luni, octombrie 25, 2021

România, între cavou și pușcărie

Așa după cum anticipam în comentariul meu de vinerea trecută, vârful de sarcină al declarațiilor anti-românești și al aberațiilor naționaliste maghiare, cu care, de altminteri, ne-a obișnuit, începând din anul 2010, încoace Școala de vară organizată de UDMR laTușnad, s-a înregistrat sâmbătă.
Atunci când acolo au descins și au debitat verzi și uscate, în deplină autonomie și libertate și în disprețul țării-gazdă, a orânduirii constituționale a acesteia, domnii Viktor Orbán, premierul Ungariei, și dl. László Tὄkes, europarlamentar independent de orice urmă de bun simț și de minim respect față de țara în care s-a născut și a cărei pâine a mâncat-o. Ba, la un moment dat, dintr-o de neiertat orbire a celor mai înalte autorități ale Statului Român, dl. Tὄkes a fost chiar decorat cu Steaua României, slavă Domnului retrasă în anul 2016.
Și unul, și celălalt dintre vorbitori, în deplină armonie, frățietate și, desigur, complicitate, au distorsionat, după bunul lor plac, nu doar realitățile actuale ale României, drepturile și libertățile minorităților naționale, au mințit, spunând că pentru autoritățile de la București secuii nu există, realitatea fiind că ei, secuii, existența lor ca minoritate au ajuns să fie tranzacționate, de fapt, în interese electorale de autoritățile budapestane și de Fidesz-ul condus de dl, Orbán, ci și declarația de Unire de la Alba Iulia, datată 1 decembrie 1918.
Dl. Orbán și dl. Tὄkes au interpretat după bunul lor plac conceptul de autonomie. Premierul Ungariei ne-a invitat pe toți să ne punem bine cu Ungaria, să îi dăm deplină ascultare, făcând promisiuni de prosperitate și făgăduind că va face ceea ce, din păcate, se dovedește incapabilă a face guvernarea de la București. Același domn Orbán și-a avertizat concetățenii asupra relelor ce se vor abate asupra lor dacă la alegerile de anul viitor din Ungaria îi vor vota pe socialiști. Iar dl. Tὄkes a mai interpretat o dată vechiul, obositul ceardaș al cărui text provocator vorbește despre un protectorat al Ungariei pentru maghiarii din România.
Așadar, nimic nou sub soare. Totul la Tușnad se întâmplă an de an după același scenariu și fiindcă în România avem o clasă politică din ce în ce în mai slabă, mai compromisă, mai de proastă calitate. Ca să se mențină pe mai departe în viață incapabilul guvern condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă și PSD-ul d-lui Dragnea au făcut, la sfârșitul trecutei sesiuni parlamentare, noi concesii UDMR, maghiara devenind, practic, după adoptarea Noului Cod Administrativ, a doua limbă oficială pe teritoriul României. Funcționează pe teritoriul României, în deplină libertate, un așa-zis “fond de solidaritate” în care fruntașii UDMR depun bani spre a-i ajuta să-și plătească amenzile pe aleșii locali și județeni maghiari care sfidează legile României și afișează la loc de cinste și în disprețul legii însemnele altor State.
Și cum să nu fie astfel când la București guvernarea se exercită haotic. Când capii, cei care fac trasează liniile directoare ale guvernării, care decid viitorul României sunt doi inși cu mari probleme penale. D-lui Liviu Dragnea zis și 3, 6 asociindu-i-se dl. Darius Vâlcov, condamnat și el, în primă instanță, la 8 ani de închisoare. Nedemnul domn Vâlcov deține înalta demnitate de consilier personal al premierului Dăncilă. Dl. Vâlcov participă la ședințele de guvern, stă la aceeași masă cu ministrul Justiției, dl. Tudorel Toader, care nu se arată deloc deranjat de asta, cu ministrul Educației, agramatul Valentin Popa-Pamblică, ce transmite astfel un mesaj prețios tinerei generații, ceva de „genul cheia succesului este reprezentată de hoție și acțiuni frauduloase”, nu de carte!, dă indicații prețioase, apare la televizor, ba la Antena 3, ba la România tv, foarte curând și la TVR 1, unde va fi primit cu pâine și sare de Doina Gradea și de Ionuț Cristache. Dl. Vâlcov vorbește, oficiază sigur pe sine, grav, cu o voce baritonală și expune planuri de guvernare, deapănă amintiri in subterană, din cimitir, din cavouri, din locuri în care și-a ascuns tablourile și lingourile.
Țara, între cavou și pușcărie. Trista realitate a României centenare.
Text apărut concomitent pe site-ul contibutors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. Mișcarea identitară naționalistă de stânga /dreapta va dăuna tuturor. Limba administrativă e un lucru normal, e limba locuitorilor de 1000 de ani. Agitația naționalistă izolaționistă se răspândește în UE, devine un obstacol în buna vecinătate, în solidaritatea europeană.

  …“…noi concesii UDMR, maghiara devenind, practic, după adoptarea Noului Cod Administrativ, a doua limbă oficială pe teritoriul României. Funcționează pe teritoriul României, în deplină libertate, un așa-zis “fond de solidaritate” în care fruntașii UDMR depun bani spre a-i ajuta să-și plătească amenzile pe aleșii locali și județeni maghiari care sfidează legile României și afișează la loc de cinste și în disprețul legii însemnele altor State….“…..

  Modelul de „stat național unitar centralizat“ (modelul frencez: une et indivisibil) cu o singură limbă (cultură) în România e singura opțiune ca partener în UE? In UE/PE vrem toate limbile, acasă NU….
  Declarația de la Alba Iulia 1918 e deja uitată? Libertate, democrație, bunăstarea, libertatea cuvântului, libertatea presei, autonomie culturală, autonomie religioasă?? Limba locală administrativă e acceptată 1918, atâta tot. Declarația de la Alba Iulia 1918 a fost un proiect promițător. A venit cu totul altfel. Contrariul se poate vedea la centenar. Epurare etnică (naționalismul legionar ortodox, naționalismul ceaușist, vânzarea cetățenilor pentru Dolari, etc) e eliminat 1,4 milioane locuitori (erau 29 % minorități 1918). Azi mai trebuie „eliminat“ o etnie? Azi tinerii votează cu picioarele, tinerii pleacă în vest. Nu e o problemă comună tuturor cetățenilor României?
  Mișcarea identitară dăunează tuturor partenerilor în UE. Unanimitate de voturi nu mai funcționează. Refondarea franceză 2018/2020 numai în ZE? Acum premierul italian Conte se aliază cu D. Trump (pentru Rusia în G8 în Canada).
  Conflictele interne nerezolvate cum descrie nemulăumit autorul, provocările „identitariste“ inutile dăunează foarte mult. De acord.

  Buna vecinătate când? La bicentenar? NU avem alte probleme interne arzătoare decât cele descrise îngrijorat de autor? Tam tam politic ungurește, românește…. …. Politicienii, gazetarii instingă, ațâță….
  ZE, Schengen, by by ….

 2. Am sa comentez putin pe langa subiect, nu ma simt suficient de pregatit pentru a comenta relatiile romano-maghiare altfel decat emotional. Dar prezenta lui Valcov pe post de consilier in guvernul Romaniei, un condamnat pentru furt! De ce in Romania traficul de influenta si luarea de mita nu sunt considerate, de simpli cetateni, ca fiind pur si simplu furt? Cum sta la masa un ministru cu pretentii – Tudorel Toader, fost decan la facultatea de drept din Iasi, fost judecator CCR, reprezentantul Romaniei in Comisia de la Venetia – cu un hot? Un individ care si-a recunoscut furtul si care, apoi, si-a retras declasratia de recunoastere cu speranta ca PSD-ul va schimba legea penala astfel incat sa nu mai faca puscarie? In ce tara traim, in tara lui Ali Baba ??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.