În cele din urmă, “ echipa câştigătoare” a învins, iar Klaus Iohannis îşi are partidul prezidenţial pe care şi l-a dorit. Este aceasta o victorie obţinută prin tenacitatea presiunii guvernamentale şi prin intervenţia, directă, a şefului de stat. Este aceasta o victorie obţinută prin sacrificarea, vreme de câteva luni, a oricărui act de guvernare. Este aceasta o victorie mediocră, la fel cum mediocru şi meschin, paralizat şi ineficient, este cabinetul condus de noul preşedinte al PNL.
Şi dacă ar fi să alegem un motto pentru acest eveniment dominat de platitudine demagogică, acesta ar fi textul, memorabil, al lui Grigore Alexandrescu- egalitatea liberală nu este destinată căţeilor, ci se mărgineşte la regatul dulăilor ce latră foarte tare. Normele draconice, menţinute prin permanentizarea stării de alertă, sunt ignorate în clipa în care democraţia de partid intră în acţiune. Ceea ce congresul PNL a reafirmat este un adevăr elementar: egalitatea în faţa legii este un moft, iar arbitrariul domneşte în România, suveran. Lecţia de trufie ipocrită a acestui eveniment nu trebuie ignorată. Ea ne reaminteşte cine suntem, noi, cetăţenii acestei ţări, cu adevărat – simpli supuşi, simpli şerbi, fără dreptul de a contesta autoritatea.
Victoria echipei prezidenţiale nu soluţionează nici criza actului de guvernare, de vreme ce ecuaţia parlamentară se complică, considerabil. Este greu de imaginat că gruparea rămasă fidelă lui Ludovic Orban îşi va menţine disciplina de vot. Ceea ce se naşte este o situaţie încă şi mai delicată, apărută ca urmare a scindării relevate de Congres. Demisia lui Ludovic Orban de la preşedinţia Camerei este un semn al acestei răciri ce nu va întârzia să îşi manifeste consecinţele.
De altfel, cu o francheţe care îl defineşte, Premierul-Preşedinte al PNL a indicat disponibilitatea sa de a negocia pentru susţinerea cabinetului său. Iar principalul interlocutor este , fireşte, PSD. Guvernul minoritar este, în sine, o formulă ce condamnă la neputinţă, dar care are darul de a menţine la putere clientela de partid.
Preşedintele – jucător Klaus Iohannis pare indiferent la toate acestea. Olimpian şi impasibil, Preşedintele îşi contemplă victoria. Ceea ce această privire ignoră este realitatea însăşi a României la aproape un an de la alegerile parlamentare. Iar acest peisaj este mai degrabă neliniştitor. Dincolo de starea de alertă, ce devine noul cotidian, pare că nu se mai află nimic. Nu se întrevede, în acest peisaj, nici un semn de coerenţă politică. Oscilând între înfricoşare şi improvizaţie permanentă, guvernarea României este lipsită de direcţie şi de coerenţă. Congresul PNL ilustrează această derivă ce pare de neoprit.
Pentru PSD, cabinetul Cîţu este într-adevăr echipa câştigătoare. Ca şi în vremea cabinetului Cioloş, refacerea în falsa opoziţie este preludiul la victoria în alegeri. Supravieţuirea, inerţială, a Premierului este scenariul ce face din PSD arbitrul României de astăzi. Preşedintele- jucător duce mai departe pariul său, neabătut. Cât despre România, ea rămâne, pe mai departe, o ţară de supuşi. Privilegiul exercitării arbitrare a puterii este semnul vremurilor noastre.
Problema PNL-ului nu este FC sau LO ci este cea a membrilor sai.
Liderul, mai bun sau mai putin bun, poate ajuta partidul dar suflul partidului este format din forta membrilor sai. Daca nu ai membrii valorosi partidul nu are importanta, nu are forta ca si partid.
Un partid puternic nu poate sa fie pus la punct de nici un Presedinte, dar un PM poate sa fie pus intre paranteze la dorinta unui Presedinte de tara.
Daca PNL-ul este detinatorul unor membrii care urla de undeva, ca pe stadion, fara sa inteleaga unde sta puterea lor acesta nu este PNL-ul adevarat.
Este doar PNL-ul in mantia #ciumeirosii pe care ei, penelistii, cu stire sau fara de stirea lor, i-au invaluit si acum este prezenta in randurile lor si care acum ii impusca in picior, in cap, unde nimeresc, sau ii scurt-circuiteaza.
Astazi PNL-ul este un partid bolnav si va avea nevoie de timp ca sa se vindece.
Va trebui sa inlature ura, ranchiuna, prostia, incompetenta, demagogia si sa puna realism, mult, cat mai mult, pentru ca a fi naiv sau credul este apanajul prostanacilor.
PNL-ul ramane insa mai puternic, asa subrezit cum este, decat USRPlus.
Este un peisaj trist dar mai bine sa privim cu atentie ceea ce vedem in fata dar si in spatele cortinei.
Perdantul maxim din aceasta perioada ramane RO.
Tara are liderii pe care ii merita.
Buna ziua, nu cred ca PNL este mai puternic, dupa acest circ de campanie si congres sigur a pierdut voturile oamenilor rationali si neimplicati politic, cred ca daca raman fideli principiilor de dreapta nu pot sa migreze in alta parte de USR PLUS sau spre unul dintre aceste partide daca se separa. Indiferent de PNRR-ul de multe miliarde care sa nu credeti ca banii vor venii toti imediat, pana se fac proiecte, pana se aproba, etc au trecut anii si au venit alegerile. Pana la alegerile locale mai sunt doi ani si jumatate, ce proiect poate sa inceapa si sa se finalizeze pana atunci? Sa nu spun ca daca continua cu calcatul in strachini, primarii PNL vor reusi sa piarda orase importante cum sunt: Constanta, Iasi, Brasov, chiar si Cluj.
Si inca ceva PNL+USRPLus au nevoie de un declick pentru ca numai impreuna ne pot salva din ghearele PSD-ului.
In perioada imediat urmatoare va depinde enorm de atitudinile exprimate de liderii si de membrii celor doua partide, de intelepciunea lor.
Impreuna PNL+USRPlus pot rapune #ciumarosie.
Merita depuse eforturile necesare pentru a ne elibera de PSD.
Mult succes – se poate!
Atata timp cat in un partid nu exista politicieni adevarati cu scala de valori si interese ale natiunii, ci doar politruci care pleaca de la un partid la altul, dupa interese proprii, acela nu este partid ci o haita care doreste putere, functii si bani. Dupa mine, acest partid se va scinda sau va pierii cum a fost si partidul taranesc dar si alte partide. Nu am auzit la congres o lista reala de prioritati iar membrii care au venit la congres au fost bine alesi sa nu depaseasca varsta lui Citu si sa fie in aceiasi barca a lui FVC.
Partide care se vindeca? Utopie. Sunt partide care asteapta sa revina la guvernare ca sa-si satisfaca poftele. Cele cu adevarat fraiere dispar de pe piata, dar cei care reusesc sa insele vor supravietui sa pofteasca pe mai departe, nu se insanatosesc, doar se transforma. Coruptia ramane, partidele se rotesc, putinii cu adevarat inocenti, privesc neputinciosi cum sistemul democratic nu mai este decat o perdea frumos colorata in spatele careia se ascunde antihristul politic. Lasciate ogni speranza, voi ch’intrate.
Articolul discuta la modul esential la ce se intampla cu RESTUL tarii dupa congresul PNL: cum s-ar putea obtine sustinerea parlamentara pentru guvern in contextul problemelor critice aparute (pandemie, explozie numar de cazuri, inflatie, etc)
Cine isi pune mana la ochi aici? Ca va vad ca tot ce vi se pare ca e important e cum s-au impartit taberele in PNL.
P.S. „In cazul PNL noul raport de forte in interior s-a dovedit a fi doi la unu pentru astia noi”. Noii fiind Boc, Blaga, Falca, Florin Roman, Bode, Busoi, Gorghiu si Sorin Campeanu? Da, e o gluma buna.
PSD si AUR urca, PNL cade si USR ramane la acelasi nivel.
Cu USR in opozitie si USL 2.0 la guvernare PNL continua sa piarda, PSD ramane in urcare, dar poate mai putin. Toti cei care au votat #m…PSD vor trece la USR si la AUR fugind de PNL ca dracul de tamaie.
Dupa atatia ani e totul clar: exista dar doua tipuri de votanti. PSD-istii si anti PSD. Primii sunt undeva pe la 35%-38% (procent real care scade in timp, din motive demografice dar care variaza si in functie de prezenta la vot) iar ceilalti sunt restul. Ideea este la ce partide migreaza acestia din urma. Daca PNL se aliaza cu PSD cati votanti castiga din bazinul electoral rosu si cati pierd din bazinul electoral anti PSD?
Oricine se aliaza cu PSD e deja un partid mort pentru ca PSD are votanti fideli care nu se duc decat in mica masura la aliati.
Si sa nu uitam ca mai exista PMP care aproape sigur va intra in Parlament la urmatoarele alegeri pe care acum le-a ratat la mustata.
PS Sa nu uitam ca presedintele era foarte bine acomodat cu USL 1.0, asa ca pentru el USL 2.0 nu-i o problema si discursul anti PSD din campanie si ulterior pare a fi doar de fatada.
Criza guvernamentala se va rezolva de azi intr-o saptamana.
Sambata este congresul USR+.
Deci de luni in colo domnul Presedinte va prezenta partilor interesate, USR+, respectiv tabara Orban din PNL cele doua alternative: fie participa la guvernare si primesc fiecare cate o felie (negociata) din cei 80 de miliarde pe care ii aduce doamna Layen astazi, fie pana in primavara au toti dezvaluiri de presa si/sau dosare penale in lucru.
Nu stim cum se face politica in Romania de 74 de ani? :)
Să nu neglijăm lupta IDEOLOGICĂ care s-a dat la Congresul PNL. Şi anume între ideologia liberală clasică numită conservator-liberală şi bazată pe CAPITALUL NAŢIONAL a lui Orban şi ideologia aşa-zis modernă a lui Cîţu+KWI axată pe CAPITALUL MULTINAŢIONAL. Lupta aceasta ideologică a fost câştigată de „modernişti” cu 60-40%. Ce va însemna asta rămâne de văzut. Ca părere, această doctrină modernist/ globalist/ progresistă va duce la distrugerea statului naţional numit România.
Ce mi-ar fi placut un partid de centru/dreapta sau dreapta cu oameni de calibrul intelectual al autorului.
Subscriu insa concluziei. Lucrurile nu se vor schimba atata vreme cat romanul nu se schimba. Nu vad cum se poate produce insa asta, in orizontul vietii noastre.
E cam greu sa fii si politician si intelectual :-).
===
Ma intreb insa de ce s-ar schimba romanii?!
Am exemplul clar din educatie unde 99% din parinti cartesc impotriva sistemului, dar pusi in fata unor reforme reale, nici 1% din ei nu o sustin.
Sa se revizuiasca, primesc! :-)
..mda, „I shot the sheriff, but I did not shoot the deputy” (Bob Marley)
Dincolo de dezamăgiri „pe bune”, de lacrimi de crocodil sau de casandre binevoitoare, care-ar fi alternativa cea bună ? Ne aruncăm în brațele PSD ? El să fie oare C(i)olacu’ de salvare ?
Cine nu are memoria istoriei, riscă să o repete. Isprăvile guvernelor PSD se întind pe aproximativ 70% din timpul scurs de la revoluția din ’89. Adică
Petre Roman-Văcăroiu-Năstase-Ponta-Dragnea-Grindeanu-Tudose-Dăncilă. Ca să citez din coada listei, „Orice om îi este frică”..
Ei sunt băieții buni care dau de toate, că nu dau de la ei.. Măresc, pensii, alocații, salariile bugetarilor ..etc Și toate din portofelul încăpător al lui Moș Crăciun, pentru că dezvoltare, investiții și industrie, ioc. Au grijă de noi, dar mai ales de ei.. Și „ajustează” legile justiției cât mai convenabil în sensul ăsta.
Practică un limbaj dublu, gudurându-se inutil pe la Bruxelles, în timp ce acasă sunt profund anti-europeni și xenofobi. Unul din motive fiind desigur controlul strict al fondurilor europene. Greu de ciugulit.. Și-așa se face că banii respectivi zac nefolosiți. Dacă asta vrem, asta vom avea..
In evolutia politicului se ajunge inevitabil la consacrarea politicii ca meserie.
Orice politician se infrupta din borcanul cu miere.
Dar trebuie sa fii de meserie politician pentru a o face fara a sparge borcanul.
===
Omul e nerabdator, istoria e rabdatoare :-).
..totul e să aibă buna cuviință de a băga în borcan lingurița, nu polonicul.. :))
Stimate eu****,
,,Daca nu ai membri valorosi, partidul nu are importanta…”
La fel spuneau LIBERALII in 2009, la ,,Dezbaterea netionala privind esecul capitalismului si democratiei in Romania”, organizata de Valeriu Stoica (fostul presedinte al PNL) si marii liberali ,,teoretici”, cu G. Liiceanu in frunte!Ei au gasit ,,vinovatul” de acest esec in lipsa ,,cetateanului responsabil, salariat sau antreprenor”, care ,,sa impiedice derapajele clasei politice”!
In realitate, ,,cetateanul responsabil”, si ,,membrii valorosi ai partidului” nu pot apare din lumpen-salariatii cu salariul minim pe economie, din intretinutii sociali ai stingii, din gospodariile de subzistenta de la tara, din someri, etc.!Salariatul INDUSTRIAL si ANTREPRENORII independenti de baronii locali si politicieni sint rezultatul unei dezvoltari industriale rapide, majore, pentru care LIBERALII n-au avut niciodata un PROIECT DE TARA!
Unicul proiect de tara este cele al lui ILIESCU din 1992, al unui postcomunism cu intreprinderi de Stat, democratie muncitoreasca, aparata de CAPITALISM si EXPLOATARE, de minerii lui Cozma!
Romania de azi este exact rezultatul (in timp) al acestui proiect!
2. Este vremea ca liberalii sa vorbeasca de cauzele economice ale situatiei de azi, nu numai de aderente politice ,,sentimentale” sau de imagine – pentru a gasi solutia de iesire din criza de INERTIE ECONOMICA de 3 decenii a PNLiberal.Este vremea sa asezam in ordinea reala ,,cauzele” care fac din PNLiberal sosia dreptei politice antebelice…
”Preşedintele – jucător Klaus Iohannis pare indiferent la toate acestea. Olimpian şi impasibil, Preşedintele îşi contemplă victoria.”
Pentru că l-ați pomenit pe Grigore Alexandrescu, nu mă pot abține să nu citez primele trei strofe din ”Boul și vițelul” care parcă au fost scrise cu dedicație de fabulist pentru navetistul cotrocean.
” Un bou ca toți boii, puțin la simțire,
În zilele noastre de soartă-ajutat,
Și decît toți frații mai cu osebire,
Dobîndi-n cireadă un post însemnat.
—Un bou în post mare? —- Drept, cam ciudat vine,
Dar asta se-ntîmplă în orcare loc:
Decît multă minte, știu că e mai bine
Sa ai totdauna un dram de noroc.
Așa d-a vieței veselă schimbare,
Cum și de mîndrie boul stăpînit,
Se credea că este decît toți mai mare
Că cu dînsul nimeni nu e potrivit.”
Mai rar un vizionar ca Grigore Alexandrescu!
Daca gandim obiectiv si logic, o cireada de vaci nu poate fi condusa decat de un bou.
Ca doar nu de un cocos! :-))).
Eh, mai sînt și cowboys, dar ăia sînt prin America! La noi au rămas doar boii.
Priviti catre Germania dupa alegerile de ieri , puteti intelege ce se intampla acolo ? in Romania lucrurile sunt destul de clare.
S-a intamplat ceea ce trebuia sa se intample. Cine are ochi de vazut si minte de judecat, va intelege: PNL=PSD, adica doua grupari care au in vedere prosperitatea gastii, atat. Sper ca PNL-ul sa urmeze acelasi drum, spre neantul uitarii – cine-si mai aminteste de PNTCD ?
Atunci cand poporul, societatea in ansamblul ei nu mai are nici o influenta sau putere asupra politicienilor, exista riscul instaurarii unuor regimuri autoritare. Inseamna ca societatea si-a pierdut orientarea sau incearca sa intrevada situatia prin „perdelele de fum” lansate de politicieni. Capacitatea lumii de a privi imaginea de ansamblu s-a diminuat extrem de mult, iar „algoritmii” dupa care se ghideaza politicul sunt din ce in ce mai elaborati si mai dificil de inteles, existand astfel riscul alunecarii intr-o era intunecata. Exercitarea arbitrara a puterii in functie de interesele politicienilor este specifica noua. Romania a fost astfel condusa timp de 30 de ani, iar semnele schimbarii nu sunt vizibile in viitorul apropiat. Dimpotriva, „reteaua” devine tot mai puternica si mai bine ancorata in institutiile statului. Ideologiile de partid nu mai au nici o valoare, ci se intrepatrund intr-una singura, rezultand un singur mare partid ghidat „ideologic” de acelasi principiu: furtul si plasarea Romaniei in zona gri atat de draga regimului comunist, zona in care regulile sunt arbitrare iar valorile democratice dispar.
Peisajul dupa congres seamana cu un imens camp de lupta neregizat, in care spitalele sunt pline, iar ambulantele sosesc in numar mare la fiecare spital din tara. Dupa PNL, potopul! Nici cel mai mare regizor din lume n-ar fi putut imagina o astfel de scena.
Ca si PSDul, PNLul este un partid fara doctrina.
Singurul lucru pe care il au in comun membrii acestor partide, este ciolanul.
De asta coalitia naturala a PNL este cu PSDul. Vorbesc aceeasi limba.
In momentul in care dispare acest liant, adica dupa ce vor iesi de la guvernare, PNL va scadea in sondaje.
Modul de alegere al liderilor este mizerabil. Cum s-au shimbat la fata Catu si Rares cand au dat de putere, ma face sa cred ca au facut vreo scoala de teatru. Pana la urma alegem o poza, o imagine de marketing. Afirmatia ca tara are liderii pe care ii merita este total eronata. Tara are de ales intre pozele pe care grupurile hoti care isi spun partide, le scot in fata la alegeri. Asta in cazul in care tara nu este scarbita de alternative si nu merge la vot.
Sper ca USR+ va prelua cat mai mult din bazinul electoral al PNL. Pana acum au fost singurii care au incercat sa faca ceva reforme.
Doctrina tuturor partidelor din Romanie este de fapt un amestec bland de comunism cu fascism, la care se adauga condimente din alte doctrine.
Adica o extrema stanga mascata.
Iar etapa istorica impune atasarea capturii statului („cleptocratie” cum o analizeaza @Constantin mai bine decat mine) la guvernare. Prozaic: politica stiintifica a ciolanului. Succesorul Socialismului stiintific, pentru ca nu poti sa furi eficient fara o teorie stiintifica bine articulata.
Am scris mai sus, la Congresul PNL a avut loc şi o luptă ideologică, între conservatorul Orban( adept al dezvoltării capitalului naţional) şi „multi-naţionalii” Cîţu+KWI( adepţi ai capitalului multinaţional).
„Nu se întrevede, în acest peisaj, nici un semn de coerenţă politică. ”
Un articol interesant, bine scris, remarcabil prin realismul său. Doar că în privința opiniei citate, autorul se înșală.
Guvernarea cleptocratică este nu doar parte din politica acestui stat, dar este unul dintre pilonii principali, dacă nu cel mai important.
Or, a nega coerența politicii grupului infracțional organizat transpartinic, de origine securisto-comunistă care a capturat statul de mai mult de trei decenii, este ori o imensă naivitate, ori o cumplită rea-credință.
Pentru a deveni un stat de drept și pentru consolidarea democrației, este necesar ca cetățenii români să definească pe cât se poate de precis cleptocrația și să construiască o strategie de înlăturare a ei. Dacă nu se înțelege cât de puternică și coerentă în acțiuni este, cetățenii nu au nicio șansă pentru normalitate.
… ‘máne, thékel, fáres’ ! – cartea lui Daniil, V… PNL e mort.
Tot ceea ce urmeaza nu e nici macar o ingropaciune decenta, ci mai degraba batalia corbilor pe starvul in putrefactie.
O pagina de istorie care incepe in 1875 si se incheie in zilele noastre ca o confirmare a neputintei noastre, ca popor, de a pretui si conserva bunurile – de pret – care le avem. De la castele si conace la mori de apa, de la tezaure dacice la biserici fortificate, toate se pierd macinate de timp intr-o indiferenta si nepasare totala.
Din pacate PNL nu se mai incadra in aceasta categorie – categoria bunurilor pretioase pentru care merita sa lupti. A devenit – copia la un nivel mai mic a PSD – o adunatura de vanatori – lipsiti de orice valoare morala – de functii, dregatorii, sinecuri etc…
Propun sa nu mai plangem. Nu avem nici dupa cine, nici de ce…
Sa privim spre viitor si sa vedem ce e de facut.
Personal, cred – cu tarie! – ca USR+ poate fi un partid modern, care, prin masuri de dreapta desigur, sa aduca prosperitate, bunastare si demnitate pentru poporul atat de umilit in Europa si in intreaga lume – codas in toate clasamentele, lipsit de orice performanta notabila.
Pentru USR+ (tot un punct de vedere personal) urmeaza un greu examen.
Ispita de a reveni la guvernare – cu toate foloasele de moment – pe de o parte si a ramane in opozitie, fortand astfel PNL sa colaboreze cu PSD pe de alta parte. E limpede ca aceasta refacere a a USL va fi greu digerata de cei mai multi sustinatori ai PNL si multi – foarte multi – se vor dezice si se vor indrepta – ‘cu arme si bagaje’ – spre USR+ ( din pacate si cu metehne )…
Un alt punct de vedere personal : USR+ nu are sanse sa convinga – electoratul inteligent – daca nu va prezenta un program cu masuri concrete de rezolvare a marilor probleme ale Romaniei – incepand cu stoparea indatorarii tarii si terminand cu producerea de gaze si energie electrica suficienta pentru consumul intern.
Subliniez – masuri concrete!!! nicidecum fraze expimand deziderate ( de genul -‘cresterea nivelului de trai a intregului popor’…).
Exista o reticenta in unele grupuri sociale fata de PSD si PNL se va duce dupa PNTcd, dar asta nu inseamna automat o intoarcere a electoratului catre USR+.
Mai curand va conduce la absenteism, dupa umila mea parere.
Ca in bancul acela vechi cu babuta care iese din cabina de vot si intreaba presedintele : „Maica, „duceti-va” se scrie impreunat sau cu liniuta?” [banc adaptat]
===
Probabil ca situatia politica de acum, coroborata cu educatia catastrofala si deciziile imbecile ce conduc la pierderea controlului asupra pandemiei vor hotari multi romani sa plece din tara unde vad cu ochii. Si nu cred ca poate cineva sa le faca vreo vina din asta.
Ba chiar as indrazni sa spun ca familiile care fac copii in Romania acum dau dovada de cruzime fata de acestia, daca isi propun sa ii creasca in Romania. Romania nu este capabila sa aiba grija de cetatenii ei, iar politicienii nu fac niciun efort in acest sens.
Schimbarea acestei atitudini necesita fie un dezastru fara precedent, fie o conducere totalitara. Istoria ne invata ca astfel de schimbari nu au loc de lungul unei generetii sau doua, ci in secole.
Dar mai vorbim peste 200 de ani :-)
Congresul din weekendul trecut dovedește că democrația din spațiul românesc
e doar o altă ,,formă fără fond”, oricât am încerca noi să ne mințim prin discursurile
ideatice postdecembriste. Aici guvernează pe deplin doar Orientul, cu regulile și cutumele
sale știute, cu suzeranitatea Porții și dominium eminens feudal al domnului, cu ciubuc, bacșiș
sau bir, cu tronuri cumpărate la ,,Stambul”, cu trădări și ,,hiclenii”, cu retrăiri din Miron Costin,
Negruzzi sau Caragiale. Cui nu-i place acest Orient românesc pleacă, așa cum au făcut zece
milioane de români în ultimii 40 de ani.
Subscriu.