luni, noiembrie 28, 2022

România, între cavou și pușcărie

Așa după cum anticipam în comentariul meu de vinerea trecută, vârful de sarcină al declarațiilor anti-românești și al aberațiilor naționaliste maghiare, cu care, de altminteri, ne-a obișnuit, începând din anul 2010, încoace Școala de vară organizată de UDMR laTușnad, s-a înregistrat sâmbătă.
Atunci când acolo au descins și au debitat verzi și uscate, în deplină autonomie și libertate și în disprețul țării-gazdă, a orânduirii constituționale a acesteia, domnii Viktor Orbán, premierul Ungariei, și dl. László Tὄkes, europarlamentar independent de orice urmă de bun simț și de minim respect față de țara în care s-a născut și a cărei pâine a mâncat-o. Ba, la un moment dat, dintr-o de neiertat orbire a celor mai înalte autorități ale Statului Român, dl. Tὄkes a fost chiar decorat cu Steaua României, slavă Domnului retrasă în anul 2016.
Și unul, și celălalt dintre vorbitori, în deplină armonie, frățietate și, desigur, complicitate, au distorsionat, după bunul lor plac, nu doar realitățile actuale ale României, drepturile și libertățile minorităților naționale, au mințit, spunând că pentru autoritățile de la București secuii nu există, realitatea fiind că ei, secuii, existența lor ca minoritate au ajuns să fie tranzacționate, de fapt, în interese electorale de autoritățile budapestane și de Fidesz-ul condus de dl, Orbán, ci și declarația de Unire de la Alba Iulia, datată 1 decembrie 1918.
Dl. Orbán și dl. Tὄkes au interpretat după bunul lor plac conceptul de autonomie. Premierul Ungariei ne-a invitat pe toți să ne punem bine cu Ungaria, să îi dăm deplină ascultare, făcând promisiuni de prosperitate și făgăduind că va face ceea ce, din păcate, se dovedește incapabilă a face guvernarea de la București. Același domn Orbán și-a avertizat concetățenii asupra relelor ce se vor abate asupra lor dacă la alegerile de anul viitor din Ungaria îi vor vota pe socialiști. Iar dl. Tὄkes a mai interpretat o dată vechiul, obositul ceardaș al cărui text provocator vorbește despre un protectorat al Ungariei pentru maghiarii din România.
Așadar, nimic nou sub soare. Totul la Tușnad se întâmplă an de an după același scenariu și fiindcă în România avem o clasă politică din ce în ce în mai slabă, mai compromisă, mai de proastă calitate. Ca să se mențină pe mai departe în viață incapabilul guvern condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă și PSD-ul d-lui Dragnea au făcut, la sfârșitul trecutei sesiuni parlamentare, noi concesii UDMR, maghiara devenind, practic, după adoptarea Noului Cod Administrativ, a doua limbă oficială pe teritoriul României. Funcționează pe teritoriul României, în deplină libertate, un așa-zis “fond de solidaritate” în care fruntașii UDMR depun bani spre a-i ajuta să-și plătească amenzile pe aleșii locali și județeni maghiari care sfidează legile României și afișează la loc de cinste și în disprețul legii însemnele altor State.
Și cum să nu fie astfel când la București guvernarea se exercită haotic. Când capii, cei care fac trasează liniile directoare ale guvernării, care decid viitorul României sunt doi inși cu mari probleme penale. D-lui Liviu Dragnea zis și 3, 6 asociindu-i-se dl. Darius Vâlcov, condamnat și el, în primă instanță, la 8 ani de închisoare. Nedemnul domn Vâlcov deține înalta demnitate de consilier personal al premierului Dăncilă. Dl. Vâlcov participă la ședințele de guvern, stă la aceeași masă cu ministrul Justiției, dl. Tudorel Toader, care nu se arată deloc deranjat de asta, cu ministrul Educației, agramatul Valentin Popa-Pamblică, ce transmite astfel un mesaj prețios tinerei generații, ceva de „genul cheia succesului este reprezentată de hoție și acțiuni frauduloase”, nu de carte!, dă indicații prețioase, apare la televizor, ba la Antena 3, ba la România tv, foarte curând și la TVR 1, unde va fi primit cu pâine și sare de Doina Gradea și de Ionuț Cristache. Dl. Vâlcov vorbește, oficiază sigur pe sine, grav, cu o voce baritonală și expune planuri de guvernare, deapănă amintiri in subterană, din cimitir, din cavouri, din locuri în care și-a ascuns tablourile și lingourile.
Țara, între cavou și pușcărie. Trista realitate a României centenare.
Text apărut concomitent pe site-ul contibutors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. Mișcarea identitară naționalistă de stânga /dreapta va dăuna tuturor. Limba administrativă e un lucru normal, e limba locuitorilor de 1000 de ani. Agitația naționalistă izolaționistă se răspândește în UE, devine un obstacol în buna vecinătate, în solidaritatea europeană.

  …“…noi concesii UDMR, maghiara devenind, practic, după adoptarea Noului Cod Administrativ, a doua limbă oficială pe teritoriul României. Funcționează pe teritoriul României, în deplină libertate, un așa-zis “fond de solidaritate” în care fruntașii UDMR depun bani spre a-i ajuta să-și plătească amenzile pe aleșii locali și județeni maghiari care sfidează legile României și afișează la loc de cinste și în disprețul legii însemnele altor State….“…..

  Modelul de „stat național unitar centralizat“ (modelul frencez: une et indivisibil) cu o singură limbă (cultură) în România e singura opțiune ca partener în UE? In UE/PE vrem toate limbile, acasă NU….
  Declarația de la Alba Iulia 1918 e deja uitată? Libertate, democrație, bunăstarea, libertatea cuvântului, libertatea presei, autonomie culturală, autonomie religioasă?? Limba locală administrativă e acceptată 1918, atâta tot. Declarația de la Alba Iulia 1918 a fost un proiect promițător. A venit cu totul altfel. Contrariul se poate vedea la centenar. Epurare etnică (naționalismul legionar ortodox, naționalismul ceaușist, vânzarea cetățenilor pentru Dolari, etc) e eliminat 1,4 milioane locuitori (erau 29 % minorități 1918). Azi mai trebuie „eliminat“ o etnie? Azi tinerii votează cu picioarele, tinerii pleacă în vest. Nu e o problemă comună tuturor cetățenilor României?
  Mișcarea identitară dăunează tuturor partenerilor în UE. Unanimitate de voturi nu mai funcționează. Refondarea franceză 2018/2020 numai în ZE? Acum premierul italian Conte se aliază cu D. Trump (pentru Rusia în G8 în Canada).
  Conflictele interne nerezolvate cum descrie nemulăumit autorul, provocările „identitariste“ inutile dăunează foarte mult. De acord.

  Buna vecinătate când? La bicentenar? NU avem alte probleme interne arzătoare decât cele descrise îngrijorat de autor? Tam tam politic ungurește, românește…. …. Politicienii, gazetarii instingă, ațâță….
  ZE, Schengen, by by ….

 2. Am sa comentez putin pe langa subiect, nu ma simt suficient de pregatit pentru a comenta relatiile romano-maghiare altfel decat emotional. Dar prezenta lui Valcov pe post de consilier in guvernul Romaniei, un condamnat pentru furt! De ce in Romania traficul de influenta si luarea de mita nu sunt considerate, de simpli cetateni, ca fiind pur si simplu furt? Cum sta la masa un ministru cu pretentii – Tudorel Toader, fost decan la facultatea de drept din Iasi, fost judecator CCR, reprezentantul Romaniei in Comisia de la Venetia – cu un hot? Un individ care si-a recunoscut furtul si care, apoi, si-a retras declasratia de recunoastere cu speranta ca PSD-ul va schimba legea penala astfel incat sa nu mai faca puscarie? In ce tara traim, in tara lui Ali Baba ??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Carte recomandată

 
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro