A trebuit sa vina FMI si Banca Mondiala sa confirme cu voce tare ceeace stiu cu totii, chiar daca unii nu recunosc: “USL” din 2007-2008 a lasat economia Romaniei in prapastie, una dintre cele mai slabe economii din lume.
Afirmatia din titlu apartine reprezentantilor FMI si BM.
Şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks: „În 2009 aveaţi una dintre cele mai slabe economii din lume, iar acum vă situaţi într-o poziţie mult mai bună decât alte ţări din UE”. Este Jeffrey Franks “platit” de PDL? Cine ar crede asa ceva?
Peter Harrold, reprezentantul BM a declarat: „Suntem încântaţi să constatăm că, după doi ani foarte grei, vedem acum primele rezultate pozitive ale programului, primele semne ale reluării creşterii economice de pe o poziţie fiscală mult mai solidă şi una externă mult mai solidă. Programul pe care l-aţi întreprins în mod curajos cu cele trei instituţii internaţionale a fost unul foarte reuşit în această privinţă”.
Nu mai reiau toate datele economice, au fost tocate si rastocate. Nici faptul ca PNL n-ar fi rezistat la guvernare fara sprijinul PSD. USL s-a nascut inainte de 2009. USL-demo. Acum s-a formalizat doar.
Populismul desantat si dorinta de a castiga alegerile din 2008 cu orice costuri, a condus USL-demo la deficit de 5,5%, dublarea pensiilor si salariilor, fara o productie de marfuri si servicii vandabile si cu valoare adaugata importanta, ca baza rationala a acestor cresteri, la 40.000 de obiective de investitii incepute si neterminate. Contand doar pe bula imobiliara, pe banii capsunarilor si ultimele sume din privatizari (BCR). Fara autostrazi, fara infrastructura informationala, cu unitatile de management esentiale pentru absorbtia fondurilor europene neacreditate la Bruxelles. Asa ne-a lasat USL-demo. Cu pantalonii jos in fata crizei!
Daca nu era comparatia cu Grecia poate nu stiam unde am fost. Pe buza prapastiei. Iar Vosganian, in loc sa-si puna cenusa in cap si se ascunda in pustiu, se lauda ca reporneste Piata Universitatii si se leaga cu lanturi de troita de la Universitate. Si ca USL va reveni la conducerea tarii. Sa indatoreze tara pana la nivelul Greciei. 7% din PIB-ul Greciei reprezinta doar dobanzile! Si-a bagat singura gatul in latul datoriilor. Iar Germania isi rade in barba si zice ca s-a cam dus suveranitatea Greciei. Cine i-a pus sa-si sape singuri groapa? USL-ul lor. Aici doreste sa ne aduca USL-ul nostru. Bine, de promis promite ca va face din economie bici, care sa mai si pocneasca. Problema e cine mai crede astfel de basme.
Daca si Realitatea TV transmite declaratiile reprezentantilor FMI si BM, laudative la adresa actualei guvernari, inseamna ca ceva se misca in mentalul colectiv.
Prima miscare inteligenta a noii puteri instalate in 2008 a fost apelul la “jandarmul” mondial, FMI-BM-UE, care sa ne pazeasca de pacate populiste si sa ne dea si bani cu dobanda mica. Sub controlul si monitorizarea lui Jeffrey Franks, am reusit sa nu marim deficitul bugetar pana la cer, cum ar fi vrut PNL-Tariceanu, dupa modelul Greciei. Am redus cheltuielile bugetare si numarul de bugetari si mergem mai departe pe acelasi drum.
Economia isi revine incet, incet, nu dupa masuri de “relansare” economica initiate de guvern. Nici n-ar fi posibil asa ceva, guvernul nu este proprietar de mijloace de productie si nici nu are CSP la dispozitie. Isi revine prin reincrederea in care pietele internationale au capatat-o in Romania. Cresterea exportului, accesul lesnicios la pietele de credit, posibila revenire a fluxurilor financiare spre Romania.
Sigur, nu sunt toate in roz. Nu putem atrage fonduri europene, nu facem investitii suficiente, clientelele politice nu lasa prada din gheare, transparenta cheltuirii fondurilor publice se lasa asteptata, unitatile economice de stat ne trag in jos ca o piatra de moara. Arieratele reprezinta bila neagra cu care ne rusineaza FMI-BM. Premierul Emil Boc este prea slab, chiar molau, nu are curajul sa dea de pamant cu functionari guvernamentali prinsi cu mana in borcanul bugetar sau incompetenti, nu adopta in PDL masurile de integritate propuse de grupul Macovei. Eliminarea, prin lege, a contractelor cu statul pentru clasa politica. Limitarea functiilor politice la ministri si secretari de stat. Nu vedem ministri dati afara pentru ca nu fac investitiile prevazute sau nu reusesc sa atraga bani europeni. Incep sa apara promisiuni populiste desantate, cosul pensionarilor, mariri de pensii si salarii, toata gama de promisiuni obisnuite in perioade preelectorale.
Presedintele Basescu avertizeaza ca nu-si au locul si rostul mitele electorale si ca, pana la urma, populatia va intelege cine are dreptate.
Avem in fata un prag de maturitate pentru electoratul roman. N-o fi actuala putere cea mai performanta, dar alternativa este revenirea USL la putere, pentru a ne duce in situatia Greciei.
Din pacate, vom alege iarasi raul cel mai mic.
Când jumătate din milioanele alea de „căpşunari” se vor întoarce acasă (ei, momentan se descurcă pe acolo prin ţările calde în principal datorită existenţei statului ăla nesustenabilu’, welfare,cel pe care cu atâta mânie capitalistă îl înfieraţi) atunci să vedeţi succesuri. Ăştia, spaniolii cu ale lor restricţii sunt doar primul pas.
Mi-au plăcut cele 3 articole ale dvs. pe tema învăţământului. Sincer. Se vede profesionistul.
M-a frapat comentariul cu „…Invatamantul general, pana la 16 ani, este o chestiune de solidaritate socială”. Ce caută solidaritatea socială în ecuaţia asta, a dreptei pure şi dure pe care ne-o propovăduiţi? 4 clase sunt mai mult decât suficiente pentru ce „se cere” acum. Mai departe, există învăţământul particular. Cine şi-l permite, bravo lui, cine nu, la sapă, că s-a umplut ţara de putori, chiulangii şi hoţi. Astea ultimele sunt uin exerciţiu de empatizare cu ce susţineţi în articolele dvs. de propagandă, alea după care toţi sunt nişte nemernici, doar Mântuitorul anticomunist de la Anvers le ştie el pe toate şi ne conduce pe drumul Adevărului.
Scuze Emil, dar mesajul tau privind amenintarea intoarcerii a milioane de romani din „tarile calde” are un puternic accent de drob cu sare :)
Privind articolul, subscriu in totalitate, raul cel mare continua sa ramana pesede & co (indiferent ce culoare politica poate avea co) si nu vorbim de ideologie, ci de cleptocratia promovata de cancerul numit PSD.
@vlaston
„Daca nu era comparatia cu Grecia poate nu stiam unde am fost.”
Korrekt !
Cu alte cuvinte – daca nu faceau comparatia cu Grecia ai fi putut sa-ti dai singur seama de situatia reala, ceea ce ar fi fost o dovada a utilizarii capului propriu.
Numai un IMBECIL poate compara situatia Romaniei cu aceea a Greciei – si nenorocirea este ca se gasesc destui s-o faca si se gasesc si mai multi s-o inghita.
Nu multi – vreo 15% vlastoni din total alegatori.
Realiatatea este ca sunteti atata de orbiti de ideologiile voastre incat nu puteti sa vedeti mai departe ce se va intampla dupa prima actiune pe care o faceti. 4 clase sunt de ajuns cei care se duc sa dea la sapa e adevarat. Parca in capitalism exista si ideea ca investesti ca apoi sa ai profit din afacere, gresesc? Vrem noi sa avem o tara de oameni care dau la sapa? eu cred ca nu. Agricultura de azi daca vrei sa o faci performanta iti trebe unelte perfomante pentru care trebuie sa avem oameni calificati ca sa le intretina sa le manuiasca etc. Altfel o sa devenim o alta tara care isi vinde forta de munca la valoarea unui animal. Care ar fi diferenta dintre un magar care trage la o caruta si un om care trage la aceiasi caruta pt ca mai mult nu stie sa faca? Intelege comenzile mai bine? :)
De acord invatamantul nu trebuie sa devina un loc de refugiu pentru putori etc. Dar invatamantul trebuie sa fie gratuit atat cat se poate. Obtine calificarile doar cine poate. Adica cine invata etc restul putorilor exact acolo unde le e locul. Invata doar cine are bani a fost in evul mediu si este fapt dovedit ca nu nu a dus la nimic bun sau rezultatele au fost ata de slabe incat putea la fel de bine sa nu existe.
Propagandiștii actualei puteri îi critică pe „puturoșii de greci”, dar nu mișcă un deget pentru a vedea cum afluxul de bani din Occident poate totuși avea loc. Trebuie să vină bani de acolo și banii să fie puși la treabă, inclusiv să ne crească salariile. Dar acel aflux ar putea fi condiționat – zice ministrul de finanțe al Germaniei – de abandonarea suveranității și obiceiurilor balcanice.
Actuala putere este profund antieuropeană. În fapt afaceriștii din Bucale nu vor infrastructură, calificare pentru a se feri de concurență. Într-adevăr, o dată cu ratele de rambursare a datoriei pe care am făcut-o, va pleca o parte din capitalul străin. Salariile mizerabile nu îl ajută cu prea mare lucru.
Subscriu in totalitate articolului. E greu sa prezinti realitatea cand masinile de propaganda turuie la maxim 24/24 prin minim 2 guri grele de foc: RTV si A1,2,3.
Dreapta pura si dura. Desigur! Privesc in urma putin cu manie.In 2008 terminam facultatea(specializare economica la o facultate de stat) si lucram inca dinainte de a-mi da licenta. Dupa ce mi-am dat licenta am fost bombardat cu ofertele firmelor de pe un site de recrutare. Fiecare dimineata insemna o trezire relaxata, vedem oameni zabitori…chipuri senine. M-am inscris la master increzator ca lucrurile nu au cum sa dea gres pentru un tanar ca mine care muncea, crea plusvaloare si incet incet isi gasea un loc in societate. In toamna aleg sa imi schimb serviciul(motive pecuniare si ideea unei noi provocari) in alt oras si sa fac naveta, chiar daca cu ceva ani in urma parintii mei venisera in Bucuresti pentru un viitor mai bun atat al lor cat si al meu. 2009 Firma la care lucrasem anterior a sucombat subit.(era o microintreprindere, deci o posibila cauza forfetarul). N-am stat prea mult prin Ploiesti(mai 2009) si au inceput sa se clatine si acolo lucrurile. Am revenit in Bucuresti la o alta firma care aparent mergea bine. Nu trece mult timp ca incep sa se clatine lucrurile si aici. In martie 2010 satul de schimbarea atator locuri de munca intr-o perioada atat de scurta dar si presat de timp in a-mi finaliza lucrarea de disertatie aleg compromisul absolut, linistea unei firme de stat care culmea e printre putinele profitabile. Dau disertatia in iunie 2010. Zambetul si seninatatea din privirea colegilor mei disparuse difinitiv. Dupa zeci de aplicari pe site-urile de recrutare si cateva interviuri imi dau seama ca cele doua diplome vor mai sta o vreme „in rama”. Aflu ca si celalalte doua firme la care lucrasem s-au inchis . Deja devenisem tinta glumelor amicilor mei care culmea la 25 de ani inca traiesc pe spatele parintilor. Toti imi ziceau sa am grija ca sunt ghinionul absolut si sa nu falimentez si compania de stat la care lucrez. Zilnic ma zbat sa revin in sistemul privat, depun cv-uri, merg la interviuri, intreb cunostinte, si as fi in stare sa accept orice job care sa nu ma tina la birou, sa ma trimita acolo pe teren, delegatii licitatii ca in vremurile aparent bune. Am simtit nevoia sa scriu toate lucrurile acestea nu pentru a ma plange sau pentru ca nu am cui sa le spun, insa imi pare rau sa va spun,like-ul meu nu il veti primi. Prin prisma lucrurilor scrise aici poate sunteti tentat sa spuneti ca judec imatur, insa cand la sud de Dunare cresc veniturile cu 10-15% iar tie iti scad cu 25% te intrebi unde si cum se poate intrezari o schimbare in bine, cand tatalui meu doctor inginer i-au scazut veniturile in 2010 subit cu 40% ma intreb…si va intreb ce..bun mai poate fi bun in timpuri ca acestea? Fiecare guvernare mi-a aruncat praf in ochi cu privire la acea grea mostenire lasata de guvernarile anterioare. Din 2009 incoace insa simt o ura indreptata impotriva a tot ceea ce nu poarta culoarea „la moda” in vremuri ca acestea. In glasul intelectualilor de dreapta simt o tot mai mare deznadejde, insa dumneavoastra continuati sa ii sustineti pe acesti oameni, imi pare rau sa o spun insa sper sa nu aveti soarta lui Cioran si a lui Eliade(pastrand proportiile) si ei alti intelectuali coplesiti(si dezamagiti ulterior) de „binele” propus la vremea aceea de extrema dreapta.
Care sunt argumentele? In criza mondiala doreati ca noi sa fim o oaza de bunastare? Pe ce va bazati? Multi altii in situatia dv. au aplicat si au reusit la multinationale si au salarii bune si f. bune. Deci?
Argumentele… China si Turcia sunt tari cu crestere economica in vreme de criza.
1.baza de impozitare si taxare…. daca inloc sa majoram intr-un mod tamp impozitele am fi dezvoltat modalitati mai eficiente de colectare, precum tarziu s-a intamplat cu cea online, daca impozitul ar fi unul echitabil ex. un vecin plateste pentru o masina cu motor de 2,7 din 86 la fel de mult cat altul cu o masina noua cu cilindree comparabila,daca taxa de prima inmatriculare nu ar fi una aberanta si s-ar transpune intr-un impozit echitabil raportat la norma de poluare, poate ca bugetul incasarilor s-ar echilibra putin in roport cu necesarul de cheltuieli, nemaieɔistand restantieri.
2. toate firmele si toti turistii fug in Bulgaria. De ce? Raspunsul e universal valabil, nu pentru ca sunt lipsiti de patriotism ci pentru ca asa e in capitalism…se cauta facilitati. Firma fuge in alta parte si pentru un 2-3% in minus la impozit, iar turistul pentru un mic dejun inclus. De ce nu putem crea si noi acele facilitati? pentru ca suntem mai preocupati sa taiem in carne si oase numind asta masura sanatoasa. Unde e sanatatea acestei masuri, cand aici se pierd zeci..sute de miloane de euro? Deci cum e cu deficitul acela?
3. Dl profesor Silviu Negut ne-a spus la un curs de-al sau un lucru pe care nu am sa-l uit, pentru ca lucrurile sa mearga bine intr-un stat este esentiala bunastarea natiunii Apoi uitandu-se la noi a zambit citandu-l pe Vaclav Havel „reversul medaliei, democratia care nu da de mancare nu e buna”. La un moment dat guvernul anuntase o masura aparent buna, nu ii tin minte titulatura insa se referea la salarizarea unitara. Esti inginer debutant…treapta 1 castigi atat, esti sofer…castigi atat, politist castigi atat…s.am.d. De ce spun asta? pentru ca de cand lucrez la o compania de stat observ de ce nu merg lucrurile in Ministerul Economiei pentru care prestam servicii…din cauza ORGOLIILOR personale, ca si cum oamenii de acolo au de demonstrat ceva unii altora si nu au un scop comun.
Ma opresc aici, insa cu siguranta sunt mult mai multe.
Referitor la raspunsul dumneavoastra lapidar cu privire la angajarea intr-o multinationala pot sa va spun cu certitudine ca daca ati avea posibilitatea de a da timpul inapoi sigur nu ati face aceasta alegere.Personal am incercat si nu a functionat, nu m-am identificat cu ce se intampla acolo, de la programul prelungit, pana la uzantele epatarii ca mod de afirmare in colectiv.
Oricum motivele le vedem in fiecare zi pe strada, fie ca vorbim de yuppies, sau oameni trecuti de 30 de ani cu familie modul acela de lucru in multinationale,interzice viata personala de dupa serviciu, nemai punand la socoteala orele suplimentare neplatite.(pe aceasta cale multumim noului cod al muncii, o alta realaizare „sanatoasa” a guvernului actual), ori eu, cat si dumneavoastra sunt convins ca ne mai dorim, sa avem ocazia ca pe langa serviciu sa mai avem posibilitatea sa mergem la teatru,film, sa deschidem macar o carte pe saptmana, weekendul urmand sa fie dedicat familiei, iar nu proiectelor neterminate in timpul saptamanii. De curiozitate intrebati un tanar care lucreaza intr-o astfel de companie care a fost ultima carte citita, sau cand a iesit ultima oara la teatru. Veti ramane surprins cand va da din colt in colt sau va veni cu un raspuns evaziv.
Domnule profesor in sperata ca raspunsul meu, nu v-a suparat prea tare, sper sa intelegeti asertiunea mea putin poate prea de stanga, insa cei tineri si multi pe termen lung chiar au nevoie de „raul cel mai mic”.
Scuze, dar ce facultate ziceai ca ai terminat? In domeniul economic? Pentru ca, dupa afirmatiile din postari este greu de determinat. Chiar asa „multa carte” se invata la facultatile de economie?
Scuze, nu comentez postarile pentru ca nu ar avea rost. Nu avem limbaj comun (in economie ma refer). Cu toate ca ai terminat o facultate de economie nu intelegi economia. Doar buzunarul propriu din pacate.
Imi cer scuze, insa nu am prea inteles tentativa ta de gluma nereusita.
1. ce anume ti-a relevat ca nu am invatat prea „multa carte”?
2. de ce nu inteleg economia? Pentru ca incriminez faptul ca se darama totul in jur neconstruindu-se nimic la loc?
Imi dau seama dupa cum sunt sanctionat verbal ca ori stau de vorba cu ceva simpatizant fanatic dar gaunos ori trebuie sa fie vreo ironie ieftina poastarea ta. Sper sa fie a doua totusi!
Scuze ca intervin: „neconstruindu-se nimic la loc?” Adica, cine neconstruindu-se nimic la loc? Statul, guvernul? Daca n-ar trebui sa dea bani pe salarii bugetare si pensii ar avea bani si de investitii in infrastructura. Ca in rest, nu e treaba lui sa construiasca firme, companii, Doamne fereste. Sa scape si de astea pe care le are. De construit companii e treaba cetatenilor, cat pot si vor. Iar statul, cand va micsora propriile cheltuieli de autointretinere, va construi autostrazi si infrastructura rurala. Atat.
Trebuie sa separam foarte clar care e treaba statului si care a cetatenilor. Ca asa, sa aruncam vina de la unii la altii, ne intoarcem in prapastia, de care abia am scapat.
Dle Vlaston,
Nu le luați pe toate în serios! La dl R. Popescu a fost doar o „tentativă de glumă… reușită”.
Razvan, asa se munceste in multinationale. Asa se munceste si in vest! de ce la noi se sta peste program? NU SE STA, ci se recupereaza suetele, pauzele de tigara, solitaire sau alte jocuri, pauza de O’Lays, etc. Iar posturi de inspectori nu prea sunt disponibile. PS. Intreaba-ti prietenii de prin Canada, USA,UK cand au citit ultima carte sau cand au fost la teatru IN TIMPUL SAPATAMANII! vei fi surprins. Poate ultrasimplific dar mi se pare ca vrei salariu ca in Germania pe impozite si munca ca in RO! PPS. PIB per capita in China e mai mic decat in RO, si nu cred ca poti compara judetul Vaslui cu inima Anatoliei. Nr. de firme in Bulgaria? cateva sute in trei ani. (fata de 750 000 in RO). Turism? Ai dreptate, dar daca PRIVATII din turism isi sapa groapa de ce trebuie impiedicati pe bani publici?
Da, e frustrant, Razvan. Dar e o consecinta logica a atitudinii noastre balcanice dintotdeauna, a jafului din ultimii douazeci de ani si a conjuncturii pe plan mondial. Nu like-ul e important, ci sa gasim in noi insine resurse pentru a munci si trai in continuare cat mai decent . Poate daca incercam sa facem curatenie fiecare in jurul lui, ne vom pastra demnitatea si vom avea satisfactii si in plan economic peste ceva timp
„Trebuie sa separam foarte clar care e treaba statului si care a cetatenilor. Ca asa, sa aruncam vina de la unii la altii, ne intoarcem in prapastia, de care abia am scapat.”
D-le profesor, ne invartim in jurul cozii….una dintre legile economiei spune ca statul are rol regulator in economie. La noi insa se intampla asta la modul figurat.(scuzati aluzia insolenta). Totul trece prin autoritatea statului.El reglementeaza, administreaza si distribuie. Cateva exemple… vrei sa construiesti o casa, vrei sa incepi o afacere, vrei bani europeni… astepti cu lunile pentru aprobari, totul este regelemntat de catre institutiile statului.
Pe de alta parte aveti perfecta dreptate, ca sa poata construi din resurse proprii, ar trebui sa elimine din cheltuieli. Dar nu ar fi ideal sa elimine si cheltuieli si sa colecteze venituri inzecit mai mari creand facilitati? Cat vor putea duce greul societatile interne care asigura cresterea economica, tianand cont ca ele sunt dependente de capitalul strain iar statul nu prea face eforturi sa il atraga? Un eɔemplu: Daca statele europene isi revin din criza, oare cumparatorii europeni vor mai prefera Dacia? Vor mai fi vanzari record?
Daca nu ne trezim la timp o sa picam cu totul in prapastie, iar acum iesim pentru ca asta e conteɔtul global, nu pentru ca s-au luat masuri economice „sanatoase”.
Asadar revin la urarea sincera de mai sus, sa nu ramaneti profund dezamagit de cei pe care ii sustineti, cand se va afla adevarul si despre ei cum s-a aflat despre „usl-demo”.
@Razvan popescu: nu mai astepta totul de-a gata, sa iti faca Statul, sa dreaga Statul… Suferim prea mult din cauza asta, ca si natie. Ca ne-am invatat asa…..
E greu insa e singura varianta viabila care poate duce spre succes. Cu atat cu cat spui ca ai doar 25 de ani – adica o viata inainte.
Succes!
Vi se pare ca astept de la stat ceva in conditiile in care eu tot incerc sa revin in privat, si in conditiile in care am la varsta mea deja 6 ani vechime in munca? Sau in conditiile in care spun ca el(statul) isi da singur cu tesla incetinind procesul de redresare si afirmare prin politici nepotrivite? Nicidecum, eu unul imi stiu lectia foarte bine, Nu astept sa vad ce poate face statul pentru mine, vad ce pot face eu pentru el ca sa il parafrazez pe un presedinte american, si asta prin munca cinstita, impozite platite la timp si chiar actiuni de voluntariat.
Asa este am 25 de ani, vreau sa muncesc sa ma afirm si sa fiu cetateanul unei tari care sa imi inoculeze macar un dram de mandrie si emotie cand ii pronunt numele, si cam asta cred ca si-au dorit toti cei care s-au lasat pagubasi si au plecat.
@razvan. Ai citit la Marx despre rolul regulator? Ia descrie-mi cum impiedica statul american falimentul celor neviabili economic? sau UK? da-mi si respectivul citat din programul economic USL!!!
Nu am citit Marx spre rusinea mea, insa ca sa iti raspund la a doua parte a intrebarii cu privire la cei neviabili economic nu este mentionat nimic in programul de guvernare al usl. Nu cunosc politica SUA si nici UK insa milioanele pompate in sistemul bancar si al asigurarilor m-ai ridicat si mie ceva semne de intrebare la vremea aceea.
Programul USL este o alaturare de principii care incearca sa sintetizeze o viziune comuna a celor doua partide.In trecut unii au promis 15000 de specialisti, altii au promis salarii mai mari pentru profesori, unii vin cu masuri de stanga cand ei teoretic sunt partid de dreapta s.a.m.d. Inca de la 18 ani de cand am avut drept de vot pentru mine programele electorale ale partidelor au avut rol strict consultativ, nu am votat candidatul mai simpatic ci programul mai putin mincinos si mai ancorat in realitate.
Inca din adolescenta am fost animat de idei de stanga, pana si muzica pe care am ascultat-o avea accente indreptate catre problemele sociale (vezi formatii precum the clash) intrucat stanga asa cum am descoperit-o eu este orientata catre cei multi iar dreapta mai mult catre elitisti, insa nu am avut curajul de a face pasul spre un partid politic pentru ca la noi nu exista autenticitate in niciuna din cele doua directii politice.
Da, da` totusi, nu traim ca in Germania.
„Vreau o tara ca afara” vreau- vreau -si numai-vreau.
Domnule Profesor,
Este de apreciat efortul dumneavoastra de a demonstra ca in 2008-2009 economia României era in prapastie.
Toata lumea simtea asta si atunci, doar politicienii negau de zor evidenta!
Eu cred ca omiteti sa spuneti ca politicienii acelui moment nu erau prea responsabili…. asa cum nu sunt nici astazi- as zice eu.
Va propun o excursie critica spre afirmatiile din anul 2008 ale d-lui Presedinte Basescu….
Le puteti savura citindu-le la:
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-4995990-traian-basescu-asigur-profesori-legea-majorarii-50-salariilor-respectata-indata-instalat-noul-guvern.htm?cfadac=
Data: Joi, 30 octombrie 2008.
Puteti gasi celebra afirmatie -scoasa de obicei din context- „Romania refuza sa intre in criza”!
De fapt domnnul Basescu a spus:
„E usor sa scazi rating-ul pentru Romania cand nu ai prevazut ce se va intampla in SUA. Banci cu trei de A s-au prabusit, iar Romania refuza sa intre in criza”.
Eu va propun sa comentati afirmatia urmatoare:
„Nu sustin ca Romania nu va fi afectata. Acest lucru se vede deja. Sustin ca putem utiliza toate parghiile de care dispunem pentru ca Romania sa nu fie afectata de criza. Avem resurse, ne mai trebuie doar vointa si cap”
Exact cum spuneti, “USL” din 2007-2008 a lasat economia Romaniei in prapastie, una dintre cele mai slabe economii din lume.
In conditiile astea, cum putea Romania sa nu fie afectata de criza?
Era o gluma? Eram glumeti cu criza- ceva de genul „Divertis”?
Si ce resurse aveam, daca eram in prapastie?
Am avut vointa de a folosi resursele si parghiile de care vorbea d-l Basescu?
Va raspund ca la vremea respectiva s-au pacalit in aprecieri specialisti celebri, de la FMI, BM, UE, etc. Nici acum nu se stie ce ne asteapta in plan economic, la nivel global. America decide azi, maine, ce va fi. Asa ca voiati sa faca exceptie un nespecialist, Basescu? Nu ce spunea la un moment sau altul e important. Important este daca am iesit din recesiune cu costuri suportabile. Si asta se intampla. Creste in continuare consumul de carburant???, cresc vilele in jururl oraselor???, isi revin achizitiile de masini???hipermarcheturile prospera, aglomeratie mare spre litoral si munte????
Nu discutam despre un exercitiu teoretic in care „s-au pacalit in aprecieri specialisti celebri, de la FMI, BM, UE, etc.”.
Nu discutam nici despre priceperea domnului Basescu- un nespecialist, cum spuneti si dumneavoastra, care macar nu are pretentia de a fi specialist!
Intrebarea – absolut fireasca- este daca la sfarsitul anului 2008, pentru specialisti sau pentru nespecialisti, era sau nu era cunoscuta situatia economica a Romaniei?
Hai sa fim seriosi, a trebuit sa vina reprezentantul FMI sa ne confirme ca in 2008-2009 am fost in prapastie?
Si imediat avem o revelatie, “USL” din 2007-2008 a lasat economia Romaniei in prapastie, una dintre cele mai slabe economii din lume?
Da, eram in prapastie- era evident asta si atunci- pentru nespecialisti si pentru specialisti, dupa cum a fost evident ca politicienii (de toate „culorile”-sau mai degraba de nicio culoare!) nu doreau sa recunoasca evidenta.
De ce? din nepricepere, spuneti dumneavoastra? Nu cred, mai degraba din interes- zic eu!
In toti acesti ani, cei ce ne conduc au vorbit despre situatia economica vrute si nevrute, au negat criza pe care o vedea si simtea toata lumea, au facut cate ceva- foarte putin din ce trebuia facut, mai mult decat ar fi facut „ceilalti”!
Nu este un motiv sa ma extaziez privind gradul de responsabilitate al niciunei tabere.
O mica deosebire: USL-demo a avut si bani, nu putini, pe o crestere de 8%. Unde sunt? Cine a furat mai mult? ca asta e deosebirea. Sa ai bani si sa-ti bati joc de ei.
cu masurile impuse in de cei din afara Romania va fi in faliment anul viitor. sau probabil considerati ca nu va fi asa?
FMI, BM nu vor recunoaste ca e asa:). nu au interes. da-probabil vom avea crestere economica -dar nu se va vedea in veniturile populatiei, doar in cresterea prapastiei dintre bogati si saraci:).
Fara masurile impuse de afara intram in faliment de mult. Economia mondiala cu piete globalizate, depindem unii de altii. In veniturile populatiei se vede performanta muncii. Daca nu in tara, in alte tari.
Cu tot respectul,dl. SV nu pare să aiba cunostinte economice si financiare si nici onestitatea sa poata sa-si dea cu parerea credibil.
Abordarea merge pe o logica ce utilizeaza afirmati asociate reprezentantilor UE,fmi, BM si altora , precum si opinii personale, în loc de constatari si concluziirapoarte ale institutiilor cu competente, din studii si analize ale unor specialisti-
sau de o analiza proprie cu un referential clar.( din programe de partid,din programe guvernamentale, de performanta guvernamentală etc)
Mai mult titlul articolului nu se coreleaza cu continutul acestuia.
Semne ca lucrurile incep sa mearga putem gasi in discursurile politicienilor.
Din 2009 de cand au iesit de la guvernare, ma refer la PSD, nu au facut nimic decat sa critice si sa incerce sa dea jos guvernul. acum, cand toate institutiile astea credibile, sau muuult mai credibile decat USL si PDL la un loc, au inceput si ei sa spuna ca „sustin masurile impuse de FMI”, ca „ar putea sustine un guvern de tehnocrati” bla-bla-uri d-astea.
din pacate, marea problema nu o reprezinta ponta & co., ci o reprezinta marea majoritate a celor care se uita la tembelizor si nu gandesc. nu-si dau seama ca de 7 ani tembeliziunile alea nu au facut decat sa toate si sa arunce cu noroi in guvern (aceeasi strategie ca pe timpul lu’ constantinescu).
(alt) din pacate, este faptul ca nu avem o alternativa zdravana, iar pdl-ul are o imagine foarte erodata, de fapt asta e singurul lucru pe care mizeaza USL-ul, pentru ca ei solutii nu au, oameni nu au, imagine nu au, iar daca PDL vrea sa castige, trebuie ca pana la alegeri sa faca ce nu s-a facut in romania in 20 de ani (sau sa fure la alegeri mai mult decat s-a furat in 20 de ani adunat).
E greu de furat la alegeri, acum cu numaratorile astea paralele. Iar diaspora nu se va deranja, in numar mare, sa voteze. Vom alege iarasi raul cel mai mic. Care va fi acela? Vom vedea…
Ba o sa ne deranjam. Cum ne-am deranjat si pana acum. Speram sa le reuseasca si legea votului prin corespondenta pana la anul si promitem sa salvam dreapta romaneasca.
Stimate Domnule Vlaston,
Poate aveti dreptate in privinta Diaspoeri insa nu uitati….noi am fost cei care am facut votul final, mai ales cei de peste Ocean. Nu multi din pacate insa…suficient! In Toronto la Consulat s-a votat mai mult dupa ce a sarit in sus „Miaela dragostea mea!”, la fel si in Montreal, etc.
Poate din cauza asta anumite forte politice din RO nu doresc un sistem de vot prin corespondenta pentru Diaspora pentru ca i-ar dezavantaja (Nastase, Antonescu & Co)
Partidele mari din Romania isi deschid toate filiale in diaspora: Spania, Italia, UK etc. In felul asta diaspora romaneasca este „capacitata” politic…si va vota in numar mult mai mare decat pana acum- cand votau doar cativa din „constiinta civica”.
e complicat sa iei masuri de dreapta si sa casigi alegeri cand 51% din populatia RO cred ca „….comunismul a fost o idee buna, dar gresit aplicata”. Tot 41% din populatie crede ca Soarele se invarte in jurul Pamantului. Date fiind cifrele: e o coincidenta ca bazinul electoral al PSD e cam 35-39%? e o coincidenta ca numai 40% iau bac-ul? e o coincidenta ca % ajutoarelor sociale e tot cam 40% ?
SALARII
Traian Băsescu, 2010:
„Politicienii au făcut ce i-a dus capul, singurul lucru la care i-a dus capul a fost să dubleze salariile”.
Băsescu Traian, 2009:
„În mandatul meu, salariul mediu a crescut de la 815 la 1880 de lei”.
PENSII
Traian Băsescu, 2010:
„Atât i-a dus capul pe politicienii români: să dubleze pensiile”.
Băsescu Traian , 2009:
„Tot în mandatul meu, pensia medie a crescut de la 230 la 700 de lei”.
AJUTOARE
Traian Băsescu, 2010:
„Atât i-a dus capul pe politicienii români: să inventeze 222 de categorii de ajutoare sociale”.
Băsescu Traian, 2009:
„Şi tot în mandatul meu, pentru cei 1,5 miloane de bătrâni pensionari care au lucrat toată viaţa la CAP s-a introdus pensia minimă garantată de 350 de lei”.
Poate ne explicati dle Vlaston, cum este cu aceste declaratii ale Presedintelui Basescu facute in 2010(dupa castigarea unui nou mandat la Cotroceni) si cele din 2009, in campania electorala prezidentiala pentru fotoliul de la Cotroceni!! Adaugati si Legea majorarii salariilor profesorilor cu 50% din 2008 cand desi Tariceanu s-a impotrivit argumentand ca nu sunt bani, Traian Basescu l-a jignit efectiv spunand ca nu stie sa gospodaresca banii, ca nu are prioritati!!!
Asta fiindca tot acuzati Dvs opozitia actuala de populismul care a dus Romania in dezastrul actual.
Dar nu spuneti nimic despre cele de mai sus, nu spuneti nimic despre imprumutul de 20 miliarde Euro de la FMI in timp ce din cele 37 miliarde Euro aflati la dispozitia Romaniei pana la 1 ianuarie 2013 Romania a bsorbit aproximativ 1 miliard Euro(UNUL singur!!), asa cum afirma Dl Barosso(cam 3% din totalul fondurilor aflate la dispozitia Romaniei!!
La fel, nu spuneti nimic ca daca nu venea atunci in minunata luna mai 2010 FMI la Bucuresti sa-i spuna lui Traian Basescu ca Romania e-n faliment, azi eram mai rau ca Grecia. Niciodata in 2009 si pana in mai 2010 nici Dl Basescu si nici Dl Boc NU au spus nici o vorba despre situatia grava a finantelor Romaniei, dimpotriva cu 2 zile inainte de iesirea la TVR a lui Basescu in mai 2010 cand a anuntat scaderile de salarii si imprumutul masiv de la FMI, reiau cu 2 zile inainte Dl Boc inca ne asigura ca Romania are bani de salarii si pensii, numai televiziunile mogulilor mint poporul cu televizorul!! De se intrebau toti analistii ce naiba s-a intamplat in cele 2 zile!!!
Firava crestere economica a Romaniei se datoreaza EXCLUSIV cresterii exporturilor, datorate cresterii volumului de comenzi din vest primite de multinationalele din Romania!! Ori exporturile Daciei, Nokiei, Petromului nu au nimic cu Guvernul Boc, care se impauneaza ca nu stiu ce masuri a luat ptr cresterea economica a Romaniei!!
Dimpotriva, companiile de stat unde Guvernul este responsabil sunt la niveluri uriase de pierderi si arierate, ori in cei aproape 3 ani de cand e la guvernarre Guvernul Boc NU a facut NIMIC cu aceste companii, locuri caldute pentru clientela portocalie si pusculita de partid in campaniile electorale!!
As putea continua cu multe argumente, dar va reamintesc un singur lucru, acea afirmatie a fostului Ministru de Finante, Sebastian Vladescu din 1 iunie 2010:
” Sebastian Vladescu: Era foarte usor sa mintim in continuare si sa ne mai imprumutam vreo sase luni .” !!!!
Sau cu afirmatiile Dnei Udrea si ale Dlui Blaga care intrebati la emisiunea „Dupa 20 de ani” de la PRO TV daca la inceputul guvernarii au cunoscut situatia grava a finantelor Romaniei, au raspuns DA!!
Ori, in tot anul electoral prezidentiabil 2009, Dl Basescu si Dl Boc NU au pus un cuvant despre situatia grava a finantelor Roamniei, dimpotriva mereu auzeam ca Romania este ferita de criza, cand criza bantuia in lume iar mediul privat din Romania concedia masiv inca din noiembrie 2008!!!
Cum ii vedeti Dvs dupa aceasta repunere in secna a lucrurilor pe dl Traian Basescu si pe dl Boc??!!
Iar „miscarea inteligenta” de care vorbiti, adica imprumutul de la FMI era tot ceea ce puteau sa faca atunci cand au vazut ca NU mai au bani!! Ce aveau altceva de facut?! Cand nu ami ai bani, te imprumuti, pentru asta exista FMI, exista banci, nu-i deloc inteligenta!! Inteligenta era daca in 2009 ar fi facut ceva, cum nu o data a pus Dl Adrian Vasilescu de la BNR care a afirmat raspicat ca masurile de austeritate se datoreaza LIPSEI de masuri in 2009, cand toate tarile UE au laut masuri preventive si urgente!! Numai ca Romania era in campanie electorala prezidentiala si de suflau o vorbulita nu ma locuia Dl Basescu azi la Cotroceni!!
Adica, platim si azi ca si in cei 20 de ani pretul minciunii si populismului politicienilor romani, de toate culorile, inclusiv culoarea portocalie, se pare cea mai incompetenta si mai corupta.,
Era vorba de „jandarmul” FMI. Ca bani puteau lua si de pe piata libera…
Scuzati-ma, ati raspuns cam cum raspund comentatorii sustinatori infocati de PDL de pe forumul HotNews sau cum raspund PDListii trimisi de partid la televiziunile mogulilor cu sarcina scrisa de Dna Anastase sa apere PDL si sa atace opozitia!!!(alde neuitatul Domn Hoara sau inegalabilul Domn Talmacean sau tenacii Domni Visan si Popoviciu, ca artileria grea a PDL fuge ca de dracu’ sa apara la televiziuni – cum le-a cerut Presedintele Basescu nu o data – sub tirul intrebarilor moderatorilor despre „succesurile” guvernarii PDListe!!)
Comentariul meu este foarte concret, Dvs ati raspuns cu opozitia-n condei!!!
Tema comentariului Dvs este populismul opozitiei, dar nu mi-ati raspuns defel la comentariul meu care incepe cu populismul evident si evidentiat in comentariu al Presedintelui Traian Basescu, care nu este cu nimic mai scuzabil decat al opozitiei!!!
D-aia suntem unde suntem dupa 20 de ani, pentru ca daca la Boc sau Oltean nu ma astept sa vada lucrurile altfel decat portocaliu, ma astept in schimb ca noi ceilalti sa vedem lucrurile indiferent de culoarea politicului si asa am putea vedea ca cei care ne guverneaza acum nu sunt cu nimic mai buni decat cei din opozitie, dimpotriva parca coruptia si minciunile si incompetenta si clientelismul au inflorit in perioada guvernarii PDListe….
Alegerile din 2012 nu vor aduce mari schimbari in viata romanilor ca nu e de unde, actuala clasa politica este asta care este…. Probabil ca pe la anul 2070, cum spunea batranul Neagu Djuvara, sa putem vedea o alta clasa politica de la care sa avem asteptari mai europene….
Nu e chiar asa, criza bate populismul. Ar vrea ei, dar n-au de unde.
Cred ca ati vrut sa raspundeti la alt comentariu…. Gresesc eu ???!!!!!!!!!!!!!!!!
Altfel, scuzati-ma, dar bateti campiii cu voiosie portocalie, deja…..raspunsul dvs nu are nici in clin nici in maneca cu ceea ce am scris eu!!!!!!!!!!!!!!!
Ce sa comentez, ca n-am inteles. Afirmatii ale lui Basescu din 2009, 2010? V-am raspuns ca nimeni nu poate visa ce se va intampla in economie pana maine, cand America va decide, sau nu, majorarea plafonului de indatorare. Si faptul ca pe vremea aceea s-au pacalit specialisti de marca. Ce e Basescu, Mafalda? Pe dv. asta va roade? sau ce facem cu tara asta acum si in viitor? Cred v-ati ales tinte false.
In 2009 era si PSD la guvernare, pe urma guvern interimar 3 luni, iar Basescu risca sa-l lase pe Geoana presedinte si un premier de la USL. Era mai bine?
N-ati citit si parte de critici din articol? Cert este ca in 2010, cand s-a format o nou majoritate guvernamentala, care nu exista in 2009, am reusit sa ne oprim din drumul catre prapastie. Iar Basescu a anuntat taierile de salarii, fara sa stie daca a doua zi nu va „linsat” de bugetari si pensionari.
De acord cu cea mai mare parte a articolului. Nu o sa explic pe puncte cu ce nu sunt de acord, dar o sa va spun ce omiteti din articol: in 2009 (inainte de prezidentiale) Basescu era cel care striga de sus si tare ca pe noi nici criza si nici recesiunea nu ne vor atinge. Trebuia sa fii imbecil sau complet spalat pe creier ca sa-l crezi. In 2008 eu nu-mi aduc aminte ca atunci cand Tariceanu a spus ca nu sunt bani pentru cresterea salariilor profesorilor cu 50% ca Basescu se opuna. Ba din contra, atat el cat si Boc (care nu este in stare sa duca nimic la bun sfarsit, vezi jumatatile de sferturi de asa zise autostrazi inaugurate pe banda) au zis ca odata ce va ajunge PD-ul la putere va arata ca exista bani pentru profesori.
Ce s-a intamplat apoi dupa ce au fost alesi: Boc nu a gasit bani asa cum s-a laudat si criza aia in fata caruia Basescu statea pavaza ne-a lovit din plin.
Chiar credeti ca toate masurile de reducere a cheltuielilor statului au fost opera lor? Norocul nostru in acesti doi ani de acord cu FMI-ul a fost ca cei doi nu au avut suficienta imaginatie sa vina cu masuri alternative (zic noroc pentru ca la cata stiinta de economie au cei doi si sleahta de la PD cu siguranta nu le iesea nimic) si aceeasi lipsa de imaginatie i-a facut sa implementeze programul FMI ad literam.
Au mai incercat ei cate ceva (de ex. reducerea pensiilor) dar pentru ca asa cum spuneam mai sus ca Boc nu este in stare sa faca nimic bine de la cap la coada, nu a iesit.
Asa ca lasati-ma cu ridicatul lor in slavi, pentru ca singurul lor merit a fost lipsa de imaginatie. In rest au mintit de dimineata pana seara si ghinionul nostru este ca sunt multi prosti sa-i creada.
Tot ce am scris mai sus nu inseamna ca acord mai mult credit USL-ului, sau ca Vozganian nu-si are partea lui de vina. Dar in ultimii doi ani, la putere au fost Basescu, Boc si PD-ul.
Si daca stau sa ma gandesc bine, lipsa de imaginatie a celor de mai sus, desi ne-a ferit de greseli economice uriase, tot ea i-a impiedicat sa atraga fondurile europene, pentru ca a aplica un proiect viabil pentru fonduri europene presupune un IQ cu mult mai ridicat decat media PD-ului.
Puteti fi mai clar cu USL-demo? Inseamna cumva PD-PSD-PNL?
USL-demo inseamna PSD-PNL din 2007-2008. Atunci am luat-o razna, cu cheltuieli uluitoare, dar nu pe autostrazi. Cat despre aprecierile asupra economiei, s-au pacalit si altii, la case mai mari. Iar in 2009 majoritatea parlamentara si guvernul a marsat tot pe populisme. Cu sau fara acordul lui Boc. Iar in prezent, prestatia USL este jalnica. Dovedeste ca nu intelege nimic din ce ni se intampla.
De acord, dar la fel de jalnica (si cu implicatii mai grave, ca doar este la butoane) este si prestatia PD-ului cu Boc in frunte. Singurul care pare ca i-a venit mintea la cap este Basescu. Dar mi-e teama ca este doar asa de pacalit electoratul de dreapta.
Adica a scazut salariile si a impus impozit pe pensii doar pentru pacaleli?
Nu. Mi-e teama ca una va spune acum (ca sa incante lectoratul de dreapta) si alta va face incepand din toamna, cu alegerile din 2012 in coasta. Adica se va repeta povestea din 2008 si 2009, de data asta pe invers. Atunci a semnalizat stanga si apoi a facut dreapta, acum va semnaliza dreapta si va face stanga. M-am facut inteles?
Acelasi lucru il remarca si multi dintre cei care au comentat inaintea mea.
Greu de citit, d-le Vlaston, si de necomentat. Actuala guvernare n-are cu ce sa se laude mai mult decit fosta (pentru ca bine zicea un blogger ieri, Romania este un mort frumos, frumos dar mort), iar FMI, artizanul imensului „succes” argentinian, n-are nici o credibilitate in afirmatiile pe care le face. Din punctul meu de vedere, atit guvernarea actuala cit si FMI joaca intr-un joc mai mare decit ne-ar interesa pe noi, romanii, si manifesta o slugarnicie reciproca greu de vazut, dar cum am spus, in acest loc si in acest moment nu se poate comenta nimic. Nu tot pasaretul de curte maninca orz.
Nu gasiti o diferenta intre noi si greci? E vizibila. Daca era dupa „popor”, tot acolo eram si noi. Daca noi suntem „un mort”, Grecia ce este, ca nu inteleg.
Alt mort, doar ca in timp ce in Grecia moartea este clinica, la noi risca sa devina permanenta.
In rest, asemanarea este destul de clara pentru mintea mea simpluta de bagator de seama: statul grec este spoliat fara scrupule de multi ani, cum a fost si este si statul roman, din interior si din exterior. Si cum bine mai spunea alt blogger zilele trecute, iresponsabilii care au condus si conduc aceste tari amaneteaza fara nici o ezitare viitorul nepotilor, ca al copiilor s-a dus de mult.
Cu tot riscul pe care mi-l asum tot mai des in ultima vreme de a fi considerat vreun nostalgic, va reamintesc ca Ceausescu a lasat o tara fara datorii, industrializata, vchiar daca probabil doar vreo 30% din industrie era performanta, si in care agricultura, asa cum era ea, cu toate minciunile si exagerarile, ii hranea destul de bine pe altii, si daca n-ar fi fost aparatcicii atit de zelosi, ne-ar fi hranit si pe noi suficient.
Acum nu mai avem industrie deloc, torpilata si imprastiata fiind ea in procesul de desfiintare a puterii sindicale, la care toti post-decembristii au contribuit. Nu confundati Dacia si investitiile straine cu industria, ca Dacia e pe duca, si strainii pot oricind sa-si ia jucariile si sa plece), si nici gluma care se numeste agricultura in zilele noastre (cu 42% din populatie implicata si 8% contributie in PIB) cu ce ar trebui sa fie ele, conform teoriilor economice.
Grecia are turism cum noi nu visam nici la a zecea parte (oricita charisma de coafeza ajunsa ar avea d-na Udrea, o turista prin viata, lume si functii asa cum este), are infrastructura de tot felul, are investitii si interese straine pe teritoriul ei cum noi nici nu visam, are scoli, universitati si spitale ca lumea (cu exemple, daca vreti), are o gramada de avantaje la care noi nu speram, si poporul grec a iesit pe strada nu ca sa apere de foame ca noi la revolutie, ci ca sa-si apere nivelul de trai real pe care l-au avut si simt ca-l pierd. Indiferent cum a fost obtinut acesta.
Noi nu sintem Grecia, d-le Vlaston, pentru ca nu sintem in stare. Am mai spus asta. Ce spune Mr. Franks cum ca am sta mai bine decit altii, e povestea vorbei. Iesiti din tara, vorbiti cu oameni din alte tari, cu oameni care traiesc acolo, comunicati cu ei in timp, si faceti-va o opinie din fapte, nu din ce latra presa, politica, internetul.
PS Deci, salariile cresc de la 1 octombrie, cu stampila de la Mr. Franks. Nu va seamana a „scena balconului”?
Chiar ca sunteti nostalgic. Industria lui Ceausescu merge doar in CAER si lumea a treia. In rest nu se uita nimeni la ea. Pe urma, chiar si numai vilele si masinile noi ar trebui sa va faca mai optimist. Romania e vie, prin oamenii ei, mai ales prin cei ce muncesc si nu comenteaza pe forumuri, lui dimineata:) (eu sunt pensionar), si prin aceia care muncesc afara si au invatat rapid nu numai limbi straine, dar si ce inseamna munca adevarata. Iar Franks nu are motive sa bata campii. A spus tot timpul ce a avut de spus.
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/150810.html de Ionut Popescu
@flu. Argentinei i s-au dat bani in schimbul unor reforme. NU LE_AU FACUT! Iti aduc aminte ca exact la fel a facut RO incepand cu 1995, a luat 1-2 transe si n-a facut mai nimic. Primul acord finalizat a fost sub Nastase. Al doilea este cel de anul trecut.
Cumva articolul asta e un pamflet? ca nu ma prind. PDL a furat mai mult pe timp de criza decat USL-demo in 20 ani… vezi videanu, udrea etc. De casele familiei basescu nu ziceti nimic. Fura toti ca in codru
Halal situatie economica mult mai buna cu zeci de miliarde datorii. Cu ce este mai buna situatia actuala? Suntem datori? Ne iluzionam ca crestem economic ? Dupa doua trimestre care au produs euforie guvernantilor, acum productia industriala a scazut din nou, exporturile au scazut din nou. Se spera ca agricultura si constructiile (!) sa salveze situatia si sa ne mentinem acel 1,5% crestere. Situatia este foarte prosta, nu buna. Consumul a scazut si el din nou, puterea de cumparare a scazut. Nu se mai poate produce pe stoc ca pe vremea lui Ceausescu, trebuie sa produci marfa de care are nevoie societatea, marfa care se cumpara. Dar daca oamenii au bani mereu mai putini, de unde? Se scumpeste gazul metan si energia electrica. Ce insemna? Oamenii vor avea si mai putini bani ca sa cumpere si sa faca sa mearga economia. S-a sperat in exporturi dar exporturile au scazut din nou. Sa nu mai vorbim ca economia la negru a renascut mai tare decat pe vremea lui Nastase. Si este normal o data ce salariile celor care controleaza au scazut sub nivelul ridicolului. Etc… Situatia este foarte prosta, nu buna ! Sa nune iluzionam ! Grecia se afla intr-o situatie mult mai buna decat Romania. Nu au lasat Grecia si nu o vor lasa. Noi ne-am ales drumul ca si in episodul cu plata datoriilor pe vremea lui Ceausescu. Ii plangeam pe unguri si pe polonezi dar astora li s-au sters datoriile de vre-o doua ori dupa 1990. Ne-am scos din joc si datorita mitocaniei conducatorilor. Daca le put piciorele sunt evitati… Asta e situatia, noi i-am ales, sunt de-ai nostri din popor….
Intrebatii pe Franks si Harrolds. Daca mint ei, mint si eu.
Va recomand vizionarea documentarului „The Inside Job”.
Concluzia personala:
Noua scoala economica americana pretinde ca motorul economiei e consumul bazat pe credit.
Dar odata ce nu mai ai venituri, nu mai ai access nici la credit.
Eu prevad caderea economiei SUA in curand, cea ce va antrena si caderea economiei globale la o scara nemaivazuta pana acum. Practic valoarea dolarului va fi pulverizata(ceea ce e OK daca ai datorii in dolari cu rata fixa) numai ca nu stiu cat de benefice vor fi celelate efecte ale crizei: somaj in masa, tulburari sociale, etc.
Cam asa cred si eu. Sa vedem votul de astazi din Congresul american
Ce datorii s-au sters ungurilor si polonezilor? Ca eu n-am aflat. Un link, ceva?
http://www.emilstoica.ro/capitalismul-est-european-romania-vs-polonia.html
Uitati aici sunt linkuri legate de Polonia. Si au avut stergeri de datorii grupa mare.
Toate cele bune.
Grecia nu este moartă. Grecia a cam pierdut câteva sute de miliarde de euro (poate nu i-a pierdut de tot, poate doar i-a făcut nevăzuți). Dar merge înainte. Este și va fi salvată. Până la urmă, de unde atâta compătimire pentru creditorii Greciei? Știu ei să-și poarte de grijă.
România este o țară scheletică, ce abia își trage răsuflarea. Nu prea e datoare, dar cât ar fi trebuit să fie pentru a fi ca Grecia? Sau ce viitor are România, cu datorii sau fără?
Dezvoltare economică înseamnă resurse bine alocate. România nu mai are resurse și nu e capabilă să le atragă. Ce rost are să mai vorbim de proasta alocare pe vremea lui Vosganian sau a altora. Proștii ăia aveau ceva resurse.
Pur și simplu România a intrat într-o fundătură, pe o linie moartă, dorind să crească prin efort propriu, prin acumulare internă. Asta da politică proastă în contextul european al României (inclusiv cu proprietatea europeană asupra băncilor). Lătrăturile de extremă dreaptă ce se aud de sub pulpana lui Băsescu sunt simptomatice.
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/150810.html Ionut Popescu
„Faptul că pensiile sunt mici nu e un motiv în sine. Mai mici în comparaţie cu ce? Noi ne comparăm direct cu Germania, Franţa, adică am uitat ce-a fost zeci de ani, sute de ani în urmă. Eram cumva acum zece ani primii, cei mai bogaţi din Europa, şi am ajuns ultimii? Problema noastră este să reducem din decalaje, ori asta nu se poate face prin ordonanţă de urgenţă. Dau mâine ordonanţă de urgenţă – „Tot românul să trăiască bine”. Nu, poţi să trăieşti în funcţie de cât poate economia să susţină. Mai mult, nu. Dacă economia creşte cu 3%, cu 5%, cu 7%, cam atât îţi creşte şi ţie salariul. Nicăieri în lume salariile nu se stabilesc după dorinţe, ci după cât poate economia să suporte.”
Exportul din companiile cui capital străin nu a crescut din cauza politicii de austeritate. Unii au mutat producția în România, pe vremuri de criză, ca să reducă costurile. Poate mutau mai puțină producție dacă salariile erau puțini mai mari, poate nu. Pentru că nu poți muta producția, dacă nu ai oameni calificați, transport etc. Investitorii străini se mai bazează pe forța de muncă pregătită de Ceaușescu (chiar și pe „autostrada” lui, Pitești- București). Apoi vor pleca.
iar visele umede că Europa consumă prea mult sunt vise ale celor nemulțumiți că venitul minim garantat în europa este prea mare în raport salariul mediu din România. Bogăția din Europa de Vest este vizibilă peste tot și nu va dispare că vrea Ionuț Popescu. Ideea este că o mare parte din capitalul suplimentar să se îndrepte spre România. Poate că a înlesni așa ceva e politică de dreapta. Dar atunci ceea ce se întâmplă acum în România nu e politică de dreapta.
Ar mai putea fi marite niste salarii in domeniul bugetar daca din administratia centrala si locala ar fi eliberati catre sectorul privat vreo 100 – 200 mii de angajati care freca menta.
Exact, asta este solutia. Si inlocuiti cu computere, care nu fura, nu gresesc si nu cer spaga. Da e greu sa convingi omul sa treaca la treaba, dupa ce a fost invatat sa frece menta. Doar cand nu mai are incotro.
Domnle Vlaston, două cazuri: un om care are un venit de 1000 de lei şi trăieşte de la o lună la alta şi altul care are 10000 de lei dar plăteşte, lunar, datorii de 5000 de lei pentru casă şi maşină. Care credeţi dumneavoastră că ar avea, în aprecierea FMI, o situaţie economică mai bună? Eu zică că, fără să clipească, FMI ar spune că omul cu 0 datorii este în situaţia economică mult mai bună. Cam aşa şi cu România, încă are grad de îndatorare redus şi deficit mic comparativ cu alte state. Totuşi, dacă tot vă place să citaţi specialişti externi care îşi dau cu părerea despre competenţa actualului guvern vă recomand să faceţi rost de rapoartele Băncii Mondiale privind activitatea ministerelor. Şi mai realizaţi un articol şi după ce le citiţi pe acestea.
Le stiu, ati citit si paragraful de critici? Sau trebuia doar sa demolez totul…
Păi… lucrurile stau cam aşa. FMI ne laudă că avem deficit mic şi am scăzut din cheltuieli iar BM ne critică că risipim banii şi suntem incapabili să adoptăm măsuri care să eficientizeze activitatea statului şi să producă creştere economică. Dumneavoastră spuneţi că, deşi sunt şi lucruri de criticat, situaţia e preponderent bună. Mai mult, spuneţi că guvernul nu are vină că nu e treaba lui să adopte măsuri de relansare. Ba e chiar treaba lui că nu îi spune nimeni să facă firme, să naţionalizeze şi alte prostii de felul ăsta pe care însă le face (ca exemplul, coşul pensionarului sau cum s-o numi invenţia reinventată) ci să asigure predictibilitate şi uşurinţă în derularea activităţilor economice. Acum, eu nu ştiu ce înseamnă bine pentru dumneavoastră, să ne laude FMI că am scăzut salarii şi avem de unde să le dăm banii înapoi sau să reuşim să creăm bunăstare?
usurinta in activitati economice inseamna fiscalitate mai mica, daca ar avea bani. Da nu are, iar birocratie este peste tot, ca incercare de a reduce evaziunea. Inclusiv la UE.
Nu. Domnle Vlaston, nu asta înseamnă. Deși am putea și discuta despre câți bani se pierd/căștigă crescând sau scăyând impozitele. înseamnă că nu fi nevoit să alergi de prost în 10 locuri și să stai la 10 cozi să îți deschizi o firmă, să îți construiești o casă sau să îți plătești impozitele. Ușurința de a face afaceri mai ține de faptul că nu te trezești cu 10 controale în timp ce concurența trece prin vamă 100 de tone de marfă și plătește impozit pentru 1.
Birocrație e peste tot, ce-i drep, dar eu mă refer ma birocrația în exces care îți spune, de exemplu, să te duci să îți scoți cazier când vrei să îți iei un permis de conducere când, teoretic, poliția și serviciile comunitare de permise au baze de și rețele de calculatoare, sau când trebuie să umbli după adeverințe de la locul de muncă ca să își iei concediu medical după ce a dat mașina peste tine deși domnul Boc însuși a inaugurat rețeaua informatică ministerului sănătății. Lucrurile din astea simple pe care PDL nu vrea să le schimbe.
Și, ca altă recomandare, mai citiți ceva comparații privind evoluția puterii de cumpărare, a nivelului de trai și a PIB pe ultimii ani precum și prognoze, realizate inclusiv de FMI. O să vedeți că, de 4 ani de când PDL conduce țara distanța dintre noi și restul Europei, fără Bulgaria, e din ce în ce mai mare și, față de Bulgaria, din ce în ce mai mică și, conform prognozelor, în curând va fi din ce în ce mai mare în favoarea Bulgaria. Sunt fapte ale guvernării PDL.
Aha, si daca vine USL va fi mai bine? Am spus in incheiere ca vom alege raul cel mai mic. Iar ce spuneti dv. nu se „pupa” deloc cu cresterea consumului de carburanti, cu cozile din hipermarcheturi, cu aglomeratia pe soselele spre munte si mare, cu vamile aglomerate de turisti, cu vilele ce infloresc de la o zi la alta, cu masinile ultimul racnet, etc., etc. Sa continui? Aud ca populatia are in depozite la banci cca 45 mld euro????
Ca încheiere.
Nu știu, domnule Vlaston, dacă va fi mai bine cu USL. Chiar nu știu. Dar știu că, așa cum a fost bine că în 2004 PSD-ul a pierdut puterea, așa ar fi bine că în 2012 să o piardă și PDL-ul. Cât despre exemplele date de dumneavostră le consider ca fiind aprecieri personale lipsite de orice intenție ascunsă. Ca să lămurim însă lucrurile, creșterile astea de consum a carburantului, mașinile scumpe și cozile la magazine sunt excepțional de bune doar că, paradoxal sau nu, consumul, inclusiv de carburant, lucruri cumpărate din hipermarketuri și mașini a tot scăzut în ultimii ani. Ca să luăm doar în exemplu și să îl punem în contextul ăsta al crizei tuturor pe care îl tot invocați: dacă la începutul crizei românii cumpărau cam un sfert din totalul mașinilor vândute în regiunea noastră, acum cumpără cam 7% din total. Iar la nivelul întregii Europe, cumpăram cam 2%, acum doar jumate de procent. Așa că da, peste tot este sau a fost criză doar că la noi mai multi ca la alții. Plus că noi nu prea ne revenim. Dar, aveți dreptate, sub conducerea PDL totul e bine. Mai bine ca în alte părți, doar a spus-o și domnul Franks. Proști ce suntem că nu ne dăm seama.
Domnule profesor! Datoria dumneavoastra ca fost cadru didactic este sa va si informati cand comentati/analizati o anumita situatie… FMI este adeptul curentului monetarist in economie ( spre cunostinta dumneavoastra ei sunt creatori de doctrina economica).. prin urmare analizele lor se fac dpdv strict al masei monetare . A lipi FMI de BM este o lipsa crasa de cunostinte… in teorie (daca ati fi citit un manual de teorie economica) cele doua insitutii au abordari ce de cele mai multe i se bat cap in cap. Lipiti FMI si de UE.. pe baza carui principiu?… daca doriti sa faceti galerie puterii pt a va simti razbunat , pt a va ascunde frustrarile provenite din faptul ca cei e formeaza USL v-au dat afara de la masa cu bucate considerandu-va un manager slab sau si mai rau bazandu-se pe intamplari cu un puternic caracter imoral ( moartea tanarului in incinta liceului) puteti pacali pe unii sau altii.. probabil ca veti fi invitat la cativa moderatori care sunt hartia igienica a puterii si veti fi ignorat de cei ce sunt hartia igienica a opozitiei. Ma uimeste insa lipsa dumnevoastra de verticalitate si modul in care va bateti joc de ideea de societate civila… incercati sa deveniti o valoare stimate domn si nu o goarna …
Complet gresita abordarea. Persoana care castiga 10000 si plateste 5000 datorii la casa si masina, pe de o parte ramane cu 5000 de cheltuiala si pe de alta a impulsionat economia constructoare de masini si a constructiilor civile prin masina si casa cumparate.
Cea care castiga 1000 si cheltuie 1000 va trais saraca si cinstita pana la adanci batranete
Asta spun şi eu. Doar că domnul Vlaston spune că lucrul acesta e bun, pentru că aşa spune FMI. Mă rog, diferenţe de opinii.
Eu sunt plecat din tara de 11 ani(SLAVA DOMNULUI!!!). Am votat cu Basescu si PDL la ultimele alageri. Dar de cand e PDL-ul la putere am hotarat ca nu ma voi intoarce in Romania niciodata.
De ce? Pentru ca nu mai exista speranta pentru Romania. In fiecare an drumurile sunt din ce in ce mai proaste(anul trecut m-au costat 2500 de Euro reparatiile masinii(fiind masina de lux, piesele costa), asa ca de anul asta inchiriez un SUV cu cate 1000 de Euro ca sa circul in Romania). Legile sunt facute astfel incat sa stimuleze coruptia(OG15/2002, din cauza legii asteia am facut 300 de km in plus si am pierdut o zi si jumatate din concediul in Romania; daca dadeam mita, scapam).
Rudele din Romania care pana acum o duceau binisor(unii au o firma de comert, altii o farmacie) o duc rau si au datorii. Cei care lucrau la stat risca sa ramana fara serviciu(si fara casa), dupa ce au perdut peste 25% din salariu. A, una din rudele mele a fost escrocata de 14.000 de Euro de un distribuitor AUTORIZAT Mitsubishi. In total au fost 21 de victime ale excrocului. „Afara” nu se poate intampla asa ceva. In presa citesc ca se inchid spitale si scoli, dar statul baga bani in „Catedrala Poporului”. Dupa „CASA POPORULUI”, doar asta mai lipsea. Tot ce imi cer acum rudele din Romania(cei care nu au plecat deja) e sa ii ajut pe ei , daca nu pe copiii lor sa poate pleca din Romania. Atunci eu de ce sa ma intorc?
11 ani afara nu prea ti-au ajutat, din cate realizez eu. In primul rand, daca traiesti „in afara” probabil ca esti la curent cu o chestiune numita: CRIZA economica…europeana…mondiala. Apoi, cererile mataale cu superstrazi pentru super-masinile matalutza mi se par ridicole, ieftine si de gust rau. Cine sa iti faca strazi in Romania si cu ce bani? Inca s-au facut, comparativ cu årecedentii. Si eu am venit in Ro cu masina si a fost chiar ok. Nici blocaje, nici gropile pe care le invoci matale, nici chiar „raul cel mai rau”.
Cat priveste cu ce te plangi despre rude escrocate si firme inchise…n-am ce spun decat ca ai ramas blocat intr-un comunism in care „statul face totul si se ocupa de naivitatea cetatenilor ei”. In sfarsit, nu zic ca Romania e perfecta, dar nu stiu la ce te raportezi. la V? Aia care au inceput capuitalismul si civilizatia cu 2 secole inainte Romaniei? Care au autostrazi din al 2-lea razboi, care muncesc „nemteste”? Compara Romania de azi cu Romania Nastase sau Iliescu sau ceusescu…cu asta trebuie sa compari.
Cum adica nu mi-au ajutat cand am case, masini, etc? Nu asta vrea tot romanul?:)
Zici de criza, OK, dar cum de sunt bani de catedrala(dar nu de scoli, spitale, drumuri), si cum de nu s-au putut folosi banii gratis de la EU(doar 3% rata de absortie)?
Comparand Romania lui Nastase cu Romania lui Boc, eu nu vad nici o diferenta esentiala. Poate mi-o arati tu(venit pe cap de locuitor, access la educatie, sanatate, facilitati(adica autostrazi).
Pe unde ai circulat cu masina in Romania si cand? Iti recomand un drum pe ruta Arad-Oradea-Satu-Mare sau pe valea Oltului si vorbim dupa.
O diferenta enorma, cert nu pe plan economic, e libertatea de expresie. In afara de EvZ si de Cotidianul (de la vremea respectiva) mai poti cita vreun jurnal sau vreo televiziune/radio care sa fi avut curajul sa-l critice pe bombonel-premierul minune? compara cu ultimii ani!
O da, cum am putut sa ignor asta:). Mare avantaj:)! Voua vi se potriveste textul asta:
http://www.revista22.ro/invidia-1132.html
In vest, un PM care ar fi avut un esec atat de rasunator cum a avut Boc cu absortia fondurilor europene, era zburat in secunda urmatoare. In Ro, noi criticam, pe Boc il doare-n talpa pantofului de criticile noastre.
Misto articolul, dar din pacate tot din „gama balcanica”. Da, daca as trai in Romania si as vedea ca un vecin „se descurca” datorita coruptiei, iar eu din munca cinstita abia daca acopar cheltuielile lunare mi-as dori sa-l viziteze fiscul, justitia, de ce nu? eu muncesc cinstit, iar el fura statul (si indirect pe mine care-mi platesc darile cinstit) de ce sa-mi fie indiferent?! dar destinul face sa nu mai traiesc in Romania de 15 ani. nu inteleg de ce ar trebui sa-l tolerez si sa ma bucur de inavutirea unuia care fura si inseala, unul care mentine acest sistem corupt care prin coruptie impiedica o dezvoltare sanatoasa a societatii (deci implicit a mea) ?! Daca vecinul isi castiga Mercedesul cinstit, iar eu sunt gelos pe reusita lui, atunci intr-adevar am o problema eu, dara daca nu?! tu te bucuri de averile facute prin coruptie si hotie? Ce parere ai de becali, de nastase, de udrea?
Privind diferentele intre Romania lui aditza-fostul premier minune si Romania lui boc, care erau veniturile medii pe cap de locuitor, salriile? Pib-ul? erau la fel?
Diferente sunt multe. Nu vrei sa le vezi. Pana si faptul ca intr-un an s-a dat si s-a luat BAC-ul pe „aproape bune”. Nu mai vorbim de toate reformele asumate de coalitie. Plus ca nu-ti mai rade un Voicu, un nastase in fata cu magariile si escrocgheriile lor. mai fac si astia „invarteli”, dar nu asha, cum era pe acele timpuri. Si lasa asta cu Catedrala…alta gaselnita. Tu vrei sa-ti repare tie drumul pana la Satu Mare exact din banii alocati la nu stiu ce cladire. Esti putin ridicol. Un PIB sanatos face totul pana la urma…pe termen lung. Din pacate romanii nu gandesc DECAt prin burta lor proprie. Si Hitler ar fi bun pt. ei daca li „se mai da, li se mai face”.
Drumul ala(ca si altele) era bine sa fi fost facut de mult. Daca erau, Mercedesul ar fi investit in Romania. Sa vad ce investitii sau beneficii o sa aduca catedrala aia? (Sa nu-mi vii cu faza ca o sa fie vizitata de turisti, ca ma prapadesc de ras. Vor trebui sa vina peste 100 de milioane de turisti s-o viziteze(cu 10 euro intrarea, numai ca nu poti sa ceri taxa la intrarea intr-o biserica) ca sa iasa banii cheltuiti pe constructie si intretinere).
Guvernul nu da toti banii, 600 mil. euro. Cateva firimituri, acolo, sa aiba grija Dumnezeu…
@Stafan Valston: Ha, ha, ha!
Firmituri:
-terenul de 200 de milioane de euro in fix centrul Bucurestiului.
-Nu stiu exact, dar parca patriarhia ar fi solicitat 60 de milioane de euro din bugetul local al bucurestiului.
-si o sa mai vina bani de la guvern, ca doar de, e de interes national.
Si chiar daca ar firmituri, e corect ca statul sa cheltuie bani pe un proiect care nu-i reprezinta pe toti cetatenii. Ar fi corect ca statul sa construiasca sau sa contribuie la scoli, spitale, etc unde numai O PARTE din cetateni sa aiba acces? Nu cred ca catedrala o sa fie deschisa pentru servicii religioase catolice sau protestante sau?
Stiti, pana acum imi era mila de Romania, dar vad ca n-am de ce sa-mi fie mila. Romanii isi merita soarta.
Dar pe 90% dintre cetateni? E mai corect?
Statul a confiscat terenuri ale bisericii in centrul Bucurestiului ca sa faca (,) Casa Poporului si tot cartierul ala cu Victoria Socialismului. Au fost zeci de biserici (monumente istorice in marea majoritate) demolate sau mutate si peste ele s-au construit blocuri si cladiri comuniste.
http://www.romania-actualitati.ro/demolarea_bisericilor_in_comunism-7773 (asculta audio)
Ce tot aberezi acum cu terenul ala pe care l-a dat statul pentru constructia Catedralei? Fata de cat a confiscat statul de la biserica in centrul Bucurestiului, terenul ala e un mizilic.
Habar nu ai care e semnificatia Catedralei Mantuirii Neamului (e o biserica de marimea tuturor bisericilor demolate de comunisti in Bucuresti) si te apuci sa iti dai cu parerea – ca doar nu costa. Foarte bine ca se face catedrala asta si foarte bine ca statul o sprijina (de fapt da inapoi ce a luat in vremea comunistilor!).
Sincer eu m-am cam saturat de toti desteptii „stangisti” carora le place doar cand statul ia, nu si cand trebuie sa dea inapoi… cititi inainte si dupa aia veniti aici sa discutati.
PS: Scuze tuturor pt „iesire”!
Dupa parerea mea romanii au priceput cit bine ne-a facut guvernul Boc si cit de mult rau ne-a facut guvernul USL-demo,vorba d-lui Vlaston.Toata stima pentru comentariile acestui domn,care fara patima analizeaza logic evenimentele.De asemenea toata stima pentru obiectivitatea comentariilor referitor la sistemul de invatamint.Vreau sa fac o precizare in legatura cu furtul de voturi.In comisiile de votare sunt delegati de la toate partidele care participa sau nu la alegeri,membrii ONG,s.a.Presedintele comisiei si secretarul sunt oameni cu studii superioare si unii dintre ei au studii juridice.Ca sa furi voturi la numarare in aceste conditii,trebuie ca toti delegatii, de la toate partidele, sa fure pentru un singur partid,ceea ce este imposibil.Aceleasi comisii sunt organizate si in strainatate,asa ca referirile la votarea de la Paris sunt aiureli.De altfel,la renumarea voturilor din diaspora Basescu a avut un scor mai mare si USL se teme de votul prin corespondenta pentru ca realizeaza ca diaspora nu v-a vota niciodata cu USL.
Ce naiba au facut bine? Lucrurile pe jumatate facute (in care s-a specializat boc) nu se numeste ca sunt bine facute. Au inceput femeile sa nasca la 4 luni si jumatate?
Un pic de creștere economică nu strică, mai ales când spectrul „creșterii negative” îți dă sentimentul de siguranță a târâișului de azi pe mâine. Sunt pentru eliminarea oricăror forme de populism și binefaceri electorale, dar, în același timp, am motive serioase de îndoială că exemplul corect al unui partid sau coaliție de guvernare ar avea menirea să-i sensibilizeze pe ceilalți pândari la ciolanul de guvernare într-atât de profund, încât alternanța la puterea măcelăriei să degreseze pe viitor obiectul muncii politice de obiceiul măsurilor ademenitoare pentru votanți.
Cu alte cuvinte, s-ar impune aceeași dilemă politico-electorală:
-Ce partid sau formațiune politică preferați să ne tragă în piept cu populisme după viitoarele alegeri?
Adica, cine minte mai frumos? Asta va fi dilema?
Se poate spune și așa. Eu m-am gândit la o eventuală alternanță la putere din cauza schimbării criteriului în alegeri din „răul cel mai mic” în „iresponsabilul cel mai mare”, adică iresponsabilul mai mic se poate face vinovat de pierderile alegerilor și a puterii când încearcă să adopte în premieră soluții mai puțin populiste, dar neapreciate de electorat la justa lor valoare. Dilema s-ar traduce altfel: de unde începe și unde se termină iresponsabilitatea sau erorile strategice ale perdantului (aflat la putere), din moment ce arbitrul îl taxează la urne cu cartonașe scoase după alt regulament de joc, al celuilalt competitor care abia așteaptă să-și valorifice pe gustul arbitrului iresponsabilitatea mai păguboasă pentru toți? Altfel spus, dacă actuala putere elimină- în mod corect- toate măsurile populiste, dar asta ar conduce la pierderea alegerilor, se va înregistra o victorie aparentă, fiindcă va fi pe termen de scurt … doar până la predarea puterii, când iresponsabilitatea mai mare va intra în pâine și va lecui o lume întreagă.
Actuala guvernare are nevoie de credibilitate și de capacitatea de a o transmite majorității electoratului. Poate instransigența (prin adoptarea soluțiilor justificate economic, dar neapreciate corect de populație ) nu contribuie suficient la oferta de credibilitate și se transformă într-un bumerang pentru iresponsabilitatea mică… până se face mare. O soluție echilibrată s-ar putea să nu fie monocoloră, ci să aibă și un pic de lila. :)
Mi se pare onest ca dl Vlaston reuseste in cele din urma sa isi ia inima in dinti si sa devina in mod transparent un mic partizan al ideologiei portocalii . Este cu atat mai bine cu cat dumnealui are in spate si EDU CER ( ca presedinte al acestei asociatii). In fond, putem acum evalua in mod cinstit punctele sale de vedere fara a ne mai gandi daca este sau nu partizanul actualei puteri sau omul din societatea civila care aduce cu sine o anume echidistanta dublata de profesionalism.
Sunt destul de multe erori in articolul domniei sale, dar trebuie inteles ca cel mai bun amestec este de o bucatica adevar si multa alta minciuna in vederea unei pozitionari favorabile fata de puterea actuala. Evident ca putem discuta politicile economice in cheie politica mai ales ca este cel mai facil mod de a pune problema in situatia in care cunoasterea economiei dar mai ales interpretarea unor indicatori economici implica anumite cunostinte pe care le putem avea sau nu.
Cel mai bun indicator ( vorbind in cheie politica) este modul in care omul percepe actul de guvernare si ca atare va si vota. Evident ca la ultimile alegeri lumea nu a fost multumita de guvernarea Tariceanu si prin urmare a iesit un rezultat asteptat de analistii acelui timp ( PSD-ul a fost ca procentaj pe primul loc dar a avut cu1 sau 2 parlamentari mai putin ca urmare a votului uninominal decat PDL-ul). Alegerile ce urmeaza vor arata daca populatia percepe actuala putere ca fiind una profesionista care a guvernat pozitiv si atunci isi vor conserva sau chiar consolida pozitia dominanta sau din contra ii va taxa si ii va arunca cel putin pana la viitoarele alegeri in opozitie. Dincolo de acest vot putem vorbi multe si mai ales manipula date, bucati de informatii. Ma uit mereu cu amuzament la aceste comparatii cu Grecia care seamana foarte mult cu modul in care parintii isi speriau bebeii cu bau-bau… sa vorbesti despre indatorarea tarii in timp ce cea mai mare parte a datoriei este facuta de actualul guvern, sa vorbesti de deficite fara a lua in considerare ca omorand economia privata la modul in care a facut-o Guvernul Boc nu vei mai avea venituri din taxe si impozite si aceste deficite se vor adanci.. toate acestea par niste glumite spuse de cineva care vede lumea prin ochi de poet ( unul chiar superficial).
Daca dl Vlaston dorea sa ne spuna despre binefacerile guvernarii pastorite de T Basescu, trebuie sa ne spuna despre reorganizarea unitatilor economice in care statul este majoritar in vederea eficientizarii acestora, despre cum acestea nu sunt principalii datornici la fondurile de somaj , de asigurari sociale si pensii.. sa ne spuna de modul in care restructurau administratia publica nu doar prin taieri ci prin eficientizare ( tu, omul care ai nevoie de acele servicii sa mergi acolo si sa simti reforma in mod pozitiv si nu sa mergi si sa stai la cozi de doua ori mai mult doar pt ca aia nu au personal dar in rest nimic nu este schimbat).. sa ne vorbeasca de modul in care lupta anticoruptie are si rezultate nu doar ca am atins iar niveluri ce doar guvernarea nastase le mai atinsese…
Din pacate pentru domnia sa, perceptia oamenilor asupra Romaniei nu este la fel ca a lui JF si drept urmare poate observa si autorul cat de greu este sa mergi in mijlocul unei multimi fara a fi apostrofat… Este adevarat ca si pozitionarea personala nu va mai fi aceasi intr-o Romanie in care se schimba puterea politica si tocmai de asta il pot intelege pe dl Vlaston la nivel personal.. oricum, mi se pare foarte interesant ca cineva care a facut parte din PNL sa aiba o asa mare deraiere de la niste principii ale liberalismului mai ales ca nu mai suntem la varsta la care sa ne schimbam de la o zi la alta…
Rolul statului este să adune taxe și impozite pentru a construi biserici. Ăsta e ultimul răcnet în materie de stat minimal!
Eu ca exponent al actualei guvernari pot spune ca pentru mine aceasta guvernare si aceste masuri au fost boboc. Am gasit o metoda de a fura si pe timp de criza de moare lumea! Pasat asta m-a cam depasit dar datorita activistilor portocalii din dotare ca d-n Vlaston am reusit sa prostim lumea la fix. Ce naivi! La alegeri mai tragem niste voturi prin corespondenta ca avem organizat un minister intreg care se va ocupa cu asa ceva, plus ce mai organizam mitinguri in campanie si ceva trasee prin tarisoara noastra (pentru a-si cunoaste mai bine pensionarii tara pe care au construit-o sub comunism cu sudoarea fruntii) impreuna cu nea Vlaston sef de coloana sau de falanga avem asigurate 2 milioane de voturi ca popa. Televiziunile vor tipa ca nu e bine sa mergi la vot ca-i cah!!! ceva pixelusi albastrii, ceva moguli nerusinati, scarba romanilor va fi garantata si vor merge la vot pensionarii lui nea Vlaston plus moldovenii de peste prutulet ca vorba aceea sunt de-ai nostrii comunisti ca marinarul si din trei milioane de votanti prezenti la urne avem 66% din voturi. Activistii vor primi o cravata portocalie si chiar daca sunt la pensie vor fi soimii patriei noastre dragi fiindca cei tineri isi vor lua lumea in cap sa-i lase pe tantalai sa isi rontaie in liniste succesurile cu scursorile si zoaiele bibanului sef. Nuti va organiza city break-uri in orasele patriei unde puteti participa la taieri de panglici cu ocazia sedintelor de bloc. Eu voi fi reabilitat intre timp si numit ministru dezvoltarii prin efractie, Anastase si cu Severut vor fi ministrii mei secretari de stat si totul va fi mai minunat, mai extraordinar si mai nemaipomenit!!!!!
USL-demo asta sa traiasca ca ne-a adus in sapa de lemn de am ajuns sa mancam gratarul fara paine! Laptele si mierea vor curge in valuri iar noi ne vom lua toti iahturi sa le tinem la poarta la parinti ca pe noi ne verifica DNA-ul o scuze am uitat noi suntem la DNA, pardon! Populismele astea imi dau batai de cap ingrozitoare, miselele naibii (cred ca miselurile e corect!)!!! Le-am spus sa nu se tina atat de mine dar este greu ca sunt cu mine! Ia Senlax mama si vei scapa de ele! Ce sa-i faci la toti ni-i greu dar nu la fel! Domnule Vlaston te iubesc, atat de bine stii sa scrii ca pana si eu am ajuns sa te cred. Te iubesc activistule ai reinviat si esti mai glorios ca altadata, te iubesc dezinteresat asa cum scrii tu din capalutul tau argintiu de vreme despre vremurile alea de demult (ca bunicutii care stau pe o bancuta in parc si le povestesc nepoteilor despre tineretea lor utecista). Ce frumos!!!! Si totul este invaluit intr-o flacara violet! Foarte frumos tataie! Mai scrie ca colcaie experienta de viata in dumneata de da pe afara! Scrie ca noi suntem prostuti si dezorientati nu stim decat sa dam cu jula dar asa cu dumneata vor zice astia ca suntem OK!
Asta cu “Romania se afla intr-o situatie economica mult mai buna decat multe alte tari din UE si zona euro” mie unul îmi aduce aminte de mândria patriotică cu care îşi umflau pieptul ciracii lui Nea Nicu şi cum se lăudau ei cu marea realizare – Plata în totalitate a datoriei externe. Care a fost preţul plătit pentru asta? Nu contează.
Bani să fie să facă Nutzi săli de sport şi din caleafarădepreafericitul Daniel, Catedrala Mântuirii Neamului (prost). Într-un an în care şcolile şi spitalele se închid pe bandă rulantă. Şi domnul Vlaston ne tot dă înainte cu multinaţionalele alea de top, care ar trebui să absoarbă excesul de forţă de muncă din romania. Apropo de multinaţionale, dvs. ştiţi care este originea termenului de „stat bananier”?
E o prostie sa zici ca in Romania e mai bine si sa aloci meritele pentru acest bine puterii politice. In Romania e mai bine din cauza „poporului” care nu a iesit pe strazi si a inteles necesitatea unor reforme economice radicale si in special reformarea sistemului bugetar. Lumea are inca rabdare.
Ca exercitiu, calculati cat de bine ar mai fi in economie daca TVA ramanea la 19%. Cred ca se dau peste cap toate deficitele posibile. E o enormitate sa te bati cu pumnul in piept ca in Romania e bine cand binele asta e „sponsorizat” de consumatori sau / si de firmele private (cineva tot trebuie sa acopere 5% diferenta).
Buba mare a PDL va fi gestionarea regiilor statului. Acolo se pregatesc niste falimente „misto” si baietii „destepti” stau la panda- cu pontul deja pregatit. Eu va dau de acum in scris ca una din regiile falimentare va fi CFR Marfa si va fi preluata de un baiat destept roman. Aici e o problema mare, si nu stiu daca lumea va mai fi atat de rabdatoare… inteleg sa suferim toti- nu sa sufere „prostimea” iar cativa mai cu mot sa se imbogateasca in aceasta perioada.
@Dle Vlaston
Am impresia ca erati in mare penurie de „lauda desarta”.
Dupa cum bine vedeti in ceea ce zice si „sarmanul” jeffrey(nu e sarman din cauza pantofilor gauriti ci a comptentei in salvarea Argentinei deja demonstrata) e vorba de anul 2009. Anul 2009 in care s-a produs „pohta ce a pohtit” a presedintelui vanghelian „care este”. Anul in care a avut guvern cu 70% majoritate in parlament si in care pib-ul si el „sarmanul” a scazut cu vreo 30%, investitiile straine au disparut si au aparut aberatiile precum forfetarul si cresterea de contributii. In acelasi an si pensiile cresteau „modest” de doua ori.
Acelasi an in care s-a produs politizarea „perfecta” si mult dorita in „viziunea ” asa zis prezidentiala a aparatului bugetar (mii de posturi la deconcentrate atribuite politic) producand si „abuzul de limbaj” din denumirea generica a acelor institutii.
Acelasi an in care Romania s-a imprumutat 10 miliarde de pe piata interna (in afara de imprumuturile FMI si BM). Imprumuturi care au blocat orice incercare „privata” de a mai obtine si mai ales „mentine” linii bugetare.
Despre „dublarea pensiilor si salariilor este o minciuna”. Pana in 2008 la sfarsit cand s-a inregistrat un deficit minimal al fondurilor de pensii acestea au fost doar excendentare. Ce spuneati dvs despre „populismul desantat” la care faceti referire? Se regaseste la dvs ca si la cei pe care ii sustineti si care doreau nu numai cresterea salariilor profesorilor cu 50% dar si a celor din administratie si din sanatate in aceeasi masura. Cu asta au si castigat alegerile in 2008. Cu acei „sunt bani”. Unde e populismul? Tot la amicii si ttovarasii dvs de drum.
Macar in 2008 erau atrasi in proportie de peste 90% banii SAPARD (preaderare) chestie pe care guvernele lant boc nu a reusit sa o egaleze macar. Nu mai discutam de asa zisele
unitatile de management esentiale pentru absorbtia fondurilor europene acreditate azi de pdl si care nu trag bani de la Bruxelles.
Infrastructura „informationala” este nula in afara investitiilor facute tot de fostii in cablarile cu fibra optica, autostrazile nu au rasarit „nu le vedem si nu sunt”.
Indatorarea Romaniei (e vorba de datoria publica garantata) in 2008 era de 14-15% azi ea a sarit de 35%. Stiu ca nu o sa va puneti dvs cenusa in cap pt asta ca nu e neaparat „vina” dvs dar e ipocrizie curata sa o cereti altora.
Ideea de apela la fmi v-a dat-o dvs si colegilor dvs tot tariceanu. Pt ca era un vacuum de competenta enorm intre dute-vinourile dlui stolojan in Japonia care studia „criza” acolo (de parca aveam noi ceva „asemanator” cu japonezii) cand putea sa-i studieze pe polonezi „mai aproape” si aberatiile centralismului lui videanu si pogea.
Deficitele in 2009 si 2010 sub „controlul” lui jeffrey sarmanul au fost mai mari decat cel din 2008. Estimarile lui jeffrey si ale colegilor sai au fost absolut alandala de la inceput pana la sfarsit. Tonul „triumfalist” al acestei echipe de asa zisi „experti” de azi o pot intelege in „lumea lor” care refuza sa-si puna „cenusa in cap” si sa recunoasca cand gresesc.
In timp ce presedintele „averizeaza” de zor dupa ce s-a „fript” si cu iaurt de nenumarate ori (am iesit cf specialistilor guvernului de cateva ori din criza tot electoral) fondurile pt servicii si tot ce inseamna aparatul ultracentralizat de politie politica pus la punct de „medar” cresc. Pt salarii binenteles. Dupa ce au crescut ca bugete sin in 2009 si in 2010.
Asta e „pragul de maturitate” pe care dvs il indicati? As spune ca e doar pragul de „copilarie” dar copilaria este doar naiva si pe dvs nu va pot considera un naiv. Raul cel mai mic? Posibil. In ultimii 20 de ani asa s-a ales. Raul cel mai mic. A fost convenabil candva si acum nu mai este? Ghinion.
Sansa Romaniei si meritul unei minime redresari actuale nu foarte evidente este doar „privatul apolitic” roman care si-a platit darile(o parte a intregului privat) si contribuabilul roman care si-a platit si el darile. E adevarat ca peste 50% din economie a intrat in partea „neagra” cu asemenea legi stupide „emanate” de „analfabeti” economici si nuli administratori.