Stirile pe care le-am primit de la locul catastrofei din Algeria, m-au indemnat sa scriu acest articol si asta numai dupa ce am citit cateva zeci de comentarii la articole mai bune sau mai proaste, publicate de presa romaneasca si comentate pe larg de televiziunile de stiri mioritice. Ca supliment la aceste stiri am vizionat si citit despre bravele indemnuri ale politicienilor romani la un ajutor rapid cu care Romania trebuie sa-si ajute marele aliat si prieten, Republica Franceza.
***
Deci, despre ceea ce s-a intamplat la In Aménas (Tigantourine) ma abtin inca sa public materialul deja pregatit pentru ca astept inca sa mai inteleg cateva lucruri, care chiar nu sunt de inteles la ora actuala cu datele existente. In orice caz va asigur ca ceea ce s-a intamplat acolo este o cotitura dramatica la ceea ce se numeste terorism si contra-terorism. Probabil ca maine voi publica articolul respectiv si voi explica de ce.
Nu voi critica guvernul USL prin reprezentantii lui, premierul Ponta si ministrul de Externe Titus Corlatean, pentru gafele mai mici sau mai mari pe care le-au facut in comunicarea cu publicul de aceasta data, atribuindu-le lipsei lor de experienta in aceste cazuri. Ceea ce este insa regretabil a fost discursul dlui Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Robert Cazanciuc, care a declarat ca MAE este “profund dezamagit de faptul ca autoritatile algeriene nu au informat corect si din timp cu privire la starea de sanatate a romanului” . Daca acest domn nu a fost numit de fostul ministru Andrei Marga nu pot sa-mi explic lipsa lui de un minim tact…diplomatic.
In cazuri de acest gen nu exista nici stanga, nici dreapta, nici guvern si nici opozitie. In cazurile unor catastrofe toti suntem romani si ar trebui sa ne comportam solidar.
Chiar nu stiu daca Ambasada Romaniei din Algeria cunostea sau nu numele celor care lucrau pe acea platforma, nu stiu daca cetatenii respectivi au anuntat ambasada de faptul ca ei lucreaza pe aceasta platforma, ceea ce stiu este ca trebuie sa existe o legatura intre cetatenii unei tari aflati in afara granite – ei si Ambasadele in aceste tari, in special in zonele de conflict cu un nivel de risc ridicat.
Poti sa te vaccinezi anti-gripal sau nu, riscurile sunt minime (in majoritatea cazurilor) si poti sa ti le asumi. Daca iti faci asigurare CASCO sau nu este la fel un risc pe care il poti calcula, cand insa te duci pentru perioade indelungate intr-o zona de conflict, musai ca cineva sa stie de tine, in special daca acel cineva este platit ca sa-ti dea asistenta necesara la nevoie.
Faptul ca romanul este inoculat cu lipsa de incredere in guvernantii tarii, oricare ar fi ei , de la nastere si pana la moarte, nu inseamna ca intr-un fel sau altul nu ar trebui sa ne educam, sa gandim si sa procedam altfel.
***
Felul in care dl Titus Corlatean s-a grabit sa recomande ajutorul Romaniei, Republicii Franceze as recomanda sa citeasca / vizioneze interviul dat de dl Anders Fogh Rasmussen, secretarul General al Aliantei Nord-Atlantice (NATO) – il aveti aici (euronews interview : Rasmussen: ‘No role for NATO in Mali’), in care isi exprima convingerea ca NATO nu poate avea un rol in Mali si ca NATO nu pate deveni un “politist al lumii” , era un mesaj clar pentru toata lumea, inclusiv pentru guvernantii Romaniei. Inteleg necesitatea domnilor de la USL sa spele rusinea evenimentelor din vara 2012, ii asigur ca aceste eforturi nu vor fi de ajutor. Important este sa-ti respecti angajamentele deja luate si sa nu creezi altele noi!
Pentru dl Corlatan- informare – deja astazi si ieri au fost progromuri in Bamako impotriva tuaregilor si arabilor, lucrurile se complica si o sa avem acolo niste scene mai teribile decat cele care au avut loc in Libia, sper din toata inima sa gresesc. In orasele “eliberate” de trupele franceze au loc niste scene de linsaj de o cruzime extraordinara (vezi Reuters).
Sper ca maine sa discutam despre ce s-a intamplat la In Aménas (Tigantourine), cu niste date mai solide decat cele pe care le avem astazi.
Nota: Articol publicat pe PoliteiaWorld
Si tot despre Mali, uite doua link-uri:
http://www.aljazeera.com/indepth/interactive/2013/01/201312113451635182html
http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2013/01/2013119153558185275.html
foarte interesante…mai ales de citit in „oglinda”…
Domnule Teophile,
Daca imi aduc bine aminte, Petre Tutea a intentionat sa elaboreze o teza de doctorat cu titlul „aflatul in treaba la romani”. Cam asa a procedat Victor Ponta si Titus Colatean cu conferinta lor de presa. Riposta extrem de dura a armatei algeriene in cazul atacului terorist intr-adevar arata o schimbare de atitudine in razboiul impotriva gruparilor fundamentaliste. Probabil de acum incolo, teroristii trebuie sa constientizeze ca ajung cu siguranta la Alah, indiferent de consecinte.
Algerienii au dat dovada de amatorism clar, într-o țară „civilizată” o astfel de „rezolvare” ar fi fost considerată o eșec monumental. Cât despre cât de „diplomatic” ar trebui să discutăm cu Algeria, până una alta criticile au fost cam unanime, nu văd de ce am fi noi mai catolici decât Papa…
Mi se pare normal sa ii ajutam pe francezi pt ca suntem in ue. Noi le cerem lor sa ne ajute in republica moldova si sa ne apere de rusi dar nu vrem sa miscam un deget pt ei.
Mali nu e treaba nato,dar e treaba ue. Nu putem sa cerem bani, schengen si protectie si sa ii lasam sa se lupte singuri cu islamistii. Nu e moral.
Rationamentul imi pare exagerat de simplist. Iata si cateva argumente.
Primo, actiunea Frantei in Mali nu este a NATO, nici a UE, si nici nu stiu sa fi existat consultari serioase pe tema asta; prin urmare, putem vorbi cel mult de un parteneriat asa, informal si inefabil, suntem parteneri si cu neozeelandezii ca sunt tot albi, tot democrati si traiesc si niste romani pe-acolo.
Secondo, asa cum suntem parteneri (in UE) cu Franta, suntem la fel de parteneri si cu alte 25 de state UE. Din cate vad eu, deocamdata niciunul din ceilalti 25 de parteneri nu rupe hamul ca sa navaleasca in sprijinul Frantei in Mali. Aud ca s-ar organiza nu stiu ce summit in problema asta pe 5 februarie – adica peste doua saptamani, speranta destul de stravezie fiind probabil ca pana atunci poate rezolva francezii singuri problema.
Daca exista argumente serioase pentru care noi ar trebui sa fim mai parteneri cu francezii decat sunt bunaoara nemtii, sau belgienii, sau englezii, sau luxemburghezii, sau polonezii etc., sunt gata sa le ascult.
Terzo, mai aud si ca americanii au zis ca ei nu pot sprijini actualul regim malian, pe considerentul rezonabil ca aia nu-s un regim democratic, ci au venit la putere printr-o lovitura de stat. Americanii nu pot, da’ francezii (si cu romanii) pot.
Quarto si inca mai deranjant, aud in schimb ca si rusii pot. Chestia asta ne pune in situatia delicata de-a ne alia cu rusii intr-o operatiune de sprijinire a aliatului francez care ne apara de aliatul rus. Sper ca sesizati ridicolul argumentului.
Quinto, ce-i drept francezii ne-au ajutat in Moldova si impotriva rusilor pana ne-a iesit pe nas.
Ar mai fi, da’ ma gandesc ca ajunge. Impresia mea e ca ne plasam din proprie initiativa, fara sa ne intrebe nimeni de sanatate, in postura unora din mahala, niste sarantoci zdrentarosi si cu minte cam putina, dar in schimb artagosi nevoie mare, care pur si simplu nu se pot abtine sa nu se arunce cu capul inainte in orice scandal, chit ca e treaba lor sau nu.
Eh, isi cauta si Ponta licuriciul si doar nu s-ar orienta catre Berlin, ci la amicul Hollande. De la francezi, ca sub Sarkozy sau mai nou sub Hollande, avem repatrieri de tigani, chestiunea cea mai vizibila si bine perceputa de majoritatea romanilor. Cu privire la Moldova, ajutorul nu apare drept relevant in opinia romanului de rind, ci doar in cea a romanului informat, avid sa fie la curent cu stirile cele mai noi.
Despre Corlatean, omul bun la toate, dar care s-ar fi vrut la justitie, putin de zis: un Marga mai tinerel si mai spalatel.
Oricum, ar fi bine sa nu ne iluzionam: statele au interese, nu prieteni. Daca vom constientiza asta, vom elimina mari surse de dezamagiri.
Din 1990 de când se luptă cu Grupul Islamic Armat, algerienii au pierdut peste 100000 (o sută de mii de oameni) şi porumbeii păcii au impresia că lucrurile pot fi rezolvate în logica lui Caragiale, aia cu „pupat toţi Piaţa Endependenţii”….
Parcă şi călugării aceia de la Notre Dame de L’Atlas umblă vorba că au murit tot aşa, într-o intrare de mână forte, fără să se ţină cont de pierderi. Şi că „execuţia” lor de către răpitori a fost o punere în scenă, o tentativă de facesaving.
Şi ca să închei într-o notă optimistă, nu mă pot abţine să nu subliniez unicitatea acestei naţii, care mai nou a devenit expertă şi în geopolitică şi terorism.
e greu daca nu imposibil sa civilizezi o lume ca aceea;chiar romanica care e geografic in Europa,dar….
relativ la´´Faptul ca romanul este inoculat cu lipsa de incredere in guvernantii tarii, oricare ar fi ei , de la nastere si pana la moarte´´ash vrea sa va redau o istorie:
am hotarit sa parasesc ptr totdeauna patria draga,dar la inceput impins de greutatzi am crezut ca pot apela la serviciile ambasadei si am contactat o;la celalalt capat un tovaras(a fost dupa 90) m a interpelat ceva de genul:ce faci tu ma acolo?treci acasa!
romanica e acasa ptr comunisti!