marți, septembrie 21, 2021

“România nu uita, noi la Londra vom vota!” – demonstrație în capitala britanică

Circa 50 de români au demonstrat la Londra împotriva modului în care a fost organizat primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale în capitala britanică și au cerut respectarea dreptuluide vot pentru cel de-al doilea tur de scrutin de duminică 16 noiembrie.

Atât ministrul pentru românii de pretutindeni, cât și Ambasadorul României în Marea Britanie, au dat asigurări că pentru turul doi vor fi create toate condițiile pentru că toți cei ce se vor prezenta la secțiile de votare să-și poată exercita dreptul lor constituțional.

Într-un cartier din zona central-vestică a Londrei, la câteva sute de metri de Ambasada României, un grup de români au scandat lozinci în sprijinul dreptului lor de a vota: “Ghinion, ghinion, țara s-a trezit din somn”, “România nu uita, noi în Londra vom vota”, “Votăm, votăm și țara o salvăm”, “Dreptate și onoare, călcate în picioare”, “Constituția, nu uitați de ea.”

Majoritatea persoanelor care se află aici au mers la vot pe 2 noiembrie și au avut o experiență extrem de neplăcută.

Am fost la secția de vot de a consulatul României, am stat de la ora cinci până la ora nouă, la ora nouă eram în curtea consulatului și ni s-a închis ușa în nas, în condițiile în care în spatele nostru erau 500 – 1000 de persoane”, mi-a declarat o demonstrantă.

Eu am votat la secția de Institutul Cultural Român, am stat de la unu după amiaza până la șapte jumătate seara când am reușit să votez, iar în spatele meu era coada pe trei străzi, ușor 2000 e persoane”, mi-a spus o altă demonstrantă.

Secții noi de votare

Cu o zi înaintea demonstrației, ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, promitea unor reprezentanți ai organizațiilor românești din Marea Britanie îmbunătățirea situației de la Londra, unde duminică au reușit să voteze doar 5600 de persoane în trei secții de votare.

“Eu am speranțe, și cred că nu le am degeaba, că vom găsi o formulă care să permită tuturor românilorcare se prezintă la vot să voteze. Haideți să mai avem un pic de răbdare până se clarifică lucrurile la București că nu putem decide noi aici. Ce-am primit de la dumneavoastră am transmis la București și eu cred că trebuie făcut ceva care să evite ceea ce s-a întâmplat la turul I”, a declarat Ambasadorul Ion Jinga.

Adică înființarea de noi secții de votare, l-am întrebat pe ambasador.

Este un punct de vedere pe care l-am susținut și îl susțin, dar decizia nu-mi aparține”, a răspuns Ambasadorul Ion Jinga.

Organizațiile românești din Londra au propus înființarea a două secții suplimentare de votare, una în nord-vestul și cealaltă în estul Capitalei britanice.

Există se pare și soluții pregătite, dar acum decizia aparține Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Biroul Electoral Central (BEC) a clarificat vineri legea electorală, decizând că nu există impedimente în calea înființării de noi secții de votare în străinătate, așa cum susținea MAE.

Prezent la întâlnirea de sâmbătă, ministrul pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a dat și el asigurări din partea guvernului că la turul al doilea nu se va repeta fiasco-ul de la primul tur de scrutin.

Din punctul meu de vedere, eu, Bogdan Stanoevici vă pot spun că guvernul României, Ministerul Afacerilor Externe, va face tot ce este necesar pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple, și anume acele cozi, pentru ca fiecare român să poată vota pe 16 noiembrie”, a spus ministrul Bogdan Stanoevici.

Dar demostranții de la Londra sunt sceptici cu privire la promisiunea ministrului Diasporei.

“Am încredere că într-un stat democratic dreptul la vot este garantat de Constituție și noi vom reuși să votăm. Eu personal nu am încredere că acest mesaj va fi transmis exact așa cum l-am formulat noi, de aceea am eșit în stradă ca să se audă până acolo, inclusiv la București”, spune organizatoarea mitingului, Oana Cotiușcă.

“Mulțumim oamenilor din țară care ne-au susținut și ieri și astăzi și sunt alături de noi”, adaugă ea.

Circa 50 de români au demonstrat duminică în cartierul Kensington din vestul Londrei în sprijinul dreptului de a vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 16 noiembrie
Circa 50 de români au demonstrat duminică în cartierul Kensington din vestul Londrei în sprijinul dreptului de a vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 16 noiembrie

Unii dintre acești români au stat la coadă timp de șase - șapte ore la cele trei secții de votare de la Londra, iar unii nu au apucat să voteze.
Unii dintre acești români au stat la coadă timp de șase - șapte ore la cele trei secții de votare de la Londra, iar unii nu au apucat să voteze.

Demonstranții cer înființarea pentru turul al doilea a încă cel puțin două secții de votare la Londra, unde au reușit să votez pe 2 noiembrie doar 5600 de persoane

Un demonstrant îl ironizează pe ministrul pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, care vorbea într-un interviu la TVR Internațional, de "grupuri de distrugători" la secțiile de votare de la ambasadele României de la Paris și Viena.
Un demonstrant îl ironizează pe ministrul pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, care vorbea într-un interviu la TVR Internațional, de "grupuri de distrugători" la secțiile de votare de la ambasadele României de la Paris și Viena.

.a

Demonstrația s-a desfășurat la câteva sute de metri de Ambasada României și securitatea ei a fost asigurată de un grup de șapte polițiști de la Poliția Metropolitană a Londrei

Cu o zi înaintea demonstrației, Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga (cu cămașă albă) și ministrul pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici (lângă ambasador, în dreapta), au dat aigurări că vor fi luate măsuri pentru ca toți dei care se prezintă la vot duminică să poată vota.

Articol aparut si pe RFI

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Diaspora e singura speranta, prin ei aude lumea civilizata a UE ce inseamna PSD si Ponta, cum romanii NU au asigurata posibiliatea de A VOTA.
  Ce democratie e Romania lui Ponta ?!
  O „democratie” a vorbelor goale, in opozitie cu FAPTELE reale, pai nu asa a fost si comunismul lui Ceausescu?!
  SPERANTA schimbarii Romaniei este diaspora educata si care face ca lumea civilizata sa vada „realitatea” de fatada a guvernantilor Romaniei! !

 2. Ma ingrozesc ca la Paris unde ambasadorul a anuntat ca vor veni cca 10000 sa voteze se va repeta ce s-a intamplat in turul 1, s-ar putea ajunge la violente fie din partea celor ramasi afara fie din partea celor care vor forta intrarile la sectia de vot pentru a ajunge cat mai multi inauntru pentru a putea vota si dupa ora 21 si in caz ca li se interzice acest vot gandndu-ma la ce ar putea face acolo.
  Acelasi lucru ar fi posibil si la Londra.

  • Ambasadorul de la Paris mi s-a parut mult mai realist si cu declaratii de mai mult bun simt.
   A zis clar: vor veni aprox.10 000 de romani la vot,in Paris, si fara sectii suplimentare problema ramana!cateva stampile in plus nu vor rezolva problema.spus clar si la obiect.
   Din pacte timpul trece si cand scriu aceste randuri Corlatean a demisionat de cateva ore ,dar problema ramas.
   Numai sa iasa sefu’ presedinte ca-mi acopera el spatele .Uraaa!

 3. Ambasadele nu au gresit cu nimic-au respectat strict legea.Se doreste o denigrare a functionarilor-nu e corect.D-l Jinca este de mare onoare ,face multe lucruri pentru tara-se vede CLAR. Sa vina toata lumea pregatita sa voteze RAPID-PAS.DECLAR.SEMNATURA-stampila.VOT. Nu se mai reuseste suplimentarea sectiilor-dar s-au suplimentat actualele cu personal.Ramane-votul depinde de votant.ORGANIZAT,CIVILIZAT..si cu viteza. Declaratia sigur trebuie ANULATA-este ILEGITIMA.Nu suntem infractori…am venit la vot-nu la declaratii,dar acum e prea putin timp,,,.ROMANI-TOTI LA VOT !

 4. Scuze pentru ca nu sint la subiect, dar m-ar interesa (dupa ce trec alegerile astea si putem discuta si despre altele) o opinie despre Rotherham din partea cuiva care traieste in Anglia. Bineinteles doar daca doriti.

  Cine nu stie despre ce e vorba (presa evita sa scrie despre astfel de lucruri), poate sa citeasca spre lamurire articolul lui Peter Frost The White Man’s Burden.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Petru Clej
Petru Clej este corespondent la Londra al redacției române a RFI. A fost jurnalist la BBC World Service, redacția română, între 1991 și 2008 (redactor șef între 2000 și 2008) și a lucrat între februarie și decembrie 2007 la BBC News Online.

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când plouă în Groenlanda e începutul apocalipsei climatice?

Așa s-ar putea deduce pe baza știrilor alarmiste declanșate de următorul anunț oficial: Pe 14 august 2021, în cel...

De ce se scumpește energia? – întrebarea la care vrea să răspundă comisia parlamentară propusă de PSD

Înființarea acestei comisii care trebuie să "ancheteze" creșterea prețurilor la energie este una dintre cele mai mari ticăloșii pe care am văzut-o,...

Despre educația morală a copiilor

Motto: V-am dat clasă cu opt clase /S-a terminat șmecheria / Sunt rege pe România! (Abi Talent)

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

Dl Iohannis recomandă golful

"Criza guvernamentală in Romania? Nu știu despre ce vorbiti. Guvernul iși face treaba." Nu fac decat să parafrazez o replică recentă a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.