice care nu au putut sau nu au vrut sa coboare din turnul lor de fildes)? Si daca vorbeau limba “b1tv” atunci nu mai ajungeau in penitenciare?

          • Am scris in graba si se intelege altceva decat ce-am vrut sa spun. Las la o parte alte erori de exprimare. Tin sa corectez doar una: nu cele 6 milioane de romani trebuie sa ajunga la inchisoare ci doar cei care au provocat harababura asta. Si aici e clar vorba de guvernanti – puscarie sau nu trebuie sa plateasca – voiculescu, ponta, sova si alte mizerii din aceeasi tagma care-si spun ‘politicieni’ fiind de fapt doar infractori comuni si oameni de nimic. Fara respectarea legii, toate discursurile despre statul de drept sunt doar flatus vocis. Nimeni nu-si poate permite orice cu impunitate. Cele 6 milioane platesc altfel – modul de viata pe care si l-au ales e o plata in sine.

        • Domnule Tismaneanu,

          Am observat ca in general Dvs. raspundeti intr-un mod detaliat numai acelor comentarii care sunt in acord cu ideile si opiniile exprimate de Dvs. prin articolele publicate! Trebuie sa recunosc totusi ca este dreptul Dvs.!

          In alta ordine de idei…accept cu mana pe inima ( in virtutea faptului ca v-am citit si va citesc) ca sunteti un adevarat om de cultura cum putini sunt in Romania!

          Dar nu puteti nega faptul ca in primul rand sunteti om..facut din carne, oase, sange si sentimente! Si ca fiecare dintre miliardele de oameni de pe aceste planeta obisnuiti sa beti apa, sa mancati, sa mergeti la toaleta, sa ragaiti uneori cand sunteti singur, sa faceti dragoste, sa beti un sprit , etc!

          Dar in acelasi timp, ca oricare dintre noi..puteti avea si sentimente de frustrare! Oare nu cumva frustrarea pricinuita de faptul ca ati fost destituit de Ponta a generat acest partizanat (nu spun fara logica) cumva inexpicabil pentru Domnul Basescu?

          Hmmm..Va fi oare acest comentariu publicat?

  28. Savurez articolele si cartile dvs. insa imi este mai greu sa inteleg partizanatul neconditionat al dvs cu tabara presedinteleui Basescu ( pot intelege preferinta pentru o anumita persoana-mai ales cind dusmanii dlui Presedinte par o adunatura de hoti impenitenti si tupeisti). Ceea ce pricep mai greu este cum un personaj grosier cu atit de multe scaderi poate sa fascineze pe unele virfuri ale culturii romanesti care trec sub tacere derapajele morale si uneori democratice ale lui Traian Basescu.
    Imi imaginez cu ce usurinta ar putea argumenta acestia daca ar fi fost in situatia inversa (prezenta la vot de peste 50%). Imi demonstreaza ca nu este vorba de altceva decit de interesul material. Cit despre meritul lui Traian Basescu in „eliberarea justitiei” cred ca este ca in povestea cu „musca la arat”- sistemele tip MCV i-au dus pe Nastase, Vintu si ceilalti acolo unde le este locul. Astept cu interes ziua in care se va scrie si despre rolul nefast alt felului de a face politica al dlui presedinte Basescu, al felului cum eminenta sa fata a ajuns europarlamentar (uau!, primii trei oameni din stat au sotii europarlamentari-cine mai zicea ca in Romania locul femeii este la cratita!).
    Gasesc mai echilibrat opinia dlui Plesu (ma inclin!) din FAZ http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/gespraech-mit-andrei-ple-u-unseren-politikern-fehlt-die-reife-11835477.html
    Sau am ajuns atit de jos incit un inadecvat ca Traian Basescu sa reprezinte salvarea Romaniei??

    • Domnule Dan Matei, ati putea detalia de ce este inadecvat Traian Basescu? Nu vreau sa declansez o polemica pe tema aceasta, dar mi se pare ca multi dintre cei ce cred asta in mod sincer (nu ma refer la trompetele din televizor sau postacii platiti) au o imagine foarte idilica despre cum ar trebui sa fie presedintele ideal al Romaniei. Poate isi imagineza ca suntem doar un popor de aristocrati culti si politicosi, dornici sa respectam legile perfecte pe care le avem, pe scurt, un popor ideal intr-o tara ideala. Si ne e rusine cu Traian Basescu.
      Dupa episodul esuat Emil Constantinescu – de pe urma caruia au ramas doar Zoe Petre si Ciuvica, cred ca ar fi fost necesar un pic de pragmatism si realism.

  29. Stati sa vedeti ce urmeaza fratilor,

    Astia nu mor asa usor. Acum umbla la fineturi cu numarul populatiei cu drept de vot. De aceea au umblat inainte de lovitura la Institutul de Statisticam unde au reangajat pe directorul care isi daduse initial demisia. Urmeaza zile grele si nu ar fi exclus ca batrani de genul Predescu din CCR sa incline pana la urma balanta in sensul demiterii. Sper sa vorbesc in dodii…

  30. Excelent articolul! Iliescu ï-a mancat „pe toti : Cosma cu minerii, Gioana „prostanacul”, Nastase ingamfatul, iar acum si Ponta….. Este clar, el este RUGGIERI alchimistul pesedist si gata….
    Sunt convinsa ca multi romani au fantezii cu „sfarsitul”lui Ilici cata vreme JUSTITIA, pe care tocmai am salvat-o ieri, nu l-a condamnat pana in prezent! Iliescu, Voiculescu & co sunt cauzele unor rele imense si daca nu se rezolva urgent romanii vor mai avea de tras ……. iar „hipnoza” televizoarelor antenizate va perpetua si ea ………. Dac-ar mai si plati „vinovatii” costurile pierderilor economice din ultimile 2 luni, ale referendumului pe nepusa-masa chiar ar fi de vis (adica normal).

  31. Ma bucur sa va regasesc din nou domnule Profesor.Stiti -sunt sigur- ca domnii Pontanescu ne ofera de ceva vreme noua si celor care sunt de acord tot timpul cu Ilici si compania de sunete , mirosuri si mici gulaguri de jucarie -melancolii de bolsevic defulat( tineretea bat-o vina!) minunate momente de prosteala publica si frison isteroid cu miros de dinainte de caderea Comunismului.

    Ceea ce se produce in Romania mexicanizata brusc este halucinant , unic de periculos si inconstient pana la Luna si mai sus….

    Orbii voteaza , schiopii , ssurzii, manechinele si mazarichea , samd. Iti sta mintea pe loc. Mioritic. Nu as fi crezut ca unii fosti si discipolii lor pot fi atat de rai. Pot fi.

    Referendum ca o prada. Vie. Traiasca Democratia – adevarata Democratie!

  32. D-le Tismaneanu eu vad putin altfel lucrurile:o parte dintr-e romani s-au dus la vot sa-si exprime opinia in legatura cu demiterea presedintelui.Unii in majoritate covarsitoare au votat da,altiimai putini la numar au votat nu iar pe altii nu i-a interesat problema si au stat acsa.Sa spui ca cei care au stat acasa sunt de partea presedintelui nu mi se pare corect daca voiau sa-l sustina veneau si votau nu oricum sunt mai multi decit cei care au votat si aveau castig de cauza.Dl Basescu si-a dat seama ca nu este dorit de romani si de aceea a facut apel la cetateni sa nu se prezinte la vot.Fapta imorala dupa parerea mea.Oamenii au votat pentru demiterepentruca s-au scarbit de comportamentul sau si nu din cauza privatiunilor la care au fost supusi (numai populatia nu si politicienii).Asta simtim noi „prostimea”si asa am reactionat.

  33. Domnule Tismaneanu,

    A treia editie a conferintei „Diaspora in Cercetarea Stiintifica si Invatamantul Superior din Romania” va avea loc la sfarsitul lui septembrie. Din pagina de prezentare (http://www.diaspora-stiintifica.ro/despre-conferinta.html) aflam ca evenimentul va avea loc sub „inaltul patronaj al Primului Ministru, Dl. Victor Ponta”. Editiile anterioare au fost sub patronajul presedintiei.

    Invitatii din strainatate ar trebui informati ca prin participarea lor tacuta il vor legitima pe actualul premier. O luare publica de atitudine ar fi foarte binevenita.

    Cu consideratie, H.C.

  34. De mocratia a invins!
    Exista varianta neagra pentru Basescu:
    – 9200000 votanti;
    4700000 spun DA;
    4500000 spun NU;
    Basescu demis, lovitura de stat a reusit

    – 8400000 votanti;
    7500000 spun DA;
    900000 spun NU;
    Basescu ramane; lovitura de stat a esuat;

    DEMOCRATIA A INVINS!

  35. Domnule Profesor,
    este unul din cele mai ” consistente ” articole pe care le-am citit in ultimele luni; analiza dvs este impecabila ; sunt mandra ca in Romania zilelor noaste putem avea oameni ca dvs ;
    cu deosebita consideratie,

  36. Domnule Tismaneanu,

    Platforma contributors.ro era un loc unde se adunau oamenii pentru a dezbate civilizat diferite aspecte.

    Imi pare ca a fost napadita de multi altii – pana si acest loc virtual al intalnirilor si discutiilor civilizate pare sa fie atacat de prosti…

    Cum poti sa incurci borcanele legate de baza de date a MAI – care indica, cu mici erori, in fiecare ora, minut, secunda – numarul de cetateni cu drept de vot – cu numarul persoanelor recenzate in 2000 sau in 2012???

    Este caldura asa de mare???
    Daca este caldura prea mare, un pahar cu apa pentru comentatorul/comentatorii napadit/napaditi de arsita, va rog…

    Se doreste inducerea unei confuzii in mintea cetatenilor????

    Cum a fost posibil ca CCR sa ceara date si informatii de la INS???
    In baza carei legislatii, ce articol de lege face trimitere la informatiile detinute de INS pentru a judeca un verdict legat de rezultatele unui referendum???
    Pot sa afirm clar ca este o incercare a CCR-ului de a sprijini fatis pe cei care au dat lovitura de stat!

    Imi pare ca CCR si-a incalcat juramantul depus.

    Cum poate o institutie de stat, MAI, astazi sa dea un raspuns si maine altul?

    Mai poti sa ai incredere in MAI, institutia care ar trebui sa te apare, daca astazi una spune si maine alta?

    Cum a fost posibil ca CCR-ul sa amane cu maximul posibil, 30 zile, o decizie care este posibil sa fie luata in termen mult mai scurt?

    Cine plateste pentru aceste grave erori?

    Eroarea politicienilor este sprijinita de ministri, membrii din aparatul administrativ si simpli cetateni ametiti de vuzuzele propagandei desantate…

    Platim prea scump pentru aceste erori si tolerarea lor nu mai este posibila – limita maxima a suportabilitatii a fost depasita!

    • Intrebarile Dvs sunt si ale mele. Ale multora care nu inteleg cum se poate sfida atat de brutal ceea ce tine de zona evidentei. Jocul pucistilor este insa unul bazat deopotriva pe un imens apetit de putere si pe teama ca vor fi trasi la raspundere. De-aci si rasturnarile continue de argumente, daca argumente pot fi numite balbaieilie nevolnice ale unor oameni ajunsi sa conduca administratia tarii. „Uite popa, nu e popa”. „Uite lista, nu e lista” s.a.m.d.
      Ganduri bune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro