joi, mai 6, 2021

România- o cauză pierdută?

Marți, președintele Klaus Iohannis a avut, în fine, reacția așteptată și destul de fermă la ticăloșiile și nemerniciile în cascadă comise de binomul Liviu Dragnea și Tudorel Toader.
Dl. Iohannis nu s-a scumpit la vorbe și i-a calificat în termenii potriviți pe infractorul Dragnea care s-a cocoțat în posturi, chiar în fruntea Statului român, dând țeapă peste țeapă și făcând promisiuni fără acoperire, dar și pe insul care sluțește însăși ideea de justiție în România și care se cheamă Toader Tudorel.
Sigur, reacția dură, aproape fără precedent, a d-lui Iohannis nu poate fi privită izolat de jignirea ce i-a fost adusă de infractorul de rang înalt, numitul Dragnea Nicolae Liviu, luni, înaintea CExN al PSD. De o vulgaritate fără seamăn și de natură nu doar să îl jignească nu numai pe președintele României care are în spate 6 milioane de voturi, ci și întreaga comunitate a etnicilor germani. Ce și-a permis luni numitul Dragnea Nicolae Liviu îl plasează pe președintele PSD în descendenta unui Gheorghe Gheorghiu-Dej sau Nicolae Ceaușescu. Reamintesc că primul a admis trimiterea la muncă forțată, în lagărele sovietice, a etnicilor germani din România în vreme ce al doilea i-a transformat în marfă.
Din nefericire, nu am auzit nici măcar o singură voce din rândul pretinșilor social-democrați români, nici măcar una din flancul disidenților, să ia distanță, să protesteze față de ticăloșia fără seamăn a numitului Dragnea Nicolae Liviu. Lașitatea se dovedește iarăși una dintre mărcile de identificare ale celor înregimentați în PSD.
Președintele Klaus Iohannis are însă datoria de a fi ferm și de aici încolo. Nu numai punctual și nu doar din motive personale.Și nici eminamente din rațiuni electorale. Nu doar din cauza faptului că urmează 13 luni decisive pentru șansele domniei-sale în vederea obținerii unui al doilea mandat de cinci ani la Cotroceni. I se cere fermitate d-lui Iohannis nu numai în respingerea argumentației șchioape, resentimentare, descalificante pentru un profesor universitar, prin care tot mai respingătorul domn Tudorel Toader încearcă să obțină demiterea procurorului general al României ori în aceea a candidaturii unei ambuscate pentru postul de procuror șef al DNA.
În cursul acestei săptămâni a ieșit pe piață draftul Rezoluției pentru România în Parlamentului European, Rezoluție în care acesta se arată profund îngrijorat de felul în care țara noastră, mai exact guvernul ei, își îndeplinește angajamentele luate în momentul aderării la UE, îndeosebi în domeniul justiției. Se pare că ziua decisivă în această privință va fi marți, 13 noiembrie.
Președintele Iohannis are obligația să își asume riscul de a admite că reproșurile aduse sunt justificate și să nu facă dovada unui fals patriotism, să recurgă la stratageme de îndulcire, așa cum se pare că se pregătesc să facă, de pildă, liberalii.
Rezoluția cu pricina înseamnă, din păcate, doar prefața pentru viitorul Raport MCV despre care iarăși se știe că este mai dur ca niciodată. Se pare că prefața va veni la pachet cu MCV-ul. Și iarăși dl. președinte va trebui să arate cu degetul vinovații, adică guvernul, coaliția aflată la guvernare, numiții Dragnea Nicolae Liviu, Popescu- Tăriceanu Călin, Dăncilă Vasilica Viorica, Toader Tudorel. România este o țară tot mai periferică în geografia Uniunii Europene. Așezată în vecinătatea morală a Ungariei lui Orban. Periferică, dar nu uitată. Ce se întâmplă cu țara noastră înseamnă motiv de îngrijorare. O reacție fermă din partea Administrației Prezidențiale, dar și din aceea a societății civile ar reprezenta indiciul că România nu este o cauză pierdută. Încă.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Mai grav mi se pare tăcerea societății civice când e defăimat o parte a locuitorilor (Forumul german e nazit …. a fost numai începutul defăimarilor PSDiste 2018) țării. De ce nu se antrenează intelectualii „grei” de la București în mod public (J”acuse. Zola) când e vorba de cetățenii țării? Cum se ajunge la încredere și solidaritate în societate fără dezbateri publice care întăresc institutile statului?

  ….” Ce și-a permis luni numitul Dragnea Nicolae Liviu îl plasează pe președintele PSD în descendenta unui Gheorghe Gheorghiu-Dej sau Nicolae Ceaușescu. Reamintesc că primul a admis trimiterea la muncă forțată, în lagărele sovietice, a etnicilor germani din România în vreme ce al doilea i-a transformat în marfă…. „…

  Deportarea a 70.000 de sași și șvabi (Leagănul respirației. Herta Müller/ Catrafuse. Richard Wagner/ Dorfchronik. Johann Lippet) în ianuarie 1945 în URSS nu a dus la un exod al minorității.
  Deportarea în Bărăgan 1951- 1955 (împreună cu românii, sârbii, macedonenii „chiaburi”) a șvabilor nu a dus la exodul minorității.
  Pofta de devize a titanului de la Scornicești a dus la „vânzarea” pentru dolari a minorităților (evrei, sași, șvabi, etc).
  Acum pleacă tinerii din țară.
  Ce mai trebuie sa se întâmple pentru ca un al doilea mandat Dragnea/PSD să ramână doar o amenițtare, un coșmar scurt?
  Cu „penalii patrioți” la centenar …..
  Cu „penalii patrioți” la Președinția UE 2019 ….

  România are de ales.
  Eu cu cine votez

 2. Trebuie admis ca echilibrul puterilor, in stat, s-a deziechilibrati in momentul cand presedintele a
  facilitat nmirea unei marionete in functia de prim-ministru!! Este impardonabil si de nerecuperat acest fapt, care a dus la aceasta dezbinare nationala si o realitate care -prin conducatori- ne
  descalifica. Nu are relevanta si pertinenta, ce spune KWJ cat timp activitatea il contrazice!
  Comparatia numitului Dragnea cu cei doi dictatori este nepotrivita deoarece impostorul nu are
  decat interesul personal si -conjjunctural- influenteaza politica , pe cand ceilalti doi au avut -efectiv-puterea de decizie si au crezut sincer in ideea falsa a socialismului si comunismului…..

 3. Eu te-am făcut, eu te omor! Cam așa ar suna rezumatul involuției PSD de la Năstase la Dragnea. Primul, așa corupt cum era, a făcut eforturi reale pt. intrarea în UE, cel de-al 2-lea ne-a pus în fața ușii de EXIT. Ce a evoluat de atunci e mărimea coruptiei. Moștenirea mătușii Tamara pare un bacșiș pe lângă acumularile mustăciosului. Suntem de râsul lumii că nu suntem în stare să ieșim 1 milion în stradă să îi luăm de guler și să-i dăm afară din guvern și Parlament!

 4. Sa va zic un secret : Unio Trium a fost abrogat! Puteti umbla si pe trotuar nu numai pe Calea Vacii !!
  Ba si al doilea secret : da FDGER a cerut6 sa fie continutor al Deutsche Volksgruppe in Rumänien.
  Asta nu este calomnie ci adevar…
  Si meditati asupra voirbei qui nomina ora

 5. eI …domn profesor dom profesor …
  Din Wiki Ordinul sovietic de deportare avea în vedere toți bărbații cu vârstele cuprinse între 17 și 45 de ani și toate femeile cu vârste între 18 și 30 de ani. Erau excluse numai femeile gravide, cele cu copii de sub un an și persoanele inapte de muncă. La 13 ianuarie 1945, când ridicarea germanilor începuse în București, Brașov și Timișoara, guvernul Rădescu a înaintat o notă de protest către vicepreședintele sovietic al Comisiei Aliate de Control pentru România, generalului Vinogradov. În notă se arăta că Tratatul de armistițiu (încheiat la 12 septembrie 1944) nu prevedea deportări și că industria românească avea de suferit în urma deportării unei forțe de muncă atât de numeroase, în special a unui procent ridicat din forța de muncă calificată, din sânul populației germane. În încheierea notei, Rădescu sublinia aspecte umanitare: soarta femeilor și a copiilor rămași acasă. Deoarece reacția SUA la deportările ordonate a fost firavă, iar cea a Angliei reținută, autoritățile României ocupate de armata sovietică nu au avut niciun mijloc de a se opune dispoziției sovietice de deportare.

  Deci in ianuarie 1945 Ghita Dej nu era inca factotum..
  Si mai ales in ianuarie 1945 Romania era , neoficial dar de facto, ocupata de RKKA .
  Armata romana, partea combativa era in Vest si lupta in Budapesta si Cehoslovacia. Cam slab dotata … Armata din tara … putina si prost dotata.
  In aceste conditii se putea zice „Ni haciu ! Iditi ciort!!” ? Da.. numai daca doreai sa devii a a XVI , a XVII si poa XVIII republica sovietica si sa vizitezi padurile estului f indepartat ….
  Caz in care dvoastra v-ati fi dat doctoratul la Irkusk cu o teza despre Lermontov …

 6. Geez, Ser Mircea! Defetist much? Romania a mai avut patzachini la conducere, dar tot isi revine pana la urma. Nu sta catamai namila de tara in Iohannis.

 7. Am alta perspectiva decat autorul, desi concluzia ar putea fi aceeasi. Suferim, la ora asta, de o boala numita „fake” sau ipocrizie endemica.Presedintele s-a transformat in procuror, politicienii in juristi, juristii in politicieni, masmedia in neprihaniti, calugari si maicute, comentatorii in jeluitori si formatorii de opinii in manipulatori, etc, etc. Nu ne mai facem meseria pentru care am fost pregatiti, alesi, votati. In an centenar presedintele, garantul unitatii noastre, se straduie din rasputeri sa ne dezbine, nu face nici o incercare de unire, nici macar de mediere. Ne aruncam poalele peste cap in public, si nu numai in fata celui autohton, ci si la nivel european sau mondial.Si cu tot circul asta, ei doresc sa fie votati din nou si din nou. Pai, chiar ne credeti idioti? Prevad ca vor fi surprize mari la viitoarele alegeri. Una din ele este ca vom avea o femeie presedinte, una care va da clasa tuturor pretendentilor ce se viseaza barbati.

 8. Imi pare rau dar reactia presedintelui este tardivă. Raul a fost deja facut. Daca cineva ar putea transmite mesajul ca Romania nu este inca o cauza pierdută, aceea ar fi societatea civila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Bursa din America – gazda unicornilor

Listarea UiPath a încântat publicul avizat din România, unde s-a comentat în termeni de ”o listare de succes”, ”finanțare de miliarde”, ”avalanșă...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Și în România este confirmat începutul declinului pandemiei Covid-19 (Actualizat)

După o așteptare nu agreabilă, evoluțiile de după 20 aprilie au început să devină pozitive și la nivelul ratelor de mortalitate iar cele două curbe și-au armonizat mișcările descendente. Armonizarea nu a survenit după două săptămâni, cum era de așteptat din evoluțiile anterioare şi din alte ţări, ci după trei săptămâni, cea de a treia consemnând o surprinzătoare recrudescență a mortalității.

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro