marți, octombrie 26, 2021

Românii nu mai au încredere în România

O informație publicată în cursul zilei de luni de site-ul hotnews este de natură să ne dea fiori reci pe șira spinării. Anul trecut numărul nou-născuților aduși pe lume în România a coborât sub 200.000,2018 fiind anul cu cele mai puține nașteri cel puțin din 1960 încoace, de când există seriile de timp puse la dispoziție de Statistică. Mai exact, în cursul lui 2018 au venit pe lume 188.755 de copii, aceasta după ce anul anterior se înregistrase un alt record negativ, doar 205.000 de nou-născuți.
Dacă aruncăm o privire pe site-ul INS, obținem alte informații încă și mai înfiorătoare. În anul care s-a încheiat au murit cu 74.563 mai mulți cetățeni decât s-au născut. Ceea ce înseamnă că anual moare echivalentul populației unui oraș precum Slatina. Iar dacă punem la socoteală rata din ce în ce mai îngrijorătoare a emigrației, ajungem la concluzia că pierdem anual un număr comparabil cu cel al locuitorilor unui oraș precum Suceava.
Cifrele acestea arată fără putință de tăgadă că România se află în pragul unei crize demografice fără precedent. Despre care guvernanții noștri preferă să tacă ori să vorbească doar cu jumătate de gură fiindcă nimic nu este mai relevant pentru dezastrul spre care au condus România, pentru eșecul programului lor de guvernare decât această piedere a încrederii românilor în România.
E drept, am auzit-o în urmă cu aproximativ o lună pe ministrul Educației, d-na Ecaterina Andronescu, vorbind despre scăderea alarmantă a populației școlare, despre faptul că este cum nu se poate mai probabil că peste 3-4 ani să nu avem mai mult de 50-60.000 de absolvenți ai ciclului liceal. Tot d-na Andronescu a mai vorbit și despre faptul că creșterea orice s-ar spune semnificativă a salariilor de care au beneficiat medicii în România nu a oprit în nici un fel exodul absolvenților Facultăților de Medicină. Aceștia își caută de lucru în străinătate, nu neapărat fiindcă în alte părți ar fi plătiți mai bine, deși trebuie să admitem că persistă în continuare decalaje consistente, ci pentru că aici se află în imposibilitatea de a-și exercita în condiții optime profesia.
Spitalale din România sunt vechi, precar dotate, foarte adesea lipsite de instrumentar medical de primă necesitate, fără medicamente, sus-menționatele creșteri salariale nefiind urmate de sporirea corespunzătoare a bugetului unităților sanitare. Or, slaba calitate a serviciilor medicale este doar unul dintre motivele care au condus la scăderea ratei sporului natural al populației.
Nesiguranța locului de muncă accentuată și din cauza deselor modificări de legislație (taxa pe lăcomie introdusă la sfârșitul lui 2018 de guvernul Dăncilă deja își arată colții), slabele servicii sociale și precaritatea serviciilor de educație se alătură foarte adesea motivelor invocate de tineri, adică de generația născută după decembrie 1989, atunci când își explică reticența în a aduce pe lume o nouă viață.
Însă cel mai adesea este invocată lipsa de speranță. Credința că nimic bun nu îi așteaptă în România de astăzi.
Cred că sus-menționata stare de spirit proastă, lipsa de speranță nu au mai fost atât de pronunțate în România decât în ultimul deceniu al domniei lui Nicolae Ceaușescu. Ea nu poate fi atenuată nici prin creșteri iluzorii de salarii care astăzi sunt acordate iar chiar de a dpua zi sunt mâncate de inflație, nici de anunțurile triumfaliste ale guvernului că în 2019 avem cel mai generos proiect de buget de stat din 1989 încoace. Toată lumea vede cu ochiul liber că e un buget făcut din pix, construit pe supra-evaluate încasări venite de la ANAF ori pe accesarea puțin probabilă de fonduri europene.
Nimeni nu creditează promisiunile de mai bine ale ministrului Sănătății, d-na Sorina Pintea, care ne dă asigurări că în anul din care s-au scurs deja două luni va crește semnificativ calitatea asistenței medicale și că ar fi bani pentru investiții în domeniul pe care îl păstorește. Sunt sortite eșecului solicitărilor adresate profesorilor de d-na Ecaterina Andronescu de a intensifica la ore educația patriotică, totul semănând cu îndemnurile la intensificarea muncii de propagandă din vremea lui Ceaușescu și a socialismului dinastic.
Este nevoie de demararea unui proces amplu de recâștigare a încrederii a românilor în România, iar un astfel de program nu are nici o șansă de succes sub guvernarea penalilor din coaliția PSD-ALDE.
Cum să crezi că în România îți va fi mai bine când la comandă se află inși al căror loc ar fi la închisoare, așa cum sunt Dragnea și Vâlcov, și de ordinele lor ascultă orbește doamne precum Sorina Pintea sau Ecaterina Andronescu?

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

 1. Nu e niiciun secret. Absolventii fucultailor de medicina din Romania, trebuie sa faca inca cinci ani de rezidentiat, dupa care asteapta, nu se stie cat timp, sa li se elibereze un act de libera practica ce le permite sa fie angajati. In acest timp ,, someaza.’ fiind in intretinerea parintilor.’

 2. Unde a disparut: „Laura Codruța Kövesi versus Viorica Vasilica Dăncilă, via Tudorel” cu intrebari cu tot?

 3. Problema cea mai spinoasa nu e ca avem spor negativ al populatiei. Nici ca romanii emigreaza in valuri.
  Asa cum vad eu, problema e ca Romania se afla pe curs de intoarcere la comunismul de care credeam ca am scapat. In 20-30 ani, populatia activa se va reduce la aprox 7,5 mil. cetateni care vor trebui sa sustina o populatie totala de cca.16 mil. cetateni. Acestia nu vor mai avea nici macar bruma de speranta de astazi ca ar putea fi independenti de statul-providenta. Traim ultimele clipe ale deocratiei de tranzitie la comunism.
  Politicienii de astazi, nu numai ca sunt constienti de asta, dar fac tot ce le sta in putinta sa grabeasca lucrurile in acea directie.

 4. Eu cred ca nu numai Dragnea si Valcov sunt de vina.
  Trebuie adaugate pe lista Veorica Dancila care prin greselile de exprimare
  deprima acest popor insetat de exprimari impecabile și pe Carmen Dan,
  care are mainile patate de sange si gase lacrimogene.
  Pe de alta parte sunt sigur ca daca ii intrebam pe Isar, Piperea ori pe senatorul Zamfir
  cei trei ii vor indica drept principali vinovati ai declinului demografic pe Isarescu si
  pe numitul ROBOR.
  Si tot asa – Bahmuteanca pe Prigoana, Becalli pe Satana, Antena 3 pe Kovesi , iar CNN pe Trump.

 5. „Românii nu mai au încredere în România” (???!!!)
  Dar românii nu fac parte din România?
  Caci românii fac România.
  La noi nu sint valabile vorbele americanului „Nu te intreba ce poate face Rom\nia pentru tine, intreaba-te ce poti faci tu pentru România”?
  NB,
  de acord cu muuulte din articol, dar dece e de vina România si nu au nicio vina românii?
  Sintem artisti in a ne gasi scuze pentru neputinta, dind vina pe altii; acum pe România :P

  • Daca generatia anilor 80 gandea ce poate face pt tara, cea mai tanara e fix invers. Eu de exemplu ma gandesc ce primesc de banii platiti prin taxe si am emigrat. Punct . Fara a ma simti obligat in vreun fel fata de tara, popor, steag, pamant etc. Si mai amuzant este ca generatia parintilor mei, pe care trebuie sa o sustinem prin taxe, e cea care ne-a convins sa plecam.

  • Este o Romanie care munceste, ca mine, si probabil si ca tine (daca esti pe site-ul asta) si care cel mai probabil ca nu a votat cu comunistii aia (sau nu a votat deloc, ori nu a putut, ori nu s-a ridicat din pat). Aia sunt oamenii care vrei sa faca copii, si eventual sa nu emigreze.
   Si mai e o Romanie care nu munceste, care asteapta sa i se dea, si care a votat P$D. Ei (cei care au votat) sunt cei care te-ar pune in lanturi sa muncesti pentru ei (sau ar vota pe cine ar zice ca face asta). Si din cauza lor vrem sa fugim, sau macar sa nu aducem pe lumea asta o viata nevinovata.
   Parintii mei credeau ca e un viitor aici, iar eu insumi inainte de alegeri, cu KWI presedinte si Ciolos PM, plus NATO si UE, chiar e rost de ceva bun. Numai ca ultimii 2 ani ne-au aratat ca nu e cazul. Cine pleaca ultimul, sa nu se oboseasca sa stinga lumina, ca nu o sa aiba cine s-o plateasca.

  • Românii fac România?!
   E o glumă, nu?!
   Chiar nu vedeți că de îndată ce un român vine cu o idee, cu niște calități proprii este izgonit din cale pârdalnicilor? Sfetnicii puterii sunt români?!
   La noi se aplică pe deplin zicala: Nimeni nu-i profet înțara lui!
   Din păcate oamenii nu văd și corolarul: Când numeni nu-i profet în țaralui – Obraznicul mănâncă praznicul!

 6. E tarziu, mult prea tarziu. Nici o politica nu mai poate schimba suficient de repede perceptia romanilor despre romani si despre Romania. Am fost infranti in razboiul national salvator. Lupta anti-coruptie a fost pierduta. Si nu mai poate re-incepe intr-un interval de timp rezonabil. Oamenii trebuie sa se salveze, fiecare cum poate, cand poate. Nu e ca si cum am fi murit fizic. Doar cultural. Am suferit prea mult sub comunism si sub coruptie dupa revolutie. Am luptat frumos, dar fara victorie.

  Speranta in Romania s-a diminuat sub limita de supravietuire culturala a natiei. Si numai generatiile viitoare o vor putea renaste cumva. Numai si numai dupa ce dispare politica centrala, dupa ce partidele se dizolva. Efectiv trebuie sa se dizolve tot, sa arda tot, pentru a renaste ceva din propria cenusa. Iar ceea ce se va renaste, daca va mai renaste vreodata, nu va mai fi Romania romanilor de astazi. Ci altceva. Altceva mai virtuos decat am fost noi acum.

 7. permiteti-mi niste remarci/critici

  Intru cu placere pe acesta platforma pt a citi articolele postate dar si comentariile cititorilor. Ceea ce ma exaspereaza insa sunt anumite constructii gramaticale, cuvinte folosite fara noima sau folosirea semnelor de punctuatie indeosebi „virgula” in mod inflationar. De asemenea folosirea de cuvinte „inventatate” care nu se regasesc in DEX.
  Este trist caci calitatea lecturarii articolelor (in general) scade drastic mai ales prin prisma faptului ca cei care posteaza articolele se mandresc cu titluri academice care mai de care. (nu le pun sub semnul intrebarii)

  De asemenea ar fi de salutat daca inainte de a apasa pe „Postare” s-ar mai lectura articolul o data pentru a elimina greselile de tipar si/sau de exprimare. Un exemplu in acest sens: „foarte adesea” folosit de 2x, „…informatii inca si mai infioratoare”sau „copii nou-nascuti adusi pe lume”. De ce nu „adesea/adeseori”, „informatii ingrijoratoare” sau simplu „copii nou-nascuti”.

  Revenind la articolul D-voastra

  A pune „increderea romanilor” in relatie „cu reducerea numarului de nou-nascuti” este putin deplasata si lasa multi alti factori in afara.

  Odata cu libera circulatie dobandita de romani dupa 1989, tara noastra a pierdut 3,5-4 milioane de cetateni care si-au cautat / isi cauta norocul pe meleaguri straine. Doar punand in balanta aceste cifre si presupunand faptul ca in acest numar 1/3 din persoanele plecate sunt de sex feminin, in floarea varstei si prin excelenta bune de reproducere (scuzati expresia), este de la sine inteles ca numarul nou nascutilor scade continuu. Pentru a mentine numarul nou-nascutilor constant ar trebui ca femeile in cauza ramase in RO, sa nasca un numar mai mare copii.

  Supra-punem situatia economica precara din ultimii doi ani (pt p buna parte din populatie) si lipsa de perspectiva la multe niveluri, este din nou evident ca lumea este reticenta in a aduce pe lume copii. Si chiar daca fac acest lucru, sa aleaga calea exilului la scurt timp dupa aceea. De ce? Pentru ca fiecare dintre noi aspira la o viata mai buna, iar daca nu reusesc pentru sine, atunci pentru copii lor. Nimeni nu pleaca de prea mult bine din RO. Se pleaca pentru motivul expus anterior:

  Daca ne raportam la clasa politica si in speta la alianta de la guvernare, acestia nu au facut decat sa accelereze situatia de incertidune existenta la nivelul intregii tari. Au reusit de divizeze familii intregi (parinti/bunici vs fii/fiice/nepoti) care in anumite cazuri duce la destramarea legaturilor familiale. Cei tineri care au curaj si se gandesc la o viata mai buna/demna, isi vor lua lucrurile si vor lua calea vestului. De revenit vor reveni doar in concediu.

  Sunt convins insa ca de indata ce ar exista un cadru stabil d.t.p.d.v. jumatate din cei plecati ar reveni in tara si si-ar pune la lucru exeperienta acumulata in vest. Ar fi un beneficiu fantastic pentru Ro. si la urma urmei pentru toti pensionarii care s-ar bucura ca pensia lor e asigurata de o armata tanara de forta de munca.

  Pentru a ajunge insa la un asemenea cadru stabil, este nevoie de iesit la vot (singura arma pasnica in democratie) si sanctionata clasa politica aflata la guvernare. Cu o atitudine a la „miorita” nu se va schimba mare lucru. Tinerii care tin in spate tara asta trebuie sa se implice mai activ caci este vorba de propiul lor viitor.
  Acestia lupta nu numai impotriva clasei politice interesate de pastrarea status quo ci si impotriva unei mase de manevra si usor manipulabile: pensionarii (adica insusi parintii acestora) care in schimbul votului, se bucura de orice bruma de bani primita in plus la pensia si asa mizerabila „violata” de o inflatie care o ia usor la trapp.

 8. Regret să spun, dar sunteți pe lângă subiect. Acum 100 de ani școlile și spitalele erau infinit mai proaste, iar corupția și iresponsabilitatea politicienilor și mai mare. Ce-i drept, locurile de muncă erau sigure: 80% în agricultură, de dimineață până seara :D

  Care-i problema de fapt? Prosperitatea, educația și libertatea de mișcare, nu sărăcia, stimate domn. Cei săraci fac mai mulți copii decât cei cu oarecare cheag. Uitați-vă la occidentali, care trăiesc mult mai bine, dar scad demografic în continuare și importă forță de muncă. Și uitați-vă în țările sărace, unde creșterea demografică continuă.

  Deci scăderea demografică e un semn al prosperității.

  Și cred că din această spirală demografică negativă nu se poate ieși doar prin măsuri stimulative – care, evident, categoric sunt necesare! Dar să ne îmbătăm cu apă rece: ele trebuie completate prin măsuri coercitive. Nu ar fi deloc plăcut, dar altfel nu văd să se poată. Asta dacă ne propunem serios o soluție, nu doar abureli.

  • Gresit.
   Scaderea demografica are cauze diferite la noi fata de occident.
   Cauza principala, la noi, este emigrarea masiva a generatiilor tinere, active si dispuse sa-si castige singure existenta. Depopularea cauzata de lipsa de perspectiva post-comunista.

   • Greșiți. Vedeți cifrele de fertilitate și apoi trageți concluzia. Emigrația agravează problema, ea e o cauză secundară a scăderii populației. Principala cauză este scăderea fertilității la 1,3 – 1,4 copii / femeie în medie.

   • Doru, ai dreptate. Nu mai exista posibilitati de redresare iar ceea ce se petrece acum, la nivel politic, e numai urmarea acestui fenomen: scaderea demografica. O tara de batrani nu are cum avea viitor, pur si simplu pentru ca batranul nu mai are vise, sperante, ci numai nostalgii.

  • „Dar să ne îmbătăm cu apă rece: ele trebuie completate prin măsuri coercitive.”–> vorbiti precum un comunist. Prin masuri coercitive ce intelegeti? Cate 2-3 sotii de fiecare barbat? Interzicerea avortului? Ce anume?

  • mai psdica, teleormanul este in scadere demografica de 40 de ani. ti se pare un caz corelat cu cresterea prosperitatii? acum, toata romania se teleormanizeaza!

 9. Cred că știți că, deasemnea, puțini francezi mai au încredere în Franța și Macron (afacerea Benalla l-a pătat pe veci), că puțini germani mai cred în Germania și că, în general, extrem de puțini greci ori italieni mai cred în Europa. Ca să nu mai spun că sunt orașe întregi din SUA care nu mai cred în liderii națiunii.
  Românii au mică încredere în ei înșiși, în faptul că au demnitate (alta decât cea atribuită și limitată de stăpâni, jupâni, baroni etc.), în viitor și (în ciuda ventilării aerului cu mâinile când trec pe lângă biserici) nici pe Dumnezeu nu-l percep altfel decât ca pe-un Raket Suprem care le bate dujmanii ori ca pe-un Stăpân Nevăzut cu mâna spartă, palpabil și materialicește, care ne-a dat 10 porunci ca să le șmekerește ocolim.

 10. Depopularea si imabtranirea societatii romanesti au multiple cauze si este un fapt care se petrece zi de zi sub ochii nostrii, este o certitudine.
  Romania nu are alta sansa decat sa maresca numarul emigrantilor si al muncitorilor din Asia sa se stabileasca in Romania. Procesul a inceput deja ritmul fiind insa sub necesarul si cererea pietii fortei de munca din tara. Mediul de afaceri este foarte interesat de acesti muncitori, multi romani nefiind doritori de activitati profesionale care necesita un efort substantial.
  Este singura solutie pe moment care ar putea relaxa piata fortei de munca.
  In alte ordine de idei , in Romania peste 50 % din populatie traieste inca in mediul rural, o populatie care trebuie alimentata de la buget cu ajutoare sociale datorita lipsei perspectivelor profesionale insa nici statul nu este in masura sa ofere un cadru adecvat ca acestia sa devina din tarani de subzistenta, fermieri moderni si muncitori.
  Pregatirea profesionala este lamentabila, alimentam licee cu tineri care nu doresc acest lucru numai ca profesorii sa nu-si piarda obiectul muncii si locul de munca.
  Increderea este relativa si se poate schimba intr-un timp destul de scurt daca oamenii pot remarca schimbari care le ofera o perspectiva, tinerii fiind cei care vor avea de castigat, actualele generatii fiind oricum de sacrificiu.
  Un lucru insa nu trebuie uitat , Romania a ajuns in situatia actuala si datorita complicitatii unei paturi largi a populatiei care fie din nevoie, oportunism sau alte motive a ales un partid care acum este responsabil de dezastrul tarii.
  Cei care au ales precum si cei care au preferat sa nu aleaga pe motiv, n-au ce, sa-si asume actiunile respectiv neimplicarea in viata politica a tarii.
  Romania inca nu este la pamant , cei ca. 4 milioane de romani din afara prin „perfuziile banesti” contribuind la „baltirea” ei tinand-o pe linia de plutire.
  O societate nu se schimba daca presiunea nu devine insuportabila, fapt care nu se poate remarca in tara, ventilul fiind plecarea din tara.
  In 89 mamaliga a explodat pt ca. romanii nu au avut unde sa fuga datorita vietii precare in care traiau si au fost in stare sa-si dea viata, fapt intamplat cei peste 1000 de morti fiind un exemplu concludent.
  Acum cine isi mai pune viata la bataie, pe 10 august s-a vazut ce s-a putut intampla, politia cu brutalitatea necesara inecand orice speranta si atunci nu este mai comfortabil sa pleci decat sa te lasi batut si gazat ?
  Incredera va reveni daca actuala guvernare va fi evacuata si depozitata acolo unde merita, la rampa de gunoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.