vineri, martie 29, 2024

Romania intr-un cerc de foc

Romania se afla intr-un cerc de foc de instabilitate, in miezul unor miscari masive, ramanand astfel singura insula de stabilitate politica si economica.

In Bulgaria situatia politica inca nu s-a asezat. Dupa demisia premierului Boiko Borisov, alegeri legislative anticipate si crearea unui guvern de tehnocrati sub conducerea economistului Plamen Oresarski, contestarile populare continua. In Turcia, manifestatiile inca tin prima pagina a ziarelor, iar Ungaria se loveste de nemultumirea propriului popor si de cea a liderilor europeni cu privire la revizuirea Constitutiei si a contextului politic in general. Balcanii de Vest inca nu si-au gasit linistea.

In zona de instabilitate economica, exemplele Greciei, Ciprului, Sloveniei si in ultima vreme cochetaria Italiei cu acest statut, aduc noi motive de ingrijorare si de constrangere in acelasi timp, ceea ce duce la o stare generalizata de neincredere.

Toate acestea creeaza teama unei posibile contagiuni de risc pentru investitori, iar acest fapt este tradus printr-un tablou contabil deloc incurajator pentru Romania: valoarea investitiilor straine directe inregistreaza o scadere cu aproximativ 35%, cu un total de 322 milioane de euro in primul trimestru al anului 2013. Conform datelor emise de Banca Nationala a Romaniei, anul trecut in aceeasi perioada valoarea lor se ridica la 494 milioane de euro.

Statisticile mai arata ca in luna aprilie s-a inregistrat cel mai ridicat nivel al fluxului de capital strain atras de Romania de la inceputul anului, respectiv 111 milioane de euro

Faptul ca suntem un pilon de stabilitate politica si economica poate fi interpretat concomitent ca o mare oportunitate.

Care ar fi acea oportunitate? In mod evident aceea de a reprezenta o oaza de stabilitate in partea estica a Europei si Balcani, argument care trebuie fructificat din punct de vedere politic si economic.

Conform unui studiu realizat de agentia Ernst & Young – European Attractiveness Survey Romania este a 6-a cea mai atractiva tara europeana pentru investitii in urmatorii trei ani, potrivit celor 840 de lideri de business chestionati de compania de consultanta si audit.

Romania stabila intr-o „zona seismica”

Cum poate fi fructificata pozitia Romaniei?

In primul rand ar trebui configurate 2 strategii, una privind corporatiile si una pentru IMM-uri.

Plecand de la un dialog institutionalizat cu companiile prezente in Romania, fie ele straine sau nu, concretizarea de parteneriate strategice cu acestea, pana la aplicarea unor solutii concrete pentru mediul de afaceri.

Uneori pare facil a pronunta cuvantul strategie, dar in genere, cu totii stim ca este un cuvant extrem de greu. Implica foarte multa responsabilitate si chibzuinta.

Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii are o importanta colosala pentru economia Romaniei, in contextul in care potentialul acestora si potentialul national este considerabil. O paleta de solutii pentru IMM-uri poate insemna o masura pentru relansarea economica a Romaniei, iar suportul pentru internationalizarea lor ar putea fi un efort cu beneficii majore pentru deschiderea catre alte piete, piete care in trecut au cunoscut calitatea produselor romanesti.

In alta ordine de idei, datele INS ne arata ca in primele patru luni ale acestui an, Romania a exportat in mare parte catre Uniunea Europeana (10,36 miliarde de euro), ceea ce reprezinta 71,3% din totalul exporturilor.

Fara o intruziune mai profunda putem considera ca Romania si Europa au nevoie de o deschidere la export catre pietele non-UE si catre economiile emergente din America Latina, Asia, implicit statele foste sovietice.

Mergand pe aceasta linie, Romania isi poate dezvolta strategii complementare, nationale, de sustinere a politicilor europene. Fara a ne indeparta de proiectul european, politicile economice nationale pot sa cunoasca o dinamica mai pronuntata,intarite de o diplomatie economica realizata cu mult profesionalism. Sa nu uitam ca o Romanie mai puternica inseamna si o Europa mai puternica.

Pentru a fi mai explicit, trebuie sa invatam sa fim pragmatici, intr-o era in care economicul si politicul se impletesc intr-un mixt exploziv si complex.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Stai sa vezi ce o sa se intimple prin toamna-iarna si aci, in Romanica. Oaza de stabilitate va fi plina cu singe de politruc

  2. 1.Concluzia ca Romania constituie o „oaza de stabilitate”, intr-un cerc de foc al zonei Marii Negre, trebuia sa se sprijine pe evaluarea unor fundamente politice, economice si sociale, care pot conduce la astfel de opinii.
    Sub raport politic, oaza de stabilitate exista, configurata de cele doua ,,oligarhii” (de stinga si de dreapta), care alterneaza la putere si lupta pentru foloasele economice personale si de grup.
    Nu exista insa un capital ,,social”, alcatuit din norme si proiecte, care sa se bucure de acceptabilitate sociala deplina,ca liant al stabilitatii sociale nationale.
    ,,Capitalul civic”, care sa fereasca Guvernul si clasa politica de vesnicele derapaje, este slab dezvoltat si inactiv, el necontribuind la stabilitatea generala.
    Capitalul de ,,lideranta”, care exprima capacitatea elitelor din toate domeniile de a realiza o formulare stiintifica si pragmatica a procesului de dezvoltare (care sa fie ,,tradusa” intr-un ,,proiect national de dezvoltare economica si sociala”) lipseste cu desavirsire.
    Romania a evoluat de 23 ani descrescator, la intimplare si functie de conjuncturile interne si externe, fiind incapabila la 7 ani de la intrarea in UE, sa contruiasca un ,,proiect economic de dezvoltare, postintegrare”.
    Concluzia autorului se sprijina pe aparente si imaginea exterioara, a unei societati aflata – asa cum arata si FMI – in starea de cea mai mare saracie din UE, in care lipsesc 5 milioane de locuri de munca, 4 milioane de romani fiind in ,,emigratie economica”, rromii isi cistiga painea de toate zilele in UE,cu ocuparii specifice, saracimea traiestre sub limita de subzistenta, iar in orase, o parte din populatie, traieste la gropile de gunoi, fie inventariind si valorificind ,,economic”, tomberoanele de gunoi.
    In aceste conditii inimaginabile la 23 de ani dupa iesirea din comunism, a spune ca Romania reprezinta o oaza de stabilitate, este ceva inexplicabil, pentru mine.
    2.Este evident ca din 2009, investitiile straine au incetat, ele fiind modice si nu depind de stabilitatea sau instabilitatea tarii, fiindca ele nu mai exista.
    Daca vorbeam de investitii straine in iarna lui 2011, apoi in vara lui 2012, ele trebuiau sa nu prea existe, iar in toamna lui 2012 si 2013, cind ,,stabiltatea” a luat ,,avint”, ele sa creasca masiv.
    In realitate nici vorba de asa ceva, lipsa de investitii straine, fiind aprope totala dupa 2009, fara ca investitorii sa fie atrasi de oaza de stabilitate a Romaniei.
    Cu o competitivitate economice de 74(ca a Botswanei), investitorii stiu ca este tara de evitat, iar tarile unde indicele de competitivitate/functionalitate economica este sub 35, investitiile straine au incetat imediat dupa 2008.
    Temerile de ,,contagiune”, care chipurile ar fi scazut investitiile inRomania sint lipsite de realism, deoarece fara a exista instabilitate in regiune, investitiile straine in Romania au incetat inca din 2009, Guvenul fiind lipsit de capacitatea de a crea programe economice anticriza pro-active, multumindu-se cu taierile de salarii si drepturi sociale.
    3.Tragind invatamintele necesare, USL nu mai,,taie” din salarii si pensii, ci ,,ataca/taie din valoarea banilor acordati, prin inflatie, majorari masive de taxe si impozite, majorari de preturi la energie, etc.
    Daca unii pot considera cele aratate mai sus, drept ,,generatoare” de stabilitate, iar aceasta stare drept factor de crestere a investitiilor straine (in ,,oaza noastra de stabilitate a saraciei si stagnarii), eu nu ma pot numara printre acestia…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Adrian Marius Dobre
Adrian Marius Dobre
Adrian Marius Dobre este Vicepresedintele Camerei de Comert Britanico – Romane si Secretar General al Fundatiei Europene Titulescu, Secretar General al Fundatiei Institutul Social Democrat “Ovidiu Sincai”

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro