marți, ianuarie 14, 2025

România, noiembrie 2022: sfârşitul iluziilor

La aproape  un deceniu de la tragedia de la “ Colectiv” ,  energia revoltei morale care a animat societatea românească în anii care au urmat pare epuizată. Treptat, capacitatea de reacţie a comunităţii de cetăţeni a fost subminată de un sentiment al resemnării şi al retragerii. Epoca de frică, control  şi  angoasă a pandemiei a fost  capătul de drum al acestui traseu ce  marchează nu doar o   abandonare a angajării , ci şi  despărţirea de iluziile care au hrănit potenţialul de  mobilizare şi de contestare.

          Căci mai importantă decât oboseala care s-a instalat, progresiv şi  inevitabil, este confruntarea cu  fragilitatea speranţelor şi iluziilor  colective. Deceniul de  manifestaţii şi de opoziţie a condus la  majoritatea parlamentară de acum. Imaginea României de la finele lui 2022 este aceea a  mediocrităţii politice ce pare de  nezdruncinat în formidabila ei alcătuire monolitică.

           Abandonată a fost iluzia posibilităţii de a grăbi schimbarea prin apelul la energia contestatară a străzii  : extraordinara longevitate a  solidarităţii ce a urmat adoptării OUG 13 a a fost , istoric privind, fenomenul care a precipitat retragerea de acum.  Ambiguitatea şi  apatia care  ne înconjoară traduc realitatea unui fapt  brutal : cu excepţia arestării şi  marginalizării lui Liviu Dragnea, nici o mutaţie de adâncime nu a fost provocată de cei care au ales să reziste, în acele clipe.

          Liviu Dragnea a  ieşit din scenă, dar proiectul lui de a domestici instituţiile şi de a castra statul de drept a mers  mai departe.  Inamicii ca şi complicii lui din PSD sunt, acum, parte a majorităţii  alcătuite de preşedintele Iohannis.

          Abandonată a fost şi iluzia că procurorii şi judecătorii pot   acţiona  ca un substitut al bunei guvernări. Lupta împotriva corupţiei  a fost investită cu  un statut de devoţiune  religioasă-  regenerarea  României avea să fie adusă de cei care urmau să lichideze, temerar, răul din rădăcini. Dar acest rău care  ne bântuie este unul politic, iar soluţia nu poate fi decât una politică. Justiţia nu se poate transforma în factorul ce înlocuieşte acţiunea de administrare a unui stat, una realizată  prin mijloace şi alegeri politice.

          Abandonată este şi iluzia suflului mesianic al  oamenilor noi  meniţi să scoată România din adormire.  Absenţa  opoziţiei în Parlamentul de acum este şi efectul acelui amestec de naivitate şi de orgoliu ce a mimat  orice tentativă de maturizare a  partidelor  ce aspirau la un monopol al purităţii morale. Impasul de acum este  consecinţa  proiectelor  salvaţioniste.

           În clipa în care magistraţii sunt  preocupaţi de conservarea statutului întruchipat prin pensiile care le sunt acordate, apelul la domnia legii şi  la apărarea ei devine  unul ridicol.  Concordia  de acum dintre marile partide este contextul ideal pentru împărţirea,  în libertate şi în impunitate,a resurselor statului parazitat.  Revigorarea PSD indică, încă o dată, vitalitatea unor complicităţi  şi energia unor reţele ce unesc stat şi societate.

           Liniştea României din acest noiembrie 2022 este  liniştea marasmului.  Despărţirea de  himere  trebuie să ne conducă la asumarea lucidităţii şi a prudenţei.  Tenacitatea şi modestia sunt valorile care pot sprijini un efort de reformare autentică. La aproape un deceniu de la “ Colectiv”,   un alt drum începe:  dincolo de iluzii, în  căutarea  acelui instinct civic  care să  fie temelia unei Românii a decenţei.        

Distribuie acest articol

41 COMENTARII

  1. sindromul Stockholm romanesc: decat sa alegem un partid de nota 6 alegem unul de nota 2 pentru ca deja-l stim. preferam omniprezentul FSN si televiziunile baronilor in loc sa sustinem partide, jurnalism independent care chiar daca nu sunt perfecte a fi o alternativa mult mai buna. alte tari est-europene pot mai mult si au la conducere absolventi de Harvard. la noi USR si REPER au impreuna sub 15% din sustinere.

    • @roman _ „la noi USR si REPER…”

      Vă rog să vă amintiți că românii au votat conform interesului lor și am avut o guvernare cu participarea USR, care a început reforme reale. .. Cu miniștri despre care membrii PSD și PNL (USL) spuneau că „cu ăștia nu se poate vorbi”. Adică, refuzau să participe la „combinații”, ba chiar au invitat procurorii să instaleze tehnică specială în cabinetele lor pentru a-i înregistra pe corupători.

      Acea majoritate parlamentară și acea guvernare au fost răsturnate de Președintele Republicii, domnul Klaus Iohannis, aparent inexplicabil. Este posibil ca peste timp să aflăm mai exact motivul.

      Dar, deși nu se află la guvernare, atunci când este pomenit de presă (care este în cvasitotalitate la dispoziția cleptocrației), USR este partidul care are, procentual, cele mai multe știri negative. Privind către numele celor care dețin cele mai importante mijloace de informare din România, se desprinde concluzia că este firească atitudinea acestora față de USR. Iar forța de manipulare a cetățenilor prin mass-media este imensă.

    • Poate ca alegatorii se feresc tocmai de acesti absolventi (ex. Citu, Funeriu, Ciolos, etc.) care nu inspira incredere. Iar energia contestatara a strazii dupa ce a fost revigorata de ambasadorii unor mari puteri (inclusiv la TVR) si au facut gafa sa agite drapelele acestora in fata guvernului nostru, s-a molesit. Au ramas doar intelectuali care incita la ura, crima si razboi pe situri de internet. Asta e politica romaneasca de azi ?!?

  2. Am ras amar. Poate ne dam in sfarsit seama ca anticoruptia nu trebuie sa fie tema unica a reformismului. Ne-am pus de prosti cenusa-n cap si ne-am autoetichetat cei mai corupti din EU, iar cand ma uit la PL, HU, BG…. iar raul care ne bantuie nu e politic ci e economic si societal. Politicul e doar o consecinta a saraciei pre-existente revolutiei din 89 si a depopularii tarii.

    … si e bine ca si-au facut securistii pardon reformatii cu blue-eyes partid unic PSDNL. La urmatoarea explozie de mamaliga stim de unde sa-i luam.

    Cheer up, Ioane, si ascute-ti coasa

  3. „Impasul de acum este consecinţa proiectelor salvaţioniste”

    Articolul este ok, dar tocmai aceasta „concluzie” ii da in cap. Stanomir pare sa fi scris art doar pentru a mai da un picior USR, dupa cele date de majoritatea pnl/psd/sri.

  4. La Revolitia din 1989 romanii nu au inteles ca doar simpla impuscare a unor batrani, cuplul Ceausescu, nu le va aduce libertatea. Inrobirea unui popor nu putea fi realizata doar de Ceausesti.
    La fel si in noiembrie 2022, doar simpla marginalizare a lui Dragnea, nu va aduce institutii functionale si democratice.

    Esaloanele 2-3-4 din spatele Ceausestilor sau Dragnea sunt de fpat cele care inrobesc o tara si ele pot fi si trebuie date jos. Iar asta, doar prin initiative civice, manifestatii in strada.

    • Pro-sovieticul FSN/PDSR/PSD, in frunte cu agentul KGB Ion Ilici Ilescu, s-a ingrijit sa puna fundatiile unui sistem politico-economic imund, care astazi se arata a fi monolitic si capabil sa deturneze orice initiativa care-i ameninta fiinta. Constiinta civica a romanilor este mica si chircita, sufocata, in plus, de grijile de zi cu zi.

  5. Excelenta radiografie a situatiei politice actuale. Din pacate nu exista un lider sau un grup care sa canalizeze toate fortele democratice.

  6. Excelent articol! Într-adevăr, suntem, am ajuns la capătul unui drum închis: iluzii pierdute, speranțe deșarte, corupție cât cuprinde. Sărăcia rânjește la fiecare colț de stradă. În timp ce bogații devin putred de bogați, tinerii părăsesc țara, fugind încotro văd cu ochii. O țară tristă, nefericită, îmbătrânită…

  7. Nu pot decât să felicit pe autorul articolului,articol care îl caracterizează de altfel.Aduce un fel de lumină în întuneric și ceață!

  8. ” Sfârșitul iluziilor” înseamnă de fapt lepădarea de Idolii europeni. Numai că alți Diavoli, probabil mai mari, târcolesc prin sufletele chinuite ale românilor….

  9. Sfarsitul iluziilor? Se poate …dar analiza dlui prof. nu mentioneaza doua aspecte. Cum s-a ajuns aici?

    1.USR este un partid care a dezamagit…..se stie de ce , ce a facut ,si ce face acum.
    2. PNL este un partid care care a dezamagit…un singur nume Catu spune tot!
    3.PSD este ce a fost si o sa fie …un pic cosmetizat.
    4. Razboiul din Ucraina…era nevoie de o majoritate stabila care sa conduca tara in acest timpuri dificile.
    Sfarsitul iluziilor pentru mine este altceva care depaseste Romania.Pacea este cel mai putin cuvant rostit in aceste vremuri.,ne intoarcem rapid la razboiul rece. Mai mult de atat cei care vorbesc despre pace sunt taxati de putinisti,orci etc. O criza economica bate la poarta,inflatia este mare,este seceta.
    Cea mai mare iluzie pierduta este pacea ,si nu KWI ,PNL,PSD ,USR despre care stiam de mult cam ce pot si cine sunt.

    • @balzac _ „USR este un partid care a dezamagit…..se stie de ce , ce a facut ,si ce face acum.”

      Timp de decenii am auzit în acestă parte de lume vorbele „Tătucului”, „как известно”.

      Actuala majoritate parlamentară, care dă „guvernul rotativă”, a fost moșită cu totul inexplicabil de către cel care arăta cândva către „cei doi elefanți din încăpere”, domnul Președinte Iohannis.

      …Fix în perioada în care se organizau concursuri transparente pentru ocuparea posturilor de conducere ale Marilor Parchete, când (fapt fără precedent) corupătorii erau înregistrați în cabinetul ministrului transporturilor, la cererea acestuia, după ce fusese demisă doamna Kovesi (care are încă deschise dosare dosare, nefinalizate, de doamna Adina Florea) șamd.

      Argumentul majorității stabile în condițiile războiului din vecinătate este stupid. Recenta demisie a impostorului ministru al apărării, ori a celui al educației, cu suspiciuni credibile de furt intelectual la domnul prim-ministru etc. demonstrează tocmai fragilitatea unui guvern corupt și incompetent, ce reprezintă, contrar obiectivului declarat, o vulnerabilitate la adresa siguranței naționale.

      Așadar, la cel fel de dezamăgire vă referiți? Cumva, la cea cu privire la Președintele Republicii, domnul Iohannis, care ne-a cerut să-l votăm pentru ca cleptocrații de la „PSD să nu mai ajungă niciodată la guvernare”, după cum a promis cetățenilor ?

      • „Razboiul din Ucraina…era nevoie de o majoritate stabila”
        O afirmație false și clar manipulatorie. Coaliția stabila pe care o justificați dvs a fost lansata pe piața cu trei luni înaintea războiului din Ucraina. Distrugerea coaliției anterioare este și mai veche și înțelegerea motivației eliminării USR de la guvernare sta cam asa: o coaliție în care toți pot fura nepedepsiți este visul de aur al PNL, PSD și chiar UDMR.
        PNL a înțeles ca nu va putea câștiga niciodată alegerile și ca nu poate fura singur și a acceptat sa împartă prada PNRR cu PSD.

        • Razboiul se stia ca va incepe din septembrie trecut. Cei avizati stiau…si s-au facut pregatiri atat la nivel politic si la nato. Atunci cand razboiul a inceput, nu a surprins decat pe cei carora nu le pasa. Eu personal stiam ca va incepe razboiul din octombrie 2021 din ….presa straina .
          In rest , toata clasa politica in frunte cu KWI sunt un dezastru , cu plagiate sau fara.

    • @ Balzac
      O majoritate (mai) stabila, in contextul razboiului, ar fi fost fara UDMR – care e, in Romania, cartita lui orban – care, in UE, cartita lui putin. :)

  10. Un articol cu f. multe adevaruri…Dar ultimul paragraf e prea optimist. Tenacitatea (in sensul rau) si modestia intelectuala (ca sa fiu domn in exprimare) apartin acestei clase de corigenti care ne conduc, in frunte -culmea!- cu un profesor…90% din cei care ne-au scos atunci in strada au plecat, ceilalti s-au resemnat…Din astia din urma, poate si datorita varstei, fac si eu parte. Acum , pentru mine, cel mai important e ca urmasii mei fac parte din cei 90%…

  11. Bun articolul, s-a cam asternut linistea peste democratia noastra. psd si pnl si-au dat mana intr-o frumoasa poveste de adormit copiii. Usr se mananca din interior, o clica a acaparat puterea in usr, si multi se simt marginalizati si/sau (s)-au exclus. Reper al lui Ciolos e mult prea mic ca sa conteze la alegeri. Partidul lui L. Orban e deasemenea prea mic, ca si pmp. Poate daca astea se vor uni vor avea ceva sanse, dar nu cred ca pmp e un partid curat, din contra. Deci pe viitor tot psd va fi cel mai mare si tare, avand o baza mare fixa de votanti, in special la tara si intre pensionarii din orase. La presedintie viitorul nu prea suna bine, pnl nu are vreun candidat serios, iar psd ar putea-o baga pe firea, care e buna de dat din gura (la ceva concret nu). Ar candida Nicusor la presedintie, ar avea sanse?… Partidele par inerte, nu prea se misca ceva. Vom vedea..

  12. Oamenii s-au saturat de iluziile si obiectivele false intretinute de-a lungul timpului si nu mai au nicio speranta. Au votat schimbari ce s-au dovedit a fi doar in interesul clanului castigator, au iesit in strada pentru justitie si s-a dovedit ca functioneaza selectiv, au disparut simbolurile raului dar cei ce le-au luat locul nu par mai breji. Rand pe rand au fost atinse toate obiectivele astea false si nu se vede nicio imbunatatire, suntem o tara in deriva. Criza sanitara are prea putina legatura cu sictirul instalat, e doar reactia fireasca atunci cand dupa multe semnale false la care ai reactionat vine iarasi unul sa strige ca vine lupul. Nu mai crede nimeni. Si din pacate oamenii s-au adaptat la o societate stramba si incearca sa-si traiasca viata asa cum pot.
    Va fi greu sa iesim din starea asta, s-a sedimentat o anumita normalitate stramba si e nevoie de minuni sa ne revenim ca natie. As spune ca e nevoie de inca o generatie sa se intample asta, insa daca ne uitam ce vine din urma e aproape clar ca trebuie sa lasam deoparte orice speranta.

  13. da, nimic de adaugat, dar ce i de facut? juzii, militienii/securistii si toate scursurile administrative isi asteapta cu nerabdare pensiile speciale. unde ntr o lume asezata aceste scirnavii sint platite regeste fara nici un criteriu de performanta? dupa 30 de ani cu iohannis (acest plavan arogant, produsul grivco, de departe cel mai nesimtit si cel mai putin mobilat intelectual) ne am intors la linistea si consensul iliescian. fara partide si opozitie (doar conglomeratul inept, populist si cleptocrat psd-pnl-udmr), cu presa/televiziunea aservite si putorile votante mituite, Romania se afla azi la punctul critic/minim cind doar o minune o mai poate salva din ghearele hotilor si analfabetilor (interesului national) cu doctorat.

  14. „La aproape un deceniu de la tragedia de la “ Colectiv” , energia revoltei morale care a animat societatea românească în anii care au urmat pare epuizată.”
    Eu cred că e vorba de O PARTE a societății românești. Din eleganță, nu spun cît de mare a fost, dumneaei. Și nici despre dubiile pe care le am, asupra moralității acelui segment de compatrioți…

  15. Pentru mine sfarsitul iluziilor a fost cand am constatat ca drepturile pe care le consideram de neatins au fost eliminate de pe o zi pe alta. Alte iluzii au fost spulberate cand unii membri ai guvernului au ignorat procedurile si lantul de autoritate si au publicat in Monitorul Oficial reguli mult mai dure pentru a carantina orase intregi. Asta mi-a aratat ca asa zisii salvatori ai Romaniei nu sunt decat niste autoritatisti, care viseaza la o conducere absolutista, evident, pentru binele nostru. Eu am ajuns la varsta la care nu vreau sa mi se mai faca bine cu forta. Deci prefer sa nu mai am iluzii.

  16. Un articol timid ca să nu fiu mai tranșant.
    „Liviu Dragnea a ieşit din scenă, dar proiectul lui de a domestici instituţiile şi de a castra statul de drept a mers mai departe. Inamicii ca şi complicii lui din PSD sunt, acum, parte a majorităţii alcătuite de preşedintele Iohannis.”
    Autorul se ferește sa facă o autopsie mai profunda oprindu-se doar la aceasta constatare destul de superficială. El nu observa ca statul de drept nu prea exista când a fost eliminat Dragnea si ca la demolarea statului de drept a contribuit decisiv Băsescu si mai recent președintele Iohanis împreună cu PNL și guvernul actual.
    Când un general submediocru este reactivat sa preia într-o noapte un partid, votat cu 100% ca in timpul lui Ceausescu, apoi propulsat in fruntea unui guvern împreună cu ciuma roșie, pana acum doi ani, pe buna dreptate, tinta atacurilor multor articole de pe Contributors, inclusiv a domnului Stanomir, dar care brusc au încetat pentru ca s-a schimbat ordinul de zi, cum poți sa nu crezi intr-un stat de drept, și nu in cel de drepți?
    A propos de generali. Recitesc memoriile lui Argetoianu, un politician traseist, cu multe calitati si multe pacate, dar un mare patriot roman și un intelectual rafinat, pe lângă care guvernanții actuali sunt niste pigmei și agramați.
    Iată o fraza memorabila din aceste memorii, fraza rostita de Tache Ionescu în timpul refugiului de la Iași din 1917:
    „A trebuit războiul acesta ca să se vadă cât de prosti sunt generalii”.
    Fraza valabila pentru generalii rusi și romani de azi. Doar ca la noi s-a vazut asta încă înaintea războiului.

  17. Dacă nu pune UE biciul pe USL2, prin mîna lui Kovesi probabil, românii nu cred că o vor face, cine poate se duce pe coclauri cu iarbă mai verde, cine nu, rămîne acasă „ghiocel” sau se bagă la combinații balcanice. Eu așa văd viitorul mediu spre lung al României.

  18. Iluzia este că evoluăm in vreo direcție; greșit. Nu mai ai cu cine, toți au plecat, pleacă și vor pleca, adică în sensul că sunt dați afară de însăși conducerea acestui teritoriu denumit temporar Romania. Singurii care rămân sunt cete de diverși coagulați in jurul unei construcții hidoase de sorginte securisto-penala-analfabeta care se tăvălesc in mizeria asta cu rezultate vizibile peste tot. Copii care se nasc aici nu au nici un viitor pentru că nu vor mai avea de la cine să învețe efectiv ceva – orice. Degeaba tot apar în spațiul public fel de fel de materiale în care ni se explică că undeva departe în umbră ar exista totuși o categorie ( de 40+, sic!) care are capul pe umeri și mai și gândește cu el, doar că asta e o proiecție a nimicului – nu există așa ceva. Daca ar exista s-ar vedea ceva rezultate, cum ar fi sa fie curat pe strada, sa existe apa caldă sa ai trotuare pe unde sa circuli că pieton, sa vina trenul la timp simple banalități din alte zone. Doar că aici cine se preface că conduce nu doar că nu face nimic dar sta atenta că oricine ar avea vreo pornire sănătoasă sa fie pocnit rapid sa nu se mai repete. Noapte bună.

    • Tocmai faptul că acei oameni au capul pe umeri îi face să nu acționeze împotriva curentului. De ce să vină trenul la timp, când scopul existenței companiilor de stat este acela de a fi devalizate? De ce să existe apă caldă furnizată de administrația orașului, când sistemul centralizat este nesănătos prin însăși existența lui? Oamenii cu capul pe umeri înțeleg că astfel de dinozauri comuniști trebuie să dispară ”de la sine”, urmând ca reconstrucția să fie făcută pe baze sănătoase.

      O cale ferată trebuie să aibă o logică economică, transportul trebuie organizat în beneficiul pasagerului, dar și pasagerul trebuie să plătească prețul real. Atunci o să vină și trenul la timp, pentru că fiecare pasager în plus va aduce un câștig în plus. În prezent, fiecare pasager în plus aduce pierderi în plus. Deci trenul n-are nici cel mai mic motiv să vină la timp.

      Apa caldă trebuie să aibă și ea o logică economică, trebuie obținută doar atunci când e nevoie de ea și doar acolo unde e nevoie de ea. Nu trebuie să țină primăria niște conducte pline cu apă fierbinte ”just in case”, că acel ”just in case” costă de nu e adevărat, căldura se pierde în pământ. E suficient să fie pline doar niște conducte de gaz, acel gaz este consumat (și plătit!) doar atunci când e nevoie de el, iar fiecare își obține apa caldă la el acasă, doar atunci când are nevoie de ea. Centralele termice se justifică doar pentru câte o singură clădire (un hotel, de exemplu). Dar un spital care are 10-15 clădiri, are nevoie de 10-15 centrale pe gaz pentru ele. Nu e normal să existe o rețea întreagă de conducte subterane care stau pline cu apă fierbinte doar ca să consume energie.

      În România de azi, situația a ajuns similară cu anii ’80. Sistemul actual trebuie lăsat să se dărâme, pentru că a ajuns beyond repair. Și tocmai oamenii cu capul pe umeri înțeleg asta.

      • Se vede că ești băiat deștept. Pe principiul de mai sus s-ar presupune că dacă ți se strica o priza in casa aștepți până crapă toată instalația ca să o înlocuiești. La fel e clar că toți primarii Bucureștiului de la Crin Halaicu via Lis și alte fenomene au abordat exact in maniera asta deșteaptă treaba.

        Cum sa faci ceva, când nu te duce capul și poți sta degeaba. La fel și tu, atât poți, atât faci.

        • La mine acasă, când înlocuiesc o priză, rămâne să o și folosesc zeci de ani. În România de azi e ca și cum aș înlocui prize la restaurantul gării. Săptămâna viitoare ar fi deja furate toate.

          Deci, mulțumesc, nu. Băieții cu epoleți și ochi albaștri n-au decât să învețe să-și mai înlocuiască și singuri prize.

  19. „Căci mai importantă decât oboseala care s-a instalat, progresiv și inevitabil, este confruntarea cu fragilitatea speranțelor și iluziilor colective.”

    Vă rog să mă iertați, domnule profesor Ioan Stanomir, dar cred că vă aflați într-o gravă eroare.

    România este un stat eșuat, guvernat de o cleptocrație securisto-comunistă instaurată în 1990. Personajele de pe scena politică ce asigură aparenta democrație formală (care ne-a permis, cu rezerve, admiterea în UE, spre exemplu) sunt doar marionetele ei.

    Singura ideologie a cleptocraților care guvernează de fapt România de 32 de ani este cu privire la trecerea unei cantități cât mai mari din resursele publice în proprietatea privată a lor și a apropiaților, fără a fi sancționați în vreun fel.

    În ultimele trei decenii, unii cetățeni s-au revoltat și au încercat să atenueze cât de cât efectele dezastruoase ale acestei guvernări, ori au părăsit România (inclusiv) pentru că au văzut că acest lucru este imposibil.

    Mă tem că, dacă nu ați înțeles încă acest lucru fundamental pentru devenirea societății românești actuale, analizele dumneavoastră pot pierde semnificativ din obiectivitate.

    Eu „mi-am pierdut iluziile” după manifestațiile din 28 ianuarie și din 18-19 februarie 1990.

  20. Dandu-ma asa, un pas înapoi, vad ca dl. Stanomir scrie articole de un intelectualism solemn, in care eu nu ma mai regasesc. Pasamite „revolutia moralei”, bineînțeles pornita de la societatea civila, presupune ca morala și societatea civila exista. Ei bine, nu prea. Poate în cercurile înalte în care se învârte dl. Stanomir impreuna cu alți intelectuali de prim rang, dar în corporații, acolo unde sunt oameni mai răsăriți dpdv material, ceea ce le-ar permite „luxul” de a se gândi la binele comun, ei bine acolo e multă lăcomie și putina empatie. Cum sa clădești ceva în aceste conditii? E unul din motivele pentru care proiectul USR s-a dovedit un foc de paie. Sa vedeți dvs., domnul Stanomir, lumina din ochii corporatistilui nostru, când șeful sau direct minte cu nerușinare un șef mai mare, un partener sau un client. E admirație pura: „a dat-o politic”. Credeți că e vreo mare diferență între el și cel care pupa cu admiratie un „tatuc” pe linie de partid? Nu e. Credeți că nu există slugărnicie, yesman-i în rândul „tinerilor frumoși”? Credeți ca nu exista „virtute signaling” și „grup thinking” in aceste cercuri? Oho și încă cum. Exista dialog? Nu prea. Poți contrazice un USRist? Nu prea. Când crezi ca ești de partea binelui absolut, adversarii tai nu pot fi decat in tabara raului absolut, deci i-ai putea ucide fara remuscari. Ciocoii Vechi și noi, varianta micul ciocoii cu credit mare la banca și apoi mai gândiți-vă.
    Îmi permit sa întru pe o idee și mai periculoasa, cunoscand dinainte acuzatiile ce mi se pot aduce: cei care au ieșit din case la Rosia Montana, Colectiv, ordonante, care strigau ca „s-au trezit”, au ieșit nu din cauza moralitatii, ci din cauza vinovatiei. Moralitatea te scoate la vot, unde se mai poate face încă ceva, însă nu mai spun cum nu votam noi, mai ales ăștia „revoluționarii”, prin neprezentare.
    Vinovăția te scoate la aprins lumânări, dar ea apare rar la romani și durează puțin. Citeam de curând diferența între vinovăție și rușine. Când te simți vinovat, vrei sa schimbi ceva, sa îți îndrepți vina. Rușinea, pe de alta parte, înseamnă doar preocuparea ca ceilalți sa nu afle cine ești de fapt. Eu cred că, data fiind educația primită, nu e de mirare ca nu prea simțim vinovăție și că de fapt, cam toți și toate sunt altceva decât par. Pe principiul „sunt defect dar măcar sa nu se prindă ceilalți”.
    În încheiere as menționa și contextul politic: USR care nu pare sa confirme așteptările mari pe care le-a creat și noul USL de la guvernare sunt lucruri care te scarbesc oamenii de rand, nu vorbesc de „ultras-ii” partidelor. Deci ce vom avea la următoarele alegeri? Neprezentare masiva, adică câștiga lejer PSD. 2016 reloaded, sa vedem cine va fi în rolul lui Dragnea.

  21. PNL a dezamăgit constant. Revoluția bunului simt a lui Crin Antonescu, care odată ajuns la putere făcea USL. Patriciu care sponsoriza în secret PSD. Tariceanu, omul rusilor. Seniorii gen Quintus care au colaborat cu Securitatea. Orban, o figura trista in ansamblu, cu cateva zvâcniri liberale (a fost singurul care s-a opus USL), azi exclus din PNL. Un partid fara lideri, care vine de ani de zile cu figuri triste gen Predoiu, Catu, Gorghiu, Turcan, care baga lideri si candidati-minune pe ușa din dos ( Iohannis, Nicușor, Marian Munteanu, acum Ciuca), semn ca la ei in ograda nu creste nimic, cu oameni care nu au curajul sa își asume o politica liberala simpla și clara care sa pună pe primul plan omul care muncește precum și inițiativa privata, nicidecum protecția sociala. Un partid în care votanții liberali si-au pus speranțe deșarte, infiltrat parca dinadins cu toate secaturile pentru a discredita ideile liberale, singurele care pot aduce bunăstare sustenabila, dar pe care gașca FSN-ista le-a urat visceral si le-a sabotat cat a putut, mai ales ca asta era „mandatul” primit de la rusi în ’89.

  22. Au cumpărat presa la kilogram. De aici vine liniștea pe corupție. „Totul e bine și frumos
    peste tot e liniște.” Nu e.
    Lucrătorii din presă care s-au lasat cumpărați de stat nu mai pot fi numiți jurnaliști. Zilieri, prestatori de servicii pe centură, oricum li se poate spune, doar jurnaliști/ziariști nu.
    Doar cei necumpărați mai sunt jurnaliști dar au fost scoși de pe sticlă, puși să numere oi, sunt trimiși după țigări, dați afară sau împinși deloc discret să plece.

    Cât despre proiectele „salvationiste”, când o să văd majoritatea parlamentară de minim 51 la sută formată din USR-Reper atunci o să-i pot evalua corect, nu când sunt minoritari și carotați în guvern pe post de acarul Păun.

    De fapt singurul proiect salvaționist care funcționează neîntrerupt în România este Frontul Salvării Naționale; sunt sigur că putem aprecia corect consecințele tragice ale acestui flagel după trei decenii.

    • „singurul proiect salvaționist care funcționează neîntrerupt în România este Frontul Salvării Naționale”
      In sfârșit un comentariu care sintetizează istoria ultimilor 32 de ani si pune punctul pe i.

  23. Politica se face cu cetateni ce doresc a se implica . In Romania zilelor noastre putini au curajul de a face politica .Lucram in politica cu cei pe care ii avem la indemina .Presedintele Iohannis a gasit cea mai buna solutie politica a momentului .Nu cred ca vreun roman mai are in minte sa isi puna amprenta pe vreunul dintre partidele aflate in Parlament sau in afara lui .Indiferent pe cine votezi totul se regleaza in timp .Aveti exemplul Italiei .Singura varianta este iesirea masiva la vot si eliminarea , politica, a partidelor „balama” ce mai mult incurca decit descurca .Votati douar doua diintre partidele ce se dovedesc a avea un procent maximal ca si rezultanta a sondajelor de dinaintea votului . Puteti in acest fel sa responsabilizati pe cistigator .Una este sa cistigi o majoritate Parlamentara ce iti permite modificari ,de substanta, ca parte a unor promisiuni electorale si alta e sa ai in Parlament fel de fel de partide mici ce nu au nici o putere , care doar vor incerca sa isi creeze avantaje personale ,o data ce au obtinut punctele de trecere in Parlament .Totul , in cazul acestor partide , se rezuma la a obtine niste functii oferite celor ce conduc aceste partide fara a mai lua in calcul niste promisiuni ce sunt foarte clar imposibil de realizat .Doriti responsabilizare alegeti doar dintre cele doua Partide ce sunt pozitionate pe locul unu sau doi .

  24. Mi se pare mie sau brusc textele cu valoare adăugată evita subiecte „dificile” precum afacerea BMW? Au fost adusi la tacere sau cumparati și putinii intelectuali care criticau, pe buna dreptate, pana acum vreo doi ani ciuma rosie?
    Avem în schimb atacuri mai mult sau mai putin directe si uneori lipsite de subtillitate la USR ca și cum USR s-ar fi aflat la guvernare de 32 ani și nu duferitele incarnari ale FSN (PSD, PNL-at, PD, PNL, etc).

  25. Cea mai buna analiza pe care am citit-o de multa vreme incoace!
    As adauga ca Reteaua care mentine Monolitul s-a folosit de toate mecanismele omenesti posibile ca sa ne aduca in aceasta stare de neputinta. Sa te aduca in starea ca iti dai seama ca nu esti timpit dar ti s-au sustras absolut toate pirghiile, asta da performanta. Lectia de ultima umilire si ingenunchere a societatii a fost servita in Piata Victoriei la 10 august. Reteaua a aratat tuturor ca minuieste la perfectiune institutiile statului pe care le-au desfigurat dupa nevoile lor mimind toate comandamentele posibile ale normalitatii.

  26. In ce priveste USR, fara sa am statistici, am putut observa ca niste oameni foarte buni ai lor au fist trecuti la index, in favoarea unor aroganti vorbitori ai limbii dd lemn moderne. Mai stiu si niste primari care se remarca prin putinatatea mintii, aroganta si mediocritate profesionala. Oameni care se baga peste tot ca sa strice. Deci, mai usor cu meritocratia ,,IT-stilor”. Iar in Romania primarii sint puterea in fata cetatenilor.

    • Aveti dreptate. Numai ca cei de la USR sunt tineri fara experienta in jongleriile politice. In plus, sunt denigrati din toate partile. Oamenii in parte inca nu doresc o adevarata schimbare, vor inca sa se bucure de mici cotcarii, le este teama, iar cei care au dorit- o au emigrat si ina o mai fac.

  27. Continuarea dominatiei securisto-comuniste s- a facut lent, pas cu pas. A pornit cu mimarea democratiei, statului de drept. Apoi a continuat cu o falsa mass media, educatie, sanatate. Tot analfabetismul si mediocritatea au fost sustinute cu buna stiinta. Cele cateva realizari facute in unele domemii economice, primarii sunt aspecte punctuale si nu pot sustine o evolutie pozitiva per ansamblu. Guvermarile si presedintii au facut jocul partidelor pline de fosti din esalonul doi. Sistemul PCR este bine mersi si sustine coruptia, amatorismul, cinismul, nesimtirea. Mai nou tv3 a devenit un mijloc de a numai iesi in strada, de a calma nemultumirile si de a adormi spiritul activ. Lipsa unei legi a lustratiei este ceea ce se vede azi. Vor mai trece inca 2-3 generatii peentru a se schimba realmente ceva in Ro. Depinde ce vremuri vor fi atunci.

  28. Domnule Stanomir, sunteti prea bland, cand scrieti „mediocritate politica”. Am coborat sub mediocritate, de ani buni.
    Singura sansa a Romaniei ar fi educatia de calitate, care sa poata aduce la conducere, in 20-30 de ani, oameni competenti si morali. Dar, din pacate, destinele educatiei si invatamantului din Romania tot de politicienii submediocri sunt conduse.
    Zeci de ani de submediocritate politica au infestat administratia cu idioti, incompetenti si nemernici – servili imbuibati care n-au niciun motiv sa-si faca datoria cinstit. Eu nu vad nicio luminita, la capatul tunelului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro