marți, octombrie 3, 2023

România se auto-sabotează înaintea preluării Președinției Consiliului UE

Constatăm cu mare surprindere demisia Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, la mai puțin de 2 luni înaintea preluării Președinției Consiliului UE de către România, pentru prima dată de la aderare. Suntem profund îngrijorați de nivelul la care instabilitatea politică internă a ajuns să interfereze cu responsabilitățile României ca stat membru UE.

Prin acceptarea demisiei domnului Victor Negrescu acest guvern arată, nu doar cetățenilor români, dar și celorlalte state membre UE, imaturitate politică, incapacitate de a gestiona o oportunitate oferită pentru prima dată de la aderare. Europuls consideră că acceptarea acestei demisii este o dovadă de iresponsabilitate și inconștiență față de importanța Președinției Consiliului UE. Mai mult decât atât, este o insultă la adresa tuturor eforturilor și demersurilor din timpul pregătirii Președinției efectuate atât de Ministrului-Delegat, cât și de toți actorii implicați în pregătiri, în special societatea civilă care a sprijinit cu informații, conținut și expertiză toate demersurile efectuate și-așa cu întârziere.

Preluarea Președinției rotative reprezenta o oportunitate pe care România trebuia să o exploateze în folosul promovării imaginii României pe plan european. Perioada pre-mergătoare Președinției trebuia utilizată pentru a consolida poziția României și rolul său în conturarea viitorului UE, dar și imaginea României și promovarea unei strategii de țară. În schimb, de peste un an, România se află în prim-planul european doar prin elemente negative, de îndepărtare de valorile fundamentale UE, de instabilitate politică internă și tensiuni între autorități și cetățeni. Imaginea României, deja afectată grav pe plan european, suferă în acest moment o lovitură ireparabilă prin demisia Ministrului-Delegat, persoana responsabilă și cunoscută la nivel european pentru pregătirea Președinției României la Consiliul UE.

Suntem uimiți de inconștiența cu care unul dintre miniștrii guvernului Dăncilă, Rovana Plumb, declară“această Președinție la Consiliul UE este exercitată de către toți miniștrii, în frunte cu doamna prim ministru Viorica Dăncilă și suntem pregătiți să facem față”. Din păcate, guvernul actual nu a demonstrat prin niciun argument sustenabil credibilitatea acestei afirmații, din contră, acceptarea demisiei principalului responsabil pentru pregătirea și exercitarea mandatului Președinției Consiliului UE demonstrează lipsă de profesionalism, de seriozitate și de conștientizare a importanței acestui moment pentru România.

Acceptarea demisiei domnului Negrescu scoate dincolo de granițe tensiunile din interiorul guvernului și slăbește credibilitatea României ca negociator și mediator în stare să transmită ideea de unitate și coeziune, dat fiind că mottoul Președinției României la Consiliul UE este  “Coeziunea, o valoare comună europeană”.

Dincolo de Președinția rotativă, acest eveniment subminează și mai mult poziția României pe plan european și vine în contextul în care săptămâna viitoare Comisia Europeană va prezenta Raportul MCV, iar Parlamentul European va vota moțiunea pentru adoptarea unei rezoluții în ceea ce privește situația statului de drept din România. Prin acțiunile întreprinse în ultima perioadă de guvernul României și prin lipsa de seriozitate cu care guvernul tratează exercițiul Președinției rotative, România va rata probabil momente esențiale de progres în parcursul nostru european, cum ar fi aderarea la Schengen sau la zona euro. Ne opunem cu vehemență pozițiilor guvernului de a îndepărta România de UE, ultimele luni, inclusiv demisia Ministrului Delegat, demonstrând o turnură critică în parcursul european al României.

Constatăm, prin urmare, astăzi, cu 50 de zile înaintea preluării Președinției Consiliului UE, Guvernul României a demonstrat cum a ratat cel mai important examen de maturitate al României de la aderarea sa la UE.

Acest text reprezinta pozitia Europuls referitoare la demisia lui Victor Negrescu din functia de Ministru-Delegat

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

  1. Romania s-a sabotat de ceva vreme,stimata doamna. Si anume din momentul in care partidul „de maimute” a venit la putere. Romania se saboteaza zilnic prin simpla prezenta a lui madam Dancila ca prim-ministru, si a obisnuitilor DNA Dragnea si Tariceanu si multi altii din jurul lor.
    E o rusine ce a ajuns aceasta tara , acum in prag centenar!

    • Ei, Mike, toate insailarile de guverne de dupa inghesuiala (nici nu discutam de vremurile de trista amintire, mai vesele ca acum, vorba Divertisilor) au fost glume proaste. Astia au depasit baremul, nu zic, dar stiti cum e, best of a poor bunch…

  2. Acuma, sa nu sarim in extrema cealalta, cimitirele sunt pline de oameni indispensabili. Depinzand de judet, unii aud ca si voteaza. In fond, ce era? Tot un PSDist. In plus, daca vine PSDul cu alta Dancila, sa te tii distractie. Parca vad ca EU va extinde presedintia Ro cu inca sase luni, pe motiv ca n-au ras asa in viata lor.

    • N-ai cum să nu rîzi cînd Marilena Chelaru a ajuns prim ministru și grupul Vouă formează guvernul!

      • Categoric. De-aia si zic, vom imparti partea hilara patrimoniului (da spunem cultural, in sensul saxon de social culture, unde ar intra si alte stele cum ar fi Adrian CM, ca si el e o valuare culturala, nu?) cu prietenii din EU. Ca sa fiu sincer CT, ma duc umpic in sinea mea batarna si-n alta parte – cum pisici cand s-a deschis oficiul de reprezentanta EU (ca daca nu ma-nsel n-avea rang de reprezentanta atunci, cand era lupul catzel, 90’ timpurii, toate angajatele erau cu parametri de top-model)? Ca lucrez cu statistica in fiecare zi, si cat or fi romancele de faine ‘en masse’ tot da cu zecimale, ca procesul ala de selectie ar fi umpic dodgy in jurisdictia mea. Decat zic, pozele trebe sa mai fie pe net. Decat zic, nu dau cu parul, dar sa-i lasam si pe-aia ca sunt niste parasute de ambele sexe de aceiasi teapa. Sau tzeapa. Erau alea alese pe IQ si educatie? Yeah, right! Deci pe undeva, poate e vre-o justitie divina. Asa ne-ati educat ielitili, asa ne-aveti!

  3. România se autosabotează prin învestirea celui mai incompetent guvern din istoria ei tocmai în această perioadă, iar la sabotajul acesta a participat cu entuziasm cel care a mai dăruit o șansă PSD pentru a-și bate joc de noi, cetățenii români și de Europa, dl Președinte al Republicii, dl K W Iohannis.

    Dl Victor Negrescu nu sabotează, ci manifestă necesarul bun simț care salvează onoarea politicienilor care se învârt prin guvernul-marionetă. Domnia-sa recunoaște cu onestitate incapacitatea acestui guvern de a exercita președinția Consiliului Uniunii Europene. Domnia-sa nu este un sabotor, ci un slavator…al onoarei României. Felicitări!

    Dacă ar mai exista o minimă decență printre membrii guvernului ar trebui s-și dea cu toții demisiile din funcții și să fie preluată guvernarea de un guvern de tehnocrați. Acum!

  4. Va grabiti cu articolul si comentariile. La RRA au zis cs nu e adevarat, ca nu si-a dat demisia. Cred ca daca initial si- o daduse „l-au tazgandit”.

  5. Ma indoiesc ca simplul fapt ca vom detine presedintia UE ne va facilita aderarea la Schengen sau ZE. Tari ca Olanda sau Franta ne-au pus bete-n roate tot timpul.

  6. Ministri vin şi pleacă. Guvernele vin şi pleacă. Important e interesul ţării.

    ….. „ …… România va rata probabil momente esențiale de progres în parcursul nostru european, cum ar fi aderarea la Schengen sau la zona euro. Ne opunem cu vehemență pozițiilor guvernului de a îndepărta România de UE, … „…..

    Cea ce mă îngrijorează aici pe publicaţie şi în spaţiul public e distanţarea de „principile normative UE“ asumate odată cu aderarea 2007 la UE şi promovarea din ce în ce mai necamuflat a naţionalismului (legionar ortodox) şi a izolaţionalismului (naţionalcomunist). Izolarea ţării şi distanţarea de vest înseamnă mărirea decalajului „istoric“.

    Cu „penalii patrioţi“ până la bicentenar?
    Unde sunt Unioniştii PRO- UE în momentul Preşedinţiei UE 2019?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Tana Foarfahttp://contributors
Tana a obţinut licenţa în Știinţe Politice la Université Libre de Bruxelles și deține un Master în Studii Europene la KU Leuven, specializarea ei fiind Relaţiile Externe ale Uniunii Europene. Principalele ei puncte de interes în domeniul european sunt relațiile externe ale UE, mecanismele electorale naționale, politicile economice și respectarea drepturilor copiilor și tinerilor. În 2015, Tana a fost consultant pe politici de dezvoltare și formare în cadrul Comisiei Europene, devenind în 2016 angajată a Comisiei în cadrul aceluiași departament. În prezent, lucrează în calitate de consilier politic pe probleme economice în Parlamentul European.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro