marți, mai 17, 2022

România, între Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis

PSD nu are mamă, nu are tată. Îl are doar pe Liviu Dragnea, care e adevărat că se auto-alintă cu apelativul “Daddy”, însă importanța lui în partid este net superioară celei deținute îndeobște de un pater familias. Cum altfel s-ar putea explica oare că marea majoritate din cei ce fac parte din conducere îi îndeplinesc d-lui Dragnea toate dorințele, chiar și atunci când El Lider Maximo nici măcar nu le exprimă cu glas tare?
Iată, nu mai departe decât luni, deși în cursul îndelungii ședințe a CEX-ului dl. Dragnea nu a spus că dorește demisia premierului Mihai Tudose, voința secretă a președintelui partidului a fost rapid îndeplinită. Dl. Dragnea a promis luni seara că, în cursul ședinței de marți a aceluiași for conducător al partidului, se va abține de a mai face vreo propunere de prim-ministru pentru simplul motiv că s-a dovedit deja că ar avea mână proastă. Cunoscând cinstea examplară, conduita ireproșabilă a fostului președinte al Consiliului județean Teleorman, nu am nici cel mai mic dubiu că acesta a fost mai ceva decât Marea Mută. Că a tăcut și a dormit ca o marmotă. Și cu toate acestea- ce să vezi?, propunerea conducerii partidului pentru funcția de premier al României este nimeni alta decât d-na Viorica Dăncilă. Care, pe lângă faptul că are certificat de calitate dat de locul domniei-sale de origine- ce ciudat, ce bizar și ce coincidență!, vorba lui Eugen Ionescu, fiindcă provine din Teleormanul d-lui Dragnea (sindromul Scornicești!), un județ care, în trecutul guvern Tudose, a furnizat vreo șaptezeci de secretari de Stat-, este o apropiată a d-lui Dragnea, o inamică a mișcării #rezist și o susținătoare a siluirii legilor justiției. Doamna Dăncilă mai are și atuuul de a mai fi fost vizată pentru a ocupa această funcție. Îndată după ce președintele Klaus Iohannis a refuzat candidatura d-nei Sevil Shhaideh și înainte ca dl. Dragnea să îl propună pe dl. Sorin Grindeanu. Doamna Dăncilă a așteptat, a fost cuminte, l-a ascultat pe Daddy și e pe punctul de a fi recompensată pentru toate acestea.
Nu sunt chiar foarte sigur că Șeful Statului va accepta, cum se zice, “din prima” propunerea social-democraților români. Însă cred că, finalmente, dl. Iohannis își va călca pe suflet, își va încălca chiar și promisiunea contrarie făcută în iunie 2017 (e drept că ploua cu verbe la condițional în spusele sale din acea vreme), și va nominaliza tot un premier de la PSD. Dincolo de furiile deja înregistrate pe pagina sa de facebook și în pofida faptului că decizia aceasta poate să îl coste destul de mult în cazul în care va lua decizia de a se înscrie în viitoarea cursă prezidențială.
O analiză cât de cât lucidă arată că dl. Iohannis nici nu prea are de ales. Iar dacă despre alegere ar putea fi totuși vorba, aceasta se va face, fatalmente, între două rele. Pentru moment, PSD stă în sondaje încă destul de bine și deține majoritatea în Parlament . Spre deosebire de situația din iunie 2017, atunci când demiterea d-lui Sorin Grindeanu a determinat niște demisii, de data aceasta nu avem nici măcar cel mai mic indiciu că plecarea lui Mihai Tudose va produce reacții asemănătoare. Iar mai presus de toate, este evident că PSD nu are nici un scrupul, că nu dă doi bani nici pe democrație, nici pe viitorul țării, nici pe NATO și nici pe UE și își va pune în aplicare amenințarea că va declanșa procedurile în vederea suspendării președintelui. Chiar dacă la un eventual referendum se poate crede că președintele va ieși câștigător, costurile repetării, chiar și în mare, a evenimentelor din vara anului 2012, când cu încercarea neizbutită de demitere a președintelui Băsescu, sunt extrem de mari și cum nu se poate mai inutile.
Opoziția ca și o parte a opiniei publice s-au grăbit să ceară alegeri anticipate. În condițiile actuale, dacă luăm în calcul atât starea Opoziției cât și sondajele electorale din decembrie 2017 (chiar și acelea făcute de altcineva decât de dl. Marius Pieleanu, sociologul care are conexiune directă cu PSD și cu Liviu Dragnea), dacă mai punem la socoteala incapacitatea ei de a veni cu o ofertă electorală cu adevărat credibilă, plus muntele de haos și de orgolii care nu o lasă să se coaguleze, alegerile anticipate nu vor aduce nici o schimbare esențială în privința configurației voturilor. Se prea poate ca, în cazul în care anticipatele ar avea loc după un eventual referendum vizând demiterea președintelui, lucrurile să stea cu totul diferit. Riscurile sunt prea mari, totuși.
Pentru moment, singura soluție rezonabilă se limitează la așteptarea erodării mai accentuate a PSD. Și la creșterea voinței de schimbare a celor care în decembrie 2016 au stat acasă.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. „Chiar dacă la un eventual referendum se poate crede că președintele va ieși câștigător, costurile repetării, chiar și în mare, a evenimentelor din vara anului 2012, când cu încercarea neizbutită de demitere a președintelui Băsescu, sunt extrem de mari și cum nu se poate mai inutile.”
  Daca-mi amintesc eu bine, costurile au fost minime: in toamna USL-ul a cistigat alegerile formind guvernul.
  Iar printre uselisti se afla si actualul Presedinte, care a dat ordin parlamentarului FDG sa voteze demiterea marinarului.
  Oricum, cu noua propunere pesedista, se pare ca ne-am pricopsit mai ceva ca pina acum: europarlamentarul Viorica Dancila a declarat ca Iranul si Pakistanul fac parte din UE:
  „„(…) Bineînțeles că nu încercăm să intervenim în problemele interne ale unui stat membru cum este Iranul sau Pakistanul, dar cred că este nevoie de discuții cu cei care sunt factori de decizie ca drepturile femeii să devină o realitate”, spunea Viorica Dăncilă, europarlamentar, premierul propus de PSD.”
  Digi 24
  NB,
  e o gresita afirmatia ca presedintele Iohannis nu are de ales. Are, numai sa vrea.
  Sa vrea binele tarii, nu orizontul roz al alegerilor din 2019.
  Trebuie sa forteze, constitutional, alegeri anticipate, dar sa nu mai riste cu „guvernul meu”, caci faza aia a dus la catastrofa alegerilor din 2016.

 2. Sa presupunem ca d-na Viorica Dancila va deveni prim-ministru. Cum domnia-sa este din psd. si recomandata de Liviu Dragnea, asa cum am auzit la tv este normal sa ne intrebam : Cum se va comporta primul-ministru care a absolvit petrol si gaze si a putut sa predea la un liceu. Ce are ? timp de opt ani ? Ce a spus ca europarlamentar o persoana care nu are niciun fel de pregatire in politica decat un simplu carnet de partid?
  Dar ne-am obisnuit : Toata lumea corespunde, nimeni nu raspunde. Mihai Tudose, premierul demis n-a suflat o vorba macar despre ce a facut sau n-a facut. S-a suit in masina care-l ducea spre casa si atat. Revine in parlament. Sta linistit in banca lui, se uita sau nu pe telefonul mobil, asculta sau nu ce se spune de la tribuna. Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim socialismul-democratic construim!”

 3. Incredibil ce vad: toti editorialistii si formatorii de opinie pe care i-am citit zilele astea recomanda tacit un singur lucru: capul in nisip!

  Deci, daca Dragnea isi propune calul sau caine drept PM, Presedintele are urmatoarele solutii: 1, 2, 3 etc. Dintrele ele, o recomandam pe cea prudenta, sa puna calul PM fiindca Opozitia, suspendarea, viitorul mandat.

  Nimeni nu mai tine la criterii de integritate. Nu trebuie sa le iei dreptul de a guverna, dar le refuzi gloabele propuse pana vin cu ceva viabil. Atat, fara comentarii. Altfel, sub amentintarea unui santaj la adresa presedintelui, vom putea avea un PM cu…4 pantofi.

  • @alegzandru, sunteti prea aspru cu dl. Morariu: d-lui este critic de teatru si filolog, nu formator de opinie sau analist politic.

 4. „erodarea” asta nu ne atinge direct pe noi ? Sa lasam ca lucrurile sa mearga prost in tara ca situatia sa se „erodeze”, s-o ducem cu totii mai rau, doar-doar romanii se vor destepta si nu vor mai vota PSD ?! Intaresanta strategie politica ! in tara lui „mai rau sa nu fie”!
  Pagubos a dracu’ !

 5. Subcriu ca „Pentru moment, singura soluție rezonabilă se limitează la așteptarea erodării mai accentuate a PSD. Și la creșterea voinței de schimbare a celor care în decembrie 2016 au stat acasă.”

  In mod sigur PSD se va eroda, poate nu atit de repede cit si-ar dori lumea.
  Vointa de schimbare va creste si ea.

  Ingrjorarea este ca atunci cind se va vota ce partide vor fi de votat opuse PSD? Pe moment nu exista decit USR, PNL aflindu-se in stare incerta iar UDMR ca satelit al PSD (daca inteleg bine).

  Se va putea face guvernare cu un singur partid, USR? Va intruni majoritatea necesara satisfacind un spectru larg de alegatori? Nu mai este nevoie de inca doua partide care impreuna cu USR sa capteze mai multi alegatori? Cind se vor crea ca sa apuce sa convinga si publicul, peste noapte?

 6. De unde atita defetism? Cit sa mai suportăm? De ce mai e nevoie sa se erodeze PSD-UL?Toți comentatorii îndeamnă la soluția prudent-lasă a continuării porcariei actuale. Ba sa fie anticipate. Dacă Iohannis arată ca iese din imobilitate va avea alături partea progresivă tînără si educată a țării. Unele lupte trebuie duse. nu putem fii vesnic supusi psd si dragnea fara sa facem nimic. ..de la simplu cetățean la presedinte.

 7. „…costurile repetării, chiar și în mare, a evenimentelor din vara anului 2012 […] sunt extrem de mari și cum nu se poate mai inutile”

  Iertați-mă, dar nu sunt deloc de acord cu dumneavoastră. Ne aflăm în fața unei reforme substanțiale a legilor justiției, având, conform opiniilor specialiștilor, consecințe grave în plan social și mai ales în privința respectării principiilor statului de drept. Prin urmare, costul de oportunitate al neimplicării președintelui și al tuturor celorlalți factori sociali, care ar permite astfel kleptocrației să-și consolideze statutul, este uriaș, cu mult mai mare decât ceea ce decurge din suspendare și Referendum.

  Apoi, alegerile anticipate sunt necesare chiar dacă vom obține aceeași configurație parlamentară, deși mă îndoiesc de asta. La alegerile anterioare nicio formațiune politică nu a prezentat un program care să conțină măsuri precum cele ce se dorește a fi înfăptuite de guvernările Dragnea. Un vot popular asupra acestor măsuri, asumate explicit de către politicienii actualei Puteri, este necesar pentru a vedea dacă ele sunt susținute de cetățeni, iar dacă sunt susținute, ele să fie opțiunea în cunoștință de cauză a acestora. Cei care nu suntem de acord cu „castrarea” Justiției, ne putem resemna, dar nu o putem face înainte de a ști cu siguranță că aceasta este voința populară.

 8. V. Dancila (mai bine DOCILA) este cu cativa ani mai tanara decat mine, deci a urmat cam acelasi „pachet educational”.
  In liceu se faceau doua limbi straine: una nivel avansat, cealalta incepator.
  In facultate aveai 3 posibilitati: (1) limba avansata; (2) limba a doua; a treia limba (pentru cei curajosi!).

  Deci care este cauza pentru care nu stie nici o limba straina? Este la al doilea mandat european.
  De ce nu s-a mobilizat in sase ani sa-si imbunatateasca una dintre limbile straine pe care seful ei pretinde ca doamna respectiva le-ar cunoaste?

  Eu intreb eu raspund: Nu are nevoie, promovarile in PSD (si poate si in celelalte partide) se fac pe alte criterii (arhicunoscute cititorilor de aici!). De mentionat ca este si o donatoare generoasa pentru PSD!
  Daca o fosta eleva si studenta dinainte de 1990 nu poate vorbi o limba straina (dupa atatia ani la BXL), ce se va intampla cand absolventii „celebrelor universitati private” vor fi majoritari prin parlament, guvern, etc?

 9. Cred că sunt foarte pertinente soluțiile enunțate în articol! Totul trebuie să se bazeze pe faptul că PSD chiar si in urma alegerilor anticipate(deși nu cred că se va ajunge acolo deoarece președintele ar fi suspendat până la acest pas) e foarte, foarte posibil să păstreze majoritatea. Știu că e frustrant pentru majoritatea votanților Iohannis, dar asta e realitatea.

  Doar dacă analizăm ieșirile publice ale partidelor de opoziție observăm cât sunt de nerealiste. În loc să vină cu o propunere de premier comună sau cel puțin fiecare partid în parte cu un o variantă de posibil premier, PNL și USR au enunțat o singura idee (pe care nici măcar n-au reușit să o susțină cu argumente):doresc alegeri anticipate. Pe ce se bazează când spun asta? Au impresia că au convins pe cineva că merită să ajungă la putere in ultimul an? Se înșeală amarnic. Un singur câștig ar putea fi reprezentat de votanți PSD care se simt trădați de partid, deși e puțin probabil și asta. Se pare că singurul din opoziție care întelege cum stau treburile e Băsescu (din păcate credibilitatea lui e aproape de 0 după ce timp de două mandate a protejat mafia PDL).

  Așa că situația în care se află Iohannis e intr-adevăr destul de dificilă dar orice ar alege, un lucru e sigur, Dăncilă nu trebuie să ajungă prim-ministru. Sperăm la o numirea unei persoane din PSD care să nu aibă atât de multă autoritate ca să îl sperie de Daddy, dar în același timp să nu fie atât de obidientă lui Dragnea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro