sâmbătă, decembrie 14, 2024

România actuală în o mie de cuvinte

Aceasta e forma completă a discursului pe care l-am pregătit pentru alocuțiunea mea de miercuri, 22 martie din Parlamentul European, calibrată pentru cele 10 minute care ne fuseseră anunțate cu câteva zile înainte. El conține și propozițiile la care a trebuit să renunț, deoarece președintele Comisiei, dl Claude Moraes (aripa social-democraților), mi-a întrerupt intervenția după 8 minute, în timp ce pe primul vorbitor, dl Tudorel Toader, l-a lăsat să vorbească 15 minute. Ea este urmată de răspunsul pe care am socotit că e firesc să-l dau la acuza apărută în spațiul public că, în alocuțiunea mea de la Bruxelles, „am mințit”.

Domnule președinte, doamnelor și domnilor,
Știți basmul rusesc cu mănușa vânătorului pierdută iarna în pădure? În ea intră mai întâi să se-ncălzească un iepure, apoi o vulpe, apoi un lup, apoi un urs… Ei bine, mănușa vânătorului sunt minutele pe care le-a acordat LIBE (Comisia Juridică și de Libertăți Civile a Parlamentului European) discursului meu. Iepurele, vulpea, lupul și ursul reprezintă evenimentele din istoria actuală a României. Iar eu sunt, iată, în situația de a le înghesui acum pe toate în mănușa europeană a celor 10 minute cât trebuie să dureze speech-ul meu.

Nu aș fi venit aici, ca cetățean al unei țări de zece ani membră a Uniunii Europene, dacă nu mi-aș fi simțit valorile democrației sever amenințate. Aș intitula discursul pe care vi-l adresez România actuală în o mie de cuvinte și voi încerca să rezum situația din țara mea în cinci puncte.

1. Ceea ce ca țară ne-a adus pe ultimul loc în atâtea dintre clasamentele Europei este marea corupție, corupția la nivel înalt. Începând cu 2000, odată cu guvernul PSD al lui Adrian Năstase (prim-ministrul condamnat pentru corupție), corupția a devenit sistematică și „profesionistă”, parazitând an de an bugetul țării prin licitații trucate făcute în favoarea firmelor deținute de politicieni sau de familiile și acoliții lor. În ultimii 17 ani, țara s-a împărțit pe stăpâni regionali deținând funcții politice și administrative (au fost numiți „baroni”) , care s-au îmbogățit la nivel de zeci și sute de milioane de euro fără nici o justificare plauzibilă. Nimeni nu poate spune de câte miliarde de euro a fost jefuită România în acești 27 de ani…

2. Printr-un fericit concurs de împrejurări, de peste zece ani, a apărut Direcția Națională Anticorupție, condusă în ultimii patru ani de procurorul general Laura Codruța Kövesi. Această instituție a deschis câtorva mii de politicieni dosare de urmărire penală. Din bilanțul DNA pe 2015, rezultă că, în dosarele trimise în judecată, banii dați mită au fost de 431 milioane euro. În 2016, peste 800 de demnitari, printre care miniştri, parlamentari, magistraţi şi primari, au primit sentinţe finale pentru fapte de corupţie. Activitatea DNA a produs două efecte:
– a scos din circuitul infracțional câțiva corupți de mare anvergură și le-a amenințat, declanșând procedura de recuperare a daunelor, averile furate;
– a închis perspectiva îmbogățirii prin noi furturi.

3. Pe 11 decembrie 2016, coaliția PSD-ALDE a câștigat detașat alegerile parlamentare, cu voturile a doar 18% din totalul electoratului român. Nimeni nu a contestat acest rezultat. Deși condamnat penal cu suspendare și având un nou proces penal în curs, șeful PSD, Liviu Dragnea, și-a asumat funcția de Președinte al Camerei Deputaților. În timp ce șeful ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, aflat în proces penal pentru mărturie falsă și pentru favorizarea făptuitorului, a rămas, din mandatul anterior, Președinte al Senatului. Noul guvern – membrii lui au fost aleși nu după criterii de competență, ci de fidelitate personală necondiționată – a avut ca țel principal să-și scape de pușcărie pletora de penali. (20 dintre membrii Parlamentului român sunt urmăriți penal, trimiși în judecată sau condamnați.) De aceea, guvernarea PSD-ALDE a debutat printr-un atac frontal la adresa justiției. Ordonanța de urgență, dată de guvern în noaptea de 31 ianuarie, prin care erau dezincriminați condamnații penal, urma să-i scoată de sub rigorile legii în primul rând pe cei doi șefi de partide care conduc coaliția.

Acestea sunt faptele care au scos în stradă, vreme de peste o lună, sute de mii de oameni în toată țara. (Un rol fundamental în trezirea sentimentului civic al populației l-au avut câțiva jurnaliști de la publicațiile online, mai cu seamă Dan Tăpălagă și Cristian Pantazi de la HotNews.ro.) Ceea ce s-a manifestat de la o zi la alta, având la origine indignarea, a fost conștiința specifică democrației că orice individ e obligat moral și politic, indiferent de meseria lui, să-și exerseze funcția de supraveghetor al puterii, adică meseria supremă de cetățean.

4. Unde ne aflăm: n-am nici o îndoială că Liviu Dragnea, șeful PSD și actualul președinte al Camerei, precum și colegii lui de partid și coaliție, pentru a scăpa de pușcărie și pentru a-și salva averile, nu s-ar da înapoi de la nimic. Au demonstrat-o de-a lungul anilor, au demonstrat-o cu asupra de măsură în aceste două luni. De la președintele Iliescu (arhitectul mineriadelor din 1990) și până la actualul șef al PSD, trecând prin guvernările Năstase și Ponta (ex-prim-ministru, autorul unei teze de doctorat plagiate și judecat astăzi pentru fals și uz de fals intelectual), istoria noastră post-comunistă a făcut din România, jefuind-o fără scrupule, poate că cel mai năpăstuit popor din Uniunea Europeană. Acum, cei care ne-au adus în această situație vor să se bucure nestingheriți de averile făcute din furt, fără teama de a răspunde în fața legii. Nu le-a ajuns impunitatea parlamentară. Acum ținta numărul 1 sunt Parchetul General și DNA. Iată declarația explicită a șefului PSD: „Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului șef al DNA, pe demiterea d-nei Kövesi.”

5. Sigur, putem să ne pierdem în discuții oțioase și în detalii, dar uneori, în istorie, esențialul se reduce, ca în basme, la confruntarea dintre bine și rău. Pe de o parte, avem în România partidele politice, cu precădere cele care își spun, fără nici o acoperire, „socialiste”, și „oamenii de afaceri” generați de ele. Unicul lor țel acum este aservirea justiției.
Pe de altă parte, avem generația celor între 20 și 40 de ani, necontaminată de naționalismul lui Ceaușescu. De aici poate reîncepe totul. Reprezentanții ei – câțiva dintre ei se află în sală – sunt purtătorii valorilor democrației moderne, cei ce umplu de peste o lună stăzile României cu indignarea lor civic-neagresivă. Sunt inteligenți, dinamici și nu mai pot fi manipulați.
După cum poate știți, România are cea mai mare viteză medie de internet din Europa. Și ce legătură are asta cu recentele proteste de stradă care au uimit lumea și care pot constitui baza unui manual de democrație participativă? Are una evidentă. Cea mai rapidă conexiune de internet din Europa a produs nu o mobilizare enormă la un concert de rock, ci cea mai rapidă și solidă mobilizare a generației digitale a României pentru un scop comun, valabil oriunde pe lume: lupta împotriva corupției. Iar acest lucru a îmbrăcat forme de un civism desăvârșit: inventivitate și creativitate debordante (lozinci în românește, englezește, franțuzește, latinește; steagurile României și UE figurate la scara Pieței prin culori făcute din lumină), umor, tenacitate, non-violență, străzile rămase în urma manifestanților mai curate decât le face primăria, împrietenirea generațiilor, valul de afecțiune care s-a revărsat peste toți oamenii. Acesta nu mai e un tineret românesc pur și simplu, ci unul european, informat, care se exprimă și gândește european, care învață în Europa, care e acasă în Europa, care nu vrea să-și părăsească țara, dar care vrea să aibă o casă curată la el acasă. E de sperat că acest tineret va crea în curând un partid modern care, la viitoarele alegeri, va aduce lumea la vot și va înlocui astfel cel mai anacronic și mai vetust partid al României. Pentru acești tineri și pentru construcția lor viitoare am venit să vorbesc aici.

În concluzie – De câteva mii de ani, lumea civilizată pedepsește furtul și minciuna. În România, Partidul Social Democrat și guvernul desemnat de el vor să ne convingă, în secolul XXI, că cei care au sărăcit un întreg popor trebuie dezincriminați și lăsați în libertate. Pentru că refuzăm să ne întoarcem în peșterile istoriei și să închidem ochii la furtul și la minciuna instituționalizate, am ieșit acum o lună și jumătate în stradă. Și, dacă va fi nevoie, vom continua s-o facem.

***

Post Scriptum – Datorez în mod categoric o explicație privitoare la situația în care m-am pus când, în discursul meu de ieri de la Bruxelles, am făcut următoarea afirmație: «Acum, cei care ne-au adus în această situație vor să se bucure nestingheriți de averile făcute din furt, fără teama de a răspunde în fața legii. Nu le-a ajuns impunitatea parlamentară. Acum ținta numărul 1 sunt Parchetul General și DNA. Iată declarația explicită a șefului PSD: „Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului șef al DNA, pe demiterea d-nei Kövesi”.»
Lucrul pe care mi-l reproșez este de a fi dat statut de citat (inexact) ideii adevărate care se ascundea în el. Altfel spus, am exprimat un adevăr, dându-i însă, prin folosirea ghilimelelor, pretenția de exactitate, lucru pe care l-am întărit și prin folosirea expresiei „declarația explicită”. Acest lucru mi-l asum în mod public ca pe o eroare. Nu însă ca pe o minciună. N-am avut nici o clipă intenția de a deforma o realitate știind foarte bine că adevărul e în altă parte. În acest caz, și doar în acesta, aș fi mințit.
Care este însă originea acestei afirmații pe care, în fondul ei, o consider în continuare perfect adevărată, chiar dacă, în litera ei, inexactă?
Cu excepția zilelor în care se transmit campionatele de tenis, nu sunt un privitor de televiziune. Deschid rar, zapez și închid după cinci minute. Duminică, cu două zile înainte de a pleca la Bruxelles, am căzut peste o afirmație a lui Liviu Dragnea de la RTV. Desigur, nu mi-am luat notițe și, când am formulat textul, am exprimat poziția lui Dragnea în principiu și în sensul de ansamblu al propoziției pe care apoi am pus-o în mod abuziv în ghilimele, convins fiind – cum sunt și acum pornind de la tot comportamentul lui –, că ea exprimă „pe scurtătură” credința (și dorința) intimă a șefului PSD. Lucru pe care, după ce, întorcându-mă și vizualizând scriptul emisiunii, continui să-l cred.
Dragnea este întrebat ce crede despre „evaluarea” pe care ministrul Justiției, Tudorel Toader, o pune la cale în privința activității conducerii Parchetului General și al DNA. Și răspunde: „Aștept și eu ca și mulți români, punctul de vedere al ministrului Justiției. Dacă acel om a zis că face o evaluare (…), cred că va face o evaluare profesionistă și cred că ar trebuie să îl lăsăm să o facă.” Întrebat apoi dacă va susține o eventuală decizie a ministrului de a cere înlocuirea lui Augustin Lazăr și a Laurei Codruța Kövesi, Dragnea răspunde: „Despre ce decizie posibilă e vorba, doamnă? Să se desfacă România, sa intrăm într-un război, să închidem granițele, să facem vreo nenorocire? E vorba de două funcții. Cu aceste funcții sau fară aceste funcții, România nu crapă, nu se închide”.
Ei bine, de aici, de la aceste propoziții, mi-a rămas în minte că Dragnea își dorește atât îndepărtarea celor doi, cât și dispariția funcțiilor lor. Și repet, cred, pornind de la tot contextul politic în care trăim și de la felul în care, prin interpuși sau direct, Dragnea dă iama de două luni, împreună cu Tăriceanu, prin Codul Penal, că cele două funcții-cheie ale justiției din România sunt vizate în mod explicit de șeful PSD și șeful ALDE. Iar felul în care e demonetizată drama pe care ar reprezenta-o punerea în practică a acestei idei – prin compararea ei cu catastrofe mai teribile încă (desfacerea României, intrarea ei în război sau închiderea granițelor) – este un truc extrem de ieftin. Da, personal cred că dispariția acestor două funcții, care pentru Dragnea și toți cei corupți din jurul lui și din întreaga Românie ar fi o binefacere, pentru noi, cetățenii acestui stat, ar fi cu adevărat o calamitate. Da, trebuie să li se răspundă acestor politicieni – și, mă tem, cu domnul Băsescu în frunte, de vreme ce-și dorește la rândul lui s-o vadă pe Laura Codruța Kövesi cu cătușe la mâini (sau și de data asta mă înșel?) –, da, pentru România „fără aceste funcții”, România „crapă, se închide”. Ea va dispărea ca stat de drept. Și da, asta înseamnă că „va crăpa”.
Faptul că alt post de televiziune poate să dea replici ale lui Liviu Dragnea în care acesta spune în mod explicit alt lucru decât cel pe care tocmai l-am citat, nu dovedește, când e vorba de politicieni de formația lui, decât ușurința cu care spun mereu numai și numai ce-i slujește în clipa aceea. Niciodată adevărul. Majoritatea politicienilor noștri din asta trăiesc: mint în fața poporului, mint în fața anchetatorilor, sunt corupți și cinici. Sunt contorsioniști de profesie. Despre Ponta se spunea că te minte și când îl întrebi cât e ceasul. La el era o boală. La Dragnea este o abilitate scăldată în zâmbete calde.
În locul lui Liviu Dragnea și a posturilor de televiziune care trăiesc în mod sistematic din minciună, calomnie și dezinformare, nu m-aș grăbi să vorbesc despre minciună în cazul unuia ca mine. Aș vorbi de o „inexactitate”, de forma prescurtată pe care o îmbracă exasperarea în fața disprețului, a cinismului și, da!, a minciunii politicianiste. În locul lui Dragnea, aș scoate, de asemenea, din vocabularul meu, cuvântul „penal” care îl caracterizează, și m-aș feri să-l invoc îndreptându-l spre altul. Ca să zic așa e un bun câștigat care cu greu poate fi înstrăinat. Poate doar cu ajutorul colegilor din parlament și prin înlăturarea Laurei Codruța Kövesi din funcția de procuror șef al DNA…

Ceea ce mă uimește aflând ce zarvă s-a iscat imediat după prestația mea bruxelleză la diferite posturi TV arondate este felul în care discursul ținut de mine acolo a fost redus la o propoziție. Cum e cu putință ca o propoziție – profund adevărată în conținutul ei, chiar dacă inexactă în forma citată – să facă, o seară întreagă, obiectul acuzei de minciună într-o țară care trăiește de aproape trei decenii pe tonele de minciună deversate peste noi de către politicienii României și de mediile care-i slujesc? Se ascunde oare vreo minciună în analiza pe care am făcut-o României actuale? Și nu asta merită oare discutat? Ducându-mă la Bruxelles nu m-am dus nici ca filozof, nici ca scriitor, nici ca profesor nici ca reprezentant al oricărei meserii de pe lumea asta care se poate învăța. M-am dus ca reprezentând una dintre cele mai grele meserii existente în țările cu pretenții democratice: meseria de cetățean îndrăgostit de țara lui și de valorile europene pe care cei ce se bat cu pumnul în piept, clamând iubirea de patrie, le batjocoresc zi de zi.

Distribuie acest articol

54 COMENTARII

  1. Poate cele mai clare și calde vorbe rostite sincer la locul potrivit. Sperăm sa fie mult mai mulți care au aceleași gînduri, doresc aceleași lucruri. Parlamentul e locul unde
    performanța, competența și responsabilitatea autorului poate aduce roadele dorite.

    … „…. Ducându-mă la Bruxelles nu m-am dus nici ca filozof, nici ca scriitor, nici ca profesor nici ca reprezentant al oricărei meserii de pe lumea asta care se poate învăța. M-am dus ca reprezentând una dintre cele mai grele meserii existente în țările cu pretenții democratice: meseria de cetățean îndrăgostit de țara lui și de valorile europene pe care cei ce se bat cu pumnul în piept, clamând iubirea de patrie, le batjocoresc zi de zi. … „…..

    Amar punctul unu…. „.. marea corupție, corupția la nivel înalt…. „… Trebuie rezolvat, poate fi rezolvat. Cred că cuvintele rostite nu au fost vorbe în vînt. Tinerii sunt speranța azi și mîine.
    Buchmesse Leipzig 2018 și TM2021 sunt agora & forumul unde aceste cuvinte trebuie să rasună puternic.

    Shine your light,
    Light up you city

    Autorul a cunoscut bezna naționalcomunistă și lumina libertății. Îi doresc numai bine. Cu stimă.

    Früher

    Früher, als ich noch
    auf nackten Füßen
    durch das Gras lief.
    Früher, als das
    Schreien der Gänse
    vor dem Gewitter
    noch nicht eine flüchtige
    Erinnerung war.
    Früher, als ich noch
    die Sehnsucht hatte,
    mich von mir zu entfernen.
    Früher, als die
    Dinge noch zugänglich waren,
    für das Auge,
    für die Hand.
    Früher, als das Nichts
    noch Namen hatte
    und ich einen Dialekt sprach.
    Früher kannte ich noch die Angst,
    jemanden zu verlieren.

    din

    Richard Wagner
    GOLD
    Gedichte Aufbau Verlag 2017

  2. felicitari ! cineva (cu vizibilitate) are curajul de a spune lucrurilor pe nume. ceea ce nu i putin. sigur nu i suficient (multi stim de ce) , dar forta cuvintelor este enorma. puterea care zideste !

  3. Respect d-le Liiceacu

    Din gentilete ati omis faptul ca oamenii din toate partidele care fura tara de 27 de ani , dar psd este nu cel mai anacronic, ci cel mai corupt, pus pe furt neconditionat. Daca ati merge prin tara sa vedeti amplitudinea dezastrului facut de ciuma rosie, – lacustele trebuie sa mai invete la capitolul eficienta . In toate discutiile lor ei considera bunul public ca pe un bun personal.

    Dar problema cea mai mare este ca toate partidele au aceeasi meteahna, care cum ajunge sus se pune pe furt.

    Si un execitiu de imaginatie d-le Liiceanu; credeti ca Dragnea, Tariceanu, Ponta …lista-i lunga, ar putea cistiga in Germania un fotoliu de parlamentar ? cu problemele juridice pe care le au?

    Nu, pt ca sistemul juridic din Germania nu permite astfel de derapaje. Aici e MAREA problema a Romaniei. Toti se raporteaza la un sistem facut de corupti si care nu functioneaza corect si onest. Aveti idee citi magistrati intra pe pile la Inst de Magistratura ? imaginati-va cine si de ce sponsorizeaza . Urmariti examenele din acest an

    Pina cind acest sistem nu se reformeaza cu adevarat , RO va fi la fel , coruptii schimbindu-si doar numele

  4. Ei, de data asta Romania profunda si cea adevarat a iesit la rampa Europei. Un gest de o temeritate exemplara pentru toti cei care credem in ADEVAR; în OMUL MORAL si in OMUL RATIONAL. O noua calitate de substanta s-a inceput in Romania si prin maturizarea si extensiunea sa avem toate sansele sa nu …mai murim in coada EUROPEI. DOMNUL LIICEANU CONTOPESTE LA CEASUL DE FATA DIMENSIUNEA SA DE GANDITOR, CU ACEEA A OMULUI DE ACTIUNE, CU SIMT PRACTIC SI CHEMARE IN AGORA.

  5. Daca Dragnea este inteligent nu o sa porneasca niciodata o actiune judiciara impotriva lui Gabriel Liiceanu, intrucat aceasta ar fi sortita esecului.

    Atatea adevaruri fundamentale sunt cuprinse in discursul lui Liiceanu incat cred ca cel mai intelept pt presedintele PSD, este sa treaca mai departe si sa spere ca episodul se va uita cat mai repede. Orice ancorare in inexactitatea formularii, nu a ideii, ii dauneaza din plin tot penalului sef social-democrat.

    PS. Ceva imi spune ca flerul de politician al lui Dragnea si prudenta lui binecunoscuta ii sopteste acestuia ca deocamdata nu a pierdut mai mult decat ar putea pierde daca s-ar incapatana sa incerce sa corecteze (sa „sanctioneze”) inexactitatea exprimarii lui Gabriel Liiceanu. Asa ca nu isi va batea cuie in talpa !

  6. Felicitari Domnului Liiceanu.
    Cel care a mintit cu nerusinare ieri in Parlamentul European a fost ministrul justitiei.
    1. Ministrul justitiei nu este independent, ci este omul mafiei, omul grupului infractional organizat usl.
    Si in CCR era tot omul mafiei.
    2. Romanii au exprimat foarte clar ce nemultumiri aveau in legatura cu Ordonanta 13 si nu era vorba de ora la care a fost adoptata : „Romania cere : fara gratiere !” si „In democratie, hotii stau la puscarie !”
    Ministrul justitiei trebuie demis si dat in judecata pentru minciunile debitate.

  7. V-au acordat zece minute. Ati fost intrerupt dupa opt.
    Lumina vine de la rasarit sau apus. ?!
    „M-am dus ca reprezentând una dintre cele mai grele meserii existente în țările cu pretenții democratice: meseria de cetățean îndrăgostit de țara lui și de valorile europene”
    „… îndrăgostit de… și de valorile europene”
    „El (discursul scris, pregatit) conține și propozițiile la care a trebuit să renunț, deoarece președintele Comisiei, dl Claude Moraes (aripa social-democraților), mi-a întrerupt intervenția după 8 minute.
    Socialismul, socialismul democrat, national socialismul, etc, avind ca baza ideologia comunista sunt aceleasi „Marii, dar cu alte si alte palarii (balarii)”.
    „Nu va faceti probleme, toata Europa e socialista” spunea odata unei delegatii romanesti, aflate in vizita in SUA, un oficial american. La scuzele si argumentele cu care sefa delegatiei incerca sa se justifice la exprimarile unora cu gindire „tipic socialista”, inclusi in delegatie pe criterii de filiatie cu PCR.
    Tara asta va scapa de socialism in momentul in care proprietatea privata va fi la loc de cinste, respectata si iubita.

  8. Dumneavoastra, Gabriel, nu ati gresit cand ati spus ca se urmareste explicit (in loc de implicit) demiterea sefei DNA si procurorului general prin afirmatia:

    „Cu aceste funcții sau fară aceste funcții, România nu crapă, nu se închide”

    sensul implicit este ca nu numai persoanele respective pot fi eliminate dupa plac si fara consecinte, dar chiar functiile respective, functii de conducere a institutiilor care inca mai se opun coruptiei.
    Dupa decapitarea ICCJ (Livia Stanciu) si Curtii Constitutionale, singurile piedici au ramas DNA si procurorul general.

    Cred ca daca ati forma un partid (cu sau fara M10, etc) multi dintre noi v-ar vota. Un Vaclav Havel al nostru

  9. Ecelent. Va respect si va admir de zeci de ani domnule Liiceanu.

    Ne faceti cinste mereu, noua tuturor romanilor de pretutindeni.

  10. Haideti sa nu ne imbatam cu apa rece. Nu se va forma nici un fel de partid al nici unui fel de tineri ce urasc sistemul putred. Stim cu totii de ce si nu are sens sa explic motivele in extenso. Pe scurt, Romania e tara natala a lui Coriolan Draganescu :D

    Stim de asemena foarte bine ca zilele d-nei Kovesi in fruintea justitiei romane sunt numarate. La fel si cele ale procurorului general. Chiar daca PSD nu le vine de hac in urmatoarele luni, mandatele lor expira in 2019. In 2013 Ponta a fost aburit de Basescu sa faca un troc si a ajuns sa o propuna pe d-na Kovesi contra acceptarii lu’ jupan Nitu la procuratura generala. Care Nitu a fost fost prins cu gainarii si fortat sa plece dupa vreo doi ani. Dragnea nu va mai fi aburit de nimeni pentru ca e cu cutitul la os si chiar n-are vreme de prostii. In fruntea parchetelor vor veni niste baieti din astia de omenie cum era Amarie ala de la PNA-u’ lu’ Nastase, spaima nasilor CFR :P . Mai tineti minte ce razii tragea prin trenuri si prin piata Obor ca sa rapuna in lupta dreapta marea coruptie :D ?!

    Chiar si dupa asta statul roman nu va intra in colaps pana ce datoria publica nu va depasi PIB-ul. Agonia va fi lunga si dureroasa. Apartenenta la UE nu garanteaza integritatea statuluui. Sicilia si Calabria vor sarbatori zilele viitoare 60 de ani de apartenenta la UE. Si ele tot un soi de Mega-Teleorman sunt. Asta e viitorul tarii: mexicanizarea

  11. Multumesc si respect! Indiferent care este mecanismul prin care ati ajuns sa sustineti aceasta pledoarie impotriva golanilor tupeisti care „conduc” Romania, va rog din suflet continuati!

  12. Parerea mea e ca l-ati redus dandu-i o sentinta intr-o chestiune potentiala care nu s-a intamplat si care anuleaza posibilitatea examenului de constiinta, al pocaintei in masura in care intentia de fond neexprimata ar fi in asentimentul scopului prezumat.

  13. Unul din haita A3 a amintit despre acest articol al d-lui Liiceanu, citand insa exclusiv cuvintele „Acest lucru mi-l asum in mod public ca pe o eroare”. nu a citat si „Nu insa ca pe o minciuna”.
    Repet si aici ce am mai spus; haita A3, formata din mari profesionisti ai manipularii – as zice chiar mari artisti ai manipularii – reprezinta acum inamicul public nr. 1 in Romania. Mai mult, nu gresesc daca afirm ca haita A3 conduce de fapt Romania, prin frica viscerala pe care a indus-o in randul clasei politice, cea care paralizata de frica de a fi linsata mediatic, executa intocmai cerintele exprimate de haita seara de seara.

  14. Este evident ca nu doar Dragnea, ci intreg psd-ul + alde + toti cei aflati in anchetele DNA ca incearca disperati inlocuirea doamnei Kovesi si a lui Augustin Lazar din functiile ce le detin, in speranta punerii in loc a unor oameni „de casa”. Din punctul asta de vedere, ati fost, pe fondul problemei, intru cel mai evident adevar, pt cine e in contact cu realitatea politica romaneasca. Daca tot se cramponeaza unii de micul viciu de forma al declaratiei dvs, eu zic sa urmarim continuarea… cum vor fi „evaluate” activitatea celor doi…
    In plus, sper la o monitorizare si mai atenta a tuturor declaratiilor, nu numai a lui Dragnea -ca asta e sforarul sef din spate- ci a tuturor parlamentarilor, si amendarea lor imediat ce se pronunta cu referire la sefii celor doua institutii, imixtiunea, fie si prin declaratii de presa, cuvenindu-se sa fie sanctionate imediat!
    Felicitari pt prezentarea situatiei in fata Parlamentului european.
    Era de amintit si „perspectivele” oferite viitorilor de continutul ordonantei 13, cu acele prevederi de negasit niciunde in lume,cred : plafon de 200 000 lei sub care prejudiciul ar fi fost neincriminat, deci permis, iar pt ce era peste aceasta valoare, doar timp de 6 luni putandu-se pune reclamatie, neaparat tocmai de primarul in cauza…
    Ministrul Tudorel Toader n-a inteles nimic, decat ca ora a fost nepotrivita si de asta au protestat romanii. Daca dvs ati „mintit”, atunci el a mimat prostia in modul cel mai adevarat. Adica n-a mimat-o! Sau a mintit si el, si in forma, si pe fond!

  15. Oricum, puteti sta linistit intrucat reactia lui Dragnea e bineinteles o gluma intrucat nu va poate da in judecata intrucat legile nu sunt o expresie a adevarului si nu respecta libertatea individului intrucat eu spre exemplu ma gasesc fara job de ceva vreme si tentativele de a-mi gasi nu s-au soldat cu succes si banii pe care statul i-a adunat „legal” pentru fondul de pensie privata si de care eu am avut si am in continuare nevoie de ei sunt blocati. Ori asta inseamna ca statul si nu doar statul dar si societatea in ansamblul ei ma condamna in mod tacit la cersetorie pe care eu nu o consider o abordare corecta si umana si in concluzie nu are cum sa exprime adevarul intrucat banii exista in cont si sunt o suma destul de consistenta dar nu pot sa-i scot si sa ma folosesc de ei dupa bunul plac.

  16. Pe mine m-a pus pe ganduri ce am vazut azi ca se intampla intr-o alta bula. Un artist cu ceva renume din cate inteleg, dar de care nu am auzit pana acum, a pus un premiu pe capul domnului Liiceanu, viu sau mort, si cateva sute de comentatori pe facebook au sarit bucurosi sa se ofere fiecare cu ce are la indemana, incepand de la o injuratura si o palma, si terminand cu lucruri greu de reprodus. Ca sa privim si partea amuzanta, o comentatoare era de parere ca domnul Liiceanu ar fi cazul sa fie trimis in “Coreia” de Nord. Mai multi spuneau ca dl Liiceanu s-a imbogatit profitand de patrimoniul “editurii politice” si alte gogomanii de acelasi nivel.

    Am ajuns sa o citesc pentru ca cineva din lista mea de prieteni a dat “like” acelei postari, iar algoritmul FB a calculat (probail corect) ca s-ar putea sa ma intereseze. Ce m-a pus pe ganduri este faptul ca daca la Antena 3 e vorba de linsaj organizat, aici e vorba de linsajul popular spontan si autentic. Si pentru ei esentialul se reduce tot la confruntarea intre bine si rau, exact cum spune domnul Liiceanu. Difera axele in raport cu care definim binele si raul, dar in fond si ei vor tot binele tarii, iar pedepsirea domnului Liiceanu intra la capitolul indatoriri patriotice. Recomand si altor cititori contributors astfel de excursii virtuale in cealalta Romanie, de care, ca si mine, poate ca au mai uitat.

  17. Cum sa va multumim, domnule Liiceanu ?
    V-ati sacrificat pentru noi.
    Veti fi atacat, denigrat.
    Noi vom fi alaturi de dumneavoastra.
    La nevoie, vom iesi in strada pentru a va apara !
    Nu ne puteti auzi vocea, dar sa stiti ca existam. Si va suntem recunoscatori.

  18. Din totdeauna m-am considerat un optimist și am invocat faptul că speranța nu trebuie să moară niciodată. Dar, dar cred că am început să-mi pierd încrederea în concetățenii mei în primul rând. Suntem prea puțini cei care vrem cu orice preț schimbarea, vrem punerea mafioților actuali după gratii deși tehnic ar fi imposibil, pentru că sunt ENORM de mulți, nu au loc în închisorile actuale. Dacă am ajuns ca sângele din centrele de transfuzie să se dea pe sume de bani, dacă am ajuns ca o educatoare, o învățătoare să strâmbe din nas la un parfum de 100 € și să ceară ca părinții să facă chetă pentru a plăti ratele la casă sau la mașină, atunci pe lângă toate celelalte aceste episoade pun capac la toată situația mizerabilă din România. Minciunile turnate de actualul Ministru al Justiției spun tot și, mai ales de care parte este deoarece fără nici o rușine s-a cățărat pe unul din talgerele zeiței Themis, zeița justiției, înclinând-o spre actuala guvernare împreună cu parlamentarii lor. Am fost și suntem luați în continuare prin învaluire și ÎNCHIȘI ÎNTR-UN ”ȚARC” de sorginte bolșevică în adevăratul sens al cuvântului. O INSURECȚIE a poporului român, rămâne singura alternativă, singura soluție de rezolvare a problemelor.

  19. Recitesc din Jurnalul fericirii al lui N Steinhart un pasaj care rezoneaza cu textul domnului Liiceanu. Manole (Emanuel Neuman) spune ca democratia nu poate exista fara morala. Fara morala nu poate exista liberatate si fara morala societatea nu se poate opune tiraniei. Traiul in libertate este mai dificil decat in tiranie, el presupune raspunderi si virtuti mai mari.

    Democratia fara morala ajunge falsa (si asta se intampla mai peste tot azi) ori este uzurpata de tiranie. Nu e vorba doar de morala oamenilor politici sau a elitelor ci de a celor multi (massei spune Manole). Morala incepe din familie, de la cultul cinstei insuflat din copilarie.
    Cat timp romanii nu sunt patrunsi de asta vor exista mereu politicieni precum Dragnea, Tariceanu sau Basescu. Acesti oameni au fost alesi de romani pentru ca romanii nu sunt patrunsi de oroarea fata de necinste si falsitate.

  20. Bravo, domnule Liiceanu! Va multumesc pentru discursul lucid si hotararea de a spune adevarul. Stim cu totii cine e Dragnea, un infractor cu o condamnare irevocabila, si ce urmareste el si gasca lui de penali din psd. Nu mai e nicio indoiala si nu aveti de ce sa va scuzati. Daca am ajuns sa ne scuzam in fata hotilor si a mincinosilor si cand spunem adevaruri evidente, pe care le vede toata lumea, atunci inseamna ca avem o problema serioasa in societatea noastra. Va respect si va admir!

  21. Păcat ca a trebuit sa renunțați la o parte din finalul discursului dumneavoastra. Poate ar fi fost mai bine, văzând cat de stricți sunt cu alocarea minutelor, sa fi renunțat la introducere (povestea cu manusa e posibil să-i fi iritat puțin – sunt totuși niste politicieni rutinați, obișnuiți cu acest formalism birocratic care-i scuteste de un efort omenesc in plus).

    Din nefericire, ceea ce deja a fost preluat si rostogolit prin media a fost acea scăpare, acea greșeală pe care o explicați aici. Stampila a fost pusa: minciuna! si cu ea se va defila de acum încolo de cate ori va fi nevoie.

    O minte lucida, nepătimasa si onesta ar pune fata in fata cele doua afirmații: a dumneavoastră (cu „citatul” din Dragnea) si a ministrului Toader („problema nu a fost ordonanța in sine, ci când a fost data”) si s-ar întreba care dintre cele doua e mai adevărata/mai mincinoasa in fond. E clar ca oamenii n-au ieșit cu sutele de mii in strada pentru motivul arătat de acest domn. E clar ca Dragnea însuși dar si portavocile lui si ale PSD au transmis de nenumarate ori ideea pomenita de dvs. dar nu cu acele cuvinte. Ministrul a greșeșit intenționat, adică, in fond a mintit. Dumneavoastră ați gresit neintenționat doar in forma.

    Multi dintre oamenii onești va mulțumesc pentru efortul făcut si, cred, considera ca nu ar fi nevoie sa va justificați prea mult. Orice justificare e inutila in fata celor de rea-credință.

  22. „Se ascunde oare vreo minciună în analiza pe care am făcut-o României actuale?”

    Nu domnule Liiceanu, nu se ascunde nici o minciuna in ceea ce ati spus. Insa, adevarul supara.

    Cred ca ce l-a deranjat pe Dragnea cel mai tare este lipsa de respect pe care i l-ati aratat. Stiti, acel respect imbinat cu frica, pe care il vor si il cer toti sefii de clan mafiot, toti sefii de gasti de mardeiasi de cartier si toti dictatorii. Cred ca asta este ceea ce vor acesti oameni sa vada in privirea tampa si fricos miloaga a „supusilor” lor: respectul netarmurit fata de figura autoritara a „Nasului”. Iar dumneavoastra ati indraznit sa incalcati aceasta cerinta si l-ati tratat ca pe un cetatean oarecare.

    Eu unul, ma bucur din nou ca existati.

  23. Multumim domnule Liiceanu in primul rand pentru ca existati, apoi pentru patriotism si spirit civic, nu in ultimul rand pentru ca nu ati abandonat niciodata de cand va stiu, lupta inegala pe care o ducem fiecare dintre noi, cei care “gandim cu propriul cap”, cu gasca mafiota revenita incet dar sigur la butoanele puterii in cei 27 de ani scursi de la revolutie. Nu putea fi zugravita mai clar si concis realitatea romaneasca asa cum o faceti, in cele 5 puncte ale discursului sustinut de dvs. in Parlamentul European.

    Pentru a nu avea mustrari de constiinta atunci cand va fi prea tarziu, pentru lasitate, comoditate, lipsa de preocupare fata de problemele tot mai acute ale “cetatii”, multi dintre noi (cateva sute de mii) am ales asemeni dvs., sa ne implicam fiecare cum putem, sa nu asistam indiferenti la instaurarea sub ochii nostrii a “banditismului de stat”, reglementat prin ordonante de urgenta date noaptea de un guvern marioneta, aprobat majoritar de un Parlament corupt si intesat de impostori si hoti, garant al “democratiei originale” instaurata inca de pre vremea lui “Ilici”, si prin decizii ale Curtii Constitutionale, garant al interpretarii constitutiei numai in favoarea gastii de mafioti aflata la putere.

    Va multumim domnule Liiceanu inca odata pentru curajul de a prezenta Parlamentului European adevarul gol golut legat de coruptia endemica si generalizata instalata in Romania zilelor noastre. Personal vad in asta strigatul disperat si nevoia de ajutor, exprimate in putine cuvinte (“o mie”) de un om constiet de gravitatea situatiei fara precedent in care se afla cele cateva forte oponente, care rezista din ce in ce mai greu tavalugului declansat de mafiotii impostori si hoti, tavalug bazat pe manipulare, dezinformare si minciuna sfruntata. Nu oricine poate da dovada de curaj asemeni dvs., avand in vedere metodele securiste de desfintare continua si sistematica a tot ce se opune intereselor gastii mafiote care detine actualmente aproape toate parghiile de putere din Romania. Improscatul cu noroi al marilor intelectuali ai neamului care au luat atitudine (Mircea Cartarescu, Horia Roman Patapievici si altii) este vie in memoria noastra recenta.

    Cu privire la scuzele din Post Scriptum si justificarea celor cateva cuvinte care nu ar fi intocmai cu spusele “Lui, Unicului si Inegalabilului … ” pot spune ca dpdv deontologic este corect insa nu cred ca era cazul sa demonstrati prin argumente logice, cat adevar contin acestea cu corespondenta de netagaduit in realitatea curenta. Indivizii primitivi harsaiti in rele si sforarii rostesc la fiecare iesire in lume miciuni sfruntate cu duiumul fara sa le pese. Cu aroganta specifica si nonsalanta detinatorilor “adevarului absolut”, respectivii nu le vor intelege sau mai exact nu vor vrea sa le inteleaga cu siguranta niciodata!

  24. Multumim, D-le Liiceanu. Exceptional, ca de obicei; inclusiv in ceea ce priveste asumarea propriei erori. N-am avut nici pentru o secunda indoieli ca ar putea fi altceva decat o eroare, un lucru neintentionat. Ca o doleanta personala, va rog eu frumos sa nu va lasati demoralizat de asemenea episoade (cu toata mizeria pe care o veti avea de suportat din partea „partii adverse” la momente de acest gen), avem nevoie in continuare de Dvs. si adevarurile pe care le scrieti.

  25. Stimate domn,
    Respect punctul dvs. de vedere si este departe de mine gandul sa-l apar pe dl. Dragnea & co, dar as dori sa va pun trei intrebari:
    1. Exista vreun al mecanism prin care sa influentati in bine societatea in afara ridicarii poalelor in cap la inalta poarta? Ma gandesc ca ati analizat beneficiile si partile negative ale acestui act.
    2. Exista vreun gand de remuscare fata de faptul ca ati sustinut neconditionat pe dl. Basescu cu toate ca multi, si aici nu fac referire la Antena 3, credeau ca regimul nu merge in directia buna?
    3. Ati luat vreodata in considerare cum intelectuali din alte tari isi prezinta tara, chiar daca nu sunt de acord cu ceea ce se intampla in politica locala?
    V-am pus aceste intrebari prin prisma experientei personale acumulate in alte tari unde am vazut ca exista niste linii rosii care nu sunt trecute, intelectualii incercand sa echilibreze cu inteligenta balanta dintre politica si imaginea tarii.

    • La 2 iti raspund eu, daca ai accesat Contributors mai tirziu si ai scapat articolele dlui Liiceanu.
      Dl Liiceanu s-a lepadat de Satana si si-a pus cenusa in cap, aici pe platforma.
      La celelalte doua intrebari, nu eu.

    • ” Daca taceai filozof ramaneai”…asa linia aia care desparte concretul,rationalul si adevarul de urat, fariseism,abject e tremurata,nesigura ,dar mai ales rusinos desenata.

      • Stimata ana,

        Daca comentariul dvs. se refera la punctul meu de vedere, cred ca este un bun exemplu al comportamentului impulsiv, fara o gandire elaborata. Ce vreau sa va sugerez este ca exista mult mai multe cai de a obtine un rezultat,

        Pe de alta parte trebuie sa recunosc, exista oameni, asa ca dvs care deja au raspunsurile pentru tot si toate…

    • un raspuns personal pt. pct. 1 si eventual 3:
      pt. 1 -asa cum dvs. INTERPRETATI acest discurs cu „ridicarea poalelor in cap”, si eu pot sa-l INTERPRTEZ ca fiind o forma de lupta anti-coruptie ; de ce recurgem la asta? pt ca ciuma rosie romaneasca (si nu numai), fiind crescuta din minciuna („cea mai dezvoltata societate”), furt („luam de la bogati si dam saracilor”), violenta (noaptea la 12, sub amenintarea armelor, banatenii erau urcati in tren si dusi in Baragan…sau -mai frumos, la alt nivel – in Siberia !) si coruptie (functiile s-au CUMPARAT si recompensat intotdeauna) a ajuns atat de NESIMTITA si de PUTERNICA incat nu se mai „impiedica de-un ciot” , nu mai reactioneaza decat la stimuli (=sanctiuni) externi(e), sau la actiuni puternice de strada (vezi „Colectiv” si februarie 2017);
      pt 3- coruptie e peste tot in lume , iar noi am avut profesori excelenti – imperiul otoman, fanariotii, bolsevicii…; cei cu care ne „indraznim” sa ne comparam (cehii, ungurii, polonezii) atat datorita religiei – care a contribuit la educatia sociala – cat si conjuncturii geo-politice si istorice nu au avut influiente negative atat de puternice si , implicit, vocea unor intelectuali este mai „catifelata” atunci cand iese in afara.

  26. Nu am destule cuvinte sa va multumesc, dle Liiceanu, pentru discursul dvs ! Cind un astfel de discurs vine de la un om cu prestigiul dvs, cred ca mai avem o sansa, mai avem o speranta, ca lucrurile grave care se petrec acum in Romania vor fi analizate cu mai multa seriozitate atit in tara cit si in afara ei. A fost pe sufletul meu, cum se zice, exact ce gindesc despre actorii politici si ce se petrece in acest moment in Romania. Remarc, in efortul dvs de a va implica, un sentiment de revolta profunda, de indignare, pe care le impartasesc si eu, adica ” enough is enough „, nu se mai poate tolera o astfel de situatie. Nu se mai poate cu politrucii astia, platiti din banii contribuabililor, care vor sa faca din Romania o tara in care se poate fura legal, o tara in care se dau legi cu dedicatie, o tara in care coruptia s-a intins ca un cancer generalizat. Inca odata va multumesc !

  27. Nu există șmecher mai mare ca acest blând la vorbă Liviu Dragnea. Nu există vreun partid mai mincinos pe fața pământului decât partidul comunist cu nume schimbat, PSD. Foarte, foarte periculoși acești neocomuniști, prin semi minciunile pe care le debitează continuu, de la Ion Iliescu până la generația Ponta-Grindeanu. Ar fi interesant de analizat, cred, evoluția parșiveniei comuniste de la datul din mână a lui Iliescu, glumițele cu buzele strânse ale lui Nastase, glumițele cu gura la urechi ale lui Ponta, până la ironiile spuse molcom, dar foarte țintit, ale lui Dragnea.
    Prin urmare, poate un om cinstit, chiar dacă este o minte excepțională, mă refer la domnul Gabriel Liiceanu, să lupte contra acestei armate de șmecheri ? Evident că poate, dar lupta este fără de sfârșit și cere vigilență neîntreruptă, la absolut toate nivelurile de informare și comunicare.

    • FOARTE BUNE observatiile asupra „personajului” teleormanean l.d. ; ponta (astia nu merita initiale! ) mințea cum respira, ăsta minte cînd gândeșteș toate acțiunile psd de pana acum nu sunt decat expresia FURTULUI IN BENEFICIUL PERSONAL: firea a facut 19 firme de panseluțe și borduri ale primăriei, psd vrea sa-si insuseasca mai ”simplu” (cu mai putine voturi) patrimoniul localitatilor, ordonanta 13, ”analiza” activitatii DNA si Parchetului, bugetul cu crestere neverosimila care le da posibilitatea manevrarii banilor dupa bunul plac, etc, etc; NIMIC DESPRE GRADINITE si SCOLI, CANALIZARE LA SATE, SOSEA DE CENTURA la Bucuresti, POD LA DOMNESTI, AUTOSTRAZI, FONDURI EUROPENE ATRASE PT SPITALE (astea sunt controlabile si ei nu au nevoie de control ! )

  28. Sint uluit cit de usor s-a trecut peste coruptia de pina la Adrian Nastase. Marile lovituri au fost date inainte de urcarea lui la cirma guvernului. Restul, puzderie de mizilicuri, care au continuat ruinarea patriei, dar bazele au fost puse, in vremurile din urma, de oamenii lui Ion Iliescu. Abia asta este o eroare, daca nu o minciuna nejustificata. Sa fie ceva adevar in privatizarea Editurii Politice, pina la urma? De neacceptat.

  29. Draga domnule Liiceanu,

    Romania este eşecul permanent, a spus Cioran, pe care l-am citit in romana datorita Dv., cand i-ati editat cartile la editura Humanitas in toamna anului 1990. Apoi l-am citit in franceza, cand i-am gasit cartile la FNAC la raftul de filozofie alaturi de Descartes, Pascal, Heidegger sau Kant.
    Din pacate asta spune si discursul Dv-esecul Romaniei ca tara, ultima. Si este ultima datorita coruptiei si lacomiei nu numai de acum, ci din totdeauna. Romania e cunoscuta in lume datorita unor oameni speciali pe care nu conteneste sa ii produca. Ca regula acestia nu sunt apreciati in Romania decat dupa moarte. Asa se face ca cei mai ilustrii academicieni ai Romaniei sunt cei alesi post-mortem.

  30. Cred ca meritati mai mult decat sa fiti lingusit si periat, sper ca vi s-a facut lehamite de asta cu „va multumesc ca existati” …e de un prost gust da-ramator :P
    Ati gresit , copilareste as spune,si veti fi tocat marunt de toti bizonii care pasc pe pasunea penala, de toti cei pe care i-ati luat „in coarne” de-a lungul vremii si va urmaresc fiecare virgulita si bemol.
    De ce ghilimelele lipsa ale lui Ponta ar fi mai „vinovate” ca ghilimelel dvs, in plus? Daca una e plagiat alta va fi calomnie…e greu de crezut ca vor accepta „inexactitatea”. Si nici nu ar fi sanatos, toate minciunile lor groase vor benficaia de aceqasat „explicatie”: nu dom`le, n-am mintit cand cu OUG 13, am fost inexacti, iaca scapa si Dragna cu turma, nu? Dar in fond adevarul e ca puscariile sunt pline bla, bla
    Desi diferenta e de la cer la pamant (dvs nu ati avut nici un „benficiu” , si ati recunoscut greseala imediat, fara sa o mai scaldati) tot ce ati spus si veti spune de acum incolo va fi dublat in discursul bizoniard de posibilitatea de a fi fi …inexact. .
    Tot discursu dvs la Bruxelles va fi tocat marunt, iar „baza” unei inexactitati se va revarsa peste tot ce a fost cat se poate de exact. Le-ati ridicat o minge nevisata la fileu…si o stit prea bine.
    Veti fi catalogat ca minicinos, calomniator, paracios la ‘inalta poarta”, lipsit de patriotism pentru ca nu ascundeti gunoiul sub pres si alte bazaconii.
    Daca dsv mintiti evident ca Dragnea este o victima, unul care spune adevarul si caruia trebuie sa i se inventeze (de „haita lui Macovei” ) tot felul de..inexactitati.
    „Liicheanu” -stiti cum vi se spune prin subsolurile articolelor? si asa… a fost dovedit ca minte, el, marele filosof si moralizator care vede paiu` din ochiul bietelor victime DNA, dar nu barna din ochiul lui, care-si ridica poalele-n cap la „inalta poarta”, care face si drege, na, v-am spus noi ca sunteti manipulati? etc asta vom auzi ceva vreme de acum incolo.
    Si va trebui sa gestionati cumva aceasta situatie, acest armasar nascut dintr-un tantar anemic. (bun, tantarul a bazait pe unde nu trebuie, merita o plezneala buna, nu?)
    Dupa mine va trebui sa calariti armasarul cu curaj, lasand saua inexactitatii la o parte si asumandu-va galopul unei scapari din haturi, intr-o cursa de trap.
    Indiferent cat va gadila altii, onest este sa va asumati eroarea fara sa incercati sa o albiti. (ati facut praf o buna parte a impactului discursului dvs, cine va sta sa purice tot? stit foarte bine ca atunci cand greseti o data restul este mult mai putin credibil, sufera de dubiul ..inexactitatii-scuzati repetarea, dar cred ca e mai bine sa inlocuiti sintagama) Ati fost superficial, entuziast, poate emotionat..cine stie? Nu incercati sa minimalizati pentru ca va fi si mai rau.
    Ca unul care va respecta am simtit nevoia sa va spun ce cred cu adevarat..periatul il las altora, vad ca sunt destui :P

    • Cam asa e, cum zice Mircea M. Imi e ciuda mie de scaparea dvs. Un discurs la Parlamentul European trebuia verificat si ras-verificat. Nu trebuiau sa existe afirmatii neverificate.

      Altfel, aveti toata aprecierea mea, domnule Liiceanu.

      • Apoi nu-i bai,dupa mine si nu mai fiti cu ochii la ‘drobul de sare” ptr. ca deja se crede salina (mina de sare)in toata regula.Un dobitoc ca el, e in stare si sa ne strice toata ciorba doar ca sa arate ca are puterea si poate sa si scuipe pe parerea UE, caci onoarea lui e mai presus decat tot discursul D-lui Liiceanu, pe care nu da doi bani,se vede.

    • Regretabil este faptul că o asemenea eroare formală este folosită pentru a fi aduse argumente pe fond împotriva discursului domnului G. Liiceanu. Discuțiile, cel puțin în spațiul acestei platforme, dar și cele din în întreg spațiul public, au relevat că în fond spusele domniei-sale sunt cât se poate de adevărate.

      Unul dintre obiectivele principale ale kleptocraților și servitorilor lor (după cel principal, anume, transferul fraudulos al resurselor publice în proprietatea lor privată) este anihilarea instituțiilor statului de drept care i-ar putea împiedica în înfăptuirea fărădelegilor, iar înlăturarea șefilor DNA și PG reprezintă doar o etapă în realizarea lui. Eroarea formală, de comunicare, a domnului Liiceanu este prezentată de mass-media drept contraargument pentru mesajul textului. La fel cum ministrul justiției spune parlamentarilor europeni că problema OUG 13 este ora la care a fost adoptată, nu conținutul ei, deși avertizările pe fond și dezacordul au fost transmise de magistrați cu mult înainte ca elefanții să zburde prin sediul guvernului.

    • Pentru ca uneori ne trebuie si asa prieteni, nu doar dusmani, iar in comentariu aratati clar un talent analitic, comparati va rog cele doua propozitii:

      „Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului șef al DNA, pe demiterea d-nei Kövesi”
      si

      „E vorba de două funcții. Cu aceste funcții sau fară aceste funcții, România nu crapă, nu se închide”

      Care din ele vi se pare mai primejdioasa pentru democratie, stat de drept, etc etc (si fara sa includem argumentul ca una apartine cuiva care chiar poate materializa vorbele, iar cealalta cuiva care poate doar trage un semnal de alarma).

      Propun sa lasam pentru moment dezbaterea citarilor exacte si plagierii pentru academici, pana cand ne asiguram ca si anul asta guvernul se poate imprumuta pentru plata pensiilor, fara sa fie furati prea multi bani.

  31. Va multumesc donmule Liiceanu! Cuvintele sunt prea sarace sa poata exprima recunostinta si respectul. Sunt alaturi de dumneavoastra si de toti cei care au in proprietate notiunea de valoare autentica, de iubire neconditionata fata de aceasta tara. Va doresc sanatate si putere de a rezista atacurilor care vor veni, cu siguranta. Nu sunteti singur.

  32. Chestiunea de fond este ca responsabilitatea este invers proportionala cu gradul de constientizare al individului. Cu cat individul e mai constient cu atat responsabilitatea vis-a-vis de congeneri creste si caderile in cazul derapajelor si erorilor umane sunt mai mari intrucat ceea ce se raporteaza prin fixarea unui reper se leaga de ceea ce este dupa chipul si asemanare in frumos si bine.

    Dar de aceea trebuie sa ne sustinem si sa ne recunoastem aceste erori fara sa cadem in negare sau in lipsa de sinceritate intrucat asta semeteste si urateste omul. E greu si dificil sa vezi in cineva, in oricine bunul, frumosul, umanul chiar si atunci cand acest lucru pare imposibil din cauza ca simtim ca suntem redusi in insusi fiinta noastra. Dar tocmai aceasta reducere, aduce dupa sine smerenia, detasarea si in cele din urma apropierea umana fata de semenul cazut.

  33. Domnule Liiceanu, acele ghilimele sunt inoportune pentru vorbele lui Dragnea, dar sunt clar oportune pentru faptele lui (toate acțiunile PSD-ului sunt de fapt acțiunile lui Dragnea). Iar PSD-ul ne-a obișnuit de 27 de ani încoace că faptele nu au nici o legătură cu vorbele. Așa că, după părerea mea, nu ați greșit ci nimic. S-ar putea să greșesc (sunt inginer, e scuzabil), dar cred că se pot pune ghilimele când expui convingerile si acțiunile unei persoane atunci când vorbele sunt false.

  34. Domnule Liiceanu, (e timpul să) fiți politician, sau, altfel spus, politrop.

    Dl. Dragnea nu a spus public că vrea demisia dnei Kovesi (deși, probabil-sigur, o vrea). Dvs., dle Liiceanu, ați spus că dl. Dragnea a spus. Dl. Dragnea spune acum că el nu a spus și că „se gândește” să vă dea în judecată. Ce impas. Marșați, dle Liiceanu. Obțineți de la dl. Dragnea confesiunea; faceți-l să vă spună adevărul: dna Kovesi nu doar că nu e de demis, ci trebuie premiată cu tot ce avem fiindcă e minunată în tot ce a făcut în DNA. Faceți-l pe dl. Dragnea să spună asta. Dacă dl. Dragnea nu a spus că vrea demisia dnei Kovesi atunci înseamnă că e bucuros de activitatea ei, nu? Faceți-l să spună asta. Nu pedalați înspre ce ați sau nu dvs., marșați înspre ce are de spus dl. Dragnea: dacă nu vrea demisia dnei Kovesi, e atunci de acord că activitatea dnei trebuie să continue mulți ani de aici încolo. Fiți psdist domnule Liiceanu, polistratificat în discurs.

  35. Eu văd aici o confruntare între discurs şi fapte. Desigur, discursul d-lui Liiceanu poate fi catalogat ca imprecis, dar posibil ca tocmai faptele viitoare ale celor vizaţi în acel discurs să confirme adevărul, adică d-na Kovesi să fie, într-adevăr, demisă. Căci la politicieni intenţia reală şi adevărul nedisimulat ies la suprafaţă doar prin fapte. Faptele vor confirma sau infirma acel discurs.

    • Dreptatea nu lucreaza cu chestiuni ipotetice ci cu fapte. Daca discursul trece de la fapte la ipotetic se pierde esenta lui. Ori tocmai asta e baza civilizatiei, a umanului, aceasta egalitate in fata evaluarilor obiective raportate la fapte.

      In momentul in care discursul degenereaza si nu mai face referire la fapte intervine subiectivismul. Dreptatea nu e subiectiva ci obiectiva si se raporteaza la concret.

      Daca se renunta la acest demers si se opteaza pentru partizanate conjuncturale se ajunge la ostracizare, excluziune, in extremis abuzuri dar se pierde contactul cu realitatea obiectiva si cu impartialitatea evaluarii ori acest aspect nu poate conduce in directia justitiei.

  36. Si totusi – chiar daca o sa va incante orice comentariu de aici – va rog sa va aplecati cu intelepciune la cei care va avertizeaza ca nu era cazul de acel spectacol penibil ..
    Nu ma refer aici la Dragnea si altii ca el …..Nu am asemenea simpatii .
    Dar nu a fost ceva la inaltimea celor care mai spera sa se schimbe ceva .
    Pe de alta parte eu ca cetatean am inteles de-a lungul timpului ca fara a avea informatii complete nu mai merita sa girez pe nimeni . ( vezi episoadele Noi suntem statul a lui Dan Andronic ). Si atunci speram si iata ca imaginea din spatele cortinei arata cu totul si cu totul altfel …… Cand esti un om care isi respecta principiile cea mai corecta pozitionare este judecata egala indiferent de personaj . O judecata bazata pe adevaruri nu pe presupuneri.
    Sunt atat de multe minciuni – si de o parte si de alta .

    Inteleg ca v ati asumat demersul , discursul , atmosfera – probabil ca a meritat ,dar nu a aratat bine deloc .
    Filozofic poate ca aveti dreptate dar acolo nu era vorba de filozofii ci de adevaruri reci .
    Cred ca pentru orice cetatean liber din aceasta tara se vede limpede ca lucrurile nu sunt in regula – dar din pacate nu sunt in regula nici in partea lui Dragnea dar nici in cealalata parte.
    De fapt pe cine ati aparat ?!
    Este doar o amarata de parere ,

  37. Domnule Liiceanu,
    Tot ca simplu cetățean, simt nevoia sa intervin si sa va spun: ce bine ar fi dacă toată lumea s-ar sfărâma intr-atât pentru cea mai mica inexactitate. Sunt sigur ca apreciază toată lumea scrupulozitatea de care dați dovada, dar nu dumnevoastră trebuie sa dati explicații.
    Și mai aflați, ca prin discursul dumneavoastră m-am simțit cu adevărat reprezentat în Parlamentul Eropean, asa ca simplu cetățean ce sunt, chiar dacă nu ma cunoașteți. Și mi-a părut bine pentru tot ce-ați spus!

  38. Faptul ca PSD a castigat alegerile dupa cum spun ei cu 46 % din votanti si cu 18 % din alegatori nu-i indreptateste sa imi impuna mie si celorlalti care nu i-au votat, o bulversare totala a mediului socio -economic si din domeniul justitiei. Consider personal ca alegerile au fost castigate prin frauda, mintind un popor intreg, si unii chiar au crezut si au iesit la vot, si i-au si votat, Cultura politica a poporului Roman este foarte scazuta. Dusul cu zaharelul functioneaza din plin, astfel pana si cea mai mica crestere salariala sa a pensiilor face ca o mare masa de oameni sa-l voteze pe cel care o promite. Cresterea cu 31 % a salariului minim este ca si un decret de a lui Ceasca , precum ca de maine vom fi mai bogati, dar nimeni sau foarte putini stiu ca aceasta masura va duce la explodarea preturilor, rezultatul fiind o pauperizare si nu o imbunatatire a nivelului de trai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu
Născut la 23 mai 1942, la Râmnicu-Vâlcea. Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Filozofie (1960-1965) şi Facultatea de Limbi Clasice (1968-1973). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (1976). Cercetător la Institutul de Filozofie (1965-1975) şi Institutul de Istorie a Artei (1975-1989). Bursier al Fundaţiei Humboldt (1982-1984). Director al Editurii Humanitas din 1990. Profesor la Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti din 1992. Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (Paris, Franţa, 1992). Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarieta italiana (Roma, Italia, 2005). Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres (1992), Commendatore dell’Ordine della Stella della Solidarieta italiana (2005), Das Verdienstkreuz I. Klasse des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland (2006), Ordinul național Steaua României în grad de Ofițer (2012).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro