vineri, martie 29, 2024

România, aprilie 2014-justiţie independentă şi atotputernicie locală

Din Constanţa până în Mehedinţi şi Ploieşti, o imagine a manierei în care România este parazitată de reţelele politice locale începe să se contureze. În lipsa anticorpului de natură electorală, limitarea proporţiilor acestei maladii este sarcina asumată, în contra tuturor, de către Direcţia Naţională Anticorupţie. Una dintre frazele rostite ceremonial, una dintre frazele vidate de conţinut prin demagogia rituală, “reformarea clasei politice”, are , în cele din urmă, un corespondent în realitatea documentabilă. Ceea ce DNA realizează,cu tenacitate, este efortul de asanare fără de care spaţiul public şi instituţional românesc ar deveni unul sufocant şi cangrenat de complicităţi.
Dincolo de anecdotica mediatică, ceea ce contează, în fiecare dintre aceste situaţii, este logica instituţională din spatele ascensiunii celor care ajung să controleze, satrapic, întregi comunităţi. Vitalitatea PSD este conferită de această capacitate de a transforma autonomia locală în temei al omnipotenţei şi impunităţii. Dominaţia politică şi economică este totală şi implacabilă. Alocarea de resurse şi de personal urmează un tipar care se reproduce, indiferent de zonă. Sărăcia întreţinută de stat este cărămida pe care se ridică acest edificiu grandios. Dependenţa de stăpânii aleşi şi realeşi este regula care exprimă, brutal, amploarea subdezvoltării noastre democratice.

Anul 2014 se va organiza, politic, în jurul acestei mize a supravieţuirii justiţiei independente. În absenţa unor partide politice viabile şi organizate transparent,în absenţa unor Camere pregătite să îşi exercite funcţia de control, singura contrapondere autentică rămâne puterea justiţiei şi a DNA de a aplica, programatic, principiul egalităţii în faţa legii. Speranţa unei revigorări democratice viitoare este inseparabilă de menţinerea acestui sistem robust de protecţie al statului de drept. Domnia legii poate genera, pe termen mediu şi lung, acel mediu susceptibil de a încuraja responsabilitatea actului de guvernare.Alternativa este eternizarea inegalităţii şi a privilegiilor.

Optimismul moderat se sprijină, aşadar, pe acest potenţial de eficienţă şi de profesionalism vizibil la nivelul DNA şi al curţilor de judecată. Lupta pare inegală şi fără speranţă. Dar avem datoria de a merge mai departe, în pofida descurajării şi a îndoielilor.Libertatea şi egalitatea în faţa legii nu pot fi negociabile. A reaminti această axiomă este primul pas către eliberarea de frică şi de disperare.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Este probabil pentru prima data in istoria recenta(ultimii 25 de ani) cand santajul nu mai poate fi folosit de politic impotriva justitiei. Mai mult, in sfarsit, Justitia este obligata sa reziste pentru ca oamenii care o compun sa-si faca datoria. Si da, optimismul moderat este indreptatit!

  2. Si ce facem cu Parchetul General? DNA este o directie doar si, in ultimul an, pare singura care a ramas necontaminata de virusul puterii absolute a PSD. Judecatoriile si tribunalele sunt asa-si-asa, unele care-si fac treaba, altele care asculta de comanda politica. Politia este iarasi asa-si-asa, cu oaze de curatenie intr-o balta de coruptie. Serviciile secrete sunt sub asaltul din ce in ce mai violent al crimei organizate politic. Stam si numaram pe degete cate institutii isi mai fac datoria si cate cad sub asaltul nemilos al tradatorilor de tara care vor sa ne ingenuncheze in fata celor care au agenda scrisa in chirilice.

  3. drama mesterului manole !
    se cauta un „echilibru” intr o societate prost croita. se risipesc resurse imense (materiale si intelectuale) pentru a credibiliza un sistem profund corupt.
    n ar fi mai usor sa se recunoasca faptul ca dupa un sfert de secol, partidele din romania nu sint altceva decit grupuri infractionale organizate (caste bazate pe cumetrii, interese economice si afinitati mafiote) ? ce „reforma a statului” sa initieze acestea ? cind insasi existenta lor este conditionata de mentinerea status quo ului actual.
    aceleasi marionete sforarite de aceiasi papusari sint prezentate ritualic (via mass media – mijloace de indobitocire in masa) de 25 de ani unei multimi din ce in ce mai amorfa si inerta. alegeti ! bucurati va de libertate si democratie !

    • Foarte bine spus! Chiar astazi de dimineata ProTV – postul care da mult circ, prost gust si incurajeaza delasarea si prostia – au avut la telefon interventia clownului Mazare, care s-a jeluit cit de persecutat e saracutul de el. La aceeasi ora B1Tv o intervieva pe Iacob Paula care, mestera in feed back-ul celor spuse, la oamenii simpli (in slavona se spunea ceva cu „prost”), a spus ca Mazare nu se comporta nedemn ci „excentric” (ca atunci, nu-i asa, cind s-a „distrat” imbracind uniforma nazista) si ca, daca l-ar fi vazut cineva beat, da, atunci desigur….Va dati seama ce bine stie tovarasa cum gindeste nea Gica din Vascauti? De ce B1Tv ne-a bagat-o pe git taman pe asta semi-cocoana, semi-tovarasa?
      Oricum unii ca Mazare distreaza depresia amaritilor care-l plac pentru ca-i mai alina tocmai de depresia cauzata de jafurile lui si alor lui, Perfectul cerc vicios pina mai se-ntimpla un „desteapta-te omule!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro