joi, septembrie 21, 2023

Românii şi Biserica

Mai tineti minte tot tămbălăul facut de reprezentantii BOR dupa decizia Curții Constituționale privind orele de religie? Biserica este „mîhnită[1]; Biserica este „îngrijorată„…[2] Marsuri intru apararea orei de religie, intruniri peste intruniri prin toata tara, campanie de reclama la posturile de televiziune (gratis, bineinteles, ca de!, CNA-ul se gindeste la cele sfinte…) M-am tot intrebat cum se explica aceasta disperare, de ce s-au simtit atit de amenintati – pina la urma nimic esential nu se schimba. Legea Educatiei a ramas, in esenta, la fel; la Guvern tot pe dl. Ponta il gasesc; la Senat, tot dna Andronescu, vajnica aparatoare a vînei noastre ortodoxe, pastoreste Comisia pentru învăţămînt…

Ce se petrece? Ce i-a speriat pe Inalt Prea Sfintiile Lor?

Simplu! Ce sperie orice organizatie – semnele de criza structurala.

Biserica in criza? Nu se poate! o sa ziceti. Bisericile sint pline ochi (zice… Biserica). Pe strada sau in autobuz vezi oameni inchinindu-se; taxiurile sint tapisate in interior cu iconite. Romania se afla in topul celor mai religioase tari, undeva intre Nigeria si Irak. Cum sa fie Biserica in criza?

La o privire superficiala, religiozitatea romanilor si atitudinea acestora fata de Biserica par neschimbate, dar indiciile unei modificari profunde de atitudine sint sesizabile de mai multi ani – de exemplu, incepind cu 2010 increderea in Biserica a scazut abrupt, de la 85-89%[3] la putin peste 60%[4]. Societatea a inceput sa se schimbe, iar Inalt Prea Sfintiile Lor s-au vazut inundate de semnale de alarma – din biserici, din discutiile enoriasilor, din reactia oamenilor atunci cind se trezesc la usa cu preotul venit „cu icoana”…

Acum transformarea a ajuns atit de departe incit nu mai poate fi ignorata, iar o serie de sondaje date publicitatii – ironic – tocmai in perioada Pastelui confirma tendintele vizibile de mai multa vreme pentru un observator avizat.

Gradul de religiozitate

Dupa cum spuneam, ne-am obisnuit ca Romania sa fie incadrata in categoria tarilor extrem de religioase. Conform Global Index of Religion and Atheism (GIRA), publicat de WIN-Gallup International, in 2005 85% dintre romani se declarau drept „religiosi; sub nivelul din Kenya (89%), dar peste cel din Pakistan (78%). Sapte ani mai tirziu, Romania depasea Kenya, Irak-ul si Afganistanul si se clasa pe locul 6 in lume, cu 89% din populatie auto-identificindu-se drept „religioasa” (GIRA 2012).[5]

Si acum surpriza: luni, WIN-Gallup a publicat un comunicat de presa privind religiozitatea in lume[6], iar Romania nu se mai afla in top – la sfirsitul lui 2014 doar 77% dintre romani se declarau drept „religiosi”![7] Si mai interesant, aceasta valoare scade la doar 66% in cazul celor foarte tineri (18-24 ani).

De asemeni, trebuie remarcat ca in cazul celor cu un nivel foarte inalt de educatie (masterat, doctorat etc.) mai putin de jumatate se considera religiosi (46%) fata de 89% in cazul celor fara educatie.

Datele sint confirmate si de un sondaj al Avangarde[8]; la inceputul lui aprilie 2015, doar 54% dintre cei chestionati se considerau „in mare” sau „in foarte mare masura” religiosi.

In valori absolute, o diferenta de 12% inseamna circa 1,5 milioane de adulti. Ginditi-va, un milion si jumatate de oameni care nu mai sint dispusi sa se duca la biserica, sa cotizeze la preot, sa cumpere luminari si iconite „sfintite”… Intelegeti magnitudinea problemei?

Credinta in Dumnezeu

In 2010, cercetarea STISOC (Ştiință şi societate. Interese şi percepții ale publicului privind cercetarea ştiințifică şi rezultatele cercetării)[9] concluziona ca 95% dintre romani cred in Dumnezeu. Alte cercetari au indicat in timp valori similare. Un Eurobarometru din 2010 (EBS 341)[10] dadea 99% (92% credinta in Dumnezeu + alte 7% credinta intr-un „spirit sau o forta vitala”), altul mai vechi (EBS 225)[11], din 2005, raporta o valoare practic identica (98%).

Daca ne intoarcem in prezent, avem o alta surpriza. Sondajul Avangarde mentionat mai sus raporteaza o scadere semnificativa: in aprilie 2015 doar 82% dintre cei chestionati au raspuns afirmativ la intrebarea „Credeti in Dumnezeu?”

Practicile religioase (postul, participarea la slujba de Inviere etc.)

Si studiul IRES, Sărbătorile Pascale la români, detecteaza schimbari interesante.[12] Procentul celor care nu tin post a sarit brusc de la 24% la 33%. De asemeni, procentul celor care declara ca nu intentioneaza sa participe la slujba de Inviere creste la 22% anul acesta fata de o medie de 17% in anii anteriori.

Atitudinea fata de predarea Religiei in scoli

Un studiu Reveal Marketing Research arata ca astazi o majoritate a celor chestionati (64,4%) sint deschisi la ideea predarii Istoriei Religiilor[13] spre deosebire de situatia de acum citiva ani cind un sondaj efectuat de Fundatia Soros in 2011 indica o valoare de doar 32%.[14]

Va reamintesc ca in 2010 Biserica Ortodoxa a blocat o initiativa a Guvernului Boc de a oferi posibilitatea studierii, la cerere, a Istoriei Religiilor, considerind ca o astfel de masura „scade importanţa orei de religie între celelalte discipline şcolare şi poate genera forme de abuz„.[15]

De citiva ani Romania a inceput sa se schimbe, sa se modernizeze, in special datorita tinerilor. Sintem in mare intirziere fata de Europa de Vest, sintem in intirziere chiar si in comparatie cu fostii nostri colegi de lagar socialist. Sintem in urma din punct de vedere cultural, economic, sintem inapoiati ca societate, dar am putea sa recuperam. Responsabilitatea pentru actuala situatie e impartita; putem sa aratam cu degetul catre clasa politica, catre Biserica, dar este esential sa ne recunoastem si propria responsabilitate, propria vina.

Am fost complici prin pasivitate. Am acceptat coruptia, plagiatul, misticismul. Ne-am complacut intr-un fel de neo-feudalism.

E timpul sa pasim in epoca moderna. Macar de dragul copiilor nostri…

N O T E ___________


[1] http://basilica.ro/o-decizie-discriminatorie-si-umilitoare-pentru-ora-de-religie-101935.html

[2] http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18546379-sinodul-mitropolitan-cluj-despre-decizia-curtii-constitutionale-privind-inscrierea-elevilor-orele-religie-scoli-mare-nedreptate-facuta-educatiei.htm

[3] http://www.iccv.ro/valori/newsletter/NLVR_NO_5.pdf

[4] http://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2014/12/INSCOP-Dec.2014.-Incredere-in-institutii.pdf

[5] https://www.scribd.com/doc/136318147/Win-gallup-International-Global-Index-of-Religiosity-and-Atheism-2012

[6] http://www.wingia.com/en/news/losing_our_religion_two_thirds_of_people_still_claim_to_be_religious/290/

[7] http://www.wingia.com/web/files/richeditor/filemanager/Romania_Tables_V3_a.pdf

[8] http://admin.stiripesurse.ro/media/other/201504/media-142868890412850800.pdf

[9] http://cursuri.sas.unibuc.ro/mcs/wp-content/uploads/2012/09/1-STISOC2010_Raport-de-cercetare.pdf

[10] http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_341_en.pdf

[11] http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_225_report_en.pdf

[12] http://www.ires.com.ro/uploads/articole/ires_sarbatorile-pascale-la-romani_2015.pdf

[13] http://www.caleaeuropeana.ro/studiu-reveal-marketing-research-majoritatea-romanilor-vor-religia-obligatorie-in-scoli/

[14] http://www.fundatia.ro/sites/default/files/Predarea%20religiei_Analiza%20graficelor.pdf

[15] http://ziarullumina.ro/special/scrisoarea-preafericitului-parinte-patriarh-daniel-adresata-doamnei-roberta-alma-anastase

Distribuie acest articol

90 COMENTARII

 1. Sa inteleg ca domnul Patrascu a venit sa se laude cu cincinalul in patru ani? Frumos, dom’le, frumos, treaba merge struna. Traiasca lupta contra misticismului! Hai cu Omul Nou!

  • exact!
   si musiu Ponta a fost presedintele Romaniei, conform sondajelor, pana in ultima zi de scrutin.
   de Geoana sa nu mai zic, ala a infrant chiar si dupa ce s-a incheiat scrutinul.
   tare ma tem ca daca s-ar organiza un scrutin real in care alegatorii sa-si exprime alegerea intre diferite religii , plus ateism, adeptii lui musiu Patrascu ar iesi undeva sub virgula de dupa 0.
   de aici si disperarea cu care combate musiu Patrascu.
   plus banii, desigur, sa nu uitam totusi ca ong-ul lui Patrascu primeste bani ca sa faca exact acest lucru: si da-i si lupta, si da-i si lupta.

   • In aceeasi cheie am putea observa cat de bine se aplica cuvintele dvs si taberei opuse: societatea pe profit neimpozabil numita BOR „primeste bani ca sa faca exact acest lucru: si da-i si lupta, si da-i si lupta.”
    Ramane o singura intrebare – cu se sunt mai buni unii decat altii? Traiesc mai bine credinciosii? Sunt mai fericiti? Mai sanatosi? Mai cinstiti?.. :))
    Ce stim sigur din toate sondajele este ca sunt mai putin educati. Si mai stim ceva – ca desi biserica editeaza o carte in care se lauda cu nenumarate convertiri religioase de-a lungul timpului, in realitate face tot posibilul sa evite scenariul devastator in care copilul ajunge adult fara si fi fost deja indoctrinat. Pentru ca stim cu totii care sunt sansele sa mai „descopere” credinta…

    • Nu cred ca stim cu totii care sunt sansele sa mai descopere credinta. Formularea insasi ar putea fi absurda (vorbim de probabilitati si statistica intr-un univers al credintei).

 2. Draga Toma…Necredinciosu?!

  Multumita perversitatii sub diversele ei aspecte promovata de alde jurnalisti, parlamentari si alti neica nimeni, lupta pentru distrugerea spirituala a tinerei generatii este in plina desfasurare.
  Din fericire multi tineri isi trag seva spirituala din familie, acea familie romneasca mult hulita de dumneata si altii asemeni.

  Stii Tomita proverbul ” Nu mor caii cand vor cainii!” Asa va fi.
  Apropo, analiza statistica este o arma redutabila, mai ales cand vrei sa faci rau.Poti pacali, dar nu pe romani, nu suntem prosti.
  Acest comentariu l-am scris pentru tine.

  • Draga dada, cine ti-a bagat in capsor ca spiritualitatea e totuna cu religiozitatea??? Asa va invata inaltipreafericitii?
   Acest comentariu l-am scris special pentru tine.

  • Pentru Vlad, Dada, Rucy si altii ca ei.
   Sotia mea este din Ardeal, dar munca si pasiunea pentru ce face a facut sa se stabileasca in Bucuresti. A tinut postul pastelui si s-a dus sa se spovedeasca la preot intr-o biserica oarecare din Bucuresti. A venit total dezamagita. Toata lumea care se spovedea avea grija sa-i dea o mica atentie (bineinteles in bani). In Bargau langa Bistrita nu s-a intaplat nicodata asa la spovedanie. Poate o sa se intrebe si „babele comuniste” de ce in inchisorile comuniste erau mai multi preoti catoloci si grecocatolici decat ortodocsi desi erau cu mult mai putini. Pentru ca ei erau mai cinstiti si mai dedicati.Preotii ortodocsi in larga lor credinta s-au dovedit mult mai cooperanti cu noua oranduire. Au fost si mai sunt exemple de preoti dedicati. Dar cu cateva flori nu se face primavara. Am vazut preoti, si nu putini, betivi, batausi , curvari si chiar criminali. Nici pe departe nu reprezinta un exemplu pentru noua generatie. Si exemplele pot continua.

   • Daca sotia dvs. mergea la una din bisericile greco-catolice din Bucuresti, va asigur ca s-ar fi simtit ca acasa, in Ardeal.

   • Preotul a cerut bani pt spovedanie??
    Nu cred! Dar lumea lasa bani, in special cei care vin rar sau cei care au crescut la tara. Cei care au un duhovnic anume nu lasa bani.
    Deci nu judecati preotul dupa obiceiurile enoriasilor, caci gresiti.
    Asta nu inseamna ca nu sunt si lucruri smintitoare pe care le vedem la un preot sau altul.

    • Nu crezi? Vrei sa spui ca sotia lui Vasile minte, desi tu nici macar nu ai fost acolo?
     Cu crestini ca tine, viitorul religiei este asigurat…

    • Preotul să nu ceară bani?

     Preoții români nici măcar nu știu cum să facă ridicare de fonduri pentru biserică.

     Acum vreo câțiva ani am văzut un preot ortodox într-o biserică românească americană cerând bani pentru una sau alta la fiecare slujba. Bani pentru acoperiș, parcare, pomeni, nu mai știu ce, de ajunsese biserica pe jumătate goală pentru că enoriașii se săturaseră să tot audă popa în fiecare duminică cerând bani pentru biserică.

     Nu mă miră deloc postarea de mai sus. Îmi aduc aminte de o fază de acum aproape douăzeci de ani, într-un cimitir din Pitești. Un bunic vroia pomenire pentru nevasta lui decedată însă nu mai știa care erau tarifele popii și stătea la pândă în cimitir să găsească un preot care să îi facă serviciul. Nepoții știau ei prea bine care sunt tarifele și insistau să plătească ei, însă bătrânul nici nu vroia să audă. A găsit el un popă care i-a făcut o pomenire scurtă la capelă (5 minute, mai mult în bătaie de joc). Omul i-a strecurat ceva bani, însă mult mai puțini decât pretindea popa normal.

     Popa s-a uitat cu ură la el și a spus ”Numai atâta? în cazul ăsta nu vreau nici un ban” Și dus a fost aproape înjurând și plin de dispreț. Nu s-a uitat nici la bătrânul pe jumătate dement la peste 80 de ani și nici la faptul că era modest îmbrăcat. Se uita urât și la nepoți, deși nu aveau nici o vină săracii.

     Nu o să uit niciodată scena asta, și arată adevărata față a bisericii, nu cea pe care vrem să o vedem.

 3. Asta este foarte trist daca oamenii nu mai cred in Dumnezeu. Tot ce vedem copiem de la Vest. Asta inseamna ca nu avem propriile convingeri si credinta in Dumnezeu e doar o forma fara fond. De dragul copiilor nostri eu nu vreau sa invete ca tot ce condamna biblia nu este adevarat. Sa fie baiatul dumneavoasta fetita uni baiat si sa ajunga sa se sinucida ca nu stie care e rostul lui pe pamantul acesta si ca are un suflet. Sa vezi ce Iti schimbi tu parerea dupa aia

  • Hmmm… V-ati gandit, macar o clipa, ca pot fi oameni care cred in Dumnezeu, dar nu cred in B.O.R.?… Oameni care se roaga, dar care considera ca nu au nevoie de vreun intermediar, intre ei si Dumnezeu?… Oameni care traiesc conform moralei crestine, dar aleg sa evite preotii care nu traiesc conform moralei crestine?…

   Procentul de „peste 90% copii inscrisi la orele de religie” si identificarea credintei in Dumnezeu cu practicarea ortodoxismului sunt, dupa parerea mea, doar semne de slabiciune ale aparatului de propaganda al B.O.R.

   • Haurențiu spune: nu ești cu frică față de dumnezeu ci cu frică față de biserică și aia îi mare diferență…

   • Domnule Decebal,

    În ultimile luni am ajuns la concluzia că biserica de azi nu îl mai reprezintă pe iisus. Acum 2000 de ani biserica era despre cu totul altceva, mult mai aproape de om și fără zorzoane.

    Un exemplu. Iisus a spus ”Iubește-ți aproapele”. În ultimii două mii de ani mesajul ăsta s-a transformat în ”Iubește-ți aproapele cu condiția să nu fie negru, rrom, galben, homosexual, femeie, bătrân, copilul altuia, de altă credință, ș.a.m.d. Toți ăștia or să se ducă în iad”

    Îndemnul inițial era universal valabil. Între timp s-a transformat în armă ideologică de eliminare a oricui diferit. Asta spune multe.

    • Sunteti de o ipocrizie fara margini. Lansand aceste acuzatii fara nici un temei va faceti vinovat de ceea ce acuzati.
     Si de unde stiti de fapt ce a spus Isus?

     • Asa-i, de unde stim ce a spus Iisus? De unde stim cine a fost Iisus? De unde stim daca el a fost Mesia? Iaca, stim, fiindca ne spune biserica. Sau fiindca ne spune Biblia (in forma validata de biserica). :)

      Lasand gluma la o parte, avand in vedere valorile pe care le propovaduieste crestinismul, mi se pare logic sa presupunem ca Iisus ar fi putut spune „Iubeste-ti aproapele!”, mai degraba decat „Iubeste-ti selectiv aproapele!” :)

      • Domnule Decebal,

       Ar fi blasfemia secolului ca cineva sa pretinda ca Iisus a fost capabil sa urasca sau discrimineze pe cineva numai pentru ca este diferit.

       Ca dovada, a facut vindecari si pentru generalul roman si nu a tinut seama pe cine ajuta. A onorat chiar si cina vamesului.

       Asertiunea mea de mai sus este argumentul suprem despre cum religia crestina a devenit in timp ciomag ideologic de dat in capul oricui diferit. Poti sa nu fii de acord cu ceva, insa asta nu te face nici complice, nici nu poti sa ii respecti mai putin. Un singur exemplu. O atitudine perfect acceptabila spirituala ar fi acceptarea faptului ca nu e acceptabila de catre biserica o casatorie LGBT. Insa membrii LGBT sunt acceptati si iubiti in comunitate oricum. Biserica va interzice informal astfel de casatorii, insa nu va cauta sa le impuna altora care nu impartasesc vederile bisericii. Ori numai asta nu se vede aici. Valorile bisericii sunt impinse asupra tuturor. Chiar si Iisus a spus faimoasa vorba „da Cezarului ce este a Cezarului, si lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu”. Adica cu alte cuvinte vezi-ti de propria treaba, lasa paiul din ochiul altuia si vezi barna din ochiul tau.

       Biserica discrimineaza si in ziua de azi. Cand a fost ultima data ati auzit ca a fost ales un papa negru, sau asiatic? Probabil ca nu o sa se intample in zilele noastre.

       De-a lungul istoriei preotilor de alta rasa le-a fost pur si simplu interzis orice fel de promovare in biserica catolica, indiferent de meritele lor. Si asta in ciuda faptului ca biserica s-a nascut in imperiul roman, un amalgam de rase si etnii cum nu era altul la vremea respectiva. De biserica ortodoxa, ce sa mai spun. Sa imi arate vreunul un preot rrom. A fost dintotdeauna un monolit rasial si chiar etnic.

       Lucrurile au mai progresat in ziua de azi, insa nu prea mult cred.

     • Domnule AT,

      Dovediți că nu citiți măcar Biblia. Mă dezamăgiți. Și vă mai numiți creștin conservator.

      În momentul când vă lansați cu insulte la adresa mea în loc de dezbatere, deja v-ați descalificat.

      Nu am ce să răspund la o astfel de postare.

     • Omul are o opinie,o constatare,o concluzie care poate contine,da,o acuzatie.Tu,in loc de contraargumente,prin care sa incerci sa ii arati ca eventual greseste,ii faci la randul tau acuzatii legate de persoana lui??

      • Domnule Marius,

       Eu I-am dat un argument si am primit o insulta si o intrebare retorica in loc. Ce vreti mai mult?

 4. Monarhia, Spiritualitatea, Familia, Natiunea. Lista scurta a valorilor de distrus de societatea multilateral dezvoltata. Inainte spre progres!

  • Sigur, sigur, se putea sa lipseasca monarhia?…
   Cu „f.s.s.m.d.”, daca nu e vorba de nostalgie, cred ca ati zbarcit-o – era inainte de ’89…

 5. Personal, cred ca cel mai bun instrument pt. masurarea importantei acordate de o populatie religiei este frecventa participarii la slujbe („church attendence”), si nu sondajele de opinie. Altfel spus, datele pe care le aveti din sondaje referitor la procentele de ortodocsi sunt umflate de repondenti fara sa stie, pentru ca un procent mult mai mic din cei care se declara ortodocsi merg la biserica frecvent. Ori frecventarea bisericii e un criteriu de definire a unui „bun crestin” utilizat chiar de catre BOR!
  Alt instrument real pt masurarea „crestinatatii” unui popor este rata avorturilor. Si aici datele indica aceeasi contradictie intre cei care la sondaje se declara ortodocsi si cei care respecta invataturile BOR.

  • e fals.
   e ca si cum ai numara bautorii de alcool intrand doar in carciumi.
   sau iubitorilor de arta numarand prezenta in galerii.
   religiozitatea unei persoane e data de credinta si sentimentul propriu pe care aceasta le are.

   • Cred ca trebuie sa fim constienti de insemnatatea cuvintelor. Eu n-as confunda „credinta” intr-un Dumnezeu cu o anume „religie”. Inteleg ca George Coman vorbea despre religie, asa ca nu m-as grabi sa neg ce scrie in comentariul sau.
    Un sondaj ar putea combina intrebari precum „Credeti intr-un Dumnezeu?” cu intrebari ca „De cate ori pe an mergeti la biserica sau la templu?” sau „In ce masura credeti ca toti preotii sunt reprezentantii lui Dumnezeu, pe pamant?”…

    • @Decebal
     Interesant și corect (cel puțin în opnia mea) punct de vedere.
     Astfel, personal sunt panteist prin filozofie – deci nu ateu – și creștin ortodox prin botez. Nu mai merg la biserică, întrucât în orice discuție cu preoți mi se livrează dogme. Iar în dogme nu pot să cred.
     Iar transformarea ”pe față” a BOR în SRL îmi repugnă.

     • Aici suntem pe aceeasi lungime de unda. Si cred ca mai sunt destui oameni care nu confunda credinta in divinitate cu o anume religie. Important e sa ajungem in acelasi loc, fiecare pe calea care-i este mai aproape de suflet si de minte.
      Naravurile vechi sunt greu de schimbat. La fel ca politicienii, in al 12 -lea ceas, B.O.R. se amageste ca treaba mai merge cum mergea odata. Abia cand vor da cu fundul de pamant (la modul figurat, desigur), vor fi nevoiti sa admita ca ceva s-a schimbat. Si infinit mai greu le va fi sa repare ce-au stricat.

 6. Domnule Patrascu, personal sunt lamurit deja de modul cel putin ciudat in care va construiti articolele. Spre exemplu, in articolul Biserica impotriva Statului reusiti o performanta antenistica.

  Revenind la articolul de fata, va rog sa explicati in clar si sa dovediti afirmatia aceasta:
  Va reamintesc ca in 2010 Biserica Ortodoxa a blocat o initiativa a Guvernului Boc de a oferi posibilitatea studierii, la cerere, a Istoriei Religiilor, considerind ca o astfel de masura “scade importanţa orei de religie între celelalte discipline şcolare şi poate genera forme de abuz“

  Va cer public sa demonstrati ca BOR a blocat initiativa. Sunt curios si eu ce parghii legale au avut.

 7. Sunt de parere ca lipsa credintei in zei nu doar ca te face un om mai bun, dar chiar te deschide catre spiritualitate, inestitate si umanitate.
  Religia este mult prea gaunoasa si atarna ca o piatra la gat.
  Biserica este mult prea mistica si corupta. Singura biserica pe care as putea sa o respect ar fi cea care se ocupa de problemele cpmunitatilor si ajutarea ianenilor. Nu neaparat cu mancare pt boschetari desi ar fi si asta ceva, ci cu a-i sprinini cu adevarat in viata.

 8. Sa speram ca trendul surprins de statistica se pastreaza. Nu stiu cum va varia procentul de atei/necredinciosi in conditiile imbatranirii populatiei.

  Despre cele trei posturi anterioare: doamnelor/domnilor, exista intotdeauna oameni care sunt rezistenti la schimbare. Articulul incepe prin a prezenta niste date concrete. Ele exista, chiar daca nu le acceptati. Statistica prezentata si metodele de strangere a datelor si de interpretare nu au probleme.

 9. Sa nu uitam un aspect important. Este o diferenta intre a crede in biserica, si a crede in Dumnezeu! Sunt lucruri diferite. Dumnezeu este unul, religii sunt n. Eu, unul, cred in Dumnezeu, dar mi-am cam pierdut parerea buna despre biserica si oameni, in general.
  Legat de tinerii nostri, nu e vorba de pierderea spiritualitatii din pricina familiei. Familia romaneasca nu este un exemplu demn de urmat de cele mai multe ori… Eu oameni mai rai decat romanii nu am vazut, si am vazut ceva popoare.
  Tineri isi pierd spiritualitatea prin suprastimulare audio-vizuala. Ganditi-va, tableta de la 3 ani, calculator de la 5, smartphone de la 7. Vezi atatea lucruri care sunt mult prea intense pentru varsta respectiva. Si asa ajungi sa te intereseze alte lucruri cand devii adult. Si sa nu uitam de puterea exemplului. Vezi smecherul ce a furat si are BMW, vila si avere, tu sa fii mai fraier si sa muncesti cinstit pentru un venit mizer sau incerci sa te descurci? Nu avem spiritualitate/busola morala datorita lipsei educatiei, asta este adevarul. Scoala ar trebui sa ne pregateasca pentru viata mai mult, nu sa memorez date si comentarii la romana care oricum nu mi le mai amintesc dupa cativa ani…. Cand vom invata ca educatia trebuie pusa mereu pe primul loc, vom vedea ca atat spiritualitatea, bunul simt cat si o religiozitate mai pura vor iesi la suprafata.

  • Cine fura nu este smecher, este hot. E vina parintilor daca copiii stau prea mult la televizor sau cu tableta in mana toata ziua.

 10. „… neo-feudalism. E timpul sa pasim in epoca moderna”
  De acord.
  Un exemplu de fundamentalism medieval, ca altfel nu vad cum sa-l categorisesc: „http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19887481-arhiepiscopul-suceava-ips-pimen-educatia-pentru-sanatate-realitate-promoveaza-incurajeaza-pacatul-desfranarii.htm”.
  In tara cu cel mai redus consum de sapun si de pasta de dinti pe cap de locuitor, nu avem nevoie de educatie pentru sanatate! Mai bine milioane de avorturi si de sifilitici, ce se vindeca cu doua matanii si o danie la cutie milei!
  In Austria exista afise si in toaletele publice despre cum sa te speli corect pe maini, la noi in scoli insa „trebuie sa arate copiilor gravitatea acestei educatii”.
  Infiorator, de ev mediu!

 11. Imi amintesc cum vorbeam acum 10 ani, cu colegii mei de liceu, cum venim noi din urma, generatiile tinere si o sa se termine cu toti popii spagari, ca nu vor mai primi asa multi bani de la populatie.
  In alta ordine de idei, desi e condambabila atitudinea unor oameni ce se declara atei, fata de credinciosi, de multe ori fiind aroganti si batjocoritori, atitudinea religiosilor fata de necredinciosi este mult mai dura. Se comporta de parca ar veni sfarsitul lumii, sunt agresivi, urla, tipa ca ne indreptam catre pierire, ca vestul e rau, ca doar religia si frica de dumnezeu ne face buni, corecti, morali etc.
  In final, legat de sondajele prezentate mai sus, realitatea e diferita de ceea ce spun ele. Pe langa faptul ca multi doar se declara religiosi, dar in afara de petrecut de sarbatori si la zile onomastice nu au nicio tangenta cu religia, mai sunt unii care se comporta total inadecvat in societate inclusiv cand merg la biserica sau in pelerinaj. Cand eram mic am fost la biserica din cartier sa iau agheasma de boboteaza. Oamenii se comportau absolut animalic, se ingramadeau, se impingeau, urlau unii la altii.
  De asemenea, am vazut cum se comportau la pelerinaj la sf. Dimitrie la București, anul acesta. Pe langa impins si urlat, multa lume fuma de stingea la coada, sa treaca timpul, probabil. Asta da ipocrizie din partea „credinciosilor”.
  In concluzie, Romania este asa cum este in primul rand din cauza locuitorilor sai. Astia multi religiosi scuipa pe strada, arunca gunoiul unde vor ei, se bat in trolee, fura, vorbesc urat, dar sunt spirituali.

  • Ceea ce spui arata ca de fapt NU sunt spirituali, nici religiosi. Nu se comporta cum ii invata religia la care sustin ca adera. De aici sunt problemele. Dar ateii, cu necinstea binecunoscuta, dau vina pe „religie” (oricare ar fi ea), de parca „religia” asta ar fi o fiinta care ii obliga pe oameni sa fie intr-un fel sau altul. Oamenii sunt cum vor si comportamentul lor arata ce sunt de fapt. Ceea ce sustine un mincinos la nivel declarativ e egal cu zero.

 12. In primul rand nu faceti confuzie intre a crede in Dumnezeu si a crede in BOR.
  BOR a devenit ingrijorata deoarece lacasurile sunt frecventate de femei in varsta iar viitorul pentru BOR este sumbru.

  Este interesanta semantica termenului de „Apocalipsa” pentru ortodoxie, care probabil se refera la propriul sfarsit, de fapt „Apocalipsis” inseamna corect „revelatie” asa cum este corect tradus in limbile anglo-saxone („revelation”, de exemplu).
  In conditiile cand bisericile sustin DOGMA, adica pretind ca au ajuns la perfectiune (egal cu Dumnezeu) in interpretarea Bibliei si a realitatilor, este elementar ca revelatia vestita in Evanghelii nu are cum sa apara din cadrul bisericilor ci din afara lor.

  Eu consider detasarea fata de biserici ca ceva pozitiv deoarece ele sunt de mult timp pe aratura, sunt multe de spus, dar este suficient de remarcat ca se sprijina pe promovarea FRICII in loc de dragostea din Noul Testament.
  De fapt, toate obiceiurile si ritualurile proslavesc Vechiul Testament.

  Ortodoxia considera suferinta, saracia, umilinta, prostia (inteligenta este de la diavol) ca ceva dezirabile (opus fata de gandirea pozitiva) si rezultatul este ca a atras toate aceste „deziderate”: astfel se explica aparitia comunismului.

  In tara celei de-a III-a ROMA, Rusia, B.O.Rusa binecuvanteaza armamentul greu care este folosit pentru a ataca o tara vecina ce lupta pentru independenta, o tara care l-a trecut pe Stalin in randul crestinilor si au tiparit calendar cu Stalin.

  Cel mai probabil ca romanii se vor lecui de ortodoxie cand vor aduce faclia ortodoxiei din Rusia (doua „lumini” in Dobrogea si una in Vaslui dupa unele profetii).
  Se pare ca este nevoie de aceasta lectie deoarece romanii nu au invatat nimic din lectiile primite.

  Adevarata Biblie este toata realitatea care ne inconjoara, de aceea Isus si alti invatatori nu au lasat nimic scris in urma.

  • Ai pus punctul pe „realitate”
   BOR se foloseste de amenintare prin „frica” si pacatul „la orice pas” al crestinului „ortodox” ca si pe „legendele” vechiului testament
   Aceste doua observatii sunt tocmai ce insusi Isus Mantuitorul a condamnat fariseilor clar (scris negru pe alb in Biblie)
   :
   ca învatatura lor e dupa „datina” si nu dupa poruncile lui Moise
   ca au luat cheia cunostintei, nici ei nu intra, dar nici pe altii nu lasa sa se aproprie de imparatia cerurilor

   Cam asa a devenit BOR si de aceea pierde teren, caci nu mai poti manipula ca’n „evul mediu”
   Epoca „feudala”, a fratiei intre aristocrati si biserica nu mai poate mentine in ignoranta decat pe cei de o anumita varsta si de o lipsa de studii (la asa ceva trimite dojana cu „cheia cunostintei”)

   • Conceptul de pacat este extrem de nuantat si e o linie etica foarte fina intre actiuni de acelasi fel, insa motivatia diferita. Aici biserica nu contribuie cu nimic, pentru ca totul pentru ea e numai in alb sau negru, fara prea multe nuante de gri.

    De exemplu, e total neetic sa fii un mincinos notoriu si e perfect etic sa minti ca sa aperi viata cuiva. La fel e neetic sa fii un hot insa intr-o anumita masura etic sa furi mancare daca mori de foame si nu e alta cale (situatia Jean Valjean).

    Insa astea sunt situatii simple. Sunt situatii complexe in care o decizie care sa fie si etica e mult mai greu de luat.

    Pentru cineva care intr-adevar vrea sa vada linii foarte fine de luat decizii etice, serialul „Star trek – The Next Generation” e plin de conflicte culturale si situatii care cer o atitudine etica foarte greu de decis.

    Candva vom avea astfel de decizii de facut cum au fost de luat si in trecut cand s-a decis emanciparea sclavilor, dreptul femeii la libertate de dependenta de un barbat, dreptul la casatorii interrasiale si mai nou casatoriile LGBT. Toate astea au fost interzise in baza unor texte luate din Biblie la un moment dat insa una cate una au cazut.

    • Inainte de a lansa acuzatii, e bine sa va informati, pentru ca se vede treaba ca nu ati auzit de conceptul de „iconomie”, prezent in ortodoxie si, din cate stiu eu, si la catolici. Acesta spune ca o regula canonica poate fi incalcata in scopul atingerii unui obiectiv superior – de exemplu, primirea in biserica a unei persoane de alta confesiune se face, conform normelor canonice, exclusiv prin botezul complet; insa majoritatea bisericilor ortodoxe accepta, conform principiului iconomiei, ca primirea unui catolic sa se faca printr-o procedura simplificata.

     • Domnule,

      Iconomia de care spuneti nu merge decat pentru situatii simple si esueaza lamentabil pentru situatii complexe, cum ar fi conflictul cu o civilizatie neimpartasind aceleasi valori. Aici biserica a gresit de nenumarate ori de-a lungul timpului permitand masacre, sclavie si alte orori.

  • Cred ca autorul articolului isi face datoria de jurnalist : a pune in dezbaterea cititorilor un aspect important al spiritualitatii romanesti
   Fiecare isi poate exprima parerea dupa cum simte si este in cunoastere de cele spirituale
   Observ insa „verva” unor „slujitori BOR deghizati” ori nu mai nedumereste defel pe un cititor avertizat faptul ca
   BOR se foloseste de amenintare prin „frica” si pacatul „la orice pas” al crestinului „ortodox” pentru a’si asigura „perenitatea”, dar si „fondul de comert”
   Sa ne amintim (sau citind direct la „sursa adevarului”=Bibila) cand Isus Insusi a criticat aspru pe fariseii fatarnici/viperele care
   „au luat cheia cunostintei, nici ei nu intra, dar nici pe altii nu lasa sa se aproprie de imparatia cerurilor”, caci pun mai presus „datina”lor” decat cele spuse de Moise si ca „pun greutati pe umerii oamenilor pe care ei nu le misca nici cu degetul”

   Cam asa a devenit BOR si de aceea pierde teren, caci nu mai poti manipula ca’n „evul mediu”
   Epoca „feudala”, a fratiei intre aristocrati si biserica nu mai poate mentine in ignoranta decat pe cei de o anumita varsta si de o lipsa de studii (la asa ceva trimite dojana cu „cheia cunostintei”)

 13. Numarul tinerilor intre 18-24 de ani care se declara religiosi scade … deci mai exista o speranta pentru Romania, poate urmatoarea generatie nu o sa fie una de oi.

   • Sunt oare un „caine turbat” daca refuz sa pup poala popii si cred ca banii pentru Catedrala Mantuirii Neamului ar fi fost mai bine folositi pentru inzestrarea cu aparatura a unor spitale?

 14. Sa fie clar..
  ..daca mergi la biserica sau mooschee esti un feudal retard de care societatea mai bine s-ar lipsi, asta sustine autorul!

 15. Sa crezi in Biserica(de orice fel),in fiinte supranaturale,in extraterestrii,in calatori in timp,in pietre filozofale,in existenta ocultei mondiale,in universuri paralele si in orice poate sa imagineze mintile oamenilor este fix problema fiecarui individ in parte.Fiecare se poate uita in jur si sa se intrebe ce mama dracului cautam noi pe aici.Orice explicatie are la fel de multe sanse sa fie adevarata.Raspunsul sau lipsa de raspuns la astfel de intrebare nu duce automat la sinucidere sau la caderea in extaz mistic.”Rostul” omenirii va fi gasit undeva,candva,dar trebuie sa ne mai „coacem”.Sau poate e fix sub nasul nostru si nu-l percepem.Trebuie sa-i ajutam pe cei ce ne urmeaza sa fie cu putin deasupra a ceea ce suntem noi asa cum si noi am fost ajutati sa ajungem cu putin deasupra celor ce au fost inaintea noastra.Putinul asta adunat in generatii poate va duce la „marea intelegere”.

 16. Eu tin minte si disperarea si irationalitatea cu care vociferau ateii… M-am tot intrebat, de ce atata disperare, de ce se simt atat de amenintati, mai ales ca spuneti ca „nimic esential nu s-a schimbat”. Nu-i obliga nimeni pe atei sa fie religiosi, nici pe copii lor sa faca religie la scoala, trebuiau doar sa faca o cerere.

  „Dupa cum spuneam, ne-am obisnuit ca Romania sa fie incadrata in categoria tarilor extrem de religioase.”

  Ne-am obisnuit sa generalizam fara sa gandim. Unele religii sunt diametral opuse altora. Ii bagati pe toti in aceeasi oala si ii asimilati pe toti cu „pupatorii de moaste”, pentru ca doar la nivelul asta puteti combate si aveti cam acelasi nivel de cunoastere ca ei. Ce facem cu tarile nordice, tari crestine luterane de prin anul 1100? De ce ei o duc bine (ma rog, in ceea ce priveste bunastarea materiala) si noi rau? Doar va laudati ca ganditi, dar nu o faceti.

  „Am fost complici prin pasivitate. Am acceptat coruptia, plagiatul, misticismul. Ne-am complacut intr-un fel de neo-feudalism.”

  Sigur ca da, de parca nu era destul de stupida generalizarea precedenta, mai adaugati acum si coruptia si plagiatul. Toate relele sunt din vina „religiei” si „religiosilor”. Ateii nu sunt vinovati de nimic, pentru ca atunci cand vine vorba de ce au facut ei, ei… nu exista: „ala n-a fost ateu, nici alalalt…”, de fapt nimeni nu a fost ateu.

  La urma urmei, de ce e rau sa furi si sa plagiezi, pentru un ateu? Cel mai tare/adaptat supravietuieste. Care e problema?

  „E timpul sa pasim in epoca moderna. Macar de dragul copiilor nostri…”

  Sigur, argumentul induiosator cu „copiii” prinde mereu. Aruncati tot felul de lozinci fara noima.

  Epoca „moderna”? Adica acceptarea casatoriilor homosexuale? Obligarea la plata unei amenzi imense sau la inchisoare daca refuzi sa participi la o „casatorie” homosexuala? Desfintarea celor care au „tupeul” de a nu se alinia la politica homo? Inregistrarea oricarei miscari sau conversatii? Foarte misto epoca asta moderna. Si toate aceste modernitati, ca sa ce? De ce sunteti atat de disperati? Oricum muriti mai devreme sau mai tarziu si asta-i tot, oricum ati trai n-are nici o importanta, de ce va e frica?

  • Georgele. tarile nordice au facut separarea puterilor in stat cum trebuie. au separat religia de buget in primul rand. de aceea o duc bine. Asta este doar unul din nultele motive, stai calm… nu generaliza bagand in oala si vreo tara laica din europa de sud de ex.

  • era odata Adam si Eva. Si doamne doamne le-a zis: inmultitiva. Deci doar intre ei 2. Biblic vorbind este al dracului de logic sa nu fim gay. biblic. ca asa zice biblia, deci este interzis. dar te intreb eu ceva: cati copii au avut Adam si Eva? copii lor de ce au comis un incest?? de ce Dumnezeu a permis incestul si nu a facut mai multi Adam si Eva diferiti ca sa nu comita un incest? Deci Dumnezeu constient de asta ne-a lasat sa comitem si asa ceva. dar vine un miez care scrie o poveste acu vreo 2000 de ani, pe langa el mai vin inca cativa care incearca sa scrie aceeasi chestie, dar nu prea se descurca cu traducerile, si se everveaza unul pe la 312 parca la Niceea, compileaza toate cartile alea si OPS, APARE BIBLIA conform careia incestul nu este acceptat de Dumnezeu si de biserica. OPS. OPS. OPS. CONCLUZIA MEA ESTE CA DUMNEZEU asta, nu e chiar asa destept atata timp cat ne-a lasat sa comitem incesturi. Daca incerc sa gandesc mai departe…. dintr-un incest ies in proportie de peste 90% copii handicapati. deci Moise etc etc pana la noi suntem niste handicapati. lasand deoparte bascalia, observ ca nu suntem handicapati deci nu suntem rezultatul unor incesturi la scara larga, deci nu suntem urmasii doar a doua persoane.
   URA SI LA GARAAA.

 17. Ce insemana sa manipulezi cifrele!

  Citind articoulul, mi-am amintit de un banc inainte de 89: Armata rusa si cea americana au organizat un meci de tenis. Americanii au castigat si rusii au pierdut. A doua zi in presa ruseasca aparea: Datorita devotamentului si pregatirii echipei noastre, in competitia cu americanii, am reusit sa obtinem onorabilul loc 2. In acelasi timp, americanii abia au reusit sa se claseze pe penultimul loc.
  Cam asa suna si articolul acesta.

  Articolul spune: „la sfirsitul lui 2014 doar 77% dintre romani se declarau drept “religiosi”!”
  Sondajul spune: un procent de 77% din romani se declarau religiosi. Poti sa pui „doar” la un procent de 77%?

  Articolul: „aceasta valoare scade la doar 66% in cazul celor foarte tineri (18-24 ani)”
  Sondajul: 66% dintre cei foarte tineri (18-24 ani) sunt religiosi. Va las pe dvs sa evaluati daca procentul e mare sau mic. Eu la varsta aceea, sincer sa va spun, nu pream aveam timp de Dumnezeu.

  Articolul: „in aprilie 2015 doar 82% dintre cei chestionati au raspuns afirmativ la intrebarea “Credeti in Dumnezeu?”
  Sondajul: „in aprilie 2015, 82% dintre cei chestionati au raspuns afirmativ la intrebarea “Credeti in Dumnezeu?”, Acelasi „doar” si la procentul de 82%?! Ma intreb daca exista vreo cifra in care nu mai incape acest „doar”.

  Articolul: „Procentul celor care nu tin post a sarit brusc de la 24% la 33%”
  Sondajul: 67% dintre romani tin post. Va las pe dvs sa evaluati daca procentul e mic sau mare. Eu sincer nu ma asteptam sa fie atat de mare! Cine tine post nu cred ca e doar un crestin de circumstanta.

  Articolul: Un studiu Reveal Marketing Research arata ca astazi o majoritate a celor chestionati (64,4%) sint deschisi la ideea predarii Istoriei Religiilor.
  Realitatea: 90% din parinti si-au afirmat in mod expres dorinta de a pastra educatia religioasa in scoli in forma in care e acum. Si asta nu e un sondaj, ci peste 2 milioane de cereri scrise si semnate.

  Sondajele arata, din contra, pe de o parte o concentrare a celor care cred in moralitate si valori crestine si care si le si asuma, iar pe de alta parte, o departare naturala a celor care in acest moment din viata au alte prioritati. Desigur sunt si unii care probabil au devenit atei intre timp. Cu totii sunt liberi sa faca ceea ce simt ca e mai bine pentru ei, sa urmeze drumul care ii implineste.

  Ca si concluzie, doresc sa felicit echipa care are nevoie de un astfel de articol pentru a se plasa pe onorabilul locul secund si sa deplang si eu „mahnirea” celor care au ajuns cu adevarat abia pe penultimul loc.

  • Sigur, sigur. 90%. DIntre cei ce deja fusesera la orele de religie, nu?
   Ce frumoase sunt cifrele! De ce sa mai disecam motivele reale pentru care unii parinti si-au inscris copii la ora de religie? Mai bine ne limitam la minunatele cifre. Ce daca ne imbatam cu apa rece, ce daca propaganda nu ne salveaza?… Mergem inainte!…
   Asa cum minunatii nostri parlamentari se considera alesii poporului, inaltii prelati ai B.O.R. considera ca 90% din elevi vor fi ortodocsi practicanti si cotizanti, cand vor creste mari… :)

   • Nu eu am inceput cu analiza cifrelor… ci domnul Patrascu. Cred ca interventia ta e adresata dansului.

    Motivele reale? Sunt optiuni ale unor oameni liberi. In momentul in care crezi ca o asemenea majoritate greseste (e obligata, e proasta, nu stie ce e bine, etc) si ca tu singur ai dreptate, iar daca mai vrei sa-ti si impui dreptatea, se numeste intoleranta si abuz. Noi am avut 50 de ani de astfel de experiente.

    Un guvern poate da legi, o curte poate da decizii, dar nu inseamna ca au si legitimitate. Legitimitatea este data de alegerea libera a oamenilor.

    • Libera, libera, desigur!…
     Stiu (din gura lor) ca exista parinti care si-au inscris copilul la ora de religie DOAR pentru o ora in plus in care copilul este supravegheat, pentru a nu izola copilul de colegi sau pentru o medie de 10. Si astea-s motive reale ale unei „libere alegeri”. :)

     Ma rog, daca o institutie alege sa se minta singura, nu e problema mea. E problema acelei institutii si, la un moment dat, o va constientiza.

 18. Totusi, sa nu uitam ca dl Patrascu reprezinta interesele unei organizatii ca oricare alta. E normal sa traga spuza pe partea dumnealui cu statistici pe alocuri amuzante. Comparatiile prostesti de rau voitoare cu Nigeria, Afganistan si Pakistan sunt penibile, in conditiile in care acolo se taie capete pt vina de a fi ateu.

  Pana una alta in Romania nu am auzit de crestini care au bagat atei la inchisoare ci invers: puscarii umplute cu crestini de catre atei comunisti.

  Oricum, abordarea asta cu „religiosii sunt prosti, ateii sunt cei mai tari” e cam fumata. Ateismul este o nisa si cam atat.

 19. Inteleg ca ASUR si dl.Toma Patrascu vor sa faca romanilor binele cu de-a sila: sa-i dezbare de credinta crestin-ortodoxa. Pentru ca aici se concentreaza toate articolele domniei – sale: pe denuntarea critica, pana la imprecatii si invective, a Bisericii Ortodoxe Romane si a religiei aferente. Artcolele par a fi mai vehemente in preajma sarbatorilor crestine majore: Craciunul si Pastele. E interesant sa-ti faci un job din asta, nu?!
  Propaganda domnului Toma Patrascu si a asociatiei conduse de dansul se aseamana izbitor de tare cu cea ateist-stiintifica din vremea comunismului. Cu toate ca acuza comunismul de asemanare (ce oroare!) cu crestinismul (vezi aici: http://www.contributors.ro/editorial/imoralitatea-orelor-de-religie/), distinsul autor trebuie sa se fi simtit mult mai aparat de monstruozitatea religiei crestin – ortodoxe in anii ’70 sau ’80, cand glasul ei nu se mai auzea, sub fanfarele asurzitoare ale „materialismului dialectic”. Problema cetatenilor revoltati de tipul domnilor Toma Patrascu, Emil Moise sau Remus Cernea, este ca poporul roman a ales sa isi recupereze traditiile, religia si cultura, dupa 1990, nu doar sa imite servil o civilizatie apuseana cu destule defecte, printre care si „lipsa de Dumnezeu”. Este alegerea sa si ar trebui respectata, nu dispretuita si hulita neincetat.

  • Sigur, se manifesta atat interese pro-ortodoxe, cat si interese anti-ortodoxe. Dar, daca indoiala in moralitatea B.O.R. n-ar avea loc in mintea oamenilor, astfel de articole nu si-ar gasi cititori. B.O.R. si ai sai slujitori si-au facut-o cu mana lor. Iar acum culeg roadele. Incet-incet, vremea lui „fa ce zice popa, nu ce face popa” trece. Popa va trebui sa faca ce zice sau sa suporte consecintele.
   Religiile lumii sunt doar cai, drumuri. Toate duc in acelasi loc. Cine nu intelege asta, mai are de umblat. Cine intelege si nu vrea sa accepte, mai are de inteles. Cine intelege, accepta si actioneaza ca si cum nu ar intelege, e de condamnat. Ar trebui sa ne putem ruga la Iisus si intr-un lacas de cult mozaic sau intr-o moschee, fara a ne teme ca cineva ne poate da afara. Iar „necredincios” ar trebui numit doar cel ce nu crede in niciun Dumnezeu, nu cel ce nu crede in Dumnezeul unei anume religii.

   • Domnule Decebal,

    referitor la al doilea paragraf al dvs: Tocmati ati enuntat o DOGMA in toata „definitia” ei. Propria dumneavoastra DOGMA. Cel care nu se incadreaza in dogma dvs „mai are de umblat”, „mai are de inteles” si „e de condamnat”.

    • :) Considerati-o o parere personala, nu o dogma. O parere pe care doar o expun si pe care nu incerc sa o impun altora, folosind resurse ale statului si sprijin de la politicieni.
     Mie mi se pare in logica bunului simt ca Dumnezeu sa fie universal. Chiar daca unii il numesc Allah sau Absolut. Si nu gasesc nicio logica in faptul ca diverse religii, care propovaduiesc iubirea, cumpatarea si moralitatea, invrajbesc diverse neamuri ale lumii, doar pentru a-si pastra puterea si influenta asupra maselor. Ceva scartaie si consider ca din ce in ce mai multi oameni vor constientiza ca ceva scartaie. Fara sa-si piarda credinta in Dumnezeu. :)

 20. cred ca articolul de fata, pt care autorul nostru s-a intrebuintat putin sa adune date (care oricum nu prea folosec nimanui) nu are un final, o concluzie din care sa intelegi ce anume vrea sa transmita. auziti cum se incheie – „E timpul sa pasim in epoca moderna. Macar de dragul copiilor nostri…” pai draga autorule, ia defineste viziunea ta asupra epocii moderne. ce inseamna pt tine epoca moderna? vrei sa spui cumva ca tocmai daca cineva merge la biserica sau crede in anumite valori e ramas in urma? adica in evul mediu? sau ce vrei sa transmiti? spui de dragul copiilor nostri – adica ce vrei sa spui ca daca un copil merge la biserica sau isi spune zilnic rugaciunea e mai handicapat decat alti copii? aici nu vorbim de dat bani la preoti sau alte chestii din astea financiare, ci vorbim despre cu totul altceva. a avea credinta in ceva nu inseamna a fi ramas in urma. epoca moderna nu inseamna doar tehnologie de ultima ora, ca nici aia nu te poate salva cand esti pe moarte. ci inseamna oameni capabili ca imbine aspecte umane, sociale si valori spirituale cu cele tehnice. deci mai lucreaza si mai scrie ceva lamuritor ca ramanem fiecare la gandurile si interpretarile lui citind randurile de mai sus.

 21. Atunci cand biserica nu-si adapteaza discursul, oamenii, cu precadere cei tineri, se indeparteaza…
  Predarea religiei in scoala, asa cum s-a facut si cum se face, prezinta toate caracteristicile unui subiect fara interes major (cu exceptia notei mari, menita sa ridice media!) pentru tinerii de astazi, care nu sunt nici mai cultivati, nici mai practicanti si nici mai spirituali, decat parintii lor, educati inainte de 1990.
  1.Limbajul este arhaic, simplist si greoi, in acelasi timp, adica tot ce detesta copiii si tinerii care merg la scoala (si) ca sa-si formeze un mod de exprimare cat mai adecavat cu ceea ce gandesc, si cu societatea in care traiesc.
  2.Metoda de predare, respectiv de insusire a invatamintelor biblice, este reproducerea identica a textelor! Discernamantul si curiozitatea elevilor sunt, in cel mai fericit caz, desconsiderate, atunci cand nu sunt tratate pur si simplu de blasfem, conform ideii „nu cerceta aceste legi!”. Mi se pare dificil sa fie pasionati de subiect, in aceste conditii !?
  3.Metoda de „motivare” folosita pentru incitarea elevilor sa invete religia, aceasta materie obligatorie (!), este: frica! Orice pedopsihiatru poate confirma ca, atunci cand se asociaza „obligatoriu” + „frica”, efectul care se produce automat este crisparea! Or, iar mi-e dificil sa cred ca aceasta este calea cea mai directa pentru a indragi o materie.
  Evident, religia nu este singura materie prost predata si nici cea mai daunatoare, dar aceste motive nu sunt suficiente pentru ca societatea sa zica „amin” la toate aberatiile BOR!
  Daca religia crestin ortodoxa a devenit o importanta sursa de conflict in societate, este din vina ateilor?
  Daca tinerii români, dupa 12 ani de studii care includ educatia religioasa, ignora ca „Tatal nostru” este singurul (!) text atribuit lui Isus, din intreg Noul Testament – pe care probabil ca-l recita fara sa-l auda(!) si fara sa inteleaga forta si importanta fiecarui cuvant – , este neesential?
  Intreaga responsabilitatea pentru dezastrul(!) spiritual din Romania anului 2015 o are BOR!

  • Aleluia!
   Draga Ela, pastreaza-te pentru casa de rugaciuni! E necinstut ce faci, sa profiti in a lovi BOR…Asa te invata la adunari?Se poate?…

 22. mie mi se pare ca spiritualitatea si religia sunt doua exprimari diferite, ba, in ciuda dictionarelor care nu fac altceva decat sa consemneze propriile noastre erori de reprezentare, as zice chiar opuse, ca procentul de indivizi spirituali ar putea creste pe seama scaderii procentului de religiosi; indivizii religiosi tind sa se asocieze si sa-i converteasca si pe ceilalti, ca si cum ar simti nevoia de protectie si satisfactie oferita de puterea comunitatii, in timp ce spiritualitatea defineste trasaturi personalizate, ca si cum indivizii si-ar cauta propria putere spirituala

 23. Ce reprezinta procentele astea? Toata lumea vede hotiile care le fac popii ortodocsi mana in mana cu politicienii pe fata. Si cu toate astea nimeni nu zice nici sic!
  Cel mai clar exemplu e distrugerea ilegala a bisericii cimitirului vesel din Sapanta(monument de patrimoniu UNESCO) de catre preotul ortodox pentru a ascunde originea greco-catolica a bisericii respective. Cu toate astea, satenii ii manaca din palma preotului ortodox desi acesta le-a distrus un simbol a propriei identitati.
  Un articol pe tema asta ar fi binevenit pentru a arata adevarata fata a ortodoxiei „romanesti”!

 24. -Consider ca biserica e cel mai tare business si are o enorma putere sociala, si nu numai.
  -Din pacate isi bate joc de aceasta putere si in loc sa confirme rolul spiritual, de suport (mai ales material) al celor slabi (batrani, copii, handicapati, etc.) si de echilibru social (mai ales rolul de opozitie publica la proiectele politice aberante, etc.), se orienteaza din ce in ce mai evident catre manipulare ieftina & gratis, constrangere administrativa/guvernamentala si business exclusiv.
  -Jenanta e diferenta, proportiile si expunerea dintre ‘ce face popa si ce zice popa’, mult mai vizibile in era internetului si cu impact major si ‘sanatos’ in constiinta celor cu un pic de scoala.
  -Incet, dar sigur, este evident ca ne indreptam catre acelasi format vestic si poate ca prefericitii ar trebui sa gandeasca strategii mai aproape de prearealisti, cu investitii si proiecte tangibile.
  -Iar poporul, destul de sarac in asa numita ‘societate civila’, poate ca ar valora schimbarea si noul aliat in lupta cu puterea politica si ar contribui mai consistent la business-ul ortodox.
  Doamne ajuta :)

  • Plebeu, cred ca pari tare incantat de judecata ta! Din pacate, iti scapa cateva nuante clarificatoare. Sunt de acord ca lumea occidentala este mai civilizata, fapt care ne lipseste. Dincolo de toate astea, nici lumea apuseana nu este una fericita. Orice-am zice desteptaciunea fara o morala crestina este zero. Ratiunea critica pe care ateii se fac proprietari cu de-a sila nu vine in cotradictie cu valorile crestine, iar zicala aia celebra cu ”ce zice si ce face popa” a fost atat de bine indusa in mintea oamenilor de catre comunistii bolsevici ca nu cred ca vom scapa vreodata de sablonul acesta nenorocit, oricat ne-am stradui. Apusenii, mai cu seama acolo unde sunt si comunitati ortodoxe n-au o parere rea despre ortodocsi. In Spania, Italia, chiar și Franța, preotii romani constata ca la slujbele lor vin multi catolici, fapt pentru care la oficierea slujbelor se fac lecturi si in limba tarii gazda.

 25. Ar fi interesant sa vedem o statistica pe generatii. Este evident ca accesul la informatie influenteaza formarea individului si astazi biserica pierde contactul cu generatiile tinere.

  Este greu de crezut ca romanii descopera si uita religia cu milioanele de la an la an. Statisticile sunt utile atunci cand sunt practicate pe populatii omogene. Tendintele se pot observa doar pe studii facute in conditii egale. Rezultatele au, cred eu, o explicatie mult mai simpla: multi romani sunt „crestini de ocazie”. Pentru ei „credinta” este doar o necesitate izovorata din teama de excludere sociala. Au crescut cu niste traditii crestine invatate de la bunici si parinti, le-au practicat, le-au impus chiar si copiilor lor, dar in timp s-a pierdut complet semnificatia lor religioasa. Cum altfel se poate explica prapastia uriasa dintre cei 98% ortodocsi+catolici de la recensaminte si prezenta infima la slujbele de duminica? 20% nu stiu nici macar ce sarbatoresc de Pasti.
  Un sondaj facut inainte de o sarbatoare religioasa atat de importanta va avea intotdeauna rezultate favorabile religiei. Hai sa vedem un sondaj facut dupa Pasti – cati au fost de fapt la slujba de inviere? cati au tinut post? cati s-au spovedit? Desigur, practicarea acestor obiceiuri nu este un criteriu obligatoriu prin care deosebim credinciosii de „necredinciosi”, dar este foarte importanta pentru BOR (srl) si finantele lor.
  Va imaginati complicatiile pentru BOR daca tinerii care nu se mai declara „religiosi” ar ignora traditia casatoriei, botezului si inmormantarii in biserica? Incasari cu 25-30% mai mici.. intr-o tara care cheltuie anual mai multi bani pe biserici decat pe apartamente pentru tineri…

  Comentariile de mai sus care ataca autorul articolului nu fac decat sa evidentieze ipocrizia celor ce se declara „crestini” si disperarea cu care se agata de o meserie care si-a pierdut sensul si utilitatea. Preotii erau practic dascali si consilieri pshiologici pentru enoriasi. Azi sunt doar niste agenti de vanzari fara scrupule. Cei care mai cred se retrag rusinati pe la manastiri, departe de mizeria bisericii ca institutie.

  • „Cum altfel se poate explica prapastia uriasa dintre cei 98% ortodocsi+catolici de la recensaminte si prezenta infima la slujbele de duminica?”

   Asta din ce studiu a mai iesit?

   „Un sondaj facut inainte de o sarbatoare religioasa atat de importanta va avea intotdeauna rezultate favorabile religiei.”

   Pai este prezenta infima sau sunt rezultate favorabile sau vorbiti fara a urma un fir logic?

   Hai sa vedem un sondaj facut pe partea intunecata a Lunii.

   „Comentariile de mai sus care ataca autorul articolului nu fac decat sa evidentieze ipocrizia celor ce se declara “crestini” si disperarea cu care se agata de o meserie care si-a pierdut sensul si utilitatea.”
   Deci, comentariile de mai sus, cu exceptia celor care sunt de acord cu autorul, sunt facute de ipocriti si de preoti. Dar comentariile de mai jos? De pupatori de moaste si barbosi?
   Domnule, ma inclin in fata logicii si a argumentelor. Nu insa in fata ilogicii si a mistoului ieftin.

   Chestiunea asta cu procentele (nu mai vorbesc de acel doar 77% din text), imi aduce aminte de USL, zau.

 26. Nu ma consider crestin, am renuntat la orice credinta in transcendenta pe la varsta de 13 ani. Dar am citit si Scripturile si patristica si apologetica. Nu am nici o problema cu mesajul cristic. Evangheliile au o dimensiune universala, morala, de dragoste fata de aproape de solidaritate inter-umana. Un tip care nu a lasat nimic scris, care a trait intr-o epoca a violentei, a saraciei a avut inspiratia sa conceapa un sistem moral si filozofic in care omul inceta sa mai fie lup pentru om.

  Ce legatura are insa BOR cu mesajul cristic? Unde sunt valorile evangheliilor in Biserica Ortodoxa romana? O adunatura de samani imbuibati care executa regulat practici magico-vanatoresti. O tagma de latifundiari cu sute de hectare de padure dobandite prin metode dubioase si hoteluri operate la negru sub numele de cod „case de pelerinaj”. Cat de prost, de dobitoc poti sa fii sa crezi ca o asemnea pegra se poate afla in serviciul binelui universal ?! Cum poti sa crezi ca Republica poate exista atunci te lasi calarit de o asemenea organizatie?

  Imi rasuna in minte cuvintele unui Jefferson: „History, I believe, furnishes no example of a priest-ridden people maintaining a free civil government. This marks the lowest grade of ignorance of which their civil as well as religious leaders will always avail themselves for their own purposes.”

  Imi rasuna in minte cuvintele lui Madison: „What influence in fact have ecclesiastical establishments had on Civil Society? In some instances they have been seen to erect a spiritual tyranny on the ruins of the Civil authority; in many instances they have been seen upholding the thrones of political tyranny: in no instance have they been seen the guardians of the liberties of the people. Rulers who wished to subvert the public liberty, may have found in an established Clergy convenient auxiliaries.” Oare cine citeste aceste randuri poate sa nu se gandeasca la personaje sinistre ca Miron Cristea sau Justinian Marina?

  Si in incheiere o sugestie pentru domnul Patrascu. Nu am vazut niciodata initiative din partea organizatii precum cea pe care o reprezentati pentru sarbatorirea zilei de 29 Decembrie cand s-a votat legea secularizarii averilor manastiresti. Cred ca ar fi o ocazie potrivita pentru societatea civila romaneasca sa isi exprime dorinta de laicitate.

 27. „Intre Nigeria si Irak” se mai afla o tara tare inapoiata ce si-a scris pina si pe bancnote „In God We Trust”. Avantajul democratiei este ca si acolo ati putea publica un astfel de text. Dezavantajul ar fi ca unii oameni vor prefera sa nu va mai raspunda la salut (sau sa aiba alte reactii similare). Sau, daca nu intelegeti, in astfel de tari „inapoiate”, nu veti mai avea o cariera academica decat poate prin pseudo-facultati, fiind inadmisibil, sub aspectul reperelor acelei civilizatii „inapoiate” si a unei minime decente, sa sustii ca crestinismul si/sau crestinii tine/tin pe loc societatea.
  Daca sunteti insa atat de convins de aceasta, atunci ar trebui sa faceti un gest de minima consecventa intelectuala si sa renuntati, acum si pentru viitor, la toate beneficiile aduse de cercetatorii crestini. Cum ar fi, de exemplu, utilizarea insulinei. Oricum, lista lucrurilor „inapoiate” datorate crestinismului este foarte lunga. Va doresc sa nu aveti parte de ele, ci doar de celelalte, precum si sustineti. Succes !
  PS Cunosc doi chirurgi de exceptie, cam cei mai buni in specializarea lor (excluzind pe cei care au fost si cred -doar ei- ca insa mai sunt inca cei mai buni). Din pacate pentru dumneavoastra, sint si crestini ortodocsi. Au preferat sa ramana in Romania. Daca aveti nevoie de ceea ce fac ei. normal ar fi sa cautati sa va operati in acea tara pe care o considerati civilizata (din pacate varful specialitatilor astea sint in USA -naspa, nu merge-, Israel -oho!- si Germania -poate acolo, desi … depinde de land-)

  • @Mihai – Faptul ca dumneavoastra considerati ca acei cercetatori au facut ce auf acut datorita faptului ca au fost crestini arata fie o lipsa de cultura generala fie o lipsa de bun simt. Exista oameni de valoare de diferite credinte sau atei, in Romania sau in alte tari. Daca ar fi sa urmam rationamentul asta, dumneavoastra ar trebui sa va izolati de lume, sa nu mai folositi PC-uri si telefoane deoarece nu au componente inventate de cercetatori crestini. La fel ar putea spune si ateii – nu mai folositi inventiile ateilor, doar pe cele ale crestinilor.

   Chiar daca negati faptul ca tarile cele mai dezvoltate sunt cele cu care au cel mai mare procent de atei din lume, asta nu schimba cu nimic adevarul. In plus, aici nu e vorba de religie si de credinta ci de biserica. Scrie si in titlu.

   Diferenta dintre un stat civilizat si Romania este ca in alte tari ai dreptul la opinie si se tine cont de parerea majoritatii, in limitele in care minoritatea nu este afectata. In anumite state din US, este permisa infiintarea de temple sataniste doar pentru ca, atata timp cat exista biserici crestine, si ceilalti au dreptul la lacasuri de cult. Si nu multi se supara. In Romania, cei ce ar indrazni sa pomeneasca de asa ceva ar fi linsati (mediatic, evident).

   Tot in alte tari mai civilizate, fiecare biserica se administreaza singura, din donatii. In Romania nu.
   Si tot in tarile civilizate, nicio biserica nu ridica lacasuri de cult dupa bunul plac, fara sa tina cont de un plan urbanistic. Tot acolo, nu veti vedea biserici la cateva sute de metri una de alta si tot acolo nu veti vedea biserici construite intre blocuri, in locul aprcurilor pentru copii sau a a parcarilor.
   Nu veti vedea nici biserici care sa isi dea in judecata enoriasii pentru ca se opun construirii unor lacase de cult in locuri in care nu ar trebui sa existe. Si lista e lunga.

   Dumneavoastra, ca marea majoritate de altfel, faceti o mare confuzie. Religia si credinta nu sunt sinonime cu biserica. Nu sunt sinonime nici macar unul cu altul. Sunt 3 concepte diferite. Faptul ca esti crestin nu inseamna ca trebuie sa accepti rahaturile facute de BOR.

 28. Toti care va declarati credinciosi/religiosi, cand o sa aveti o problema medicala sa va vad daca aveti curaj sa va duceti la biserica sau la spital. Traim in 2015 cu o sumedenie de dovezi stiintifice si majoritatea inca cred in povesti medievale.

  • Comentariul dumneavoastra este delicios. Dovedeste cu prisosinta ca articolele antenistice atrag oameni pe masura.

   Domle, sa stiti ca nici nu deschidem calculatorul. Minune ca apar mesajele, postarile, etc. :)

   Repet: delicios comentariul dvs.

  • Draga Florin,
   Moneda are si revers. De exemplu, toti care va declarati atei ar trebui sa fiti consecventi cand medicul va spune ca nu mai poate face nimic pentru a va reda sanatatea si ca o sa muriti in curand si cu destul de multe dureri. Pina acum n-am vazut vreun ateu care sa nu spuna o rugaciune in fata unei morti imanente. Si, din pacate, am trait atat de mult incat am vazut destui astfel de „viteji”.
   Nici aversul nu este asa cum va inchipuiti. Crestinismul nu condamna medicina. Un crestin se duce la medic atunci cand are o problema medicala. Ca se si roaga, asta este de la sine inteles.
   Apoi chestia cu „sumedenie de dovezi stiintifice” suna cam ca de pe vremea comunismului, cand ni se spunea ca doar mintile incuiate mai cred in Dumnezeu. Pe atunci se ascundea cu mare grija faptul ca au existat si ca ca existau (la acea vreme, precum si astazi) oameni de mare calibru intelectual care (culmea, nu-i asa domnule Florin ?) erau/sint crestini. Dar pentru a afla acest lucru mai trebuie sa mai si citim, nu numai sa scriem, nu-i asa ?

   • Eu cred ca, pe langa atei si practicanti ai unei religii, mai exista o categorie: credinciosi neiregimentati intr-o anumita religie.

    Si ca tot veni vorba de comunisti, se pare ca cineva a spus, odata, ca religia este opiumul popoarelor. Nota bene! Religia, nu credinta! :)

 29. Extras din judecata Curții Supreme Canadiene, echivalentul Curții Constituționale din România pentru o cauză care implica primarul unui oraș , de religie catolic, într-o provincie majoritar catolică care a impus o rugăciune în fiecare ședință a Consiliului Local obligând astfel pe cei care nu au o credință particulară să participe contra opțiunilor lor.

  « En raison de l’obligation qu’il a de protéger la liberté de conscience et de religion de chacun, l’État ne peut utiliser ses pouvoirs d’une manière qui favoriserait la participation de certains croyants ou incroyants à la vie publique au détriment des autres. » « Si, sous le couvert d’une réalité culturelle, historique ou patrimoniale, l’État adhère à une forme d’expression religieuse, il ne respecte pas son obligation de neutralité »,

  Considerând obligația pe care Statul o are pentru a proteja libertatea de conștiință și religie a fiecăruia, Statul nu poate utiliza puterile sale de o manieră în care ar favoriza participara unor anumiți credincioși sau non-credincioși la viața publică în detrimentul altora. Dacă sub acoperirarea unei realități culturale, istorice și patrimoniale, Statul aderă la o formă de expresie religioasă, el nu respectă obligația sa de neutralitate.

  Prin comparație, în România , Statul a luat-o în direcție contrară. În direcția Iranului.

  Favorizează deschis ortodoxia și Instituția B.O.R ca și instituție religioasă în detrimentul celorlalte opțiuni religioase prin câteva mecanisme.
  Prin

  1)finanțarea din fonduri publice excesivă a unei instituții deja bogate și neimpozitate care ar fi capabilă să-și valorifice activele actuale pentru a-și plăti proprii angajați.

  2) întărirea prezenței acestei instituții private în fond, la manifestările publice Statale (de la aniversări locale, naționale militare etc) în detrimentul celorlalte opțiuni care nu sunt reprezentate oficial. Aici Statul Român elimină intenționat și voit, participarea la viața publică a cetățenilor care au o altă opțiune religioasă decât cea ortodox majoritară prezentarea acestei opțiuni religioase ca și versiunea oficială agreată. În același timp laicitatea din Constituție nu e decât un cuvânt fără sens. Personal, dacă aș fi ateu în România aș ataca prezența preoților la manifestările publice cu caracter Statal. Afișarea acestora alături de simbolurile statale induce ideea că reprezintă oficialități statale. Nu e cazul.

  3)Implicarea în educație de la vârste fragede a religiei, limitează dreptul la a avea o libertate de conștiință deplină. De a decide propria opțiune pe baza liberei alegeri. Religia ar trebui predată la aceiași vârstă ca și filozofia undeva în clasele XII când bagajul informațional al fiecăruia ar permite formarea unei opțiuni. În plus integrarea preoților în învățământul statal, scade calitatea formării copiilor, creează probleme de organizare a procesului pedagogic, favorizează rutina unor copii în detrimentul altora prin alocarea discriminatorie a unor resurse.

  . Desigur, dacă repeți unui copil de 6 ani, că Budha-Mahomed-Dumnezeu-Piri-Piri e în ceruri și ne dă ploaia, și că fulgerele sunt o pedeapsă divină, fără să-i oferi informațiile despre fenomenele meteo riscă mai târziu să trăiască într-o realitate extrem de deformată.

  Dar românii și România nu și nu. Politicienii o fac din calcul electoral. Iar majoritatea cetățenilor trăiesc într-un univers unde granița gândirii se oprește la ușa bisericii.

  • Maestre, daca tot facem jurisprudenta, s-o facem pana la capat si sa amintim si cazul Lautsi vs Italia http://en.wikipedia.org/wiki/Lautsi_v._Italy#cite_note-8

   Interesant de citit si cine a fost avocatul Italiei.

   Acum, dumneata aduci ca argument o decizie a unui primar care chiar ingradeste libertatea- omul ii obliga pe altii sa faca ceva- si o opui unui caz in care nimeni nu este obligat sa faca nimic. Deci, nu are nicio relevanta. Vezi mai bine cazul de mai sus, este mai aproape de pielea noastra. Apropos de directia Iran, repet ce am spus mai sus: articole antenistice dau nastere (sau dezvelesc) suflete antenistice.

   In rest, sunteti complet neinformat sau rauvoitor.
   1. Finantarea cultelor este facuta pe baza unui “algoritm” pe care nu stiu sa-l fi contestat cineva.
   2. Traim intr-o tara majoritar ortodoxa. Ce este rau in faptul ca Statul invita reprezentantii unui anumit cult? Este si diplomatic, daca la un astfel de eveniment ar veni reprezentantii tuturor cultelor si ar da o binecuvantare, la unele culte un s-ar apleca niciun cap. Oricum, daca aveti o problea cu asta, faceti o petitie, ceva. Sa avem invitati pe TOTI reprezentantii cultelor… Ar fi distractiv si ce sa spu, reprezentativ.
   3. Aici vorbiti de parca sistemul de invatamant este perfect, copii aleg singur profilul umanist sau real, aleg singuri facultatea sau scoala profesionala, etc. Aveti dreptate cand vorbiti despre calitate. Din pacate, pentru ca bateti toba pe calitatea orei de religie, de la an la an scapa calitatea orelor de Romana, Matematica, etc.
   Mi-ar placea ca ASUR&prozelitii sa se lupte pentru ceva nu impotriva bisericii. Sa presupunem ca de maine BOR isi ia catrafusele si se muta pe Luna. In urma ramane acelasi sistem de invatamant, aceeiasi politicieni, dar un ASUR &prozeliti mandri ca au realizat ceva (in realitate au facut rau, dar asta este alta discutie).

 30. Felicitari, domnule Patrascu, interesant articol. Religia este cea mai mare manipulare din istoria omenirii pana la urma. La fel cum poate ne amuzam si noi pe seama celor din Evul Mediu care credeau in varcolaci, vampiri si alte cele, asa o sa se amuze si pe seama noastra viitoarele generatii.

  Cum sa crezi intr-un batran care da din toiag si desparte apele? Cum sa crezi ca un tufis in flacari comunica voia unui mos invizibil de prin ceruri? Plus ca religiile moderne sunt intemeiate cu elemente preluate de la cele ‘pagane’. Mai ales ortodoxia este o adunatura de superstitii si traditii. Catolicii sunt mult mai credinciosi, la ortodocsi aproape toate se fac ca asa e traditia. De ce nicio tara ortodoxa nu e super dezvoltata, ba dimpotriva: Grecia, Serbia, Romania, Rusia, Ucraina ?

  Recomand documentarul Zeitgeist (primul) celor care vor sa afle mai multe despre inceputurile religiei crestine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro