marți, iulie 16, 2024

Roşia Montană în Parlament. Etapa legii « uite popa nu e popa » !

Redactat de @Cetatean

Nu sunt specialist in probleme miniere si nici in problemele juridice legate de explorarea, concesionarea si exploatarea resurselor subsolului. Cu toate acestea, exista cateva lucruri imposibil de ignorat pentru orice om de bun simt si care trebuie spuse public legate de afacerea Rosia Montana :

1) In Bucuresti tocmai am asistat in weekend la a 12-a (incredibil !) saptamana de manifestatii anti-RMGC, iar in presa televizata si scrisa, mai nimic. In presa-trompeta a USL nu se mai anunta « revolutia » sau « caderea dictatorului »  cum se anunta in iarna lui 2012, cand o mana de indivizi beti sau platiti de USL cu 50 de lei pe zi treceau drept « vocea poporului ». USL a ales tactica non-combatului mediatic, cu manifestantii anti-RMGC.

2) Proiectul legislativ facut cu dedicatie pentru Rosia Montana de Guvern a fost respins azi in Senat. S-a terminat, deci ? Dimpotriva, abia incepe ! Iata ce declara Paiata Nationala la data de 11 noiembrie, cand s-a decis in USL respingerea proiectului,

3) « Comisia Roșia Montană, care azi își va da obștescul sfârșit, în jurul orei 18.00, principiul este : acord de respingere pe actualul proiect guvernamental și în concluzii recomandări pentru constituirea unui cadru legislativ care exprimă intenția comună nu de a blocă dezvoltarea, ci de a construi o legislație care să dea șansa dezvoltării, a exploatării în condiții convenabile, rentabile, rezonabile pentru România, de respectare a standardelor de mediu. Acest proiect va fi respins și mai departe se deschid toate posibilitățile că o legislație sănătoasă, transparența, bazată pe criterii foarte ferme, universal acceptate, la vedere, să fie reglementate », a afirmat liderul Crin Antonescu. SURSA Citirea cu atentie ne arata etapa urmatoare: « o legislație care să dea șansa dezvoltării, a exploatării în condiții convenabile, rentabile, rezonabile pentru România, de respectare a standardelor de mediu ».

4) Prin urmare, de azi se intra in etapa mersului pe burta, adica : modificarea legii minelor nr.85/2003, prin articole « cu dedicatie », pentru a se reusi atingerea a doua obiective dintr-un foc :

a) conturnarea controlului de constitutionalitate, care ar fi permis, fara doar si poate (desi la CCR nimic nu mai e sigur…), respingerea unei legi facute cu dedicatie doar pentru Gabriel Ressources. Legea trebuie sa reglementeze universal, nu pentru o firma anume, si o lege facuta special pentru a permite exploatarea de la Rosia Montana ar fi fost neconstitutionala.

b) crearea unei impresii ca modificarea legii minelor nu este in favoarea RMGC, ci, asa cum declara Ponta, « România, Guvernul şi USL susţin proiectele de avenvergură, de a stimula un cadru legislativ larg pentru toate aceste proiecte şi de a solicita tuturor instituţiilor care au expertiză să participe ». Aiurea in tramvai ! Pariu ca nu exista decat o singura firma cu « expertiza ».

5) La Senat exista inca din 2009 un proiect de modificare a legii minelor inaintat inca din 2009 de cuplul PSD-PDL Grebla-Ruset. Proiectul din 2009 il puteti citi aici. Nu stiu daca USL va « agata » de acest proiect vechi modificarile cu dedicatie pentru RMGC sau va inainta un alt proiect (pe site-ul Senatului am gasit inca o varianta de proiect ),  insa am extras din expunerea de motive din 2009 o pagina in format PDF (foarte actuala ! – Expunere de motive Grebla-Ruset), care contine intreaga miza a modificarilor ce vor fi facute in viitorul apropiat la legea minelor. Concret, ce se urmareste :

a) crearea unui cadru legislativ care sa permita exproprierea rapida si abuziva a proprietarilor de teren de la Rosia Montana, prin declararea investitei PRIVATE a lui Gabriel Ressources o « lucrare de utilitate PUBLICA ». Aceasta intentie a USL (care se va regasi, ascunsa, undeva in noua lege a minelor) este cel mai grav atac la caracterul sacru si inviolabil al proprietatii si o invitatie la jaf adresata tuturor companiilor miniere  care vor putea invoca caracterul « de utilitate publica » al goanei lor private dupa bogatiile din subsolul Romaniei.

In asteptarea modificarii legii minelor, se incepe cu pasi mici :  amendarea cu dedicatie a Codului Silvic, pentru RMGC

« Comisia de administraţie a aprobat în unanimitate marţi amendamentele propuse de senatorul PSD, Mihai Vifor, secretar al comisiei. Acestea stabilesc derogări de la prevederile Codului Silvic, dar şi a altor legi, care sunt identice cu cele stabilite de Guvern în proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană transmis Parlamentului. Astfel, se precizează că “prin excepţie de la prevederile alin. (4) (ale articolului 7 din Codul silvic, n.r.) terenurile forestiere aflate în perimetrul proiectelor miniere declarate de utilitate publică şi de interes public deosebit pot fi incluse, după caz, în intravilanul unităţilor administrative teritoriale”. De asemenea, al doilea amendament aprobat menţionează că prin excepţie de la prevederile Codului silvic “în vederea implementării proiectelor miniere, titularii licenţelor de exploatare pot dobândi drepturi reale asupra terenurilor aflate în cadrul perimetrelor miniere de interes public deosebit, inclusiv de la formele asociative cărora li s-a reconstituit dreptul de proprietate în temeiul Legii 1/2000 ». SURSA

b) ascunderea modificarilor cu dedicatie sub termeni aparent generali, insa in cadrul carora nu poate intra decat Rosia Montana. Desi a aparut o stire inselatoare de felul celei de mai jos, ea semnaleaza de fapt ceva mai grav :

« Comisia economica a Senatului a scos luni, din proiectul de modificare a Legii Minelor, doua prevederi acuzate ca vizau direct exploatarea de la Rosia Montana. Astfel, definitia pentru “proiectul public de interes deosebit” este: “acel proiect care are beneficiile economice si sociale pentru care statul si/sau unitatile administrativ-locale le-ar obtine direct sau indirect din proiectul respectiv, aceste beneficii fiind temeinic fundamentate”. In varianta initiala, se vorbea de proiecte auro-argentifere. Acum se extinde, practic, definitia, pentru orice substante si materiale care ar fi vizate de o exploatare. In acelasi sens urmeaza sa fie facute si exproprierile. De asemenea, s-a scos din definitie si conditia extragerii a minim 5 tone de aur-argint pentru declararea proiectului de interes public deosebit ».

Am subliniat in text miza reala: modificarea legii minelor nu va viza doar Rosia Montana, ci ORICE proiect minier. Practic, orice companie din lume care detine o licenta de explorare sau exploatare va putea declara, cu complicitatea tradatorilor si vanzatorilor de tara din USL, ca lucrarile ei sunt “de interes public deosebit” si va putea expropria linistita proprietarii romani!

Acum cateva zile, surse parlamentare au declarat pentru Romania Libera:

« PSD mai are pregătit un amendament la legea cadru potrivit căruia „proiectul minier privind exploatarea auro-argentifere care face obiectul licenţei de concesiune aprobată prin HG 458/1999 este de utilitate publică”. HG 458/1999 este tocmai actul prin care guvernul Radu Vasile a aprobat licenţa de exploatare de la Roşia Montană. Potrivit alineatului următor, proiectul beneficiază de prevederile din legea privind exproprierea pentru o cauză de utilitate publică şi de cele din legea apelor. În vederea operaţionalizării proiectului minier, prin hotărâre de Guvern se poate aproba scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a unei suprafeţe totale de până la 255 hectare de teren din cadrul perimetrului minier ».SURSA

De altfel,  Ministrul Rovana Plumb nu a mai avut rabare si a sarit in data de 24 septembrie sa planga pe umerii Gabriel Resources, care isi vede blocata « investitia » daca nu se va devia un rau, pe baza includerii proiectului RMGC in categoria « de interes public [exceptional] » :

« Directiva europeana privind apele, transpusa in legislatia romana, spune ca nu poti deturna cursul unei ape decat pentru un proiect de interes public exceptional”, a afirmat Rovana Plumb, in fata comisiei insarcinata cu analizarea acestui dosar.
“Nu putem deci continua procedura de evaluare in absenta unei legi care sa spuna clar ca este vorba de un proiect de interes public exceptional”, a adaugat aceasta.
Proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana prevede devierea raului Corna, al carui pat ar trebui sa faca loc imensului lac de decantare al deseurilor miniere.
“Daca proiectul de mina nu este declarat de interes public, raul nu poate fi deviat si deci proiectul, asa cum se prezinta acum, nu se poate realiza”, a confirmat pentru AFP si fostul ministru al Mediului Attila Korodi ».
SURSA

Miza declararii oricaror lucrari PRIVATE drept lucrari “de interes public deosebit” este ENORMA si consta in incadrarea inselatoare in cadrul articolului 1 din cadrul Protocolului nr. 1 a Convenţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale:

Orice persoană fizică sau juridică are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru o cauză de utilitate publică şi în condiţiile prevăzute de lege şi de principiile generale ale dreptului internaţional”.

Consecinta fortarii legislatiei pentru a putea incadra proiectul RMGC este incalculabila pentru statutul proprietatii private in Romania: iar USL vrea astfel ca in viitor sa puna la dispozitia companiilor private care platesc spaga buna pentru partid terenul si zacamintele subsolului Romaniei, expropriind abuziv cetateni romani, in dispretul Tratatelor Europene si a Constitutiei Romaniei !

Ce nu face USL-ul pentru spaga de partid? Daca Tratatul Fiscal nu mai da voie deficitului sa creasca abuziv si sa subventioneze pomenile electorale, daca fondurile europene nu se mai pot fura, daca DNA-ul reduce substantial marja de manevra a oamenilor de partid, nu mai ramane decat o singura varianta : tradarea tarii si vanzarea resurselor subsolului catre companiile private, laolalta cu exproprierea abuziva a romanilor in beneficiul acestor companii !

Dincolo de discutiile privind redeventele, masurile de protectie a mediului, cianuri etc, aceasta este ADEVARATA miza a proiectului privind RMGC : punerea bazelor legislative care vor permite ca orice « investitor » care cotizeaza la partid sa poata expropria proprietarii romani in numele unor investitii declarate « de utilitate publica ». Intrucat la suprafata nu mai este nimic de furat, USL-istii se pregateste sa ne fure si bogatile subsolului.

Vin vremuri grele pentru proprietatea privata in Romania. Ponta  nu se dezminte ca urmas al lui Ion Iliescu

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Vin vremuri grele, dar mai multe vom afla dupa intalnirea lui Ponta, de saptamana viitoare, cu comunistii chinezi.

  Comunistii n-au ezitat niciodată să folosească controlul monopolist şi forţa pentru a jefui proprietatea oamenilor.

  Comunismul s-a răspândit în lume ca o epidemie, a ucis zeci de milioane de oameni şi a furat proprietatea, mintea şi spiritul liber unor sute de milioane de oameni.

  Un spirit care posedă trebuie să controleze în mod absolut mintea posedatului pentru a stoarce energia necesară supravieţuirii sale.

  Intenţia de bază a comunistilor a fost si este eradicarea întregii proprietăţi private. Proprietatea privată este baza tuturor drepturilor sociale, şi deseori înglobează cultura naţională. Celor jefuiţi de proprietate privată li se va lua de asemenea şi libertatea minţii şi spiritului. În cele din urma ei pierd posibilitatea de a obţine drepturi sociale şi politice.

  Comunismul este un spirit malefic posedant, ce se lipeşte de fiecare unitate şi celulă a societăţii la fel de strâns ca umbra care urmăreşte obiectul ce a generat-o. Pătrunde adânc în fiecare vas capilar şi celulă a societăţii, vasele sale cele mai fine extrăgând sângele, controlând şi manipulând societatea în acest fel.

  Posedarea malefică a partidelor comuniste controlează societatea atât de strâns încât cu greu poate fi comparat cu oricare alt regim în lume.

  Regimul nazist, probabil cel mai brutal regim dictatorial, exceptându-le desigur pe cele conduse de partidele comuniste, respecta totuşi proprietatea privată.

  (http://epochtimes-romania.com/news/noua-comentarii-despre-partidul-comunist–10)

  • azi comunistii se afla pe o noua treapta de dezvoltare si progres,ha ha:proprietatea privata exista si comunistii sint cei mai mari proprietari.

   • Da, proprietatea privata exista… „e permisa” si protejata prin Constitutie… chiar si in China unde comunistii insa n-au făcut decât să redistribuie proprietatea si după câteva reprize din astea de redistribuire, au convertit pur şi simplu capitalul altora în propria lor proprietate privată.

  • Inainte de ’89, Directorii Generali la Inspectoratele Statului isi ocupau postul cu recomandare pe linie de partid si cu aviz de la Secu. Astazi, printre proprietatile fostul Director General al Inspectoratului de Stat,Traian Basescu, se numara si 300 de Hectare de teren. Chiar ar trebui intocmita o lista a „propietatilor” posedate de catre demnitarii si colaboratorii fostului regimi criminal comunist (Hrebe, Ioan Niculae, George Constantin Paunescu, Felix Voiculescu, samd)

 2. nu ca nu se mai aude nimic despre demonstratziile impotriva rmgc,dar eu urmarind Clujul,se scrie ca foarte putini au participat cu o fotografie in care apar 20 persoane,iar cei care au participat scriu ca au fost 800-1000
  traiasca si infloreasca scumpa noastra patrie !

 3. Salut @ Cetatean
  Tote tarile bananiere au fost si sint jefuite cu legea in mana . Cu complicitatea clasei politice care se vinde usor si pentru putin .

  E in definitia de pe wiki a insasi notiunii de republica bananiera .

  Ce ma surprinde , o exploatare de aur cu o valoare estimata de peste 10 miliarde euro se da pe mana unei societati numite RMGC SA care e controlata in proportie de 80,69% de catre Gabriel Resurces Ltd (SRL in romaneste ) din insula Jersey ( un paradis fiscal ) care la rindul ei e controlata 100% de catre Gabriel Resurces Olanda (tot srl) , care la rindul ei e controlata 100% de catre Gabriel Resurces din insulele Barbados (tot srl dar din alt paradis fiscal) si care la rindul ei e controlata 100% de catre Gabriel Resurces (srl ) din Canada .
  Pentru confirmare , pagina 4 din acest document public si oficial : http://www.gabrielresources.com/documents/AIF_2012_000.pdf

  Nu trebuie sa fi expert in economie sa pricepi ca asistam la un control in cascada care e tipic pentru toate societatile „onorabile” .
  Priviti aici datele economice si financiare a acestei onorabile societati care are o activitate construita exclusiv pe aurul din RO :)
  http://web.tmxmoney.com/quote.php?qm_symbol=GBU

  Daca un parlament si un guvern se da in ceasul mortii pentru a favoriza o astfel de minuscula societate si cu acest lant lung de control , cit a fost comisionul politic ? (vorba domnului Basescu si a domnului Ponta legat de comisioane primite din aceasta „afacere” )

 4. Mda – poate va aud si domnul DP Aligica, Tapalaga si altii de pe la B1 si alte posturi TV pentru care manifestantii sunt niste buimaci primitivi care stiu doar sa dea cu PET-ul in asfalt, sa faca scandal inutil, sau sa strige blasfemii anti-capitaliste… Inca o data chiar vrea Romanica orice tip de capitalism??

  Welcome to Banana Republic of Romania.

  • Cred ca l-am cam rusinat pe Aligica. Eu sa fiu in locul lui as sta 2-3 ani tacind si as re-evalua niste chestii.

   HotNews (+ Tapalaga – ca de altfel aproape intrega presa) a primit bani de publicitate de la RMGC. Evident, bias-ul a a aparut, vrei-nu-vrei. Ce e de speriat: cit de simplu e de fapt sa faci varza interesul national in Ro. Cit de simplu este sa pui etichete in Ro. Cit de simplu sa polarizezi aiurea societatea.

 5. in iarna lui 2012, cand o mana de indivizi beti sau platiti de USL cu 50 de lei pe zi treceau drept « vocea poporului »
  cea mai buna caracterizare a protestelor de anul trecut

 6. Uitati ce zice Justin Andrei cercetător ştiinţific I, ex- director ştiinţific al Institutului Geologic al României în perioada 08.01.1990 – 15.06.1999:

  „Reziduurile care ar rezulta în urma acestui proces, respectiv cianuri metalice, metale grele toxice (mercur, plumb, cadmiu etc.) precum şi arsen, ar urma să fie deversate într-un iaz de decantare plasat pe valea Corna, închis în partea aval de un baraj de greutate care, în final ar urma să atingă la coronament înălţimea de 185 m. Astfel iazul de decantare ar avea o capacitate de aproximativ 240 milioane de m.c. de slam deversat de uzina de cianurare.

  Situaţia geologică a versanţilor iazului de decantare, cu încărcătură sa foarte nocivă, este extrem de nefavorabilă. Într-adevăr versantul estic este constituit din roci foarte poroase, respectiv un complex predominant grezos, gresii friabile în proporţie de aproximativ 80 %. Versantul vestic al iazului este alcătuit predominant din roci mai compacte respectiv argile marmare cu intercalaţii de gresii calcaroase şi de calcare. Dar ambii versanţi sunt traversaţi de un sistem des de falii, care ar permite infestarea masivă a acviferelor de adâncime.
  Pentru a evita infiltraţiile în patul şi versanţii iazului de decantare RMGC – GR preconizează în ultima variantă a proiectului o izolare cu argilă compactă şi folii de plastic. Această operaţie care este un paliativ, nu era prevăzută în proiectul din 2006, ca fiind nerentabilă. Aşa zisa soluţie cu patul de argilă compactă este un bluf al RMGC – GR. Aceşti maieştri ai mistificării nu intenţionează să aducă de nicăieri cei peste 70 milioane m.c. de argilă necesari proiectului (nici nu ar avea de unde să procure pe o rază de de 100 – 150 km). Pur şi simplu vor să folosească rocile excavate de pe viitoarea platformă a uzinei de cianurare (argile cu intercalaţii de gresii calcaroase şi calcare) evident improprii.
  În aceste condiţii în care acviferele de adâncime (nu numai nivelul freatic) vor fi poluate în mod grav, iazul de decantare va deveni o veritabilă “bombă ecologică” pentru toate localităţile plasate în aval, unda de poluare avansând lent dar implacabil până în bazinul Arieşului. Acest dezastru ecologic va stopa frumoasa dezvoltare a turismului, zootehniei, apiculturii şi chiar a industriei (de exemplu fabrica de mobilă din Câmpeni) din această parte a Ţării Moţilor. Într-un timp greu de evaluat unda de poluare va ajunge în Mureş, cu efecte uşor de prevăzut pentru ţările prietene din aval Ungaria şi Serbia”

  Deci doamna Rovana, cum facem pana la urma cu Râul Corna și cu toți afluenții lui?
  Îi mutăm de acolo? Cam cât îi costă pe cei de la RMGC lucrările hidrotehnice?
  Și-a pus cineva problema?
  Aveți grijă cu matrapazlâcurile că cineva de la Comisia Europeană (DG Mediu) e cu ochii pe dumneavoastră.
  Șova, fă-te că lucrezi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro