luni, iunie 21, 2021

România, revenită în era bănuielii

Două mari scandaluri au atras atenția opiniei publice și a presei în cursul săptămânii ce se încheie. Ambele au avut drept protagoniști foști miniștri ai Sănătății, nici unul medic de profesie.
Dacă aș suferi de mania scenariilor de care este marcat până în măduva oaselor așa-zisul „maestru” Ion Cristoiu, aș zice că unul a fost inventat pentru a deturna atenția care se cuvenea acordată celuilalt. Iar cum cel care o are ca protagonistă pe doamna Sorina Pintea a fost primul, aș putea afirma, dacă aș fi iresponsabil și aș vorbi în absența dovezilor, că PSD sau PNL (cum doriți sau cum vă place) a fost acela care a creat în laboratorul său de dezinformare și manipulare a opiniei publice falsul scandal ce îl are în centru pe dl. Vlad Voiculescu.
În realitate, cele două scandaluri nu au în comun decât ocupațiile, mă rog, demnitățile mai vechi ale celor doi protagoniști. În rest, nimic. Doamna Pintea și-a făcut totul cu mâna și cu gurița ei proprii în clipa în care pretins și a încasat o mită despre care se poate spune pe drept cuvânt că este super-tare. Domnul Vlad Voiculescu plătește, total nedrept, dar cu exemplară demnitate, oalele sparte, respectiv consecințele păcatelor din tinerețe ale tatălui domniei-sale. În plus, dacă despre colaborarea cu Securitatea a d-lui Voiculescu senior, tatăl fostului ministru, pare-se că se știa încă din 2014- există în acest sens o decizie a CNSAS pe care „beneficiarul” ei nu a contestat-o și care se poate consulta pe site-ul respectivei instituții- despre acutele tendințe șpagomane ale fostului manager al Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare nu s-a aflat decât cu ocazia flagrantului despre care au apărut informații la finele săptămânii trecute. Că mai apoi lumea a început să vorbească și să spună că ceea ce s-a petrecut săptămâna trecută avea antecedente e cu totul altă poveste.
Ce șochează în cazul în care cele două situații, altminteri complet diferite, sunt mixate? Că în vreme ce sunt mulți cei ce plâng de mila doamnei Pintea, că, din câte am aflat, la Baia Mare s-a pregătit o manifestație de sprijin și de apărare, poate că și de rugăciune în favoarea sus-numitei care nu s-a simțit deloc rău să pretindă și să încaseze o mită consistență (unde e doamna Lucia Hossu-Longin să ne anunțe că va face un episod special al Memorialului durerii, unde sunt cei care ar putea merge cu nerușinarea până a o compara pe șpăgară cu doamna Doina Cornea?) extrem de mulți și nu oricine sunt cei ce s-au grăbit să îl pună la stâlpul infamiei pe dl. Vlad Voiculescu. Care avea la Revoluție nici mai mult, nici mai puțin decât 8 ani și care nu avea la vremea aceea cum să știe nici de Securitate, nici de informatori și nici despre faptul că tatăl domniei-sale a ajuns să facă parte dintre aceștia. E adevărat, dl. Voiculescu jr. nu s-a lăudat în spațiul public cu greșelile din tinerețe ale tatălui domniei-sale, însă nici nu a încercat să facă uz de trecătoarele lui funcții publice ori de simpatia de care se bucura până mai ieri în ochii opiniei publice pentru a le ascunde ori încerca să le minimalizeze.
Ce vreau să spun? Că România pare să se fi întors iarăși cu susul în jos. Românii dovedesc înțelegere și milă pentru o individă căreia nu i-a păsat deloc de ei și a încasat pe seama funcțiilor pe care le-a deținut și pentru care a fost plătită din banii contribuabilului român, peste 120.000 de euro. În schimb, ni se anunță sfârșitul carierei politice a d-lui Vlad Voiculescu.
Să fiu bine înțeles. Nu îl cunosc personal și nu sunt prieten cu dl. Vlad Voiculescu. Ca să nu fiu acuzat de omisiune de autodenunț, recunosc că sunt, totuși, cu fostul ministru prieten pe o rețea socială. Cred că am interacționat o singură dată, dar nu a fost vorba decât despre un schimb de amabilități. L-am admirat pe Vlad Voiculescu pentru tot ceea ce a făcut în cele șase luni cât a fost ministru al Sănătății, pentru ceea ce face acum la Magic Camp. Mi-a făcut plăcere să îl revăd acum vreo zece zile în chip de unul dintre personajele principale ale filmului Colectiv. Dezgustat fiind de linșajul public căruia i-a căzut victimă cel care ne cere să îi spunem simplu, Vlad, am scris două-trei propoziții pe facebook în care îmi împărtășeam opinia. Am fost imediat pus la punct drastic de cineva din afara listei mele de prieteni virtuali care m-a acuzat că aș fi primit misiunea de a-i apăra pe securiști. Mai mult. Că îmi duc misiunea la împlinire. Puțin a mai lipsit să mi se spună că aș fi eu însumi securist.
Am revenit, așadar, în era bănuielii. Mai murdară, mai perversă decât aceea din trecut. Avem oare o vină pentru asta? Indiscutabil! Aceea că în anii 90 am ratat, păcăliți sau de voie bună, deconspirarea Securității. Care își trăiește acum a doua ei victorie. Cea despre care ne prevenea că va fi iminentă fostul disident Adam Michnik.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. In mentalul romanesc, copiii sunt judecati prin prisma parintilor.Dar sunt copii care incearca sa faca ceva mai bun decat au facut parintii lor si sunt altii care traiesc la umbra parintilor, denumite loaze. Mentalitatile de la noi sunt de ev mediu. Prin urmare, faptul ca dupa 1990 securitatea nu a fost complet desfiintata si vedem astazi aceste efecte negative. Apoi legea lustratiei care la noi nu a existat ca in alte tari foste comuniste. Iar despre fostul min. al sanatatii poate sa isi justifice toata averea?, pentru ca nu mai asa se pot vedea dimensiunile spagilor primite in timp si nestiute.

 2. desigur, copiii nu sunt vinovati de greselile parintilor, chiar daca uneori, prin firea lucrurilor profita d ele. Si pe contributors sunt autori cu parinti vinovati.

 3. Nu îmărtășesc neapărat opțiunile politice ale d-lui Vlad Voiculescu și, de aceea, declarațiile sale ca Ministru al Sănătății m-au umplut adesea de spaimă. Dar de spaimă nu pentru că ar fi un ticălos sau un simplu încremenit în comunismul de cumetrie ceaușist, ci tocmai pentru că acționează într-o direcție pe care o consider greșită în mod rațional și cu bună credință, în numele unor idei stimabile.

  Pentru un om vorbesc în primul rînd faptele, angajamentele onorate și abia apoi, dacă mai este nevoie, vorbesc părinții, rudele și cunoștințele. Cît timp nu există dovezi că d-l Vlad Voiculescu personal a mințit sau a generat prejudicii de un fel sau altul, aceste atacuri nu fac decît să restrîngă contribuția unui om activ, cu inițiative constructive la viața publică din România. Și dau un exemplu dezastruos celor tentați să încerce să se implice și să își construiască cinstit o viață mai bună în interiorul granițelor României.

  Cred să este cazul ca toți cei care încercăm să trăim și să ne realizăm în interiorul acestor granițe să dăm public dovadă de solidaritate și de acțiune hotărîtă împotriva calomniilor și insultelor indiferent de divergențe politice sau de antipatii de orice alt fel.

 4. Ce popor minunat !

  Cum este posibil sa puna cineva semnul egal intre cele doua cazuri?

  In primul, un fost ministru al sanatatii ia mita si este prinsa in flagrant. Jurnalisti ticalosi de la televiziuni ale unor turnatori la securitate o plang pe infractoare. Dar, atentie, acea individa, fosta ministra a sanatatii, are un fiu care a fost condamnat pentru trafic de droguri. O individa care fura de la sanatate si care a crescut un TRAFICANT DE DROGURI merita mila sau merita sa putrezeasca in puscarie?

  In cazul al doilea este vorba despre un individ al carui tata a colaborat cu securitatea.

 5. Domnule Morariu, vad ca ii plangeti pe umar lui Voiculescu. Tatal acestui Voiculescu credeti ca a turnat la securitate pe degeaba. A avut avantaje si el si toata familia lui, inclusiv acesta pe care il deplangeti. Aceasta mizerie morala care a invatat-o in familie iata ca acum la pus in postura de a apela la mijloace smecheresti (alegeri la pacaleala) pentru ai lua candidatura la Primaria Capitalei celui in drept sa reprezinte opozitia (Nicusor Dan). Apoi suparat a rasturnat vreo doua donite ca nu i-a iesit. Sa fim seriosi, cu oameni de teapa lui si a lui Dan Barna, nu avem nici o speranta. Dupa ce se vor vedea cu sacii in caruta vor bate palma cu mafiotii care sunt deja pe felie si vor spolia tara in continuare. Ce reforme? Va veni Barna sa faca reforme cu sora-sa si cu prietenii? Pe bune dreptate trebuie sa sufle oamenii si-n iaurt, e o mizerie morala in tara de pute pana-n China. Cat despre voi astia care va dati formatori de opinie si trageti oamenii de urechi cand se supara pe prietenii vostri va pot spune ca ar fi bine daca impostura ar durea.

 6. Pe sorina pintea o sustin nu numai cei care au luat sau iau spagi ci si cei care sint dispusi sa le ia si nu au luat . Asta este masa de votanti imbecili din Romania .

 7. Poate ar fi fost destul de potrivit dacă făceaţi o referire la 6 martie 1945, moment despre care NU s-a vorbit deloc în media românească. Asta da victorie ! În timpul acesta în Germania (fostă federală) i se ridică o statuie lui Lenin. Ce mai victorie ! Victorii după victorii. Probabil că nemţii vor să arate că au devenit proştii Europei (şi nu mai sunt periculoşi) .Pentru că după invazia autorizată de Merkel a milionului de migranţi tineri şi viguroşi, a urmat statuia lui Marx şi acum, iată, una a lui Lenin. Pe când şi una a lui… (nu aţi ghicit, nu a lui Hitler) ci a lui Stalin…?!
  Iar dacă chiar vreţi o analiză de caz particular cu Secu ieri şi azi, aveţi unul mai interesant – nu din generaţia trecută ca tatăl lui Voiculescu- ci din zilele noastre. Vedeţi cum informatoarea (cu hotărâre judecătorească de poliţie politică Holdevici Irina Alice a devenit gral de SRI postdecmbrist, iar pentru a o scuti de orice responsabilitate instanţe de grad superior „descoperă” că încălcarea drepturilor omului nu constituie un prejudiciu. Nu e mai interesant ?
  Lărgiţi-vă puţin perspectiva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR...

In război cu Școala de Război

Pe 8 decembrie 1939, în prezența regelui Carol al II-lea și a membrilor guvernului, se inaugura la București noul sediu al Școlii...

Căderea în trecut: Partidul Comunist Chinez la 100 de ani

Regimul de la Beijing sărbătoreşte în luna iulie centenarul comunismului chinez. Fastul pregătirilor şi intensitatea propagandei sunt fără precedent, doar că exact...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro