vineri, septembrie 18, 2020

Romania victima colaterala a confruntarilor din Ucraina?

Evolutiile din Ucraina sunt inca in stadiul de escaladare, iar pana la panta descendenta a conflictului se mai pot intampla inca multe. In fiecare ora se intampla cate ceva nou care aduce o noua perspectiva asupra evenimentelor, iar analizele se updateaza permanent.

Nu intentionez sa scriu inca un articol de analiza, nu pentru ca nu ar fi util, ci pentru ca lucrurile se schimba atat de repede incat nici nu as termina analiza ca as fi nevoit sa o rescriu.

Va propun in schimb un altfel de articol, prin intermediul caruia as vrea sa deschidem o dezbatere asupra modului in care Romania este afectata, sau va fi afectata de ceea ce se intampla in Ucraina. Sa identificam scenarii de viitor, posibile actiuni ale Romaniei, recomandari.

In randurile de mai jos am sa tusez cateva idei care vor avea in rol principal Romania si nu Ucraina. Cu siguranta nu le voi cuprinde pe toate, de aceea solicit ajutorul vostru pentru a completa aceasta dezbatere.

Ucraina – poarta Romaniei catre pietele din est

Economia romanesca are nevoie de noi piete pe care sa se extinda pentru a-si stimula cresterea si dezvoltarea. Deschiderea exporturilor catre Uniunea Europeana in proportie de aproximativ 70-75%, mai corect spus dependenta de Uniunea Europeana, i-a incetinit ritmul de crestere in contextul crizei zonei euro.

Orientarea Romaniei catre alte piete non-UE poate fi o solutie si o masura de crestere economica atat pentru Romania, dar si pentru Uniunea Europeana in ansamblu. Aici pot fi vizate pietele emergente, economiile Americii Latine si piata estica foarte mare.

Ucraina este pentru Romania o poarta catre piata estica si indiferent in ce formula de stabilitate viitoare s-ar regasi in viitor, o relatie bilaterala trebuie setata si in acesti termeni.

Problema majora o reprezinta starea de instabilitate care tinde sa dureze si imprevizibilul.In aceste conditii, relatiile economice cu estul sunt blocate, iar inradacinarea unei posibile noi regiuni separatiste, pe langa Transnistria si instabilitatea Caucazului de Sud accentueaza acest blocaj.

Aici Romania poate castiga foarte mult. Daca va fi o oaza de stabilitate in regiune (si va trebui sa fie) si punte catre pietele cvasiblocate, va putea sa profite comercial din plin.

Tot acesti factori vor cantari mult in decizia investitorilor straini de a veni in regiune. Este adevarat ca securitatea Romaniei este garantata de NATO si Uniunea Europeana, dar vecinatatea instabila ii limiteaza posibilitatea de a –si proiecta investitia in regiune si catre est, acesta fiind chiar unul dintre motivele pentru care multi investitori straini aleg Romania – pentru ca este o poarta catre est, catre Orientul Mijlociu.

Pregatirile pentru implicarile ulterioare in constructia si revitalizarea economiei ucrainiene

Desi poate parea prematur, va asigur ca nu este. Economia Ucrainei va porni practic „de la zero” si Romania poate fructifica punctual aceasta situatie. Pregatirea din timp bazata pe o viziune corecta ne va creste considerabil sansele de succes.

Republica Moldova langa un nou focar de instabilitate

Republica Moldova este un succes al Parteneriatului Estic si al procesului de extindere al Uniunii Europene, in comparatie cu Ucraina, care a fost insuficient valorificata. Eforturile de a inainta catre vest pentru Republica Moldova au fost si sunt in continuare dificile, dar sustinute si ferme.

Trebuie sa mentionam ca inaintea summitului de la Vilnius, cat si dupa semnarea Acordului de Asociere de catre Republica Moldova, Rusia a lansat presiuni, in special de natura economica. Avand in vedere ca in prima jumatate a anului 2013 aproape 29 la sută din exporturile Moldovei, in valoare de peste 322 de milioane de dolari, au avut ca destinatie Federatia Rusa, putem lesne aprecia impactul santajului comercial declansat din luna august.

Perioada dintre ratificarea Acordului de Liber Schimb si semnarea acestuia este o perioada in care se pot infiltra o serie de tensiuni si presiuni majore, mai ales din punct de vedere economic, dar si politic, pentru ca actualul conflict inghetat din Transnistria poate capata noi valente alimentate de evolutiile politice, militare si de securitate mai ample ale momentului.

Acelasi santaj comercial a fost aplicat si Ucrainei. In luna august 2013 Federatia Rusa a blocat toate importurile de marfuri provenite din Ucraina, intocmind o lista de risc unde erau notati toti producatorii ucrainieni.

In mod evident, tensiunile din Ucraina sunt un pericol pentru Republica Moldova, atat prin faptul ca in vecinatatea sa se desfasoara un conflict extrem de tensionat, cat si pentru faptul ca nu demult s-a aflat intr-o situatie similara, iar negocierile privind statutul regiunii separatiste transnistrene inca nu s-au finalizat.

Impactul asupra relatiei Romaniei cu Federatia Rusa

Mentinerea relatiei Romaniei cu Federatia Rusa pe un traseu de dialog in contextul conflictului din Ucraina (prefer sa spun conflict din Ucraina si nu din Crimeea, pentru a nu-mi asuma ca deja s-a produs o rupere), poate reprezenta o provocare. Trebuie sa fim constienti ca Rusia este o tara apropiata din punct de vedere geografic de Romania, care controleaza o mare zona din vecinatatea noastra, iar relatia bilaterala nu poate si nu trebuie sa fie una ostila.

Faptul ca alaturi de partenerii euro-atlantici cerem sa fie respectata integritatea si suveranitatea teritoriala a Ucrainei nu trebuie sa insemne ca ne dorim suspendarea dialogului si a cooperarii bilaterale cu Rusia.

Relatia cu Federatia Rusa este una importanta pentru Romania, necesitand o abordare pragmatica, urmarind indeplinirea intereselor economice.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Ha ha. Securitatea Ro este garantata de NATO si de UE. Daca rusii vor vrea miine sa intre in Ro cu tancurile, nimeni nu va ridica un pai. O sa ameninte cu sanctiuni. Romanul trebuie sa inteleaga ca:
  1/ trebuie sa se termine cu coruptia endemica
  2/ trebuie sa aiba un sistem de educatie si sanatate adecvat
  3/ trebuie sa se apere singur

  Dar aveti dreptate, exista o foarte buna sansa pentru Ro si Md. Intrebarea este daca avem greutatea necesara ne a misca lucrurile in directia intereselor noastre. (drums) Si raspunsul e …. cu loazele noastre de politicieni, nu.

 2. Exista o mica problema.
  Ucraina intotdeauna ne-a privit cu ostilitate si ne-a pus piedici in calea exporturilor noastre
  Si catre piata rusa.
  Romania poate ocoli firesc zona de conflict si regiunea Odesa, poate duce marfuri direct la ROstov pe Don unde are si un Consulat. Exporturile Romaniei catre piata rusa si ucraineana fiind insignifiante, raportate la marimea si puterea de absorbtie a pietelor rusesti, ne lasa descoperita o cronica subdezvoltare economica/ industriala si comerciala din partea Romaniei – insuficient integrata in UE (este aberant, spre exemplu, ca din Galati, Iasi, Chisinau, sa ajungi la Varsovia prin Budaperta – e complet neeconomic!

 3. oare tensiunile din Targu Mures sunt pur coincidente? oare avioanele NATO care vor survola Romania sunt iar trimise doar asa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Adrian Marius Dobre
Adrian Marius Dobre
Adrian Marius Dobre este Vicepresedintele Camerei de Comert Britanico – Romane si Secretar General al Fundatiei Europene Titulescu, Secretar General al Fundatiei Institutul Social Democrat “Ovidiu Sincai”

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Despre inconsistența „punctelor critice” în evoluția sistemelor naturale complexe

Tu vei muri de bătrânețe. Eu voi muri din cauza schimbărilor climatice. Tânăra care poartă pancarta pe care se...

Isus al meu: o cronică şi două scrisori

Am citit cu interes şi multă curiozitate intelectuală volumul Isus al meu al lui Gabriel Liiceanu şi pentru că sunt un cititor...

Cuvintele care ucid şi zidurile din noi

“Şcoala noastră e o şcoală unilaterală intelectualistă, iar nu o şcoală educativă, în sens larg. Ea nu ţine seama nici de...

Acordul dintre Israel si Emiratele Arabe Unite: normalizare și trădare

La data de 13 august, președintele american Donald Trump anunța încheierea unui acord între Emiratele Arabe Unite și Israel, o înțelegere istorică...

Soluție: Trenuri la Aeroportul Otopeni la cadență de 10′

Un proaspăt comunicat al CFR Călători ne spune că în urma analizei graficelor de circulație împreună cu CFR Infrastructură s-a ajuns la...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.