marți, august 9, 2022

România nu e guvernată: #Ponta/Pericol/Public, o producție susținută de Casa de filme Iohannis-Mihalache.

Motto: Pică pară mălăiață în gura lui nătăfleață.

Patru acțiuni se desfășoară în acest moment în România și ele înscriu rapid țara pe orbita unui curs de violentă coliziune cu realitatea: (i) la Guvern, V.V. Ponta a rămas #VVP Singur Acasă după plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni și se comportă ca atare; (ii) în Parlament, o majoritate de politicieni aflați iremediabil în conflict de interese cu Codul Penal, patronată de instrumentele lui V.V. Ponta, #Tăriceanu, Zgonea & Co., schimbă legile țării exclusiv în interes personal; (iii) de la Cotroceni, tandemul prezidențial Iohannis-Mihalache rulează cu zgârcenie seria de episoade #Un Președinte Altfel/Noua Normalitate; (iv) la final, țara nu e guvernată, funcționând de fix 3 ani în regim de pilot automat și permanentă improvizație, trăsătură definitorie pentru toate guvernele conduse de premierul V.V. Ponta.

Cocoțat în 16 noiembrie pe valul popular de scârbă #Anti-VVPonta, Klaus Iohannis a rămas probabil cu impresia falsă că a fost ales pe viață de cetățenii României în funcția de monarh nedeclarat al unei republici parlamentare. Însă mai mult de jumătate (3,3 milioane) din votanții lui Klaus Iohannis (6,2 milioane) NU au votat pentru Klaus Iohannis în primul tur DAR au votat cu certitudine în al doilea tur împotriva lui V.V. Ponta, încă premier și fost candidat la prezidențiale. Ce a înțeles Klaus Iohannis din mesajul primit de la majoritatea electoratului care l-a făcut președintele României s-a văzut însă atunci când a ales să-l numească șef al Cancelariei prezidențiale pe Dan Mihalache, fost membru APR/Meleșcanu-PSD, fost consilier al lui Adrian Năstase (2001-2004) și fost secretar general adjunct în guvernul V.V. Ponta din 2012, funcție din care a fost revocat (demisionat) pentru considerațiile sale prețioase (”… mă lasă rece.”) privind (in)utilitatea parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite.

În acest context, pretenția lui Klaus Iohannis privind normalitatea în care ar fi intrat România odată cu inaugurarea augustului său mandat este pur și simplu o glumă proastă și o flegmă aruncată antreprenorilor și cetățenilor României hărțuiți la limitele absurdului de un Cod Fiscal arbitrar și de ANAF-ul lui V.V. Ponta, preocupat să ascundă faptul că sub mandatul său marea evaziune fiscală prosperă și rămâne în continuare o zonă intangibilă, atent conectată la prețioasa protecție politică oferită de actualul guvern.

Este de asemenea o glumă proastă tăcerea complice a lui Klaus Iohannis atunci când premierul V.V. Ponta face apologia infractorului la televiziuni bagatelizând acțiunile mafiote ale primarului de Iași Nichita, patronul unuia dintre cele mai reprezentative complexe administrativ-infracțional-locale ce ține captiv de mai bine de un deceniu unul din cele mai mari orașe ale României. Dacă fostul procuror V.V. Ponta nu poate fi suspectat de retard mintal atunci când își debitează deliberat și programatic aberațiile despre inocența și lipsa de pericol public a primarului de Iași, lui Klaus Iohannis i-ar fi util să-și pună din nou pălăria de primar și să judece o clipă cu capul său cum i-ar fi stat primarului de Sibiu să organizeze o strânsă cooperare între poliția locală și clanurile interlope locale, în scopul exercitării de control și presiune asupra unora sau oricărora dintre cetățenii, rezidenții ori vizitatorii orașului Sibiu.

Și i-ar mai fi de asemenea util fostului primar de Sibiu să mediteze asupra semnăturii pe care ar trebui să o pună pe propunerea de nou șef al DIICOT, în condițiile în care respectivul procuror este chiar șeful structurii locale DIICOT din Iași, orașul în care criminalitatea organizată cooperează atât de minunat și sinergetic cu una din cele mai corupte administrații locale din România.

Revenind însă la normalitatea instituțională vorbită în vorbe de președintele Iohannis, merită explicat de către garantul Constituției cu biroul la Cotroceni cum este posibil să ignore cu obstinație abuzurile de putere sistematice și actele anticonstituționale de care se face și s-a făcut vinovat de-a lungul timpului încă actualul premier al României. Cum își închipuie fostul primar Klaus Iohannis că poate fi luat în serios ca om de stat atunci când premierul al cărui președinte este chiar domnia sa emite în serie ordonanțe de urgență ce încalcă sistematic Constituția României și atribuțiile puterii legislative? Cum e posibil ca în statul reprezentat la nivel internațional de președintele Iohannis, premierul V.V. Ponta să legifereze în interes personal prin ordin executiv (cf. ordonanța de renunțare la doctorat și exonerare de plagiat)? De asemenea, cum este posibil ca ordonanța neconsituțională ce a suspendat legea și a permis migrarea aleșilor locali înaintea campaniei electorale să își producă în continuare efectele fără nicio sancțiune ori reacție din partea lui Klaus Iohannis și a partidului care l-a sprijinit în campania electorală?

Mai mult, cum e posibil ca în statul pe care președintele Iohannis îl reprezintă cu grație tactic-taciturnă, șeful Senatului, numitul Popescu-Tăriceanu Călin Anton, să încalce flagrant Constituția la momentul stabilirii rezultatului votului privind încuviințarea cererii de prezentare în fața judecătorului cu propunere de arestare a numitului Coman-Șova Dan, senator preocupat de distrugerea și falsificarea probelor ce l-ar putea trimite la închisoare pentru bani publici căpușați împreună cu încă premierul V.V. Ponta? Și, în general, cum se face că domnul Klaus Iohannis a uitat de promisiunea privind neobstrucționarea de către Parlament a cererilor de cercetare sau încuviințare venite din partea Justiției? În cazul în care nu a înțeles încă, în statele civilizate și normale, așa cum pretinde domnul președinte că ar fi România, înalții oficiali sunt obligați de cutumă și de opinia publică să-și exprime poziția oficială pe ariile lor de competență, simpla tăcere pe subiect valorând doar incompetență sau complicitate.

Din această perspectivă, ar fi de asemenea util nu doar domnului Iohannis să clarifice în baza cărei viziuni de viitor înțelege să asiste complice la degradarea bazelor democrației românești atunci când se face că uită ori ignoră: (a) votul prin corespondență pentru toți cetățenii României (nu doar în diaspora); (b) alegerea primarilor într-un singur tur, soluție ce degradează legitimitatea pe care primarii ar trebui să o aibă în fața alegătorilor ce votează în cadrul alegerilor locale. Și nu în ultimul rând, ar fi util ca domnul Klaus Iohannis să clarifice poziția domniei sale față de activitatea actualului ocupant al funcției de Avocat al Poporului, numitul Ciorbea Victor, autor impenitent al unei serii sistematice de abuzuri în funcție în defavoarea intereselor publice prin omisiune (refuzul de a-și exercita atribuțiile legale și constituționale).

În ce-l privește pe fostul magistrat ce a semnat angajamente împotriva obligațiilor sale legale, promovat la Curtea Supremă și devenit avocat prin scutire de examen în baza unui doctorat plagiat, acesta este deținătorul unui impresionant și consistent portofoliu personal de spețe ce așteaptă explicațiile domniei sale. Cele mai importante, în ordine cronologică, comensurate cu parcursul ascendent al carierei sale fiind: (i) circumstanțele promovării sale direct la Curtea Supremă de Justiție și activitatea sa profesională în dosarul MegaPower; (ii) circumstanțele intervenției sale în investigația procurorului Panait; (iii) circumstanțele acțiunilor desfășurate ca șef al Corpului de Control al primului-ministru în afacerea Microsoft; (iv) circumstanțele obținerii tezei de doctorat și a calității de avocat prin scutire de examen; (v) circumstanțele colaborării cu societatea de avocatură „Șova și Asociații” și natura veniturilor obținute în urma contractelor de asistență juridică de la C.E. Rovinari și C.E. Turceni; (vi) circumstanțele în care și-a pus semnătura în calitate de șef al guvernului pe ordonanțele de urgență anticonstituționale din vara anului 2012, inclusiv cea privind reducerea atribuțiilor Curții Constituționale (cf. legiferararea prin ordonanță de urgență în domeniul legii organice instituțiilor fundamentale, interzisă expres de Constituție); (vii) circumstanțele care au condus la negocierea și semnarea Memorandului Rompetrol, renunțarea la arbitraj și la pretențiile statului român; (viii) circumstanțele care au condus la eșuarea privatizării C.F.R. Marfă și returnarea garanției de participare către Grup Feroviar Român; (ix) circumstanțele ce au condus la negocierea și atribuirea contractului în vederea construcției și concesionării autostrăzii Comarnic-Râșnov și motivele întârzierii adoptării Masterplanului de Transport în paralel cu întârzierea sistematică (3 ani) a opțiunii prioritare autostrada Pitești-Sibiu; (x) circumstanțele organizării votului în străinătate pentru primul și al doilea tur de scrutin la alegerile prezidențiale din 2014.

De asemenea, în ce-i privește pe guguștiucii iresponsabili ce continuă să facă apologia infractorilor în Parlament și media ca și cum România ar fi devenit o țară normală în cei 3 ani de guvernare ai celui mai corupt și incompetent guvern de după 1989, merită să le reamintim cam unde se află România din cauza corupției endemice și a incompetenței sistemice în comparație cu țările cu adevărat normale din Uniunea Europeană: România este constant pe ultimele locuri la toți indicatorii relevanți, mai puțin eficiența recentă a aparatului de luptă anticorupție, o țară ce are nevoie urgentă de (a) stoparea declinului cronic în sistemul de sănătate, educație și cercetare, (b) investiții în infrastructura minimală de transport, (c) investiții în infrastructura de conectare energetică și reînnoire a parcului industrial energetic, (d) simplificarea legislației fiscale, (e) depolitizarea și profesionalizarea ANAF, (f) depolitizarea și profesionalizarea Poliției și a administrației locale, (g) simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației.

Cum însă devine din ce în ce mai clar faptul că o majoritate a politicienilor din România a (re-)dobândit convingerea că mămăliga românească nu e proiectată să explodeze în ciuda experimentelor sociale de guvernanță coruptă și incompetentă produse în serie de actuala clasă politică, se poate concluziona totuși că această stare de lucruri nu e neapărat un lucru rău, capacitatea obrăzniciei de a scrie istorie indirect și împotriva propriilor interese fiind deseori remarcabilă. Le dorim succes.

*          *          *

Post scriptum: Traian Băsescu se apropie rapid de limitele propriei incompetențe.

Atunci când Traian Băsescu a ales să se înscrie în corul delatorilor Justiției cu argumente îndoielnice și pentru motive și mai îndoielnice, ar fi fost mai nimerit să privească înainte la un alt exemplu de președinte reformator, cu un bilanț comparabil dacă nu chiar superior având în vedere rezultatele finale și circumstanțele mult mai dificile decât condițiile de bază ale României. Este vorba de fostul președinte al Georgiei, Mikheil Saakashvili, o personalitate la fel de controversată ca și Traian Băsescu, cu un bilanț mixt, umbrit și el de compromisuri și alegeri neinspirate dar care a știut să rămână consecvent cu propria linie politică fără a simți nevoia de a adăuga acte demolatoare la adresa propriului parcurs ca șef de stat după retragerea din viața politică.

În ciuda instinctelor fundamental bune și a reflexelor și mai bune, în condiții dificile, Traian Băsescu nu a avut niciodată viziunea care i-ar fi permis să gestioneze cu mai multă eficiență timpul de care a beneficiat în funcția de președinte al României. Susținerea necondiționată pentru un personaj ca Elena Udrea ca Ministru al Dezvoltării în Guvernul Boc și improvizația dezastruoasă ce a condus la reducerea salariilor bugetare și la creșterea TVA sunt parte din contribuția lui Traian Băsescu la situația catastrofală la care s-a ajuns în România anului 2012 și la criza generată de aducerea USL la putere cu toate consecințele ce au urmat instalării primului guvern Ponta.

Traian Băsescu nu a înțeles și nu a apreciat motivele pentru care a fost susținut în perioada 2012-2014 și a ales în mod deliberat un joc al intereselor personale în momentele critice ale campaniei prezidențiale din 2014, în contra tuturor principiilor pentru apărarea cărora și-a datorat susținerea de către publicul românesc și partenerii internaționali ai României. Faptul că după terminarea mandatului a înțeles să continue același joc îl privește deja personal.

Distribuie acest articol

57 COMENTARII

 1. Un foarte bun articol, felicitari.
  Chiar daca, la partea de incheiere am un amendament.
  Spuneti: „și improvizația catastrofală ce a condus la reducerea salariilor bugetare și la creșterea TVA sunt parte din contribuția lui Traian Băsescu la situația catastrofală la care s-a ajuns în România anului 2012 „.
  Ei bine, in Anglia guvernului Cameron tocmai un asemenea comportament i-a facut sa cistige ieri alegerile.
  Dvoastra, si altii, va faceti ca uitati dupa cine a urmat guvernarea Boc. Dupa Tariceanu, care a facut economia sa duduie cu vreo 7 % deficit. Tariceanu numai ca nu i-a spus lui Boc la fel ca fostul secretar laburist al Trezoreriei „Dear chief secretary, I’m afraid there is no money. Kind regards – and good luck! Liam.”
  In rest, repet, foarte bun articolul.
  Si da, Basescu nu a fost perfect; fata de noi, e plin de bube :P

  • Pentru a mia oara: nu taierile sint de reprosat echipei Boc-Basescu, ci faptul ca in tot anul 2009 (adica mult dupa debarcarea lui Tariceanu la parlamentarele din 2008) cei doi au tot repetat ca nu-s probleme, ca nu scade nimic, ca totul e roz. Iar dupa prezidentiale ne-am trezit in faliment. Puteau sa zica din 2009, de cind au constat dezastrul, ca nu merge si ca se pot face ajustari graduale. Au tacut, desi stiau bine care e situatia, ca sa nu-si taie craca la prezidentiale.

   • @alex
    Astea sunt „fineturi”. Echipa B+B l-a avut in componenta pe G. Sandu – Microsoft. Tot B+B era si cand la ANRP se „fura” cu sutele de milioane de euro. Scandalurile de la Olt cu Valcov – primar ales sun aripa B+B. O sa vina si EADS-ul. Energie, gaze, terenuri in agricultura etc.. Pana la aceste aspecte fine ale democratiei, sa nu trecem atat de usor peste jafurile de miliarde de euro facute in economia nationala, sub „tutela” tuturor echipelor din 2004 incoace.
    Exista o Romanie furata de toata clasa politica din ultimii 20 de ani.
    Si cred ca mai e una – pierduta din prostie.

   • Mi se pare mie sau in 2009 era si PSD la guvernare? Nu de alta, dar m-as mira sa nu aiba legatura cu mesajele (sau lipsa lor) din perioada respectiva.

    • @sile
     asa cum o dovedesc evenimentele, nu unul sau altul ci TOTI au facut fix aceleasi potlogarii; separat sau impreuna – nu mai are importanta

 2. Totusi, dl Iohannis are reactii:
  „Klaus Iohannis critica modul in care „a inteles domnul Ponta ca se face politica externa”: Primul ministru Victor Ponta a plecat pe cont propriu in vizita in tarile arabe. Este o metoda inedita, fiecare de capul lui.”

 3. O sa incep cu sfarsitul postarii dumnevoasta care sa adauge doar niste clarificari de nuanta la ceea ce se intampla. Premiza de la care porneste orice om cinstit este ca oamenii sunt toti cinstiti. Realitatea este, insa cu totul alta. Realitate pe care abia acum incepem sa o vedem … dupa cei 25 de ani de somn cronic postdecembrist. Seva vietii incepe sa-si faca loc cu alte cuvinte prin vechile structuri si mentalitati comuniste. Traian Basescu nu cred ca putea sa faca mai multe avand de a face cu mentalitatea si cu metehnele multor oameni care aveau numai de pierdut de pe urma actiunilor lui. Nu cred ca cineva s-ar fi asteptat ca oamenii care se stiau cu musca pe caciula sa-l sustina si sa se caiasca, eventual public, pentru greselile pe care le-au facut. In astfel de situatii trebuie sa fii norocos daca ai unul sau doi oameni langa tine care sa te ajute cu ceea ce ti-ai propus sa faci. Cred ca Emil Boc si Elena Udrea au fost doi dintre ei. Cred ca Traian Basescu stie lucrul asta si uman nu are cum sa nu aiba sustinere pentru ei.

  Legat de restul articolului, cine ati vrea sa se sesizez ? Unde credeti ca sunt politicienii Romaniei ? Credeti ca au stat cumva ascunsi 25 de ani si acum le e rusine sa vorbeasca ? Nu prea avem politicieni … Singurii pe care i-am avut cu potential de lideri au fost Ion Iliescu care a stat aproape de cercurile puterii pe vremea comunismului si normal cei sustinuti de el care il urmeaza, Traian Basescu care a fost comandant de nava si care are stofa de lider si expunere la mediul exterior care i-au conferit avantajele de a avea o imagine mai clara despre ce se intampla. Resul oamenilor au trait in cusca … si multi dintre ei INCA tot acolo sunt. Nu credeti ca un regim comunist de multi ani se schimba intr-o libertate voioasa in 25 de ani.

  Institutiile incep sa se desteleneasca si sa functioneze asa cum ar trebui. Acum va dati seama ca 25 de ani totusi au functionat cu rezultatele care cred ca se vad foarte clar. Ce se intampla acum in justitie probabil ca nu e decat varful iceberg-ului. Nu credeti ca exista interese ca lucrurile sa ramana asa cum au fost si pana acum cativa ani ?

  Lucrurile nu se mai pot schimba, au intrat pe fagasul care trebuie sunt multi oameni care vorbesc, exista o atitudine civica sanatoasa, mai devereme sau mai tarziu lucrurile o sa se indrepte. Oamenii trebuie sa realizeze ca e tara lor si ca lucrurile se intampla prin efortul fiecaruia.

  • Asta cam așa e. Într-o țară normală, un păcălici ca Ponta nu ar obține mai mult de 100.000 de voturi, dar în România el obține oricând câteva milioane. Cu sau fără Dragnea.

   A trecut deja o generație din 1989, mai așteptăm să mai treacă încă una, îl lăsăm pe Ponta încă vreo 10 ani să-și urmeze veleitățile de Viktor Orban și după aceea poate se mai trezește electoratul. Nu cel de azi, cel de azi va trebui să treacă la cele veșnice fiindcă altfel e complet incapabil să înțeleagă cum merg lucrurile în țările normale.

   • Pai nu prea a trecut. Tinerii care sunt acum in facultate nu erau nascuti in decembrie 89. Iar parintii lor aveau intre 25 si 40 de ani sa zicem. Credeti ca i-au educat in spiritul libertatii ? Sigur lucrurile incep sa se miste, exista deschiderea adusa de Internet, lumea a iesit in afara si a vazut cum e, lucrurile se misca dar nici pe de parte asa de repede cum s-ar crede.

    Important e ca lumea sa inteleaga si nu doar atat ci sa-si dea seama in ce directie vor sa miste lucrurile. Prima data ca oamenii care inteleg cate ceva trebuie sa se implice, generatiile trebuie sa se intalneasca cumva. Iar singurul loc in care se poate face asta cred ca e Facebook-ul, platformele de comunicare online. Exista initiative civice laudabile din partea celor tineri. S-au dezvoltat aplicatii care monitorizeaza taierea padurilor de exemplu.

    Lumea in care traim favorizeaza transmiterea rapida a informatiilor prin Internet. Exista si probleme insa. Monitorizarea online-ului din partea guvernelor, moderarea, cenzura, precum si manipularile de tip nou cu ajutorul inteligentei artificiale. Barierele intre realitate si oameni se acutizeaza, creste: anacronismul dintre generatii, alienarea individului, insingurarea adusa de folosirea tehnologiilor, dependenta de tehnologie, poluarea, suprapopularea, artificialul. Pe de o parte exista metode mai rapide de comunicare dar exista si foarte multe alte bariere noi, multe dintre ele care nu au reprezentat probleme pentru generatiile de acum 10 sau 20 de ani.

    Cred ca protestele legate de natura: cele cu Rosia Montana, gazele de sist, taierea padurilor nu sunt intamplatoare. E un strigat de ajutor un semnal ca lucrurile nu mai pot merge in directia asta, ca nu mai sunt sustenabile. Modificarile genetice, bioingineria, asa zisele solutii nu vor face decat sa mai adauge alte noi probleme generatiilor viitoare. Artificialul creste atat din partea biologicului cat si a tehnologiilor creand incet o capcana artificiala improprie vietii.

    • Nu cunosc personal tineri din generația care se află în prezent la facultate, însă din relatările mass-media și din comentariul dvs.nu rezultă decât o înțelegere profund distorsionată a realității din partea lor, ceea ce eu numesc ”hipsterism”, adică militantism de dragul militantismului, fără o înțelegere a realității.

     Care suprapopulare, aia din centrul Bucureștiului? România poate suporta liniștită 100 de milioane de oameni, în timp ce Europa poate suporta la fel de liniștită 4-5 miliarde. În timp ce tendința naturală e de scădere, nu de creștere. Ceea ce descrieți .prin …

     ”alienarea individului, insingurarea adusa de folosirea tehnologiilor, dependenta de tehnologie, poluarea, suprapopularea, artificialul. […] exista si foarte multe alte bariere noi, multe dintre ele care nu au reprezentat probleme pentru generatiile de acum 10 sau 20 de ani”.

     … nu e decât o teamă de viitor, o teamă tipică vârstei la care tinerii încep să înțeleagă că ar fi cazul să înceapă să producă ceva pe cont propriu, nu să se bazeze pe ceea ce le oferă părinții.

     • Nu e doar militantism. Cazul Rosia Montana, gazele de sist, demonstratiile pentru sustinerea diasporei si sanctionarea prin proteste a abuzului legat de restrangerea dreptului la vot nu intra nicidecum la militantism ci reprezinta o actiune civica sanatoasa si o intelegere buna a realitatii. Legat de paduri … nu stiu daca exploatarea padurilor in interes comercial in starea actuala in care se afla fondul nostru forestier poate fi trecuta ca o decuplare de la realitate. Poate mai degraba guvernul care detine mult mai multe date e decuplat de la realitatea economica si de cea a problemelor lumii in care traim; suprapopulare, poluare, defrisari excesive.

      E clar ca nu faceti parte din aceste generatii … S-a discutat destul despre efectele Facebook si aici pe Contributors … Sigur exista si parti bune … dar exista si efecte adverse … Efectele nu se vad inca in amploarea lor, pentru ca generatile care s-au nascut si socializeaza preponderent prin intermediul retelelor sociale acum se primenesc. Conflictul intre generatii nu e o chestie de azi de ieri, e absolut constanta in decursul istoriei. Ideea este ca in momentul de fata contextul este diferit. Amprenta naturii s-a restrans din cauza suprapopularii si urbanizarii pana la realitatea imediata a individului care sta in fata terminalului: telefon, tableta, calculator. Natura care asigura echilibrul existential si ajuta la o ancorare a cam disparut si tendinta … nu indica o redresare … ci din contra o hipertehnologizare si artificializare continua a naturii ramase.

   • Daca Ponta este pacalici inseamna ca toti pana la el, in ultimii 25 de ani, au fost pacalici,iar noi romanii care-i votam, suntem un popor de pacalici cu exceptia dvs. care va numiti Harald, nu-i asa???

 4. Unele dintre ideile din articol imi par corecte, in general, dar nu as spune ca situatia este foarte neagra. Inca.

  Treaba cu pompierismul (permanenta improvizatie) e boala grea si veche, la noi, fiindca suferim la capitolul politicieni cu viziune. Unul dintre exemplele recente ar fi „loteria bonurilor”. Inainte de startul loteriei, un profesor de matematica (parca) spunea ca probabilitatea de castig este de 1 la 56.000 (parca). Daca Ministerul de Finante stia cam cate bonuri fiscale se emit intr-o luna, putea sa estimeze numarul castigatorilor si sa gandeasca regulile jocului bine, de la inceput. Dar, daca nu ne duce mintea sa proiectam, e mai simplu sa-i dam drumul, sa vedem ce iese, sa modificam, sa vedem iar ce iese, iar sa modificam etc.

  Eu sper ca domnul Iohannis si cei apropiati lui sa fie oameni cu picioarele pe pamant, de buna credinta, care sa evalueze realist situatia si votul din noiembrie. Poate ca o democratie avansata s-ar putea multumi cu un presedinte excesiv de discret, dar nu e cazul Romaniei. Totul se reduce, de fapt, la motivatia domnului Iohannis pentru candidatura la presedintie. Daca motivul a fost ca vrea sa faca treaba pentru tara, e in regula, pentru noi toti. Daca motivul a fost sa castige presedintia pentru 5 ani de plimbari, onoruri si liniste sufleteasca, avem o problema.

  Parlamentarii au reusit sa compromita, iremediabil, institutia parlamentului. Cred ca nimeni nu mai are pretentii de la ei. Tot ce fac suna a cantecul lebedei.

  Primul ministru vorbeste o singura limba – cea a electoratului PSD si nu-i pasa ca altcineva nu-l aproba. Isi joaca in continuare rolul, intr-un film ne-american (adica, fara happy-end).

  Presedintele are o sansa sa arate ca vorbeste limba poporului. Daca o stie vorbi, desigur. Fiindca poporul, indiferent de simpatiile politice, aproba ceea ce face Justitia, domnul Iohannis ar trebui, zic eu, sa-si faca un tel principal din sprijinirea Justitiei si a institutiilor care o ajuta. Fara rezerve si fara menajamente.

  Nu prea inteleg ce cauta Traian Basescu in acest articol, dar, daca tot a venit vorba despre el, as zice ca i-ar trebui contabilizate si oarece merite, pe langa scaparile si greselile de netagaduit din mandatele sale. Cand a plecat de la Cotroceni, cred ca a lasat un soi de vid in „politica manifesta”, iar acum, cand vede ca nu umple nimeni acel vid, incearca varianta „reloaded”.

  Indiferent de cate de calm si discret ar fi, ca om, un presedinte trebuie sa aiba ceva sange in instalatie, zic eu. Ramane sa ne lamurim daca molcomul domn Iohannis da dovezi ca ar avea.

  Cat despre viata politica romaneasca, cred ca toti „dinozaurii” (ca mentalitate si apucaturi, nu ca varsta biologica), care nu vor intelege ca lucrurile trebuie sa se schimbe, se vor transforma in fosile de muzeu politic. Dupa spaima din noiembrie, si-au recapatat suflul si li se pare ca au scapat. Se inseala amarnic, zic eu. Noiembrie 2014 a fost doar o palma. Pentru 2016, deja incepe sa se stranga pumnul si sa se incordeze bratul. Iar ei dorm si viseaza frumos…

  • @ Decebal – când salariul mediu e de 400 de euro, situația este deja foarte neagră. Cât ar trebui să fie? 200, ca să considerați situația neagră?

   Am pus de mai multe ori întrebarea asta în ultimul an: chiar nu vrea nimeni un salariu mediu de 800 de euro, ca în Portugalia? Deci nu ca în Germania, nu ca în Olanda, dar măcar ca în Portugalia. În opinia mea, se poate ajunge acolo cam în 5 ani. Însă nimeni nu pare interesat, opoziția face figurație și vor începe probabil cu promisiuni sterile abia în campania din 2016. Prezentându-se în fața electoratului tot cu oameni ”de dreapta” de calibrul lui Boc și Blaga.

   • Hmmm… Doar la salariul mediu va raportati?… In Grecia, in urma cu 2-3 ani, salatiul mediu era pe la 1200 Euro. Si tare bine le e, acum, grecilor!…

    Imi mentin afirmatia, consider ca situatia inca nu e neagra. Si-mi doresc sa nu aflam pe pielea noastra ce inseamna „neagra”. Sigur, ne putea fi mai bine decat ne este, dar, fara constiinta muncii, a corectitudinii si a respectarii legii, nici nu avem dreptul sa pretindem mai mult decat avem. Nu e un gand comod, dar, inainte de a cere, ar fi bine sa putem judeca, obiectiv, ce oferim.

 5. Scrieti! Vorbiti! asa cum spunea Dan Turturica, parca, mai zilele trecute. Avem nevoie ca de aer de opinii avizate scrise de minti lucide: felicitari pentru articolul pe care ar trebui sa il citeasca orice roman care mai are o urma de simt de raspundere. Romania o duce rau si explicatiile se vad din avion dar nu are cine sa le puncteze. De iesit la proteste ce sa mai vorbim? Sa vedeti ce va iesi si din mobilizarea de maine, miile de pe internet se vor transfroma in cateva sute. Ca asa-i romanul: sta si se uita cum ii fuge pamantul de sub picioare.

 6. Bun, am înțeles, Iohannis nu e bun, Ponta nici atâta, Băsescu e limitat. Oare cine-o fi bun? Despre tăcerea suspectă a Monicăi Macovei, nimic, nimicuța?

  • In ceea ce o priveste pe Monica Macovei as face 3 observatii:

   1. Am votat-o si am contribuit financiar la campania ei.
   2. Tace si nu stiu de ce.
   3. Prestatia ei publica ar putea fi imbunatatita de input-ul unor persoane pricepute la fenomene economice. Macar sa isi ia pe cineva in echipa priceput la economie.

   • 1. Si eu.
    2. Probabil e sub embrgou din partea mass media. A lansat multe initiative absolut necesare (gen ghiseul unic), dar in perioada in care toti potentatii nu au decat grija sa se asigure ca nu ajunge DNA-ul la ei, orice altceva e secundar.

   • Poti fi un foarte bun „meserias” intr-un domeniu, dar sa n-ai „echipamentul” necesar pentru politica. Sau pentru politica damboviteana…
    Si eu am votat-o si cred ca ar fi putut fi un presedinte mai bun decat se arata a fi Klaus Iohannis, pana acum. Dar, deocamdata, desi 2016 pare a fi un moment bun pentru un partid nou, nu simt ca Monica Macovei e o voce puternica, in arena politica. Din pacate.

 7. Daca am construi un singur trup si un chip (al României), din trupurile milioanelor de romani, am obține o tanti cu mâinile in solduri, foarte bisericoasă, dar care privește cu nesaț serialul ” Las Fierbinți” si care recent a declarat in sondaje, ca a face compromisuri este de înțeles, atâta ca sa nu furi totuși prea mult. Deci tanti asta este si puțin hoața, așa se explica cum a fost de acord sa voteze ca primari, niște candidați din puscarie. Si trecând peste multe alte concluzii pe care le poți trage înțelegând din ce este alcătuit trupul acestei femei, nu ne mai miram ca a vrut sa se mărite cu Ponta. Mai nou, s-a combinat puțin si cu Iohannis, dar acceptând-ul in continuare pe Ponta. Tocmai spuneam ca ii place compromisul. Câta vreme femeia asta nu-si face ordine in viața, si n-are cum, fiindcă nu a învățat-o nimeni si nici nu vrea sa învețe, vom fi victimele deciziilor ei instabile. Si cum celulele corpului ei se înnoiesc cu altele si mai needucate, si mai nescolite, vom avea de-a face cu o țața arțăgoasa, instruită de spoiala si de nestrunit. Deci, măritată cu Ponta, din cand in cand in plimbare cu Iohannis, ce gospodărie sa administrezi intr-o astfel de combinație?

 8. Dacă îmi permiteţi, aş semnala un alt cui de la coşciugul pe care Victor Ponta îl pregăteşte pentru politica externă românească, peste capul preşedintelui Klaus Iohannis.

  Ieri a fost publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor celebrul Master-Plan de dezvoltare a infrastructurii din România. Ce găsim în acest document?
  Traficul de călători în anul 2012 pe aeroportul Băneasa: 427.272 persoane.
  Traficul de călători în anul 2013 pe aeroportul Băneasa: 6036 persoane.
  Traficul de călători în anul 2014 pe aeroportul Băneasa: 4690 persoane.
  Pe aeroportul de la Otopeni, traficul de călători în anul 2014 a fost de 8.295.303 de persoane.

  Reabilitarea terminalului pasageri de la aeroportul Băneasa, reabilitarea platformei de staționare, reabilitarea căii de rulare, reabilitarea elementelor de infrastructură și a elementelor auxiliare este programată pentru perioada 2024-2027 (adică pentru momentul în care aeroportul de la Băneasa va fi deja un imens cartier de locuinţe pentru politicienii din România şi străinii care vor dori să se implice în desfiinţarea aeroportului respectiv).
  Costul total estimat al reabilitării (repet, pentru 2024-2027): 43.6 milioane de euro.
  Scopul reabilitării ar fi creşterea capacităţii de preluare a pasagerilor până la nivelul de 2500 de persoane/oră, în condiţiile în care doar 4690 de călători au utilizat acest aeroport într-un an întreg (2014). Adică, în două ore se va face planul pentru un an. O lozincă din perioada comunistă („Cincinalul în patru ani şi jumătate!”) este trimisă la groapa de gunoi a istoriei. Noii comunişti de la Bucureşti au de ales: să muncească doar două ore într-un an sau să desfiinţeze aeroportul Băneasa.

  Planificarea pentru aeroportul de la Otopeni (perioada 2016-2018):
  Realizarea unui terminal nou de pasageri, realizarea unei platforme de staționare pentru aeronave la noul terminal, a unor căi de rulare pentru aeronave la noul terminal şi alte tipuri de infrastructură necesare.
  Cost estimat: 829,4 milioane de euro (din care 464 de milioane pot fi din fondurile oferite de Uniunea Europeană, probabil credite cu dobândă redusă).

  Proiecte prioritare în domeniul transportului aerian românesc (perioada 2016-2018):
  1. Aeroportul Tulcea;
  2. Aeroportul Craiova;
  3. Aeroportul Bucureşti-Otopeni;
  4. Aeroportul Timişoara;
  5. Aeroportul Cluj-Napoca.

  Discuţiile impuse de mass-media din România se axează pe autostrăzi şi, în felul acesta, se acoperă potlogăria propusă săptămâna trecută de Victor Ponta unor investitori din Orientul Mijlociu: aşa-zisa privatizare TAROM, împreună cu cea a Companiei Naționale Aeroporturi București (care administrează Aeroportul Internațional „Henri Coandă” de la Otopeni și Aeroportul Internațional „Aurel Vlaicu” de la Băneasa).
  Uite-aşa, un domn acuzat de plagiat consideră că poate să dirijeze de unul singur politica externă a României, pentru a pune mâna pe un aeroport internaţional („Aurel Vlaicu” de la Băneasa), pe care, apoi, îl va desfiinţa pentru a face loc unor aşa-zise afaceri imobiliare.

  Sursă: http://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-20087221-oficial-master-planul-transport-fost-retrimis-comisia-europeana-cum-arata-startegia-implementare-care-sunt-autostrazile-drumurile-expres-prioritare-ani-sunt-planificate-fie-construite.htm
  De aici se poate descărca documentul oficial respectiv.

  • Aeroportului Baneasa i s-a pus de multa vreme cruce. Toti smecherii au cumparat terenuri in zona in ideea ca inchiderea aeroportului le va mari brusc preturile. Va mai aduceti aminte de arabul care-si ridicase o casa prea inalta fix in dreptul pistei aeroportului?
   Din cate stiu eu (sper sa nu gresesc), livada de vizavi de aeroport a trecut in proprietatea lui Voiculescu odata cu privatizarea ICA. L-ati vazut vreodata pe Voiculescu sa se dea peste cap legat de cercetari alimentare?

 9. Uitandu=ma la rezultatele din UK si taierile/austeritatea introdusa imediat dupa preluare puterii parca austeritate Basecu-Boc parca nu mai e asa de catastrofala.
  Sunt curios cate de acurate au fost datele de care a dispus Boc in 2009…. Urgenta taierilor a fost mismanagement sau o crunta realitate revelata tardiv si intentionat.?????
  Am senzatia ca vom vedea o repetare in momentul plecarii marxistilor de la guvern.

  • Dupa un an cu 7% crestere economica, Tariceanu, chiar daca criza financiara incepuse, a facut bugetul pentru inca un an de crestere de 7%. In loc de asta, am avut scadere de 8%. Eu cred ca nici Houdini cu David Copperfield, Merlin si Gandalf n-ar fi reusit sa sustina asa ceva.

 10. (i) la Guvern, V.V. Ponta a rămas #VVP Singur Acasă … se comportă ca atare. Adica, pazeste casa de … hotii uzi?

  (ii) în Parlament, o majoritate de politicieni … schimbă legile țării exclusiv în interes personal. Eu nu zic ca-i bine cum e dar, parca nu e nici sfidarea de pe vremea portocaliilor.

  (iii) de la Cotroceni, … #Un Președinte Altfel/Noua Normalitate. Pai, nu ne-a ajuns cu jucatorul costumat in arbitru pe post de presedinte?

  (iv) la final, țara nu e guvernată, funcționând de fix 3 ani în regim de pilot automat. Acum eu zic c-o putem lasa si pe … copilot automat daca ritmul de crestere e de 3 ani printre cele mai mari din UE, nu?

  Post scriptum: Traian Băsescu se apropie rapid de limitele propriei incompetențe Nu-i tocmai adevarat. Adevarul este ca multi, din propria incompetenta, nu i-au vazut multele-i … incompetente (eufemism), manifeste de ani de zile (chiar dinainte de-a fi presedinte)

  • profun, poate provaran ai vrut matale sa scrii, ai gresit niste taste, dar pentru un rural recent urbanizat e de inteles. Dupa ce iesi din tura mai exersezi acasa, la liber, exercitio mater studiorum.

 11. Intoarcerea evreilor in Tara Sfinta, dupa robia egiptenilor, a durat zeci de ani, desi drumul era scurt, tocmai pt a face sa dispara generatille cu mentalitate de sclavi, si a incepe o viata noua sub alte auspicii…

  Si in Ro, trebuie ca generatia parintilor nostrii, si eventual si a noastra (Ponta si Co e o dovada) sa dispara natural, ca sa nu mai tina Ro captiva, impotriva une dezvoltari logice..

  Cred ca Ro a trecut intr-o alta etapa, in care guvernantii au demonstrat, de f multe ori, propriile limite, si cred ca societatea civila & sectorul privat (ambele allienate ce-i drept de felul in care e guvernata tara) pot prelua o parte din ceea ce de facut pt ca Ro sa progreseze…nu zic acum sa se adune vreo citeva sute de mii de Ro sa construiasca autostrazi & viaducte, dar oamenii s-ar fi putut mobiliza sa demita un primar dement (vezi Iasi) sau citiva oamenii de afaceri isi pot aduna citiva lei sa schimbe fata unui parc, unde propriii lor copii s-ar putea juca …De prea multe ori, stam pe margine si criticam (de cele mai multe ori pe buna dreptate) asteptind prea mult de la un establishment corupt si defazat de aspiratiile propriilor cetateni…..

  Insa e un rol de jucat, aici de catre parintii tineri in special, in a inculca copillor lor, valorile unei societati liberal-democratice (succesul economic, munca, libertatea , meritul etc ) si sa lase pasivitatea acasa, si in ciuda unei clase politice dezamagitoare, sa aiba curajul de a crede ca lucrurile se pot schimba (Rosia Montana, alegerile de anul trecut. si ref contra Basescu sint ex de constiinta civica ridicata & bun simt care au schimbat Ro in bine)

  Avem si citeva institutii ca DNA care functioneaza deci, se poate…Procesul, desi pare nevoielnic, e ireversibil, dar trebuie cei mici care vin, sa fie mai normali, decit noi, si sa fie capabili prin aceasta normalitate sa respinga natural, ceea ce tine Ro pe loc de zeci de anii….

  • Ce faci frate o iei de la Moise? Muntele Sinai era in UE? Erau ambasade in desertul ala sa-si spuna punctul de vedere? Civilizatia prin influenta este de data mai recenta, asa ca analogii semnificative se pot alege din ultima suta de ani. Democratia are timpii ei iar pentru dezamagiti este foarte lung.

   • N-a gresit omul, nu mai sari asa la beregata. Si eu am facut aceasta paralela de multe ori, fara sa-l fi cunoscut pe Hemingwai. Cu siguranta si altii gandesc la fel. Si n-ai cum sa nu fii dezamagit, traind in acest context.
    Mai mult, sa facem o socoteala: presupunand ca de maine, TOATA lumea ar face totul cum trebuie , corect, ar urma o directie comuna, oare cat ne-ar trebui sa aducem viata noastra si treburile tarii in matca lor? Mult, nu-i asa ? Dar cand totul e un haos, cand inca lumea e obedienta precum poporul eliberat al lui Moise si nimeni nu intrezareste macar de unde incepe drumul spre normalitate, atunci cat o sa dureze? Foarte, foarte mult. Nu vezi ca lumea inca mai are nostalgii dupa vremurile lui Ceausescu? Asa si fostii sclavi: „mai bine ne intoarcem in Egipt, macar in sclavie aveam portiile de mancare asigurate”, nu conta libertatea, conta mai mult stomacul.
    Va sa zica, omul are dreptate si sa fie dezamagit, si sa creada ca trebuie schimbate generatiile si ca eventual abia atunci, incet- incet normalitatea sa ne limpezeasca mintile. Foarte simplu sa-ti alunece mintea catre experienta lui Moise.
    Si te rog, draga Smaranda, daca nu esti de acord cu mine, sa nu te infigi in gulerul meu, e un prim pas spre modernitate. Dar poti sa-mi raspunzi, daca iti face placere.

    • Ma indoiesc ca @ Smaranda va intelege.
     Cu argumentul ca „Muntele Sinai era in UE” e clar ca nu a inteles parabola cu fuga/intoarcerea evreilor din sclavia egipteana.
     Pe Brucan l-am injurat multi cind cu prezicerile sale ca poporului roman (stupid people) ii vor trebui 2o de ani pentru a intelege democratia. Nostalgiile dupa Iepoca de Aur dovedesc ca sint putini acei 20 de ani.

   • @ smaranda – paralela cu cei 40 de ani în care Moise i-a plimbat pe evrei prin deșert, astfel încât să moară toți cei care cunoscuseră robia din Egipt și să ajungă în noua țară numai oameni care se născuseră după eliberare este destul de valabilă și în cazul societăților foste comuniste.

    E destul să ne uităm la fosta RDG, care a beneficiat de sume uriașe, mult peste orice și-ar putea permite România, dar cu toate astea esticii sunt tot nostalgici, tot nemulțumiți și tot au un nivel de trai mai redus decât vesticii.

    Se spune că pentru a face dintr-o femeie o doamnă trebuie să începi cu bunica ei. Pentru că educația constă în ceea ce trăiește copilul și orice i-ai spune după aceea nu-i mai schimbă concepțiile despre lume și viață. Iar muntele Sinai și ambasadele occidentale nu au nimic de-a face cu asta. Pur și simplu așa funcționează mintea umană.

    • Este interesant citi oameni vor sa-mi corecteze opinia. Nu sint profesorul Higgins din Pigmelion dar cred ca orice om poate fi slefuit in interesul lui. Deci, dai acelui om un scop si il va atinge. Este adevarat cu sprijin (in poveste) va merge mai repede. Faptul ca sint peste trei milioane si jumatate de romani in afara tarii inseamna ca unii isi cunosc interesul si nu au asteptat, si-au luat destinul in miini fara sa priveasca inapoi. Romanul isi cunoaste interesul si nu este lenes. Problema este la cadrul legislative care este dezamagitor si ditrugator. Nu mai vorbesc de cozi de topor care pot fi acuzati fara problema de subminarea economiei nationale. De ce Polonia poate si noi nu? De ce Israelul poate sa si lupte si sa construiasca o tara intr-o generatie? Nu va grabiti sa-mi raspundeti.

     • 1. Polonia are o generație avans, la ei comunismul n-a fost ca la noi. Terenul agricol a rămas în proprietate privată, iar grevele și tulburările sociale se țineau lanț în toată perioada comunistă.

      2. Israelul construiește de vreo 3 generații la țara aceea, nu se poate compara cu România. România a început abia în 1996, Israelul a început în 1948.

    • @Harald,

     Daca pe vremea aceea ar fi existat democratie Moise pierdea alegerile iar evreii ar fi ajuns in noua tara in trei luni. Ar fi fost mai bine sau mai rau? Pai sa vedem: evreii primeau hrana de la Dumnezeu, deci si-au permis patru decenii de plimbare… pe noi insa nu ne hraneste nimeni deci propun sincer sa scapam de „Moise & Co.” si sa ajungem repede acolo unde trebuie ;)

     • @ iosiP – Moise o fi fost în pericol să piardă alegerile, însă nu el era cel care stabilea direcția, ci era el însuși ghidat:

      ”Domnul mergea înaintea lor, ziua într-un stâlp de nor, ca sa-i calauzeasca pe drum, iar noaptea într-un stâlp de foc, ca sa-i lumineze, pentru ca sa mearga si ziua si noaptea”.

      ”Stâlpul de nor nu se departa dinaintea poporului în timpul zilei, nici stâlpul de foc în timpul noptii.”

      România (minus cei plecați din țară) merge în prezent după mintea ei, asta pare să fie adevărata problemă :P

      • @Harald,

       Am inteles, stalpii de fum si foc i-au ghidat pe evrei la fel cum „stalpul” de la Moscova i-a ghidat pe romani. Iar in timp ce ambele popoare dadeau tarcoale in jurul cozii Dumnezeu – respectiv Securitatea – si-a atins scopurile.
       Desigur, nici Moise si nici Iliescu n-au platit, ca nu e de bon-ton sa fii tras la raspundere ca te-ai dat pe dupa stalp!

 12. stimate autor. Explicati-mi ca neofit ce diferenta esentiala este intre reforma Balczerovicz din Polonia si ce a facut Boc-Basescu in 2010?

 13. „Spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești”, zice înțelepciunea populară. Mi-e greu să înțeleg relația de „simbioză” dintre domnul Iohannis și consilierul lui, cel mai „de nădejde”.
  Dar să presupunem că, din motive care ne scapă, domnului Președinte nu-i este prea la îndemână să-l demită pe șeful Cancelariei sale. Dar domnul Mihalache? Dar coloana lui vertebrală? O fi la locul ei, o fi bine mersi? :)

 14. Ba cred că Băsescu îi calcă pe urme lui Saakashvili, la ora asta urmărit penal şi fugar din ţara sa. Încrederea în justiţie a durat şi în cazul Saakashvili doar până a intrat el însuşi în vizorul acesteia, după care şi-a manifestat-o prin fuga din ţară.
  Sigur, exemplul i-a fost urmat de licuriciul ambilor oameni politici care a explicat că statul de drept are şi el limite şi anume nu trebuie utilizat împotriva prietenilor licuriciului după ce aceştia s-au retras din activitate. Prin urmare, licuriciul a dat cu tifla la statul de drept din Georgia şi îi asigură protecţia lui Saakaşvili în faţa justiţiei, ceea ce îi ceartă pe parlamentarii români că fac în privinţa colegilor.

 15. Prin Ordonanțe de urgență se poate legifera in domeniu organic, asta e una dintre diferențe față de Ordonanță simplă ce se adoptă doar în domeniul ordinar. Neconstituționalitatea vine din art. 115 din C.R. pt ca afecteaza regimul instituțiilor fundamentale, adică, în jurisprudenta Curții Constituționale, REDUC din atribuțiile instituților.
  Aceasta este actuala constituție, și din punct de vedere funcțional, în cazuri cand e nevoie de reglementare urgentă nu se poate altfel, căci dl deputat X poate e in Caraibe. Dacă guvernanții ar da dovadă de un elementar bun simț în a aprecia urgența reglemntării ne-am apropia mai mult de idealurile statului de drept. Dar suntem în afara raspunderii juridice, doar politică dacă și-ar da seama votantul și nu i s-ar șterge totul din dovleac inainte să pună ștampila pe buletin de VOT.

 16. Se poate bifa inca o realizare:
  „”Exces de putere”. Ponta decupleaza un milion de votanti de Casa Poporului. Harta localitatilor fara parlamentari. Din interes politic, Guvernul tine de mai multe luni blocate 14 colegii de senatori si deputati, chiar daca refuzul de a organiza noi alegeri a fost recent declarat ilegal de o instanta din Romania.”
  http://adevarul.ro/news/politica/excesde-putere-ponta-decupleaza-milion-votanti-casa-poporului-hartalocalitatilor-parlamentari-1_554cee84cfbe376e35fd55e2/index.html

 17. Excelent articol, excelent! Dar as vrea sa ma asigur ca-l citeste Johannis ca noi…ne bucuram de el din punct de vedere moral. Lui chiar i-ar folosi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Adalbert Klein
Consultant specializat în negocierea contractelor internaţionale în domeniul energiei. Locuieşte în Franţa, la Paris. Adalbert Klein este un pseudonim.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro