vineri, ianuarie 27, 2023

Romania in contextul crizei economice. O sinteza

Lumea trece printr-o criza fara precedent in ultimii 70 de ani. Ultima daca cand ne-am confruntat cu o astfel de criza lumea a sfarsit in cel mai brutal conflict al secolului XX: cel de-al doilea razboi mondial si copiii lui: Holocaustul si Razboiul Rece care au lasat urme adanci in constiinta multor popoare.

Criza prin care trecem acum este una istorica. De asa natura ca la sfarsit atat Europa cat si restul lumii s-ar putea sa arate altfel. Si va fi o criza de durata a carei socoteala finala va veni peste ani. Consecintele asupra Romaniei vor fi dramatice.

Lumea dezvoltata (SUA, UE si Japonia) a trait peste posibilitati, s-a indatorat pana nu s-a mai putut. A venit vremea socotelii. Nimeni nu te finanteaza pe termen lung. Astfel ca aceste zone economice se confrunta cu imposibilitatea mentinerii nivelului de trai. Trebuie sa isi plateasca datoriile. Intr-un fel sau altul vor fi platite.

Solutia iesirii din criza o reprezinta platirea datoriilor intr-o forma sau alta. Ori sunt iertate datoriile direct, ori sunt iertate prin inflatie. Probabil se va intampla prin ce-a de-a doua metoda pentru ca prima este prea radicala si nu prea functioneaza.

Uniunea Europeana este un exemplu in miniatura a ceea ce se intampla in restul lumii. O parte a UE s-a indatorat la cealalta (partea de sud catre nord). Acum Nordul nu mai vrea sa finanteze Sudul. Si Sudul trebuie sa-si plateasca datoriile catre Nord. Situatia aceasta este extrem de periculoasa si va avea urmari profunde asupra Europei. Pentru ca Sudul nu poate sa-si plateasca datoriile. Ele trebuie iertate de catre Nord intr-o forma sau alta.

Nordul cere Sudului reforme economice. Acestea functioneaza pe termen lung, dar pe termen scurt, intr-un mediu de crestere negativa in jurul lumii produc multa saracie care conduce la instabilitate sociala si descrestere economica. In loc de a creste si a-si plati datoriile aceste tari (din Sud) ajung si mai indatorate si mai sarace.

Metoda mai buna ar fi devalorizarea monedelor din Sud pentru a face tarile de acolo mai competitive si dandu-le astfel posibilitatea sa-si revina economic. Dar devalorizarea nu poate fi facuta din cauza monedei unice. Singura solutie realistica in momentul de fata este acceptarea unei inflatii mai mari cuplata cu investitii masive din Nord catre Sud. Aceste doua masuri ar reporni economia zonei Euro si crea conditiile unei relansari. Dar Nordul nu vrea sa accepte: inflatie mai mare si investitii echivaleaza cu un transfer si mai mare de avutie catre Sud.

Problema fundamentala dintre Nord si Sud este ca singura solutie este cea a iertarii datoriilor si a continuarii transferurilor de la Nord la Sud cuplata cu reforme pe termen lung in Sud. Dar iertarea va trebui sa aiba loc prima. Ori aceasta iertare este foarte dureroasa.

Iertarea este dureroasa pentru ca presupune renuntarea la un lucru pe care il meriti. Nordul a muncit mult pentru banii care au fost trimisi in Sud si din care Sudul a trait mai bine. Nordul a dat din banii sai de pensie si de asigurari de sanatate ca Sudul sa se dezvolte. Iar acum nu-si mai primesc banii inapoi. Din contra, trebuie sa dea si mai mult.

Dar daca iertarea nu va avea loc, va duce la o confruntare de proportii intre Nord si Sud care se va solda cu ruperea zonei Euro si a UE. In cazul bun. In cazul rau se va ajunge la un nou razboi in Europa.

Prin urmare, contextul economic in Europa este unul defavorabil dezvoltarii economice si intaririi relatilor comerciale. In plus, fiindca UE este o parte mare a economiei mondiale, criza din zona Euro atarna ca o piatra de moara la gatul acesteia.

Statele Unite sunt pe moment intr-o situatie mai buna, in mare parte ca urmare a masurilor luate de Banca Nationala a SUA (Federal Reserve) si a pachetului de stimulare al economiei al administratiei Obama. Dar si SUA vor trebui sa rezolve propria lor problema a datoriilor. Creditorii lor sunt in mare parte poporul american si cel chinez. Rezolvarea acestor probleme va fi dureroasa si va necesita multa “diplomatie” atat intern cat si extern. Avand in vedere ca este mult mai usor sa dai vina pe altcineva, datoriile SUA vor conduce probabil la o polarizare a relatiilor americano-chineze care nu va fi benefica pentru dezvoltarea economica.

Multa lume spera ca tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) sa fie locomotiva economica. Pe termen lung probabil ca vor fi. Dar pe termen scurt (5 ani) aceste tari se vor confrunta cu provocari de natura sociala si institutionala. Coruptia este in floare in aceste tari si inegalitatea sociala mare. Institutiile nu sunt tocmai predictibile. Intr-un anume sens sunt niste Romanii mai mari.

Ne aflam astfel intr-o perioada in care lumea intreaga trece printr-o criza deosebita. Acest tip de criza economica (si as zice si morala) se rezolva cu greu. Tarile mari si cele dezvoltate se confrunta cu probleme foarte grave legate de datorii mari.  Ca tara mica, Romania se afla intr-o situatie si mai precara.

Tari precum Statele Unite, Germania sau Japonia isi mai permit inca anumite masuri de stimulare a economiei. In Romania, pe de alta parte,  cresterea economica depinde in mare parte de cererea de bunuri si de influxul de capital din exterior.

Avem doua carti bune: moneda autonoma si apartenenta la UE.

Moneda autonoma ne da un pic de flexibilitate in problema de politica monetara. Leul se poate devaloriza. Desigur, devalorizarea ne afecteaza puterea de cumparare. Desigur, daca aceasta devalorzare scapa de sub control, lucrurile vor sfarsi foarte urat. Pe de alta parte, un pic de devalorizare ne poate fi si benefica pentru ca ne permite sa exportam mai mult.

Apartenenta la UE ne ajuta si ea pentru ca ne deschide usa catre fonduri europene. Spuneam mai devreme ca fiind o tara mica si saraca avem nevoie de capital strain. Fondurile europene sunt un astfel de capital strain. Tot aceasta apartenenta la UE ne ajuta si in contractarea de credite. Desigur, prea multe credite sunt daunatoare. Dar cateva credite ne pot ajuta sa trecem prin aceasta perioada foarte periculoasa si sa ramanem pe linia de plutire ca stat.

Dar aceste doua carti bune trebuie jucate bine. Libertatea monetara pe care o avem si apartenenta la UE nu vor valora cat o ceapa degerata daca investitorii si institutiile straine isi pierd increderea in noi. Si acest lucru incepem sa il simtim acum. Incepand cu puciul parlamentar de asta vara UE a inceput sa ne taie fondurile.

In plus, economia romaneasca este capusata de tot felul de indivizi dubiosi. Coruptia este in floare. Hotia este premiata cu un loc in parlament si imunitate.

Solutia sanatoasa ar fi convingerea UE ca suntem un partener serios si atragerea de fonduri europene. In plus, intarirea statului de drept si atragerea de alte investitii straine.

Dar aceste masuri ar echivala cu aplicarea sentintelor judecatoresti, cu alegerea unor politicieni competenti si credibili. Ori acest lucru nu se va intampla. Hotii ultimilor 20 de ani trebuie sa intre in parlament pentru a scapa de inchisoare. Odata ajunsi acolo vor da legi care sa ii protejeze de justitie.

UE va continua sa ne taie banii pana ne va ajunge cutitul la os. In loc sa-i dam afara pe politicienii corupti, vom da afara UE si vom ajunge sa nationalizam tot ce poate fi nationalizat pentru a plati salarii si pensii cateva luni in plus (pe manual unguresc).

Vom incerca sa stantajam UE prin apropierea de Rusia si de China, dar UE are prea multe probleme ca sa se lase santajata acum. Rusia si China ne vor arunca un os, dar nu va fi de ajuns pentru omul de rand.

In principiu investitiile din Rusia si China sunt la fel de bune/proaste ca cele din vest. Si intr-o anumita masura ar trebui sa le cautam. Dar trebuie cautate cu grija pentru ca nu trebuie sa ajungem in situatia in care le suntem datori vanduti si in care Rusia sau China controleaza resursele noastre energetice. Istoria este martora faptului ca Rusia si China nu sunt interesate de dezvoltarea economica a satelitilor, ci mai degraba de controlul lor.

Singura modalitate de realizare a prosperitatii in Romania este prin sacrificiu si dreptate. Ori noi alegem opusul. Noi alegem hotia si minciuna. Impostura ne caracterizeaza. Alegerile noastre sunt proaste. Nu va fi prosperitate, ci saracie.

Distribuie acest articol

28 COMENTARII

 1. frumos scris (desi mai aproape de stilul literar decit de rigoarea matematica)
  la intretaierea mileniilor au fost comise crime ramase inca nepedepsite (ca in evul mediu).
  cind pamintul agricol si industria sprijinite de progresul tehnologic produc mai mult ca niciodata e impropriu sa vorbim de o criza economica. ar fi de vazut cum au ajuns camatarii inginerii/arhitectii planetei sau hotii s au metamorfozat in baietii destepti. apoi, ca n orice schema piramidala, sa i pedepsesti pe cei de la baza nu i in regula. lacomia duce la inselaciune. a inlocui forta bruta cu viclesugul si manipularea este la fel de contraproductiva.
  fara adevar nimic nu va fi durabil (nu cred ca minciuna face ca pamintul sa graviteze in jurul soarelui)

  • Eu l-as rescrie ca o chemare in loc de o profetie.
   Despre „alegerea unor politicieni competenti si credibili” n-as scrie „acest lucru nu se va intampla”.

   As scrie mai degraba : „E timpul sa alegem politicieni competenti si credibili. Viitorul sta in mainile noastre. Stiu ca nici un candidat nu seamana cu cel din vis dar alegerea celor mai buni dintre cei care candideaza e singura cheie pentru un viitor mai bun. Catre toti cei care vor sa contribuie: Acum e momentul!”

 2. Alegerile noastre sint bune. Disolutia Romaniei e in toi, ceea ce e minunat. Cu un USL decis sa faca praf tara, dupa o guvernare PDL absolut dezastruoasa, cind se va vedea unde ajungem, o noua revolta va pune lucrurile la punct.

 3. Unul dintre cele mai bune articole citite de mine pe acest site; nu mi se pare deloc literar stilul,ci dimpotriva ,analitic; constat rigurozitate,logica(matematica),claritate,lipsa de prejudecati,simplitate. Felicitari! pacat (pt noi) ca sinteti departe.
  Mult mai literare, dar foarte profesioniste si frumoase au fost si articolele dnei Claudia Postelnicescu, dlui Florentin Tuca , dlui Vasile Dancu.

  • :) rigurozitate matematica inseamna concizie si precizie. abaterile limita intervin in probabilitati si statistici (nu i cazul paramecilor – ei opereaza cu abateri grave)
   articolul este bun, daca s ar fi eliminat redundanta s ar fi redus la citeva fraze
   subscriu la ce spuneti :)

 4. Dl Tecu are in aria de expertiza teoria probabilitatilor , cu atit mai interesanta analiza dumnealui. Cu toate acestea nu pot sa nu remarc ceea ce mai sus am numit simplitatea stilului , de fapt sint impresionata de lipsa de emfaza cu care si-a exprimat opinia despre ceea ce se petrece in lume si ce ne-ar putea aduce viitorul.

  • fara sa identifici cauzele nu poti intelege efectele (extrem de multe si complexe).
   cu siguranta n o pot face cititorii si privitorii de telenovele.

   • Oare ? Mai citeste o data” fara sa cunosti efectele nu poti afla cauzele” platitudinea inepta totala. despre asa ceva e vorba in articol, logic si structurat pe baza cauzelor si posibilelor dezvoltari. Cand vom ajunge la efecte va fi prea tarziu. Avem primele simptome, avem cauzele, e sinucidere sa stai sa astepti efectele fara a actiona.

    • hmmm. am zis exact ce zici tu. nu vad contradictia
     cind tratezi un pacient cuburile de gheata scad febra, nu inlatura infectia
     sint curios cum ai actiona tu

 5. Degeaba devalorizezi euro, tarile din Sud care au acum probleme nu o sa scape de acestea. Competitivitatea lor o sa fie „mancata” de pretul materiilor prime, o moneda slaba atrage costuri crescute cu materialele , combustibilul si energia. o inflatie cu 2 cifre in zona euro arunca in haos economia europeana. Colaborat cu o incetinire a cresterii in zona asiatica (zona europeana si america fiind principalele piete ptr produsele de aici) avem o imagine de ansamblu a dezastrului global. Ca vrem sa acceptam sau ca nu vrem , mai devreme sau mai tarziu, actualul sistem socio-economic cere sa fie inlocuit ! Cu perfuzii un batran muribund nu face decat sa-si prelungeasca agonia….

 6. Eu inca mai cred in FMI. Inca mai sper ca-i va putea satanja pe politicienii care vor fi la putere sa privatizeze sau sa inchida companiile de stat care acum din cauza ca sunt capusate sau nerentabile sunt adevarate gauri negre in buget.

  Apoi UE prin MCV si Shenghen ar trebui sa spuna odata si pt totdeauna clar ca Romania nu are o separatie a puterilor in stat devreme ce parlamentarii pot vota si deci judeca daca un coleg de-al lor sa fie anchetat sau nu. Pai cine face justitie in cazul ala? Procurorii si judecatorii sau tot politicienii parlamentari? Nu e o substituire clara a puterii politice celei judecatoresti? Politicienii ar trebui sa aiba imunitate numai pentru declaratiile politice. De ce adica un primar sau consilier local care e tot ales poate fi arestat sau anchetat dar un parlamentar sau ministru nu? Pana la urma e si discriminare. Ar trebui sa fie toti egali.

  Deci de la ai nostri conducatori si politicieni nu ma astept la nimic pt ca ei oricum sunt in vasta lor majoritate niste hoti mafioti dar sper ca organismele externe sa faca aceste presiuni si sa impuna efectiv agenda de urmat pentru orice va fi la putere.

  Pana la urma totul se reduce la ce i-a spus Philip Gordon lui Crin Antonescu in vara in timpul suspendarii: „daca va taiem fondurile de la FMI si in 6 luni nu mai aveti bani de pensii, cata sustinere electorala credeti ca veti mai avea?” Aia e cam singura arma cu care politicienii romani pot fi struniti. Altfel ei fac ce vor pentru ca marea masa a poporului e manipulabila, needucat si neinformata iar ei o folosescu pur si simplu cum vor.

 7. Pur si simplu simplist, nu coruptia e marea problema. Ia uitati-va putin. Avem un boom economic intre 2003-8 finantat puternic de banci (unde era marea coruptie aici, doar nu s-a nascut de 3 ani inoace?), avem o criza financiara (2007-8), bancile inceteaza sa mai finanteze economia (2009), iar statele incep sa-si restranga cheltuiele si sa se imprumute masiv (Romania avea o datoria privata uriasa in 2008). Asta e fenomenul la nivelul intregii Europe, nu doar in Romania. N-ar fi rau daca v-ati uita putin pe prognozele de crestere pe anul viitor. Nu prea tin cont de intuitiile dvs.
  Altminteri justitia a inceput sa functioneze de cativa ani buni, uitati-va ce probl le-a facut politicienilor doar in vara asta

  • Domnule Balasoiu:

   Articolul meu este scris dintr-un punct de vedere „big picture”. Eu nu vorbesc despre ce se va intampla anul viitor, ci despre provocarile globale un urmatorii 5-10 ani.

   Coruptia exista de mult timp in Romania, dar in anii 2003-2008 a fost trecuta cu vederea de catre investitorii si institutiile straine care ne-au finantat consumul. Acele vremuri au trecut si investitorii o sa fie mult mai atenti cu investitiile viitorare.

   In plus, investitiile in anii aceia au venit si ca urmare a procesului de aderare al Romaniei la UE si apoi ca urmare a aderarii. Era un mediu foarte optimist legat de extinderea UE si dezvoltarea sa. Acum investitorii au inceput sa inteleaga ca exista un clivaj la nivelul UE peste care nu prea se poate trece. Pentru a-i convinge pe acesti investitori sa se intoarca avem nevoie de institutii de drept si de aplicarea legilor.

   Pe termen lung trebuie sa fim o tara serioasa cu institutii corecte. Pe termen scurt trebuie facute multe lucruri, dar cred ca intarirea statului de drept este si aici o problema fundamentala.

   M-am uitat pe prognoza de la FMI, dar nu am avut timp sa studiez sistematic presupunerile pe care le-au facut cand au facut prognozele. Dar, din nou, ce scriu eu aici este big picture. Pe termen scurt lucrurile pot sa apara diferit.

   Eu sunt de acord cu dumneavoastra ca problemele noastre sunt si importate. Dar noi nu prea putem schimba acest lucru. Noi putem sa schimbam cum suntem noi perceputi. Nu putem rezolva criza din zona Euro.

   • Cand atatea tari se confrunta cu declinuri economice atat de servere si simultane, as fi interesat mai curand de ceea ce au in comun si problematic decat de ceea ce le desparte: au cazut guverne si acolo, politicienii se acuza peste tot de masinatiuni etc etc. In sfarsit, cred ca the big picture pe care v-o propun eu e mai plauzibila: bancile au finantat puternic economiile inainte, bancile -afectate acum de tribulatiile de pe pietele financiare- au incetat sa mai finanteze economiile, de unde tot dezastrul. Dvs avansati in numele unui big picture explicatia ca institutiile nu functioneaza. Pai functioneaza mai bine decat au facut-o vreodata. Asta probabil ca nu se vede prea bine de la inaltimea de la care priviti dvs.
    Si mie imi plac institutionalistii (am o slabiciune de ex pt Douglass North, doar ca el n-a reusit sa furnizeze o teorie care sa includa depresiunile severe si inopinate), dar avem nevoie de un tablou putin mai larg decat cel pe care il furnizati dvs. :)
    Sanatate

    • Domnule Balasoiu,

     Dumneavoastra aveti dreptate la un nivel, eu vorbesc de altul.

     Ce spun eu este ca problema fundamentala cu care se confrunta lumea astazi este una a datoriilor. Problema mondiala nu este la institutii si nici nu fac aceasta afirmatie.

     Problemele legate de datorii in tarile dezvoltate sunt mai greu de rezolvat decat cele legate de alte aspecte.

     Solutia unei astfel de crize se rezolva la nivel de transferuri intre popoare, iar acestea sunt complicate.

     Romania nu are o problema a datoriilor, cel putin nu una externa. Intr-un sens are una interna (intre generatia tanara si cea batrana), dar nu despre asta am scris. Ce spun eu este ca intr-un context ca acesta, o tara ca Romania nu are mult spatiu de manevra. Depindem foarte mult de ceea ce se intampla in contextul mai larg. Ce ne ramane noua de facut este sa ne asiguram linia de plutire si stabilitatea sociala.

     O tara care se radicalizeaza si in care institutiile statului inceteaza sa mai functioneze nu o sa primeasca credite prea usor, nu o sa fie cautata de investitori. Cu cat coruptia este mai mare, cu atat liderii rezonabili se decredibilizeaza. In cele din urma, ajungem sa alegem extremisti.

     Numai bine!

 8. Felicitări pentru articol. E cât se poate de clar, concis şi direct. Pentru dl Bălăşoiu, am să răspund extrem de scurt. Lăcomia şi corupţia merg mână-n mână.

  http://www.youtube.com/watch?v=qqUGoVez8xg

  Justiţia nu începe şi nu se termină cu politicienii. Funcţionarea ei se măsoară aş spune mai subtil la nivel de societate individual prin numărul de acte mici de mită, corupţie. Polticienii sunt vârful aisebergului sistemului(absenţei mai bine zis) social.

  Un exemplu pentru cotidianul dumneavoastră, pe http://www.bribespot.com

  Poliţişti cumpăraţi.
  Legea nu mai e previzibilă când contra a cătorva zeci de euro conduci periculos în trafic(numărul de accidente cauzând pierderi de vieţi e legată tocmai de această evaluare a consecinţelor…dacă un om anticipează că scapă consecinţelor legale, va avea un comportament rutier mai riscant la volanul propriului vehicul punând însă la risc ceilalţi participanţi).
  Medici cu practici ilegale de tratament discriminatoriu în funcţie de şpagă toleraţi sunt tot o consecinţă a corupţiei. E uman ca atunci când e vorba de sănătatea lor oamenii să facă decizii care ies în afara raţionalităţii economice. Şi atunci, managerii de spitale politici de genul celui de la Vrancea care a fost surprins acum câţiva ani în perioadă de calamitate cu nu ştiu câte conserve de porc furate din ajutorul de la stat într-o perioadă de calamitate…cum credeţi că vor administra găurile fără fund..fără control.
  Sunt funcţii tentante, nu departe v-aş recomanda cazul dlui Oprescu. Sau dlui Bârlădeanu cel cu cheia sălii de operaţii în buzunar. Problema este că poţi să ai spitale superperformante cu tomografe şi ultimele tehnologii răcnet…dar acoperă câţi pacienţi? la nivel de nevoi. Fudulia şi prostia se plătesc. Când îţi lipsesc medicamentele primare şi bandajele în spitale un implant la nivel ştiinţific , e o picătură colorată într-o maree de mocirlă neagră.
  Mi-aş continua pledoaria, dar nu am timp de pierdut.

  • Noi ne-am mai intalnit si pe alte teme, am impresia. Sper ca v-au satisfacut explicatiile mele despre compatibilitatea credintei cu oasele de dinozauri. Eu unul sunt fan Viasat si National Geografic, nu doar Zizioulas sau Staniloae
   Altminteri nici mie nu-mi place coruptia din spitale, dar n-am ce sa va fac. La nivel de big picture -observati ca aici se desfasoara intreaga discutie- nu inseamna prea mult. Ba s-ar putea sa iesiti complet deceptionat din asta. Situatia e vreti nu vreti foarte diferita, mai multi medici sunt trimisi in judecata azi, mai multe probl solutionate in instanta etc. Oricum, medicul si-a pierdut mult din aura lui de mag misterios si intangibil din vechea Mesopotamie, uite ca unii ii platesc mai putin sau deloc, ii mai acuza de malpraxis etc. Va plac exemplele: mama si-a operat recent o tumoare extrem de suspecta si destul de complicata contra unei mite de 50 euro (anestezistul a scapat nu stiu cum neplatit). Va vine sa credeti? Abia daca poti cumpara un buchet de trandafiri mai misto de banii astia.
   Altminteri metafora aisbergului justitiei e de natura sa va incurce lucrurile, nu sa le descurce. Cred ca trebuie sa o intoarceti cu fundul in sus. Pana si politicienii, probabil cele mai privilegiate si inaccesibile fiinte din Romania, au ajuns s-o simta pe pielea lor. Eu cred ca si dvs, si dl Tecu va lasati prea usor luati de val. :)

   • Vă respect părerile contracurent, deoarece obligă interlocutorii să ofere mai multă greutate argumentelor pentru a vă combate la nivel de opinie.

    O simplă întrebare.

    Credeţi că o reducere a cheltuielilor legate de proiecte în investiţiile din infrastructura publică, la un nivel de minus 30-40% , datorită eliminării corupţiei e benefică din perspectiva dumnevaoastră care plătiţi taxe . ??

    În loc să plătiţi tranşe de 100 de lei, veţi plăti tranşe 60-70. Diferenţa , ştiu eu aţi fi liber să faceţi excursii, să vă cumpăraţi o maşină, un telescop, să mai şi donaţi , mai puneţi deoparte pentru pensie. Etc. Sunt banii dumneavoastră. Măriţi economiiile la nivel de populaţie în general(exclus grupul minuscul a celora care încasează la ora asta cei 30-40 la sută diferenţă artificială):

    Dacă da, care e răspunsul meu, e foarte bine din punctul meu de vedere. Mai rămâne raţiune, capacitatea de oferi preţul just pentru justa valoare.
    Dacă nu, simplicând în tradiţia noastră de gândire ortodox dichotomică de extreme, două filozofii de viaţă alternative, una sado-masochistă(ne place să ne ştim furaţi) sau opusul, generozitate totală către lumea înconjurătoare, renunţarea la sine(ne place să dăruim totul=. Admit şi respect ambele variante.

    Cifrele de 30-40 % sunt reale.

    • Inteleg ca daca esti orb si extrem de canin scapi de sado-masochism. Cam subtire! Altminteri cam nihilist, daca tot ne exprimam psihologiceste si ne continuam loviturile de tun ca si cum nimic nu s-a intamplat intre timp, romancieri mari ca Turgheniev sau Dostoievski s-au razboit indelung cu asta, iar la Freud a luat forma unui instinct al mortii. Sper ca sunteti bine sedat impotriva lui, altminteri v-ati putea constitui intr-un caz clinic, evident la fel ca mine la celalalt capat al problemei.
     Lasand gluma la o parte, aveti nevoie de actualizari puternice. Sunteti cam paralel cu propria dvs lume, nu doar cu credinta sau ortodoxia. N-aveti decat sa faceti pe desteptul sau durul cu ea (vorbesc de lume, se intelege), e ceva maladiv in asta, daca nu va ajuta sa va acomodati cu diferentele, schimbarile etc :)
     Sanatate

     • Acomodare la ce dle Bălăşoiu.
      La a accepta furtul. Plagiatul. Sau miştocăria presărată cu romancieri sau autori, transformată din erudiţie într-un mijloc de a *dialoga*. Mersi nu.
      În esenţă, aţi afirmat că justiţia a început să funcţioneze etc.
      Uitând că deocamdată în afară de procese şi descinderi, sunt puţine sentinţe cu executare pentru cei care chiar merită, iar alţii zburdă în libertate, chiar în plină anchete şi interdicţii unii se mai găsesc să le şi încalce. Li se rupe-n patru. Vorba lui Becali, acum ai noştrii sunt la putere.
      Vă ofer un pont.
      Într-o societate nu gravitatea pedepselor contează sau scandalurile la televizor, ci predictibilitatea aplicării lor în ceea ce se cheamă respectarea legii. Aşa că vă garantez câtă vreme Primul Ministru Victor Ponta zburdă pe la televizor cu nonşalanţă chiar după ce a fost dovedit de plagiat, dl Becali va povesti mâine ceva din Dostoievski, crimă şi pedeapsă (preferinţa dvoastră pentru a cita autorii ruşi e .totuşi o chestiune de aderare intimă la o cultură ar trebui să vă puneţi întrebări câte cărţi aţi citit şi din secolul XIX şi din partea mai interzisă în trecutul nu prea îndepărtat, aţi fi mirat de diversitatea şi calitatea lor şi poate aţi avea ocazia să oferiţi nu doar argumente ale morţilor ci şi dialoguri cu ideile viilor, un George Leroux v-ar putea oferi un dialog extrem de suprinzător să spunem asupra filozofiei greceşti)
      În privinţa credinţei şi ortodoxiei sunt paralel întradevăr în măsura în care dumnevoastră sunteţi paralel.Ştiu că deranjează interlocutorii referirile la ceva intim a modului lor de a funcţiona în cotidian, dar am dreptul de a expune un punct de vedere, că din păcate atunci cândcineva încearcă să impună propria viziune despre lume , chiar rafinată prin lucrările teologilor şi filozofilor, a unor întregi generaţii anterioare e o greşeală. Teoria evoluţiei este o realitate în lumea materială, până la un anumit moment poate să explice funcţionarea universului. Evident nu explică de ce structura neuronală a unui şoarece este extrem de similară cu structura universului ca patern vizual dar…a permis la ajungerea în acel punct de chestionare. Aşa că personal prefer un text a lui Jonathan Heidt, unui text părintelui Stăniloaie. Desigur…se ajunge la acelaşi contrargument universal şi anume e chestiune de preferinţă şi acces.

      Dar oricum vă străduiţi ca dintr-un interlocutor cu o utilitate, să coborâţi pe o treaptă mai jos în opinia mea subiectivă desigur, în relaţia noastră în aceea , a unui Gică Contra mistic. E adevărat, am propria parte de vină în radicalizarea acestui dialog, dar pe seama articolului ar trebui să vă puneţi doar o singură întrebare.

      Dacă simplificarea propusă de dl Tecu e veridică ca şi scenariu?

      Observ că libertatea de a se crede ceea ce emfazic se numeşte ombellico del mondo cu identitate generează reacţii de afirmare din cele mai stupide. Cum ar fi ameninţările politicianiste a utilizării unui drept de veto în faţa naţiunilor contributoare într-o retorică de şantaj. În spatele afirmaţiei unui politician de talia unui prim-ministru stau consultanţi, oameni educaţi . Dacă atâta pot e ridicol.

 9. „O parte a UE s-a indatorat la cealalta (partea de sud catre nord)”
  Nu e deloc asa… Daca va uitati la nivelul anului 2010 Belgia (nord) avea o datorie publica pe „cap de vaca furajata” (dar si in valoare absoluta) comparabila cu a Greciei (http://en.wikipedia.org/wiki/Sovereign_debt). I-a cerut cineva banii? Nu… De ce? Sa fie din cauza ca Bruxelles e „capitala Europei”?! Nu stiu, intreb… Mai ales in conditiile in care Belgia a suferit o criza guvernamentala severa.
  Daca adunam datoriile publice UK+Franta+Germania+Belgia+Olanda (toate nord) si le comparam cu Italia+Spania+Grecia (sud) ne ies cam 5 trilioane de dolari fata de 3.4 trilioane. E drept, pe „cap de vaca furajata” ne ies cam 21200 de dolari „nord” fata de 28500 de dolari „sud”, dar diferenta nu e chiar asa mare… Apoi sa nu uitam ca o parte din datoriile Greciei au fost facute pentru a cumpara armament german, asa ca pana la urma Germania a avut o industrie care s-a dezvoltat intr-o anumita masura datorita Greciei. Cum zicea Lenin: „everything is connected to everything else”…
  Toti s-au imprumutat de pe unde au putut; ce au facut cu banii, ei stiu… E adevarat, in unele tari (Grecia) dezmatul bugetar e mai flagrant decat in altele (Germania), dar in materie de datorii toti sunt la fel de vinovati. Crede cineva ca Germania o sa plateasca vreodata trilioanele acelea de dolari datorie? Sau SUA? Eu nu cred…

  • Dumneavoastra vorbiti de nivelul datoriilor. Toate statele s-au imprumutat.

   Dar ce uitati dumneavoastra este ca unele state sunt privite ca fiind capabile sa isi plateaasca datoriile si altele nu. SUA au datorii mai mari decat tot Sudul Europei si nimeni nu este ingrijorat ca nu vor plati.

   Acest lucru nu este o conspiratie. Ci mai degraba o realitate. Unii produc mai mult, au moneda proprie, sunt mai flexbili in privinta costurilor de productie si a exporturilor, sunt mai seriosi si au o istorie in care si-au platit datoriile. Altii nu sunt asa.

   Trebuie sa incetam sa privim lucrurile ca facand parte dintr-o conspiratie.

   • Unde am pomenit eu ceva de vreo conspiratie?!? Imi atribuiti lucruri pe care eu nu le-am spus… Am sugerat doar ca unele tari au pile la creditori, iar altele nu – eu nu vad nici o conspiratie aici… Apoi nimeni nu crede ca SUA va plati vreodata datoriile acelea… Nici macar esalonate pe 100 de ani… Ideea generala e ca daca tari ca acestea (incluzand si Germania aici) vor intra in faliment, banii oricum nu vor mai valora nimic… Daca vreti, astea sunt tarile care vor avea de suferit ultimele, asa ca mai bine le dam lor bani… Sigur, e nitel mai complicat, dar mult simplificat asa stau lucrurile
    Spuneti ca nimeni nu se ingrijoreaza ca SUA nu-si va plati datoria. Pai e acelasi lucru cu a spune ca nimeni nu se ingrijoreaza ca SUA „tipareste” (electronic, desigur) bani in nestire. Ori asta nu e deloc adevarat – sunt multe guverne ingrijorate de chestia asta, fiindca dolarul e moneda internationala si suportam toata lumea dolarii aruncati pe piata de SUA (intr-un fel toti platim datoria SUA). Si guvernele au fost ingrijorate tot timpul de situatia asta, nu e nimic nou sub soare… De Gaulle a fost si el ingrijorat de asta in 1965 (http://www.youtube.com/watch?v=Q9r1NLMFixo). SUA a rascumparat Frantei si Elvetiei dolari cu aur (http://en.wikipedia.org/wiki/Nixon_Shock). In fapt in 1971 SUA au fost exact in situatia de a nu-si putea plati obligatiile, datorita costului exorbitant al razboiului din Vietnam, asa incat au renuntat la standardul aur pentru dolar. Simplu, nu? Adica eu datoram vecinului 100 de grame de aur, dar i-am dat la schimb 10 oua si 1 kil de faina (zic si eu…). Pai asa sa tot platesti datorii…
    V-ati intrebat de ce tari ca Franta, Germania, Danemarca, Finlana, Olanda, Austria (va dau doar exemplul Frantei – http://www.businessweek.com/ap/2012-07-09/france-sells-bonds-at-negative-interest-rate) imprumuta bani la dobanzi negative? Pai pentru ca bancile prefera sa piarda bani mai putini asa decat mai multi in cazul in care nu-i imprumuta si euro se desfiinteaza. Deci iata ca exista griji ca tarile astea n-o sa-si plateasca datoriile. Altfel n-ar aduce bancile bani de-acasa pentru randamente negative pentru tarile acestea… Daca n-ar accepta asa ceva risca sa piarda tot, sa ramana cu buzele umflate (in cazul in care euro dispare cred ca nici macar dvs nu mai credeti ca o sa-si mai plateasca cineva datoriile…)
    Imprumutul guvernamental a devenit un scop in sine astazi; inainte faceai un imprumut ca sa faci ceva concret. Acuma te imprumuti ca sa nu se darame sandramaua imediat – cumperi timp de fapt, ca sandramaua e oricum subreda si se va darama cumva. Toata chestia e sa se darame incepand de la altii, ca noi (noi, adica tarile astea mai tari) sa avem timp sa ne mai ferim nitel de darmaturi si moloz…

 10. coruptia endemica, politruci cleptomani si mediocri, lipsa strategiilor si a unei viziuni de
  viitor tin de realitatea romaneasca postcomunista care si are radacinile mai degraba in interior (cu sprijin din exterior). „criza” este cuvintul magic sub care se ascunde incompetenta si adevarata criza morala.
  o analiza a „big picture”-lui e binevenita. la fel financializarea si efectele ei.
  citez :
  „Lumea dezvoltata (SUA, UE si Japonia) a trait peste posibilitati, s-a indatorat pana nu s-a mai putut”
  intrebare :
  daca distrugi segmentele generatoare de valori reale, sau le realoci in zonele cu
  forta de munca cea mai ieftina – atunci populatia disponibilizata ce alternative are ? sa se
  imprumute si sa traiasca peste posibilitati. nu ? asadar, cine profita din procesul
  externalizarii productiei si financializarii ? inteleg ca o uniune, oricare ar fi ea (usa, europa) ar trebui sa slujeasca in primul rind interesele membrilor ei. nu ? sau doar a grupurilor corporatisto/politico/financiare transnationale ? cred ca ar fi un subiect interesant de discutie.

 11. Din variantele propuse o aleg pe aceasta :” Singura modalitate de realizare a prosperitatii in Romania este prin sacrificiu si dreptate”. Nu este realista , nu poate sa schimbe realitatea? Nu este chiar asa . De fapt , este singura fezabila si singura aducatoare de progres.In rest, stagnare , saracie , nemultumiri si conflicte se echilibreaza prin acelasi sus- citat mecanism.

  • Parca sunt cuvintele unui dogmatic zelos, ai zice ca s-a exprimat Zelea Codreanu, Mussolini etc, nu credeti? Mi se pare interesant ca nu sesizati aerul extrem de auster si precizia lor implacabila cu care pretind sa refixeze istoria pe adevarata ei traiectorie. Pe mine m-a luat deja cu furnicaturi. Sper ca va simititi mai confortabil :)

 12. Probabil, de la temperatura de afara.. Ma mir ca nu ati sesizat ca viata este implacabila si ca sacrificiul face parte din ea .

 13. Excelent articol. Va intreb insa cum am putea alege o alta clasa politica, una care sa aleaga la rindul ei optiunile bune pentru Romania? Acum ” lucram cu ce avem” adica oferta politica este dezamagitoare si stim orecis ca nu e capabila de optiuni corecte pentru tara. Dar nu avem decit aceasta oferta. Oamenii capabili nu intra in viata publica pentru ca imediat ce o fac devin obiectul murdariri media. In sine este o mare problema caci daca ai invatat si ai avut oerformanta in mediul privat nu ai chef sa fii terfelit public de dragul unor idealuri. Este nevoie de o masa critica de oameni pregatiti,nu doar de citiva. Apoi salariile la stat nu permit performanta. Ce om cu studii serioase si bun profesionist vrea sa stea in vizorul tuturor, sa lupte cu hatisul birocratiei si al coruptiei pentru salarii de mizerie si eventual investigatii indelungate?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Nicolae Tecu
Nicolae Tecu este in prezent angajat la o firma de investitii financiare in Baltimore, MD, SUA. In mai 2012 a terminat doctoratul in matematica la Yale University. In 2005 a obtinut un Bachelor of Science in matematica de la International University Bremen (actuala Jacobs University) din Germania.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro