duminică, aprilie 18, 2021

România. Țara în care se fac legi care nu se respectă

Mania grandorii, boala autosuficienției, credința că este chiar mai mare și mai tare decât a fost vreodată Nicolae Ceaușescu dar și lașitatea evidentă a delegaților la Congresul extraordinar al PSD l-au făcut pe dl. Liviu Nicolae Dragnea să își piardă cumpătul de-a dreptul în cele mai bine de 90 de minute cât a stat cocoțat la tribună. A fost stimulat, probabil, stimulat și de dorința de a se da grande în fața prea frumoasei lui Lolite.
Dl. Dragnea a dat ordine, a trasat sarcini, a formulat directive atât Parlamentului cât și Guvernului, convins că a readus România la stadiul de partid-stat. Lovit fiind de paranoia, s-a comportat asemenea cuiva care își închipuie că el și partidul pe care îl conduce vor deține în România pe veci puterea. A lansat, între altele, și primejdioasa, și iresponsabila idee că cei care vor spune în public, de pildă în fața organismelor europene de la Bruxelles și Strasbourg, că Împăratul de la București e gol, că e deficitar la capitolul cultură democratică și că are comportamente autocratice, ar putea fi sancționați. Drept pentru care Parlamentul are misiunea de a face în acest sens o lege. Probabil cu un singur articol. Adevărat este numai ceea ce spune dl.Liviu Nicolae Dragnea.
Dl. Dragnea care este nu numai președintele PSD, ci și președintele Camerei Deputaților pare a fi victima unei veritabile manii a legiferării. Nu, nu doar legile justiției trebuie modificate, distorsionate, făcute să fie în favoarea bandiților, corupților și penalilor care au ajuns să conducă astăzi România, ci și multe alte acte normative menite să- i asigure intangibilitatea lui Dragnea și clicii sale mafiote.
Interesant și scandalos de-a dreptul este însă că guvernul României sau, mai bine spus, cele trei echipe de inși submediocri plantate la Palatul Victoriei din ordinul și din voința lui Liviu Nicolae Dragnea, nu e în stare să aplice nici măcar legile aflate deja în vigoare.
Și ca să nu mă mai acuze de minciună ministrul Finanțelor publice, dl. Eugen Orlando Teodorovici, cel care a primit o diplomă fără să meargă o zi la cursuri, așa cum a făcut-o insul în cauză zilele trecute pe facebook, mă grăbesc să exemple cum nu se poate mai concrete. De pildă, Legea 85/2016, adoptată de Parlamentul României. Simbolul însuși al democrației care are, așa cum susține dl. Călin Popescu-Tăriceanu, și onoare, și demnitate, întărite printre altele cu indemnizații. Altminteri nejustificat de mult umflate pentru nemunca ce se lăfăie în lege între pereții fostei Case a Republicii.
Legea, promulgată de președintele României, dl. Klaus Werner Iohannis, prevedea restituirea în tranșe a ciuntirilor de salarii făcute în vremea guvernării Băsescu-Boc. Beneficiari urmând să fie acei profesori care nu și-au recuperat pagubele prin acțiuni în justiție.
Fiecare profesor a primit din partea instituției de învățământ în care lucrează o adresă în care i se aducea la cunoștință, negru pe alb, cum vor fi eșalonate plățile. Numai că singurul care a pus în aplicare prevederile legii a fost guvernul Cioloș. Acela pe care propagadiștii aflați în serviciul coaliției PSD-ALDE (în special posturile de televiziune România tv, Antena 3 și tot mai de neprivitul TVR1) nu mai știu cum să îl mai hulească. Legea bugetului de Stat pe anul 2017 și aceea aferentă anului 2018 nu prevede banii necesari pentru aplicarea legii. Miniștrii Educației care și-au tocit degeaba, ineficient fundurile pe scaunele din Strada General Berthelot, indiferent că a fost vorba despre Pavel Năstase ori despre agramatul Liviu Pop, nu au scos o vorbă. Au ridicat neputincioși din umeri, au preferat să tacă pentru ca nu cumva să îl supere pe Daddy Dragnea și să nu își pună în primejdie funcțiile. La rându-i, domnul Valentin Popa- Pamblică, susținut să acceadă în funcție de cei 40 de rectori care de care mai penibili, mai lipsiți de coloană vertebrală și de un elementar simț al onoarei, nu are nici el nici o părere și nici nu face nimic pentru rezolvarea problemei. Adică spre a duce la îndeplinire aplicarea legii. Oare nu a jurat dl. Popa, atunci cănd s-a săvârșit miracolul în urma căruia a devenit ministru, pe Constituția României? Nu s-a angajat că va respecta legile țării?
Cert e că în România, stat al Uniunii Europene, legile au ajuns să se facă pentru a nu fi respectate. Oare ce părere are despre aceasta, dl. Klaus Werner Iohannis, președintele României? Cel care și-a pus prețioasa semnătură pe decretul de numire al guvernului Dăncilă despre care avem semne tot mai evidente că este cel mai prost din istoria României.

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. Nici un cuvânt despre opoziție? Nici un cuvânt despre societatea civică care poate formula concepte proprii.

  … „.. guvernului Dăncilă despre care avem semne tot mai evidente că este cel mai prost din istoria României…. „….

  In democrație electoratul refuză votul pentru un guvern când nemulțumirea e prea mare. Opoziția obține prin vot un mandat pentru a forma un guvern nou.
  Ce e altfel în România?

   • Nu sint „practic imposibile, ci nu s-a vrut.
    Au fost doua ocazii ratate de PNL, USR si Presedinte. Care le-a mai acordat o sansa :P
    Dar da, ce nu vrei e imposibil :D

    • Strada știe ce vrea și ce nu vrea.
     De ce nu se discută 2018 mai mult cerințele din societatea civică cu un concept „în concurență“ cu cel al penalilor din guvern? Fluieratul pe tribună la fotbal e una. Opoziția (parlament sau strada) care discută în scena publică românească alternativa politică la actualul guvern de mârsavi trebuie prezentată zi de zi.
     Nu mai e timp de pierdut. Tinerii părăsesc țara.

    • Dupa mine, ciclurile astea electorale de 4 ani au un sens. Ele dau posibilitatea electoratului sa se convinga de performanta/ contraperformanta unei guvernari. Altfel, dupa un an sa inlocuiesti majoritatea parlamentara sau si mai grav, numai guvernul, oferind posibilitatea unui alibi – asa cum s-a intamplat de curand cu acceptarea unui guvernul Ciolos – asta e o greseala. Poate ca dezastrul e mai greu de suportat, dar cred ca nu exista alta cale. In Romania oamenii nu se uita la „subtilitati”, nu stiu bine ce e si ce rol are libertatea, democratia intr-o societate (ca o paranteza, s-ar fi zis ca tocmai noi, iesiti din bolsevismul national-ceausist, ar fi trebuit sa stim, dar nu-i asa). Colectivismul e o trasatura psihologica general umana, care vine din zorii civilizatiei, e greu de iesit din el.

    • Presedintele care n-a vrut anticipate (dupa o idee de Victor L)

     Explicatiile simple sunt cele mai bune.
     Iohannis n-a stiut, fiindca nu i-a aratat ilustrul sau predecesor sau cum se fac.

     In aprilie 2012, dupa trantirea guvernului MRU, base n-a vrut anticipate si l-a preferat pe VVP.
     Socoteala de-acasa nu s-a potrivit la urne, iar peste 6 luni l-a nominalizat din nou…

  • Nu am inteles pe ce va bazati cand spuneti „In democrație electoratul refuză votul pentru un guvern când nemulțumirea e prea mare. Opoziția obține prin vot un mandat pentru a forma un guvern nou.”

   Cum poate electoratul refuza votul pentru un guvern? In Constitutie scrie ca Presedintele poate refuza „guvernul”, insa argumentul „cand nemultumirea e prea mare” nu e unul de KPI concret masurabil. E de la categoria „se pare ca” a lui Gadea de la A3.

   Electoratul s-a pronuntat prin vot deja, nici un guvern nu a cazut pentru ca era nepopular in afara momentul cand partidele care au majoritate nu l-au dat jos (din motive de pierdere de imagine). In Romania nu vad PSD-ul sa isi dea propriul guvern jos pe motiv ca la urmatoarele alegeri va pierde voturi daca continua cu el.

   In timpul guvernarii (intre ciclurile electorale), opozitia nici ea nu poate obtine vot (de la cine? de la electorat – pai de asta este in opozitie, nu are numarul de voturi necesare deci, strict vorbind, nici acordul electoratului de a forma un guvern). Basca faptul ca nu il va putea trece prin vot in parlament.

   Nu inteleg rationamentul dvs in logica reala a prevederilor constitutiei.

 2. De la un punct încolo, pe lângă anumite avantaje de ordin tactic imediat (banii aceia sunt mai eficienţ alocaţi pentru cine ştie ce chestie mult mai „lucrativă”), pe termen lung se aruncă în derizoriu însăşi ideea de LEGE.

 3. Acum trebuie despăgubiți pușcăriașii fiindcă s-au chinuit prin pîrnaie fără spa, salon de masaj și jacuzzi, pentru profesori deocamdată nu sînt bani. Congresul a fost simpatic, turma de maimuțe din sală care imitau oamenii m-a convins că Dragnea a muncit mult cu ei și d-aia merită să-i oferim tot rectspectul nostru. Același rectspect și pentru frații lor de afară, gorilele cu chipiu care se chinuiau să scrie amenzi.

  • La un miting a lui ceasca, unul dintre „organizatori” vine amenintator catre unul care tacea:
   -Ba tu de ce nu strigi si tu „ura” ca toti ceilalti, ce… esti mut?
   -Nu – raspunde cetateanul – eu o tin in suflet!

   • Eiii, la congresul ăsta, preacuviosul Dragnea Făcătorul de Minuni a făcut muții să vorbească, ceea ce nu-i de ici-colea, mai ales că avem dovezi, adică mutu’ a fost amendat fiindcă a strigat! Mai trebuie să vadă și orbii ce-au votat și după minunea asta va să vie și înălțarea în dubă și schimbarea la față în zeghe. Da’ dacă ucenicii nu vor să mărturisească, degeaba!

    • Ramane sa mai aflam ca s-a facut proces verbal ca niste handicapati locomotor le-au tras suturi in c… unor politicieni, defaimand astfel tara.

  • Sunt curios daca aceste despagubiri se vor acorda TUTUROR detinutilor, sau numai unora… Nu de alta, dar conditiile in care stau sau au stat cei pe care ii au ei in vizor sunt oricum infinit mai bune decat conditiile in care stau ceilalti detinuti.

 4. Legi incalcate?
  Probabil ca otoritatile noastre iau de buna zisa britanicului „tratatele sint incheiate pentru a fi incalcate”, ceva in genul asta :P
  Sau una din zisele neaose „legile sint facute pentru catei, nu pentru dulai”.

 5. Klaus Werner l-a felicitat pe Vladimir pentru victoria sa in alegeri. Cred ca-i spuneam vreo cateva la telefon de -l faceam sa regrete ca a castigat alegerile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Cine pierde în urma actualei crize de orgolii?

Alianța USR-PLUS a comis greșeala ca de-a lungul celor aproape 5 luni de când e parte la o așa-numită coaliție de guvernare,...

Fostul deţinut politic Petre Pandrea îi scrie premierului Ion Gheorghe Maurer (august 1965)

Primul gând care ne-a trecut prin minte, după ce am descoperit şi citit scrisoarea inedită de mai jos, a fost despre „sindromul...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro