marți, iunie 25, 2024

România a adoptat moneda Euro… De mult

Aud la radio că Preşedintele lansează un Comitet pentru stabilirea calendarului de trecere la Euro în 2019. Citesc aici că Primul-ministru avertizează că nu sunt numai beneficii dacă trecem la Euro. Luările de poziție, ori în favoarea adoptării euro ca monedă națională ori, din contra, pentru menținerea leului ca monedă a României, ignoră în opinia mea realitatea curentă: euro este de peste zece ani folosit intens în România ca unitate de măsură a valorii, ca unitate a prețurilor pentru mașini, telefonie, imobile, servicii turistice și destule altele. Pentru ilustrare puteți răsfoi orice ziar sau urmări programe audiovizuale de știri și va apărea o valoare exprimată în euro în primele 5 minute.

În cele ce urmează doresc să arăt că această stare de fapt este mai rea pentru români decât oricare dintre variantele dezbătute mai sus. În primul rând această stare generează derută și confuzie, îngreunând compararea prețurilor și a valorilor. Să ne imaginăm pentru un moment că în România ar fi simultan valabile atât sistemul de măsură metric cât și cel imperial. Adică distanțele ar fi exprimate de unii locuitori în kilometri și de alții în mile. Unele taxiuri bucureștene ar afișa prețul de 1,39 lei/km, altele de 2 lei/milă. Confuz? Desigur, chiar dacă raportul de conversie dintre cele două este constant. Dar dacă mărim deruta și ne închipuim că raportul de conversie dintre km și mile fluctuează zilnic, decis de către o autoritate centrală. Ar schimba unlele taxiuri prețurile zilnic? Și-ar schimba clienții zilnic preferințele? Sau ar accepta riscul să plătească puțin în plus pentru confortul de a nu calcula și recalcula? Cam asta se întâmplă în realitate cu prețurile, valorile, indicatorii economici ai României, care sunt exprimate de unii în lei iar de alții în euro. Mi s-a întâmplat o dată ca o plată „informală” pentru prestarea unui serviciu să genereze controverse puternice între cunoscuți: primul a declarat că a plătit o mie iar al doilea a apreciat că suma este mult prea mare. După cinci minute de dezbateri pasionate s-a aflat problema, primul gândea în lei, al doilea în euro.

De ce să aibă un cetățean de rând ale cărui afaceri sunt exclusiv în Romania și ale cărui venituri sunt fixate in Lei risc valutar? Acest risc trebuie asumat cel mult de către cei care fac comerț exterior.

Apreciez practica calculării prețurilor și tarifelor în euro ca dăunătoare nu numai pentru cetățeanul individual cu venituri in lei ci și pentru economia României în ansamblu, cel puțin în privința

 • deficitului de cont current: importatorii nu sunt descurajați de riscul valutar iar exportatorii nu își îmbunătățesc competitivitatea în cazul deprecierii Leului. Cu alte cuvinte, deprecierea nu stimulează eficace reducerea deficitului de cont current.
 • confuziei de unitați pentru măsurarea performanței economice (PIB, deficit, inflație, etc.) unii folosind Lei, alții Euro și probabil unii pe ambele în mod amestecat
 • tot efortul administrativ efectuat atât de vânzători cât şi de cumpărători, de verificare a facturilor, suma în Euro de înmulţit cu cursul…care curs, cu ce rotunjire, etc. care duc în unele cazuri la tranzacţii incomplete.

Dacă presupunem că adoptarea Euro este benefică României consider că nu avem, teoretic, decât 2 căi de a ajunge acolo:

 1. Adoptarea unilaterală. De mâine desființăm leul și folosim numai euro în fiecare zi dar nu ca pe moneda proprie (adică unde putem influența politica monetară) ci ca pe una străină. Exemple: Muntenegru, Kosovo și țările foarte mici ca Vatican, Andorra, etc. Practic însă, pentru o țară de dimensiunea României, nu cred cred că BCE și Comisia Europeană vor tolera așa ceva.
 2. Convergeța economică graduală. Trebuie mai intâi să facem comportamentul Leului să conveargă către cel al Euro, să îndeplinim criterii, măsurate in Lei, pentru a putea apoi trece la Euro. Pentru a îndeplini criteriile consider că societatea trebuie să folosească câțiva ani Leul cu suficientă încredere. Acum avem un cerc vicios, publicul nu are încredere în Leu, preferă altă monedă și astfel nu contribuie la convergența Leului, confirmându-și neîncrederea.

Ce e de făcut? Să recunoaștem că este în interesul nostru să folosim o singură unitate de măsură a valorii în toată România, să remarcăm că perioada de inflație galopantă a apus cu peste zece ani în urmă, că moneda este total convertibilă și că „gardianul” ei, BNR, este una dintre foarte puținele instituții respectate în România (chiar dacă nu şi iubite). Să gândim valori în lei, să încercăm pe cât posibil să încheiem contracte cu prețuri în lei spre a nu avea risc valutar. Dacă vom fi consecvenți vom reuși ca peste câțiva ani să avem o monedă funcțională pentru toată România și să gândim la rece dacă e bine sau nu să trecem la euro, așa cum fac acum Cehia și Polonia. Şi dacă decidem că trecem la Euro, atunci să trecem toată ţara deodată, nu numai anumite firme sau sectoare economice.

Distribuie acest articol

25 COMENTARII

 1. Inteleg ca acesta este punct de vedere/opinia unui cetatean.

  Sigur, discutam liber, intre cetateni, orice este posibil, inclusiv trecerea dintr-o data la euro…

  Practic nu cred ca este posibil chiar asa si pentru ca, vezi matale, ar trebui tot de maine sa vrea, tot de maine, si Grivei sa iti pui tu moneda euro. Cum Grivei, ca orice catel care se respecta, are niste asteptari/ proceduri si daca mai tinem seama si de faptul ca fizic nu se poate ca de maine sa ne asteptam sa platim si sa primim banii in euro in loc de lei cred ca este mai intelep sa asteptam adoptarea gradual rapida, in termen de 3-4 ani, a monedei euro.

  Evident se poate face si dupa trecerea unei generatii sau poate, mai bine, la pastele cailor…

  Dar acum stau si ma intreb, oare cetateanul are ceva de facut pentru a face mai usoara trecerea la noua moneda? Daca DA, oare ce ar trebuie sa faca?

  Ca poate chiar se de maine o sa avem euro, nu este asa?

  P.S.
  Pentru a elimina neincrederea si confuzia unora tin sa precizez ca existat o perioada in care au co-existat, in paralel, atat leii vechi cat si cei noi. Unii si acum, dupa oarece ani, au ramas confuzi, ceea ce ma astept sa se intample si in cazul pus in discutie. Statistic analizat fenomenul arata ca totusimarea majoritate se pare ca a trecut cu bine la ROL atunci si tote astea si pentru a existat o super campanie de informare, pentru ca procesul a fost gradual, cu ceva bucle de feed-back, ceea ce ma astept sa se intample si acum.
  Numai de bine sa auzim.

  P.P.S.
  Nu prea sunt in favoarea comisiilor si comitetelor, dar de data asta, privind de afara, imi pare ca este imperios necesar ca intreg procesul sa fie condus/ coordonat de specialisti -adicalea de o anume comisie, nu de cetateni si nici de politicieni. Cum ziceam, numai de bine sa auzim!

 2. In Romania preturile sunt exprimate in euro, dar numai de catre unii, pentru simplul motiv ca unii sunt mai cu mot si in economie, la fel ca in mai toate domeniile. trecerea la euro va fi un soc pentru multi, dar mai ales pentru cei care au fost pana acum protejati de riscul valutar. mustaciosul care a primit atatea spatii comerciale de la statul roman pe de-a moca, isi vinde acum masinile la pret in euro, pana si dacia are preturile in euro… taranul cu legume in piata el saracul nu poate afisa pret in euro. frizerul care ar vrea sa ii rada aluia mustata cu cazmaua nici el nu poate sa isi puna tariful in euro. suntem o tara unde legea e aplicata in functie de cel caruia i se aplica.

 3. “De ce să aibă un cetățean de rând ale cărui afaceri sunt exclusiv în Romania și ale cărui venituri sunt fixate in Lei risc valutar? Acest risc trebuie asumat cel mult de către cei care fac comerț exterior.”

  Nu-mi dau seama in numele carui principiu va luptati, dar parca seamana al naibii de mult cu ala “fiecaruia dupa nevoi”. Daca ne uitam la amanunte, afaceri “exclusiv in Romania” nu face nimeni. Suntem toti dependenti de produse de import sau capital strain. Iar ideea ca ar trebui ca doar comerciantul care aduce bunurile in tara sa suporte riscul valutar, nu si consumatorul final, e absurda, din simplul motiv ca nimeni u poate fi obligat sa faca tranzactii in pierdere.

  • Dependenţa de importuri şi capital strain e valabilă în multe ţări, mari sau mici, totuşi ele au o singură monedă naţională pe teritoriul lor. Vezi UK, Polonia, Singapore, etc. Vedeţi acolo preţuri în monedă străină? În privinţa „nimeni nu poate fi obligat sa faca tranzactii in pierdere” haideţi să lăsăm mecanismul normal cerere/ofertă să stabilească preţurile, nu un artificiu şmecheresc.

  • Îl văd mai degrabă ca un joc competitiv: trădezi pentru un beneficiu mic și externalizezi către ceilalți o problemă mai mare.

   De exemplu, companiile de telefonie mobilă au, ce-i drept, și cheltuieli în valută, echipamente, dobânzi. Dar cea mai mare parte a cheltuielilor sunt în România, cu salarii, utilități, reclamă, redevențe, plus un profit măricel. Sigur, dă mai frumos pe bursa din Londra să ai profit în euro, dar pentru asta ai exportat risc valutar în toată economia. La fel prețul automobilelor și ratele de leasing. La fel chiriile, un atavism în mentalul colectiv din vremea hiperinflației. La fel casele, culmea, făcute cu 90% materiale românești, de români, în România.

   Nici măcar statul nu are încredere în propria monedă, legislația românească fiind efectiv înțesată cu baremuri, taxe, etc. exprimate în „echivalent euro”. Iar asta se simte în eficiența politicii monetare, în loc să urmărească inflație sau creșterea economică BNR e un câine șchiop care latră pe lângă curs.

   În condițiile astea, poziția autorului nu mi se pare una colectivistă, redistribuționistă, ci una de promovarea a unor politici publice coerente, cu beneficii pentru toată lumea. Cehia și Polonia chiar au legi care interzic reclamele și prețurile în valută străină pentru majoritatea agenților economici.

   • Sa lamurim intai lucrurile simple. Sa spunem ca un agent roman platit in lei vrea sa cumpere o masina germana de la un importator. Ideea ca riscul valutar ar treabui sa fie treaba importatorului, nu a cumparatorului, este absurda. Importatorul plateste un pret in euro pentru a aduce masina in tara. Daca este obligat sa vanda masina mai departe la un pret fix in lei inseamna ca este obligat sa cumpere lei contra euro la un curs diferit de cel al pietei, posibil in pierdere. Not going to happen. Economic, toate costurile legate de produs sunt suportate de cumparator. Costurile legate de riscul valutar nu fac exceptie.

    Aici unii spun ca agentul poate face “hedging” (aceeasi discutie cu bancile care dau credite in valuta, de ce nu mentin fix cursul, ca ei pot sa faca hedging, tineti minte). Nu merge – nu mai insist.

    Daca in cazul simplu lucrurile stau asa, efectul se va regasi si in cazurile mai complicate. Importurile sunt undeva la 40% din pib, daca nu ma insel. In mod obiectiv multi romani sunt expusi riscului valutar. Ideea ca riscul asta ar trebui sa fie treaba altcuiva nu are sens intr-o economie libera. Posibli sa existe si un element subiectiv, sa-i zicem, in cazul unor agenti pentru care intreg ciclul economic se desfasoara in economia nationala. Dar nu as lua prea in serios cazul asta. Tot subiectiv, poate ca in acest caz ipotetic beneficiarii vor si ei sa-si cumpere o masina din import.

    • Departe de mine ideea că riscul valutar poate fi ascuns sub preș sau pus în cârca importatorilor. Mă refeream la mașinile românești, chiar și acelea sunt exprimate în euro.

     M-am uitat pe ultimele date IMF, importurile sunt cam 37% din PIB-ul real. Dar dacă ne uităm pe structură, primele 3 locuri sunt ocupate de petrol, medicamente și gaz, adică niște cazuri speciale, prețuri administrate, respectiv exprimate în dolari și volatile, eurizarea economie nu ajută cu nimic. Apoi să nu uităm de sectorul lohn – o bună parte din acele importuri se regăsesc imediat în exporturi după prelucrare în România fără să intre în consumul intern.

     Ce vreau să zic e că riscul valutar e excepția, nu regula economiei Românești și că trebuie izolat acolo unde apare de agenții economici care se confruntă cu el, nu aruncat în capul tuturor, cu un cost social mult mai mare.

 4. Articolul atinge doar aspectul simplistic al fixarii preturilor in euro si al adaptarii populatiei si al companiilor la noile cifre. Nu se trateaza aspectul, cel mai important in opinia mea, parghiei monetare – flexibilitatea data economiei in avea un cursul valutar ajustabil de catre banca centrala si a jonglarii cu rata dobanzii. Fara aceste parghii, economia ar functiona in conditii rigide stabilite pe alte piete si de alti bancheri centrali.

  Din aceasta cauza convergenta si profunzimea economiei (ce asigura elasticitate in cazul socurilor) sunt singurele variabile valide in a adopta moneda unica.

  • Flexibilitatea, cuvant frumos, cand de fapt e vb de cat pot sa ne saraceasca politicienii prin inflatie. Daca ai nici politicienii iresponsabil, ai sa vezi cum se flexeaza banii tai in hartie igenica.

   Eu prefer rigiditatea europeana fata de flexibilitatea romaneasca, si doar un idiot care nu a prins anii ’90 de inflatie ar sustine contrariul.

  • Într-adevăr, articolul nu exprimă o poziţie pro sau contra adoptării generale a monedei unice. El atrage atenţia asupra anomaliei prin care România funcţionează practic cu 2 monede naţionale simultan.

  • Precizez că articolul nu ia o poziţie pro sau contra adoptării oficiale a monedei unice. El atrage numai atenţia asupra anomaliei prin care o ţară (întâmplător a noastră) are două monede naţionale simultan. În totalitatea ţărilor cu care vrem să ne comparăm aşa ceva este inimaginabil.

 5. Economia reala din Romania a trecut de mult timp la euro. Singurul care nu e in stare sa treaca la Euro este Statul Român. Desfiintarea Statului Roman este singura salvare pentru acest popor.

  • @fefe,
   Desfiinteaza-te pe tine mai bine, decat Statul asta care suporta prea multe mizerii de tot felul de hypsteri, manelisti, politicieni, etc (statul suntem toti cetatenii din el, nu vreun srl, Stat creat de inaintasii nostri)
   Nu-ti convine, ia viteza catre granita si renunta la cetatenie!
   Chiar „marele” Base a dat când era prezidel un asemenea sfat!

   • @ Dan,

    „STAT1, state, s. n. 1. (Jur.) Instituție suprastructurală, instrument principal de organizare politică și administrativă prin intermediul căruia se exercită funcționalitatea sistemului social și sunt reglementate relațiile dintre oameni” – DEX

    La aceasta „INTSTITUTIE” se referea Fefe nicidecum la populatia acestei tari.Daca s-ar fi referit la popor ar fi cerut „impuscarea” – ca asta se practica vis-a-vis de semenii nostri – nu DESFINTAREA.

    • DEX-ul zice…..
     Parerea mea ca e Statul este modul de organizare a unei populatii si modul de a reglementa relatiile dintre oamenii ce compun acea populație. Statul este expresia unei populatii si este compus ,sustinut, creat de cetatenii din el, este expresia vointei lor.
     Sau, mai simplu, o conventie ?!
     Sau credeti ca Statul Roman a incetat sa existe in ’89, si a fost un fel de resetare totala a populatiei din RO? Valabil si pentru ’47, atunci diferenta fiind facuta de arme si puscarii.
     Daca maine in RO e atinsa o „masa critica” si populatia stabileste ca vrea sa fie parte a unei federatii cu Japonia, si Japonia accepta, Ponta si ai lui ar arunca cu rahat in ventilator…..ca altceva nu ar mai avea de facut….
     Comparatia e exagerata, dar serveste scopului….
     Diferenta dintre populatia din Statul Român si alta state este data de faptul ca populatia nu vrea, nu stie (sau si una si alta)sa constientizeze ca ei se pot implica activ in hotararile Statului, nu numai la alegeri…
     Parerea mea, …..hâc!!!

 6. Tiparirea de bani este cheia. De ani de zile masa monetara M creste continuu in Romania, depasind lejer cresterea economica. Sursa: http://bnr.ro/page.aspx?prid=10297.
  Fara tiparirea de bani Guvernul .ro ar avea o problema mare cu cheltuielile mult mai mari decat veniturile.
  Daca, sa zicem, am fi legati prin moneda de UE, fara insa a avea niciun cuvant de spus legat de politicile monetare, am pierde o componenta importanta a suveranitatii. Chiar si cand vom avea un cuvant de spus vom pierde pentru ca vom fi o tara cu o pondere mica in forurile decizionale.

  In momentul de fata avem moneda lei legata ombilical de euro prin cursul de schimb pastrat artificial in niste limite. Este interesant de observat ca guvernatorul „independent” Isarescu nu spune public nimic despre asta, contrar situatiei de dinainte de 2012. Moneda lei legata de euro prin cursul de schimb artificial face ca inflatia romaneasca sa se transforme in inflatie la euro in Romania, asadar euro in Romania este mai slab decat euro in UE sau ca preturile exprimate in euro sa ajunga sa creasca, nu doar cele exprimate in lei.
  Un alt rezultat este ca banii trimisi de romanii care lucreaza in strainatate ajung sa sponsorizeze aceasta politica prin pierderea in lei pe care o incaseaza romanii din afara.
  Un al treilea rezultat este ca firmele care activeaza in Romania au costuri relativ constante la materiile prime aduse din afara. Sau, mai bine zis, costurile sunt legate doar de variatia pretului in euro. Dar reversul este ca costurile cu mana de lucru, atunci cand sunt exprimate in lei, nu scad in euro. Deci slabiciunea leului nu avantajeaza firmele din Romania.

  Partea pozitiva pentru cei care au venituri in lei este ca preturile la multe produse sunt controlate de stat in felul asta si ii favorizeaza oarecum.

  Este o politica monetara naiva pt. ca descurajeaza investitiile straine si incurajeaza consumul. Pe termen scurt duce la crestere economica, dar nu este sustenabila. Si duce la rigidizarea sistemului care nu va putea sa se ajusteze cand vor aparea crize. Si vor aparea.

 7. Romania a adoptat de facto Euro pentru lucrurile care conteaza. Toate lucrurile de valoare din tara asta sunt exprimate in Euro, incepand cu automobile si terminand cu imobiliare. In RON sunt exprimate preturile la telina, patrunjel, ceapa, cartofi, usturoi etc. Si cu asta am spus tot.

  • Nu ai spus tot. Te referi, ca si autorul, in mod naiv doar la tranzactii de tip “spot”, adica bani contra marfa la pretul valabil in momentul ala. In cazul asta nu are mare importanta nici pentru vanzator, nici pentru comparator, daca plata se face in euro, sau in lei la curusl bnr. Pretul ala oricum este ajustat pentru a reflecta raportul cerere / oferta din momentul ala. Discutia devine interesanta cand e vorba de tranzactii in derulare pe termene mai lungi, cum ar fi un contract de munca cu salariul in lei, mai mult sau mai putin negociabil in viitor, sau imprumuturi in lei pe termen lung, economii in lei etc. Cu cat termenul este mai lung (explicit sau implicit), cu atat discutia devine mai interesanta.

 8. Imi doresc un leu puternic la mine in tara . Un popor roman educat , sanatos si cu credina in Dumnezeu . Poporul roman poate sa obtina IN ROMANIA tot ceea ce obtine acum prin strainatati . Poporul roman trebuie pus la munca in directii constructive . Pentru asta e nevoie de guvernanti nu de marionete . Euro pentru mine e o mizerie ; la fel si ,,zona,,

  • Adrian Popescu: ce scrii tu sunt lozinci. Basme. Iluzii. Du-te si locuieste in oricare din tarile civilizate (nu in vizita, ci locuieste, munceste, plateste taxe acolo – daca ai ocazia) si vei intelege mai bine cat de mari si insurmontabile sunt diferentele respective.

   Bine e si in Romania in anumite privinte, rau e si in tarile civilizate, dar vorbim de exceptii.

   In general, in tarile civilizate majoritatea populatiei (atentie, nu toti) traieste foarte bine, iar in Romania majoritatea traieste _foarte_ prost (lumea satului) si fara perspective pe termen mediu si lung.

   Adrian Popescu: priveste realitatea in fata si fii sincer cu tine insuti.

 9. Ma tem ca trecerea la euro va deveni o tinta politica a mafiotilor si incompetentilor care conduc Romania. Unu ca Ponta va putea spune ” votati-ma, eu v-am adus Euro” …. iar totul va fi fara nici o legatura cu realitatea economica. Romania nu e suficient de puternica economic, e corupta pana in maduva oaselor si va ajunge foarte repede in situatia Greciei. Au fost niste articole foarte bune aici pe contributors despre praful in ochi care se numeste ” trecerea la euro” a Romaniei.

  Ganditi-va la manevrele care le-a facut Orban in Ungaria in ultimii 5 ani. Credeti ca erau posibile daca Ungaria avea euro?

  Trecerea la Euro va pune Romania intr-o clasa inferioara fata de tarile mari si puternice economic din UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Stolz
Alexandru Stolz
20 de ani de carieră într-o reţea internaţionala de Retail. Detaşat pentru 10 ani in Asia, a locuit şi a muncit in 3 ţări diferite. Interesat de actualitatea politică internă şi internaţională precum şi de chestiuni cetăţeneşti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro