marți, decembrie 10, 2024

România, aprilie 2014-justiţie independentă şi atotputernicie locală

Din Constanţa până în Mehedinţi şi Ploieşti, o imagine a manierei în care România este parazitată de reţelele politice locale începe să se contureze. În lipsa anticorpului de natură electorală, limitarea proporţiilor acestei maladii este sarcina asumată, în contra tuturor, de către Direcţia Naţională Anticorupţie. Una dintre frazele rostite ceremonial, una dintre frazele vidate de conţinut prin demagogia rituală, “reformarea clasei politice”, are , în cele din urmă, un corespondent în realitatea documentabilă. Ceea ce DNA realizează,cu tenacitate, este efortul de asanare fără de care spaţiul public şi instituţional românesc ar deveni unul sufocant şi cangrenat de complicităţi.
Dincolo de anecdotica mediatică, ceea ce contează, în fiecare dintre aceste situaţii, este logica instituţională din spatele ascensiunii celor care ajung să controleze, satrapic, întregi comunităţi. Vitalitatea PSD este conferită de această capacitate de a transforma autonomia locală în temei al omnipotenţei şi impunităţii. Dominaţia politică şi economică este totală şi implacabilă. Alocarea de resurse şi de personal urmează un tipar care se reproduce, indiferent de zonă. Sărăcia întreţinută de stat este cărămida pe care se ridică acest edificiu grandios. Dependenţa de stăpânii aleşi şi realeşi este regula care exprimă, brutal, amploarea subdezvoltării noastre democratice.

Anul 2014 se va organiza, politic, în jurul acestei mize a supravieţuirii justiţiei independente. În absenţa unor partide politice viabile şi organizate transparent,în absenţa unor Camere pregătite să îşi exercite funcţia de control, singura contrapondere autentică rămâne puterea justiţiei şi a DNA de a aplica, programatic, principiul egalităţii în faţa legii. Speranţa unei revigorări democratice viitoare este inseparabilă de menţinerea acestui sistem robust de protecţie al statului de drept. Domnia legii poate genera, pe termen mediu şi lung, acel mediu susceptibil de a încuraja responsabilitatea actului de guvernare.Alternativa este eternizarea inegalităţii şi a privilegiilor.

Optimismul moderat se sprijină, aşadar, pe acest potenţial de eficienţă şi de profesionalism vizibil la nivelul DNA şi al curţilor de judecată. Lupta pare inegală şi fără speranţă. Dar avem datoria de a merge mai departe, în pofida descurajării şi a îndoielilor.Libertatea şi egalitatea în faţa legii nu pot fi negociabile. A reaminti această axiomă este primul pas către eliberarea de frică şi de disperare.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Este probabil pentru prima data in istoria recenta(ultimii 25 de ani) cand santajul nu mai poate fi folosit de politic impotriva justitiei. Mai mult, in sfarsit, Justitia este obligata sa reziste pentru ca oamenii care o compun sa-si faca datoria. Si da, optimismul moderat este indreptatit!

  2. Si ce facem cu Parchetul General? DNA este o directie doar si, in ultimul an, pare singura care a ramas necontaminata de virusul puterii absolute a PSD. Judecatoriile si tribunalele sunt asa-si-asa, unele care-si fac treaba, altele care asculta de comanda politica. Politia este iarasi asa-si-asa, cu oaze de curatenie intr-o balta de coruptie. Serviciile secrete sunt sub asaltul din ce in ce mai violent al crimei organizate politic. Stam si numaram pe degete cate institutii isi mai fac datoria si cate cad sub asaltul nemilos al tradatorilor de tara care vor sa ne ingenuncheze in fata celor care au agenda scrisa in chirilice.

  3. drama mesterului manole !
    se cauta un „echilibru” intr o societate prost croita. se risipesc resurse imense (materiale si intelectuale) pentru a credibiliza un sistem profund corupt.
    n ar fi mai usor sa se recunoasca faptul ca dupa un sfert de secol, partidele din romania nu sint altceva decit grupuri infractionale organizate (caste bazate pe cumetrii, interese economice si afinitati mafiote) ? ce „reforma a statului” sa initieze acestea ? cind insasi existenta lor este conditionata de mentinerea status quo ului actual.
    aceleasi marionete sforarite de aceiasi papusari sint prezentate ritualic (via mass media – mijloace de indobitocire in masa) de 25 de ani unei multimi din ce in ce mai amorfa si inerta. alegeti ! bucurati va de libertate si democratie !

    • Foarte bine spus! Chiar astazi de dimineata ProTV – postul care da mult circ, prost gust si incurajeaza delasarea si prostia – au avut la telefon interventia clownului Mazare, care s-a jeluit cit de persecutat e saracutul de el. La aceeasi ora B1Tv o intervieva pe Iacob Paula care, mestera in feed back-ul celor spuse, la oamenii simpli (in slavona se spunea ceva cu „prost”), a spus ca Mazare nu se comporta nedemn ci „excentric” (ca atunci, nu-i asa, cind s-a „distrat” imbracind uniforma nazista) si ca, daca l-ar fi vazut cineva beat, da, atunci desigur….Va dati seama ce bine stie tovarasa cum gindeste nea Gica din Vascauti? De ce B1Tv ne-a bagat-o pe git taman pe asta semi-cocoana, semi-tovarasa?
      Oricum unii ca Mazare distreaza depresia amaritilor care-l plac pentru ca-i mai alina tocmai de depresia cauzata de jafurile lui si alor lui, Perfectul cerc vicios pina mai se-ntimpla un „desteapta-te omule!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro