sâmbătă, august 20, 2022

România în UE: adevăruri și dezinformărmări

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, în calitate de asociație neutră din punct de vedere politic dorește să tragă un semnal de alarmă referitor la manipulările vehiculate în presă pe data de 1 octombrie 2018 legate de declarațiile prim vice-președintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, precum și a ideilor vehiculate despre o posibilă ieșire a României din UE. Astfel, dorim să dezmințim  afirmațiile nefondate și să oferim o perspectivă obiectivă a celor întâmplate.

Le reamintim decidenților politici că statutul de membru UE presupune aderarea la valorile și principiile de bază promovate în Tratatele privind Uniunea Europeană (TUE), precum și respectarea principiilor evocate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Menționăm în principal articolele 2, 3 și 4 TUE deoarece aceste principii și valori, pe lângă faptul că au fost asumate de România în 2007 în mod formal, ar trebui însușite în practicile de zi cu zi ale guvernanților pentru a le demonstra semnificația. Însă din păcate ele nu se reflectă în declarațiile și acțiunile liderilor politici ale actualei guvernări.

Din aceste motive, orice practici netransparente și nedemocratice intră în contradicție cu principiile apartenenței României la UE iar modificările aduse legilor justiției, Codului Penal și Codului de Procedură Penală, evenimentele din 10 august precum și declarațiile prim-ministrului efectuate în vizita recentă la Bruxelles sunt motivele pentru care Parlamentul European a decis organizarea unei dezbateri în Comisia pentru libertăți civile (LIBE) a Parlamentului despre situația din România, precum și dezbaterea din plenul Parlamentului European de pe 3 octombrie. Dezbaterile sunt organizate pentru a clarifica poziția autorităților române referitoare la statutul de stat membru UE, în special în contextul preluării  Președinției Consiliului UE la 1 ianuarie 2019.

Informăm cetățenii români despre lipsa veridicității următoarelor afirmații efectuate de liderul Camerei Deputaților, dl Dragnea, din data de 1 octombrie 2018 ca urmare a dezbaterii din Comisia LIBE din Parlamentul European despre situația din România:

Declarații Liviu Dragneasursă „Trebuie să recunosc că sunt destul de dezamăgit de această atitudine pentru că nu mi-am imaginat niciodată că o țară intrată în Uniunea Europeană va fi amenințată în felul acesta, atât de brutal.”
Declarații Frans Timmermanssursă Frans Timmermans nu a formulat o amenințare, ci o potențială consecință a activităților curente ce derivă din articolul 258 al Tratatului de Funcționare UE despre procedurile privind încălcarea dreptului comunitar: „Dacă vom ajunge la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsurile necesare, chiar să aducem în fața instanței guvernul român. Facem apel la Guvernul României să readucă pe calea cea bună procesul de reforme. Concret, asta înseamnă să dea curs recomandărilor noastre din raportul MCV din ianuarie 2017, recomandărilor Comisiei de la Veneția și Greco”
Declarații Liviu Dragneasursă “Aceasta de fapt nu a fost o dezbatere, a fost o listă de luări de poziții stabilite dinainte, o condamnare deja, înainte de a se studia probele, ca să spun așa, că am experiența asta nefericită.”
Declarații Frans Timmermanssursă Vice-Președintele Comisiei Europene a menționat diferitele organisme și instituții europene și internaționale care au dezbătut situația din România și au emis recomandări către autoritățile române: „Din nefericire, realitatea este că Parlamentul României nu a dat până acum semne că ar vrea să răspundă la avizele şi recomandările care au fost emise de organisme precum GRECO (Grupul de State împotriva Corupţiei) şi Comisia de la Veneţia. Legile justiţiei sunt cruciale pentru capacitatea procurorilor de a investiga şi pentru ca judecătorii să poată lua decizii în dosarele de corupţie la nivel înalt. În acelaşi timp, au apărut reclamaţii privind abuzuri comise de Birourile procurorilor şi de serviciile de informaţii. Acestea necesită investigaţii imparţiale efectuate de autorităţile competente, dar, în primul rând, autorităţile naţionale, Parlamentul României şi instanţele trebuie să supravegheze activităţile serviciilor de informaţii. Pentru a putea evalua în totalitate impactul reformelor din domeniul justiţiei, cerem clarificări suplimentare despre modul în care elementele specifice ale acestor legi ar trebui interpretate”
Declarații Liviu Dragneasursă “Vreau să vă spun că s-au trimis documente scrise, informații, dovezi la Bruxelles, dar nimeni nu a avut niciun fel de reacție, nu s-a spus în mod concret care sunt acele articole din legile justiției care afectează independența justiției. Nu există așa ceva, ba dimpotrivă, a fost scos orice actor politic din numirile de judecători și de la ÎCCJ.”
Declarații Frans Timmermanssursă Comisia Europeană monitorizează criteriul de independență a justiției pe baza elementelor analizate în raportul MCV. Procedura de elaborare a raportului MCV se bazează pe schimb și dialog continuu între autoritățile române și statele membre. În acest sens, Frans Timmermans a declarat: „În următorul MCV, de luna viitoare, vom face o evaluare a raportului. Situația față de ultimele rapoarte s-a deteriorat. Fiți siguri că toate elementele vor fi analizate și incluse în acest raport. După cum am mai spus de mai multe ori, un pas înapoi ar fi o mare dezamăgire pentru toți prietenii României, dar mai ales pentru cetățenii români. S-au făcut progrese, însă ele nu sunt ireversibile. Dimpotrivă, evoluțiile recente pun sub semnul întrebării acest progres și riscă să submineze obiectivul nostru comun, să existe o evoluție pozitivă în România, astfel încât MCV să nu mai fie necesar. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului ați începe să alergați în cealaltă direcție. Asta este ceea mă îngrijorează”
Declarații Liviu Dragneasursă „Chiar nu cred că domnul prim-vicepreședinte Timmermans poate să spună poporului român cum trebuie să voteze la acest referendum. Chiar nu cred că nimeni din spațiul Uniunii Europene poate spune poporului român cum să definească în Constituție căsătoria.”
Declarații Frans Timmermanssursă Declarația vine în contradicție totală cu spusele lui vice-președintelui Frans Timmermans, care a reamintit că Uniunea Europeană nu are competențe în  dreptul familiei, și că le revine statelor membre competența să ia decizii în această privință. “Nu cred că cineva din această sală are vreun dubiu față de poziția mea pe acest subiect. Eu cred în valorile familiei, sunt soț, tată, am patru copii, însă nu vreau ca ele să fie transformate în arme sau argumente pentru a justifica homofobia sau pentru a justifica respingerea altor tipuri de familie. Nu pot eu decide dacă un stat deschide posibilitatea cuplurilor de același sex să se căsătorească.”

Europuls atrage atenția asupra manipulării promovate de Daniel Dragomir și Marian Munteanu ce pledează pentru ieșirea României din UE. Argumentele aduse de dumnealor se înscriu în linia manipulărilor promovate în Marea Britanie în timpul campaniei Brexit. De când s-a declanșat procedura de ieșire a Marii Britanii din UE s-au clarificat multe din neadevărurile spuse în timpul campaniei Brexit. Evocăm faptul că România este un beneficiar net în ceea ce privește fondurile primite de la nivel european, contribuind în 2017 la bugetul UE cu 1,228 miliarde euro și fiindu-i alocate 4,741 miliarde de euro. Această afirmație demontează astfel declarația lui Daniel Dragomir conform căruia: „A cam venit vremea să ne gândim serios la ce este bine și pentru România. Că pentru salariile și beneficiile domnului Timmermans ne-am cam umilit destul. Nu credeți că ne-ați furat destul ca să ne mai dați și lecții?”

Europuls face apel la responsabilitate și discernământ în declarațiile publice. O dezbatere despre un subiect atât de important precum apartenența României la Uniunea Europeană nu poate fi pornită de la afirmații și declarații nefondate faptic cu caracter manipulator. Invităm liderii politici din România să respecte valorile și principiile însușite de România odată cu aderarea la Uniunea Europeană și să condamne fără echivoc ideea unei eventuale ieșiri a României din Uniunea Europeană, idee care ar face un imens și ireparabil deserviciu cetățenilor ei.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Un alt obraznic:
  „Vicepremierul italian Matteo Salvini a reacţionat dur la criticile preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind deficitul bugetar, politicianul italian afirmând că discută doar cu persoane „treze” şi subliniind că Italia este stat „suveran” şi nu acceptă „ameninţările” Europei.”

  • Propaganda Due si Brigazile Rosii n-au aparut singure in Italia, la fel si Salvini.
   Podemos, independent bretonilor, a flamanzilor, a bascilor, a catalanilor, a maghiarilor…
   Aceeasi duhoare orientala.

 2. Nu ca nu e okay articolul, si tabelasul ala chiar spune ceva. Cu toate astea, parca nu-mi da bine exprimarea, si mai mult, apelul evident politic, chiar daca ‘impersonalizat” ( sa ma ierte limba romaneste) prin plasarea mesajului in curtea Europuls, calitatea dsrei (dnei)i Tana Foarfa de angajat al Comisiei Europene, organism declarat birocratic deci apolitic (calitatea de angajat e declarata in campul din dreapta sus, unde este descrisa autoarea) nu-mi da bine. Imi place sa cred, si e logic pe undeva, autoarea nu pare de loc venita cu pluta, ca (1) a solutionat cumva cu angajatorul situatia de probabilitate a conflictului de interese, si (2) a obtinut vre-o forma de Ausweiss de la Junckerotimmermansii de pe-acolo. Eu as mentiona aspectul in campuletul ala din dreapta sus, for the sake of good order. E adevarat, judec Comisia dupa modelul birocratiilor nationale din tarile normale la cap, unde daca scoti ceva ce poate fi interpretat politic a doua zi cand mergi la job nu treci de portar, serious misconduct. Poate CE e mai permisiv, desi m-as mira. Chestia, in multe jurisdictii, inclusiv in cea in care traiesc, merge pana la postari pe facebook facute de angajati ai statului, daca se poate rezonabil discerne aceasta calitate – nu se joaca oamenii, darmite la o postare asumata explicit pe un sit gen contributors. Repet, indiferent de faptul ca mi-a placut textul, o spun deschis, dar nu pot sa fiu subiectiv, dublu standard etc. Pai daca eram dragnian, acum vedeam cui ii raporteaza ierarhic dsoara Foarfa, si faceam frumos o scrisorica, de la ministerul pentru relatii europene sau integrare europeana sau pacalit europenii, cum se va fi chemand azi, sau chiar de la misiunea Romaniei pe langa aia cu banu’, catre Juncker si il intrebam, Excelenta, guv ro e umpic confuz (okay, asta e stare lor naturala, dar mergem mai departe) – un amploaiat al dv a facut niste declaratii politice. Ba, mai mult, un apel. Data fiind calitatea de angajat al CE a persoanei, calitate declinata public pe acelasi sit, va rog sa clarificati daca opiniile din articol reprezinta pozitia oficiala a CE. Daca nu, va rog faceti publica disasocierea CE fata de articolul in cauza, publicat pe un sit de larga audienta in Romania. CE nu o sa aiba de ales decat disasocierea publica, in lipsa Ausweissului mentionat mai sus, daca exista si e cogent facut. Decat zic.

  • Buna ziua,

   In primul rand va multumesc pentru comentariu si pentru aprecieri.

   In al doilea rand, doresc sa va confirm ca activitatea mea de voluntariat in cadrul Europuls este declarata catre angajator si are avizul favorabil al acestuia, conform principiilor de etica si integritate evocate in statutul functionarului Comisiei Europene. Doresc de asemenea sa mentionez ca orice articol redactat si semnat de mine reprezinta o opinie personala, eu nu reprezint in activitatea mea de voluntariat ce presupune, printre altele, si redactarea de articole, pozitia Comisiei Europene, ci pozitia mea personala, in calitate de expert afiliat Europuls.

   Nu il ultimul rand, aceasta este o pozitie oficiala a Europuls-Centrul de Expertiza Europeana, scrisa de un colectiv mai mare de experti ai acestei asociatii.

   Cu stima,
   Tana

   • Multumesc Tana. Poate mentionati treaba asta in campul de prezentare, va poate feri de discutii mai tarziu. Accept, sunt chitibusar, poate fiindca meseria ma face asa, dar in fond, nu costa nimic, nu? Cu stima, Zev.

 3. Un articol util pentru Dragnea and Co. poate, deoarece pentru noi este inutil sa ne amintiti aceste lucruri. Daca iesim din UE unde ne ducem a doua zi? Si apoi, cum s-ar putea declansa acest mecanism de iesire din Uniunea Europeana fara un referendum, precum in Marea Britanie? Nu cred ca Parlamentul are puterea de a initia un astfel de Roexit, sa fim seriosi. Declaratii se pot face cu miile la Bruxelles, insa pana la fapte mai este mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Tana Foarfahttp://contributors
Tana a obţinut licenţa în Știinţe Politice la Université Libre de Bruxelles și deține un Master în Studii Europene la KU Leuven, specializarea ei fiind Relaţiile Externe ale Uniunii Europene. Principalele ei puncte de interes în domeniul european sunt relațiile externe ale UE, mecanismele electorale naționale, politicile economice și respectarea drepturilor copiilor și tinerilor. În 2015, Tana a fost consultant pe politici de dezvoltare și formare în cadrul Comisiei Europene, devenind în 2016 angajată a Comisiei în cadrul aceluiași departament. În prezent, lucrează în calitate de consilier politic pe probleme economice în Parlamentul European.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro