duminică, iulie 14, 2024

România- iarna şi politica hibernării

Un cataclism pare să se fi produs în România- ninsoarea teribilă, cu cortegiul ei de gheţuri şi de viscol,a coborât asupra noastră. Ameninţarea este redutabilă. Rând pe rând, drumuri naţionale se închid şi sate sunt izolate. Călătoriile devin o aventură ce evocă încercările exploratorilor polari. Reporterii tv oferă propria lor contribuţie la isteria ce domină întreaga naţiune. Spre a se proteja copiii de atingerea acestui flagel hibernal, şcolile şi grădiniţele sunt închise. Soluţia hibernării colective este oferită ca ieşire din criza meteorologică. Comandamentele de iarnă se convoacă , doar spre a constata impotenţa statului de a rezista intemperiilor.

În Bucureşti, ca şi aiurea în România, iarna nu mai are nimic din coloratura patriarhală a trecutului. Ea nu este o poveste, calmă şi arcadică, despre bunici şi nepoţi, rostită în vreme ce în sobe duduie focul amintirii. Ea este o istorie sordidă, a străzilor înnecate în zăpadă mocirloasă şi a oamenilor care sunt abandonaţi naturii , graţie indolenţei unei administraţii ce a incetat să mai existe. Iarna are, în România, un sentiment de familiaritate neliniştitoare- an de an, în aceleaşi zone geografice, intervin blocajele generate de viscol . România oficială este lipsită de memorie şi de mijloacele elementare spre a răspunde unei realităţi ce face parte din profilul nostru climatic. Marile promisiuni sunt rostite, spre a se duce în neantul demagogiei.

Iarna în Bucureşti este şi hârtia de turnesol care indică starea unei guvernări locale, marcate de o combinaţie, unică, de incapacitate şi corupţie. Primarii sunt centrele nervoase ale unor reţele ce extorchează şi devalizează. Raportul Curţii de Conturi, dedicat mandatului Oprescu, este semnificativ. Supraevaluarea este o strategie destinată să îmbogăţească grupul infracţional care se organizează, cu rigoarea unei afaceri ce nu trebuie să dea greş. De la atribuirea de contracte la controalele comandate, oligarhiile legitimate prin vot popular îşi dovedesc capacitatea de a exploata şi dezvolta subdezvoltarea. Proiectul de viitor este perpetuarea acestei înnapoieri endemice, sub semnul dependenţei de stat şi al complicităţilor. Infrastructura urbană este gestionată dezastruos. Administraţia locală şi naţională sunt unite de acelaşi elan spoliator. Taxele plătite se pierd în acest buget aparent nelimitat al corupţiei.

În România ce hibernează, de vreme ce nu poate fi guvernată eficient, se apropie alegerile locale. Consolidarea feudelor provinciale şi urbane pare să fie efectul previzibil al noilor consultări electorale. Unicul tur de scrutin, acceptat de PNL şi de PSD în egală măsură, cu ceva vreme în urmă, este instrumentul perfect al întăririi monopolurilor şi al descurajării competiţiei reale. România este decupată, deliberat, în teritorii controlate şi spoliate. Sarăcia este o afacere de partid şi de stat. Interludiul cabinetului Cioloş se va apropia de sfârşit, iar dominaţia PSD este pe cale să fie reafirmată.

Hibernarea este expresia încremenirii politice ce lichidează speranţe şi sugrumă energii. Momentele de solidarizare, precum cele ce au urmat tragediei din “Colectiv”, sunt deja amintire. Morţii din octombrie 2015 au devenit fundal decorativ pentru candidatura ( improbabilă ) a domnului Buşoi. Noua Românie la care am sperat, zadarnic, este vechea Românie- a mocirlei, a stagnării şi a complicităţilor. A rezista împotriva acestei glaciaţiuni deliberate este a ne păstra încrederea în propria noastră demnitate, atâta cât ne mai rămâne.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. mda, demnitatea e tot ce mai poate fi salvat
  in rest, iernile infunda drumurile, verile pirjolesc paminturile, ploile suprasolicita canalizarile. n a mai ramas anotimp/luna/zi in care sa nu fie nevoie de antreprenorii politici (ce si sufleca imediat minecile camasii, se intrunesc in sedinte si dau comunicate de urgenta) sau a jandarmilor/pompierilor gata oricind sa scape vieti de stihiile naturii. nu mai vorbesc de ratingul televiziunilor la orice variatie de temperatura si breaking newsurile din sarbatori cind cazurile de cetateni care se ineaca cu sarmale sau sint calcati de carucioare in supermarketuri se inmultesc. vedeti, codru i frate cu romanul, mama natura da de lucru atitor meseriasi/experti/specialisti. sa nu uitam nici progresele remarcabile (gospodarii neamului s au prins ca sintem in era informationala) in colectarea taxelor si impozitelor. camere inteligente te monitorizeaza pe soselele namolite, iar amenda ti vine n plic pe hirtii scoase la imprimanta. militianul beneficiaza si el de avantajele tehnologiei si te asculta/amendeaza fara sa mai iasa din birou sau sa coboare din masina.

 2. Tara te vrea sarac, in genunchi, bolnav, dependent de firimituri alocate din pixul politicianului, dator, slab educat, dezinformat, fara initiativa, speriat de ziua de miine si obedient.
  Statul paraziteaza si sufoca orice „miscare” a cetateanului de rind, prin taxe, impozite si intretinerea unei birocratii zdrobitoare, legalista si oarba in orice punct de interes ce ar putea functiona inspre binele si/sau sprijinul cetateanului.
  Cui ii convine faptul ca nu exista inca o retea de autostrazi? Cine profita din asta? Mafia securist-afacerista travestita in partide politice are un reflex anti-dezvoltare ascuns in insasi ratiunea sa de a fi. A nu crea cai de comunicatie fiabile si moderne si a incetini si uneori chiar bloca un drept fundamental (libera deplasare pe teritoriul propriei tari) e un bonus de care profita intreaga clasa politica – un bonus perfect cuantificabil in conturi, rascabaiat in vile, masini si posete. Dar bonusul ascuns, bonusul impalpabil este „tinerea pe loc” a locurilor de munca, a investitiior, a micilor si marilor afaceri, a dezvoltarii la nive local, la nivel personal. Adica- mentinerea unei cit mai largi cantitati din populatie blocata geografic, deci dependenta si aservita economic si social.
  Cui ii convine/are de cistigat din proasta absorbtie a fondurilor europene (vestitii bani gratis ce urmau sa pice din cerul Bruxelles-ului in curtea economiei noastre avide de orice banutz real?).
  Tot aceeasi clasa politica formata din securisti si mafioti corupti si orientati spre spoliere.
  Pai sa aiba acces la „fonduri” orice amarastean care isi poate astfel deschide o afacere? Orice mic primar de sat uitat de lume poate asfalta/baga apa si curent/renova/reutila etc? Orice comuna mai rasarita isi poate organiza o cooperativa si sa produca ceva pt ea si pt o piata ahtiata dupa produse agricole autohtone?IMM-uri si ONG-uri sa zburde investind bani europeni in n-shpe mii de idei (unele bune, altele proaste) care ar putea avea efect cumulativ, repetitiv si generator de plusvaloare in economie? Cum..si toate astea fara a putea fi controlat de mafia politicienilor? Extrem de periculor pt ei.
  Cui ii convine un sistem de educatie efectiv darimat, populat de cei mai slabi profesori, impanat cu coordonatori de lucrari de diplome plagiate si de lucrari stiintifice semnate alaturi de puscariasi de marca semianalabeti? O populatie corect educata, bine informata si bine pregatita in diverse domenii profesionale e periculoasa pt hienele si sacalii din partide – e greu de manipulat si doamne fereste…se descruca singura muncind, fara sa astepte ajutoare sociale de la stat contra voturi.
  Statul romin si aparatul birocratic romin cu toate institutile sale sunt patrunse, infectate si contaminate marele cancer ce sunt partidele politice.

 3. Nu „tin cu ei”, dar sa stiti ca si in SUA se inchid scoli cind ninge ceva mai tare, si nu trebuie neaparat sa viscoleasca. Iar asa, „nu tin cu ei”, dar curatirea zapezii, mai ales pe drumuri inguste, nu se poate face instantaneu. Acuma, e posibil, chiar probabil, ca in Romania curatirea zapezii sa fie mai ineficienta decit in SUA, dar trebuie sa fim si putin realisti, si sa nu cerem imposibilul. Critica ar trebui sa se faca sustinuta de exemple comparative din alte tari. Iar rezolvarea ar trebui de asemenea sa tina seama de astfel de exemple.

 4. Inainte de Craciun bucurestenii glumeau ca vine Pastele, atat de frumos , cald si placut era. A fost un mic viscol , 15 cm de zapada si brusc am cazut in pesimism, sugrumarea energiilor, hibernare etc. Evident,politica e de vina , dl Iohannis probabil, a dat ordin la SRI sa dea un viscol peste Romania. Privesc pe geam, e o vreme superba afara ,iar o plimbare in parc e o delectare.Evident primarii nu isi vad de treaba, singurele inconveniente al acestor zile fiind mormanul de zapada din statiile RATB ., gheta de pe strazi. Dar vin si eu si intreb ,cati din cei care citesc acest articol au dat zapada din fata casei? Dar cel care l-a scris?
  Dar din fata institutiei unde lucram, din parcari am dat zapada noi, sau asteptam primarul?Mai bine sa vina armata , primaria, elevii sa ne faca curat pe strazi ca noi suntem ambetati.
  Sigur daca te uiti la TV ai senzatia ca aici e un catalism in plina desfasurare. Reporteri isterizati urla in microfon, soferii urla la sunt abandonati desi se dadusera atentionari meteo din ora in ora. Se dau fel de fel de sfaturi, iar lumea sambata dimineata vroia parca sa goleasca magazinele . Si atunci?
  Breaking news ! A venit iarna in ianuarie!

 5. Generatia celor ce au demolat guvernul Ponta trebuie sa devina un tsunami care sa steaerga vechiul si sa o ia de la capat. Nu se mai poate repara, carpi, revopsi sau vopsi. Este de reconstruit.PUNCT.

  • PS.Ei cei de pana in 45 ani, trebuie sa spulbere, „sa-i verse din gura lor” pe acestia de azi, acesti „caldicei” scarbavnici care nu sunt „nici reci, nici in clocot”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro