miercuri, iulie 17, 2024

România vertebrată

Câteva sute de oameni ardeau de vii. Câțiva dintre ei, scăpați din foc, s-au întors să-i scape și pe ceilalți. Știind că sunt șanse mari să nu mai iasă vii de acolo. Și n-au mai ieșit.

E miraculos când o țară produce astfel de oameni, a căror umanitate e mai intensă decât instinctul de conservare. E cu atât mai miraculos când acești oameni se produc cumva singuri, împotriva țării care-i conține & sufocă.

De unde ați apărut, Adrian Rugină, Claudiu Petre și toți ceilalți salvatori capabili să intrați în foc pentru alții? De unde ai apărut, Adrian Despot? De unde ați găsit rezervele astea miraculoase de umanitate & empatie, în țara în care – cum vedem zi de zi – empatia & umanitatea încă nu s-au inventat?

Mii de oameni donează sânge; zeci de mii ies pe stradă, într-un marș în care iubirea & furia se amestecă pe mutește; de unde vin ei? De unde au învățat compasiunea, când în România oricine are compasiune e fraier, e mâncat, e ars?

Îmi vine în momentele de exasperare să spun, parafrazându-l pe Ortega, că România e nevertebrată. Cum ar putea fi vertebrată o țară care produce politicieni de o asemenea dezgustătoare calitate? Când credeai că nu se poate mai rău, că un prim-ministru plagiator și urmărit penal e plaga supremă, iată că apare un candidat de prim-ministru plagiator, dar și coordonator de plagiatori, care omoară oameni cu ciocoismul lui strigător la cer. Un personaj cât o mineriadă. Și te întrebi cu spaimă: dar cel care va fi și mai rău decât Oprea, răul deocamdată inimaginabil care va înlocui acest rău cândva inimaginabil – acela ce va mai face?

Cum poate fi, apoi, vertebrată o țară cu asemenea televiziuni? A le spune „televiziuni de ciocli”, cum am auzit pe cineva, ar însemna să lezezi demnitatea cioclilor, care câștigă un ban cinstit printr-o muncă dură. Nu ca niște ciocli se comportă televiziunile astea – ci mai degrabă ca niște muște de sicriu.

Cum poate fi vertebrată o țară în care purtătorul de cuvânt al celei mai mari biserici spune, întrebat despre lipsa ei de reacție: „Nu putem sfinți ceva ce nu există”? Ce nu există, părinte? Morții aceia? Mă întreb ce înseamnă o Biserică pentru care morții nu există.

Însă România care iese la suprafață la asemenea tragedii arată, dimpotrivă, că are toate vertebrele intacte. Și nu doar vertebrele – ci și creierul, și thymos-ul, și sufletul. De unde a apărut această Românie? Ce îi produce & alimentează rezervele de umanitate? Cum e posibil ca ea să supraviețuiască intactă în burta Leviathanului populat de alde Oprea, Ponta și toate celelalte formațiuni canceroase? Existența acestei Românii vertebrate în interiorul Leviathanului, captivă, dar supraviețuind intactă, e pentru mine o uimire profundă.

Însă e un blestem al țării ăsteia că e nevoie de câte o tragedie ca să ne mai dea puțină speranță.

Distribuie acest articol

37 COMENTARII

 1. Din ciclul „Romania vertebrală vs. Romania adaptabila / a smecherilor / a nesimtitilor „: prima sta la coadă pentru a dona sânge. A doua tine cu dinții de programul de lucru (07:30 – 13:30… Hai, treacă de la ei, 15:00, da’ sa nu se mai întâmple! ) de parca ar trai pe alta planeta. Dar stai: ei chiar trăiesc pe alta planeta, nu? A bugetarilor! Cine ii poate atinge? Cine ii poate face sa se gandeasca si la noi? Doar bunul simt. Cati dintre ei il au…?

  • Draga Iulian,

   programul acela de donare si de lucru cu publicul are mai multe in spate decat ceea ce spui tu.
   In primul rand cand vorbim de donare de sange intotdeauna de are in vedere si siguranta donatorului. De aceea nu se realizeaza recoltari dupa-amiaza sau noapte (doar cazuri speciale) . Donatorul nu mai are organismul odihnit si risca sa aiba reactii mai deosebite la recoltare.
   In al doilea rand tot acest sange donat merge la analize, procesare, etc. Se lucreaza non-stop in centrele de transfuzii. Tu crezi ca sangele tau merge direct la pacient?
   In al treilea rand oamenii astia de care vorbesti tu, angajati ai centrelor de transfuzii, muncesc pe branci atunci cand este o criza. Nimeni nu se plange … pentru 8 milioane pe luna!!! Tu nu tii cont de faptul ca ei
   Acesti oameni chiar iubesc ce fac!

   • Buna Cristina,
    de acord cu ce spui tu, cu o mica exceptie: recoltarile de sange nu se fac neaparat doar dimineata. Eu sunt donator de sange in Germania si mereu donez dupa job, adica dupa 5pm. La fel am facut si in anul cat am lucrat in Innsbruck, Austria.

    In Germania de cele mai multe ori donarile se organizeaza in sali de sport, in scoli. Pe langa 1-2 doctori -care iti mai pun o data intrebarile la care ai raspuns intr-un formular asemanator cu cel din RO, ca sa fie siguri ca le-ai inteles- mai sunt cateva surori medicale si in rest majoritatea sunt voluntari. Se serveste cafea, cola si niste sandwich-uri modeste si la sfarsit primesti un ritter sport sau un breloc cu crucea rosie.

    Dureaza in total cam o ora cu totul.

    Respect donatorilor si staff-ului medical din Romania. Sunt cu gandul alaturi de suferinzii din spitale ♡ condoleante familiilor careau pierdut pe cineva drag.

    Best,
    Ioana

 2. Tot din categoria “nu putem sfinti ceva ce nu exista” uitati ce spune un drept credincios intr-un comentariu la un alt articol tot de pe contributors:

  “POATE ca ceace s-a intamplat are legatura cu Halloween-ul.POATE ca este o pedeapsa divina,Nu sunt in masura sa dau acest verdict.
  DAR aceasta propaganda paganesca / satanista / anti-crestina din acesti ultimii ani cred nu o putem nega in care exarcebarea acestei asa-zise sarbatori de Halloween adusa la acelasi nivel cu Pastele si Craciunului ,sub masca tolerantei si liberei alegeri joaca un rol important,
  Nu stiu daca aveti copii dar v-as recomanda sa urmariti Cartoon Network si mai ales Disney Channel unde sub o masca perfida a MAGIEI se ascunde glorificarea vrajitoriei , a paganismului si in care Craciunul este orice altceva cu exceptia nasterii Mantuitorului .”

  Cu alte cuvinte, dupa parerea credinciosului comentator, exista posibilitatea ca Dumnezeu sa fi gasit de cuviinta sa-i arda de vii pe tinerii aia ca pedeapsa pentru faptul ca tinerii au sarbatorit ceva numit Haloween. E o posibilitate. Credinciosul nostru nu se simte in masura sa ne dea acest verdict – cine suntem noi sa intelegem caile Domnului. Dar mai e ceva. Pe comentatorul nostru nu pare sa-l deranjeze cu ceva daca ar fi adevarat. Cu alte cuvinte, nu-l deranjeaza sa slujeasca un zeu pe care si-l imagineaza ca e posibil sa se comporte ca un despot oriental. E bun si iubitor, cum ar fi, dar cand se supara, te arde de viu. In schimb, culmea ironiei, tot el critica nevoie mare propaganda “satanista”? Si il preocupa foarte tare ce se da pe Cartoon Network si Disney Channel. Cam asta e problema cu religia, ridica prostia omeneasca la rang de “vointa lui Dumnezeu”.

  • Și cum ai vrea să se comporte, ca un viking? :P
   Normal că se comportă ca un despot oriental, că doar pe-acolo își făcea veacul. Răsplătește și pedepsește, cu asta se ocupă :)

  • Acest articol merita un alt tip de comentariu!
   Va inteleg revolta si dezgustul dar, credeti-ma ca, dati prea mare importanta unui biet idiot !
   Miile de români care si-au manifestat, in aceste zile sumbre, solidaritatea, respectul, empatia dar si revolta, acestia sunt demni de remarcat! Datorita lor mai putem spera…eu le sunt profund recunoscatoare, ii admir, cum nu credeam ca va mai fi posibil atat de curand !
   Datorita eroilor acestor zile (a caror odihna depinde acum de noi!!!), si prin atitudinea demna si responsabila a majoritatii (!) concetatenilor nostri, discrepanta dintre noi, multimea de anonimi, si varful piramidei statului român, s-a marit instantaneu si exponential, facând imposibila orice zi suplimentara de coabitare cu impostura incompetenta, coruptia si aroganta!
   Asistam la ultimile zvarcoliri ale scorpiei…sa-i scurtam suferinta!

   • apai doamna ela,jaba minimizati nr bietilor idioti ! e multi doamna,e tare multi acolo;nr lor poate fi comparat cu cei din Africa,nu cu cei din Occident
    comentariul credinciosului o fi aparut la vreun articol de contributor moldovean ?
    prin 90,cineva intreba un preot cu experienta in puscariili comunistilor:-bine parinte,da pina unde putem cobori ?-oo,stimate domn si in Comuna Primitiva traiau oameni !

     • ptr ca exista o diferenta culturala intre ei,draga domnule
      si sa spui adevarul nu inseamna sa dispretuiesti
      acceptind realitatea poti aduce imbunatatiri

 3. Va este atat de greu sa inlocuiti acest semn de imprumut „& ” cu „si” ? Chiar vreti sa „pociti” limba romana si asta de catre un poet si eseist ?

  • Ampersand-ul este o logogramă de 2.000 de ani și este ligatura între „e” și „t” — et, „și” pe latină. Toate cuvintele pe care le-ați scris în comentariul dvs. provin din latină. De ce pociți „limba română” comentând cu asemenea cuvinte de împrumut?

   https://en.wikipedia.org/wiki/Ampersand

   Cum să avem noi grijă să nu ne dăm foc unul la altul când urâm semne atât de frumoase&fragile precum ampersandul? Personal, mie îmi place să folosesc acest semn fără a mai pune spațiere între cuvinte, deci „umanitate&empatie” și nu „umanitate & empatie”, pentru a semnfica un vector de coeziune între două elemente sudate printr-o inplozie a semnificației (https://en.wikipedia.org/wiki/Explosion_welding): nu există umanitate fără empatie, empatie fără umanitate, dar trebuiesc spuse amândouă pentru a restrânge un general, pentru a-l dezabstractiza, și atunci umanitate&empatie.

   • Fiecare lucru isi are locul lui, iar locul ampersanzilor nu este aici. Aceasta este o forma eufemistica a expresiei care voiam initial sa o postez la adresa autorului…

    • @ Danut,
     respectele mele, nu il lasa singur pe @ adrian petreanu. Ar fi pacat sa te caracterizeaze lipsa de solidaritate ;)
     Sa ne pastram limba de la Decebal (pe Traian chiar sa-l scoatem din Imnul National), fara espresii straineze si semne ale diavolului.

  • Domnule Adrian Petreanu, sinteti real? Caci daca da, meritati sa fiti studiat ca personaj literar. Ce tip de miscare a neuronilor poate face ca dintr-un articol ca asta sa va intereseze &-ul? Cum faceti, de unde veniti, ce va mina in lupta?

   • intoleranta doamna ; in toate aspectele vietii
    si mai ales atunci cind intrusul atinge valorili constructiei statului;de aia esti romin sa ti iubesti limba

   • Dar ce doamna, s-a dat consemn pe unitate de lacrimi la un articolul asta? Va spun sincer ca pe mine acest articol chiar m-a iritat – a aduce un omagiu unor suflete nobile subliniind mizeria din jur nu este cea mai nimerita metoda.

    Pentru mine e o impietate sa vorbesti dspre aceiasi Oprea, televiziuni si plagiatori intr-un astfel de moment. Cum spunea cineva mai jos, ce poate fi mai trist decat faptul ca dl Vancu habar n-avea de existenta unor astfel de oameni pana cand nu mor.

    • „… ce poate fi mai trist decat faptul ca dl Vancu habar n-avea de existenta unor astfel de oameni pana cand nu mor.”???
     S-ar putea sa fie cate ceva un pic mai trist…de exemplu : incendii criminale, morti atroce, razboaie, pandemii, accidente mortale…Ce credeti?

 4. Poate pentru ca mai exista iubire. Familiile isi iubesc copiii si copiii in acest lant al iubirii care leaga generatii si generatii sunt purtati de iubire.

  Iubirea nu judeca, nu gandeste, nu calculeaza.

  Ingemanata cu viata la celalalt pol e nimicul. Nimicul imanent din care apare si se scurge existenta noastra a tuturor.

 5. @Radu Vancu: Monser, curajul anularii de sine nu vine din tara, cultura sau societate, ci din natura umana, sau mai bine zis din misterul existentei care lucreaza in natura umana. E o treaba care suna asa: ji-ji-mu-ge (particular-particular-nicio-diviziune). Chiar daca, enervat de apodictismul meu, uiti ca si eu sunt Radu Vancu si si tu esti Calin Ionescu.

 6. Domnule Radu Vancu, citesc mereu cu interes postarile dvs. Sunt cu adevarat impresionante, remarcabile si emotionante altruismul, omenia, curajul si generozitatea celor trei care s-au intors de multe ori in club pentru a mai salva pe cineva. Intr-o adunare de cateva sute de oameni e normal, probabilistic vorbind, sa existe si cativa oameni deosebiti. Poate miraculos ar fi fost sa nu se fi calcat in picioare. Miraculos ar fi fost sa fie mai multi cei ce, odata scapati, sa faca ce au facut cei trei eroi. Miraculos ar fi fost sa existe asumari de raspundere, recunoasteri ale vinovatiei, cereri de iertare si oferte de ajutor concret facute familiilor care sunt in doliu.

  • Bravo domnule Cititor ! e bine sa raminem cu picioarele pe pamint
   sigur,dpdv literar articolul e bun,mobilizeaza si da speranta
   ca fara speranta viitorului luminos,ce greu ar fi fost sub comunisti !

  • Da asa este . Exceptia care din nefericire confirma regula.
   3 au fost capabili sa se intoarca dupa cei dragi lor sau poate pur si simplu(supremul eroism)
   20 poate ca ar fi incercat sa iasa in ordine fara a se impanica precum oile la strunga
   Dar restul? Asa cum spuneam intro alta postare este doar o chestie de procente.
   Cinic? Poate, dar eu nu stiu daca as reveni pentru oricine desi sunt si persoane dupa care m-as intoarce dar stiu sigur ca sunt intre acei 20 care se vor opune panicii si poate de aceea as si muri.

 7. Compasiunea, adevarul, sunt in noi… este natura noastra originara.
  Orice lucru dus in extrema se transforma in opusul sau si minciunile in care au silit ca sa ne inece, s-au transformat iata intr-un ocean de adevar care va curata si va innoi totul, cum si ura lor maxima, este invinsa complet si pentru totdeauna de catre compasiune si toate aceste virtuţi care ne-au scos si ne vor scoate si de data asta din impas.
  Cum spunea Petre Tutea: „Asta e certitudinea mea. Istoria lui îmi dă argumente în sprijinul credinţei mele că poporul român nu poate fi înfrânt.”.

 8. Porțiunea de text „în țara în care – cum vedem zi de zi – empatia & umanitatea încă nu s-au inventat?” m-a enervat atât de tare încât mi-am stăpânit cuvintele dure doar pentru a respecta regulile acestui forum. Dacă pentru dumneavoastră empatia & umanitatea nu s-au inventat, e normal să vă întrebați „de unde au învățat compasiunea, când în România oricine are compasiune e fraier, e mâncat, e ars?” Consider obligatoriu, indiferent de tehnica literară folosită pentru a atinge coarda sensibilă a cititorului, folosirea unor termeni ca „majoritatea”, „cei mai mulți”, „cel mai mare procent”. Dacă pentru dumneavoastră aceste rezerve de empatie sunt „miraculoase” înseamnă că imaginea dumneavoastră despre România se reduce doar la „politicieni de o asemenea dezgustătoare calitate”, „prim-ministru plagiator”, „ coordonator de plagiatori”, „oameni cu ciocoismul lui strigător la cer”.
  „Însă România care iese la suprafață la asemenea tragedii arată, dimpotrivă, că are toate vertebrele intacte”. Domnule Vancu, vertebrele sunt intacte și la suprafață dar mai ales în subsol. Acolo se formează vertebrele pentru că la suprafață, pe timp de „pace”, nu au loc de cei fără coloană împinși în fața reflectoarelor ca niște măscărici de pe la curțile marchizilor și duceselor de altă dată.
  România se împarte în două: de suprafață și de subsol. Cei ce se uită la televizor și cei ce nu o fac. Cei ce nu fac voluntariat și cei ce fac. Cei obedienți și cei răzvrătiți. Cei ce se tem și cei ce iubesc. Cei corupți și cei corecți, etc. Astfel, când obligația morală îl scoate la suprafață din subsol pe voluntarul răzvrătit ce iubește corectitudinea ajungem să afirmăm :„MIRACOL”. Nu domnilor. Nu ați căutat în subsol niciodată. Nu ați căutat să-i întâlniți. Practic, ei sunt valoroși doar post mortem pentru „muștele de sicriu”. Este evident că nu ei reprezintă majoritatea, însă nu uitați că unii ca ei au scris:
  Eu? Îmi apăr sărăcia şi nevoile şi neamul…
  Şi de-aceea tot ce mişcă-n ţara asta, râul, ramul,
  Mi-e prieten numai mie, iară ţie duşman este,
  Duşmănit vei fi de toate, făr-a prinde chiar de veste;
  Sunt trist că existența acestei Românii vertebrate vă uimește. Sunt trist că România vertebrată e o minoritate. Sunt trist că subsolul nu poate ieși la lumină. Sunt trist că râul devine microhidrocentrală iar ramul, lemn de foc pentru vest. Și uite așa, o prietenie ce durează de-o eternitate dispare într-o generație. Sau nu?
  Recomand:
  http://www.imdb.com/video/imdb/vi3715871513
  https://www.youtube.com/watch?v=NPSfuAtkmyc (mai ales emisiunea de astăzi, 03.11.”15 )

 9. Poate unii din organizatori s-au intors sa salveze oameni pt ca se stiau cu musca pe caciula…just saying. Au mai fost evenimente tragice unde a reiesit dupa ancheta ca unii din salvatori erau principalii vinovati.

  Multe condoleante familiilor victimelor si multa sanatate si insanatosire rapida celor care sunt inca in spital.

  • „Poate unii din organizatori s-au intors sa salveze oameni pt ca se stiau cu musca pe caciula…just saying.” ! – Ati ratat o buna ocazie sa va abtineti, dupa parerea mea!

 10. Si n-ati gasit alt mod de a omagia aceste sufleta mari decat accentuand rahatul din jurul lor? Mi se pare o impietate.

  E ca si cum ai spune ca si Mircea Cartarescu scrie sublim, avand in vedere ca locuieste in acelasi bloc cu niste analafbeti.

  • @ kinn,
   s-a dat ordin pe unitate „otraviti fintinile!” si te-ai prezentat constiincios.
   Ramii la Haznaua 3, Contributors este altceva.

 11. Poate Romania inconstienta. Serios, nu avem cultura instructiei prevenirii si reactiei in caz de incendiu, dar avem eroii din inconstienta: cand intri intr-un incendiu fara casca, costum din nomex si butelie de oxigen risti sa cresti numarul victimelor fara sa apuci sa il reduci.

  Eroii nostri au avut norocul de a salva cate 2-3 victime inainte de a se sinucide prin inconstienta, dar era la fel de mult posibil sa intre si sa nu mai iasa fara sa fi salvat pe nimeni. Daca ar fi stiut cum sa reactioneze in caz de incendiu nu ar fi facut asa ceva; ar fi stiut ca mort esti inutil ca salvator.

  Prea multe filme cu Bruce Willis (Die Hard) si Superman la televizor; multi oameni au uitat diferenta intre fictiune si realitate si aluneca in somnul ratiunii pe principiul „merge si asa”. Iar vineri au descoperit ca nu merge si asa, in cel mai groaznic mod posibil.

 12. Au fost mereu acolo, domnule Vancu. E generatia noastra si mereu am avut senzatia de diferenta uriasa intre noi, oamenii normali, si politicieni. Mereu spuneam ca nu ne reprezinta. Si nu ne reprezinta – Adi Despot, Adrian Rugina si Claudiu Petre ne reprezinta. Ceea ce ma sperie in cazul clubului Colectiv este ca as fi fost probabil si eu acolo daca inca mai locuiam in tara; mi-am petrecut toata adolescenta si studentia intr-o atmosfera similara si daca imi vin in minte prietenii ramasi in tara ei sunt toti, pana la unul, la fel ca cei care au murit in Colectiv. Nu pot descrie cat regret ca oamenii aceia au murit, ca nu mai sunt printre noi sa vada frica politicienilor de azi. Sper ca cei din tara sa nu se opreasca aici. Sacrificiul a fost prea mare. Toata clasa politica trebuie resetata!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Profesor dr. habil. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Fost președinte al PEN România (2019-2023). Redactor al revistei „Poesis internațional”. Membru al Grupului pentru Dialog Social. A publicat peste 20 de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). A editat, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Marius Chivu și Claudiu Komartin, antologii literare pe diverse teme. A îngrijit ediții din opera lui Alexandru Macedonski, Emil Brumaru și Alexandru Mușina. Ultima carte publicată este "Kaddish" (Casa de editură Max Blecher, 2023).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro