luni, iunie 17, 2024

România, tot mai departe de Europa

Mă ocup și astăzi de Congresul extraordinar al PSD, desfășurat sâmbătă în Capitală. O fac cu sentimentul că în ziua aceea întreaga națiune a trăit un coșmar. Coșmarul întoarcerii în timp. Coșmarul îndepărtării de Europa.
Ne-am întors cu toții, nu numai cei 4000 de aplaudaci care au avut misiunea de a se afla în sala Congresului (numai că, spre deosebire de noi, ei au făcut-o de bună voie) în unele momente în anul 1989, în altele chiar în 1946. În vremea în care Nicolae Ceaușescu trăia și savura, tot sub cupola Sălii Palatului, atmosfera lugubră, rău prevestitoare, delirul cu miros de moarte a tot ceea ce avea să fie și să însemne noiembrie, ultimul bal. Ori în anii în care bolșevicii români se pregăteau să ia cu asalt puterea, să facă ceea ce le ordonase Moscova prin intermediul glasurilor, pumnilor și palmelor lui Ghiță- Dej, Leonte Răutu sau Ana Pauker.
Precum Ceaușescu acum aproape 29 de ani, președintele PSD, dl. Liviu Dragnea, a adoptat o atitudine sfidătoare la adresa Europei. Precum predecesorul său într-ale stalinismului pentru eternitate, Dragnea a jucat cartea orgoliului și a naționalismului exacerbat. „Ne croim noi,-părea să spună Dragnea- după propriile noastre concepte, viziuni și standarde, propria democrație, încă și mai originală decât cea visată la începutul anilor 1990 de acum bătrînul și bolnavul Ion Iliescu. O vom face mai atenți la modelul Budapestei, al Ankarei și al Moscovei decât la cele impuse de Bruxelles și de Strasbourg”- ne-a încredințat șeful social-democraților români. „Avem noi propria viziune despre cum trebuie combătută corupția și știm cum se impun rescrise legile justiției, așa că o vom face în funcție de dorințele și de necesitățile noastre personale până la finele actualei sesiuni parlamentare”- ne-a spus noul Gheorghe Gheorghiu-Dej al României, domnul, adică tovarășul Liviu Nicolae Dragnea. Acompaniat de noua Paukeriță, tovarăța Viorica Vasilica Dăncilă. „Puțin ne pasă de Opoziție care, de aștfel, nici nu mai prea există, doar își încasează liniștită indemnizațiile lunare, puțin ne pasă de cei care încă mai rezistă în stradă, iar, la o adică, putem ordona punerea tunurilor de apă pe ei”, ne-a asigurat cadrul de nădejde şi de viitor, tovarășul Claudiu Manda ot Craiova, „ nu au nici un fel de importanță sfaturile primite de la Comisia Europeană”. „Mai avem o serie nesfărșită de programe minunate care acoperă toate domeniile vieții economico-sociale, programe încă și mai faraonice, și mai fără bază reală decât cele ale lui Nicolae Ceaușescu (numai că realismul nu ne prea interesează), avem soluții teoretice și practice pentru toate problemele prezente și viitoare, așa că nu vom avea decât succese până în 2020 și chiar până în 2040. Că doar tot noi vom rămâne la guvernare, indiferent ce spun sondajele de opinie. Fiindcă absolut toate sunt cum nu se poate mai mincinoase, mai neconforme cu realitatea. Iar dacă totuși realitatea este alta, o vom remodela după propria noastră vrere. Ne stau la îndemână și ne vor sări în ajutor pentru a face aceasta cei peste 600.000 de membri ai partidului, iar dacă unul singur va ieși din front și ne va contesta autoritatea ca și perfectul caracter democratic al Congresului îl vom exclude”, a spus cum nu se poate mai ferm, mai lipsit de echivoc şi mai sigur pe situaţie tov. Liviu Nicolae Dragnea..
„Avem și forțe de sprijin recrutate din rândul intelectualilor progresiști, locul unui Călinescu, al unui Sadoveanu, ori al lui C.I. Parhon care au sprijinit PMR-ul în 1946-47-48 urmând să fie luate de Marius Pieleanu, de Mircea Dinescu sau de alții la vel de convingători și de vajnici, chiar și de Alina Mungiu –Pippidi tot mai prietenoasă cu ceea ce spune și face dl. Dragnea, în vreme ce Ion Cristoiu, Ionuț Cristache, Sorin Roșca Stănescu, Bogdan Chirieac, Gâdea, Badea vor fi noii Brucani ai presei românești” ne-au dat a înţelege tovii cu funcţii de răspundere si şcoală puţină şi proastă din conducerea actuală a PSD.
Cam asta s-a înțeles de cei care au avut ochi de văzut și urechi de auzit sâmbătă. Cam acesta a fost adevăratul mesaj al Congresului extraordinar al PSD de sâmbătă. Plus faptul că cei care critică PSD prin țară și străinătate vor putea fi acuzați că denigrează țara drept pentru care vor primi pedepse usturătoare.
Toate acestea însemnând, într-o singură frază că, începând de astăzi, România se va situa tot mai departe de Europa!

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. De ce nu duceti comparatia mai departe?
  Ca si in anii ’80 singura speranta de opozitie era asteptata din randurile pcr. In ultimele saptamani nu s-a discutat decat despre luptele interne pentru putere in interiorul psd, ca si cum de acolo se astepta o schimbare in bine. Opozitia propriu zis este ca si inexistenta
  Ca si ceausescu, dragnea s-a inconjurat, in propriul partid de un grup de cadre de nadejde al caror singur merit este nivelul scazut de cultura si docilitatea (dinca, bobu, postelnicu.. – dan, vasilescu, dancila, firea…) ca sa-si asigure permanenta in fruntea partidului.
  Bomboana pe coliva: dragnea nu mai trebuie ales ca presedinte, el este confirmat in fruntea partidului prin urale.
  Cand l-am auzit racnind de la tribuna: „vreti sa fiu in continuare presedintele vostru?” mi-a inghetat sira spinarii.
  Mai asteptati ceva de la psd?

  Daca opozitia nu se coaguleaza in jurul catorva obiective prioritare si nu-si stabileste un pact de neagresiune pe o durata de cativa ani, (macar pentru o legislatura sa lase la o parte diferendele si diferentele, daca sunt bine intentionati), in care lucrurile sa fie puse pe un fagas corect, psd nu va putea fi dat jos de la putere decat printr-o rabufnire violenta cu urmari greu de calculat, dar in niciun caz benefice.

  • Contributia originala a lui dragnea este introducerea conceptului de paritate la im[artirea posturilor pentru barbati si femei.
   Astfel el a inventat postul de vicepresedinte 1/16 de fapt 1/8perechi.
   Pentru pozitia de presedinte executiv, cumva ca sa indeplineasca acelasi criteriu, a numit-o pe premiera guvernului, (cu conditia ca aceasta sa o aduca de manuta pe viitoarea tovarasa de viata a marelui lider) evitand astfel, la mustata, competitia cu altcineva care ar fi putut deveni realmente incomod(a).

   • Este bine că Dragnea i-a împerecheat, acum o să-i pună să danseze tangoul de-altă dată cu strigături și aplauze prelungite.

   • Ca sa fim corecti trebuie spus ca si in Canada Premierul Trudeau a inlocuit meritocratia cu PARITATEA ARITMETICA – si nu intr-o organizatie privata gen partid politic , ci in alcatuirea Guvernului. Acesta realitate nu infirma totusi filosofia articolului deoarece – iata ! – Romania continua sa se indeparteze de Europa, luand-o hat, incolo spre Canada. In ceea ce priveste tanara iubită , jongleria facuta de Dragnea prin expunerea ei cu prilejul parangheliei PSD a avut si un – scuzati expresia – al doilea efect pervers. S-a vazut că, acolo unde nu te-ai astepta , exista un segment supertaliban al celor care au semnat pomelnicele BOR intru promovarea ”familiei traditionale” alcatuite din ”barbat + femeie” cununati cu pirostrii. Ba in alambicurile celor mai elitiste colcaieli s-a trasat si o directiva conform careia partenera trebuie sa fie cam de-o varsta cu ”al ei”, orice diferentza mai mare de 10 ani fiind un simptom de stalinsism atroce.

 2. As sublinia un lucru marunt dar care poate fi hartia de turnesol: contracandidatii Andronescu si Banicioiu au luat aproximativ o treime din voturi in conditiile extrem de vitrege de la congres. Fisura care a aparut prima data la plecarea lui Grindeanu, s-a mai marit usor odata cu ghilotinarea lui Tudose iar acum deja este o crapatura serioasa. Dragnea a preferat sa se intareasca el in loc sa peticeasca serios aceasta fisura. S-ar putea ca tocmai acest egoism politic fata de oamenii sai din partid sa puna umarul la o ruptura pana la capat care sa duca la dinamitarea PSDragnea. Cu fiecare prieten psd-ist transformat intr-un dusman psd-ist, daddy isi mai taie o zi din domnie. La final faza cu gagica adusa la congres a fost greseala fatala. A reusit sa starneasca si mai tare invidia si ura propriului partid. A pierdut si femeile cu care s-a inconjurat. Va fi greu sa rezolve gelozia lor :)))

  • Daddy si-a adus concubina(.asta e termenul potrivit) la congres ca sa o vada lumea si sa-l invidieze inca o data pentru puterea lui de seductie. Si a facut-o pentru ca era convins ca membrii adusi la congres nu-l vor critica. Sambata facand parte din weekend, el si concubina sa erau obisnuiti sa-si petreaca weekendul impreuna: cu ocazia asta au facut si o baie de multime impreuna, nu doar o baie, in sensul obisnuit al cuvantului. I-ati vazut ca nu s-au simtit deloc stingheriti: Docila(sic!)si Dan au luat-o langa ele si i-au facut conversatie. Ceea ce ma mira este ca nu i-a dat posibilitatea si concubinei sa ia cuvantul la „plenara pcr” si sa le spuna tuturor cat de bland si dulce poate fi daddy, iar ea chiar are argumente sa spuna asa ceva: A fost in Maldive cu Liviut si totul a fost senin si bine…
   Eu am o opinie personala despre asa zisa dizidenta din psd: respectivele persoane se transforma in critici ai lui dragnea doar in momentul cand sunt calcati ei pe batatura, cand le sunt afectate clar interesele personale. In rest, nu le pasa. Cand au fost exclusi din psd criticii vocali, gen Chirica de la Iasi, europarlamentarul Ivan sau chiar Ponta, ca sa nu-i mai enumer si pe Vanghelie si altii, acesti asa zisi dizidenti au tacut. Ba mai mult, madam Andronescu Abramburica, era nelipsita de la talk-showurile de la Realitatea TV sau B1 cand apara cu un zel nemai intalnit toate deciziile psd luate de zdragnea, combatandu-i pe ceilalti interlocutori cu o furie abia stapanita….
   Sunt curios daca pe viitor va accepta sa fie in continuare avocatul de serviciu al derapajelor din psd. Spun asta fiindca ma gandesc ca i s-ar putea da un sfat, „colegial” din partea conducerii psd: „ori continua activitatea de avocat ca si pana acum, ori va fi exclusa daca va indrazni sa critice psd-ul si pe dragnea pentru ceea ce s-a intamplat la aceasta „plenara pcr”, in care ea n-a avut sorti de izbanda fiindca a primit prea putine voturi”

   Si ajunsi aici, as vrea sa spun ca „modelul dictatorial dragnea” este cultivat si de tot felul de „sefuleti” de departamente la ziarele cu profil sportiv si cand spun asta, vorbesc din proprie experienta. Par example, la ceva vreme dupa ce a aparut site-ul http://www.treizeci zero, eu si inca alti cativa comentatori am fost interzisi sa mai comentam, pentru simplul motiv ca dictatorul adrian Tzoca a avut impresia ca nu suntem niste aplaudaci autentici si ca aveam unele rezerve in a ne exprima admiratia fata de eroina articolelor lui, si cand era cazul dar si cand nu era.
   Dragnea si-a exclus colegii fiindca a fost criticat iar el nu admite critica de la subordonati. Tzoca ne-a exclus nu fiindca l-am fi criticat, ci doar fiindca am avut „nebunia” sa sustin ca eu am opinia sa critic atunci cand consider ca se impun si observatii, dar voi aplauda cand e cazul. Tzoca este un dragnea mai mic dar la fel de nociv….

   Am vazut ca si cei de la rubrica de sport de la „Adevarul” si-au permis sa excluda unii participanti chiar daca unii au avut singura greseala ca le-a atras atentia unui Amir Kiarash si lui Iulian Anghel, ca fac abateri de la cerintele deontologiei ziaristicii sportive
   Acestia doi au fost chiar pe linia lui Dragnea, pe care l-au adoptat ca model de comportament in disputa cu comentatorii de pe forumul ziarului…

   P.S. dragnea s-a comportat sambata la plenara(pe vrenmuri, pcr isi devora fiii neascultatori, de obicei, in cadrul unor plenare, nicidecum la congres, unde avea invitati de peste hotare si nu-si permitea) ca un dictator stapan pe situatie si a proferat amenintari catre toate zarile, de unde ar putea aparea cumva obstacole in calea „maretului sau galop spre comunism”

 3. Sa-ti aduci amanta – care ar putea sa-ti fie fiica – si sa o pui in primul rand al congresului, asta nu e neglijenta sau prostie, e un mesaj de putere dar si de dispret, de sfidare. Parerea mea e ca Dragnea e exact liderul de care are nevoie Romania astazi, in fruntea PSD. E singura varianta care poate trezi revolta si trimite PSD-ul in opozitie.

 4. „Plus faptul că cei care critică PSD prin țară și străinătate vor putea fi acuzați că denigrează țara drept pentru care vor primi pedepse usturătoare.”– Din cate stiu acelasi lucru se intampla deja in Polonia. Cei care ataca partidul de guvernamant in diaspora poloneza, pot fi acuzati ca denigreaza Polonia. E uite ca de-al dracului o sa-l denigrez pe Dragnea si gasca lui de comunisti; sa vedem ce patesc. Daca sunt arestat aici in diapora pentru „denigrarea” PSD-ului voi chema toate televiziunile si presa ca sa stie de asta.

  • Serios? Pai cum il denigrezi pe Dragnea?
   Zice despre el ca e penal? Ca e hot? Ca e nedemocrat? Asta nu e denigrare, e realitate.

 5. În primul rând, să nu confundăm Europa cu Uniunea Europeană. Geografic suntem în Europa, dar poate nu în spiritul ei.
  În al doilea rând, chiar nu se ştia că PSD vrea să ne scoată din UE? Mi se pare o ipocrizie aici, orice minte cât de cât lucidă putea prevedea acest fapt. Poporului român şi nici elitelor româneşti nu le place democraţia, deşi toţi „vor o ţară ca afară”.
  În al treilea rând poate UE nici nu va mai fi….
  Şi, în al patrulea rând, eu sunt optimist. Congresul PSD este începutul sfârşitului pentru această bandă mafiotă care îşi zice partid.

 6. Comparatia cu anii 1945-1950 poate parea exagerata si chiar este, dupa parerea mea. Dar, cred ca din perspectiva sociologilor, care sper sa fructifice oportunitatea, exista numeroase similaritati. Ma astept ca cercetatorii psihologiei sociale sa studieze „pe viu” un fenomen aflat in desfasurare, anume acceptarea sociala a pierderii libertatii. Supunerea cetatenilor de catre un grup fascist si pierderea democratiei prin slabirea institutiilor statului de drept, despre care istoricii ne informeaza atunci cand fac referire la national-socialism si comunism, poate fi studiata astazi in Romania, Ungaria, Turcia, Rusia samd. Aparitia profitorilor regimurilor autoritare si atitudinea conformista poate fi cerectata de psiho-sociologi astazi „pe viu” in Romania. Modul in care non-valorile gasesc in regimurile autoritare oportunitatea afirmarii poate fi observata azi in tara noastra. Samd.

 7. Democrația originală autohtonă.

  Restanțierii sunt fruntea țării? Restanțierii 2007, un merit al naționalismului izolaționist practicat de Iliescu/FSN după 1990, se îndepărtează și mai mult de UE? Descrierea elegantă a autorului are un mesag sobru.

  ….. „…. Precum Ceaușescu acum aproape 29 de ani, președintele PSD, dl. Liviu Dragnea, a adoptat o atitudine sfidătoare la adresa Europei. Precum predecesorul său într-ale stalinismului pentru eternitate, Dragnea a jucat cartea orgoliului și a naționalismului exacerbat…. România se va situa tot mai departe de Europa! „…

  De 10 ani România are cele mai bune condiții din istoria sa. Azi se distanțează (un an înainte de președinția UE 2019) de conceptul francez al lui E. Macron, (București 2017), după voința lui Dragnea/PSD?

  Naționalism identitar („academicienii“ 2017… 2018… identitate pericol pedepse …) izolaționist al guvernului dâmbovițean de azi sau integrare în ZE/UE? România are de ales.

  Eu cu cine votez?

 8. Se pare ca inainte de a sarbatori 100 de ani de la Marea Unire, in vara vom avea ,,Mare Unire” a lui Liviu Dragnea cu aleasa inimii pe care a prezentat-o multimii pesediste.
  L-am vazut pe Liviu Dragnea in postura lui Alexandru Lapusneanu cerandu-le sa-l acepte ca domn. In caz ca ar fi refuzat, sigur ar fi replicat: ,,Daca voi nu ma vreti, eu va vreau” si ,, pe multi am sa popesc eu.”Ca sa fie democratic voi da chiar o lege.
  In rest, daca Ghita-Dej si Ceausescu ne ameteau cu cate un cincinal, Liviu Dragnea ne ameteste cu 22 de ani, adica 4 cincinale si jumatate, in care, pana in 2020 vom ajunge a optas putere economic din Uniunea Europeana, fiindac aceasta va sta pe loc dsi se va uita cum se straduiersc conducatorii nostri sa-i ajunga.Si cum se zicea sub Ceausescu : Vom indeplini cincinalul in patru ani………….. ,,jumate.” Si Ceausescu zicea ca vom intrece AMERICA,dar un glumetz ( poate din statul paralel ) zicea sa nu-i intrecem ce o sa ne vada amercanii cu pantalonii rupti in…..spate.

 9. Unitatea de monolit a PSD-ului in jurul leader-ului e clar un mit. Nu se poate insa trece cu vederea ca miscarea i-a iesit lui Dragnea – nu prea ai cum sa il dai jos…deocamdata. PSD-ul si-a facut-o cu mana lui … si nu prea. Intelegerea a fost clara „va rezolv problemele cu justitia insa imi dati mana libera sa organizez partidul dupa cum vreau eu”. PSD-istii au fost de acord. Ca au stiut sau nu unde se baga, ca le convine in continuare? Poate ca nu prea aveau de ales – toti sunt cu bube in cap, le-ar fi convenit sa fie rezolvata problema si acum dar si pentru mai tarziu.

  In rest? Hai sa nu ne mai dam „flabbergasted” :-) si sa cadem pe spate de ce vedem in fata ochilor.

  PSD = PCR? Vizual macar, s-a vazut deja la lansarea faraonica in stil comunistoid a lui Ponta in 2014. In rest? PSD nedemocratic? Hai acum…se indoia cineva, suprinde pe cineva? :-)

  Ca vrea ca totul sa fie controlat politic, ca vrea ca partidul sa fie in toti si in toate – surpriza? Hai sa nu fim naivi, toata clasa politica din Romania vrea asta.

  Ca se fura, licitatii trucate, lucrari supraevaluate, abuz de putere, etc – iarasi sa nu fim naivi. Nimic nou sub soare in democratia originala romaneasca. Ce e nou sub soare e ca de ceva timp se intrevede o luminita – justitia. Ca vor cu mic cu mare sa o subordoneze politic – iarasi nu e o surpriza.

  Social democratie? Cu numele ca da bine la votanti. Liberalism in ALDE? Sau in PNL? Suficiente filmulete pe internet unde fetitele PNL-iste habar nu au ce ala liberalism, iar tinerii PSD-isti nici nu stiu daca PSD-ul e de stanga sau de dreapta.

  Cautati pe youtube:
  – Ce înseamnă liberalismul pentru tinerii politicieni de la Botoșani și nu numai
  – sursa: politikix – tineretul social democrat

 10. Vox Populi, Vox Dei
  Congresul PSD l-a legitimat pe Presedinte cu entuziasmul, aplauzele si ovatiile celor prezenti, nu cu buletine de vot, ca pe un muritor de rand. Patru ani. El e conducatorul iubit al dreptcredinciosilor si bisericii Statului Paralel Legitim, seful Parlamantului, Guvernului si Programul de guvernare ce aduce bunastare romanilor.
  La Roma, dupa alegerea de catre cardinali in conclava a unui nou papa, e un stravechi privilegiu al credinciosilor latini, romano-catolici, care-l asteapta nerabdatori in piata Sf. Petru, sa-l intampine, legitimeze cu entuziasm, aplauze si ovatii. Vox Populi, Vox Dei
  In Federatia Rusa, presedintele celei de a treia Roma, conducatorul iubit al pravoslavnicilor si bisericii, Vladimir Putin este, la fel, alesul intregului popor, nu numai a unui partid la moda. Programul sau de guvernare aduce bunastare rusilor si slava Ortodoxiei.
  In aceste zile si sub ochii nostri, teocratia orientala, bizantina, ortodoxo-socialista a lui Stalin si Ceausescu, fara dictatura, Razboi Rece si Cortina de Fier, e reabilitata cu succes de Putin si Liviu Dragnea, chiar daca ultimul se lupta pe viata si moarte cu Statul Paralel Ilegitim.
  https://www.academia.edu/34504213/Semnele_vremii_complet.pdf
  http://bentodica.blogspot.com.au/2018/03/bremen-romania-si-europa-parteneri.html
  http://www.marianagurza.ro/blog/2018/03/11/viorel-roman-dupa-congresul-psd/
  https://bureriu.wordpress.com/
  http://www.viorel-roman.ro
  Timisoara la 12 martie 2018

 11. Totul se intampla cu complicitatea noastra pasiv-indiferenta. Nu pot crede ca din cei 12-15 milioane de romani, sau cati or mai fi, cu drept de vot, care inca mai sunt in tara, macar vreo 3 milioane nu au capacitatea sa inteleaga ce se intampla, sa inteleaga ca democratia si libertatea se pot incheia aici daca ei nu ies in strada sa le apere. Si cu toate astea, in ultimele luni, dupa toate liniile rosii depasite, cati au fost acolo? Mi-e foarte teama ca pana la anul alegerile prezidentiale nici nu vor mai conta, iar in 2020 vom avea doar un simulacru de alegeri parlamentare. Dragnea e doar maestru in fraudarea alegerilor nu-i asa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro