duminică, iunie 16, 2024

România, încotro?


Geaba încearcă preşedintele Băsescu să ne liniştească. Că avem nu ştiu câte centuri de siguranţă, că suntem bine pregătiţi să facem faţă crizei, ba una, ba alta…

Jeffrey Franks, seful delegatiei Fondului Monetar International in Romania,  ne spune ca „Romania se îndreapta spre furtuna”. Cum nu poate fi bănuit de necunoaşterea realităţilor economice sau de parti-pris-uri dâmboviţene, avertismentul trebuie privit cu toată atenţia.

Theodor Stolojan spune, la rândul său, ca datoria externa a României, de stat şi privată, de circa  97 miliarde de euro, reprezintă „un risc enorm pentru Romania, in conditiile de turbulente care exista astazi pe pieţele financiare internationale. Orice blocaj pe aceste piete ne pune in situatia de a plati niste dobanzi foarte mari la aceasta datorie externa sau de ajunge la o fuga a capitalurilor greu de stapanit ”. Al doilea mare risc, spune în continuare Theodor Stolojan, îl reprezintă situaţia sectorului bancar din România, iar al treilea este legat de ce se întâmplă cu zona în care Romania are cea mai mare parte a exportului, respectiv zona euro, in special Germania şi Italia. Rezerva de valută a BNR s-ar putea spulbera în câteva săptămâni, în cazul în care aceasta s-ar decide să menţină cursul de schimb.

În urmă cu ceva timp îmi exprimam convingerea, împreună cu alţi comentatori  (Ruxandra Hurezean, de exemplu),  că România are nevoie de un proiect de ţară al său, care să-i valorifice potenţialele naturale şi geostrategice. Preşedintele Băsescu s-a declarat împotriva ideii, considerând că proiectele României sunt proiectele UE, care sunt şi finanţate. Da, dar mai trebuie şi absorbiţi aceşti bani. Pentru România, misiune imposibilă.

Iată că  evoluţia evenimentelor nu-i dă dreptate presedintelui Basescu.

Proiectul UE şi al zonei euro se dovedeşte pe zi ce trece ca având fisuri profunde, nebănuite în urmă cu un an-doi.  UE s-a născut dintr-o idee nobilă şi generoasă, să ne unim forţele umane şi resursele materiale pentru a trăi cu toţii mai bine.

Naşii proiectului UE n-au prevăzut un lucru. Cârdăşia dintre bancheri şi unii politicieni, care a făcut  ca ideea să moară înainte de a deveni realitate. Trocul a fost următorul: bancherii au dat bani politicienilor să câştige alegerile prin mită electorală (14 salarii, 14 pensii, ajutoare sociale pentru oricine cere), primind la schimb acces la bugetele publice, titluri de stat, capitalizări din bani publici în caz de nevoie, bonusuri grase, etc.  Să nu fi ştiut bancherii şi poticienii situaţia către care se îndreaptă Grecia, Italia, Spania, Portugalia? Ba bine ca nu. Ştiau foarte bine, dar nu le-a păsat. La o adică îşi luau catrafusele şi banii şi decolau spre destinaţii sigure.

Trocul n-avea cum să funcţioneze prea mult timp. 45.000 de miliarde de euro, nivelul datoriilor suverane ale statelor, reprezintă tumoarea care a cangrenat, încet dar sigur, economia mondială, până la metastază.

Acum dau cu toţii din colţ în colţ. Cu ochii la steagurile cu însemne comuniste agitate de demonstranţi în piaţa Syntagma din Atena.

Un colaps al zonei euro este iminent, existand un risc important de ruptura in aceasta regiune a Europei, prezice renumitul economist Nouriel Roubini. Cunoscutul economist american spune ca  zona euro se afla intr-un proces de fărâmiţare, iar viitorul restului lumii risca sa intre in colaps.

Englezii se felicita ca nu s-au grăbit să adere la zona euro, ba mai mult, se aud voci care propun ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Fostul ministru de Externe al Germaniei din perioada 1998-2005, Joschka Fischer, sugereaza intr-un articol publicat pe Project Syndicate faptul ca Europa a ajuns sa nu aiba decat doua variante: ori isi institutionalizeaza propriul guvern, in cadrul unei uniuni care poate fi numita Statele Unite ale Europei, ori continua inevitabila destramare, incercand sa parcurga un drum imposibil, numai cu pasi mici.

În acest context internaţional dificil, ce poate face România?

O altă cârdăşie malignă, cârdăşia politicienilor cu firmele clientelei trebuie oprită. Aici se arată cum 300-400 de firme la nivel naţional şi câteva mii la nivel local căpuşează de zor bugetele naţionale şi locale, cu acordul interesat al politicienilor locali şi centrali, a elitelor de pradă transpartinice. Situaţia este prezentată, inclusiv de către preşedinte, ca un blestem de neevitat, ca o realitate imuabilă: „aceştia sunt parlamentarii noştri, buni, răi, alţii nu avem, cu ei trebuie să trecem prin criză”.

Nu că preşedintele nu ar avea soluţii. De exemplu, se putea lepăda de PDL, accepta căderea repetată a guvernului, eventual alegeri anticipate. Incă are multă influenţă în zona politică,  pentru a putea provoca astfel de schimbări. De ce n-o face? Ar trebui să ne lămurească cândva.

Până şi reforma în educaţie şi formarea profesională, care pornise pe o lege nouă, s-a blocat pe la 40% din ce trebuia să schimbe. „Nu s-a putut mai mult” spun cercurile apropiate puterii. Adică, cum nu s-a putut? Clientela şi sponsorii au spus stop. Dacă mai continuaţi, câştigaţi alegerile fără noi şi fără banii noştri. Mesajul a fost inţeles, iar reforma s-a oprit.

Iata aici provocările cărora trebuie să le facem faţă:

 • companiile de stat reprezinta o uriasa gaura neagra, iar pierderile anuale de zeci sau chiar sute de milioane de euro ale SNLO sau CFR nu mai pot fi tolerate;
 • avem in continuare prea multi bugetari, iar atât timp cât numarul lor nu se reduce semnificativ, revenirea la salariile de dinainte de iulie 2010 va rămâne un obiectiv greu de realizat;
 • statul roman cheltuie anual 7 miliarde de euro cu achizitia de bunuri si servicii, suma din care cel putin 10-15% este deturnata prin acte de coruptie;
 • lupta impotriva evaziunii fiscale trebuie sa continue, rezultatele obtinute pina acum fiind cel mult mediocre.

Ce-ar trebui să facă România? Să-şi reevalueze poziţia în raport cu realitatea politică şi economică internaţională. Dacă preşedintelui nu-i place conceptul proiect de ţară, să-i zică altfel, dar să ia iniţiativa unui grup de experţi care să creioneze drumul pe care mergem mai departe. Să răspundă la întrebări de genul:

 • Ne  punem toate ouăle în coşul Uniunii Europene, sau ne diversificăm relaţiile economice, comerciale şi cu alte zone ale lumii?
 • De ce se mută firme greceşti şi româneşti în Bulgaria, ce lipseşte României pentru a atrage firme străine?
 • Ce a făcut Polonia de a reuşit să atragă fondurile europene şi noi nu?
 • Unităţile economice de stat, pot fi făcute rentabile sau renunţăm la ele?
 • Legea salarizării „unitare” a bugetarilor trebuie schimbată. Pentru că bugetarii nu sunt „unitari”. A-i plati altfel decât după performanţă şi rezultatele muncii e o prostie, pe care mediul privat nu o face.
 • Cum se pot reduce cheltuielile de functionare a statului? Prin reducerea zonei de acţiune a banului public. De exemplu, de ce nu s-ar retrage statul din postura de intermediar financiar, prost şi furâcios, între furnizorii si beneficiarii sistemelor de educaţie şi sănătate, punându-i în contract direct? De ce nu privatizează-concesionează învătământul superior?
 • Cum se poate reforma  sistemul judiciar? Unde se opreşte autoritatea statului şi unde începe independenţa justiţiei?
 • Cine ar trebui să evalueze sistemele de educaţie, sănătate, în contextul în care statul este şi jucător şi arbitru? Unde se opreşte autoritatea statului şi unde începe autonomia universitară, descentralizarea, subsidiaritatea?
 • Ce prevederi esenţiale trebuie să aducă viitoarea modificare a Constituţiei? Este necesară o nouă Constituţie?
 • Cum exploatăm potenţialul agricol şi turistic de excepţie pe care îl are ţara noastră? Cum atragem investitori în aceste domenii?
 • De ce nu concesionăm lucrările mari de infrastructură, acordând suficiente facilităţi firmelor interesate?
 • De ce nu reuşim sa reducem risipa extraordinară din sănătate?
 • De ce nu externalizăm serviciile vamale?
 • De ce nu angajăm specialişti străini în absorbţia fondurilor europene?

La aceste  întrebări şi la multe altele, ar trebui să găsească răspuns un think tank format din personalităţi neangajate politic, din ţară şi diaspora. Reunite într-o comisie specială, aşa cum preşedinţia a făcut adeseori.

Dacă nu  reuşeşte acest demers, de a pune România pe o direcţie nouă, corectă, care să ţină cont de interesele societăţii pe termen mediu şi lung, clasa politică, în frunte cu preşedintele Băsescu, va fi măturată de furtuna care se apropie şi de alegerile din 2012.  Direct la coşul de gunoi al istoriei.

Îşi asumă acest risc?

Distribuie acest articol

47 COMENTARII

 1. 45.000 de miliarde de euro, nivelul datoriilor suverane ale statelor, reprezintă tumoarea care a cangrenat, încet dar sigur, economia mondială, până la metastază.

  Se poate! Economia a crescut tocmai pentru ca a folosit acest catalizator, aceasta puternica infuzie de capital. Fara acoperire!
  Desi e greu de speculat ce-ar fi fost fara aceasta infuzie de capital, merita sa incercam. Tocmai pentru a putea preveni in viitor o situatie similara. Deci, ar fi fost mai bine sau nu? Foarte probabil, lipsite de posibilitatea unei finantari generoase, firmele n-ar fi automatizat excesiv procesele de productie, universitatile ar fi limitat activitatile de cercetare, iar consumul s-ar fi bazat mai ales pe calitate, mai putin pe cantitate.

  Obisnuiti insa sa ne gandim mai ales la altura economica a productivitatii, la castigul banesc cat mai ridicat, succesul fiind convertirea actiunilor in valoare monetara, am scapat din vedere adevaratul scop al bunurilor, al marfii propriu-zise, inlocuindu-l cu valoarea speculativa a celei universale. Iar pentru usurinta am inlocuit-o cu biletele de banca, actiuni si obligatiuni de stat. Ceea ce parea un pas inainte se intoarce acum impotriva sistemului.
  Tot astfel e posibila acum si stergerea a jumatate din datoriile Greciei. Daca economia mondiala ar fi avut in continuare la baza moneda cu valoare intrinseca, acest lucru n-ar fi fost posibil. Insa nu bancile vor pierde, ci vor incerca sa-si recapitalizeze pierderile cat mai rapid,creand din nou disfunctionalitati. Tensiunile exista in sistem deja, tot ce facem e sa prelungim agonia.

   • Articolul dumneavoastra este partinitor. Uitati sa spuneti cum a ajuns Romania dupa 15 ani de conducere PSD timp in care banii din conturile lui Ceausescu au disparut, marile fabrici au fost vandute pe nimic, romanii au fost fortati sa emigreze din cauza sitemului corupt in care era condusa Romania, judecatorii corupti care au favorizat hotia si nu munca cinstita.

    Astea sunt problemele de fond pentru care in Romania nu s-au dezvoltat industrii competitive pe plan international. Pentru ca am avut ghinionul ca FSN si apoi PSD sa paraziteze puterea dupa Revolutie.

    Daca PDL a avut cel mai bun Guvern posibil? Probabil ca nu, pentru ca desi au redus cheltuielile au luptat puternic impotriva evaziunii fiscale din Romania (vamesi, politisti, munca la negru, alcool etc) totusi se putea face mai mult. Dar guvernarea PDL a fost sansa Romaniei sa devina o tara europeana, pornind de la regimul mafiot lasat de PSD. Asta se pare ca uitati domnule contributor.

    Este usor sa nu observi cauzele si sa comentezi doar niste simptome. Dar nu toti suntem asa naivi cum sperati unii din voi..

    • Banii din conturile lui Ceausescu nu i-a gasit nimeni, romanii s-au dus sa castige mai bine, chiar fara coruptie tot n-aveau cum castiga bani in tara, judecatori corupti au fost si sunt si acum. Care 15 ani, ca in 96 a venit CDR. Iar PDL sa faca bine sa-si numere coruptii. Ce-i cu Bica, parca l-a arestat DNA pentru luare de mita. De ce nu i se aplica codul etic?

     • „Banii lui Ceausescu” nu i-a gasit nimeni, ca nu i-a cautat ! Ginerii lui „TELEAGA” au fugit in 1990 in State si s-au intors dupa doi ani milionati in dolari. Cum asa? Banii dela Crescent unde au ajuns? Enache dela Electromontaj a avut bani (din creante?) sa construiasca reteaua hoteliera Continental. Si altii, si altii; chiar va faceti ca nu-i stiti ? Dar Patriciu cu 80mil.$ creanta Rompetrol in Libia?Nu erau banii lui Ceausescu, erau banii Romaniei pe care, cu sprijinul lui Iliescu i-a furat cine’ a trebuit !”

     • Nu sunt partizanul lui Patriciu dar chestia cu „furatul” datoriei Libiei este doar propaganda. In momentul in care Patriciu a cumparat Rompetrolul a cumparat atat activul cat si pasivul combinatului. Dumneavoastra ce ati fi vrut? Sa cumpere numai datoriile de platit si cele de incasat sa le doneze statului? Datoriile Libiei erau catre Rompetrol si nu intereseaza pe nimeni faptul ca intre timp combinatul si-a schimbat proprietarul. Cumparati dumneavoastra o firma care functioneaza deja. O cumparati fara datorii? Aveti de plata furnizori si de incasat de la clienti.

    • PSD a guvernat 15 ani?
     FDSN a guvernat intre 1992-1996, iar PDSR/PSD intre 2000-2004 si, impreuna cu PD-L in 2009. De unde 15 ani?

     • apropo de banii lui ceaus.ati vazut probabil,documentarul comoara dracului(?)!un film realizat de o echipa canadiana.trateaza chiar provenienta si locatia banilor.
      era in 91,toamna.pe un canal tv in Toronto urma sa fie difuzat filmul.la ora programarii,crainicul anunta:la interventia guvernului rumin(era roman primministr)filmul nu va mai fi difuzat,ruminii motivind ca filmul trateaza un secret de stat.(alo!nu sint un postac platit!!)
      a doua zi,apar in presa reactii:cum isi permite o tara din lumea a treia sa impiedice libertatea media!?
      saptamina urmatoare a fost difuzat!
      banii aceia au fost gasiti si ei se afla in buzunarele cui erau programati sa fie,domnule profesor

 2. moneda cu valoare intrinseca, din metal pretios. Iar lichiditatile carate cu seiful, ca pe vremuri. Acum posibilitatile tehnice permit acest lucru.

 3. Stimate d-le. Stefan Vlaston,

  In data de 30 septembrie a.c. ati vazut luminita. Aici:

  http://www.contributors.ro/politica-doctrine/in-sfarsit-devenim-o-natiune-am-vazut-luminita/

  Acum, dupa numai o luna de zile, dati de pamant si de toti peretii cu PDL, cu „reforma”, aproapa ca dati de pamant si cu mult-stimatul si iubitul dvs. Basescu – „De ce n-o face? Ar trebui să ne lămurească cândva”. Asteptam cu nerabdare sa ne „lamureasca”. Numai sa nu se intample tot asa cum a promis ca „lamureste” si cu provenienta banilor cu care a fost cumparat penthouse-ul progeniturii mai mari, dar a uitat sa o faca imediat ce a trecut hopul alegerilor prezidentiale, cand, speriati de „pericolul revenirii comunismului in Romania”, l-au votat, bulucindu-se, toti intelectualii indragostiti de manelele lui Guta-Salam-Roxana-Printesa-Ardealului, care au fundamentat programul economic al candidatului alaturi de tunsul oilor si cuvenitele galeti portocalii, sau, dimpotriva, intelectualii care s-au prefacut, vitejeste, ca nu vad si nu aud nimic – cei care exceleaza la capitolul „Indignari selectiva”. Dar nu va lasa (inca) inima sa dati de pamant si cu „mult-iubitul si stimatul”, ca dragostea este atat chioara, cat si oarba…

  Pe scurt, va rugam sa va hotarati: ori e luminita ori nu e nici piciorus de luminita? Ca incepem sa ne pierdem increderea in vizionarii nostri si ramane – Doamne, fereste! – poporul neindrumat

   • Nici nu am pretins ca are de a face „doar cu Basescu”. Cred ca mult-iubitul si stimatul este chiar lipsit de importanta in „ecuatia luminitei”, marea necunoscuta cu pondere decisiva ramanand, evident, „rebelul” Boc.

  • @Sa luminititi bine: Fix la odele pro-basasciene ale lui Dom’ profesor ma gandeam si eu citind articolul!
   O explicatie ar fi ca Dom’ profesor a trecut „cu arme si bagaje” in tabara NR si „se leapada de S…”, aah, de basescu! :D

   • Nu ma lepad de nimic. Nu privesc lucrurile maniheic. Basescu a facut foarte multe lucruri bune, pentru care l-am laudat. Acum il critic pentru altele care nu mi se par corecte. Data viitoare nu stiu cum va fi. Ce vi se pare in neregula?

    • Strict legat de ideea unui proiect de tara, cred ca candirea d-lui Basescu e pe termen mai lung decat a Dvs. Chiar daca e dificil, RO nu prea are un viitor in afara unei organizatii supra-statale cum e UE – e pur si simplu prea mica. Asa ca si cu pretul unei crize temporare mai aprige, eu cred ca singura optiune strategica, pe termen lung, a RO, e sa se dea peste cap, daca e necesar, doar sa faca proiectul UE sa supravietuiasca, si sa devina din nou solid.

     Cred ca avem si sanse in privinta asta. Mi se pare improbabil ca tari cu politica mai stabila si cu o viziune mai de lunga durata decat cea tipica in RO, cum sunt Germania si Franta (englezii nu mi s-au parut niciodata prea interesati sau implicati in proiectul UE – ei se simt suficient de bine aranjati de relatia speciala cu SUA), sa nu-si dea seama ca nici macar ele n-o sa fie in stare sa-si mentina pozitia importanta pe care o detin in prezent, in politica internationala, pe masura ce tari mari si cu potential major (China, Brazilia, Africa de Sud) se dezvolta. Asa ca daca tragem in aceeas directie cu ei, avem sanse mai mari sa ne fie bine, decat daca ne urmarim propriul interes si-atat. Ori un proiect specific de tara, in separatie fata de politica de ansamblu a EU, cam asta ar arata.

    • „Maniheic” e noul termen la moda in NR?
     Ca l-am auzit si pe „seful” Dvs. de miscare folosindu-l, ca sa vezi, tot in legatura cu „marele carmaci”! :D
     Dumneavoastra inca mai credeti in „mitul basescu” si in „faptele sale bune” (care or fi alea!) si cautati sa va convingeti ca de fapt „Nu-i dracul atat de negru” (atitudine pur romaneasca de negare a evidentei ;) ), inca ii gasiti scuze: opozitia, greaua mostenire, criza, clima, poluarea, orice numai sa recunoasteti ca v-ati inselat acordandu-i incredere nu!

 4. Clasa politica va fi maturata…. Si ce daca?

  Pai si cine vine in loc? Ca asta e principiul fundamental de control si in UE, si aici.

  Ni se pun in fata cateva posibilitati de alegere, indivizi si partide.

  Ca si cum ar fi independenti unii de altii.

  Dar in realitate e un singur papusar care trage sforile.

  Pe oricine votam va fi la fel. Nu se schimba nimic esential.

  Ia incercati sa faceti un partid format din Vlastoni, Funeriu si alti oameni bine intentionati.

  Va fac praf astia domnule, securitatea, televiziunile, va ataca pe toate partile, va insceneaza, santajeaza si lichideaza chiar in final….

  E si o chestie de statistica. Numarul celor care doresc sa traiasca intr-o societate corecta, transparenta, este foarte mic. Nu se formeaza masa critica.

  Populatia prefera descurcareala, spaga, pleaca dincolo la lucru, daca nu curge, pica.

  Iar in educatie nu s-a oprit reforma la 40%!! Ea nici macar nu a inceput!!

  Trebuia sa inceapa cu crema, conducatorii de doctorate. Astia i-au facut doctori si profesori pe o mare de impostori. Care la randul lor „educa” profesori de licee, care „educa” elevii, care pica in masa la Bac.

  Sunt curios cum va fi examenul de abilitare care am auzit ca incepe curand.

  Am deja 7 indivizi/individe pe lista, de la UVT Timisoara, care vor candida.

  Toti au in comun un lucru. Nu si-au facut ei lucrarile ISI publicate in reviste ISI cu factor de impact.

  La 6 din ei au fost 2 colegi de la matematica. Intrebari simple din propriile lucrari ISI i-ar dovedi imediat. Pentru ca sunt economisti care nu au habar de matematica. Finante, statistica economica etc. Inclusiv o matematiciana, fiica sefului de la matematica, catastrofala.

  Al 7-lea e mai dur, lucrarea e de chimie, el fiind tot economist.

  Dar cine va conduce abilitarea?

  Toti sunt absolut siguri ca vor trece de CNATDCU. Oamenii lor de acolo ii vor sustine.

  Nu va fi nici o verificare reala. Am vazut recent presedintele CNATDCU facut Honoris la Vasile Goldis in Arad. Unde lucreaza si tatal domnului Funeriu.

  Si ca ei e plin in tara. Nu e nici o reforma. Doar copiii aia picati la Bac. sufera. Crema, profesorii de sus care coordoneaza sistemul, conducatorii de doctorate, aia trebuiau curatati.

   • Scuze, nu am stiut.

    Dar restul e adevarat, verificabil online.

    Sau prin intrebari simple puse candidatilor.

    Eu am pus odata la o sesiune, in gluma, o astfel de intrebare simpla, fiicei sefului de departament de la matematica din Timisoara. A fost penibil, tragi-comic.

    Rezultatul a fost ca acuma ca din cauza tatalui am ajuns in Haga. Tot raul spre bine. Habar nu aveti ce metode securiste folosesc aceste fosile care conduc UVT . Iar copiii lor sunt la fel.

 5. Cred ca singura sansa a Romaniei este ca guvernul sa se retraga incet incet din economie. Sa lase piata sa functioneze.

  Un exemplu de reusita (din pacate cam singurul) este piata telecomunicatiilor. Interventia statului a fost minima si cand a intervenit a fost pentru a creste concurenta intre operatori (a se vedea posibilitatea de a trece de la o retea la alta fara si sa iti pastrezi numarul de telefon).

  Cred ca guvernul ar trebui sa fie in primul rand un garant al libertatilor individuale si a pietei libere.

  Cred ca avem nevoie de o retragere treptata a statului din cat mai multe domenii ale economiei. Numai acele domenii care este ineficient sa fie private trebuie sa ramana la stat (armata, justitia, politia, serviciile secrete, afaceri externe, finante si cam atat in forma actuala). De ce avem un minister al economie? Ce o sa mai dirijeze dupa ce o sa se privatizeze toate societatile de stat? Sau un minister al agriculturii in forma actuala (pentru a distribui fonturile europene cred ca este suficienta numai APIA din toata structura). Sau ministerul dezvoltarii? Sa redistribuie la nivel local fondurile stranse de finante? Dar de ce nu ar ramane acele fonduri la nivel local fara sa mai fie nevoie de ministerul dezvoltarii. Sau de ministerul educatiei in forma actuala. Cu ce mai ajuta pe mine cei 4500 de angajati sa imi tin orele, nu stiu. Nu mi le tin bine? Atunci o sa ma concedieze scoala la reclamatia parintilor. De ce este nevoie de ISJ-uri? Ca sa ii apere pe elevi de mine? Oare parintii nu isi pot apara proprii copii? Cand a intervenit ISJ-ul vreo data,e pentru a concedia un profesor care nu isi preda bine orele?

  Cred ca singura salvare a Romaniei este o schimbare de atitudine in ceea ce priveste rolul statului. Daca vom continua sa asteptam ca statul trebuie sa aiba grija de noi din momentul in care ne nastem pana murim, atunci nu avem nici o sansa. Daca insa ii vom privi o romani ca indivizi in primul rand care au dreptul sa greseasca si sa raspunda pentru greselile lor, atunci mai avem o sansa. Statul si nimeni altcineva nu te poate apara de tine insuti. Din pacate nu am auzit astfel de ideii la nici un politician roman. Chiar si cei de „dreapta” dupa ce ajung la putere afla ca viata inconjurat de birocrati este mai calduta (inclusiv d. Funeriu a aflat asta).

 6. Nu cred ca este nici o iesire din situatie, nici pt noi cum nu e nici pt Grecia sau alte tari.
  Scopul este distrugerea statului natiune, prin datorie. Primul caz concret este Grecia careia i se cere (pusa la zid) sa-si vinda posta, porturile, retelele de utilitati, loteria de stat, etc.
  Nu este iesire din euro, imposibil de iesit iar germania trebuie sa plateasca. Imposibil de devalorizat euro, pt a nu face concurenta dolarului. Europa se gaseste in preg de recesiune.
  In acest context solutia pt poporul roman este de a-si redescoperi valorile adevarate, familia, vecinii, pritenii, casa de la tara cu gradina de legume, pomii fructiferi, aerul curat datator de sanatate (fara medicamente si vaccinuri toxice), animalele domestice (si nu puii umflati cu hormoni de la carrefour) taranul roman din piata (pe cale de disparitia da, datorata si imburghezirii noastre de cind cu mall-urile. Complicat, stiu …

 7. Dupa atatea intrebari fara raspuns insirate uimitor de corect de catre Dvs, poate ne spuneti dle Vlaston, CE a facut PDLul asta pe care pana mai acum 1/2 an il ridicati in slavile portocalii, pentru ca numai de vreo cateva luni ati inceput e-adevarat sa vedeti lucrurile mai putin portocaliu ?!
  Ceea ce pana acum invocati Dvs ca marea reforma facuta de PDL nu este din pacate decat de forma, o cosmetizare formala care nu a facut nici un bine Romaniei, dimpotriva, Romania a mai pierdut inca 3 si urmeaza si al 4-lea cu Guvernul Boc !!
  Pierdere imensa cu acesti incompetenti la carma Romaniei.
  Si asta cu FMIul si BM si CE alaturi, altfel fara ei azi Romania era in faliment deja cu Dl Boc in fruntea Guvernului.
  Uitati-va numai la progresele Bulgariei, cu un Prim Ministru competent si recunoscut care sta la masa discutiilor cu mai marii UE si cu un Ministru de Finante la fel, care a lucrat la BM vreo 15 ani!!!
  Din acest pdv despre Dl Boc si despre Dl Ialomiteanu, m-am saturat sa mai comentez.
  Cum, Dle Vlaston, sa faca progrese Romania cu asemenea conducatori?!
  Revin, ce-a facut PDL, Dle Vlaston, de aveti dvs azi atatea intrebari fundamentale fara raspuns ?!

 8. „Nu că preşedintele nu ar avea soluţii. De exemplu, se putea lepăda de PDL, accepta căderea repetată a guvernului, eventual alegeri anticipate. Incă are multă influenţă în zona politică, pentru a putea provoca astfel de schimbări. De ce n-o face? Ar trebui să ne lămurească cândva.”

  Aici probabil se trateaza un subiect delicat cu superficialitate.

  Daca ii tii pe PDL-isti la putere pentru ca ai ceva influenta asupra lor, poate faci 40% din reformele necesare. Situatia actuala.

  Daca le dai jos guvernele, garantezi blocaje in Parlament. Poate ii catalizezi si recuperezi in momentele in care guvernul este functionabil, dar este un POATE destul de mare.

  Daca te lepezi de tot de ei si accepti un guvern USL, atunci descoperim ca matusa Tamara mai are cateva surori.

  Personal nu sunt de acord cu unele intrebari gen „De ce nu externalizăm serviciile vamale?”. Daca nu stii sa citesti, inveti, nu platesti pe altul sa iti citeasca pentru toata viata pentru ca nu vrei sa mergi la scoala un an sau doi.

  Sunt curios cum se potrivesc indemnul la privatizare / externalizare si lamentarile din pricina sistemul corupt. Normal ar fi, din punctul meu de vedere, eliminarea coruptiei si apoi privatizarea / externalizarea de companii nationale / servicii. Altfel este o invitatie la furt sau asumarea unui risc, in cazul nostru unul major.

  Poate prin meseria / studiile / caracterul meu solutia unei probleme inseamna in acelasi timp eradicarea acesteia din urma nu doar eliminarea efectului. Dumneavoastra cereti solutii pentru Romania din partea a doua sisteme: politic si judiciar. Ambele sunt dovedite „murdare”, prin urmare solutiile nu vor fi niciodata cele dorite / necesare.

  Nu poti sa ceri solutii pentru problemele unui STAT din partea unor asa zisi „oameni de afaceri”, a unor cantareti, a unor antrenori, a unor specialisti cu diplome cumparate si ce alte specimene mai gasesti in Parlament. Asa cum nu poti sa elimini coruptia si ilegalitatile cu un sistem judiciar condus de personaje formate inainte de ’89, specialiste in a disimula actul de justitie, in a exploata lacunele sistemului pentru a da sentinte sau a le amana dupa bunul plac.

  Faceti lobby pentru implicarea in politica a intelectualilor romani din tara si din afara. Stimulati mediul universitar pentru promovarea tinerilor cu potential in structuri de conducere ale statului sau in mediul juridic (avem nevoie atat de judecatori corecti cat si de buni procurori).

  Odata ce factorii decizionali sunt de incredere (intr-o proportie satisfacatore) putem incepe procese de privatizare, externalizare, control si reforma. Altfel sunt sanse foarte mari sa „primim” solutii partiale, reforme incomplete, coruptie si ilegalitate.

 9. Poate postul meu nu are legatura cu subiectul. Are legatura cu intrebarea, „unde se duc banii?”. Am calatorit recent in tara dinspre Germania. Noaptea m-a prins pe la Marginimea Sibiului unde am inoptat la un motel, RIU de 3 stele. Pe drum am facut mai multe opriri. Asa am aflat ca toate motelurile au ca patroni proprietarii de statii de alimentare cu combustibil. Care proprietari au facut bani indoind motorina cu pacura pana la 30%. La motelul unde am fost cazat mi s-a dat un bon „imprimat la o imprimanta” fara sa fie inregistrat undeva. La fel si masa de seara si micul dejun. Toti banii intra in buzunar fara plata unui impozit. In schimb se recupereaza TVA prin diverse artificii. Nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut dimineata politisti care mancau pe gratis. Este imposibil ca partidele mari, USL si PDL sa nu stie de aceste „afaceri” care se intind pe un traseu de 200 km intre Arad si Sibiu! Daca extrapolam la nivelul tarii s-ar putea sa avem surpriza sa dam peste cateva zeci de miliarde de euro care scapa de la impozitare. Asemenea evaziune n-am vazut nici macar in Grecia unde am fost de multe ori. Daca ANAF-ul se face ca nu vede serviciile ce pazesc? Nu a existat roman sau strain care sa nu mi se planga de „calitatea” carburantilor cu efecte precum: consum ridicat, putere scazuta a motorului. Concluzie: in Romania se poate trai decent (in plina criza precum in Slovacia) doar daca s-ar reduce evaziunea de cei platiti sa o descopere.

  • Mai intai, USL nu este un partid, este o alianta/uniune.
   Apoi, PDL, la cei 14% cat are acum in sondaje, nu prea mai este asa de mare, iar dupa alegeri, daca nu reusesc, si cu ajutorul „sforariilor democratice” ale lui Basescu, sa fure suficiente voturi (atat in tara cat si in diaspora, cu pungi cu malai, galeti si vot prin corespondenta), astfel incat sa ajunga din nou la guvernare, este foarte probabil sa devina un partid mic de tot (de care se vor dezice rapid si trambitele sale actuale de pe Contributors).
   Dar, mai important, combaterea evaziunii fiscale se face prin intermediul unor instrumente specifice cum ar fi, de exemplu, ANAF, instrumente aflate in ograda si stapanirea PDL si nu in seama Opozitiei. Asadar, dupa cum foarte guresii Basescu si Boc racneau din opozitie, in timpul guvernarii PSD (2000-2004), reclamatiile legate de evaziunea fiscala se trimit catre cei de la Putere, care – vorba tovarasei Anca Constantinescu-Ciocu’-Mic – au astazi „ciocu’ mare”, adica pe adresa „Sfintia Sa Prea-curatul Sorinel Blejnar, Palatul Cotroceni (ANAF)” (nu expediati pe adresa din Aleea Modrogan, ca nu acolo s-a facut numirea lui Blejnar)

   • Stimabile, cred ca faci parte dintre cei care cred ca asteapta „drogul fericirii USL-iste”. Personal n-am nici un chalange, nici de la USL nici de la PDL caci am avut norocul sa scap din tara care spala creierii cu televizorul. Nu incerc sa te conving caci la fel precum drogatii n-ai ce face. Dar imi explici mie ca intr-o universitate unde rector este Andronescu si unde se masluiesc licitatii catre firmele PSD, este de vina regimul Basescu care isi baga banii la partid??? Vrei sa ma convingi ca acolo unde baronii Dragnea, Oprisan, Constantinescu, Mazare etc. vine Basescu sau Blejar sa-si ia cota de spaga? Vrei sa-mi spui ca USL-ul este alba ca zapada? Pai atunci de ce nu reclama la Felix sau Vantu, iata intre Arad si Sibiu sunt moteluri care nu platesc un leu la fisc si sunt controlate de PDL!!! Ar urla de bucurie Felix si Gadea ca au gasit hotii. De ce nu o fac??? Nu cumva sunt chiar ei in spate?

    • @Laur

     ///
     In cazurile de „masluiri de licitatii”, daca sunt cazuri reale (vorbesti numai de posibile neregului din ograda PSD, dar, presupujn, nu ai tupeul sa sustii ca universitarii cu carnet portocaliu stau cuminti si nu fac „licitatii masluite”) vinovati sunt urmatorii:
     1 – evident, cei implicati in masluirea licitatiilor, pentru fapta comisa;
     2 – organele competente ale statului, conduse de oamenii numiti de Putere (si, odata cu acestia, raspund si cei care i-au numit in fata electoratului), pentru ca nu gestioneaza corespunzator asemenea situatii. Pentru ca (asa cum sper ca iti este clar) cel care este in frunte POARTA RASPUNDEREA.
     In plus, PSD „isi baga banii la partid” (daca este adevarat ceea ce sustii, desi se simte in aer un miros puternic de pedelism) prin licitatii masluite, iar regimul Basescu „isi baga mult mai multi bani la partid” prin – un exemplu, numai – Sorinache Blejnar de la ANAF (omul lui Basescu), din surse mult mai „consistente”, cum ar fi vamile patriei noastre.

     • Asa e domnle!!! Fura toti si de vina este Basescu care nu le da peste mana. Ti-am pus o intrebare legata de un caz concret: de ce nu reclama USL-istii la Felix si Vantu ca pe 200 km sunt motelurile PDL-ului unde se face evaziune fiscala si se „indulceste” motorina? Si tu imi raspunzi ca este treaba statului!!! Cand statul ii aduna cu catuse la maine iese Ponta cu tot alaiul si striga „procese politice”. Atunci inseamna ca daca sunt ale baronilor PSD si PDL-istii ii lasa ce mie stanga ce mi-e dreapta? Atata timp cat cineva spune avem o problema, cu dovezi, cum o rezolvam si unii incep cu placa (de oameni fara creier) ca Basescu e de vina cu siguranta ca „avocatii opozitiei” nu doresc rezolvarea problemei. Si de aceea sunteti unde sunteti scufundati si vi se pare ca la „altii” picioarele miros a trandafiri. Sunteti de fapt cu totii intr-un hazna politica de hoti si nu vreti sa acceptati asta. Pana o sa va treaca peste cap (caci Basescu) mai are cativa ani. In plus, ar fi prea simplu: cand nu va mai fi Basescu va dispare evaziuea fiscala si o sa traiti ca in Germania. Cand am sa vad o minima preocupare pentru eradicarea camatariei, confiscarea averilor nejustificate, politicieni in puscarie atunci am sa-ti mai raspund. Altfel inteleg asa: ca niste hoti experti care de fiecare data au tocat rezeva nationala a Romaniei, adica USL-istii abi asteapta sa ia locul altor hoti si sa duca hotia pe culmi nemaintalnite. Bafta!

     • Tovarase pedelist, basist, nou-republican, alb-ca-zapada si ce mai esti (si vei deveni in speranta cresterii cotei electorale a clanului mafiot aflat astazi la putere),
      Pricepi greu. Foarte greu. Repet special pentru tine – in afara de evazionistii in cauza (pedelisti, pesedisti sau ce or fi) care, fara indoiala, sunt vinovati pentru faptele lor, mai avem niste vinovati, din punctul de vedere al contribuabilului: institutiille statului, in frunte cu capii lor (inclusiv cu cei care i-au numit acolo si care preiau asupra lor si raspunderea pentru numirile facute) pentru modul in care trateaza situatiile respective, pentru rezultatele „stralucite” obtinute in acesti ani. A auzit cineva cum ca evaziunea fiscala din Romania s-a redus drastic de cand actuala guvernare se „si da-i si lupta, neicusoarule”, de nu mai poate fi vazuta nici cu microscopul?! Or nu poti sa invinuiesti Opozitia pentru faptul ca institutiile statului (ANAF, de exemplu) nu isi fac datoria. Fraiele acestor institutii sunt in mainile oligofrenilor de la Putere, asa ca vina se indreapta inspre ei.
      Daca nici acum nu ai priceput, tovarase basist, pedelist, nou-republican, alb-ca-zapada, atunci nu iti ramane decat sa urmezi sfatul exemplarului reprezentativ pentru Basescu-PDL, tovarasa Anca Constantinescu.

 10. multi au intrebat, dece nu se imprumuta guvernul roman la populatie.
  prefera sa se imprumute la banci, cu dobanzi destul de piperate.
  pana si ceausescu se imprumuta la populatie cu al sau cec, economii si obligatiuni.
  in america este o practica curenta.
  ar putea sa emita bonuri de imprumut cu scadenta/maturizarea la 3-5 ani, care sa fie distribuite tot prin cec, cec bank, care apartine guvernului. in loc sa tzina omul banii in depozite bancare, ii poate da cu imprumut statului, la o dobanda asemanatoare cu cea practicata pe piata bancara.
  in urma cu cateva luni, citeam ca au crescut depozitele romanilor…
  bine atzi zis despre cardasia intre guvernanti si bancheri.

 11. pertinenta analiza, multe intrebari de bun simt… care vor pica in putul gandirii guvernantilor actuali. bunul simt si gandirea responsabila au murit demult, dle vlasov, o sa facem iar troc ca in ultimii ani ai lui ceausescu (dau ciorapi sutiti de la adesgo contra pantofi bulgaresti de sub tejghea).

 12. Domnule Vlaston, eu nu cred ca problema Romaniei este pdl, psd sau pnl.
  Cine a trait macar o luna peste granite, intr-una din tarile occidentale sau macar in Ungaria nu se intoarce si povesteste cat de buni sunt politicienii lor, cat de cinstiti si harnici. Diferenta nu este acolo. Diferenta este la nivelul omului de rand. Ne place sau nu, cu toata propaganda comunista, comparativ cu occidentul catre care tindem, Romania nu este o tara de oameni harnici, civilizati si inteligenti, din contra. La educatie suntem ultimii din europa (aproape 10 locuri dupa bulgari daca ne luam indexul publicat pe wikipedia). Cultura? Sanatate? Familie? Toate sunt la pamant.
  Coruptia generalizata nu este controlata de Nastase sau mai nou de Boc/Udrea. Este la nivelul cel mai de jos. Bolnavul baga plicul in buzunarul doctorului, parintele in buzunarul profesorului, patronul cotizeaza la partid pentru contract, angajatii lui se bucura ca-si iau banii in plic, pensionari avem cu lopata, jumatae din ei nici nu au atins varsta de pensionare si multi dintre ei iau pensii mult mai mari decat cotizatiile…
  Cazul profesorilor care s-au batut in instanta pentru salarii mai mari, dar iti spun fara jena ca altii sunt de vina pentru dezastrul din scoli deja e clasat. Basescu e de vina ca a semnat legea. Restul nu mai conteaza. Toti sunt nepatati.. prostia e la putere..

  Nu va mai pierdeti vremea scriind despre ilustrii politicieni. Ei sunt rezultatul alegerilor intr-o tara de Dorei. Luati la intamplare o comuna sau un orasel mai mic si incercati sa creionati intr-un articol cum vi se par locuitorii, ce calitati si defecte au si ce solutii vedeti pentru ca ei, Doreii, sa evolueze. Pentru ca traim in democratie si daca Dorel nu evolueaza, cu siguranta nici rezultatul alegerilor nu va fi mai bun peste 1 an sau 5. NR nu cred ca trebuie sa se lupte sa schimbe clasa politica. Trebuie sa lupte sa schimbe electoratul care genereaza aceasta clasa politica.

  • Politicienii trebuie sa educe cetatenii, iar cetatenii aleg politicieni corupti. Nu vi se pare un cerc vicios?

   Cetatenii vor invata sa fie harnici cand va disparea transferul de bani (=furt organizat de stat), de la cetatenii productivi la cei neproductivi.

   La cetateni neproductivi intra inclusiv birocratii din administratiile locale si centrale.

   – Cred ca este necesara in primul rand eliminarea a marii majoritati a regulilor impuse de stat initiativei private (reguli care la noi se rezolva prin spaga) si eliminarea venitului minim garantat.

   – Apoi trebuie sa mergem cat mai repede pe directia privatizarii sistemului de invatamant si de sanatate (cred ca banul urmeaza elevul este un bun inceput).

   – Trebuie sa inceteze transferul avutiei (=furt) de la un oras/comuna la alta. Fiecare cheltuie cat are.

 13. foaaaarte tarziu va dati si Dvs seama cat rau a facut si face tarii acest presedinte, care s-a aliat cu cele mai murdare gasti din tara si, mai ales, din strainatate, d-le Vlaston.

 14. Problema noastra se traduce prin : Cum supravietuim seismului economic ce urmeaza fara mijloace de dezvoltare economica viabile (de productie) ? Astfel ve-ti constata ca nu ne trebuie prea mult ca sa gandim ce sa facem. Acumularea salbatica minora a capitalului roman s-a incheiat in 2008. Daca vom continua marea schizma din ’89 -90, nu mai vem nevoie de nici un plan de supravietuire economica.Cat priveste sfaturile de tip capitalist, acestea de abia urmeaza sa se reflecte asupra copiilor nostri si a urmasilor URMASILOR lor, asa ca sa primim mai departe sfaturi de la speculatorii financiari, de la superbogati, ca ei va dau fonduride nici ca va ganditi, dar le deconteaza dupa ce cheltuiti banii vostri de imprumut si mai ales daca sumele imense sunt ‘castigate transparent si corect de catre familia europeana din care facem parte in special’. In caz ca nu reusim sa absorbim ceva – ‘Adio fonduri’, pentru ca … va fi furtuna economica si scapa cine poate!!! Asa ca deviza euro de care nu spunem nimic este HELP YOURSELF !!!

 15. Ca sa fiu mai concret iata un exemplu de actiune economica pe placul pietii libere si discretionare, DAQR numai pentru cei cu fonduri imense: Statul ROMAN, adica noi, am investit numai in retelele de fibra optica circa 800 milioane EURO. Apoi am trecut la vanzare cu multe ‘facilitati’ pentru cumparator Romtelecomul. Am primit o gramada de bani 670 milioane Euro. Minunat , nu!!!! Ce mai dorim sa vindem la liber oare ? In timp ce Polonia a cerut 7miliarde pe Polskitelecom noi suntem tratati drept „oaia neagra”. Asta este diferenta de pret la intrarea in UE. Mai doriti si alte exemple de ‘reglaje’ ale pietii libere? Va-ti intrebat de ce bancile straine au retras vreo 20 miliarde in 2008, iar „ticalosii” de guvernanti au imprumutat alte
  20 000 000 000 euro? Ce actiuni minunate mai doriti de la un Tzunami financiar? Mai dorim sa ne certam intre noi la nesfarsit??? Sper din tot sufletul ca NU!

 16. •Ne punem toate ouăle în coşul Uniunii Europene, sau ne diversificăm relaţiile economice, comerciale şi cu alte zone ale lumii?- Care ar fi aceste zone? Singura zona cu lichiditati in exces este China, care este intens curtata de UE- in primul rand Germania si Franta, precum si de SUA. Relatiile cu Rusia sunt glaciale datorita politicii stim noi cui.
  •De ce se mută firme greceşti şi româneşti în Bulgaria, ce lipseşte României pentru a atrage firme străine? Datorita taxelor reduse.
  •Ce a făcut Polonia de a reuşit să atragă fondurile europene şi noi nu? Si-a negociat mult mai bine conditiile cu UE. In plus, salariile celor implicati in absortia fondurilor UE au fost corelate cu performanta. Implicarea statului in proces a fost redusa. In Romania absortia este slaba si in momentul de fata este aproape blocata pe toate axele: cofinantarea s-a redus substantial, bancile nu acorda imprumuturi, firmele sunt decapitalizate- cine sa mai aiba un interes in asa ceva?
  •Unităţile economice de stat, pot fi făcute rentabile sau renunţăm la ele? E o intrebare mult prea generala, fiecare unitate in sine trebuie evaluata in mod separat.
  •Legea salarizării „unitare” a bugetarilor trebuie schimbată. Pentru că bugetarii nu sunt „unitari”. A-i plati altfel decât după performanţă şi rezultatele muncii e o prostie, pe care mediul privat nu o face. De acord.
  •Cum se pot reduce cheltuielile de functionare a statului? Prin reducerea zonei de acţiune a banului public. De exemplu, de ce nu s-ar retrage statul din postura de intermediar financiar, prost şi furâcios, între furnizorii si beneficiarii sistemelor de educaţie şi sănătate, punându-i în contract direct? De ce nu privatizează-concesionează învătământul superior? In ce tara europreana s-a aplicat vreodata privatizarea educatiei si a sanatatii? Invatamantul si sanatatea sunt domenii strategice, ce nu pot fi „vandute”, urmand exemplul nereusit reprezentat de privatizarea economiei. Vreti sa repetam „succesul” Spiru Haret pe scara larga?
  •Cine ar trebui să evalueze sistemele de educaţie, sănătate, în contextul în care statul este şi jucător şi arbitru? Unde se opreşte autoritatea statului şi unde începe autonomia universitară, descentralizarea, subsidiaritatea? Organismele nationale independente de factorul politic.
  •Cum exploatăm potenţialul agricol şi turistic de excepţie pe care îl are ţara noastră? Cum atragem investitori în aceste domenii? Potentialul turistic la Romaniei este o frumoasa gogoasa. De ce? In zonele montane lipseste infrastructura si calitatea serviciilor. In zona litorala nr. de zile de soare este redus in comparatie cu Grecia, Italia, Spania etc. In aceste conditii, pentru a-si mentine profitabilitatea furnizorii de servicii hoteliere tin preturile sus rezultanta fiind scaderea numarului de turisti. Investitorii straini vor fi interesati de anumite tipuri de servicii turistice- pensiuni in Delta, turism medical etc. dar care in ansamblul veniturilor potentiale din turism vor reprezenta o parte infima.
  •De ce nu angajăm specialişti străini în absorbţia fondurilor europene? Pentru ca nu vin si nu vor veni datorita veniturilor reduse obtinute in Romania.

 17. Acum citeva zile citeam pe Hotnews :”Seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, i-a spus presedintelui Basescu ca il bucura faptul ca Romania face progrese” (3 noiembrie) ;”Jeffrey Franks a mai subliniat ca scaderea inflatiei peste asteptari este vestea cea mai buna de la ultima vizita in Romania a reprezentantilor FMI” (30 octombrie); si ar mai fi citeva din care rezulta ca acest domn „vede” un pas inainte pt. Romania; acu, in articolul dvs. scrieti ca :” Jeffrey Franks, seful delegatiei Fondului Monetar International in Romania, ne spune ca “Romania se îndreapta spre furtuna”. Cum nu poate fi bănuit de necunoaşterea realităţilor economice sau de parti-pris-uri dâmboviţene, avertismentul trebuie privit cu toată atenţie” ! Pai, in lumina acestor declaratii date de el, d-le Vlaston, 2 variante : ori acest domn pune „diagnosticul” economiei Romaniei in functie de cum se trezeste dimineata (in functie de cearceaf ), ori dvs. discutati aici declaratii mai vechi de 30 octombrie ! Care e de fapt realitatea ? Plus ca , la fel ca si la greci, „ne indreptam spre furtuna” dar, din cite am inteles, mai deblocheaza o transa din imprumut (adica sintem „rezon” ) ?

 18. In mai toate articolele pe care le scrieti pledati pentru „privatizare la patrat”. Si ca un facut niciodata nu admiteti idea ca si dvs. faceti politica in fata televizorului. Eu am incercat de cateva ori sa va spun ca Romania este „prea privatizata” si de aici vin toate necazurile: invatamantu de stat este privatizat pentru ca este in mana directorilor iar cel universitar in mana rectorilor, justitia este privatizata 99% pentru ca este in mana sefilor de instante, vamile la fel, politia, procuratura, ANAF-ul si daca am uita ceva scuze. Cu alte cuvinte „peste” institutiile statului s-au asezat interesele private ale unor grupuri care conduc Romania indiferent cine este la putere. Cinva v-a dat exemplul cu motelurile dintre Arad si Sibiu, presa vorbeste despre justitia care sabileste castigatorii de autostrazi si asa mai departe. Multinationale (private evident) „negociaza’ cu reprezentatii fiscului cota de impozitare. Institutiile statului s-au „privatizat” in interes personal pe banii nostri. Suntem exact ca in comunism dar cu un sector privat care are ca tinta nu profitul ci statul. trebuie inceput de undeva si acest undeva este JUSTITIA care ar trebui nu privatizata ci EXTERNALIZATA. Sunteti profesor de mate si stiti bine ca fara o referinta nu putem discutata de o localizare intr-un plan sau spatiu. Ori cu aceasta justitie care saboteaza statul suntem in situatia unei referinte dinamice ceea ce face imposibila orice discutie despre privatizare asa cum o doriti dvs. E pacat de atata zgomot inutil care serveste mafiei si nicidecum romanilor simpli. Inchei cu o intrebare: cine ii judecat pe judecatori si cine le confisca averile dobandite din spagi? CSM-ul??

  • Si cine controleaza statul care se fura pe el insusi, in numeroase situatii si ocazii? Macar piata libera este mai putin corupta si coruptibila. Inv. superior privat reprezinta pretul platit pentru o lectie de viata: de prostie nu te poate pazi nimeni, nici macar statul. Sau: nu-i de vina cine cere, e de vina cine da. Este adevarat si faptul ca statul ar trebui sa fie arbitru, dar nu poate fi, daca e simultan si jucator. Deci, privatizam sau nu? E o dilema prea importanta s-o expediem rapid.

 19. Felicitari domnule Vlaston.Un articol de exceptie despre provocarile prezentului si ale viitorului.
  Sa speram ca furtunile , de orice natura ar fi ele, vor fi mai usor de suportat de Romania.
  Si as fi de acord ca Romania sa isi largeasca aria de cooperare economica si in Asia , Europa mi se pare ca si-a cam epuizat resursele de dezvoltare.Mi se pare imposibil ca atatea tari europene sa-si gaseasca un numitor comun , ca se numeste politic,economic , social , etnic…etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro