joi, ianuarie 20, 2022

România, revenită în era bănuielii

Două mari scandaluri au atras atenția opiniei publice și a presei în cursul săptămânii ce se încheie. Ambele au avut drept protagoniști foști miniștri ai Sănătății, nici unul medic de profesie.
Dacă aș suferi de mania scenariilor de care este marcat până în măduva oaselor așa-zisul „maestru” Ion Cristoiu, aș zice că unul a fost inventat pentru a deturna atenția care se cuvenea acordată celuilalt. Iar cum cel care o are ca protagonistă pe doamna Sorina Pintea a fost primul, aș putea afirma, dacă aș fi iresponsabil și aș vorbi în absența dovezilor, că PSD sau PNL (cum doriți sau cum vă place) a fost acela care a creat în laboratorul său de dezinformare și manipulare a opiniei publice falsul scandal ce îl are în centru pe dl. Vlad Voiculescu.
În realitate, cele două scandaluri nu au în comun decât ocupațiile, mă rog, demnitățile mai vechi ale celor doi protagoniști. În rest, nimic. Doamna Pintea și-a făcut totul cu mâna și cu gurița ei proprii în clipa în care pretins și a încasat o mită despre care se poate spune pe drept cuvânt că este super-tare. Domnul Vlad Voiculescu plătește, total nedrept, dar cu exemplară demnitate, oalele sparte, respectiv consecințele păcatelor din tinerețe ale tatălui domniei-sale. În plus, dacă despre colaborarea cu Securitatea a d-lui Voiculescu senior, tatăl fostului ministru, pare-se că se știa încă din 2014- există în acest sens o decizie a CNSAS pe care „beneficiarul” ei nu a contestat-o și care se poate consulta pe site-ul respectivei instituții- despre acutele tendințe șpagomane ale fostului manager al Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare nu s-a aflat decât cu ocazia flagrantului despre care au apărut informații la finele săptămânii trecute. Că mai apoi lumea a început să vorbească și să spună că ceea ce s-a petrecut săptămâna trecută avea antecedente e cu totul altă poveste.
Ce șochează în cazul în care cele două situații, altminteri complet diferite, sunt mixate? Că în vreme ce sunt mulți cei ce plâng de mila doamnei Pintea, că, din câte am aflat, la Baia Mare s-a pregătit o manifestație de sprijin și de apărare, poate că și de rugăciune în favoarea sus-numitei care nu s-a simțit deloc rău să pretindă și să încaseze o mită consistență (unde e doamna Lucia Hossu-Longin să ne anunțe că va face un episod special al Memorialului durerii, unde sunt cei care ar putea merge cu nerușinarea până a o compara pe șpăgară cu doamna Doina Cornea?) extrem de mulți și nu oricine sunt cei ce s-au grăbit să îl pună la stâlpul infamiei pe dl. Vlad Voiculescu. Care avea la Revoluție nici mai mult, nici mai puțin decât 8 ani și care nu avea la vremea aceea cum să știe nici de Securitate, nici de informatori și nici despre faptul că tatăl domniei-sale a ajuns să facă parte dintre aceștia. E adevărat, dl. Voiculescu jr. nu s-a lăudat în spațiul public cu greșelile din tinerețe ale tatălui domniei-sale, însă nici nu a încercat să facă uz de trecătoarele lui funcții publice ori de simpatia de care se bucura până mai ieri în ochii opiniei publice pentru a le ascunde ori încerca să le minimalizeze.
Ce vreau să spun? Că România pare să se fi întors iarăși cu susul în jos. Românii dovedesc înțelegere și milă pentru o individă căreia nu i-a păsat deloc de ei și a încasat pe seama funcțiilor pe care le-a deținut și pentru care a fost plătită din banii contribuabilului român, peste 120.000 de euro. În schimb, ni se anunță sfârșitul carierei politice a d-lui Vlad Voiculescu.
Să fiu bine înțeles. Nu îl cunosc personal și nu sunt prieten cu dl. Vlad Voiculescu. Ca să nu fiu acuzat de omisiune de autodenunț, recunosc că sunt, totuși, cu fostul ministru prieten pe o rețea socială. Cred că am interacționat o singură dată, dar nu a fost vorba decât despre un schimb de amabilități. L-am admirat pe Vlad Voiculescu pentru tot ceea ce a făcut în cele șase luni cât a fost ministru al Sănătății, pentru ceea ce face acum la Magic Camp. Mi-a făcut plăcere să îl revăd acum vreo zece zile în chip de unul dintre personajele principale ale filmului Colectiv. Dezgustat fiind de linșajul public căruia i-a căzut victimă cel care ne cere să îi spunem simplu, Vlad, am scris două-trei propoziții pe facebook în care îmi împărtășeam opinia. Am fost imediat pus la punct drastic de cineva din afara listei mele de prieteni virtuali care m-a acuzat că aș fi primit misiunea de a-i apăra pe securiști. Mai mult. Că îmi duc misiunea la împlinire. Puțin a mai lipsit să mi se spună că aș fi eu însumi securist.
Am revenit, așadar, în era bănuielii. Mai murdară, mai perversă decât aceea din trecut. Avem oare o vină pentru asta? Indiscutabil! Aceea că în anii 90 am ratat, păcăliți sau de voie bună, deconspirarea Securității. Care își trăiește acum a doua ei victorie. Cea despre care ne prevenea că va fi iminentă fostul disident Adam Michnik.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. In mentalul romanesc, copiii sunt judecati prin prisma parintilor.Dar sunt copii care incearca sa faca ceva mai bun decat au facut parintii lor si sunt altii care traiesc la umbra parintilor, denumite loaze. Mentalitatile de la noi sunt de ev mediu. Prin urmare, faptul ca dupa 1990 securitatea nu a fost complet desfiintata si vedem astazi aceste efecte negative. Apoi legea lustratiei care la noi nu a existat ca in alte tari foste comuniste. Iar despre fostul min. al sanatatii poate sa isi justifice toata averea?, pentru ca nu mai asa se pot vedea dimensiunile spagilor primite in timp si nestiute.

 2. desigur, copiii nu sunt vinovati de greselile parintilor, chiar daca uneori, prin firea lucrurilor profita d ele. Si pe contributors sunt autori cu parinti vinovati.

 3. Nu îmărtășesc neapărat opțiunile politice ale d-lui Vlad Voiculescu și, de aceea, declarațiile sale ca Ministru al Sănătății m-au umplut adesea de spaimă. Dar de spaimă nu pentru că ar fi un ticălos sau un simplu încremenit în comunismul de cumetrie ceaușist, ci tocmai pentru că acționează într-o direcție pe care o consider greșită în mod rațional și cu bună credință, în numele unor idei stimabile.

  Pentru un om vorbesc în primul rînd faptele, angajamentele onorate și abia apoi, dacă mai este nevoie, vorbesc părinții, rudele și cunoștințele. Cît timp nu există dovezi că d-l Vlad Voiculescu personal a mințit sau a generat prejudicii de un fel sau altul, aceste atacuri nu fac decît să restrîngă contribuția unui om activ, cu inițiative constructive la viața publică din România. Și dau un exemplu dezastruos celor tentați să încerce să se implice și să își construiască cinstit o viață mai bună în interiorul granițelor României.

  Cred să este cazul ca toți cei care încercăm să trăim și să ne realizăm în interiorul acestor granițe să dăm public dovadă de solidaritate și de acțiune hotărîtă împotriva calomniilor și insultelor indiferent de divergențe politice sau de antipatii de orice alt fel.

 4. Ce popor minunat !

  Cum este posibil sa puna cineva semnul egal intre cele doua cazuri?

  In primul, un fost ministru al sanatatii ia mita si este prinsa in flagrant. Jurnalisti ticalosi de la televiziuni ale unor turnatori la securitate o plang pe infractoare. Dar, atentie, acea individa, fosta ministra a sanatatii, are un fiu care a fost condamnat pentru trafic de droguri. O individa care fura de la sanatate si care a crescut un TRAFICANT DE DROGURI merita mila sau merita sa putrezeasca in puscarie?

  In cazul al doilea este vorba despre un individ al carui tata a colaborat cu securitatea.

 5. Domnule Morariu, vad ca ii plangeti pe umar lui Voiculescu. Tatal acestui Voiculescu credeti ca a turnat la securitate pe degeaba. A avut avantaje si el si toata familia lui, inclusiv acesta pe care il deplangeti. Aceasta mizerie morala care a invatat-o in familie iata ca acum la pus in postura de a apela la mijloace smecheresti (alegeri la pacaleala) pentru ai lua candidatura la Primaria Capitalei celui in drept sa reprezinte opozitia (Nicusor Dan). Apoi suparat a rasturnat vreo doua donite ca nu i-a iesit. Sa fim seriosi, cu oameni de teapa lui si a lui Dan Barna, nu avem nici o speranta. Dupa ce se vor vedea cu sacii in caruta vor bate palma cu mafiotii care sunt deja pe felie si vor spolia tara in continuare. Ce reforme? Va veni Barna sa faca reforme cu sora-sa si cu prietenii? Pe bune dreptate trebuie sa sufle oamenii si-n iaurt, e o mizerie morala in tara de pute pana-n China. Cat despre voi astia care va dati formatori de opinie si trageti oamenii de urechi cand se supara pe prietenii vostri va pot spune ca ar fi bine daca impostura ar durea.

 6. Pe sorina pintea o sustin nu numai cei care au luat sau iau spagi ci si cei care sint dispusi sa le ia si nu au luat . Asta este masa de votanti imbecili din Romania .

 7. Poate ar fi fost destul de potrivit dacă făceaţi o referire la 6 martie 1945, moment despre care NU s-a vorbit deloc în media românească. Asta da victorie ! În timpul acesta în Germania (fostă federală) i se ridică o statuie lui Lenin. Ce mai victorie ! Victorii după victorii. Probabil că nemţii vor să arate că au devenit proştii Europei (şi nu mai sunt periculoşi) .Pentru că după invazia autorizată de Merkel a milionului de migranţi tineri şi viguroşi, a urmat statuia lui Marx şi acum, iată, una a lui Lenin. Pe când şi una a lui… (nu aţi ghicit, nu a lui Hitler) ci a lui Stalin…?!
  Iar dacă chiar vreţi o analiză de caz particular cu Secu ieri şi azi, aveţi unul mai interesant – nu din generaţia trecută ca tatăl lui Voiculescu- ci din zilele noastre. Vedeţi cum informatoarea (cu hotărâre judecătorească de poliţie politică Holdevici Irina Alice a devenit gral de SRI postdecmbrist, iar pentru a o scuti de orice responsabilitate instanţe de grad superior „descoperă” că încălcarea drepturilor omului nu constituie un prejudiciu. Nu e mai interesant ?
  Lărgiţi-vă puţin perspectiva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro